Hansen ja Mann eri mieltä IPCC:n ilmastomallien oikeellisuudesta – kumpi jakaa virheellistä tietoa?
Tietoa, jota et löydä valtamediasta
Johdanto
Mediassa, somessa ja jopa joillakin tieteen alueilla on alkanut esiintyä ilmiö, että on olemassa jokin konsensus-käsite asiasta, vaikka kuitenkaan ei itse asiasta ole varmaa tieteellistä näyttöä. Ne, jotka esittävät poikkeavia käsityksiä, jakavat virheellistä tietoa (misinformation / disinformation). Näille vastarannankiiskeille pitäisi laittaa stoppi ja estää heidän käsityksiensä levittäminen julkisuudessa ja tietysti vähintä on leimata heidät tieteen kieltäjiksi tai muiksi sellaisiksi.
Tästä ovat esimerkkejä mm. BBC:n käytäntö, että IPCC:n tiedekäsityksen vastaisia tutkimuksia ja mielipiteitä ei tarvitse ottaa huomioon, eikä niitä esittäviä tutkijoita kutsua haastatteluihin. Yle on seurannut esimerkkiä. Korona-pandemian aikana viranomaisten toimenpiteiden arvostelua estettiin. Myös täällä Puheenvuorossa on nähty kirjoitusten poistoa pelkästään siitä syystä, että joku on ilmiantanut toimitukselle, että kyse on väärän tiedon levittämisestä, vaikka kirjoitus olisi perustunut pelkkiin historiallisiin tosiasioihin. Jatkuvasti myös kommentoijat saavat leimata mm. Ukrainan sodasta kriittisesti kirjoittavia Putinin trolleiksi ilman mitään näyttöä ja seurauksia: samasta ilmiöstä kysymys.
Otan esille tapauksen Hansen vastaan Mann esimerkkinä kuvaamaan sitä ristiriitaista tilannetta, johon voidaan joutua. Se kertoo, että sitä kuviteltua konsensusta ei ole olemassakaan. Miten sitten suu pannaan, kun kaksi ilmastonmuutoksen näkyvää roolimallia ovatkin eri mieltä jostain niin ”pyhästä” asiasta kuin IPCC:n tieteen oikeellisuus?
James Hansen pitää IPCC:n ilmastomallien lämpenemistuloksia liian alhaisina
James Hansen, jota voidaan pitää nykyisen ilmastonmuutoksen isänä ja äitinä, on julkaissut yhdessä 17 muun tunnetun ilmastotutkijan kanssa marraskuussa 2023 artikkelin nimeltä ”Global warming in the pipeline” eli suomeksi ”Putkessa oleva ilmastonmuutos”. Siinä hän ja muut tutkijat irtisanoutuivat IPCC:n virallisesta näkemyksestä lämpenemisen vauhdista ja määrästä, viite 1.
Tutkijoiden näkemykset olivat, että IPCC:n tasapainoinen ilmastoherkkyys (ECS) 3,0 °C on aivan liian alhainen, vaikka sitä toisaalta voidaan pitää ihmisen aiheuttaman hiilidioksidin nettovaikutuksena! Hansen et al. ovat analysoineet maapallon historiallisia kausia ja tulleet siihen johtopäätökseen, että maapallon tämänhetkinen todellinen ilmastoherkkyys (Earth system sensitivity) ei ole IPCC:n arvo noin 3,0 W/m2 vaan n. 4.6 W/m2. Tämä johtaa heidän mukaansa vähintään lämpenemisarvoon 1,2 °C kertaa 4,6 W/m2 eli 5,5 °C. Tämäkään ei tutkijoille riittänyt, vaan heidän mielestään jatkuva ilmastopakote 4,6 W/m2 johtaa maapallon lämpenemiseen lopulta 10 °C. En jaksanut kahlata tutkimuksen pitkää selostusta läpi, miten tutkijat lopulta päätyivät näihin arvoihin, mutta lämpenemisarvot kertovat, että he eivät ollenkaan ole enää samaa mieltä IPCC:n tieteen kanssa, vaan pitävät raportin kirjoittajia likinäköisinä ja sen johtopäätöksiä syvästi virheellisinä johtuen mm. IPCC:n käyttämien ilmastomallien virheellisyyksistä.
Michael Mann heräsi puolustamaan IPCC:n tiedettä
Ilmastoasioita seuranneille ihmisille on tullut varmaankin selväksi, että professori Michael Mannilla on erikoisasema IPCC:n raporttien kirjoittajien keskuudessa. Hän on tullut kuuluisaksi ns. lätkämailatutkimuksen tekijänä, josta on tehty ainakin kaksi tieteellistä julkaisua kiistäen sen johtopäätökset ja myös kirjoja on kirjoitettu.
Somesovelluksessa X Michael Mann kiirehti 1.11.2023, eli aikaa nopeammin kommentoimaan James Hansenin artikkelia, jonka virallinen julkaisupäivä oli 2.11.2023, viite 2.
Teen Mannin perusteluista lyhyen ja totean hänen kirjoittaneen, että Hansenin näkemykset ovat ihan absurdeja ja IPCC on täysin oikeassa maapallon lämpenemisen vauhdista ja määrästä.
Missä se nyt onkaan se ilmastotutkijoiden konsensus, joka on ollut lähes muuttumaton vuosikymmeniä? Kumpi tai kuka levittää väärää tietoa: Mann ja IPCC vai 18 tunnettua ilmastotutkijaa? Varmaan tämän Puheenvuoron IPCC:n tukijat tietävät vastauksen. Arvelen, että Yle ja valtamedia vaikenee edelleen, koska eiväthän ne ole uutisoineet asiaa lainkaan. Valtamedia on pudonnut kalliokielekkeeltä kuin Kelju K. Kojootti jahdatessaan maantiekiitäjää.
Loppukaneetti
Toisinajattelevat (contrarian) tutkijat ovat eri mieltä maapallon lämpenemisen syistä ja suuruudesta. Jos Hansen et al. vetosivat maapallon kaukaisiin ilmastokausiin, niin toisinajattelijat tyytyvät yleensä perustelemaan näkemyksiään holoseenin eli jääkauden jälkeisellä ilmastohistorialla, joka osoittaa, että ilmasto on syklistä eli se on aina vaihdellut, vaihtelee nyt ja vaihtelee tulevaisuudessakin: aurinko rulettaa, koska 99,97 % maapallon energiasta tulee sieltä. Hiilidioksidin lämmitysvaikutuksista ilmastoherkkyytenä ilmoitettuna yleisimmät arviot vaihtelevat 0,5…0,7 asteen välillä.
Nyt alkaa näkyä lopultakin kommentteja vuoden 2000 jälkeisestä lämpenemisestä, joka toistaiseksi huipentui vuoden 2023 ennätyskorkeisiin lämpötiloihin. NASA:n Gavin Schmidt on kirjoittanut Nature-lehdessä, että ilmastomalleilta jää selittämättä vuoden 2023 lämpötilannoususta suurin osa eli 0,2 astetta: olemme tuntemattomalla maaperällä.
Oma ilmastomallini selittää lähes täydellisesti 2000-luvun lämpenemisen mukaan lukien vuosi 2023. Se johtuu siitä, että otan mukaan CERES-mittausten avulla todennetun auringon säteilyn absorption lisääntymisen ilmakehässä tosiasiana: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/475359/
Ilmastoeliitin edustajien perusongelma on, että he ovat fiksoituneet ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Edes suorat ja luotettavat mittaustulokset eivät saa heidän päätään kääntymään, koska he kokevat niiden vievän tyystin heidän uskottavuutensa. Niin se taitaa viedäkin.
Viitteet:
- Hansen J, Sato M, Simons L et al. Global warming in the pipeline. Oxford Open Clim Chan 3(1), https://academic.oup.com/oocc/article/3/1/kgad008/7335889
- Comments on new articles by James Hansen. https://michaelmann.net/content/comments-new-article-james-hansen
”Oma ilmastomallini selittää lähes täydellisesti 2000-luvun lämpenemisen mukaan lukien vuosi 2023”.
Kukaan ei ole tähän päivään mennessä kehittänyt täydellistä (eikä edes lähes täydellistä) ilmastomallia, eikä tule varmuudella kehittämään!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihminen-muuttaa-ilmastoa-nopeammin-kuin-luonnon-korjaava-dynamiikka-ehtii-siihen-vastaamaan/
Ilmoita asiaton viesti
Ollilan malli näyttää olevan varsin lähellä toteutunutta historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus kysymykseen, kumpi on oikeassa, on, että kumpikaan ei ole oikeassa.
Hiilidioksidilla on miniskulaarinen merkitys lämpenemisessä ja ne ilmastomallit missä on otettu hiilidioksidipitoisuus vaikuttavana tekijänä mukaan, antavat automaattisesti vääriä tuloksia.
Mikäänhän ei tietenkään estä etteikö ilmasto joskus voisi olla samanlämpöinen kuin mallikin. Onhan seisahtunut kellokin kaksi kertaa vuorokaudessa oikeassa ajassa.
Ilmastomallit (ne joissa on hiilidioksidi muuttujana) osoittaa virheellisiksi
ilmastohistoria. Lähinnä keskiajan lämpökausi sekä 1930-luku.
1930-luvulla oli lämpimämpää kuin nykyään vaikka ihmiskunnan fossiilisten polttoaineiden käyttö räjähti vasta 1950-luvulta alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä olen ilmastokeskustelua seurannut, niin Mann tässä debatissa näyttäisi olevan vahvoilla. Mutta tulkinta, että debatti jotenkin osoittaisi ”IPCC tieteen” huojuvan savijaloilla, on täysin yliampuva.
Hansenin paperissa siis pyrittäisiin selvittämään ilmastoherkkyys paleoklimatologisia aikasarjoja tutkimalla. Menetelmänä tämä poikkeaa muista ilmastoherkkyyden arviointiin käytetyistä menetelmistä, eikä välttämättä ole siihden edes soveltuva:
https://www.realclimate.org/index.php/archives/2016/09/why-correlations-of-co2-and-temperature-over-ice-age-cycles-dont-define-climate-sensitivity/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos selkeästä kannanotosta. Jos minun pitäisi valita Mannin ja Hansen et kumppanien näkemyksien välillä, niin valitsisin myös Mannin. Tiedän, että joku nyt lukee, että olen muutenkin Mannin linjoilla. Älkää lukeko rivien välistä, koska siellä ei ole mitään. Kuten tunnettua pidän IPCC:n lämpenemisarvoja vahvasti liioiteltuina ja parhaiten sitä kuvaa ilmastoherkkyysarvoni 0,7 astetta versus IPCC:n 1,8 astetta. IPCC:n 3,0 astetta on jo karkeasti liioiteltu.
Minut kyllä yllätti, että sellaiset NASA:n tunnetut tutkijat kuten Norman Loeb, Andrew Lacis, Reto Ruedy ja Gary Rusell ovat lähteneet näin poikkeuksellisen kovaan alarmistiseen lähestymistapaan. Tämä tulee väkisten aiheuttamaan turbulenssia ilmastoeliitin keskuudessa. Elämme mielenkiintoisia aikoja.
Luen nyt itse rivien välistä, että myös CERES-ohjelman johtaja Norman Loeb ei itse usko auringonsäteilyn absorption kasvun johtuvan kosmisista tekijöistä, vaan tulee kallistumaan sille kannalle, että se on saatava tavalla tai toisella näyttämään johtuvan ihmisestä. Eihän muuten saada mitään näyttöä yli 10 asteen lämpötilanoususta ihmisestä johtuen. Sitä näyttöä ei toistaiseksi kukaan ole pystynyt esittämään. Mutta kuten spekuloin aikaisemminkin, niin lukuisat tutkimusryhmät ovat tämän aiheen kimpussa. Tämä on elämän ja kuoleman kysymys ilmastoeliitille ja IPCC:lle.
Ilmoita asiaton viesti
Kosmiset tekijät eivät vaikuta, sehän on jo todennettu neutron-monitoroinnin osalta. Mitään selkeää trendiä ei ole havaittu sitten vuodesta 1965.
https://cosmicrays.oulu.fi/
https://www.nmdb.eu/nest/data/upload/chart_all_3d_eff_nf.png
Minä en usko, että tästä koituu mitään ihmeellistä sen paremmin IPCC:lle kuin muillekaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä on elämän ja kuoleman kysymys ilmastoeliitille ja IPCC:lle.”
En nyt ihan saa kiinni miksi näin? Tästä kirjoituksesta on vähän aistittavissa pientä dramatisointia. ”Konsensuksesta” puhuttaessa viitataan yleensä käsityksiimme ilmaston lämpenemisen syistä, eikä näissä käsityksissä ole tapahtunut muutosta. Ilmastoon ja sen lämpenemisen yksityiskohtiin liittyen käydään paljonkin keskustelua ja niihin liittyy paljonkin erimielisyyksiä. Eihän muuten tiedettä ja tutkimusta edes tarvittaisi.
Minun täytyy rehellisesti sanoa, etten ole tutustunut yhtään Hansenin paperiin tai siihen liittyen käytyyn keskusteluun. Tähän blogikirjoitukseen on kuitenkin sanottava, että ECS, varsinkin sellaisena kuin se on IPCC:n AR6:ssa määritetty ja laskettu, on aivan erilainen mitta kuin Earth system sensitivity. On siis odotettavaa, että niissä voi olla suuriakin eroja.
Ilmoita asiaton viesti
”puhuttaessa viitataan yleensä käsityksiimme ilmaston lämpenemisen syistä, eikä näissä käsityksissä ole tapahtunut muutosta. ”
Mikä aiheutti ton Tammikuun lämpötila”piikin”?
Ilmoita asiaton viesti
Tartun tähän sanomaasi: ”Ilmastoon ja sen lämpenemisen yksityiskohtiin liittyen käydään paljonkin keskustelua ja niihin liittyy paljonkin erimielisyyksiä.”
IPCC:n raporteissa ja sitä tukevassa tutkimuksessa ei ole tapahtunut mitään merkittävää muutosta sitten 1. arviointiraportin. CO2:n säteilypakotearvo on elänyt hyvin vähän.
Hansen et kumppanien esitys on täydellinen irtiotto ilmastoherkkyysarvoineen 10 astetta. Meikäläisen arvo 0,7 astetta eroaa vain 2,3 astetta IPCC:n arvosta, ja sitä on pidetty täysin epätieteellisenä. Nyt Hansenin arvo eroaa 7 astetta toiseen suuntaan, ja tämä onkin sitten Laakson mielestä vain tutkijoiden välistä tyypillistä keskustelua yksityiskohdista.
Ilmoita asiaton viesti
”IPCC:n raporteissa ja sitä tukevassa tutkimuksessa ei ole tapahtunut mitään merkittävää muutosta sitten 1. arviointiraportin.”
Tutkimusmaailman ulkopuolelta voinee vaikuttaa siltä, varsinkin jos katsoo asiaa hyvin kapeasta näkökulmasta. Käsitys ilmastonmuutoksen juurisyistähän on pysynyt samana jo pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
On kyllä vallan erikoista kommentointia itseään tutkijaksi ja fysiikkaa oppineeksi tituleeraavan suusta.
Siis mielestäsi IPCC ei ole 40 vuoteen saanut muuta selville, kuin juurisyyn ilmastonmuutokseen ja senkin jätät kertomatta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä juurisyyhän on tiedetty IPCC:n mielestä jo sen olemassaolon ajan. Jos juurisyy tiedetään, niin kaikki muuhan onkin aika vähän merkitsevää. Laakson mielestä ei kuitenkaan ole mitenkään merkittävää, että iso joukko ensi rivin ilmastonmuutostutkijoita sanoutuu irti IPCC:n ECS-arvosta 3,0 astetta ja nostaa sen aivan eri sfääreihin eli jopa 10 asteeseen. Tämä kyllä vaikuttaa epätoivoiselta yritykseltä mitätöidä Hansen et kumppanien juttu vähäpätöisenä loiskiehuntana.
Ilmoita asiaton viesti
Miten minun pitäisi sitten tähän mielestäsi reagoida? Miten haluaisit, että tähän ylipäätänsä reagoitaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisin, että sinun pitää myöntää kaikkien tutkijoiden salaa tietävän Ollilan olevan oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Vähintä mitä sinun tulee ymmärtää on, että herkkyys arvolla on merkitystä myös historiallisesti. Mikä on todellinen herkkyys kertoo totuuden myös jo tapahtuneesta lämmönnoususta. Silloin käsissä on se ”juurisyy”.
Ilmoita asiaton viesti
IPCCn Mannia voisi sanoa huijariksi, niin monta kertaa on yrittänyt huijata. Korttajärven sedimenteistä saatu ilmastohistoria ylösalaisin käännettynä kelpaa todisteeksi lätkämailasta.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/17/ilmastokatastrofi-peruutettu-kasikirjoitus
Ilmoita asiaton viesti
Onkos sinulla käynyt mielessä, että huijausta olisikin tuo 15 vuotta vanha tv-ohjelma.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen sitten selittää mitä siinä on huijausta.
Tässä on yritetty huonolla menestyksellä.
– selitetään, että Keskiajan lämpökausi oli vaatimaton suomalainen ilmiö, vaikka todelisuudessa oli luonnollista lämpenemistä maailmanlaajuisesti.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/10/mot-lansimaisen-elamanmuodon-asialla
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/10/mot-lansimaisen-elamanmuodon-asialla
Ja tämä keskustelu on käyty jo 15 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Onko jotain 15 vuodessa muutunut niin, ettei tätä keskustelua tarvitse enää käydä?
Pasi Toiviainen sanoo linkissä alentuvansa keskusteluun ilmastoskeptikoiden kanssa. On kuulemma lustotutkimuksissa löydetty uutta:
Lainaus: ”””muun muassa jäätikkö- ja sedimenttitutkimuksille, että mitenkään oleellisesti käyrät eivät kaikkien tarkistustenkaan jälkeen hetkahda. Mutta saivatpahan skeptikot taas räksytettävää.”””
Mutta kun lätkämaila saadan aikaan mitatuista lämpötiloista ”laskemalla”.
Lainaus linkistä: ”””Ilkka Ahmavaara rakensi malliksi lätkämailan Kaisaniemen lämpötiladasta. Kun tieteellinen laitos tekee niin ja peukuttaa/puolustelee moisia käyriä, ollaan aika syvällä sonnassa koko asian suhteen. Voidaan myös miettiä millaisella moraalilla kyseinen tiedelaitos ja sen johto toimii.
https://www.facebook.com/groups/ilmastofoorumi/permalink/10157686903867725/?_rdr
Nythän IPCC on laskenut kaikki viime jääkauden lämpö- ja kylmäkaudet pois näkyvistä eli suora on mailan varsi, mutta kun todellisuudessa maapallon ilmaston lämpötila on vaihdellut vajaan 4 asteen haarukassa.
Ks. Linkki sivu 155.
https://report.ipcc.ch/ar6/wg2/IPCC_AR6_WGII_FullReport.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Pintamittauksia on kattavasti vain reilu sadan vuoden ajalta, sitä edeltävän ajan lämpötiloista saamme tietoa epäsuorilla menetelmillä.
IPCC:n sivulla 155 lähes suoraa viivaa on ajanjakso 8 000 eaa alkaen. Tämä aika on ollut integrlasiaalia eli jääkausien välistä aikaa. Sen huippu on ohitettu. Ilman ihmisperäistä ilmastonmuutosta ilmasto olisi hitaasti jäähtymässä kohti seuraajaa jääkautta.
Ilmoita asiaton viesti
”””Ilman ihmisperäistä ilmastonmuutosta ilmasto olisi hitaasti jäähtymässä kohti seuraajaa jääkautta.”””
Pieni jääkausi tietenkin todistaisi tuota väittämää, mihin oltaisiin menossa. Mutta kun siitä palautuminen todistaa uutta lämpötilan nousua eli alkoi uusi luonnollinen lämpeneminen ja lämpöloikka tultaessa 1930…40 luvuille. Lämpeneminen oli vielä maailmanlaajuinen, jota todistaa Etelämantereen Tuomiopäivän jäätikön alkaneen sulaa samoihin aikoihin 1930..1940 ja joka myös oli luonnollista niin, millä järjellä sen jatkoksi istutetaisiin ihmisperäisen CO2-lisääntymisen aiheuttama lämpeneminen tähän päivään saakka.
Loppuiko luonnollinen lämpeneminen ja maapallon lämpötila sen jälkeen laski kymmeniksi vuosiksi vaikka CO2-päästöt olivat rajussa kasvussa koko ajan. Miksi vasta 1990-luvulla alkoi uudestaan lämmetä ja miksi se tapahtuisi juuri CO2-päästöjen vuoksi? Miksi tämä viimeinen lämpeneminen ei olisi seurausta luonnonllista syistä? Miksi se olisi poistunut kuviosta ja siirrytty ihmisperäiseen lämpenemiseen?
Ei kuulosta uskottavalta. Viileneminen vuosina 1950…1990 voisi johtua rikkipäästöistä ja kun ne saatiin kuriin, niin luonnollinen lämpeneminen saattoi taas jatkua.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin luonnollisesti Milankovichin syklien jääkausivaihteluun.
Nyt en pysy kärryillä mitä tarkoitat tuomiopäivän jäätiköllä. Mutta yleisesti: paleoklimatologiset aikasarjat synkronoidaan pintamittausdatan kanssa, kun ajallista päällekkäisyyttä on riittävästi. En ole kuullut että tällaista oltaisiin tehty Etelämantereen jäätiköiden osalta, sieltähän on huonosti saatavaa dataa ja jäähyllyihin vaikuttaa moni muukin asia kuin lämpötila.
Lämpeneminen on osatekijöiden summa. CO2 lämmittää, aerosolit jäähdyttävät. Sotien jälkeisellä ajalla nopea teollistuminen lisäsi hiukkaspäästöjä, koska polttotekniikkaan ei vielä kiinnitetty huomiota. Myös muutama iso tulivuoren purkaus osuu tuohon ajanjaksoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on Thwaitesin jäätiköstä.
Lainaus: ”””Tutkijat ovat nyt saaneet selville, että Thwaitesin nopea sulaminen alkoi jo 1940-luvulla, kertoo CNN. Tieto pohjautuu Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistuun, tuoreeseen tutkimukseen.
Nyt näytteitä on louhittu meren pohjasta. Niiden perusteella vaikuttaa siltä, että jäätikkö alkoi vetäytyä voimakkaasti jo 1940-luvulla, eikä elpymistä ole tämän jälkeen tapahtunut.”””
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010257797.html
Ilmoita asiaton viesti
Artikkelissa johon IS viittaa sanotaan sulamisen alkamisesta näin: ”Thwaites’ retreat was set off by an extreme El Niño that happened at a time when the glacier was likely already in a phase of melting, knocking it off balance.
…
While similar retreats have happened much further back in the past, the ice sheet recovered and regrew, Smith said. But these glaciers “show no signs of recovery, which likely reflects the growing influence of human-caused climate change.”
https://edition.cnn.com/2024/02/26/climate/doomsday-glacier-antarctic-ice-melt-climate-intl/index.html
En mä löydä tuosta mitään mikä ei ilmastonmuutoksen yleiskuvaan sopisi.
Ilmoita asiaton viesti
Käännös.””””Analysoimalla meren pohjan alta louhittuja meren sedimenttiytimiä tutkijat havaitsivat, että jäätikkö alkoi vetäytyä merkittävästi 1940-luvulla, mikä todennäköisesti sai alkunsa erittäin voimakkaasta El Niño -tapahtumasta – luonnollisesta ilmaston vaihtelusta, jolla on taipumus lämmittää.
Sen jälkeen jäätikkö ei ole pystynyt elpymään, mikä saattaa heijastaa ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen kasvavaa vaikutusta raportin mukaan.”””
Tässähän tuo sanotaan selvästi, että vetäytyminen alkoi luonnollisesta ilmaston vaihtelusta ja nyt sen jatkoksi yritetään (”saattaa heijastaa”) liittää ihmisperäinen lämpeneminen, kun jäätikkö ei alkanutkaan palautua entiselleen. Maapallon ilmastohan kylmeni 1950-luvulta lähtien kymmeniksi vuosiksi. Miten se nyt olisi aiheuttanut jatkoa jäätikön sulamiselle?Jäätikön sulaminen vain nyt todistaa sen, että luonnollinen lämpeneminen Pienestä jääkaudesta jatkui jäätikön osalta, joka alkoi 1940-luvulla .
Ilmoita asiaton viesti
Maapallon ilmasto ei kylmennyt 1950-luvulta alkaen kymmeniksi vuosiksi, Etelämantereen ilmasto ei ole sama asia kuin maapallon ilmasto, jäähyllyihin vaikuttaa muitakin tekijöitä kuin paikallinen lämpötila ja vaikutat lukevan tutkijan kommentteja kovin tarkoitushakuisesti.
https://berkeleyearth.org/wp-content/uploads/2024/01/AnnualPlot-2023-1-1024×564.png
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään vielä, että jos haluaa mennä detaljeihin, kannattaa iltapäivälehtien sijaan etsiä käsiinsä alkuperäinen tutkimusartikkeli. Ja siellä sanotaan näin:
” Our results thus support the idea that glacier retreat in the Amundsen Sea was initiated by natural climate variability in the 1940s (61). That ice streams such as Thwaites Glacier and Pine Island Glacier have continued to retreat since then indicates that they were unable to recover after the exceptionally large El Niño event of the 1940s (64). This may reflect the increasing dominance of anthropogenic forcing since that time (64) but implies that this involved large-scale, in additional to local, atmospheric and ocean circulation changes.”
https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2211711120
Ilmoita asiaton viesti
”””,kannattaa iltapäivälehtien sijaan etsiä käsiinsä alkuperäinen tutkimusartikkeli.”””
Alkuperäisestä tekstistähän tuo käännös oli.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista kuin ”pieni jääkausi” siinä ei edes mainita.
Ilmoita asiaton viesti
””””Sellaista kuin ”pieni jääkausi” siinä ei edes mainita.”””
Miksi se pitäisi mainita?
Jokainen osaa yhdistää jäätikön vetäytymisen ajankohdan 1940-luvun luonnolliseen palautumiseen Pienestä jääkaudesta, kun USAssa ja Euroopassa samoihin aikoihin tapahtui lämpöloikka, joka ei varmasti johtunut CO2-päästöistä. Näin viimeisen 1500 vuoden ilmastohistoria on todennetusti todistettu olleen luonnollista maailmalaajuisesti niin Keskiajan lämpökausi kuin Pieni jääkausikin, josta palutuminen aina 1930..40-luvuille saakka.
Kaiken tämänhän IPCC kiistää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tieteellinen tutkimus kertoo että pieni jääkausi ei ollut globaali, eli vaikuttanut samaan aikaan kaikkialla, niin sitten se ei ollut. Kts esim ”One of the most important findings from global studies of tree rings has been that, over the last 2,000 years, there has been no period before the industrial revolution in which the entire planet has warmed (or cooled) at the same time. This is a unique feature of human-driven climate change in the industrial era: almost everywhere on the planet is warming.”
https://theconversation.com/how-using-tree-rings-to-look-into-the-past-can-teach-us-about-the-climate-changes-we-face-in-the-future-170816
Niin ja sellaista kuin ”jääkaudesta palautuminen” ei ole olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
”””Jos tieteellinen tutkimus kertoo että pieni jääkausi ei ollut globaali, eli vaikuttanut samaan aikaan kaikkialla, niin sitten se ei ollut.”””
Nythän tuo on tullut todistettua että maailmanlaajuinen Keskiajan lämpökausi on ollut olemassa ja sitä seurannut Pieni jääkausikin, kun jäätiköiden nyt vetäytyessä ympäri maailmaa kuten Alaskassa ja Chilessä, niiden alta löytyy metsän jäänteitä, joka on kasvanut juuri Keskiajan lämpökauden aikoihin ja kuolleet, kun Pienen jääkauden kylmyys on tuhonnut ne ja jääneet sitten jäätikön alle.
Sanokoon sinun tai IPCCn salaliittoteoriat mitä hyvänsä.
Tottakai voi käyttää ilmaisua ”palautuminen Pienen jääkaudesta”, kun lämpötila on noussut sen ajan kylmyydestä nykyiseen vähän lämpimämpään kauteen.
Ilmoita asiaton viesti
Missä ”maailmanlaajuinen keskiajan lämpökausi” on todistettu? Juuri sait viitteen, jossa sanotaan, että sellaista ei ole. Ja kerro samalla lisää salaliitoista. Kuka on sellaisia perustanut jne.
Jos väitetään että ilmasto palautuu jostain ilmiöstä X, niin sitten pitäisi myös pystyä selittämään, mikä aiheutti tuon ilmiön X.
Ilmoita asiaton viesti
”””Missä ”maailmanlaajuinen keskiajan lämpökausi” on todistettu?”””
Edellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei todellakaan 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Antero: ”kommentoijat saavat leimata mm. Ukrainan sodasta kriittisesti kirjoittavia Putinin trolleiksi”
Olen Anteron linjoilla koskien ”ilmastonmuutosta” – hänellä on siitä aivan selvästi kristallinkirkas näkemys, hän on sitä asiaa tutkinut perusteellisesti ja tehnyt erinomaisia johtopäätöksiä.
Venäjän ja Ukrainan suhteen olemme Anteron kanssa ilmeisesti aivan eri linjoilla. Minä olen tutkinut Venäjän tekemisiä ainakin 56 vuotta ja kirjoittanut julkisuuteen Venäjää ja kommunismia vastaan todistettavasti melkoisesti vuodesta 1968 alkaen. Etten vaan minä olisi siinä asiassa jopa parempi asiantuntija?
– https://jput.fi/Venaja_ja_venalaiset.htm
– https://jput.fi/suomen_historiaa.htm
– https://jput.fi/yleista_sotahistoriaa.htm
– https://jput.fi/Georgia.htm
– https://jput.fi/Puola.htm
– https://jput.fi/Ukraina.htm
– https://jput.fi/Viro.htm
Se, että emme Ollilan kanssa ole jossakin asiassa samaa mieltä, ei suinkaan tarkoita ettemme voisi olla jossakin toisessa asiassa täysin samaa mieltä.
https://jput.fi/energiapolitiikka.htm
Ilmoita asiaton viesti
En kiistä Putkisen asiantuntemusta Venäjän tekemisten suhteen. Pointtini oli siinä, että Putinin tekemiset tuomitaan niin laajalla rintamalla, että jos joku kirjoittaa kriittisesti Ukrainan sotaosaamisesta ja sen tilanteesta, niin aika moni täällä näyttää tulkitsevan sen Putinin myötäilyksi. Ne ovat kaksi eri asiaa. Liian yksipiippuista hommaa.
Sama ilmastonmuutosta koskien. Eräs fyysikko ei näköjään pysty ymmärtämään, että olen esimerkiksi käyttänyt IPCC:n yksinkertaista ilmastomallia. Hänen mielestään minä en saa hyväksyä mitään, mikä on peräisin IPCC:ltä. Se on minusta typerää.
Yritän katsoa asioita ja niiden totuusarvoa. Jotkut katsovat ihmisiä, ja ne ovat joko kaikessa oikeassa tai kaikessa väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Antero: ”Yritän katsoa asioita ja niiden totuusarvoa. Jotkut katsovat ihmisiä, ja ne ovat joko kaikessa oikeassa tai kaikessa väärässä.”
Oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos alustajalle linkistä Michael Mannin kuivan asialliseen, alarmismista ja vaarallisista ratkaisuista varoittavaan artikkeliin.
Ilmoita asiaton viesti
Konsensus tosin meni alas pöntöstä niin että kolisi.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama tutkija tosiaan arvelee tilanteen v i e l ä konsensuskäsitystä katastrofaali s e m m a k s i.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi sulla on se maakuoppa jonka teit ku trumpettu aloitti ydinsodan viime kaudellaan niin pääset turvaan kun ilmasto putoaa niskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, science is settled. Kaikki tiedetään. Paitsi että koko juttu on niin täydelleen hakoteillä kuin vain voi olla.
Kyseessä on kaksi shamaaniryhmää jotka kiistelee siitä millaiset kuviot noitarummussa pitää olla.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalla ja minulla on yhteistä yleisestä mielipiteestä poikkeava näkemys jostakin asiasta.
Ollilaa on kritisoitu ja ”sensuroitu” näkemyksestään ilmastonmuutoksesta ja IPCC:stä. Minua vastaavasti näkemyksestäni Venäjästä, kommunismista ja maanpuolustuksesta.
Olin aiemmin melkoisen yksin kirjoittaessani imperialistisesta roistovaltiosta Venäjästä ja vaatiessani Suomen liittymistä NATO:n jäseneksi, sekä Suomen maanpuolustuksen tehostamista. Kuinka ollakaan Suomi on nyt NATO:n jäsen ja melkoisen yleisesti puhutaan Venäjän imperialismista. 🙂
Ettei vaan Ollilalle käy samalla tavalla kuin minulle – toiset tulevat Ollilan linjoille ilmastonmuutos ja IPCC-asioissa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastopaneelin IPCC YK:n poliitikot perustivat alunperin hakemaan tieteellistä näyttöä CO2-päästöjen aiheuttamana pidetylle ilmaston lämpenemiselle. Kun tätä tieteellistä näyttöä ei todettavissa ollut, ruvettiin tukeutumaan pelkkiin hypoteeseihin.
Tieteellinen näyttö on todettavissa fysikaaliseen kemiaan perustuvista luonnonlaeista, joiden mukaan :
– CO2-päästöt valtamerien pintavesistä ilmakehään kasvat keskimäärin sitä mukaa, kun valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila kasvaa.
– Valtamerien pintavesien CO2-päästöt keskimäärin pienenevät sitä mukaa, kun ilmakehään tulee muualta CO2-päästöjä. Näin ollen mitkään muut CO2-päästöt ilmakehään eivät sen CO2-pitoisuutta havaittavasti nosta.
Ilmoita asiaton viesti
Lämpöhalvaukseen kuolevat valaat eivät ehkä jaksa kiinnostua siitä, kuinka monimutkainen kausaliteetti ilmakehän kiistatta nousevan CO2-pitoisuuden, ilmakehän kiistatta nousevan lämpötilan ja merten pintavesien kiistatta nousevan lämpötilan korrelaation taustalla on.
Olennainen kysymys on, uskommeko, että ilmastoon voidaan tai pitäisi vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sepitetieteen korkea veisu. Laske vaikka paperilla ja kynällä kuinka kauan se pelkän valaan lämmittäminen kestää 2 watilla neliö. Ja se meri on vähän isompi kuin valas. Lisäksi tässä kun maapallolla sattuu olemaan pikkuisen lämpöhäviöitäkin.
Miten on edes mahdollista että näin pimeät jutut menee läpi?
Ilmoita asiaton viesti
Oletko koskaan kuullut ihmisistä, jotka kuolevat lämpöhalvaukseen, kun 5–10 astetta tavallista kuumempi helle on nostanut ruumiinlämpötilaa 1,5–2 asteella pariksi viikoksi?
Miksi asia olisi jotenkin kummallisempi grönlanninvalaalle, joka on joutunut 20-asteiseen veteen tavallisen 10–15 -asteisen sijasta?
Kiistätkö koko korrelaation tai jonkin noista kolmesta: ilmakehän kiistatta nousevan CO2-pitoisuuden, ilmakehän kiistatta nousevan lämpötilan ja merten pintavesien kiistatta nousevan lämpötilan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiistän ensinnäkin korrelaation. 30-luvulla oli lämpimämpää kuin nyt, vaikka ihmiskunnan päästöt lisääntyivät vasta 50-luvulla merkittävästi.
Ja en nyt viitsi edes ottaa puheeksi keskiajan lämpökautta joka oli joko paikallinen (ts. ennen globaalia ilmastoa) tai lätkämailassa on iso pomppu. Satojen vuosien mittainen.
Arvaappa millaisia tehoja vaaditaan meriveden muuttamiseen 10-asteisesta 20-asteiseksi. Siis onnistuuko kahdella watilla neliö?
Merten pintavesi on tilapäinen ilmiö joka voi muuttua esim. Grönlannin hidastuvasta sulamisesta. Meressä ei ole pintavettä konventionaalisessa mielessä koska merivesi kiertää. Ylös-alas liikkeellä ja ekvaattorilta napojen suuntaan. Merivesi painuu alas napojen suunnassa ja nousee ylos ekvaattorin tienoilla.
Vinkuna lämpöön kuolevista valaista on todella pöhköä. ”Ihminen tappoi valaan lämpöhalvaukseen”. Kysyn, kykenetkö hahmottamaan todellisuutta ollenkaan jos lankeat tuollaisiin juttuihin?
Ilmoita asiaton viesti
””””Ja en nyt viitsi edes ottaa puheeksi keskiajan lämpökautta joka oli joko paikallinen (ts. ennen globaalia ilmastoa) tai lätkämailassa on iso pomppu. Satojen vuosien mittainen.”””
Kyllä keskajan lämpökausi oli globaali. Siitä ovat todisteena jäätiköiden vedäytydyttyä Alaskassa ja Chilessä. 1000 vuotta sitten kasvanutta metsää on palastunut jäätköiden alta. Samalla globaali Pieni jääkausikin tulee todistettua.
Ilmoita asiaton viesti
Saa pohjoisnavat vedet muuten lämmetä aika pirusti, että grönlannin valas kuolee lämpöhalvaukseen.
Sen ruumiin lämpötila on valaaksi alhainen +33,8C ja vedet missä se asuu, pyörivät siellä -1C – +4C välillä.
Grönlanninvalas voisi oikein hienosti siirtyä etelänavalle uimalla, sillä päiväntasaajallakaan edes meren pintakerroksen lämpötila ei yli +25C arvoa ja muutamien kymmenien metrien syvyydessä se laskee rajusti.
Ja mainitakseni, grönlannin valaan energiankulutus pienenee kun vesi lämpenee, kuten kaikilla merinisäkkäillä.
Jos et usko, niin käy katsomassa itse kuinka ”lämmin” meri oikeasti on.
https://fleetmonitoring.euro-argo.eu/dashboard?Status=Active,Inactive
Ja kun alat miettimään sitä, että meren keskisyvyys on ~4000m, niin ompahan kuutioita lämmitettävänä, ettei se meidän elinaikanamme lämpene pariakaan astetta vaikka aurinko porottaisi kaiken aikaa pilvettömältä taivaalta.
Ilmalla meriä ei lämmitetä, vaan ja ainoastaan näkyvällä valolla, joka tunkeutuu veteen jopa 200m syvyyteen. Sen jälkeen alkaa totaalinen pimeys. Lämpösäteilykään ei tunkeudu veteen mikrometriä syvemmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
On vaikea keskustella ihmisten kanssa, jotka kiistävät viime vuosien todelliset mittaukset merivesien pintalämpötiloista sillä perusteella, että sellaista ei nyt vain voi tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on merien pintavesien lämpötiloista tietoa todella vähän. Kts. argo-poijut jotka linkkasin.
Oikeata tietoa merien lämpötiloista on vasta 2000-luvulta.
Pintavedet lämpenevät suhteellisen nopeasti ja myös jäähtyvät, mutta edelleen meret ovat keskimäärin 4000m syviä ja vasta syvän meren lämmittäminen vaikuttaa koko telluksen lämpötilaan.
Kuten sanottu, katso argo-poijujen dataa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmasti on. Ihmiset ja suurin osa muista eläimistä elävät kuitenkin maan ja veden pintaosissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta grönlannin valasta ei merivesien lämpötilojen nousu uhkaa vielä yli 500 miljoonaan vuoteen.
Katsoppas stefan-bolzmanin lakia ja miten jäähtyminen kasvaa lämpötilan funktiona. Koska säteilyteho nousee todella radikaalisti lämpötilan funktiona.
Ja niin pitkään kun meillä on yö/päivälämpötilojen eroja, en jaksa olla kovinkaan huolissani.
Dubaissakin päivälämpötila varjossa voi olla +50C mutta yölämpötila 20 astetta vähemmän kaupungissa. Autiomaassa yölämpötila voi laskea jopa pakkaselle…
Meriveden lämpötila ei tällä hetkellä yli telluksella missään kohden +30C lämpötilaa merellä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eihän kukaan ihminenkään ikinä helteeseen ole kuollut, vai mitä?
Grönlanninvalasesimerkkini ei ehkä ollut paras mahdollinen, mutta kun en alarmisti olekaan. Ryhävalaita on tietenkin kuollut runsaasti nälkään jo nyt, kun meren lämpiäminen on vienyt ravinnon:
https://www.livescience.com/animals/humpback-whales/7000-humpback-whales-died-in-the-north-pacific-over-10-years-and-the-blob-is-to-blame
Ilmoita asiaton viesti
Ja mistäs se meren lämpeneminen johtuikaan?
Liittyisivätköhän siihen El nino/La nina ilmiöt?
Ilmoita asiaton viesti
Niin ne on nämä aurinkodenialistit jotka eivät ymmärrä meren olevan se liikkeellepaneva voima joka säätelee aurinkoenergian määrää ilmakehässä hitaiden syvävirtausten voimin johon myös ENSO- ilmiö yhtenä osatekijänä liittyy ollen kuitenkin mukana vain vähemmistöosuudella. Meren pintalämpötila kuitenkin osallistuu myös ilmakehän co2- pitoisuuden säätelyyn Henryn lain mukaisesti ja sitten tulee lilliputti ihminen isottelemaan kuvitellen saaneensa jotakin aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tossa jutussahan kerrotaan että ”Around 7,000 humpback whales in the North Pacific Ocean may have starved to death following the disastrous effects of a marine heat wave, a new study reveals.”
Siis suattaapi olla kuollut nälkään tai suottaapi olla että ei ole kuollut nälkään.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi blogisti hakee aina virheitä muualta paitsi itsestään, kun hänen teoreemansa vilisevät virheitä. Ja niin lapsellista kun se onkin, täällä aina haetaan sitä viimeistä mielipidettä, miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Sulla meni vissiin herne hieman solmuun kun kaksi idolia on noin paljon eri mieltä siitä co2 ilmastovaikutuksesta ja ammut sen takia postelijoonia.
Kumpi noista sun guruista on oikeassa?
Ilmoita asiaton viesti
Harvemmin sen herneen saa solmuun, mutta ehkä sekin denialisteilta onnistuu. Olen itseni guru.
Ilmoita asiaton viesti