Hallitusohjelmaan tarvitaan halpoja ideoita – tässä yksi
Suomen tulevaisuus on nuorten ja lasten huomassa. Siinä on monien ongelmien lisäksi sellainen käytännön ongelma, että heidän fyysinen kuntonsa on ala-arvoinen. Näihin päiviin saakka vallinnut lasten ja nuorten luontainen liikunta on kadonnut. Kännykkä ja some ovat vieneet tilan liikunnalta. Tämä näkyy konkreettisesti heidän fyysisestä kunnostaan. Nykyisellä kunnollaan monikaan ei jaksa käydä töissä eläkeikään asti. Tietysti on pieni vähemmistö, joita vanhemmat raijaavat kaiken maailman liikuntaharrastuksiin. Nostan heille hattua.
Tarvitaan taas valtiota apuun. Kas kun meidät on pikkuhiljaa sosialisoitu. Jos koulu ja yhteiskunta ei tee jotain, niin ei sitä tee perheetkään.
Tähän ongelmaan löytyy varsin halpa ratkaisu. Jokaiseen koulupäivään vähintään yksi tunti liikuntaa ja johonkin päivään kaksi. Koskee kaikkia peruskoulussa ja ammattikoulussa tai vastaavassa opiskelevia alle 18-vuotiaita. Tämä maksanee jonkin verran liikuntaopettajien lisäpalkkauksena, mutta tulokset näkyvät heti kohta ja ennen kaikkea pitkällä tähtäimellä.
Pakkoliikuntaa lisää lukujärjestykseen vaiko vapaaehtoista? Jos pakko, a) haluatko lisätä kouluviikkotuntien yhteismäärää vai b) miinustaa liikunnan lisätunnit jostakin muusta/joistakin muista aineista? Jos haluat miinustaa muista aineista, mistä?
Jos taas haluat lisätä pakollisten viikkotuntien yhteismäärää (liikunnalla), otsikkosi maininta ”halvasta ideasta” pitää muuttaa muotoon ”kallis idea”.
Ilman noita sudenkuoppia ideasi olisi toki hyvä ja kannatettava.
Ilmoita asiaton viesti
Kylää kirjoitin, että lisätään liikuntatunteja, enkä kirjoittanut, että otetaan jostain muualta pois. Mainitsin myös, että tämä tuo jonkin verran lisäkustannuksia, koska liikunnanopettajia tarvitaan lisää. Kustannus on pieni saatavaan hyötyyn nähden. Koululaisten viikko-ohjelmasta kyllä löytyy tilaan. Monessa maassa käydään koulua ala-asteelta alkaen klo 8 – 16. Samalla poistuisi lasten iltapäivätuntien ongelma.
Kuulen jo vastalauseen, että eivät lapset jaksa. Miten sitten tarhaikäiset jaksavat koko työpäivän? Avainsana on päivän monipuolisuus. Jos liikunta katkaisee teoreettisen opetuksen sopivasti, niin jaksaminen paranee.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus päätti jo lisätä yhden ruotsin tunnin peruskouluun. Jos mitään ei oteta pois, yläkoulun viikkotuntimäärä on 31. Siihen yksi lisätunti liikuntaa per päivä on yht. 36 tuntia viikossa eli keskimäärin 7,2 tuntia koulua päivässä, käytännössä 6-8 tuntia per päivä.
Kun tähän lisätään kotimatkoihin kuluva aika (maalla usein merkittävä) plus kotiläksyt, huomaat, että ideasi ei valitettavasti onnistu käytännössä. Paitsi ehkä poistamalla joku aine kokonaan pk:n pakollisten aineiden valikoimasta. Ruotsi?
Ilmoita asiaton viesti
Samainen hallitus päätti lisätä yhden luokan peruskouluun niille, jotka eivät ole päässeet opiskelemaan joko lukioon tai ammattikouluun/opistoon.
Sillä lisättiin menoja rutkasti, mutta hyöty on kyseenalainen. Nyt on ehdotettu, että ammattikoulutusta lyhennettäisiin vuodella kaksivuotiseksi.
Kannatan ajatusta lämpimästi. Sillä saataisiin kymppiluokalle jatkavia vähennettyä ja ammattiopintonsa keskeyttäviä myös. Yleissivistävä osuus voitaisiin antaa niille, jotka sitä haluavat.
Tällä saataisiin säästöt sille, että liikunnanopetusta kouluissa lisättäisiin. Myös koulujen liikuntasalien käyttöä vapaa-ajalla pitäisi lisätä. Tietysti aina parempi, jos löytyisi vetäjiä näille ajoille.
Ilmoita asiaton viesti
Meitin lapset liikkuivat aikanaan kävellen kouluun ja asuntomme viereisessä pikku metsikössä leikittiin. Kesäisin lapset uivat paljon. Älykännykkä saattaa kyllä viedä lapset turmioon, liikunta vähenee, ajattelukyky vähenee ja sosiaaliset taidot vähenevät, samoin empatiakyky. Onneksi älykännyköitä ei ollut kun lapseni olivat pieniä. Aikuistenkin empatiakyky on tainnut vähentyä kiitos sosiaalisen median. Itsen korostaminen erilaisin metodein sen sijaan on lisääntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Itse muutaman viimeisen vuoden aikana olen tajunnut, että kun vanhenee, niin keho pysyäkseen kunnossa tarvitsee liikuntaa. Tuota kannattaakin harrastaa niin kauan kuin jäsenet ja pää toimivat.
Kävelen n. 45-55 minuutin kävelylenkkejä sulanmaan aikana n. 20 kertaa kuukaudessa.
Verenpaine- ja diabeteslääkkeet maksavat vuodessa rutkasti enemmän kuin lenkkeilyvälineet. Viimeistään 50 vuotiaana kannattaa aloittaa säännöllinen liikunta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään emme mahda markkinat hoitaa tämän joko hyvin,jota epäilen, tai huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Liikuntaa pitää saada ihmisille lisää – koskee lapsia, aikuisia ja vanhuksia.
Älypuhelinten käyttöä on jotenkin rajoitettava.
Esimerkiksi kerätä koulupäivän ajaksi kaikki kännykät lukkojen taakse kännykkäkaappiin.
Älypuhelimiin jotenkin esto, että eivät toimi kello 22-06. Silloin tavallisten ihmisten pitäisi nukkua.
Ilmoita asiaton viesti
Dynamo ja kaikki polkemaan 50€ korvauksella. Lopulta olemme teräsmiehiä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.kymensanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/3968447
”Hikivihreää sähköä
6.9.2017
Nyt loistava kehitysidea Cursorille: Jos Suomen 300 000 työtöntä polkisi kuntopyörägeneraattorilla kevyellä 100 watin teholla sähköä verkkoon nelisen tuntia päivässä, syntyisi vuodessa lähes sama sähkömäärä kuin Kotkan kaupunki nyt ostaa (53 GWh) ” vihreätä” sähköä ( KySa 4.9.). Nyt vain projektirahaa anomaan ja projektipäälliköitä palkkaamaan.
Aluksi muutama vuosi ulkomaan matkailua tutustuen vaikkapa, ettei vaan Havaijilla olisi jo keksitty tätä loistoideaa; polkevat kenties kaislahameet heiluen valkeaa tropiikin yöhön.
Valtiolta on tietenkin anottava ja vihersähkön pyhässä nimessä tietenkin saatava jokunen miljardi polkutariffitukea.
Täten julkisesti luovutan pyyteettä tämän idean Cursorin käyttöön ja luovun kaikista mahdollisista ”tekijänoikeuskorvauksista” tai vastaavista.
Ei kestä kiittää…
Seppo Viljakainen, Kotka”
Edit : Cursor on kuntien omistama kehitysyhtiö Kotkassa/Haminassa eli hyvä palkkainen suojatyöpaikka keskinkertaisuuksille.
Ilmoita asiaton viesti
Kännykkä ja some ovat vieneet tilan liikunnalta.
Minusta voi todeta, että tämä ei pidä paikkaansa.
BTW
Blogisti kirjoittaa yleensä järkeviä. Taisi löytyä kohta, jossa asioita ei ole ajateltu ihan yhtä perusteellisesti.
Kirjoitus silti hyvä, koska osa asioista on kaikille sellaisia, että niihin haluaa osallistua, ja voi lähteä ihan vähällä. Koskee siis kaikkia.
Ilmoita asiaton viesti
Liikuntatuntien sisältöä voisi myös vähän järkeistää. Monelle on jäänyt aika huonot muistot koulujen liikuntatunneista telinevoimisteluineen, pesäpalloineen jne.. Itseni kaltaiselle aika isokokoiselle, kömpelölle nämä olivat kauhistus ja aiheuttivat lähinnä häpeän tunteita. Sen sijaan voimaa riitti, joten kuntosalityyppiset lajit olisivat varmaankin olleet mieleisiä. Toisille voisivat taas sopia vain yksinkertaiset juoksuharjoitukset. Eli kaikille pakolliset harjoitukset pois ja enemmän vapautta lajivalikoimaan!
Ilmoita asiaton viesti