Hesari: EU-tuomioistuimen tulkintoja eivät sido EU:n perussopimuksen sisältö

Hesari: EU-tuomioistuimen tulkintoja eivät sido EU:n perussopimuksen sisältö

Hesarin pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio kirjoitti tänään otsikolla ”Merkintöjä” EU:n tuomioistuimen päätöksestä koskien ns. elvytyspakettia. Jäsenmaista ainakin Suomessa ja Saksassa perustuslakielimet asettuivat sille kannalle, että elvytyspaketin toteutuksessa rikotaan kahta EU-sopimuksen artiklaa 310 ja 125, että unionin tulojen ja menojen pitää olla tasapinossa ja että jäsenvaltiot eivät ota vastatakseen toisten valtioiden vastuita. Suomen perustuslakivaliokunta veti tulkintansa pois, mutta viime viikolla EU-komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Saksaa vastaan. Perusteluna on, että EU-tuomioistuimella on ylin valta EU:ssa tulkita EU-lakeja ja sopimuksia.

Hesari on systemaattisesti ollut EU:n kannattaja alusta lähtien. Se ei näe tässäkään asiassa isompaa ongelmaa. Hieman Rautio kuitenkin antaa myötätuntoa eri mieltä oleville kirjoittamalla: ”Kun EU-järjestelmää ei uskalleta kehittää avoimesti poliittisilla päätöksillä ja perussopimuksia muuttamalla, kehitystyö tehdään juridisilla tulkinnoilla”. Hieman Rautiotakin tuntuu häiritsevän, että tässä olisi kysymys kansallisvaltion suvereniteetista, mutta kirjoituksen viesti on, että EU rulaa, pois tieltä kansallisvaltiot, teidän aikanne meni jo, ymmärtäkää se.

Tämä tilanne avaa erikoisia näkymiä EU:lle ja varsinkin Suomelle:

  1. Lakien ja sopimusten tekstillä ei ole merkitystä EU:ssa, koska EU-tuomioistuin voi tulkita, että 1+1=3 ja siihen ei kansallisvaltioilla ole mitään sanomista.
  2. Hyväksyessään tämän ratkaisun EU:n kansallisvaltiot ovat hyväksyneet suvereniteettiensa menetyksen. Loppu on kosmetiikkaa aivan kuin silloin, kun Saksan lainsäädäntöelimet hyväksyivät Hitlerin valtakunnan kanslerin virkaan.
  3. Kaikki Suomen hallituspuolueiden puheenjohtajat ja oppositiosta ainakin Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo hyväksyivät Suomen osallistumisen elvytyspakettiin, sillä edellytyksellä, että tämä oli ainutkertainen tilanne eikä tule toistumaan. Ihmisten poliittinen muisti on lyhyt, mutta seuraava kerta voi olla edessä yllättävän pian.

Elämme erikoisia aikoja. Itselläni on erikoinen tunne, että milloin Usarin sensuuri iskee ja poistaa tällaisen nationalistisen kirjoituksen. Tilanteen voi tiivistää Merkelin sanomaan alla

+24
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu