Hesarin lauantaihauskuutus – EU:n elvytyspaketti on Brexitin ja Cameronin syytä

Kuten valveutuneet lukijat ovat huomanneet, niin Hesarilla on oma poliittinen agendansa muutamissa asioissa. Kärkiaiheeksi Hesari on nostanut ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja siitä raportoimisen joka numerossa tosiasiat kieltäen ja vääristellen. Muita asioita Hesarin agendalla ovat mm. Naton ja EU:n puolesta kirjoittaminen. Näissäkin asioissa tämä ns. agendajournalismi saa joskus erikoisia piirteitä. En voinut olla hymyilemättä tänä aamuna lukiessani Hesarin kellertävälle paperille (kuinka paljon keltainen väri lisää ympäristökuormaa?) painettua Visio-osiota, joka on ruvennut ilmestymään lauantaisin.

Kyseinen juttu, joka sai minut hymyilemään, oli HS:n Lontoon kirjeenvaihtaja Annamari Sipilän yhden sivun kolumni otsikolla ”Nyt saa totisesti riittää, herra Cameron”, jossa oli vielä alaotsikko ”Voiko poliittista perintöä tehokkaammin tuhota?” Onhan aina vaara, että olen lukiessani mennyt ns. sarkasmiansaan. Käytän itse sarkasmia kirjoituksissani, joten minulla on antennit aika herkällä tämän asian suhteen.

Kolumnissaan Sipilä suomii Cameronia, että tämä pelasi poliittista uhkapeliä järjestämällä vaalit Britannian EU-erosta ja sitten kävikin niin, että tämä kostautui, kun Brexit toteutui. Sipilää ei ollenkaan häiritse se, että nykyinen pääministeri Johnson ja konservatiivit jatkoivat samalla linjalla ja kansan tahto toteutui. Tämä on tulkittava Hesarin käsitykseksi demokratiasta: ei pidä antaa kansalle päätettäväksi liian vaikeita asioita. Oma mielipiteeni: näin demokratiaa mädätetään kuin 30-luvulla.

Jutun hauska osuus tulee kolumnin lopussa. Otan suoran lainauksen kolumnin tekstistä:

”Ironista on myös se, kuinka brexit vaikuttaa EU:n päätöksiin vielä brexitin jälkeenkin. Jos Britannia olisi ollut viime vuonna EU:n jäsen, ei unionin jättiläismäinen elvytyspaketti oli mennyt ikinä läpi. Elvytyksen nimissä unioni teki silppua omista pyhistä säännöistään. Suomen oli pakko lähteä mukaan, sillä oppositio yksin Koillis-Euroopasta käsin ei ole kestävä asemapaikka. Summa summarum: Jos pääministeri Cameronilla ei olisi ollut niin suuret luulot itsestään, ei hän olisi avannut ovea EU-erolle. Ja jos brexit ei olisi toteutunut, ei talouskuria kannattavien EU-maiden olisi tarvinnut taipua EU:n velanoton ja lopulta yhteisvastuun edessä”.

Tässä on viiteen lauseeseen pakattu niin paljon jotain oleellista EU:sta ja siihen liittyvästä poliittisesta ajattelusta, että sitä sietää analysoida tarkemmin. Toistan vielä, että yllä oleva lainaus on otettava kirjaimellisesti, vaikka ei sitä ymmärtäisikään.

Kahdeksi ensimmäiseksi havainnoksi nostan saman asian, joka oli tyypillistä Neuvostoliitossa ja on nyt näköjään tyypillistä myös ”Eurostoliitossa”. Poliittisessa järjestelmässä ja ideologiassa ei ole mitään vikaa, vaan havaitut ongelmat johtuvat jostakin syyllisestä henkilöstä: sabotööristä, valkobandiitista, revisionistista, valtion vihollisista, juutalaisista, jne. EU:n elvytyspaketti on Sipilän mukaankin EU:n pyhien sääntöjen vastainen, mutta se ei ole EU:n vika, vaan kun kaivetaan tarpeeksi syyanalyysikauhalla ”MIKSI”, niin syylliseksi paljastuu herra Cameron. Kuinka helpottava tieto! Järjestelmässä ei ole vikaa, kun on löytynyt syyllinen. Kun syyllinen on löydetty, niin hän on sitten syyllinen kaikkiin ikäviin asioihin.

Sipilän mukaan Suomen oli siis pakko lähteä mukaan EU:n elvytyspakettiin. Miten niin pakko? On maailman yksinkertaisin asia edelleen Suomen todeta, että EU:n halukkaat maat saavat hoitaa elvytyspaketin omissa nimissään ja keskenään, mutta Suomi ei siihen lähde, koska se on ”EU:n pyhien säätöjen” vastainen.

Herää kysymys, että miten kaikki suomalaiset poliitikot saataisiin ajattelemaan unionin tavalla, kuten kirjeenvaihtaja Sipilä ajattelee, että EU on aina oikeassa, vaikka se toimisikin sääntöjensä vastaisesti. Pitihän Neuvostoliitossakin hyväksyä työväen diktatuuri, ennen kuin kansa on valmis oikeaan demokratiaan.

Uudelleen koulutus voisi olla ratkaisu. Ehdotan, että pääministeri Marin tilaa joltakin kiinalaiselta yhtiöltä kahden viikon koulutuspaketin opposition kansanedustajille paikkana Saariselän kelohuvilat heti Vapun jälkeen. Varojen säästämiseksi voi Orpolta ensin varmistaa, että mitä kokoomus on lopulta mieltä elvytyspaketista, koska Kokoomus on ilmoittanut olevansa Suomen EU-myönteisin puolue.  Laskettelukelit ovat silloin parhaimmillaan. Kurssin jälkeen jokainen kurssilainen lausuu Youtube-videolle todistuksensa, että hän on ymmärtänyt olleensa EU:n vastainen ajattelussaan, mutta on nyt oikaissut ajatteluvirheensä.

Vielä loppukaneetti. Sipilä ei analysoi lainkaan, että mitähän englantilaiset ajattelevat siitä, että he eivät ”pääse” mukaan EU:n elvytyspakettiin.

+15
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu