Hansen ja Mann eri mieltä IPCC:n ilmastomallien oikeellisuudesta – kumpi jakaa virheellistä tietoa?

Tietoa, jota et löydä valtamediasta

Johdanto

Mediassa, somessa ja jopa joillakin tieteen alueilla on alkanut esiintyä ilmiö, että on olemassa jokin konsensus-käsite asiasta, vaikka kuitenkaan ei itse asiasta ole varmaa tieteellistä näyttöä. Ne, jotka esittävät poikkeavia käsityksiä, jakavat virheellistä tietoa (misinformation / disinformation). Näille vastarannankiiskeille pitäisi laittaa stoppi ja estää heidän käsityksiensä levittäminen julkisuudessa ja tietysti vähintä on leimata heidät tieteen kieltäjiksi tai muiksi sellaisiksi.

Tästä ovat esimerkkejä mm. BBC:n käytäntö, että IPCC:n tiedekäsityksen vastaisia tutkimuksia ja mielipiteitä ei tarvitse ottaa huomioon, eikä niitä esittäviä tutkijoita kutsua haastatteluihin. Yle on seurannut esimerkkiä. Korona-pandemian aikana viranomaisten toimenpiteiden arvostelua estettiin. Myös täällä Puheenvuorossa on nähty kirjoitusten poistoa pelkästään siitä syystä, että joku on ilmiantanut toimitukselle, että kyse on väärän tiedon levittämisestä, vaikka kirjoitus olisi perustunut pelkkiin historiallisiin tosiasioihin. Jatkuvasti myös kommentoijat saavat leimata mm. Ukrainan sodasta kriittisesti kirjoittavia Putinin trolleiksi ilman mitään näyttöä ja seurauksia: samasta ilmiöstä kysymys.

Otan esille tapauksen Hansen vastaan Mann esimerkkinä kuvaamaan sitä ristiriitaista tilannetta, johon voidaan joutua. Se kertoo, että sitä kuviteltua konsensusta ei ole olemassakaan. Miten sitten suu pannaan, kun kaksi ilmastonmuutoksen näkyvää roolimallia ovatkin eri mieltä jostain niin ”pyhästä” asiasta kuin IPCC:n tieteen oikeellisuus?

James Hansen pitää IPCC:n ilmastomallien lämpenemistuloksia liian alhaisina

James Hansen, jota voidaan pitää nykyisen ilmastonmuutoksen isänä ja äitinä, on julkaissut yhdessä 17 muun tunnetun ilmastotutkijan kanssa marraskuussa 2023 artikkelin nimeltä ”Global warming in the pipeline” eli suomeksi ”Putkessa oleva ilmastonmuutos”. Siinä hän ja muut tutkijat irtisanoutuivat IPCC:n virallisesta näkemyksestä lämpenemisen vauhdista ja määrästä, viite 1.

Tutkijoiden näkemykset olivat, että IPCC:n tasapainoinen ilmastoherkkyys (ECS) 3,0 °C on aivan liian alhainen, vaikka sitä toisaalta voidaan pitää ihmisen aiheuttaman hiilidioksidin nettovaikutuksena! Hansen et al. ovat analysoineet maapallon historiallisia kausia ja tulleet siihen johtopäätökseen, että maapallon tämänhetkinen todellinen ilmastoherkkyys (Earth system sensitivity) ei ole IPCC:n arvo noin 3,0 W/m2 vaan n. 4.6 W/m2. Tämä johtaa heidän mukaansa vähintään lämpenemisarvoon 1,2 °C kertaa 4,6 W/m2 eli 5,5 °C. Tämäkään ei tutkijoille riittänyt, vaan heidän mielestään jatkuva ilmastopakote 4,6 W/m2 johtaa maapallon lämpenemiseen lopulta 10 °C. En jaksanut kahlata tutkimuksen pitkää selostusta läpi, miten tutkijat lopulta päätyivät näihin arvoihin, mutta lämpenemisarvot kertovat, että he eivät ollenkaan ole enää samaa mieltä IPCC:n tieteen kanssa, vaan pitävät raportin kirjoittajia likinäköisinä ja sen johtopäätöksiä syvästi virheellisinä johtuen mm. IPCC:n käyttämien ilmastomallien virheellisyyksistä.

Michael Mann heräsi puolustamaan IPCC:n tiedettä

Ilmastoasioita seuranneille ihmisille on tullut varmaankin selväksi, että professori Michael Mannilla on erikoisasema IPCC:n raporttien kirjoittajien keskuudessa. Hän on tullut kuuluisaksi ns. lätkämailatutkimuksen tekijänä, josta on tehty ainakin kaksi tieteellistä julkaisua kiistäen sen johtopäätökset ja myös kirjoja on kirjoitettu.

Somesovelluksessa X Michael Mann kiirehti 1.11.2023, eli aikaa nopeammin kommentoimaan James Hansenin artikkelia, jonka virallinen julkaisupäivä oli 2.11.2023, viite 2.

Teen Mannin perusteluista lyhyen ja totean hänen kirjoittaneen, että Hansenin näkemykset ovat ihan absurdeja ja IPCC on täysin oikeassa maapallon lämpenemisen vauhdista ja määrästä.

Missä se nyt onkaan se ilmastotutkijoiden konsensus, joka on ollut lähes muuttumaton vuosikymmeniä? Kumpi tai kuka levittää väärää tietoa: Mann ja IPCC vai 18 tunnettua ilmastotutkijaa? Varmaan tämän Puheenvuoron IPCC:n tukijat tietävät vastauksen. Arvelen, että Yle ja valtamedia vaikenee edelleen, koska eiväthän ne ole uutisoineet asiaa lainkaan. Valtamedia on pudonnut kalliokielekkeeltä kuin Kelju K. Kojootti jahdatessaan maantiekiitäjää.

Loppukaneetti

Toisinajattelevat (contrarian) tutkijat ovat eri mieltä maapallon lämpenemisen syistä ja suuruudesta. Jos Hansen et al. vetosivat maapallon kaukaisiin ilmastokausiin, niin toisinajattelijat tyytyvät yleensä perustelemaan näkemyksiään holoseenin eli jääkauden jälkeisellä ilmastohistorialla, joka osoittaa, että ilmasto on syklistä eli se on aina vaihdellut, vaihtelee nyt ja vaihtelee tulevaisuudessakin: aurinko rulettaa, koska 99,97 % maapallon energiasta tulee sieltä. Hiilidioksidin lämmitysvaikutuksista ilmastoherkkyytenä ilmoitettuna yleisimmät arviot vaihtelevat 0,5…0,7 asteen välillä.

Nyt alkaa näkyä lopultakin kommentteja vuoden 2000 jälkeisestä lämpenemisestä, joka toistaiseksi huipentui vuoden 2023 ennätyskorkeisiin lämpötiloihin. NASA:n Gavin Schmidt on kirjoittanut Nature-lehdessä, että ilmastomalleilta jää selittämättä vuoden 2023 lämpötilannoususta suurin osa eli 0,2 astetta: olemme tuntemattomalla maaperällä.

Oma ilmastomallini selittää lähes täydellisesti 2000-luvun lämpenemisen mukaan lukien vuosi 2023. Se johtuu siitä, että otan mukaan CERES-mittausten avulla todennetun auringon säteilyn absorption lisääntymisen ilmakehässä tosiasiana: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/475359/

Ilmastoeliitin edustajien perusongelma on, että he ovat fiksoituneet ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Edes suorat ja luotettavat mittaustulokset eivät saa heidän päätään kääntymään, koska he kokevat niiden vievän tyystin heidän uskottavuutensa. Niin se taitaa viedäkin.

Viitteet:

  1. Hansen J, Sato M, Simons L et al. Global warming in the pipeline. Oxford Open Clim Chan 3(1), https://academic.oup.com/oocc/article/3/1/kgad008/7335889
  2. Comments on new articles by James Hansen. https://michaelmann.net/content/comments-new-article-james-hansen
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu