Hesarin ja Helsingin yliopiston mukaan hiilidioksidi on maapallon pahin saastuttaja

Hesarissa on Lasten tiedekysymykset palsta. Tämän aamun lehdessä oli ensimmäinen kysymys kaksinkertaisella fonttikoolla muihin verrattuna ”Mikä tai mitkä asiat saastuttavat maapalloa eniten?” Vastauksen oli kirjoittanut Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden apulaisprofessori Pauli Paasonen.

Paasosen mukaan suurin saastuttaja on hiilidioksidi, koska se aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Tämä puolestaan aiheuttaa ilmastonmuutosta, joka vaikeuttaa monella tavalla elämää kaikkialla maapallolla esimerkiksi lisäämällä kuivuutta ja toisaalta sateita ja myrskyjä sekä meriin sitoutumalla haittaa mmm. koralleille. Sitten lopuksi Paasonen toteaa, että polttamisesta tulee pienhiukkasia ja ne ovat haitallisia terveydelle.

***

Hiilidioksidin leimaamista saasteeksi on esiintynyt tietääkseni tähän mennessä nettisivustoilla, mutta en ole huomannut tällaista asiaa tutkijoiden parissa. Hiilidioksidi on elämälle yhtä tarpeellinen aine kuin happi. Kasvaneen hiilidioksidipitoisuuden johdosta maapallo on tutkijoiden mukaan vihertynyt, vaikka IPCC ja media puhuvat aavikoitumisesta. Maapallon lämpenemisestä väitettyjä haittavaikutuksia ei ole. Hirmumyrskyjen määrä kaikkialla maailmassa on pienentynyt, ja niiden aiheuttamien vahinkojen määrä on myös pienentynyt. Satomäärät ovat kasvaneet myös kaikkein kuumimmissa maissa. Tutkimusten mukaan kylmyys tappaa edelleen enemmän kuin kuumuus. Korallit ovat paikoitellen kärsineet lämmenneistä pintavesistä, mutta niillä on havaittu kyky toipua näistä vaurioista. Voidaan lyhyesti todeta, että elämme ilmasto-optimin aikoja kuten esimerkiksi viikinkiaikana 1000-luvun tienoilla, kun viikingit perustivat kaksi koloniaa Grönlantiin, Alaskassa nyt sulavien kahden jäätikön tilalla kasvoi järeää metsää ja Englannissa kasvatetiin viiniköynnöstä.

***

Suurimmat todelliset saastuttajat jäivät Paasoselta mainintaan polttamisen kautta syntyneistä pienhiukkasista. Ei minullakaan ole tieteellistä näyttöä siitä, mikä on suurin saastumista aiheuttava asia maapallolla, mutta mielestäni ihmiskunnan kannalta huolestuttavinta on merien saastuminen ihmisen toiminnan johdosta. Seuraavaksi suurin huoli on vesistöjen ja maaperän saastuminen esimerkiksi Kiinassa, jossa se on saavuttanut suuret mittasuhteet. Juoma- ja käyttöveden puute saastumisen johdosta koettelee satoja miljoonia ihmisiä.

***

Paasosen lausunnossa on vielä syytä nostaa esiin, mistä johtuu hiilidioksidin pitoisuuden kasvu ja sillä listalla ovat öljyn, kivihiilen, maakaasun ja turpeen polttaminen. Maapallon mittakaavassa turpeen poltto taitaa jäädä kymmenyspilkun väärälle puolelle. Kun puhutaan saastuttamisesta, niin varmasti öljyn ja kaasun tuotannosta syntyvät ympäristön saastumisongelmat ovat aivan eri suuruusluokassa kuin turpeen poltosta aiheutuvat ongelmat.

***

Paasosen lausunto sopii erittäin hyvin Hesarin valitsemaan ilmastonmuutoshysterian luomiseen. Lausunto antaa erikoisen kuvan Helsingin yliopistosta, jossa professoritason henkilö taipuu ilmastonmuutoshysterian ajajaksi ja sotkee käsitteet näinkin näyttävästi. Sopii kysyä, vastaako tämä laajemminkin Helsingin yliopiston kantaa, koska Paasonen esiintyy tässä yliopiston nimissä eikä kerro, että vastaus edustaisi vain hänen henkilökohtaisia mielipiteitään.

 

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu