Hesari kirjoittaa väärää tietoa ilmastonmuutoksesta – 10 virhettä käsittelyssä
Tuttuun tapaansa Hesari vääntää puoliväkisin lähes joka numerossaan ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja sen vaarallisuudesta. Tämän päivän lehdessä toimittaja Hannu Pesonen on ladannut yhden aukeaman jutun otsikolla ”Ilmastonmuutosta on jahkailtu kauan”. Juttu vilisee virheitä ja puolitotuuksia, joista otan käsittelyyn 10 kohtaa siinä järjestyksessä, kuin ne tulevat esiin artikkelissa:
- HS: Vesihöyryn ja hiilidioksidin määrän vaihtelu vie maapallon jääkauteen ja takaisin.
Wikipedia: Nykynäkemyksen mukaan jääkausien alkuperä on mantereiden, merivirtojen, ilmakehän ja maan akselin sekä radan pitkällä aikavälillä tapahtuvissa muutoksissa. HS:n esitys on siis noin yksi viidesosa totuus asiasta. Oma näkemykseni asiasta on, että se on auringon aktiivisuuden vaihtelu ja aurinkokuntamme kohtaamat erilaiset olosuhteet sen kiertäessä linnunradan ympäri n. 220 miljoonassa vuodessa. - HS: Ilmakehän kaasukerros päästää lävitseen auringonsäteet, mutta estää maan lämpösäteilyn pääsyä ylempiin ilmakehiin.
Kommentti: Kaikki maapallon energiataseet osoittavat, että maapallolle tulevasta nettosäteilystä arvoltaan 240 W/m2, noin 75 W/m2 (n. 30 %) absorboituu ilmakehään ja loput 165 W/m2 imeytyy suoraan maapallon pinnalle. - HS: Ilmastonmuutosuhka tuottaa paljon enemmän lämpöä kuin nykylajistolle sopivan, mutta hauraan tasapainon kehittänyt maapallo sietää.
Kommentti: Maapallon lämpötasapino ei ole hauras, vaan erikoisen vahva, joka hakeutuu aina uuteen tasapainoon automaattisesti, jos siihen tulee muutostekijöitä. Atlanttisella lämpökaudella viimeisen jääkauden jälkeen lämpötila oli Skandinaviassa n. 2-3 astetta korkeampi kuin nykyisin. Lappi oli sankan mäntymetsän peitossa Jäämerelle saakka. Ilmasto-optimi. - HS: Kasvihuonekaasujen kerroksessa on eniten vesihöyryä, mutta se haihtuu ilmakehästä muutamassa päivässä.
Kommentti: Käsittämätön väite, koska ilmakehässä on aina vesihöyryä, jota sinne haihtuu valtameristä jatkuvasti. Ilmakehän vesihöyry ei haihdu minnekään, koska se on jo kerran haihtunut meristä ja maanpinnalta, mutta se tiivistyy nesteeksi ja sataa takaisin maanpinnalle. - HS: Maapallon hyvinvoinnille liian paksua peittoa tihentää vahvimmin hiilidioksidi… Sen häviäminen kestää vuosisatoja.
Kommentti: Kirjoittaja antaa ymmärtää, että hiilidioksidi on vahvin kasvihuonekaasu. Edes IPCC ei väitä näin, vaan heidän tietonsa viimeisimmän arviointiraprotin AR5:n mukaa on, että vesihöyryn vahvuus verrattuna hiilidioksidiin on kaksi-kolminkertainen. IPCC ei siis tiedä asiaa tämän tarkemmin, mutta se estä IPCC:tä laskemasta erilaisia skenaarioita hiilidioksidin lämpötilavaikutuksista vuonna 2100 ja niiden tarkkuus on huomattavan ”hyvä”. Tässä oikeat luvut kasvihuonekaasujen osuudesta kasvihuoneilmiössä: vesihöyry 33,6 %, 11,1 °C; hiilidioksidi 7,4 %, 2,5 °C; otsoni 2,6 %, 0,8 °C; metaani ja typpioksiduuli 0,7 %, 0,2 °C; pilvet 13,3 %, 4,4 °C; latenttilämpö 33,6 %, 11,1 °C; lämmin ilma 8,9 %, 2,9 °C.
- HS: Hiilidioksidin häviäminen kestää satoja vuosia.
Kommentti: Sen verran on annettava tunnustusta, että toimittaja ei puhu kymmenistä tuhansista vuosista kuten Petteri Taalas. Jos hiilidioksidiemissiot lopetettaisiin nyt, niin se ei häviäisi ilmakehästä kokonaan, joka tappaisi kaiken elämän maapallolta, mutta palaisi vuoden 1750 lähtötasolle 280 ppm samassa ajassa eli noin 270 vuodessa.
- HS: Hiilidioksidin määrä ilmakehässä alkoi nousta voimakkaasti maailman siirtyessä teolliseen aikaan 1700-luvun lopulta lähtien.
Kommentti: Hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä alkoi kasvaa erittäin hitaasti: 1750 280 ppm, 1900 290 ppm, 1950 305 ppm, 2000 370 ppm. - HS: Charles Keelingin hiilidioksidipitoisuusmittaukset 1950-luvun lopulla osoittivat, että pohjoisella pallonpuoliskolla hiilidioksidipitoisuudet nousivat eniten talvella, mutta laskivat jyrkästi kesällä, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmitykseen väheni.
Kommentti: Enpä usko, että Keeling olisi tehnyt tällaisen munauksen. On yleisesti tunnettua, että hiilidioksidipitoisuus nousee maailmanlaajuisesti talvella, koska suurin osa kasvillisuutta sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla ja kasvien yhteyttämisen lähes loppuessa hiilidioksidipitoisuus nousee lähteäkseen jyrkkään laskuun juuri tähän aikaan, kun kasvien yhteyttäminen pääsee vauhtiinkeväällä. Voi, voi tätä tiedon tasoa. - HS: Suurin osa maapallon keskilämpötilan vajaan asteen noususta 1900-luvulla on seurausta ihmisten aiheuttamasta kasvihuonepäästöjen kasvusta.
Kommentti: IPCC:n käyttämät ilmastomallit yliarvoivat pahasti kasvihuonekaasujen ja erikoisesti hiilidioksidin lämmitysvaikutuksen. Kuva 1 osoittaa, että esimerkiksi vuonna 2011, IPCC:n malli laski lämpötilan, joka oli 37 % toteutunutta korkeampi. - HS: Kasvihuoneilmiö ei ole enää uskonasia vaan puhtaasti kemiallinen ja fysikaalinen tapahtumasarja.
Kommentti: Toisinajattelevista tutkijoista vain yhden käden sormilla laskettava määrä kiistää kasvihuoneilmiön olemassaolon. Tällä kommentilla kirjoittaja antaa ymmärtää, että valtaosa toisinajattelevista tutkijoista on hurahtaneita harrastelijoita, jotka eivät tunnusta edes kasvihuoneilmiön olemassaoloa.
Toimittaja Pesonen käyttää paljon tilaa öljyteollisuuden salailuyrityksiin ilmastonmuutoksen syihin liittyen. Niistä minulla ei ole tietoa, joten jätän ne tämän blogin ulkopuolelle. Se on kuitenkin selvää, että öljyteollisuudella ei ollut sen tarkempaa tai parempaa tietoa kuin yleensä tuon ajan ilmastontutkijoilla.
Kuva 1. Maapallon lämpötilakehitys ja IPCC:n mallien mukaiset lasketut lämpötilat.
***
Kasvihuoneilmiö
HS:n jutun keskiössä oli kasvihuoneilmiö, mutta sen määritelmää toimittaja Pesonen ei esittänyt.
Kuva 2. Maapallon energiatase (auringon säteily vain nettosäteilyn osalta) ja kasvihuoneilmiö.
IPCC on ihan itse määritellyt kasvihuoneilmiön, ja se kuuluu seuraavasti:
”Ilmakehän aineosat – (kasvihuonekaasut ja pilvet) – absorboivat suurelta osin maanpinnan emittoiman pitkäaaltoisen säteilyn (myös kutsutaan infrapunasäteilyksi), ja nämä aineosat emittoivat pitkäaaltoista säteilyä kaikkiin suuntiin. Tämän pitkäaaltoisen säteilyn alaspäin suuntautuva komponentti lisää lämpöä ilmakehän alimpiin kerroksiin ja maanpinnalle (kasvihuoneilmiö)”.
Jos maapallon pintalämpötila määräytyisi auringosta tulevan nettosäteilyn 240 W/m2 mukaan, niin lämpötila olisi n. -18 °C. Maanpinnalle täytyy tulla siis huomattavasti enemmän säteilyä ja siinä ilmakehän olemassaolo on selittävä tekijä. Todellisuudessa kasvihuoneilmiön suuruus näkyy kuvasta 2 suoraan eli maanpinnalle tulee säteilyä yhteensä auringosta suoraan 165 W/m2 ja ilmakehän säteilemää infrapunasäteilyä 345 W/m2 eli yhteensä 510 W/m2.
IPCC:n mukaan ilmakehästä tulee säteilyä a) joko vain kasvihuonekaasujen ja pilvien aiheuttaman absorption verran eli 155 W/m2 ja loput tuosta 345 W/m2 on näköharhaa, tai b) loput tuosta ilmakehän kokonaissäteilystä 345-155 = 190 W/m2 ei lämmitä maanpintaa. Kummatkin selitykset ovat fysiikan lakien vastaisia.
Ilmakehän säteilymäärä 345 W/m2 perustuu maapallon energiataseeseen ja sen tunnustaa myös IPCC ja se on suoraan mitattu. Toisaalta tuo 190 W/m2 ei voi haihtua olemattomiin, koska energia ei häviä. Siinä menisi saman tien myös tuo auringon nettosäteilyn osuus 75 W/m2, joka ”koukkaa” ilmakehän kautta vaikuttaakseen maanpinnalle.
Oman kasvihuonemääritelmäni mukaan kasvihuoneilmiön ajavan voiman suuruus ei ole 155 W/M2 vaan 270 W/m2 kuvan 2 mukaan. Tällä tempulla IPCC saa lähes tuplattua hiilidioksidin osuuden kasvihuoneilmiössä.
Lähetän viitteen tästä blogista myös Hesarin Tiedetoimitukseen ja Helsingin yliopiston professori Heikki Järviselle. Hän ei vastannut avoimeen kirjeeseen vuonna 2019, ja johtopäätös on, että hänellä ei ole millä puolustaa IPCC:n kasvihuonemääritelmää tai osoittaa virhettä minun kasvihuonemääritelmässäni. Sitä virhettä ei ole kukaan muukaan tähän mennessä löytänyt, vaikka asia on esillä erilaisilla foorumeilla.
Tuossa on muuten päädytty kutakuinkin samoihin maapallon energiataselukuihin kasvihuoneilmiöineen.
168 + 324 = 492 W/m2 (14 °C)
https://physics.stackexchange.com/questions/284608/energy-balance-for-earth-with-regards-to-greenhouse-effect
https://i.stack.imgur.com/i2NOh.jpg
Ilmoita asiaton viesti
NASAn energiatase on ihan kohdillaan ja numeroarvoissa on niin pieni heitto minun arvoihin, että se menee virhemarginaalin piikkiin +/- 5 W/m2.
Jälkimmäinen kuva on Kiehl & Trenberthin esittämä ja se löytyy myös Wikipediasta. Se on kaikkein huonoin esitys energiataseesta kasvihuoneilmiöstä ja siitä huolimatta useimmiten referoitu. Esimerkiksi kasvihuoneilmiön suuruudeksi kuva esittää 450 W/m.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä näille agendajournalisteille ja valta/valemedioille: julistetaan äänekkäästi faktoista piittaamatta. Myötäjuoksevat hyödylliset idiootit hurraavat artikkelin keskusteluosiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalle sellainen pienen pieni huomautus. Kun olet jälleen oikaisemassa muiden tekemiä virheitä, onko Sinulla varmasti tiedossa ne kaikki ilmastossa vaikuttavat muuttujat ja niiden takaisinkytkennät (integrointi), kun pelkästään aerosoleilla niitä on vähintään 1000. Selitykseksi ei riitä, että omista mallinnuksistasi ei kukaan ole toistaiseksi löytänyt mitään virheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko itse sitä mieltä, että Hesarin jutussa oli kaikki kohdillaan?
Ilmoita asiaton viesti
Melkein kaikki siinä mielessä, ettemme kertakaikkiaan tiedä kaikkea. On vain muutamia perusasioita, mistä voimme olla täysin varmoja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos emme tiedä, niin onko oikein, että Hesari kirjoittaa tosina niitä epävarmoja asioita? Vai riittääkö hyvä tarkoitus?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän riippuu siitä, mitä ovat epävarmuudet ja tosiasiat ja miten niitä itse kukin tulkitsee. Ja se, että esittää omia teesejään paikkaamaan niitä tosiasioita, ei ole tieteellisesti relevanttia ja korrektia. Jos haluaa esittää korjauksia, ne voi tehdä myös toisin, menemättä henkilöön julkisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Niin sellainen pieni palaute. Nyt ei käsitelty niitä 1000 takaisinkytkentää vaan Hesarin jutun karkeita virheitä. Ilmeisesti olet kanssani samaa mieltä, koska et kiistä yhtäkään kommenttiani. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei todellakaan käsitelty. Mutta näistä Sinun kirjoituksistasi saa kyllä jatkuvasti sellaisen vaikutelman, että virheitä tekevät vain muut. Eikö Sinulle ole syntynyt koskaan sellaisia oivalluksia, että jos kukaan ei ole koskaan löytänyt minkäänlaisia virheitä Sinun malleistasi, niin ehkä ne muut näkevät niissä vain liikaa yksinkertaistuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Einstein sanoi, että asiat pitää esittää niin yksinkertaisesti kuin mahdollista, mutta ei sen yksinkertaisemmin. Ehkä sinunkin kannattaisi hetki pohtia sitä viisautta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nuo Einsteinin sitaatit ole minulle millään tavalla vieraita. Itse asiassa koko työurani aikana, olen tutkinut paitsi Einsteinin elämää, myös hänen kenttäyhtälöitä. Ja voin sanoa, etteivät ne todellakaan ole yksinkertaisia. Se kuinka asioita tulisi esitellä, ne tulisi esitellä niin, että ”jos et pysty selittämään asiaa selvästi, et tiedä siitä tarpeeksi”. Mielestäni sotket liian monia pieniä asioita keskenään ja teet yksinkertaistuksia, se on eri asia. Keskittyisit enemmän isompaan kuvaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luin minäkin tuon jutun.
1. Toisaalta tiedämme, että jääkausien aikana ilmakehässä on vähemmän hiilidioksidia kuin niiden välillä. Hiilidioksidi on palauteilmiö, joka voimistaa muutoksia.
2. Se, että ilmakehä absorboi auringon säteilyä, ei ole kasvihuoneilmiön periaatteen kannalta oleellista.
3. Viimeiset 10 000 vuotta ovat olleet ilmastollisesti varsin vakaata aikaa mutta se on nyt päättynyt.
4 ja 8. Samaa mieltä, Hesarin toimittaja sekoilee.
7. Tämmöinen löytyi:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/49417777-6b36-4427-8fca-87c07dcd5b4f/gbc1882-fig-0002.png
Muut kohdat: ei näissä mitään olennaista virhettä ole, Hesari siteeraa ihan yleisesti saatavilla olevaa tietoa, mikä on järkevää lähteiden käyttöä.
Johtopäätös: kaksi virhettä Hesarin artikkelissa.
Ilmoita asiaton viesti
3. Kommenttisi on täyttä potaskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos samoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Tuli ainakin aika hyvin testattua osaamisesi ilmastonmuutoksen ja kasvihuoneilmiön yleisistä perusteista.
Minusta on selkeä väärä ilmaisu, jos sanotaan, että hiilidioksiditaso lähti voimakkaaseen kasvuun teollisen aikakauden alkaessa 1750. Kyllähän kasvu oli aluksi hyvin hidasta. Mitä sanoja pitäisi käyttää nykyisestä kasvuvauhdista n. 2,5 ppm / vuosi? Ultravoimakasta, eksponentiaalisen rajua?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkaan ottaen Hesari siis kirjoittaa näin: ””Hiilidioksidin määrä ilmakehässä alkoi nousta voimakkaasti maailman siirtyessä teolliseen aikaan 1700-luvun lopulta lähtien.”
Ja kyllähän tuo pitää paikkansa, kun sen suhteuttaa siihen millaista oli CO2-pitoisuuden vaihtelu esiteollisella ajalla. Minä en tuosta lue, että jo vuonna 1750 olisi kasvu ollut voimakasta. Sitäpaitsi kyseessä on tiivistetty ja kansantajuinen esitys.
Ilmoita asiaton viesti
Onko mahdollista ajatella näin: Kun hiilidioksidi (+vesihöyry yms.) aikaisempina ajanjaksoina on noussut hurjasti, kasvillisuus on samalla kasvanut myös, joka vuorostaan imennyt sitä hiiltä ilmakehästä pois. Nyt näin ei tapahdu koska meitä ihmisiä on paljon, eikä ekosyysteemeillä siksi ole mahdollista kasvaa vapaasti niin kuin ennen muinoin tekivät. Johtopäätös: Ihmisten on elettevä luonnonmukaisesti ja kulutettava huomattavasti nykyistä vähemmän ja/tai syntyvyys globaalisti alemmalle tasolle. Voidaankin kysyä, onko nykyinen kuluttamisvimma tuonut ihmiskunnalle iloa ja onnea?
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on muutosnopeuksista. Ilmaston dynamiikka on monta kertaluokkaa hitaampaa, kuin ihmisen vaikutus. Nykyihminen joka ehtii hetkessä paikasta toiseen ja samaan aikaan tekee monia asioita, jolloin se positiivinen pakote minkä ihminen saa aikaan, ilmaston korjaava negatiivinen pakote tulee vasta jälkijunassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilidioksidin pitoisuuden nousu lisää kasvillisuuden määrää, kuten nyt on tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on tapahtunut joka puolella maapallolla, vain 4 % on taantunut jonkin syyn takia, hyönteistuhot metsissä tms.
Hyönteistuhot metsissä voivat johtua siitä esim., että tuulivoimalat ovat tappaneet hyönteisiä pyydydystäneet lepakot.
”This study is focused on the northern high latitudes (NHL, north of 60°N) where significant and linked changes in climate25 and vegetation15 have been observed in the past 3–4 decades: 52% of the vegetated lands show statistically significant greening trends over the 36-year record of satellite observations26 (1981–2016, Methods), while only 12% show browning trends, mostly in the North American boreal forests due to disturbances27 (Fig. 1).”
https://www.nature.com/articles/s41467-019-08633-z
——-
https://i.stack.imgur.com/bWvpw.png
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti: Maapallon lämpötasapino ei ole hauras, vaan erikoisen vahva, joka hakeutuu aina uuteen tasapainoon automaattisesti, jos siihen tulee muutostekijöitä.
———————–
Niinhän se hakeutuu mutta millä hinnalla? Kun muutos on nopea ei katastofilta voi välttyä. Tiedossa on kun meteoriitti pamahti Jukatanin niemimaalle. Tapahtui melkoinen lajikato ja toipuminen kesti pienen ikuisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Katastrofaalisen nopea muutos vie maapallon tietysti erikoisiin olosuhteisiin. En ole yrittänytkään kiistää tällaista mahdollisuutta. Nyt puhutaan varsin hitaasta muutoksesta, joka aiheutuu kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta. Nykymenolla tunnetut öljy- ja kaasuvarat loppuvat 2060-luvulla ja CO2-pitoisuus jää alle 560 ppm. IPCC:n mukaan 560 ppm aiheuttaisi lämpötilan nousua 1,8 astetta vuodesta 1750 laskien. Nyt lämpötila on noussut n. 1 asteen ja kaikki on mennyt parempaan suuntaan: satomäärät nousevat, maapallo vihertyy ja sään ääri-ilmiöt ovat samalla tasolla. Sitä paitsi lämpötila nousun pääsyy ei ole hiilidioksidi, mutta se on toinen juttu sanoi Kipling.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt puhutaan varsin hitaasta muutoksesta, joka aiheutuu kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta.
————————
Ei todellakaan puhuta hitaasta muutoksesta. Kaksi vuosisataa on hyttysen ininä maailman mittakaavassa eikä maapallolla elävillä lajeilla ole aikaa sopeutua olosuhteiden muutoksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Älä jauha skeidaa, jopa Suomessa vuotuinen lämpötila heiluu maksimissaan yli 90° vuodessa eikä sen takia yksikään ympäri vuoden maassa pysyvä elukkalaji katoa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi kuuluu niihin maihin, joissa lämpötilan nousu on ollut nopeinta. Siitä huolimatta luonnossa ei ole näkyvissä mitään katastrofaalista muutosta. Maassamme tietyt eläinlajit kokeilevat olosuhteiden sopivuutta ja jos kokeilu on suotuisa, niin kanta alkaa nousta. Vastaavasti se todennäköisesti on pois joltakin toiselta eläinlajilta. Tämä on normaalia luonnossa tapahtuvaa muutosta, jossa toiset voittavat ja toiset häviävät.
Ilmoita asiaton viesti
Kun hiukan tunnen mediapersoonien taustaa ja tapaa reagoida oltuani 40 vuotta medioissa töissä niin sinunkaltaisillasi on tietty määrite toimituksissa. Olkoon se mainitsematta – mutta olet sitä ihmislajia -jonka on päästävä esiin keinolla milla hyvänsä, jos kokee jääneensä sivuun. Minulla on kuvajournalismin suhteen hiukan sama ongelma, mutta minä tunnistan sen, myöntäen että vikaa on.. Epätoivoinen halu saada se Andy Warholin kuvaama 15 minuuttia julkisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin asiasta, josta tiedän paljon enemmän kuin satunnainen kansalainen. Käytän tätä foorumia ilmastonmuutoksen kansantajuiseen esittämiseen. Olen silmäillyt paria kirjoitustasi ja todennut, että ei niissä ollut asiaa nimeksikään ja olen jättänyt sen jälkeen rauhaan.
Jos sinulla on itse asiasta jotain sanottavaa, niin olepa hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Hän kirjoittaa: niissä ollut asiaa nimeksikään ja olen jättänyt sen jälkeen rauhaan.
————-
heh..mitäs tällaisella ex lehtikuvaajalla voisikaan olla sanottavaa viisaammalleen.
Mutta yksi asia minut erottaa sinusta ressukasta. Olen kuvannut kaltaisiasi syrjään jääneitä ja esille haluavia 40 vuotta, tehden yli 8000 haastettelua ja olen oppinut tunnistamaan kuin ihmisen ego rakoilee ja pulppuaa koska hän ei ole päässyt kansakunnan kaapin päälle.
Oikein hyvä -että olet silmäillyt kirjoitukseni ja kiitos arviostasi -ettei niissä ole asiaa nimeksikään. Olen siinä eri mieltä, on siellä nimittäin nimeni oikein kirjoitettuna. Saan kai kuitenkin kirjoittaa jatkossakin, vai oletko sinäkin sellainen persu – joka haluaa sananvapauden muttei antaisi sitä muille.
Arvot ja arvonimet ja tittelit eivät ole saaneet minua enää vuosikymmeniin vapisemaan pelosta.
Ilmoita asiaton viesti
En ole mikään mediapersoona, enkä sellaiseksi halua. Tunnistan kyllä myös sinussa sen tyypin, joita näillä sivuilla on aika paljon. Päällimmäisenä henkilöön meneviä kommentteja, mutta harvoin mitään asiaan liittyvää sanottavaa. Mitähän syvällistä luonnehdintaa sinulla on sellaisista henkilöistä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa kommentissa oli viljalti paljon raskaampia virheitä kuin mihin Hesari on tässä artikkelissa pystynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Yksilöimätön heitto, jolla ei ole mitään virkaa.
Ilmoita asiaton viesti
No vastaillaan sitten hieman laveammin.
”Nyt puhutaan varsin hitaasta muutoksesta, joka aiheutuu kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta.”
Ihmisen aiheuttama CO2-pitoisuuden kasvu kuten myös siitä seuraava ilmastonmuutos on erittäin nopeaa luontaisiin muutoksiin suhteutettuna.
”Nykymenolla tunnetut öljy- ja kaasuvarat loppuvat 2060-luvulla ja CO2-pitoisuus jää alle 560 ppm.”
Fossiiliset eivät ole loppumassa.
”IPCC:n mukaan 560 ppm aiheuttaisi lämpötilan nousua 1,8 astetta vuodesta 1750 laskien.”
Tuo on lähinnä IPCC:n julkaisemaa skenaariota RCP4.5, jonka mukaan v. 2100 CO2-pitoisuus olisi 526 ppm. Lämmönnousu tuolloin todella 1,8 astetta mutta vertailutaso on vuodet 1986-2005.
”Nyt lämpötila on noussut n. 1 asteen ja kaikki on mennyt parempaan suuntaan: satomäärät nousevat, maapallo vihertyy ja sään ääri-ilmiöt ovat samalla tasolla.”
Kerro tuo metsäpalojen kanssa taisteleville kalifornialaisille.
”Sitä paitsi lämpötila nousun pääsyy ei ole hiilidioksidi”
Kyllä on.
Summarum: ei kannattaisi hirveästi Hesaria syytellä väärästä informaatiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa vahvat perustelut, kuin suoraan piiperöitten käsikirjasta 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Yksilöimätön heitto, jolla ei ole mitään virkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne kalifornialaiset sytyttävät metsäpalonsa ihan itse ja tahallaan jättävät kuivat risukot raivaamatta, ihan viherideologian mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutos ei vaikuta metsäpalojen syttymissyihin mutta se vaikuttaa niiden laajuuteen. Yksinkertaista, dear Watson. Ruotsissakin oli pari kesää sitten niin kuivaa, että metsän lisäksi paloi myös kuntta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö sen ilmastonmuutoksen pitänyt lisätä sateita meidän seuduillemme,kuten Ruotsiinkin? Toki kesien sateisuus kovasti vaihtelee edelleenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit kertoa että vuotta aiemmin ruottissa oli niin märkää että satoa mätäni pelloille.
Ilmoita asiaton viesti
Tästähän tässä Kalifornian kohdalla on kysymys.
Tätä on varmaankin turha selittää viherideologiaan hurahtaneille. Menevät agenda edellä.
Epigenetiikka tutkii ympäristön vaikutusta geeneihin. Epi = päällä tai yläpuolella oleva.
Jättääkö agenda pysyvän jäljen ihmisen genetiikkaan on mielenkiintoinen kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Tartun tuohon kohtaan, jossa kirjoitin, että tunnetut öljy- ja kaasuvarat loppuvat 2060-luvulla. Se on öljy-yhtiöiden omiin arvioihin perustuvia ja he tiettävät asian tarkemmin.
Veit poliitikon tavoin asian sivuun puhumalla fossiilisista polttoaineista eli otit mukaan kivihiilen. Sillä tavalla käydään asiallista keskustelua.
Itse olen sitä mieltä, että kun öljy- ja kaasuvarat uhkaavat loppua, niin yhtiöt satsaavat lisää niiden etsintöihin ja todennäköisesti lisää löytyy.
Meillä on tämä vuosisata aikaa kehittää edulliset ja standardinmukaiset ydinvoimalaitokset, joilla ratkaistaan energiantuotanto. Tuuli- ja aurinkovoima on kalliiksi osoittautuva harha-askel.
Ilmoita asiaton viesti
Öljyn suhteen ’proven reserves’ riittää 2060-luvulle. Sen lisäksi on muita lähteitä, liuskeöljyä ja -kaasua ym. monin verroin.
https://thumbor.forbes.com/thumbor/960×0/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fjudeclemente%2Ffiles%2F2015%2F06%2FScreen-Shot-2015-06-24-at-10.40.32-AM.jpg
Näiden asioiden tuominen esille on asiallista keskustelua, kun kerran oma sanomasi oli, että fossiiliset loppuvat ennenkuin mitään suurta vahinkoa syntyy.
Industry scale solar -projekteja toteutetaan nyt maailmalla hintatasolla 10 €/MWh. En sanoisi kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Meneepä jankkaamiseksi. Luepa uudestaan kommenttini. Puhuin vain tunnetuista öljy- ja kaasuvaroista en fossiilisista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Kalevi on mieltynyt omaan nokkeluuteensa, on asiatietojen osalta lähinnä Hesarin Hannu Pesosen tasoa.
Propagandaa on yhteiskunnassa aina ollut. Nyt sitten on EU:n lisä vielä päälle, kaikessa. Elvytyspakettia markkinoidaa vihreällä siirtymisellä tuulivoimaan ja vetyyn.
Kun tuulivoimaloiden osalta kuluminen pudottaa kapasiteetin käyttöastetta parilla prosentilla vuosittain, siivet eivät kestä kuutta vuotta enempää jne., voi todellakin puhua harha-askeleesta ja tuulivoiman kalleudesta, jo näilläkin perusteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminenkö sen meteoriitin pudotti sinne vai miksi sen sotkit hesarin huuhaauutiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä näille agendajournalisteille ja valta/valemedioille: julistetaan äänekkäästi faktoista piittaamatta. Myötäjuoksevat hyödylliset idiootit hurraavat artikkelin keskusteluosiossa.
———————–
Kutsutko vakavissasi HS valemediaksi?
Onko ao jutun kirjoittaja agendajournalisti?
Olenko minä hyödyllinen idiootti lukiessani HS:ä?
Onko sinun kielenkäyttösi tässä keskustelua eteenpäinvievää.?
Onko sinulle ”väärässä” lehdessä kirjoittaminen julistamista.
Miten koet Suomen uutiset jonka jokseenkin jokainen juttu on nimenomaan julistamista ja valehtelua?
Minusta kommenttisi on surullinen osoitus siitä että peruskoulussa ei aikanaan ole opetettu alkeellistakaan käsitystä siitä, miten median osaset toimivat. Et tunnu käsittävän ollenkaan miksi jossain lehdessä asia on näin ja jossain toisessa noin.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsen, että tämä Puusan kommentti liittyy Tapio Rantasen kommenttiin #3391187, mutta sitä ei ole kohdennettu oikein. Rantanen saa vastata puolestaan, jos huomaa tämän kommentin.
Sivistin itseäni Wikipedian avulla, mitä on agendajournalismi: ”Agendajournalismi on joitakin poliittisia linjoja myötäilevä ja tosiasioita vääristelevä journalismi, jossa on luovuttu objektiivisesta journalismista ts. objektiivisesta tiedonvälityksestä”.
On aivan tunnettu tosiasia, että Hesari on valinnut ihmisestä johtuvan ilmastonmuutoksen kärkiaiheekseen uutisoinnissa. Se ei ole mikään johtopäätös heidän uutisoinnistaan, vaan he ovat itse ilmoittaneet tämän olevan heidän strateginen valintansa.
Tästä valinnasta on seurannut, että he ovat asettuneet IPCC:n ja ilmastoeliitin taakse, jonka lähtökohta on, että ”science is settled” eli asiasta on tutkimuksen avulla saavutettu konsensus. Näin asia ei ole, vaan on huomattava määrä tutkijoita, jotka ovat eri mieltä ilmastonmuutoksen syistä. Hesarin valinta on johtanut käytännössä agendajournalismiin, jossa uutiset vilisevät ihan alkeellisiakin virheitä. Kommentoimani artikkeli on asiasta hyvä esimerkki.
Olen saanut vihiä, että tästä artikkelista tehdään kantelu julkisen sanan neuvostoon. Syytä ainakin on.
Aika surullista nähdä, että media-alan ammattilainen syyllistyy somessa niin yleiseen ”persuiluun”. Kun asiakommentit on kaluttu loppuun, jos niitä koskaan olikaan, niin sitten heitetään persuväite. Se vie viimeisenkin uskottavuuden kyseiseltä henkilöltä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen saanut vihiä, että tästä artikkelista tehdään kantelu julkisen sanan neuvostoon.
————-
huhhuh. nyt siellä ollaan kauhuissaan kun sinä olet saanut oikein vihiä. Onko eräs tunnettu henkilö niin sanonut vai luotettava lähde. haaaah. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Blogistille. IPCC:n lähtökohta ei ole ”science is settled”. Ei kukaan järkevä tutkija voi siteerata noin väärin. Järkevämpi ja älykkäämpi sanonta on: ”Science is settled for now”. Itse asiassa, blogisti on asettumassa omiin siteerauksiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Ketä on siteerattu väärin? Ketä Alestalo mahtoi siteerata aikoinaan, kun sanoi, että kaikki on jo selvää eikä tarvitse tutkia enempää?
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän, että siteerauksessa ei ole logiikka kaikilta osin kohdallaan, mutta se ei ole minun vikani. IPCC ja ilmastoeliitin edustajat jatkavat ilmastonmuutoksen tutkimusta, vaikka se on heidän mielestään, jo saavuttanut konsensus-asteen. Kuitenkin esimerkiksi tärkein asia, eli hiilidioksidin säteilypakote ja sen aiheuttama lämpötilamuutos ei ole muuttunut miksikään sitten vuoden 2001. Mutta tutkia pitää. Koska se tietää tutkijoille rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lukaisin uudestaan, että mitä oikein kirjoitin: ”Tästä valinnasta on seurannut, että he ovat asettuneet IPCC:n ja ilmastoeliitin taakse, jonka lähtökohta on, että ”science is settled” eli asiasta on tutkimuksen avulla saavutettu konsensus.”
Minusta lauseen oikea tulkinta on (joka oli tarkoitukseni), että Hesarin valinnan lähtökohta ilmastonmuutosuutisoinnissa on, että ilmastonmuutostutkimus on jo saavuttanut konsensuksen. Tämä automaattisesti johtaa asettumista IPCC:n ja ilmastoeliitin taakse ja toisinajattelijoita vastaan. Siinä katoaa puolueettomuus saman tien.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä nyt vaan on se vinouma, että osa toisinajattelijoista kuvittelee, että kun tieteessä saavutetaan konsensus, se on kaikkia toisinajattelijoita vastaan.
Tieteellisen konsensuksen sisällä on myös toisinajattelijoita.
Eli liian voimakas polarisoitunut ajattelu, ei ole tieteellisen konsensuksen periaate.
Paras mahdollinen tieteellinen konsensus perustuu laajaan yksimielisyyteen, missä tieteellinen kompetenssi ja tulokset ovat johdonmukaisia ja yhteneviä.
Toisaalta, mitään ”ilmastoeliittiä” ei ole olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä automaattisesti johtaa asettumista IPCC:n ja ilmastoeliitin taakse ja toisinajattelijoita vastaan. Siinä katoaa puolueettomuus saman tien.”
Sinä siis kritisoit Hesaria siitä, että eivät huomioi sinun julkaisujasi. Mutta se ei ole Hesarin tehtävä, tuollaisessa artikkelissa nyt ainakaan. On aivan selvää, että valtavirran lehdessä kerrotaan siitä tietoa mitä valtavirran tutkimus tuottaa. Ei rokoteuutisissakaan siteerata rokotekriittisiä tai evoluutiouutisissa kreationisteja.
Jos haluat että toimittajat kertovat sinun julkaisuistasi (muutkin kuin Virtanen), sinun pitää saada ne valtavirtaan. Muussa tapauksessa toivosi jää siihen että HS kirjoittaa artikkelin skepsismistä.
Ei se tiede sikäli ole ’settled’ että kaikki tietettäisiin, tutkittavaa riittää yllin kyllin. Mutta se on ’settled’ että perusasioista ei enää ole kiistanalaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos että joku jaksaa oikoa näitä median virheitä! Niitä tulee niin paljon kaiken aikaa, että se oikominen on todella työlästä.
Itse juuri keräilin tietoa tulvista ja niihin liittyvistä myrskyistä. Osoittautui, että esim. Tornionjoella on jäiden lähtö aikaistunut tasaisesti yli 300 vuoden ajan. 2000-luvulla se tosin on ottanut hieman takapakkia.
Sama pienestä jääkaudesta palautuminen näkyy kaikissa luontoon liittyvissä havaintosarjoissa, kuten vaikkapa Japanin kirsikkapuiden kukinnan tasaisena aikaistumisena.
Ihmisen kädenjälki ei näissä havaintosarjoissa ole havaittavissa. Kuvat on tässä blogissa:
https://jitkonen.fi/?p=1107
Ilmoita asiaton viesti