Hintakattoesitys venäläiselle kaasulle on jatkoa EU:n epäonnistuneelle energiapolitiikalle

Ensin terminologiaa Wikipediasta: Euroopan komissio on EU:n poliittisesti riippumaton toimeenpanoelin. Se tekee lainsäädäntöehdotuksia ja vastaa Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston päätösten täytäntöönpanosta.” Tässä on sitä erikoista EU:n suuruudenhulluutta, että se on samaistanut EU:n ja Euroopan.

EU:n energiapäätökset erikoisesti venäläisen kaasun suhteen ovat olleet epäonnistuneita. Kun EU-maat ovat rajoittaneet kaasunostoa, niin vastaavasti Venäjä on vieläpä ennakoinut tilannetta rajoittamalla vapaaehtoisesti kaasutoimituksia. Venäjä ei toimita tällä hetkellä kaasua Nordstream 1 putkea pitkin ja arvio on, että se pysyy kiinni määrittämättömän pitkän ajan.

Ukrainan sodan alussa venäläisen kaasun osuus EU-maissa oli 40 % tuodusta kaasusta ja nyt se vain 9 %. EU:n päätösten takia öljyn ja kaasun hinta on pompannut ylös. Monet arvioivat, että tilanne vain lihottaa Putinin sotakassaa, koska maailmalla on paljon öljyn ja kaasun ostajia, jotka eivät pidä Ukrainan sotaa ongelmana, vaan ostavat edelleen venäläistä öljyä ja kaasua hieman halvemmalla kuin kilpailijamaista.

Kun EU on ampunut itseään jalkaan energiasodassa pahemman kerran, niin mitä nyt neuvoksi? Euroopan komissio esittää, että asetetaan venäläiselle kaasulle hintakatto. Siis sille 9 prosentin osuudelle. Mitä Venäjä tekee? Putin on uhannut lopettaa siinä tapauksessa kaasutoimitukset kokonaan. Aika nerokas suunnitelma Euroopan komissiolta, vai mitä? Energiapula on vakava uhka ensi talvena ja Euroopan komissio vain pahentaa tilannetta.

Tässä tulee mieleen vanha viisaus huonoista hallituksista: Älkää tehkö mitään, niin menee paljon paremmin.

+11
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu