EUsta pukkaa lisää yhteisvastuuta lähitulevaisuudessa – ministerit ja puoluejohtajat joutuvat testiin

Kaikilla lienee muistissa, kuinka hallituspuolueiden puheenjohtajat ja ministerit vakuuttivat, että Suomi tukee EU:n elvytyspakettia, mutta vain tämän kerran, koska se on ainutkertainen tilanne. Jotkut muistuttivat, että EU:lla on putkessa jo tulossa uusia vastaavia paketteja.

Tämän päivän Hesarissa pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio on palannut tähän aiheeseen. Hänen sanomansa on sama kuin Hesarin agenda on ollut jo vuosia: EU:sta tulee liittovaltio askel kerrallaan. Olen täysin samaa mieltä. Ero on vain siinä, että Rautio pitää tätä kehitystä toivottavana eikä näe EU:n perussopimusten vastaisessa toiminnassa mitään huomautettavaa.

Rautio muistuttaa, että elvytyspaketti ei ole ainutkertainen järjestely. Todellisuudessa EU kulkee suuntaan, joissa taloudellista yhteisvastuuta tulee lisää. Rahastot ja uudet tukivirrat tulevat pysyviksi osiksi EU-järjestelmää. Nyt sommitellaan rahastoa, joka tukisi ilmasto-ohjelmien kuluista kärsiviä köyhiä maita. EU luo liittovaltionomaisia rakenteita.

Suomen poliittisessa kentässä tällä voi olla merkittäviä seurauksia. Hallituksen kannalta ratkaisevaa on, että Keskustan Saarikko on julistanut, että EU:n pitää palata vanhoihin alijäämä- ja vajerajoihin eli yhteisvastuuta ei pidä hyväksyä. Jos Suomen hallitus joutuu syksyn aikana päättämään toisesta yhteisvastuurahastosta, niin Saarikko on tiukassa paikassa. Samoin Suomen EU-myönteisimmän puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo joutuu puolueessa lujille. Kyseisessä puolueessa on ns. laillisuusmiehiä, joita Piha kutsui juhlia pilaaviksi enomiehiksi, jotka lukevat puolueen jäsenkirjasta, että siinä seisoo Kansallinen Kokoomus.

Tulevaisuudella voi spekuloida. Arvelen, että hallituksen muut puolueet paitsi Keskusta lähtevät selittelylinjalle, että tämä uusi paketti ei ole uusi elvytyspaketti. Sen vaikutukset nähdään sitten eduskuntavaaleissa. Keskustan tilanne voi johtaa hallituksen kaatumiseen, mutta vain siinä tapauksessa, että kulissien takana Kansallinen Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset pääsevät yhteisymmärrykseen uudesta hallituksesta. Käytännössä se tietäisi myös Orpon syrjäyttämistä. Siinä taitaa olla liian monta isi-päätettä.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 

+29
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu