Fortum on toimivan johdon hallinnassa ja sen hallitus on kumileimasin
Johdanto
Tänään odotetaan uutista, saako Fortum takaisin tänä vuonna Uniperiin sijoittamansa 8 miljardia euroa. Julkisuudessa on käyty keskustelua, tiesivätkö pääministeri Sipilä ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri vuonna 2017 Forumin Uniperin ostosta ennen sen julkaisemista. Sipilä on kertonut tienneensä asiasta 15 minuuttia ennen julkistusta. Lintilä puolusti eduskunnassa voimakkaasti Uniperin ostoa. Olen kirjoittanut täällä aikaisemmin, että Suomen hallituksen on täytynyt olla asiasta tietoinen, koska tällainen kauppa on yrityksen ydinstrategiaan kuuluva asia ja merkittävän yrityskaupan toteuttaminen on aina yrityksen hallituksen hyväksyntää vaativa toimenpide. Tutkittuani Fortumin hallintapaa, olen muuttanut käsitystäni asioiden kulusta. Sipilän ja Lintilän kertomus voi hyvinkin pitää paikkansa.
Syynä on se, että Fortum on toimivan johdon hallinnassa ja sen hallitus on asioita sivusta seuraava kumileimasin.
Fortumin hallitus
Nykyisen hallituksen kokoonpano on erikoinen. Fortumin nettisivuilla asia ilmaistaan näin: ”Yhtiökokous päätti nimitystoimikunnan ehdotuksen mukaisesti valita hallituksen jäseniksi toimikaudeksi, joka päättyy vuoden 2023 varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä, seuraavat henkilöt: puheenjohtajaksi Veli-Matti Reinikkala, varapuheenjohtajaksi Anja McAlister, ja jäseniksi Luisa Delgado, Essimari Kairisto, Teppo Paavola, Philipp Rösler, Annette Stube, sekä Ralf Christian ja Kimmo Viertola.”
Kaikista näistä hallituksen jäsenistä todetaan, että he ovat riippumattomia jäseniä paitsi Viertolan kohdalla on selvitys, että Viertola on riippumaton yhtiöstä, ei riippumaton yhtiön merkittävästä osakkeenomistajasta. Jostain syystä Fortum haluaa salata Viertolan taustan ja roolin. Hän on nimittäin valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön osastopäällikkö. Sitä kautta lukijalle selvinnee, että hän edustaa hallituksessa Fortumin suurinta omistajaa eli Suomen valtiota, jolla on 50,75 % osakkeista. Viertola tuli hallitukseen 28.3.2022 ja sitä ennen viime vuosina Suomen hallituksella ei ole ollut tietääkseni yhtään hallituksen jäsentä. Huhtikuusta alkaen suurimmalla omistajalla on ainakin silmät ja korvat hallituksessa, joten Suomen hallitus ei voi selittää, että emme tiedä, mitä Fortumin johto tekee.
Vielä lienee paikallaan mainita, että yhtiökokous valitsee nimitystoimikunnan, joka ehdottaa hallituksen jäsenet ja palkitsemiset yhtiökokoukselle. Se koostuu neljästä jäsenestä, joista yhtiön kolme suurinta osakkeenomistajaa ovat kukin oikeutettuja nimeämään yhden jäsenen. Hallituksen puheenjohtaja toimii toimikunnan neljäntenä jäsenenä. Kolme suurinta osakkeenomistajaa ovat olleet tänä vuonna Suomen valtio, Varma ja Elo. Tätä kautta suurimmilla omistajilla on mahdollisuus valita sellainen hallitus kuin se haluaa. Suurin omistaja eli valtio voi halutessaan muuttaa yhtiöjärjestystä ja varmistaa, että sillä on myös hallituksessa enemmistö. Suomen valtio ei ole toiminut näin.
Kuka oikein johtaa Fortumia? Toimiva johto vai sen hallitus?
Hallituksen roolia käytännön elämässä kuvaa sanonta ”hallitus hyvästi hallitkoon”. Fortumin kohdalla on sen hallitustavan takia ilmiselvää, että Fortumia ei johda hallitus vaan sen toimiva johto. Valtio on varannut itselleen sivustakatsojan roolin. Ja niin, tietysti maksajan roolin, jos sitä tarvitaan.
Organisaatioiden johtamisessa tärkein periaate on johdosta lattiatasolle, että valta ja vastuu kulkevat käsikädessä, koska muuten tulee suuria ongelmia. Näin ei ole Fortumissa, vaan suurin omistaja on luovuttanut valtansa toimivalle johdolle. Jos he tekevät virheitä, niin he saavat korkeintaan potkut runsaan kultaisen kädenpuristuksen kera.
Kun kohtalokas Uniper-kauppa tehtiin, niin toimitusjohtajana oli Pekka Lundmark. Tuolloisen Fortumin hallituksen puheenjohtajan nimeä en viitsi mainita, koska hänen valtansa on pelkkä muodollisuus.
Suomen valtion omistajaohjaus pitää saattaa kestävälle pohjalle
Suomen valtio on horjahdellut sinne ja tänne omistamiensa yhtiöiden ohjauksessa. Käyttöön pitää ottaa yksityisestä yrityselämästä yksinkertainen periaate: Valtiolla on juuri niin paljon valtaa yrityksen johtamisessa kuin se omistaa osakkeita ja sitä pitää myös niin käyttää.
Suosittelen kansanedustajille ja ministereille luettavaksi Björn Wahroosin kirjan ”Barrikaadeilta pankkimaailmaan – Eräänlaiset päiväkirjat 1952-1992”. Se on paitsi erinomaisesti kirjoitettu, niin se antaa konkreettisen kuvan, miten rahaa ja valtaa ja vastuuta käytetään yritysten johtamisessa. Kyllähän siinä sivussa tulee esiin myös se raadollisuus, joka on mukana myös suuryritysten omistamisessa ja johtamisessa, mutta se on osa sitä konkretiaa, jonka kanssa pitää elää. Medialle suosittelen, että kysykääpäs Wahlroosilta, mitä mieltä hän on Fortumin johtamismallista ja valtion omistajaohjauksesta.
Puolueiden ja kansanedustajien pitää viimeistään tässä vaiheessa herätä ja luoda laki, joka määrittelee, että valtionyhtiöiden (omistus yli 50 %) pitää toimia kotimaassa ja niiden investoinnin ulkomaille eivät ole sallittuja. Jos tästä historiasta Sonerasta alkaen ei ole mitään opittu, niin sitten ei ole opittu. Se oppi on, että jos toimivalle johdolle annetaan kontrolloimaton valta, niin sillä on pakonomainen tarve pyörittää yhä suurempaa myllyä ja pian se huomaa, että me olemme niin kyvykkäitä, että Suomi on aivan liian pieni markkina-alue meille ja yhtiöllemme.
Kuinka paljon Fortumin pitäisi saada kompensaatiota Uniperin ”kansallistamisesta”
Kun nyt odotamme tietoa, kuinka paljon Saksan valtion tulee kompensoimaan Fortumin (lue Suomen valtion) sijoituksia Uniperiin, niin lausun oman käsitykseni. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen oli eilen sitä mieltä, että jos Fortum saa takasin tämän vuoden sijoituksensa 8 miljardia, niin se on hyvä sopimus. Mielestäni ei ole. Nimittäin Saksan valtio on toimenpiteillään ajanut Uniperin suoritustilaan estämällä markkinatalouden toimimisen. Uniper ei ole saanut myydä kaasua markkinahinnalla ja se on EU-sääntöjen vastaista. Fortumin pitää saada tässä ”kansallistamisessa” täysi hyvitys sijoittamastaan rahasta, joka on yhteensä 15 miljardia.
15 miljardista puhuminen on ihan haihattelua. Tytti Tuppurainen on suuressa viisaudessaan suostunut heinäkuussa valuaatioon, jonka mukaan Fortumin omistusosuuden arvo on 500 miljoonaa ja rapiat. Miksi Saksan valtio maksaisi enempää per osake tuosta yhtiön puolikkaasta, kuin millä se lunasti jo kolmanneksen?
Nyt pitäisi äkkiä eriyttää Uniperistä ydinvoiman ja vesivoiman omistusosuudet ja siirtää ne Fortumille vakuudeksi annetuista takauksista. Millään muulla tavalla ei taida Uniper-seikkailusta tulla takaisin kuin kahvirahoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tuppurainen sanoi rehvakkaasti, että eivät anna Uniperia ilmaiaseksi Saksan valtiolle. No, eivät antaneet, puoli miljardia jopa saavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin Tuppurainen ja Marin hyväksyivät että Fortum laittaa 8 miljardia hyvää rahaa hukatun 7 miljardin perään. Tuplasivat siis potentiaalisen riskin. Sitten nämä sankarit päättivät vielä myydä osuuden, josta Fortum on maksanut 2,5 miljardia kymmenosalla siitä Saksan valtiolle. Kyllä saksalaisia varmaan naurattaa, että kun suomalaisilta on kerran puhaltanut 4 miljardia, voidaan seuraavassa erässä nelinkertaistaa panokset…
Ilmoita asiaton viesti
Näin siinä sitten kävi, että Fortumin 7 miljardin euron sijoitus meni Saksan valtiolle 0,5 miljardilla eurolla. Sentään 8 miljardia saatiin pelastettua, mutta laiha lohtu. Suomen yli on kävelty EU:ssa mennen tullen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että sentään takaukset saadaan pois. Olisivat nyt kuitenkin vääntäneet sieltä itselleen ydin- ja vesivoiman omistukset, niin olisi jäänyt edes jotain käteen. Nyt vain maksettiin 7 miljardia, eikä saatu yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinteähintaiset sopimukset ovat markkinataloudessa hyväksyttyjä.Sopimuksen yksipuolisen purun mahdollistavat edellytykset löytyvät laista tai ko sopimustekstistä.
Saksa uutena omistajana varmaan pistää Uniperin haastamaan Gazpromin oikeuteen sopimusrikkomuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrospas kuka on sopinut Uniperin kanssa kiinteähintaisesta kaasun myyntihinnasta. Siis sopinut. Onko tosiaan Uniper sopinut jokaisen kaasunostajan kanssa kiinteät hinnat vuodelle 2022?
Ilmoita asiaton viesti
Uniperin asiakkaita ovat suuret aluelliset kaasun,veden,sähkön ja kaukolämmön jakeluyhtiöt.Kotitaloudet ja ei suuryritykset ovat puolestaan näiden yhtiöiden asiakkaita.Joka tapuksessa Uniperilla on reilusti alle tuhat kaasun sopimusasiakasta.500 saatta olla lähempänä oikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Fortum-uutinen ylitti hädin tuskin ylitti uutiskynnyksen Ylen radiouutisissa tänään iltapäivällä.
Jos Uniper olisi ollut normaalisti johdettu yritys, niin Venäjän kaasuntoimitusongelmien kriisiytyessä NS 2:n käyttöönoton peruuntuessa tammikuussa Uniper olisi eriyttänyt kaasuliiketoiminnat omaksi yhtiökseen minimoidakseen riskit. Nyt ne maksimoitiin vielä antamalla kesällä 4 miljardia lisärahoitusta ja toiset 4 miljardia takuuta. Antaa huonon kuvan Fortumin johtamisesta mukaan lukien toimiva johto, sen hallitus ja Suomen hallitus.
Mitenhän nimitys- ja palkitsemisvaliokunta tekee palkitsemisen tämän vuoden tuloksien perusteella. Kyllä kai jotkut bonukset maksetaan vaikkapa sillä perusteella, että on jouduttu toimimaan ”haastavissa liiketoimintaolosuhteissa”.
Ilmoita asiaton viesti
NS2 käyttöönotto viivästyi Saksan vaatimuksesta.Lähinnä juridista kikkailua, mutta silloin (marraskuu 2021) toiminnan arvioitiin käynnistyvän kesällä 2022.
En tiedä oliko Gazprom missään vaiheessa muuttamassa Saksan toimintaa Saksan lakien mukaiseksi.
Kenen uutinen käyttöönoton perumisesta tammikuussa ?
Ilmoita asiaton viesti
Valtionyhtiön ( yli 50 % ) on pysyttävä kotimaassa, piste. Jos johdossa on moisia idealisteja, eivät ymmärrä ” force majeure ” pykälän tarkoitusta on heidän lähetettävä omilla rahoillaan ulkomaille ja omissa yhtiöissään oppia saamaan, tehoaa varmasti kun on omat rahat ja vakuudet kysymyksessä, oppii ainakin, mihin nimensä huitasee.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Saksan kaasumarkkinat joutuivat Venäjän kaasutoimitusten ja Saksan määräämän ylimmän kiinteän hinnan vuoksi Force Majeur – tilaan. Tällöin Uniperin, Fortumin ja Suomen valtion olisi pitänyt toimia sen mukaisesti, mutta kaikki nieltiin kiltisti.
Tässä kävi taas kerran niin, että ”Iso sanoo, ja pieni anoo”.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän loppuun Saksan suorittaman sammon ryöstön koko kuva, jota on varottu kertomasta suomalaisille. Tämä on lainaus Päivi Kopsan tekemästä selvitystyöstä Uniperin voimalaitosomistuksista:
”Saksa ostaa 0,5 miljardilla Uniperin ja saa samalla sen omistamat Ruotsin, Hollannin, Ison Britannian, Unkarin, Belgian ja Saksan kaasu-, vesi-, kivihiili- ja ydinvoimalat!
Moni suomalainen on autuaan tietämätön, että Uniper omistaa Ruotsissa mm. 54,4% Oskarshamnin, 29,6% Ringshalsin ja 3,8 % Forsmarkin ydinvoimaloista. Näiden ydinvoimaloiden kapasiteetti on 2308 MW – 3820 MW. Puhutaan siis valtavasta ydinvoimakapasiteetista. Niin suuresta, että jos nuo olisivat olleet Suomen omistuksessa, Suomi olisi energian suhteen enemmän kuin omavarainen!
Näiden lisäksi Uniper omistaa Ruotsissa yhteensä n. 70 vesivoimalaitosta!
Uniperin kokonaan omistamien Connah’s Quay ja Isle of Grain maakaasuvoimat tuottavat 1380 MW ja 1275 MW .
Uniperin omistaman Maasvlakte-hiilivoimalan kapasiteetti on 2180 MW. Nyt ei siis puhuta mistään pikkuvoimaloista!
Koko Uniperin tuotantokapasiteetti oli 2017 n. 120 TWh eli noin tuplasti koko Suomen sähköntuotantokapasiteetti.”
Tämä kaikki Saksan valtiolle 500 miljoonalla eurolla. Vetää sanattomaksi. Ihmettelen, miksi media ei osaa / halua kertoa näistä asioista.
Ilmoita asiaton viesti