Hesari: Grönlannista lohkeilee jatkuvasti paloja ja se on huolestuttavaa – ei ole
Johdanto
Tämän aamun Hesarissa toimittaja Heidi Piiroinen on kirjoittanut jutun otsikolla ”Suurpankin johtaja kyseenalaisti ilmastoriskin”. Käsittelen tämän jutun sisältöä kolmessa osassa.
HSBC:n vastuullisuusjohtaja Stuart Kirk pitää ilmastoriskejä ylimitoitettuna
Euroopan suurimman pankin HSBC:n vastuullisuusjohtaja Stuart Kirk on pitänyt Financial Times (FT) -lehden järjestämässä Moral Money Summit Europe – tapahtumassa esitelmän otsikolla ”Miksi sijoittajan ei pitäisi olla huolissaan ilmastoriskeistä”. FT julkaisi esitelmästä Youtube-videon (https://www.youtube.com/watch?v=bfNamRmje-s), minkä jälkeen siitä nousi kohu. Yllätys?
Kirkin esitelmän otsikko jo paljastaa, että hän on sitä mieltä, että hän pitää ilmastoriskejä vahvasti liioiteltuina. Yhdessä hänen diassaan hän kirjoitti, että ”Perusteettomat, kirkuvat, puolueelliset, itseään palvelevat ja apokalyptiset varoitukset ovat AINA väärässä”. HS:n mukaan Kirkin mielestä hänen vastuullisuustiiminsä ja HSBC ylipäänsä on käyttänyt liikaa aikaa ilmastoriskien parissa. ”Korot nousevat ja inflaatio on iskemässä ja minua pyydetään uudestaan ja uudestaan katsomaan jotakin, mitä tapahtuu 20 tai 30 vuoden päästä. Suhteellisuus puuttuu täysin”.
Olen samaa mieltä Kirkin kanssa ilmastoriskeistä ja käsillä olevasta inflaatiokehityksestä. Pankin muut johtajat eivät olleet samaa mieltä Kirkin kanssa, vaan laittoivat hänet ”pakkolomalle”.
Näyttö ilmastoriskeistä
Hesari ihmettelee, että mihin tuleviin tapahtumiin Kirk oikein viittaa. Kuitenkin toimittaja Piiroinen on sitä mieltä, ”että monet ilmastonmuutoksen aiheuttamista taloudellisista ja inhimillisistä ongelmista ovat jo näkyvissä tänä päivänä varsinkin lähellä päiväntasaajaa esimerkiksi kuivuutena, ruuantuotannon ongelmina ja sietämättöminä hellejaksoina.”
On positiivista, että joku ilmastonmuutospiirien ulkopuolella on analysoinut ilmastodataa ja vetänyt siitä oikeita johtopäätöksiä. Tosiasia on, että tällaisia ilmastoriskien kehittymistä ei ole tilastollisesti näkyvissä, vaan monet mittarit osoittavat positiivista kehittymistä kuten
- Kasvavat viljasadot myös kaikkein kuumimmissa maissa
- Maapallon vihertymien eikä aavikoituminen
- Sään ääri-ilmiöt eivät ole lisääntyneet.
Olen kirjoittanut asiasta taannoin erittäin havainnollisen kuvakavaldi-esityksen, joten lisää aineistoa löytyy täältä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/ipcc-arvioi-ilmaston-aari-ilmioiden-pahenevan-tilastot-osoittavat-painvastaista/
Grönlannin jäävuorista lohkeilee jatkuvasti paloja – entäs sitten?
Hesarin jutun kuvaksi Piirainen on valinnut kuvan Grönlannin jäävuoresta, josta on ilmeisesti lohjennut pala mereen. Kuvatekstissä mainitaan, että Grönlannin jääpeitteen sulaminen nostaa merenpintaa. Kuvan ja sen tekstin tarkoitus on tietenkin luoda mielikuva, kuinka maapallo on tunnetusti ilmastonmuutoksen johdosta osittain hukkumassa meren nousun johdosta. Tässä käytetään hyväksi huonosti asioista perillä olevia ihmisiä luulemaan, että Grönlannin jäävuorien lohkeaminen on joku ilmastonmuutoksen aiheuttama uusi juttu. Valistuneemmat tietävät, että näin on tapahtunut jo tuhansia vuosia.
Panen myös merkille, että toimittaja Piiroinen ei ole valinnut kuvaa jääkarhusta ja niiden ahdingosta ilmastonmuutoksen johdosta. Kas kun ihmiset ovat jo havainneet, että jääkarhuja on enemmän kuin koskaan; yllätys, yllätys.
Kuva 1. Grönlannin jäätikön käyttäytyminen ja jäävuorien syntyminen.
Kuvassa 1 on mielestäni kuvattu hyvin, miten Grönlannin jäätikkö käyttäytyy. Grönlannin jäätikön keskimääräinen korkeus on noin 2,9 kilometriä. Sen päälle sataa vuosittain n. 11 metriä lunta. Lumi muuttuu vähitellen jääksi. Kuvan 1 violetti väri kuvaa sitä aluetta jäätikön pohjalla, jonka viskositeetti muuttuu niin, että se rupeaa käyttäytymään jähmeän nesteen tavoin, joka jäätikön suuren paineen alla alkaa valua reunoja kohti.
Jäätiköiden valuminen vuonojen kautta mereen ja jäävuorien muodostuminen on siis ihan normaali ilmiö.
Kysymys on siitä, että onko tässä asiassa tapahtunut jotain huolestuttavaa kehitystä, kuva 2.
Kuva 2. Grönlannin jäämassan kehitys 2000-luvulla.
Grönlannin jäämassa on pienentynyt aika tasaisesti 2000-luvulla, mutta vuoden 2016 paikkeilla pienentyminen on oleellisesti laantunut. Tämän kuvan mukaan jäämassa on vähentynyt 2000 gigatonnia (Gt), jota on mahdoton mieltää absoluuttisena lukuna. Koko jäämassa koko on 2 850 000 Gt:a, joten tuo kokonaismuutos on vain 0,07 % kokonaismassasta (luku korjattu klo 16:40). Se on niin vähän, että sillä ei ole mitään merkitystä meren pinnan nousun kannalta, joka näkyy kuvasta 3.
Kuva 3. Meren pinnan nousuvauhti kahden eri mittausmenetelmän mukaan.
Yli sadan vuoden mittainen mekaaninen merenpinnan mittausverkoston data osoittaa, että meren pinnan nousuvauhdissa ei ole tapahtunut mitään oleellista kiihtymistä.
Arktisella alueella merijään laajuus reagoi alueen lämpötilaan, kuva 4.
Kuva 4. Arktisen meren jäämäärän kehitys. Lähde: Tanskan Meteorologinen laitos.
Arktisen alueen merijään määrä on ollut laskussa sitten vuoden 1980, mutta lasku on pysähtynyt ja viimeiset mittaukset ovat merijään keskiarvon lähellä. Varmasti osasyynä tämän vuoden arvoihin on pohjoisen pallonpuoliskon viimeaikaisia talvia kylmempi talvi.
Loppukaneetti
On positiivista, että joku yritysmaailmassa uskaltaa sanoa ääneen sen, joka on ollut havaittavissa puolueettomissa mittaustuloksissa jo pitkään: ilmastossa ei ole tapahtumassa mitään huolestuttavaa kehitystä, vaan olemme nykyajan ilmasto-optimissa
Se olisi huolestuttavaa, jos ei lohkeilisi.
Ilmoita asiaton viesti
Juurin niinhän se on. Kokemuksesta epäilen, että Hesarin tiedetoimittajien perusosaaminen ilmastonmuutosasioissa näkyy tällaisissa asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida nää toimittelijat paljon kaivella faktoja ennen kuin juttu lähtee ulos. Massa on ihan balanssissa ja huitelee 1981-2010 keskimäärän molemmin puolin.
http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_combine_SM_day_EN_20220523.png
Ilmoita asiaton viesti
Kokonaismuutos taitaa olla vain 0,07%.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, niin se laskukone kertoo.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän virheeni. Minulla oli Excelissä tullut luku promilleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Et ainakaan vähätellyt tuota muutosta.
Ilmoita asiaton viesti
”….esimerkiksi kuivuutena, ruuantuotannon ongelmina ja sietämättöminä hellejaksoina.”
1) Västönkasvua ei yleensä juurikaan mainita, vaikka sehän se ruuantuotannonkin ongelmissa näyttelee pääroolia.
2) Ilmastouutisointi on ongelmakeskeistä. Jos jossakin on ihan aidosti ilmastonmuutoksen aiheuttamaa kuivuutta, niin puhutaan vain siitä, eikä globaalista ilmastosta ja tilanteesta, jossa kuivuusalueet on vähenemässä.
3) Hellejaksot ovat ilmastonmuutosta, kylmät ilmat säätä.
Oma käsitykseni ilmastonmuutoksen kokonaisuudesta on, että trooppinen vyöhyke laajenee ja muut vyöhykkeet vastaavasti siirtyyvät napoja kohti ja ehkä kaventuvatkin. Tässä silloin kuivuusvyöhykkeen siirtymä näkyy kuivuuden lisääntymisenä toisella reunalla, kun toisella helpottaa. Pelottelu-uutisia ei tarvitse keksiä, kunhan keksii, mistä uutisoi.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, liikakansoitus on se varsinainen ongelma tällä pallolla, ei ilmaston ja sään vaihtelu.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan aikaan Intia käristyy helleaallossa, jollaisen esiintymistodennäköisyys on 1/100 vuotta. Esiteollisella ajalla todennäköisyys olisi ollut 1/3000 vuotta. Kaksi astetta lämmenneessä maailmassa todennäköisyys on enää 1/5 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Tulihan se sieltä, paikallinen helleaalto on ilmastonmuutosta 😆 . Maapallo ei ole kuitenkaan yhtään kuumempi nyt mitä oli 1979-2000 keskimäärin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken lisäksi tuli taas esiin täydellinen luottamus ennustuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopanhan piti kärventyä myös hirmuisessa ja ainutlaatuisessa toukokuun helleaallossa. Jos se olisi toteutunut niin se olisi ollut niin ainutlaatuinen että sellainen osuu Eurooppaan pari kertaa per vuosisata.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käynyt Huippuvuorilla vuosittain yleensä huhtikuun 20. Päivän tietämillä, koska siellä hiihdetään silloin Swalbardin hiihtomaraton, joten myös 2018 olin siellä. Sitten 2019 oli SAS lakko ja 2020 ja 2021 korona, joten matka jäi väliin. Nyt 2022 olin taas siellä ja 4 vuoden välinen ero lumipeitteestä oli selvästi havaittavissa paikan päällä sekä laajemmin lentokoneen ikkunasta nähtynä ja lunta oli paljon enemmän kuin 2018. Pälvipaikkoja ei näkynyt yhtäkään, vaan oli aivan tasainen paksu lumipeite, mikä ihanasti peitti vuoret ja kalliot. Fantastista.
Ilmoita asiaton viesti
Tulin tänne Espanjaan 4.5.2022 ja 28 astetta on suurin lämpötila, mikä on ollut eli ei mitään helleaaltoa vaan todella hyvät kelit sekä vuoristossa että rannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki käy beibe 😊
Ilmoita asiaton viesti
Ja kovat pakkaset ovat vain todiste ilmaston lämpenemisestä!
Ilmoita asiaton viesti
Hmmm…..
Samalla leveysasteella yhdistyneissä arabiemiraateissa on vielä kuumempaa kuin intiassa, mutta eipä sitä missään uutisissa mainita….
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten? Arabiemiraatit ei ole samaa ilmastovyöhykettä ja kyse muutenkin oli sääilmiöiden todennäköisyyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Intiassa on trooppisia alueita, kuivia autiomaita, jäätä ja lunta läpivuoden. 8-33 leveysasteiden väliin mahtuu muuten aika paljon erilaisia ilmastovyöhykkeitä.
Arabiemiraatit ovat paljon kapeammalla leveysastevälillä kuin intia ja se voidaan luokitella autiomaaksi, kuten saudi-arabiakin.
Kun katsoin toukokuuta delhissä vuosina 2010, 2015, 2020 ja tänä vuonna, niin jännittävästi kaikkina vuosina lämpötila ylitti toukokuussa +40 astetta, joten tällä hetkellä siellä on täysin normaali säätila, eikä mikään kerran vuosisadassa oleva lämpötila. Tällä hetkellä siellä on hitusen viileämpää kuin 2010, 2015 ja 2020.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäpä tuo raportti. Olisivatpa sen tekijät yhtä vikkeliä googlaamaan kuin Niemelä, niin olisivat tienneet työnsä turhaksi.
https://www.worldweatherattribution.org/wp-content/uploads/India_Pak-Heatwave-scientific-report.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Et taida muistaa että olet väittänyt mm. keskiajan lämpökauden olleen paikallinen ”ilmiö” jolla ei ole mitään tekemistä glopaalin lämpötilan kanssa. Olet johdonmukaisesti epäjohdonmukainen näissä kommenteissasi kun jossain on hellettä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä taas johdonmukaisesti sotket asioita. En väittänyt helteen johtuvan ilmastonmuutoksesta, vaan sen todennäköisyyden. Ilmasto tarkoittaa keskimääräistä säätä, ja kun on tietynlainen ilmasto, on tietynlaisella säällä tietynlainen todennäköisyys.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseinen paperi olettaa ilmastonmuutoksen aiheuttavan kaikenlaista.
Ja ne muutokset ovat jotain todella huimia (0,1C), jolla ei ole reaalista merkitystä, kuin insinööripornon osalta.
Tyly tosiasia on, että intia ja pakistan ovat kuumia maita jokatapauksessa, kuten emiraatit ja saudiarabiakin. Eikä kukaan ole väittänyt palelevansa etiopiassa tai somaliassakaan.
Jos pakistanin ja intian helteet johtuisivat ilmaston muuttumisesta, niin vastaavia uutisia olisi pitänyt kuulua myös emiraateista, saudiarabiasta, etiopiasta ja somaliasta.
Ainkaan silmiini ei ole moisia sattunut.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen, Initassa kuukin on kuumempi. Jos siellä on hellettä, niin se on säätä. Ja tässähän todettiin että 100 vuotta sitten oli samanlaista.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kiinnitin huomioni eilen toimittaja Petja Pellin uutiseen samasta asiasta HS:ssa. Katsoin saman tien Kirkin luennon Youtubesta. Pellin uutista en enää löydä HS:n sivuilta, mutta sen otsikko ja teksti oli harhaanjohtava samoin kuin blogistin saama käsitys toisen toimittajan jutusta.
Kirk ei nimittäin mitenkään kyseenalaistanut ilmaston lämpenemistä tai -muutosta, vaan hän puhui nimenomaisesti ainoastaan sen vaikutuksesta talouteen. Hän kritisoi finanssilaitosten valtavaa satsausta ilmaston lämpenemisen talouteen aiheuttaman vaikutuksen tutkimiseen pitäen sitä vähäisenä ja epäolennaisena muihin talouteen vaikuttavien tekijöiden sijaan.
Uutisten taustalla ollutta Financial Timesin artikkelia en ole nähnyt maksumuurin takia. Oliko ongelma jo FT:n uutisessa, jota HS:n toimittajat vain toistivat? Vai näkivätkö HS:n toimittajat taas hyvän tilaisuuden ilmiantaa ”denialisti” valeuutisellaan? Joka tapauksessa kysymys on joko toimittajien ammattitaidottomuudesta (ei tarkistettu lähdettä) tai tahallisesta valheellisesta uutisoinnista.
Ilmoita asiaton viesti
Terve järki palailee pätkittäin. Kunhan hihhulit nyt ensin tottuvat ajatukseen että heidän hellimänsä ilmun toteutumisnopeus ei olekaan niin suuri kuin oletettu ja että imminenttejä vaaroja ei ole näköpiirissä, niin
Voidaan vähitellen siirtyä lopullisesti todellisuuteen ja todeta että koko oppi on virheellinen. Hiilidioksidi ei ohjaa ilmastoa eikä ihminen ohjaa hiilidioksidipitoisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
JSN on antanut ”luvan” valehdella ilmastouutisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja eduskunta säätää uutta ilmastolakia. Tuollaista huuhaahan prustuvaa lakia ei edes pitäisi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Pöyristyttävintä asiassa on, että pankinjohtajat panevat esitelmöitsijän pakkolomalle tai jopa antavat kenkää sillä perusteella, että hän kommentoi
eräitä ilmastomittaustuloksia ja niistä ehdotettuja tulevaisuusvisioita pankin näkökulmasta. Varsinainen inkvisitio pankkien teknokratiamaailmassa!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos video linkistä.
FYI … aihetta ohuesti tangeeraten (ilmastonmuutoksesta, energiasta, ydinenergiasta) uunituore Oliver Stonen haastattelu, jonka alkuosassa Stone kertoo tulevan ydinenergia dokumenttinsa sisällöstä …
https://youtu.be/ygAqYC8JOQI
(Muita aiheita: Putin, Amerikka, kylmä sota, Ukrainan sota)
Ilmoita asiaton viesti
On se huolestuttavaa ja jopa vaarallista. Yksi pala sattui Titanicin kohtaloksi. Silloin vain ei tiedetty että kyse olikin ilmaston lämpenemisestä koska CO2.
Ilmoita asiaton viesti
HeSa tiistaina 24.5 sivu A5:
”Vihreiden sekava viesti herättää hämmennystä”
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin olen joskus harhautunut ajattelemaan, että isot jääkakut kuten Grönlanti ja Etelämanner sulaisi muutamassa vuosikymmenessä, jos ilmasto lämpiää kuten väitetään. Ei tässä ole mitään hätää oikeasti, kun kevätkin oli taas koko Suomessa hyvin kolea.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole sellaista hätää, mutta siitä keväidemme kylmyydestä voi meille hätä tulla, jos viljamme eivät idä ajoissa kylmyydestä johtuen ja tuleentuminenkin voi jäädä pahasti myöhäiselle, joten korjuu voi viivästyä lokakuulle, jolloin se voi olla vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Etelämantereen rannikon lämpimimmän alueen vuotuinen keskilämpötila on ~-10°C , huonostihan se jää pakkasella sulaa.
Vähän aikaa sitten ”vastuulliset” ”laatu”mediat levitti valeuutista väittäen että Etelämantereella mitattiin +20°C lämpötila. Ei mitattu mantereella vaan saaressa joka on yli 700 kilsan päästä lähimmästä mantereen kolkasta. Tällaiset uutiset kuitenkin uppoaa aika moneen ihmiseen totuutena eikä totakaan valhetta nämä ”vastuulliset” mediat koskaan korjanneet.
Ilmoita asiaton viesti
JSN:n suojeluksessa, kuten totesit ylempänä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu ja onhan sitä jäätä tosiaan pari kilometriä ja paikoin enemmänkin eli veisi sulaminen jonkin verran aikaa tosiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Paha sulaa, kun on pakkasella koko vuoden.
Ilmoita asiaton viesti
Kirk on mielestäni kuitenkin siltä osin väärässä, että ilmaston lämpenemisellä/-muutoksella kuitenkin on/tulee olemaan huomattavia taloudellisia vaikutuksia. Ei kuitenkaan suoranaisesti, vaan poliitikkojen ilmu-uskossa tekemien pöljien päätösten kautta, mikä jo nyt näkyy energiakriisinä, inflaation nousuna ja pian yleisenä talouskriisinä.
Energian hinnannousua ja energiakriisiä yritetään tietysti laittaa Putinin piikkiin, mutta kyllä siinä taustalla on jo pitkälle vietyjä todella haitallisia poliittisia päätöksiä, kuten ydinvoimasta luopuminen, CO2-päästömaksut, valtavat satsaukset sattumasähköön jne., eli osin olen eri mieltä Kirkin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, että kun Kirk sanoi A, niin hänen olisi pitänyt myös sanoa B, joka tarkoittaa, että esimerkiksi energiakriisi tuulivoiman muodossa on myös ilmastonmuutoksen aiheuttama massiivinen virhe, jonka lopputulosta ei vielä kukaan osaa oikein arvioida. Nyt Putinin sota aiheutti lisäkierrettä tähän perusongelmaan, jonka johdosta poliitikot tulevat syyttämään asiasta Putinia: ei me mutta tuo Putin aiheutti koko häsäkän.
Vaikka Suomella on ollut hyvä energiapaletti ja olemme olleet vain vähän riippuvia fossiilisesta energiasta, niin poliitikkomme ovat onnistuneet tämänkin ryssimään. Ensin mentiin nopeuttamaan turpeesta luopumista, joka nyt on havaittu suureksi virheeksi. Kuinkahan paljon turvekoneita ehdittiin romuttaa? Venäjän energiasta meillä oli hoppu päästä eroon, vaikka Saksa ei pääse siitä eroon vuosikausiin. Mutta Suomi haluaa olla luokan paras maksoi mitä maksoi.
Ilmoita asiaton viesti
”…mitä tapahtuu 20 tai 30 vuoden päästä….”.
Joskus talvella luin jutun, missä lämpeneminen tapahtuu 600 vuotta CO2:n nousun jälkeen, jos koskaan. Niin olivat jääkairaukset kertoneet.
Pitäisi siis olla syvästi huolissaan jostain, mikä ehkä tapahtuu 600 vuoden kuluttua ja maksaa siitä maltaita.
On kuin tv-sarjasta ”Pitääkö olla huolissaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Poisto..
Ilmoita asiaton viesti
🙄
https://www.encyclopedia.com/science/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/climatic-optimum-0
Ilmoita asiaton viesti
Poisto…
Ilmoita asiaton viesti
Totta, onhan se ikävää että ilmasto ei suostu lämpenemään optimi lämpötilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Poisto…
Ilmoita asiaton viesti
Ennen lämpöisiä aikoja kutsuttiin optimeiksi. Sinivirran asteikolla minimit ovat optimeja. No, meitähän on muutenkin liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Argumentointivirhe…
Ilmoita asiaton viesti
Joo, sinulta niitä riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä näihin idioottimaisiin kommentteihin pitäisi vastata: eipäs kuin sinulta.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Espanjassa oli viikonloppuna yli 40 asteen lämpöjä ja taitaa tulla mittaushistorian lämpimin toukokuu. Viime vuonna sateet monilla alueilla oli todella vähäisiä, 35% normaalista pahimmillaan, täälläkin oli tekoaltaat tyhjinä. Optimista kaukana, täällä myös optimismi kadonnut. Ilmastopakolaisuus tulee olemaan seuraavina vuosikymmeninä jättimäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin (dT/dt)…
Ilmoita asiaton viesti
Mihin olet ajatellut lähteä pakolaiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ajatellut palata Suomeen heti kun sinne tulee järkeä päihdepolitiikkaan tai edes meidän lääkekannabispotilaiden asema aidosti paranee. Enkä ole yksin ja harvalla on sitten Suomen passia.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko saada pakolaisstatuksen?
Ilmoita asiaton viesti
Oletko idiootti? Minulla on Suomen kansalaisuus, passi, äänioikeus ja vapaus palata milloin tahdon.
Ilmoita asiaton viesti
No, vitsi se oli, mutta kun pakolaisuudesta puhuit. Täällä kotimaassa pärjää yleensä kesäisin, mutta Espanjassa mantereella on usein liian kylmä talvisin. Kanarialla talvet ovat varsin optimaalisia.
Ilmoita asiaton viesti
Asun Kataloniassa, täällä meni helleraja rikki jo tammikuussa, ei todellakaan normaalia. 13v yhteensä täällä asustellut ja kyllä erot huomaa, keväät aikaistuneet hurjasti, sitten myrskyt lisääntyneet, toissavuonna oli 9 suurta myrskyä mitä yleensä yksi-kaksi vuoteen, sitten ihan kummallisia maaliskuun lumikelejä myös, siis varsinkin kun täällä missä asun on paljon viljelyksiä (Freixenetin pellot tossa nyppylän toisella puolen), aiheuttaa paljon päänvaivaa. Täällä viiniä on syrjäyttämässä mm. avocado, sekin kertoo jotain, mutta se taas tarvitsee hurjat määrät vettä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko sitä paikallista toppatakkirajaa, mitä täällä kutsutaan hellerajaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Täällä keväät ovat kylmentyneet, varsinkin toukokuut. Pääskysiä ei nykyään juuri näy, kun lentävät hyönteiset tulevat kovin myöhään.
Ilmoita asiaton viesti
Antti Mikkonen, oletko idiootti? Etkö tiedä että mainitsemasi on säätä.
Myös Suomessa on hyvin ääreinen säätyyppi, eri vuosien väliset sademääräerot ovat valtavia.
Luen juuri Espanjan sisällissodan aikaista muistelmaa ja siinä muistelija toteaa että jos tämä maa (Espanja) jotain kaipaa, niin vettä.
Aina kun mainitaan sana mittaushistoria, niin tietää että tuubaa tulee putken täydeltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsoo hiukan Espanjan maataloustuotantoa, niin vuosina 1990-2020 tuotanto kasvoi määrällisesti seuraavasti:
viljat +46%
viini +5% (vaikka viljelyala supistui, hinta toisaalta nousi voimakkaasti)
oliiviöljy +142%
Nythän on niin ettei yhden vuoden perusteella pidä tehdä johtopäätöksiä ilmaston muuttumisesta. Se olisi naurettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nythän on niin ettei yhden vuoden perusteella pidä tehdä johtopäätöksiä ilmaston muuttumisesta. Se olisi naurettavaa.”
En minä ole niin tehnytkään, lukemisen ymmärtämisessä häikkää?
Ilmoita asiaton viesti
Säätä säätä, mutta kun puhutaan muutoksista ja ennätysvuosista lämmössä, kuivuudessa ja yleistyneissä sään ääri-ilmiöissä kuten myrskyissä, se taas on ilmastovaikutusta. Parhaiten nämä vaikutukset huomaa viljelijät ja kun asun alueella missä on paljon viinin ja viljan kasvatusta, kyllä nuo paikalliset farmarit kovasti väittää että kohta ei enää viljellä pysty. Uskon heitä, tilastoja ja omia kokemuksiani Karisen ideologisen tuuban sijaan. Selvennykseksi: ei paikalliset sääilmiöt kerro ilmastosta tietenkään juuri mitään, mutta toistuvana ja kasvavana onhan kuvio täysin selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Et paljon viitti tarkistaa noita väitteitäsi, myrskyt eivät ole lisääntyneen vaan päin vastoin. Ja kevätpakkaset noita viinipuskia on viime vuosina tuhonnut ei helle.
Ilmoita asiaton viesti
Kataloniassa on ollut yksi myrsky, niin pakko niiden on olla lisääntyä.
Ilmoita asiaton viesti
Usko pois, jos huvittaa. Heidän marinansa ei kuitenkaan ole mitään muuta kuin hinkua saada lisää tukiaisia. Sitähän erilaiset maajussit harrastavat kaikissa EU-maissa.
Siitä pakolaisuudesta vielä se, että ei tule pakolaissuunta Suomen ja Espanjan välillä muuttumaan. Edelleen täältä muutetaan sinne. Suurin osa kyllä vain talviksi, mikä ei ole järkevää, kun siellä tahtoo tulla vilu talvisin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on teollisesti ns. ”vihreän siirtymän” suurimpia voittajia, sillä meillä on ratkaisut valmiina, tai lähes.
”Siitä pakolaisuudesta vielä se, että ei tule pakolaissuunta Suomen ja Espanjan välillä muuttumaan.”
Ei sinun elinaikanasi, jos kuvasi yhtään ikääsi kuvastaa. 😀
Etkö ole punaposki muuta länkytyksen aihetta keksinyt?
Ilmoita asiaton viesti
Et kertonut, mitkä ne meidän ratkaisumme ovat.
Tänä vuonnako ei sitten pakolaisryntäystä ole sieltä tulemassakaan?
Etkös sinäkin ole eläkeläispappa?
Ilmoita asiaton viesti
Lue tiede-talousuutisia. En ole papparainen, enkä myöskään kalkkis-boomer, jälkimmäiset on mielentila mihin ikä ei vaikuta. Eli ei ole parempaa tekemistä kuin jonninjoutava länkytys vaikka lätkämatsikin menossa? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Eniten ihmettelen mikä saa eläkeläispapat mouhuamaan täällä ilmastonmuutoksesta, kun eivät edes tule näkemään pahimpia vaikutuksia…
Ilmoita asiaton viesti
Takuuvarmasti en tule näkemään espanjalaisten ryntäystä tänne ilmastopakolaisiksi, vaikka eläisin yhtä vanhaksi kuin isäni eli vielä tästä 26 v eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä tapahtuu jo nyt, viinitilojen osalta ainakin. 😛 Brittien saarilta ostettu pelto-alaa viinille paikallisten toimesta, kun lajikkeet ei oikein täällä enää pärjää. Viikonloppuna oli +37, saa nähdä mitä tulossa elokuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule tänne viinitiloja eikä espanjalaisia pakolaisiakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on jo nyt viinitiloja, tollo.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja punaposki voisi lopettaa jonninjoutavan länkytyksen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käynyt Huippuvuorilla vuosittain yleensä huhtikuun 20. Päivän tietämillä, koska siellä hiihdetään silloin Swalbardin hiihtomaraton, joten myös 2018 olin siellä. Sitten 2019 oli SAS lakko ja 2020 ja 2021 korona, joten matka jäi väliin. Nyt 2022 olin taas siellä ja 4 vuoden välinen ero lumipeitteestä oli selvästi havaittavissa paikan päällä sekä laajemmin lentokoneen ikkunasta nähtynä ja lunta oli paljon enemmän kuin 2018. Pälvipaikkoja ei näkynyt yhtäkään, vaan oli aivan tasainen paksu lumipeite, mikä ihanasti peitti vuoret ja kalliot. Fantastista.
Ilmoita asiaton viesti
Näkyikö jääkarhuja?
Ilmoita asiaton viesti
En nähnyt, vaikka siellä on niitä paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa tullut seurattua lähinnä julkisen keskustelun kautta. Muutama ”muotijakso” ollut elämäni aikana. Ensimmäisen nokkamiehenä toimi Al Core ja nyt pinnalla Greta Thurnberg.
Sanoipa eräs ilmastonmuutoksen kiistäjä, että kun ilmastonmuutos ei tapahdukaan, pyritään se aiheuttamaan sumuttamalla alumiinia ilmakehään. Muodikas asia muuntui muodikkaaksi salaliitoksi.
Keskustelua ja puolueetonta tutkimusta syytä jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minkäslaista ilmastonmuutosta sillä alumiinilla mahdetaan tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla salaliittoteoria, että ilmaston muutoksen kiistäjä olisi tällaista ehdottanut.
Äkkiä ajatellen alumiini heijastaisi auringon säteilyä pois pallolta. Hiukkasten käyttöä on itse asiassa ehdotettu käytettäväksi maapallon ”kuumenemisen” ehkäisyyn (mm. Bill Gates on tätä ehdottanut).
Ilmoita asiaton viesti
Bill Gates on denialisti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Gates kieltää luonnollisen ilmastonvaihtelun ja väittää sitä ilmastonmuutokseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minulle on alumiiniteoriaa esitetty. Näkee kuulemma isomman lentokoneen jättämästä vanasta taivaalle kun tätä ”seosta” pukkaa. Oma tietämykseni ei riitä käsittelemään menetelmän toimivuutta tai toimimattomuutta. En myöskään lähde kritisoimaan blogisti Ollilan esiintuomia asioita vaikka alumiiniteoria ei kovin helposti lähestyttävä olekaan. Intohimoja herättävä aihe.
Suomi on monesti kuvattu ilmastonmuutoksen hyötyjäksi. Ankaraan talveen liittyvät taloudelliset rasitteet vähenevät, viljelyskausi pitenee ja monenlaiset eksoottiset lajit muuttavat.
Ilmoita asiaton viesti
Lentokone loppuu aika pian jos siitä jää taivaalle alumiinia.
Ei ole tullut mieleen että se näkyvä jättövana on vesihöyryä?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi on monesti kuvattu ilmastonmuutoksen hyötyjäksi. Ankaraan talveen liittyvät taloudelliset rasitteet vähenevät, viljelyskausi pitenee ja monenlaiset eksoottiset lajit muuttavat.”
Aika laihoiksi jäävät hyödyt. Jos vaikka lämmitykausi lyheneekin, pitenee jäähdytyskausi. Eräänkin suomalaisen kiinteistön energiaraporttia katseltiin, se oli kuluttanut enemmän energiaa jäähdytykseen viime kesänä kuin lämmitykseen viime talvena. Eksoottiset lajit ovat myös tauteja ja tuholaisia, johon luontomme ei ole sopeutunut. Mitä viljelyyn tulee, olemme osa globaalia ruokajärjestelmää ja Ukrainan sota on alkusoittoa sille, mitä siinä tapahtuvat häiriöt voivat aiheuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis oikeasti Härkönen pitää tarpeellisena jäähdytystä Suomessa?
Eihän kyse ole kuin huonosta suunnittelusta jos jäähdytystä tarvitaan.
Tiheään rakennettu (ilmastonmuutoksen estämiseksi, mikä paradoksi) kivierämaa muodostaa lämpösaarekkeen joka on sietämätön kesällä.
Nyt on muotia näköalaikkunat etelään. Tuottaa tarvetta jäähdytykseen jota ei muuten tarvittaisi.
Puustoa voisi hyväksikäyttää mutta ei käytetä. Puu etsii toistaan uusilla asuinalueilla ja vanhat pilataan tiivistämällä.
Kaiken lisäksi, eihän ilmu edes vaikuta kesällä virheopin mukaan. Ilmu-oppikirjojen mukaan suurimmat vaikutukset pitäisi olla talvella.
Nyt vingutaan että suurimmat vaikutukset onkin tropiikissa vaikka aikaisemmin sanottiin suurimpien vaikutusten olevan juuri täällä meillä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaiken lisäksi, eihän ilmu edes vaikuta kesällä virheopin mukaan. Ilmu-oppikirjojen mukaan suurimmat vaikutukset pitäisi olla talvella.”
Sinun kannattaisi joskus lukea kirja aiheesta, jos tuollainen käsitys on.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuli isona yllätyksenä taannoinen hellekesä ilmastotieteilijöille.
Kunhan olivat toipuneet yllätyksestä, sanoivat että tätähän me juuri ennustettiin.
Sitä ennen juurikin talvien oli määrä tulla lämpimammiksi. Lunta ei enää saataisi.
Ja tässähän puhuttiin juurikin Suomesta. Muualla maailmassa on tunnetusti maalailtu mitä villeimpiä visioita tapahtuviksi.
Mikkonen ei nyt vaan muista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa keväät ovat aikaistuneet ja syksy jatkuu pidempään, hellekesä-luminen talvi ei kerro juuri mistään toistetaan nyt tuo. Minä seuraan Suomen tutkimuskenttää ja mediaa eikä väitteillesi kyllä ole katetta, okei, minä en lue iltapuluista ilmastoasioita kuten sinä ilmeisesti joten jos sensaatiomediasta luet ”faktasi”, äh, antaa olla… Ei sinulle edes pitäisi vastata ikinä mitään, kun lukemisen ymmärtämisestä lähtien kaikki tökkii noin helvetisti.
Ilmoita asiaton viesti