Fingridin toimitusjohtaja Ruusunen: Tuulivoima voi saada Suomen kukoistamaan ja verkko ei ole ongelma
Johdanto
Tänään Hesarissa on Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen lähes kahden aukeaman haastattelu otsakkeella ”Suomen uusi kukoistus voi olla tuulivoimassa”. Asiasta on jo Birgitta Valosen positiivislähtöinen kirjoitus Puheenvuorossa. Koska oma kirjoitukseni on – yllätys, yllätys – vähemmän positiivislähtöinen eli se on kriittinen, niin julkaisen se omana kirjoituksenani.
Tuulivoima on voimakkaasti mielipiteitä jakava monestakin syystä: tuulivoiman epävarma tuotantokyky ja erikoisesti silloin, kun sähkön kulutus on suurin; maiseman pilaaminen; luontoarvojen pilaaminen; lintujen ja muiden siivekkäiden tappaminen; ihmiselle aiheutuvat terveyshaitat; metsän hävittäminen; jne.
Hesari tuo esiin ns. vihreän sähkön käyttöön kaavaillut investoinnit Suomeen, joita Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan on tiedossa 90 miljardin edestä ja Hesarilla on vielä tiedossa 5 miljardia lisää. EK:n mukaan investoinnit liittyvät 90-prosenttisesti vihreään siirtymään. Vihreä sähkö tultaisiin tuottamaan lähes yksinomaan tuulivoimalla. Tuulivoimayhdistyksen mukaan vireillä on pelkästään merituulivoimaan 33 GW:n edestä investointeja. Tämän luvun laittaa mittasuhteisiin sellainen tieto, että Suomen sähkönkulutus on keskimäärin tasolla 10 GW.
Jukka Ruususen viesti tuulivoimasta Suomen sähköverkosta
Referoin lyhyesti Ruususen tärkeimmät viestit:
- Suomella on Ruususen mukaan tuulivoiman myötä mahdollisuus teolliseen menetykseen, joka voi taata hyvinvointivaltion rahoituksen vuosikymmeniksi
- Tämä on mahdollista, jos mahdollisuutta ei sössitä Säätytalolla viitaten hallitusneuvotteluihin.
- Ruusunen on saanut tanskalasilta sijoittajilta viestin, että Suomi valikoitui kohteeksi hyvän sähköverkon ansiosta. Nyt Suomi pääsee hyötymään vahvasta kantaverkosta.
- Tuulivoima ohittaa Suomessa ydinvoiman 2026-27.
- Nyt koko maan teollisuus pultataan tuulivoimaan eli siihen liitetään työpaikat ja hyvinvointi.
- Hän sanoo havainneensa, että tuulivoiman vastustajat ovat ikäisiäni miehiä (boomereita), jotka ovat lukinneet itsensä tuulivoiman vastustajiksi.
- Ruusunen ei ole saanut tuulivoimalle twitterissä mitään muuta vaihtoehtoa.
- Ruususen mukaan on tärkeintä, että tuulivoimapuistojen ja vihreän siirtymän teollisten investointien ja niiden tarvitsemien sähköverkkojen luvitukset hoidetaan kuntoon.
- Sähkön tarpeen arvioidaan kasvavan 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.
Kriittiset arviot Ruususen viesteistä
- Ruusunen ei sanallakaan aukaise, miten tuleva hallitus voisi sössiä tuulivoimainvestoinnit ja vihreän teknologian investoinnit. Ei ole kukaan mukaan toimija ilmaissut, miten asian voisi sössiä; ei edes Hesari.
- Ruusunen ei tuo esiin, että uudet tuulivoimaluvat seisovat jo jonossa, koska kantaverkko ei kestä niiden kuormaa.
- Ruusunen viittaa hallituksen ja yhteiskunnan osuuteen luvituksen hoitamisessa. Kuka uskoo, että mikään hallitus laittaisi kaavoitukseen ja luvitukseen esteitä? Tosi kaukaa haettu! Sitä paitsi kokemukset maakunnista osoittavat, että tilanne on päinvastainen. Valtio ei hoida kaavoituksen valvontaa ja tuulimyllyjä rakennetaan kaavoitusehtojen selvien vaatimusten vastaisesti. Tuulivoima rulettaa!
- Ruususen viesteistä ei löydy kuin pari lukua. Hesari antaa tunnustusta Ruususelle asioiden yksinkertaistamisesta. Kaikissa asioissa voi ottaa askeleen liikaa ja Ruusunen yksinkertaistaa liikaa eli oleellisia tunnuslukuja puuttuu.
- Ruususelta on ilmeisesti peräisin luku, että sähkön tarve kasvaa 50-prosenttia nykytasoon verrattuna. Jos hieman leikataan 33 GW:n investointisuunnitelmia tasoon 25 GW:a. Se tarkoittaisi sähkönsiirtoverkon kapasiteetin tuplaamista. Rantanen ei kommentoi tätä asiaa lainkaan. Hän on sentään Fingridin toimitusjohtaja, jonka vastuulla on ennakoida tulevat tarpeet. Myöskään kantaverkkoa ei rakenneta vuodessa eikä kahdessa. Ruusunen ei nauti tämän asian vuoksi luottamustani Fingridin johtajana. Onneksi hän jää eläkkeelle vuoden vaihteessa.
- Julkisyhteisöt (lue valtio) omistavat Fingridistä 53 % ja rahoitus- ja vakuutusyhtiöt 47 %. Kun joka tapauksessa kantaverkkoa pitää vahvistaa investoimalla, niin mistä rahat? Hesari on ilmoittanut, että valtiolta tietenkin. Ei tietenkään, sillä valtio tekee syömävelkaa. Jos jollakin organisaatiolla on hyvä liikeidea, niin rahaa on maailma pullollaan. Se rahaa etsii koko ajan hyviä kohteita.
Hieman lisää realismia tuulivoimaan ja vihreän teknologian investointeihin
Vihreäksi investoinniksi luetaan teollisuus, joka käyttää vihreää sähköä eli käytännössä tuulisähköä. Mitä tekevät vihreän teollisuuden tehtaat, kun ei tuule? Sanotaanko työntekijöille, että töihin ei tarvitse tulla, jos ei tuule; se on luppopäivä. Ydinvoima ei kelpaa Rantaselle vaihtoehdoksi tuulivoiman sijaan ja ilmeisesti se ei kelpaa myöskään vihreälle teollisuudelle. Suomen ydinvoimaa ei sitä paitsi riitä vihreälle teollisuudelle, koska sitä tarvitaan juuri samaan aikaan kuluttajille ja perinteiselle teollisuudelle. Suomi ei ole vieläkään sähkön suhteen omavarainen talvisena pakkaspäivänä, vaikka olisi tuulivoimaa lisää se 25 GW.
Vihreän teollisuuden tuulisähkön riittävyys voitaisiin hoitaa keskittämällä merituulivoima Pohjanlahden rannikolle esimerkiksi kolmeen paikkaan. Niihin voitaisiin rakentaa ja keskittää mereltä korkeajännitejohdot suoraan kuormittamatta olemassa olevaa kantaverkkoa. Rantanen ei ottanut asiaa esille. Tämän seikan hallitus voisi linjata Säätytalolla, jotta Fingrid voisi keskittyä oleelliseen. Ihmettelen julkisuudessa ollutta tietoa, että vihreän vedyn tuotantoa kaavaillaan Porvooseen. Eihän täällä ole tuulivoimaa muutaman sadan kilometrin säteellä.
Loppukaneetti
Säätytalolle pari viestiä. Älkää tehkö Kataisen hallituksen virhettä ja naulatko esimerkiksi energiapolitiikkaa kiinni jo hallitusneuvotteluissa. Sopikaa, että tilaatte kaksi korkean tason konsulttiselvitystä Suomen ulkopuolelta, joista toinen on vihreän energian osaajalta ja toinen konventionaalisen energian osaajalta.
Pankaa tuulivoiman rakentajat maksamaan kantaverkon vahvistaminen. Älkää lähtekö vihreän energian investointien tukemiseen. Jos ne eivät saa rahoitusta rahoitussektorilta, niissä on jotain vialla.
Loppukevennys eli tuulivoimaräppi
Sanat A. Ollila ja sävel Kummelin ”Jumankauta juu nääs päivää” (Toyota Mark II)
Tuulivoima lienee on, sähköntuotanto voittamaton,
pientä pääoma se vaatii vaan, sitten verkkoa rassailemaan.
Tuulivoimasta juu nääs päivää, ei ole huolen häivää.
Tuulimyllyt kun tunnelmaa tuo, välke ja hurinat saundit luo.
Tuulivoimasta juu nääs päivää, ei ole huolen häivääää.
Fingrid se on aivan huoleton vaan, sähköä vaik olis verkko pullollaan,
Kukahan vastuuta pannaan kantamaan, kun se Fingridille kuuluu luonnostaan,
ministerille ei nyt ainakaan, eihän siinä sais unta laisinkaan.
Sähköntuottajat kritiikkiä saa, kun tuulisähkö on muka laatuisaa,
kun tuulta ei löydy juuri lainkaan, vanhat tuottajat rientävät auttamaan,
niinpä hinnat pilviin kohotetaan, ja tuottajien voittoja lihotetaan.
Luonnonsuojeluliittoa ruoskia vois, kun se on aatteensa myynyt pois,
tuulimyllyillä kotkat silputaan, sekä suuret metsät raiskataan,
tuulimyllyillä luontoa tuhotaan, mutta Suomessa se sallitaan.
Tuulivoima lienee on, sähköntuotanto voittamaton,
pientä pääoma se vaatii vaan, sitten verkkoa rassailemaan.
Tuulivoimasta juu nääs päivää, ei ole huolen häivää.
Tuulimyllyt kun tunnelmaa tuo, välke ja hurinat saundit luo.
Tuulivoimasta juu nääs päivää, ei ole huolen häivääää.
Ruusunen on täysin jäävi vetämään mihinkään suuntaan lausumiaan, jotka pitävät sisällään ” voi ”, ” saattaa ” jne lauserakenteita, jotka viittaavat, että oma lehmä on ojassa ja kuten muutkin, tullee esiintymään Tanskalaisten sähköputkiasiantuntijana myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun luin blogiasi, niin huomasin sinne ilmestyneen mystisen Rantasen, vaikka ensin puhuit Ruususesta. Yritin löytää blogista kuka hän on. Lopulta se selvisi. Vaihdoit Fingridin toimitusjohtajan Ruususen sujuvasti johonkin Rantaseen. Kannattaisi käydä blogi vielä läpi ja muuttaa kaikki Rantaset Ruususiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos huomiosta. Tuli hieman aikataulupaineita ja jäi oikoluku tekemättä. Nimi korjattu nyt oikeaan muotoon. Pahoittelen.
Ilmoita asiaton viesti
”Se tarkoittaisi sähkönsiirtoverkon kapasiteetin tuplaamista. Rantanen ei kommentoi tätä asiaa lainkaan. Hän on sentään Fingridin …”
”…kuormittamatta olemassa olevaa kantaverkkoa. Rantanen ei ottanut asiaa esille. ”
Perusmuodossa oleva Rantanen-sana näyttää säilyneen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän jos insinööritaustainen blogisti välillä keskittyisi tuulivoiman potentiaalin vastaisuudesta kehittämään, vaikkapa infraäänen vaihesiirtimiä (destruktiivinen interferenssi / infraäänen vaimennus), sekä lintujen ja lepakoiden ultraäänikarkottimia. Silloin ei tarvitsisi keskittyä vain tuulivoiman mollaamiseen. Sillä joka tapauksessa, tuulivoimakapasiteetti on räjähdysmäisessä kasvussa. Tuo em. teknologia ei ole järin ylivoimainen, jos osaa vain käyttää mielikuvitusta. Eli edes jotakin positiivista, eikö niin?
Puheenvuoron kirjoittajan kommentti toisesta blogista:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bvalonen/miksi-en-uskoisi-fingridin-toimitusjohtajaa-tuulivoimasta/#comment-3910740
Ilmoita asiaton viesti
Eli edes jotakin positiivista, eikö niin?
—————————
Kuten jo tuolla toisessa tuulivoimaa koskevassa blogissa totesin, niin tämä on denialisteille puhtaasti ideologinen asia. Tämän johdosta tuulivoima nähdään pelkästään negatiivisena asiana. Heidän kaikki bloginsa, kuten tämäkin, ovat pelkkää tuulivoiman haukkumista eikä analyyttistä pohdiskelua eri energiamuotojen hyödyistä ja haitoista toisiinsa verrattuna. Siihen heidän asiantuntemuksensa ei tosin riittäisikään.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö sinulla ole yhtään linkkiä tarjota näihin infraäänten vaihesiirtimiin, kun jaksat niistä jauhaa?
Ilmoita asiaton viesti
Käytä googlea, se on oiva työkalu, kunnes pistän infraäänien vaihesiirtimet paremmaksi!
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinun kuukkelisi kuollut, vai lentänyt muualle duunin puutteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki munat, perunat, omenat jne samaan koriin odottamaan koska niistä tulee kultamunia.
Oletetaan että täällä on vaikkapa 4v päästä vety jne erittäin paljon sähköä kuluttavia ”laitoksia” jotka vaatii parin ydinvoimalan tuotannon verran sitä sähköä. Sitten tulee tammi-helmikuussa sellainen 2-3 viikon korkeapainejakso yli 20° pakkasineen niin keneltä laitetaan ekaksi sähkö poikki.
Ilmoita asiaton viesti
Lienee selvää, että vedyn tuotanto ei kannata silloin kun sähköstä joudutaan maksamaan paljon (en tiedä, missä on kipuraja, mutta tuskin yli 10 snt/kWh).
Eli eiköhän vetylaitokset aja itsensä alas vapaaehtoisesti kuvaamassasi tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin ajaa koska niitä ei ole silloinkaan täällä. Suomessa sähköllä tehty vety maksaa 3-4x enemmän per kilo kuin maakaasulla tehty vety, kuka hullu ostaa noin kalliilla kun halvemmallakin saa?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tuo sinun huolesi ole silloin melko turha?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sikäli että silti meiltä puuttuu 3000-4000Mw vaikka ei olisikaan sähkösyöppölaitoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreän vedyn tuotanto on puhdas ns. Niche-tuote eli markkinarakotuote. Sillä ei tule koskaan olemaan massamarkkinoita. Esimerkiksi markkinarakotuotteesta käy Nesteen vihreä My Diesel eli pääasiassa sian ihrasta tehty tuote. Nyt tilanne on se, että Euroopan raaka-ainevarat on haravoitu ja se tuote on maksimikapasiteetissaan. On antanut Nesteelle kivasti tuloja ja luonut vihreää brändiä. Sitä ovat ostaneet firmat, jotka haluavat brändätä itsensä eli ainakin osittain käyttää tätä tuotetta. Se on siinä tapauksessa viherpesua.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n energiatehokkuusdirektiivi estänee uusien, paljon sähköä kuluttavien laitosten perustamista Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Rantanen ei sanallakaan aukaise, miten tuleva hallitus voisi sössiä tuulivoimainvestoinnit ja vihreän teknologian investoinnit.”
Jos perussuomalaisten energiapoliittinen ohjelmaa päätyy hallitusohjelmaan, niin se on moro vihreälle siirtymälle.
”Mitä tekevät vihreän teollisuuden tehtaat, kun ei tuule? Sanotaanko työntekijöille, että töihin ei tarvitse tulla, jos ei tuule; se on luppopäivä. Ydinvoima ei kelpaa Rantaselle vaihtoehdoksi tuulivoiman sijaan ja ilmeisesti se ei kelpaa myöskään vihreälle teollisuudelle”
Niin, kun on tyyntä, ei tuule. Jännä juttu että tätä asiaa jaksetaan jankata tällä palstalla vuodesta toiseen. Aivan kuin teollisuus ei olisi tuollaista asiaa ymmärtänyt.
Mutta kertauksen vuoksi: kun teollisuusinvestointeja tehdään, jotka pohjautuvat tuulisähköön, suunnitellaan prosessit alusta alkaen sellaisiksi, että niiden kysy joustaa sähkön hinnan mukaan on mahdollisimman hyvä. Jousto ei tarkoita sitä, että työntekijät seisovat tumput suorina, vaan vaikkapa sitä, että prosessiin rakennetaan välivarastoja.
Ydinvoima varmasti kelpaisi Ruususelle, mutta teollisuudelle se ei kelpaa johtuen moninkertaisesta sähkön hinnasta. Ydinvoiman rakentaminen on myös toivottoman hidasta. Jos nyt joku konsortio alkaisi hanketta puuhaamaan, valmista saattaisi tulla joskus vuonna 2040.
”Ihmettelen julkisuudessa ollutta tietoa, että vihreän vedyn tuotantoa kaavaillaan Porvooseen.”
Onhan siellä ainakin Nesteen jalostamo, joka vetyä käyttäisi. Vetyä myös kannattaa tuottaa siellä, missä prosessin häviölämpö voidaan käyttää hyväksi, eli prosesseissaan lämpöä tarvitsevan teollisuuden tai kaukolämpöverkkojen läheisyydessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos perussuomalaisten energiapoliittinen ohjelmaa päätyy hallitusohjelmaan, niin se on moro vihreälle siirtymälle.”
Kielletäänkö siinä kaikki investoinnit vai miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Perustelut tuossa
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kh/perussuomalaisten-energia-ja-ilmastopoliittinen-ohjelma/
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kuten itsekin toteat, miten PS keskeyttäisi päästökaupan? Ei mitenkään, kun se ei ole kansallisissa käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta voi itse lukea.
https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2023/02/Sinivalkoinensiirtyma_2023.pdf
Minusta se ei ole kauhean pelottava visio.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä on ”luvatut” investoinnit?
Jos teet näin, niin me annetaan ”luvattua” rahaa.
Eikös tämä ole lahjontayritys?
Kansa on sanonut mielipiteensä asiasta vaaleissa, joissa Fingridin toimitusjohtajalla oli tasan yksi ääni.
Minkälaista käytännön energiapolitiikkaa kansan mandaatilla toimiva uusi hallitus tulee tekemään? Aika näyttää tämänkin.
Ydinvoimaa haluavalla raskaalla teollisuudella on jo riittävä, varma ydinvoimakapasiteetti. Eivät tarvitse lisää.
Vedyn tekemiseen ydinvoima on edullisempaa kuin offshore tuulivoima.
Lazard 2023.
Kun ei tuule jne…….
Plug&Play toimitusjohtaja lausui, että Suomen tekee kiinnostavaksi se, että täällä tuotetusta sähköstä jo nyt 70% on vihreää. Eli ovat ydinvoiman perässä.
Plug&Play toimittaa 1GW elekrolyysilaitoksen Tanskaan. Startti 2025.
Tilaajana Tanskalainen yhtiö. Ihan normaali kaupallinen toimitus.
Tanskan hiilineutraalisuustavoite on 2050.
Eiköhän Neste hyödynnä itse omat jätelämpönsä. Jätelämmön hyötykäyttö vedyn valmistukseen vaati eri teknologian kuin P&P:n käyttämä.
Ilmoita asiaton viesti
Häviölämpöä Neste on osannut käyttää jo 60-luvulta lähtien, joten se energialähde on jo hyödynnetty.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.neste.fi/tiedotteet-ja-uutiset/innovaatio/neste-etenee-kumppaniensa-kanssa-toteutusvaiheeseen-multiplhy-hankkeessa-jonka-tavoitteena-demonstroida-uusiutuvan-vedyn-tuotantoa-nesteen-rotterdamin-jalostamolla
https://www.neste.fi/tiedotteet-ja-uutiset/vastuullisuus/nesteen-uusiutuvan-vedyn-projekti-porvoossa-etenee
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on tämä blogissa lukuisia kertoja mainittu ”Rantanen” ja miksi hänelle ei ydinvoima kelpaisi?
Ilmoita asiaton viesti
Kommenteissa ylempänä on vastausta asiaan, joka onkin nyt pääosin korjattu.
Ilmoita asiaton viesti
Toiseen kysymykseen ei ole vielä vastattu.
Ilmoita asiaton viesti
Karhuselle. En huomannut kysymystäsi. Ruusunen sanoi, että kukaan ei ole esittänyt vaihtoehtoa tuulivoimalle. Ainakin täällä Puheenvuorossa on tämän tästä ehdotus, että lisää ydinvoimaa. Ruusunen ei puhu asiasta mitään, joten kai ydinvoima on hänelle no-no.
Ilmoita asiaton viesti
”Ainakin täällä Puheenvuorossa on tämän tästä ehdotus, että lisää ydinvoimaa.”
Ydinvoimalan rakennus kesti viimeeksi melkein yhtä pitkään kuin Kheopsin pyramidin.
Sitten se kannattavuus, kun maksaa pirusti niin perustuu siihen, että se tuottaisi sitten täydellä teholla jatkuvasti. Hiljattain piti uutta OL3:sta säätää pienemmälle kun sähköä oli jo yllin kyllin tulva-aikaan.
Minä ajattelin itse että Suomeen sopisi neljäs ydinvoimala hyvin mutta nyt en ole varma, että kannattaako näitä hankkia säätövoimaksi.
Ehkä tulevaisuudessa lämmitystä varten pienydinvoimaloita että talvella käynnistää tuollaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Ruusunen puhuu myös ydinvoimasta:
”Sähkön tarpeen arvioidaan kasvavan Suomessa viidelläkymmenellä prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tarvetta vastaavaa lisäydinvoimaa ei Ruususen mukaan voi saada ajoissa aikaan.
Ydinvoimaa tarvittaisiin neljän reaktorin verran vuoteen 2030 mennessä. Näistä ensimmäisen reaktorin pitäisi olla käytössä jo kahden vuoden päästä, Ruusunen laskee.
”Moniko sellaiseen uskoo?”
Pienten ydinreaktoreiden aika koittaa Ruususen arvion mukaan kymmenen vuoden kuluttua. Silloinkin niitä tehdään ehkä ensisijaisesti lämmöntuotantoon, koska sellaisten reaktoreiden rakentaminen on halvempaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Ruusunen on lukenut tällaisen hallituksen päätöksen, joka on jäänyt monelta huomaamatta. Siksi puhuu neljästä OL3:sta vuoteen 2030 mennessä eli 7 vuodessa rakennettuna.
https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/horisontti-eurooppa/2023/uusiutuvalle-vedylle-saannot-euroopan-komissiolta
Tässä päätöksessä realismia, jota maamme päättäjillä ei pätkän vertaa ole:
Vihreän talouden maailman rikkain mahtimaa Suomen hallituksen tavoite on tuottaa 10 % Euroopan uusiutuvasta vedystä 2030 mennessä:
– Eli 1 milj. tonnia vuodessa vetyä vuonna 2030
– Siihen energiaa kuluu 50 kWh/vetykg
– Yhteensä vuonna 2030 sähköä kuluu vedyn tuotantoon Suomessa 50 TWh/a.
Se 50 TWh/a tietää, että pitää olla lisää noin neljän OL3:n 1600 MW:n voimalaitoksen sähköntuotantotehoa vuonna 2030 jossakin päin Suomea.
Huomioita:
– Jos vuoteen 2030 mennessä ei rakenneta neljää uutta OL3 ydinvoimalaa ja rakennetaan tuulimyllyjä a’ 4 MW (huipunkäyttö 0,4), niitä pitää tulla n. 3600 kpl, eli n. 510 vuodessa 7 vuoden ajan, eli joka päivä yli yksi kpl. Plus siihen päälle vanhenevien myllyjen korvaamiset.
– inertiaa, kaapelointia, sähköasemia yms. miljardeilla euroilla lisää
– tyynellä säällä elektrolyyserit seisovat, joten jos vedyn tuotanto pidetään käynnissä silloinkin, varavoimaa on oltava runsain mitoin.
– jos Raahe siirtyy vetyyn ja Suomen nykyinen 150 000 tonnin vedyntuotanto muutetaan vihreäksi, tarvitaan pari 1200 MW ydinvoimalaa lisää tai vastaava määrä muuta sähkön tuotantoa.
Sitä paitsi investointi ei ole itseisarvo, koska investoinnin pitäisi olla kannattava Suomelle, jotta siitä on hyötyä meille. Investointi itsessään ei ole muuten ole järkevä. Mitä me saamme 90 miljardilla? Ulkomaiset tahot tekevät vetyä, me saamme muutaman työpaikan, lukuisat ympäristöhaitat, maksamme miljardeja siitä, että sähkö siirtyy ja sähköverkossa on inertiaa ja investoinnin voitot menevät pääosin ulkomaille. Suomen kannalta tuo ulkomainen 90 miljardin investointi on raskaasti tappiollinen, jonka hyödyt valuvat ulkomaisille sijoittajille
JA kuten totesin, Suomessa olisi jo ilman noitakin vetyinvestointeja tarvetta parasta aikaa tehdä terästä Raahessa ja vetyä 150 000 tonnia kahden 1200 MW ydinvoimalan sähkön verran. Jos päästöjämme halutaan vähentää, aloitetaan noista kahdesta suurimmasta päästäjästä + kolmannesta eli Nesteestä päästöjen vähentäminen. Noihin vetyihin menisi varmaan muutaman miljardin investointi oikein hyvin ja työllistäisikin kovasti.
Investoivat jos investoivat tuuleen ja vetyyn 90 miljardia, mutta vastaavat kaikista kustannuksistakin kuten Raahe, Neste ja Suomen nykyinen vetyteollisuus, joka ehkä tapetaan valtion tukiaisten voimin sekin. Kun tukien kautta tapetaan toinen alan yritys, työllisyysvaikutuskin on nolla. Samahan se on energiantuotannossakin. Esim. kun Hana- ja Salmisaari sekä ajastaan Meri-Pori on ajettu alas, poistuu tuhat työpaikkaa Helsingistä+Porista ja siirtyy valtion tuella aikaan saatuun tuulivoimaan tms.
Toki investoijia on wittusten ja wattusten sijaan Suomessakin kuten Ilkka Herlin, joka pani omaa rahaa Tampereen staruppiinsa 1,5 miljoonaa, sai valtiota 50 miljoonaa ja odottelee vielä 300 miljoonan pottia. Tämä Herlinin projektikehitysyhtiö Nordic Ren-Gas perustettiin viime vuonna, mutta se on julkistamassa ensimmäiset P2X-kaasupolttoaineiden tuotantoprojektinsa yhdessä suomalaisten energiayhtiöiden kanssa jo ensi vuoden alussa. Startupiksi yrityksen visio on poikkeuksellisen mittava. Suunniteltujen hankkeiden kokonaisinvestoinnit ovat yli kaksi miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäisen laitoksen pitäisi valmistua vuonna 2026.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Itkonen. Tekstissä on niitä faktatietoja, joita en ole ehtinyt kaivaa ja jotka sinulle on alan miehenä selvillä. Jos jotakin uusi hallitus tarvitsee, niin nämä reunaehdot vihreän energian investoinneista.
Lukusi osoittavat armotta, että ns. vihreä siirtymä on haihattelua, joka ei tule onnistumaan ajatellussa aikataulussa eikä käytettävissä olevien investointien puitteissa.
Hallitus voisi ottaa tähän asiaan ihan yksinkertaisen lähestymistavan. Investoikaa vaan niin penteleesti, mutta älkää laskeko sen varaan, että valtio tukisi eurollakaan tuulivoimaa, vihreän teollisuuden tuotantolaitoksia ja sen tarvitsemia sähkönsiirtotarpeita. Katsokaas, kun se on EU:n politiikan vastaista ja emme usko valtion tehtävän olevan teollisuuden tukija tai omistaja. Myymme kohta pois kaikki omistamamme valtionyhtiöt tai niiden osuudet, emmekä sijoita niitä rahoja vihreään teollisuuteen. Tehkää investoinnit niin, että Suomen kantaverkko ei rasitu tuulivoiman takia yhtään enempää, koska se ei kestä enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää tekstiä. Kiitos.
Tuulivoimaloiden vaatimattomasta tilantarpeesta :
Yksi tuulivoimala vaatii tilaa vähintään 100 hehtaaria varoalueineen jne. + siirtolinjat ja raskasta kuormaa kantava tiestö
3.600 tuulivoimalan rakentaminen tarkoittaa 360.000 hehtaarin ( 3.600 km2 ) alan muuttumista tuuliteollisuusalueeksi. Suomessa tuulivoimalat sijoitetaan pääosin kasvaviin metsiin, ei aiemmin rakennettuun ympäristöön.
Vertailun vuoksi, Päijänteen pinta-ala 1.080 km2. Inarin järven 1.080 km2 ja Saimaan 4.400 km2.
3.600 km2 hiilinieluna toimivaa metsää nurin, että saadaan sitä vihreää energiaa ? Ai niin, ne metsäthän ovat talousmetsiä.
Ilmoita asiaton viesti
Itkoselle.
Herää pari fundamenttia kysymystä: mistä ihmeestä Itkonen voi tietää, mitä Fingridin tj. Ruusunen on lukenut ja toiseksi, jos Ruususella on sähköinsinöörin taustaa (tekn. tohtori), -sovelletun matematiikan peliteorian tutkimusta, -opetustöitä ja lähes 30 vuotta alan asiantuntijatehtäviä. Niin mitä kouluja Itkonen on silloin käynyt, kun Ruusunen on päässyt näin hyvin urallaan etenemään ja vaikuttamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirralle. En nyt muista olenko puhunut Ruususen koulutuksesta mitään. Mutta noin Sinivirran kommentteihin liittyen, niin niissä esiintyy kaksi tavanomaista ja pahinta argumentointivirhettä. Eli 1) Ad hominem, joka on argumentaation muoto, jossa argumentoija viittaa joihinkin vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta ja 2) olkinukke, jossa olkinuken perusmuodossa henkilö vääristelee toisen argumentteja ja kritisoi sitten tätä vääristelemäänsä näkökantaa. Toisessa olkinuken muodossa henkilö ei vääristele vastapuolen argumentteja, mutta hän valikoi toisen argumenteista kritisoitavaksi vain heikoimmat ja jättää vahvemmat argumentit huomiotta.
Mutta siis mitä minuun tulee, niin olen energiatalouden ja -tekniikan DI ja siltä alalta on 42 vuoden työkokemus. Myös hallinnon ja sivutoimisen energiatekniikan opettamisen myötä. Myös ihan oikeita voimalaitoksiin liittyviä asioita tunnen, koska minulla on ylikonemestarin pätevyyskirjat. Niiden saaminen vaatii aika tavalla käytännön osaamista ja kirjat myöntää viranomaiset. Sitä kautta olen toiminut myös paineastioiden käytönvalvojana voimalaitoksilla.
Mitä Ruususeen tulee, niin en hänen koulutukseensa ole puuttunut vaan siihen höperihtimiseen, jota puolueettoman Suomen sähköverkkoyhtiön johtajan tekee. Tuossa asemassa kun ei pitäisi tehdä politiikkaa, vaan huolehtia siitä, että Suomessa sähköt riittävät myös talven tyynessä pakkassäässä, kun nykyinen 5700 MW tuulivoimaa seisoo ja tulevaisuudessa sitäkin enemmän tuota sattumatehoa. Vuosien varrella olen nähnyt jos minkälaisia toimitusjohtajia ja moni niistä on ollut johtamansa firman asioista yhtä pihalla kuin Ruusunen. Se kun on niin, että ideologialla ei firmoja menestyksellisesti johdeta, vaan todellisella ammattitaidolla ja osaamisella.
On toki ilo ollut työskennellä 42 vuoden ajan energiateollisuudessa ja nähdä sellaisiakin toimitusjohtajia, jotka ovat ajan tasalla ja johtavat firmaa Suomen etujen ja EU:n yhteisten pelisääntöjen mukaan. Se kun Suomen energianhuoltovarmuus täällä Napapiirin tuntumassa, jossa Helsingin pohjoispuolella maapallolla elää noin15 milj. ihmistä, on erittäin tärkeä asia sekä henkiinjäämisen että kansantalouden kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Itkoselle.
Olipas se pitkä vuodatus.!
Mitä Itkosen argumentaatioon tulee, sehän on suoraan henkilöön (Ruusunen) menevää panettelua, eli toisen pahantahtoinen häpäiseminen suullisesti tai kirjallisesti, mikä voidaan katsoa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseksi julkisesti. Onko tuo ammattietiikan mukaista – no eihän se ole !
Mitä siihen todelliseen ammattitaitoon tulee, ne todelliset osaajat eivät retostele tällaisilla keskustelupalstoilla, niin kuin eräät näyttävät jatkuvasti tekevän, oli sitten kysymys ilmastonmuutoksesta (mikä ei käsittääkseni ole osaamisaluettasi) tai tuulivoimasta.
Lisäkysymys kuuluu, johon vastaankin itse: Mitä yhteistä on tuulivoiman ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vastustajilla? Heidän välilleen voidaan raapustaa yhtäläisyysmerkki.!
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta, olipa hoopo kysymys/kommentti! ”Mitä yhteistä on tuulivoiman ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vastustajilla?”
Miten ilmastonmuutosta voi vastustaa, koska ilmasto ei ole koskaan, eikä ikinä ole ollut stabiilissa tilassa, vaan jatkuvassa muutoksessa ja miten tuulivoima muuttaa ilmastoa?
Suomi sijaitsee napapiirin tuntumassa, jossa Helsingin pohjoispuolella sinnittelee enemmän tai vähemmän ilmastosta riippuvaisia ihmisiä noin 15 miljoonan ihmisen verran. NE eivät maapallon ilmastoa pelasta sähköautoilla, tuulimyllyillä eivätkä maksamalla tuulivoimankin aiheuttamasta metsäkadosta EU:lle, vaan huolehtimalla siitä, että jonkun sortin teollisuus ja energianhuoltovarmuus säilyy Suomessa myös tyynessä pakkassäässä, kun 5700 MW ja kohta 15 000 MW tuulivoimaa seisoo kuin ky*pä häissä.
Mutta siis, on ilmastonmuutos havaittu Australiassa asti! Käännös:
https://jitkonen.fi/?p=2464
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi että kommenteistasi huokuu täysi tietämättömyys ilmastotieteestä, myös alatyyliin sortuminen, joten tätä depattia on turha jatkaa. Koita nyt vain pysyä niissä housuissasi ja siinä missä kuvittelet olevasi parhaimmillasi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkäs ovat Sinivirran saavutukset ilmatieteen ja energiatalouden saralla?
Näin energiatalouden ja voimalaitostekniikan sekä ympäristönsuojelen DI:n kokemuksella todettuna, Ruusunen on täysi myrkynvihreä pelle, joka ajaa vastaavaa Suomessa tapahtuvaa kansan kuolemaa mika tapahtui lämpöisessä Teksasissa tammikuussa 2021.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruusunen on täysi myrkynvihreä pelle, joka ajaa vastaavaa Suomessa tapahtuvaa kansan kuolemaa mika tapahtui lämpöisessä Teksasissa tammikuussa 2021.”
Kovasti uhoaa Itkonen, mutta kun pitäisi lyödä vetoa tuosta absurdista ”kansan kuolemasta”, niin turahtaa lusikallinen löysää pöksyyn.
Sinun väitteesi sähköpulasta ovat yhtä tyhjän kanssa. Jos tässä joku on pelle, niin sinä, joka ei uskalla vastata tähän kysymykseen:
Jos kerran sähköpula on sinun naurettavien höpötystesi mukaan tapahtumassa Suomessa lähitulevaisuudessa (ja että ihmisiä muka tulee kuolemaan sen vuoksi), miksi Suomen Energiavirasto ei ole nähnyt tarpeelliseksi varata tuon tulevan sähköpulan varalta Suomeen tehoreserviä talveksi 2023-24?
Ilmoita asiaton viesti
Miksikö energiavirasto ei tarpeelliseksi ostaa tehoreserviä ensi talvelle?
Kannattaa lukea uutisia ja avata suu vasta sen jälkeen.
Tai ihan uutinen aiheesta…
https://www.iltalehti.fi/talous/a/3a22f205-3ec8-47d5-9a4d-48fd27ebbf0c
Edit: lisätään tämä
Joten fortumin tarjous oli sikamainen ja sillä selvästi yritetään paikata uniper/venäjä munauksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Kannattaa lukea uutisia ja avata suu vasta sen jälkeen.”
Niinpä.
”Energiavirasto ei hanki tehoreservikapasiteettia kaudelle 1.11.2023 – 31.10.2024
Energiaviraston päätöksen mukaan tehoreservin hankinnalle ei ole tarvetta tulevalle kaudelle 1.11.2023 – 31.10.2024.”
https://energiavirasto.fi/-/energiavirasto-ei-hanki-tehoreservikapasiteettia-kaudelle-1.11.2023-31.10.2024
Ilmoita asiaton viesti
”Selvityksen perusteella kansallinen luotettavuusstandardi, joka sallii enintään 2,1 tunnin tehovajeen vuodessa, ei ylity merkittävästi lähivuosina. Näin ollen suuria huolenaiheita sähkötehon riittävyydessä ei ole, mihin vaikuttaa erityisesti Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen käyttöönotto. Selvitys kuitenkin osoitti sähkötehon riittävyyshuolien kasvavan 2030-luvun alussa.”
Kuten sanottu, kannattaa lukea koko selvitys…
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilä kirjoittaa kommentissaan ihan oikein että Energiavirasto ei ole hankkinut ensi talveksi* tehoreserviä, johon sinä sitten heitit vastaukseksi viime talvea koskevan päätöksen. Että kannattaa lukea uutisia ja avata suu vasta sen jälkeen.
*Tehoreservi hankitaan vuodeksi kerrallaan mutta käytännössä sitä tarvitaan (jos tarvitaan) talvikuukausina jolloin kulutus on suurinta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Itkonen kritisoi Ruususen tekemisiä. Se ei ole henkilöön käyvää solvaamista tjsp.
Ilmoita asiaton viesti
Olen huomannut, että Sinivirran kommentteihin ei kannata vastata. Ne johtavat lähes aina vain entistä syvemmälle pois itse kirjoituksen aiheesta. Niinhän siinä kävi nytkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa niinkö?
Lainaus Itkosen kommentista:
”Ruusunen on täysi myrkynvihreä pelle, joka ajaa vastaavaa Suomessa tapahtuvaa kansan kuolemaa mika tapahtui lämpöisessä Teksasissa tammikuussa 2021.”
Minusta tämä on hyvin kaukana varsinaisesta asiasta, eli Ruususen osaamisesta, joka kaiken järjen ja etiikan mukaisesti, on hyvin kaukana kuoleman tuottamuksesta!
Luulisi, että blogisti suuressa viisaudessaan ottaisi kantaa myös tällaisiin ulostuloihin, eikä antaisi sellaista vaikutelmaa, että kaikki mikä liittyy tuulivoiman vastustamiseen on sallittua!
Ja toisaalta blogistin kritiikki Ruususta kohtaan on ainakin minun mielestäni myös suoraan henkilöön menevää – tosin ei niin radikaalisti, kuin muiden osalta.
Mitä tulee tuulivoiman rakentamiseen. Minun ymmärrykseni mukaan, kunnilla on täysi oikeus päättää rakentaako tuulivoimaa vai ei. Joten olisi kaiketi kohtuullista huomauttaa, että valitkaa sinne kunnanvaltuustoihin sellaisia ihmisiä, jotka osaavat ajaa agendaanne.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitan Itkosen puolesta. Tuo lainaamasi Itkosen kommentti on hänen 3. kommenttinsa, jonka hän kirjoitti vastineena sinun kommentteihisi ja Itkonen ei puhunut asiasta mitään alkuperäisessä kommentissaan, joka liittyi tiukasti kirjoitukseni aiheeseen. Tämä todistaa aikaisemman kommenttini ja kokemukseni: Sinivirran kanssa ei kannata lähteä kommenttihippasille, koska siinä joudutaan oudoille vesille.
Olen tehnyt tällaisen havainnon vuosien varrella. Henkilöt, jotka kommenteillaan yrittävät nolata toisen henkilön, tulevat paljastaneeksi itsestään enemmän kuin he luulevat paljastaneensa toisesta henkilöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä esitän kysymyksiä, jotka liittyvät kylmään faktaan. Siinä ei ole kysymys henkilön nolaamisesta.
Ja ei ole oikeastaan millään tavalla ylivoimaista ottaa kantaa siihen kritiikkiin, mitä blogissasi esität, sillä jokaisessa kohdassa huokuu vain negatiivinen suhtautuminen tuulivoimaan.
Tulee vahvasti sellainen vaikutelma, että tuulivoiman osalta tässä maassa harrastetaan vain laittomuuksia. Mutta silti, tuulivoiman osuus vain kasvaa.
Tämä yhtälö ei kerta kaikkiaan vaan toimi.
Eli jossakin muualla täytyy olla jokin pahasti pielessä. Onko se vain subjektiivista, vai onko todella olemassa objektiivista luotettavaa tutkimustietoa, johon voisi luottaa. Ainakin Valtioneuvoston tiedotteissa ei näyttäisi olevan mitään esteitä tuulivoiman rakentamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Poisto
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin Fingrid päättää voimalaitosten rakentamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko totta?
Ilmoita asiaton viesti
Arvelet oikein, Fingridillä ei ole mitään tekemistä voimalaitosten rakentamisessa eikä sitä koskevassa päätöksen teossa.
Fingridin toimiala on harjoittaa sähkömarkkinalain mukaista kantaverkkotoimintaa ja huolehtia siihen liittyvästä järjestelmävastuusta.
Sähkömarkkinalain mukaan kantaverkkotoiminta on pidettävä erillään sähkön tuottamisesta ja kaupasta. Kantaverkkoyhtiön organisaatiossa tai päätöksenteossa olevat henkilötkään eivät saa olla mukana sähkön tuotantoa tai kauppaa harjoittavien yhtiöiden johtoelimissä.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista mietin, voisiko joku tuulivoimala olla suoraan liitettynä vetyvoimalaan, ilman että kantaverkkoa rasitetaan? Osaako blogisti tai joku muu vastata.
Tietysti asiaan liittyy riski: jos näistä toimijoista toinen kosahtaa, toisenkin tuotanto lakkaa. Mutta jos ne olisivat esim. samassa omistuksessa.
Ilmiselvästi tuulivoiman tuotannon kasvatus monikertaiseksi nykyisestä on riski yleiselle sähköntuotannolle. Ydinvoimalakaan ei kannata silloin kun sähkön hinta painuu pitkäaikaisesti alle 5 sentin per kWh.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämän suuntaisia ajatuksia on esittänyt ainakin Yrjö Majanne. Ainakaan sellainen vaihtoehto, jossa tuulivoimalat olisivat Pohjois-Suomessa ja elektrolyyserit etelässä, ei ole realistinen.
https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000009487838.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta.
Tunnetko vetymarkkinoita? Miten paljon sinne mahtuu lisää tuotantoa? Visioissa vissiin on ainakin vetykäyttöisiä junia ja raskasta liikennettä. BMW on joskus kertonut, että X5-kokoisesta henkilöautosta voidaan tehdä vetykäyttöinen, mutta tuskin pienemmistä.
Tällainen kasvuennuste löytyi nopeasti googlaamalla:
A hydrogen economy would consume about 5.63-11.25 trillion liters of water annually in 2050 depending on the method used for its production. This estimate is based on an annual total energy demand of 750 EJ in 2050 where hydrogen accounts for 20% of this demand.
Millaista kasvua tämä tarkoittaisi? Jos vetymarkkinoista on hyvä esitys, linkki kiinnostaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun muutetaan sähkö ensin vedyksi ja sitten takaisin sähköksi, menee hukkaan hyvin paljon energiaa verrattuna siihen, että sähkö ladataan akkuun. En siksi usko, että BMW tulee vetyautoja valmistamaan. Akkujahan nähdään jo jenkkien avolavoissa ja kuorma-autoissa. Raideliikenteessä taas olennaiset linjat on jo sähköistetty, ainakin meillä.
Lopputuotteen sijasta vedyn merkitys on tärkeämpi siinä, että siitä voidaan jatkojalostaa hiilivetyjä, kuten metaania, tai vaikkapa ammoniakkia ja korvata fossiilisia polttoaineita siellä, missä akkuvarastot ovat epäkäytännölliset.
Mitään hyvää vetymarkkinaesitystä nyt ei tule mieleen. Tässähän on Ukrainan sodan myötä tilanne muuttunut radikaalisti, vielä kaksi vuotta sitten fossiilisen maakaasun saatavuus oli niin hyvä että elektrolyysillä tuotettu vety oli vasta pilottien ja visioiden asteella. Joten tuollaisen esityksen olisi syytä olla hyvin tuore.
Ilmoita asiaton viesti
Kuorma-autoteollisuus nimenomaan panostaa vetyyn ja polttokennoon.
Akut kuvainnollisesti ”syövät kuormasta”.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Alstomilta löytyy vetyjuna koekäytöstä (ellei jo tuotantokäytössä)
https://www.alstom.com/solutions/rolling-stock/alstom-coradia-ilint-worlds-1st-hydrogen-powered-train
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ”direct connection” oli alkuperäinen tavoite EU:ssa.
https://www.both2nia.com/en/news/clarity-needed-hydrogen-rules-current-status-regulation-guiding-renewable-hydrogen-production
Verkon kautta otto oli mahdollista, jos verkossa olevasta sähköstä yli 90% oli ”vihreää”. Tällöin Suomen kantaverkossa oleva sähkö ei olisi kelvannut vihreän vedyn tekoon johtuen suuresta ydinvoiman osuudesta.
Nämä kaksi ylläolevaa olisi ollut loistava uutinen veronmaksajille.
Sitten se viimeinen muljautus oli, että verkossa olevan sähkön tuotannossa CO2 päästö pitää olla <65 g/kWh.
Nyt kaikki Suomen verkossa oleva sähkö vihertää!
OL1+ OL2 omakustannushinta 2022 oli 2,4 c/kWh.
OL1+OL2+OL3 lienee luokka 3+ c/KWh.
Loviisa lienee samalla 2,4 c/kWh tasolla.
Miksi tuulivoiman tuottajat ja vedyn valmistajat eivät tee yhdessä näitä projektejaan? Sitä sopiikin ihmetellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Sellaista mietin, voisiko joku tuulivoimala olla suoraan liitettynä vetyvoimalaan, ilman että kantaverkkoa rasitetaan?”
Kyllähän se teknisesti on mahdollista jos ovat lähekkäin mutta minun ymmärtääkseni idea kai on rakentaa tuulivoimaloita juurikin sähkön tuotantoon ja tuottaa vetyä silloin kun sähkö on nauruhalpaa ja pitäisi keksiä mihin ylimääräisen sähkön työntää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos puhutaan näistä blogissa mainituista tuulivoiman lisärakentamisen volyymeistä, sähkön hinta tulee olemaan 70% ajasta todella halpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Millä keinolla silloin tuulivoima saadaan kannattavaksi? Kun tuulee, hinta on nollan tuntumassa eli rahaa ei tule. Kun ei tuule, ei tule sähköä eikä rahaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti niiden vetytuotantolaitosten on tarkoitus toimia silloinkin kun on tyyntä. Jos vedyn valmistus olisi kytketty suoraan tuulivoimalaan, menetettäisin monia arvokkaita tuotantotunteja.
Kun se vety sitten myydään, niin tuulisähkön osuus saadaan jotenkin laskennallisesti 100%. Veikkaukseni siis.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmeisesti niiden vetytuotantolaitosten on tarkoitus toimia silloinkin kun on tyyntä”
Miksi ihmeessä?
”Jos vedyn valmistus olisi kytketty suoraan tuulivoimalaan, menetettäisin monia arvokkaita tuotantotunteja.”
Eihän ne tunnit maksa vaan energia.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ne tunnit maksa vaan energia.
Ehkä jonain kauniina päivänä Karnaatulle selviää pääomakustannusten käsite.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän toki mitä ovat pääomakustannukset.
Hankala nähdä niitä mitenkään merkittävinä kun puhutaan äärimmäisen energiaintensiivisestä tuotannosta, perustuen yksinkertaiseen tekniikkaan jota on tarkoitus tehdä silloin kun energia menee hyvin halvaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tiedät, mutta aivan ilmeisesti et ymmärrä. Jotenkin ei yllätä yhtään…
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän sen, että ihmiskunta ei olisi ikinä alkanut vaikka viljelemään viljaa jos tässä laskettaisiin pellon tuotantotunteja. Ei sieltä joka tunti tule satoa.
Kyllä se kannattavuus voidaan arvioida muutenkin kuin laskemalla jotain tunteja.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi todistaa, ettet ymmärrä mitään…
Ilmoita asiaton viesti
Niitä halutaan tehdä vain siksi, että voitaisiin niiden avulla peittää tukiaiset itse tuulivoimalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko totta?
Ilmoita asiaton viesti
Se on yksinkertaisesti tässä, jos löytyy ajatteluun soveltuvia välineitä, eikä kateus jauha päällimmäisenä.
Koko klusterin muunto streemimuotoon, voidaan käyttää aurinkoa, tuulta, aaltoa ja esim. vetyä ajoon.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoima on pelkkää sattumavoimaa silloin kun tuulee riittävästi.
Tuulivoimaloiden rakennuskustannuksien kuoletusaika tuotetulla sähköllä on 30-40 vuotta, mutta sinä aikana niitä on korjattava monen monta kertaa.
Myöhemmin buumin jälkeen Suomeen iskee armoton tuulivoimakrapula ”mitä tulikaan tehtyä?”
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessa modernit Tuulivoimalat tuottavat parhaimmillaan alle vuodessa kaiken sen energiamäärän mitä kuluu niiden valmistamiseen, käyttöön ja purkamiseen.
Suomen sähköntuotanto on plussalla silloin kun tuo ”sattumavoima” tuottaa hyvin. Nykyään jo suuren osan vuotta, kiitos hyvän perustuotannon (vesi- ja ydinvoima + teollisuuden yhteistuotanto). Ilman tuulivoimaa sähköntuotanto olisi Suomessa jatkuvasti miinuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä olet tänään jo suoltanut paskaa näissä blogeissa niin paljon, että se täyttää sinun viikon energian tarpeesi.
Ilmoita asiaton viesti
Kesällä olemme ihan tarkoituksella tuontisähkön varassa, koska skandinaviasta tuotu sähkö on halvempaa kuin muut tuotantomuodot, jotka otetaan käyttöön talveksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha viisaus, ellet voi voitaa vastustajaasi liity heihin. Tuulivoima on tullut jäädäkseen, se on tosiasia ja siksi myös siihen kriittisesti suhtautuvien olisi syytä panostaa siihen miten heidän mielestään tuulivoiman mahdollisia haittoja jos niitä on voitaisiin minimoida. Entisenä joukkueurheilua harrastaneena tiedän, että joukkue jonka vaihopenikillä olevat mollaavat kentällä olevia päästääkseen itse kentällä ei menesty. Tälläistä on keskustelu tuulivoimasta tällä alustalla mollataan tuulivoimaa mollaamisen vuoksi unohtaen, että tuulivoima on vasta kehityskaarensa alkutaipaleella.
Ilmoita asiaton viesti
Vai vasta kehitysvaiheessa, nykyisten voimaloiden ”kehitys” on tarkoittanut sitä että tehdään entistä isompia. Ja täällä hölmölässä saa pystyttää asutuksen lähelle sellaisia voimaloita joita muualla ei saa tällätä kuin kauaksi merelle, että sellaista ”kehitystä” .
Ilmoita asiaton viesti
Jos luit tekstin huolella, niin tein ehdotuksen merituulivoimaloiden kaapeloinnista meriklustereiksi, joista johdetaan sähkö muutamaan rannikolla olevaan vetytehtaaseen. En ole nähnyt vastaavaa ehdotusta, tai sitten se on liian itsestään selvää.
Ilmoita asiaton viesti
No ompa noita heittoja ollut, mutta epäilen tämän buumin johtavan ylitarjontaan, sillä rannalta vety on ohjattava ” käyttöön ”, joko takaisin meriklusterin poltettavaksi ja / tai maaliikenteen ajoon, luonnollisesti primääritehtaat huomioiden. Yhden uuden elementin toisin, säätövoiman, jonka teko onnistuisi lähimerellisissä elementeissä.
Ilmoita asiaton viesti
Oma käsitykseni asiasta perustuu ihan yleiseen tietoon prosessiteollisuudesta. Vedyn tuotantolaitos tietysti mitoitetaan jonkin saatavilla olevan tuulisähkökapasiteetin mukaan, josta tehdään pitkäaikainen sopimus ja sitoudutaan ostamaan tietty maksisähköteho, mutta ei sen yli. Koska sähkön varastointitekniikkaa ei ole, laitos on sopeutettava muuttuvaan sähkön saantiin.
Tietääkseni vetylaitos ei perustu yhteen ainoaan elektrolyyseriin, vaan niitä on monta. Niitä sammutetaan sen mukaan, kun sähköteho tippuu.
Ilmoita asiaton viesti
Liian monta muuttujaa, mitoituspohja ajaa helposti yläkanttiin, jolloin pitäisi pystyä säätöä lisäämään, mutta kuten sanot, niinkauan kun ei sähkön varastointia ei ole isommassa mittakaavassa ratkaistu, on tyydyttyvä väliaineiden / puolivalmisteiden varastointeihin tai alettava tekemään kulutustuotteemme liikkuvassa laivassa, lähitarpeittemme vaatimustemme mukaisesti, silla 60 000 laivan turhat risteilyt, ovat avain säästömuutokseen kokonaisuudessa. Esim. jokainen laiva voi olla oma elektrolyyseri fossiilein avustettuna.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos luit tekstin huolella, niin tein ehdotuksen merituulivoimaloiden kaapeloinnista meriklustereiksi, joista johdetaan sähkö muutamaan rannikolla olevaan vetytehtaaseen. En ole nähnyt vastaavaa ehdotusta, tai sitten se on liian itsestään selvää.”
Se on tavallaan hölmöä koska sitä sähköä tarvitaan ensisijaisesti muualle eikä pelkästään vedyn tuottamiseen.
Esimerkiksi siihen että tuottaa sähköä Suomen ja Ruotsin kotitalouksille, liikenteelle ja teollisuudelle. Vedyn tuottamiseen sitten sähköä silloin kun sähkön hinta painuu vaikka alle sentin kWh. Ja sitä energiaa kyllä tarvitsee kun öljy, maakasu ja kivihiili poistuu käytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämän luvun laittaa mittasuhteisiin sellainen tieto, että Suomen sähkönkulutus on keskimäärin tasolla 10 GW.”
Älä unohda öljyä. Öljystä saatava energia kun korvataan sähköenergialla niin se tarvitsee kyllä tuotantoa.
”Kun joka tapauksessa kantaverkkoa pitää vahvistaa investoimalla, niin mistä rahat?”
Esimerkisi tästä: https://www.youtube.com/watch?v=O1hCLBTD5RM
Tuolla tavalla saatiin rahat esimerkiksi öljynporailuun.
”Sanotaanko työntekijöille, että töihin ei tarvitse tulla, jos ei tuule; se on luppopäivä.”
Esimerkiksi.
Tuulivoimalathan tuottavat parhaiten öisin ja Ruotsissa ainakin sähkön hinnan ollessa korkeana tekivät vain yövuoroja. Ei tässä mitään ongelmaa ole. Ihmiskunta on aina rytmittänyt tekemistä luonnonsyklien mukaan.
Ilmoita asiaton viesti