Hallitus ei todellisuudessa halua puuttua koulukiusaamiseen eikä kouluväkivaltaan

Seurasin äsken päättynyttä eduskunnan kyselytuntia. Kaiken kaikkiaan on turhauttavaa seurata ministerien vastauksia, joissa punainen lanka on puhua asian vierestä, mutta ei ainakaan vastata selvään kysymykseen. Se on suomalaisen poliitikon tavaramerkki. Ministeri Anderssonkin puhui niitä näitä, kun kysyttiin, miten väkivaltaa ja kiusaamista voi estää.

Jo ennakkoon oli selvillä, kuinka kansanedustajat ja ministerit kaikki vakuuttavat, kuinka tärkeää on taata turvallinen koulunkäynti kaikille lapsille. Todellisuus on ollut, että suomalainen koululaitos ei siihen pysty ja ministerien vastausten perusteella mitään muutosta ei ole tulossa.

Kyselijät toivat esiin, että eikö kiusaajaa voida sulkea määräajaksi koulusta, jotta tilanne voidaan selvittää rauhassa. Ministerin vastaus oli, että ei voida, koska kaikilla on oikeus käydä koulua. Ministeri ei huomannut, että hallitus voi tehdä lakiesityksen asiasta. Sillä olisi hyvät läpimenomahdollisuudet. Toinen käytännön toimenpide on antaa kouluhallituksen ohje, että kiusaaja siirretään toiseen kouluun, jos suinkin mahdollista.

Yksi seikka on noussut esiin, ja sen oikeusministeri Henriksson sanoi selvästi. Pahoinpitely on rikos ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen. Vaikka tekijä olisi alle 15-vuotias, siitä voi seurata rahallisia seuraamuksia tekijälle ja hänen vanhemmilleen. Tämä kuulostaa erikoiselta, koska en ole koskaan kuullut, että näin olisi käynyt käytännössä. Onko jollakin asiasta tietoa? Pahoinpitelytapauksessa pitää aina kutsua poliisi paikalle ja itse asiassa, jos opettaja tulee asiasta tietoiseksi koulupäivän aikana, koulun pitäisi tehdä se aina.

Selväksi on käynyt, että kiusaaja pääsee aivan liian helpolla. Pitäisi miettiä toimenpiteitä, jotka olisivat hyvin konkreettisia ja saisivat tekijän vakavasti pohtimaan kiusaamisen lopettamista. Ennen vanhaan kurinpitotoimenpiteenä oli mm. nurkassa seisottaminen. Ehdotus nykypäivään: seisontapulpetti nurkkaan, johon annetaan oppikirjat ja tehtäväksi aika ikäviä juttuja kuten kirjoittaa 500 kertaa, että en enää koskaan kiusaa ketään tai en enää koskaan lyö toista oppilasta jne. Näitä keinoja löytyy ja niitä voi koululuokka mm. yhdessä ideoida opettajan johdolla. Silloin se vastaa vanhaa kunnon kämppälakia eli sakin hivutusta.

 

aveollila

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu