Hirmumyrskyjen määrä laskussa tänä vuonna

Uutiset ovat kertoneet Japaniin iskeneen super-taifuuni Nanmadolin aiheuttaneen kuolonuhreja Japanissa. Myrsky iski eteläisimmälle saarelle, siirtyi Japanin merelle ja sieltä Japanin pääsaaren yli takaisin Tyynelle merelle. Näissä yhteyksissä uutiset eivät yleensä kerro kokonaiskuvaa, että onko myrsky kuinka poikkeuksellinen ellei kyseessä ole todella vilkas hirmumyrskykausi.

Kuvassa 1 on JMA:n eli Japanin meteorologisen laitoksen kuva hirmumyrskyjen trendistä eli tapauksien lukumääristä vuosittain.

Kuva 1. Tyynen valtameren hirmumyrskyjen lukumäärä vuosittain 1951-2020.

Hirmumyrskyjen lukumäärässä on havaittavissa selvä laskeva trendi. Aikajaksojen tammikuu-heinäkuu ja pelkkä heinäkuu osoittavat samanlaista kehitystä.

Atlantin hirmumyrskyjen eli hurrikaanien lukumäärä on ollut poikkeuksellisen alhainen tänä vuona, kuva 2.

Kuva 2. Atlantin huurikaanien vuosittainen lukumäärä 1967-2022. Vuoden 2022 lukumäärä on listattu 21.9.2022 mennessä. Hurrikaanikausi jatkuu vielä marraskuun loppuun asti, mutta huippukohta on jo ohitettu.

Useat ilmasto seuraavat laitokset ennakoivat vuoden 2022 hurrikaanikaudesta tulevan normaalia vilkkaampi ennusteiden liikkuessa arvoissa 10-15. Poikkeuksellista oli, että elokuussa ei ollut yhtään nimettyä Atlantin hurrikaania. Syyskuussa on toistaiseksi ollut kaksi 1. kategorian hurrikaania ja yksi 2. kategorian hurrikaani. Kun kesällä 2022 koettiin pitkiä hellejaksoja Euroopassa, niin oletusarvo oli, että se lisää hurrikaanien esiintymistiehyttä. Näin ei käynyt.

Loppupäätelmä. Hirmumyrskytilastot osoittavat vääräksi median ja tiettyjen tahojen väittämät, että hirmumyrskyjen määrä kasvaa ilmaston lämmetessä, koska meriveden pintalämpötila tarjoaa enemmän energiaa. Kokemus osoittaa nyt, että lämpötilaerot ja tuulet vaikuttavat enemmän ja kun lämpötilaero trooppisen alueen ja subtrooppisen alueen välillä pienenee, niin tuulien energia pienenee ja  hirmumyrskyjen lukumäärä pienenee. Silti väärä mielikuva hallitsee median uutisointia. Ilmaston lämpeneminen ei ole aiheuttanut ongelmia, vaan elämme ilmasto-optimissa.

+11
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu