Hollantilaiselta ilmastotutkijalta meni usko tietokonepohjaisiin ilmastomalleihin
Taustaa ilmastomallien tarkkuudesta
Edellisessä blogissani käsiteltiin jonkin verran sitä, miksi tietokonemallit laskevat maapallon lämpötilakehityksen aivan väärin 2000-luvulle. Kuvassa 1 on eräs suosittu esitys, jonka on tehnyt professori John R. Christy Alabaman Huntsvillen yliopistosta. Hän on päässyt jopa USA:n kongressiin esittämään näkemyksiään lämpötilakehityksestä.
Kuva 1. John R. Christyn tekemä analyysi 102 tietokonemaalinen laskemat lämpötilan troposfäärin keskikerroksesta sekä säähavaintopallojen (vihreä) ja satelliittimittausten tulokset (sininen).
Vuoden 1980 jälkeen muodostunut virhe on keskimäärin n. 0,5 °C. Voin jo kuvitella ensimmäiset vastalauseet, että eihän siinä ole kysymys pintalämpötilasta. Tunnettu tosiasia on, että ilmakehässä lämpötila laskee keskimäärin 6,5 °C kilometriä kohden, joten yhteys pintalämpötilaan on hyvä ja vakiollinen. Mutta kuitenkin vakuudeksi kuvassa 2 on sama tietokonemallien virheellisyys todettavissa pintalämpötilamittauksissa Dr. Roy Spencerin tekemänä samasta Huntsvillen yliopistosta.
Kuvassa 2 on kaksi trendiä, joissa toisessa on 40 tietokonemallin (yleisimmin käytetty atmosphere-ocean coupled general circulation model eli AOGCM) keskiarvoa CMIP5:n mukaisesti ja toisessa 13 tietokonemallia CMIP6:n mukaisesti. CMIP tulee sanoista Coupled Model Intercomparison Project, joka tietokonemalleja tekevien organisaatioiden yhteisprojekti tehdä mallien vertailulaskelmia. Viimeisin projekti on CMIP6, jonka tulokset tulivat käyttöön vuonna 2020.
Kuva 2. Roy Spencerin tekemä analyysi pintalämpötilan trendeistä tietokonemallien sekä lämpötilasarja HadCRUT4.
Nämä AOGCM-mallit käyttävät Navier-Stokesin yhtälöitä (sic!) ja erilaisia energialähteitä simuloidessaan maapallon ilmaston käyttäytymistä. Joidenkin mielestä asia on näin ollen kunnossa, mutta kuvan 2 mukaan virhe sen kun kasvaa, ja sen määrä on 40 vuodessa noussut arvoon noin +0,4…0,5 °C.
Erään hollantilaisen ilmastotutkijan tarina
Hollantilainen tutkija Alexander Bakker on tehnyt Vrijen yliopistossa Hollanissa väitöskirjan nimeltä “The Robustness of the Climate Modelling Paradigm” eli vapaasti suomennettuna ”Ilmastomallien esitystavan toimivuus”. Bakkerin on työskennellyt kahdeksan vuotta ilmastomallien parissa laitoksessa nimeltä ”Royal Netherlands Meteorological Institute” eli Suomen Ilmatieteenlaitosta vastaavassa paikassa. Hän on siis nähnyt hyvin läheltä, mistä ilmastomallien kehittämisessä on kysymys.
Ilmastomalleilla tarkoitetaan tässä yhteydessä valtavia tietokonepohjaisia ilmastomalleja, joiden lyhenne on GCM tai kuten yllä AOGCM. Koska AOGCM-mallit ovat kaikkein järeimpiä yrityksiä kuvata ilmaston lämpenemisen syitä ja seurauksia, niin saattaa syntyä käsitys, että ne ovat myös kaikkein tarkimpia laskettaessa ihmisen aiheuttamaa yleistä lämpenemistä.
Mikä sai Bakkerin niin kriittiseksi näiden GCM-mallien suhteen, että hän päätti tehdä siitä väitöskirjan? Hän kertoo kohdanneensa säännöllisesti GCM-mallien tuottamia ongelmia poikkeamien (bias) muodossa (Huom! poikkeama on tieteellinen termi, jonka puhekielinen vastine on virhe). Lähes aina mallien virhe oli suurempi kuin itse mallien tuottama ilmaston muutos eli virhe oli yli 100%. Bakkerin työnä oli tehdä jotain hyödyllistä näille virheille eli yrittää poistaa ne.
Bakker pani merkille myös kaksi perustavaa laatua olevaa seikkaa, joiden varaan näitä GCM-malleja rakennetaan. Monimutkaisia malleja pidetään parempina, koska ne sisältävät enemmän fysikaalisia riippuvuuksia ja sitä kautta enemmän takaisinkytkentöjä. Toisaalta uusia monimutkaisempia malleja pidetään sitä luotettavimpina, mitä lähemmäs niiden tulokset sattuvat vanhoja yksinkertaisia malleja! Ei kuulosta kovin tieteelliseltä.
Mallien virityksessä on painavimpana tekijänä, että ne saadaan istumaan mahdollisimman hyvin ilmakehän yläosassa (Top of the Atmosphere) vallitseviin säteilymääriin. Tämä johtuu siitä, että GCM-malleissa ei oleteta juurikaan muutoksia auringon säteilymäärässä ja sen vuoksi maapallon avaruuteen säteilemän määrän tulee pysyä vakiona. Tämä oletus näkyy erittäin hyvin mm. AR6:ssa, jonka mukaan auringon säteilyteho on laskenut 0,02 W/m2 vuodesta 1750 vuoteen 2019 (huikea tarkkuus on ollut jo vuonna 1750, kun kokonaistaso on luokkaa 340 W/m2). Väitöskirjassaan Bakker yksilöi näitä asioita tarkemmin, miksi hänen mielestään GCM-mallit ovat joutuneet kriisiin.
GCM-mallien ongelmat tulevat esiin tänä päivänä siinä, kuinka näiden mallien antamat lämpenemisarvot poikkeavat merkittävästi todellisesta maapallon lämpötilasta. Hans von Storch Max Planck Instituutista on työryhmänsä kanssa julkaissut tutkimusraportin, jonka mukaan 22 GCM-mallia antoivat vuosivälille 1998-2012 lämpötilaennusteen, joka oli paikkansapitävä alle 2%:n todennäköisyydellä. Tämän seikan voi jokainen havaita pelkästään silmäilemällä kuvia 1 ja 2.
Bakker tuo myös esiin huonosti tunnetun seikan, että GCM-mallit antavat samoja tuloksia kuin IPCC:n yksinkertainen malli. Asian voi pelkistää myös niin, että yksinkertainen malli on valitun GCM-mallijoukon keskiarvo. Yksinkertainen malli on yhtälö pintalämpötilan ja ilmastopakotteen välille:
dTs = CSP * RF,
jossa dTs on pintalämpötilan muutos, joka aiheutuu ilmakehän ylärajalla tapahtuneelle säteilypakotteen (RF) muutokselle, jossa CSP (käytetään myös merkkiä λ) on ilmastoherkkyysparametri. CSP on viimeisen IPCC:n raportin AR6 mukaan käytännössä vakio 0,47 K/(W/m^2) ja se tarkoittaa positiivista veden takaisinkytkentää kaksinkertaistaen kasvihuonekaasujen vaikutuksen. Juuri tähän viittaa Bakkerin havainto, että virhe oli usein 100 %:n luokkaa. Esimerkiksi IPCC:n ilmastoherkkyys TCS/TRC saadaan kertomalla AR6-mukainen CO2:n säteilypakotteen arvo 3,93 W/m^2 CSP:n arvolla 0,47 K(/W/m^2), jonka tulos on 1,85 astetta. IPCC:n virallinen TCS/TRC-arvo on 1,8 astetta.
Muistutan myös, että oma arvoni on, että TCS on 0,6 °C. Ero johtuu tuosta veden positiivisesta takaisinkytkennästä ja CO2:n pienemmästä säteilypakotteesta. Mutta se on toinen juttu, sanoi Kipling.
Paluu AR6:n osoittamaan ilmastomallien virheeseen
Pieni kertaus edellisestä blogista. Osoitin, että AR6 osoittaa IPCC:n mukaan lämpenemistä vuodesta 1750 vuoteen 2019 yhden desimaalin tarkkuudella 1,3 °C ja ilmastomallien mukaan lämpeneminen on ollut samansuuruinen. Tämä käy ilmi kuvasta 3, jossa mitattu musta lämpötilakäyrä on käytännössä päällekkäin vuonna 2019 ilmastomallien avulla lasketun punaisen käyrän kanssa. Ja vielä vahvistus IPCC:n yksinkertaisen mallin avulla, että lämpötilanmuutoksen aiheuttama kokonaissäteilymäärä 2,70 W/m2 (Fig. 7.6/AR6) aiheuttaa lämpötilanmuutoksen dTs = 0,47 * 2,70 = 1,27 ~ 1,3 °C. Yksinkertaista eikö totta ilman osittaisdifferentiaaliyhtälöitä.
Kuva 3. Wikipedian kuva AR6:n mukaisesta lämpötilatrendistä tietokonemallien mukaan laskettuna. Yhtäläiset viivat ovat keskiarvoja ja taustalla näkyvät värilliset alueet kuvaavat eri mallien antamia vaihteluvälejä. Observed temperature = mitattu lämpötila, Human and natural drivers = ihmisen ja luonnon ilmastopakotteet, Natural drivers only = luonnon aiheuttamat pakotteet.
Kuvassa 3 kiinnittää huomiota kunkin käyrän taustalla oleva varjostettu alue. Se kuvaa tietokonemallien antamaa hajontaa eli ne laskevat hyvin erilaisia arvoja mallista riippuen. Mallien antama arvo vaihtelee vuonna 2019 arviolta välillä 1,0 – 1,9 °C. Se on linjassa sen kanssa, että TCS vaihtelee IPCC:n mukaan välillä 1,4 – 2,2 °C.
Tulkitsin erään kommentin aikaisemmassa blogissani, että minun pitäisi tietää ilmastontutkijana syyt näihin tuloksiin. En tiedä, eikä niin tunne kukaan muukaan yksittäinen tutkija. Kuten Bakker kertoi, mallien sisällä tehdään raivokkaasti työtä, jotta tulokset saataisiin jonkinlaisiin hyväksyttäviin raameihin. Siis tuunataan. Niistä tuunauksista muilla ei ole dokumentoitua tietoa.
Sitten kysymykseen lyhytaaltoisen säteilyn muutoksesta eli anomaliasta 2000-2019, joka on esitetty IPCC:n mukaan kuvassa 3 (paksu musta käyrä perustuen mittaukseen CERES satelliiteilla). Se perustuu Loeb et al.:n tutkimukseen vuodelta 2016. Minun tutkimukseni asiasta julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2020, joten en päässyt referoitavien tutkimusten joukkoon, vaikka käyrä on ihan sama (ironiaa).
Kuva 4. IPPC:n kuva globaalista lyhytaaltoisen säteilyn anomaliasta eli poikkeamasta vuosina 2001 – 2019 ja se on sama kuin kuva 7.3 / AR6.
Kuvassa näkyy tietokonemallien antamia käyriä ja niiden keskiarvo paksulla punaisella viivalla. Keskimäärin tulos on aika lähellä mitattuja arvoja välillä 2003 – 2014. Sitten lyhytaaltoisen säteilyn anomalia äityy suureksi ja virhe kasvaa merkittäväksi.
Tehkääpä sitten silmämääräinen vertailu tämän punaisen käyrän poikkeaman arvoilla 2015-2017 kuvan 3 vihreään käyrään, joka vetää nollan tuntumassa. Vuodet 2018-2020 on jostain syystä jätetty pois, vaikka tiedot ovat olemassa. Johtopäätös on selvä: lyhytaaltoisen säteilyn anomalia on jätetty pois tietokonemallien laskemasta lämpötilasta.
Numeerinen todisteaineisto lyhytaaltoisen säteilyn poisjättämisestä voidaan tehdä vertaamalla AR5:n ja AR6:n arvoja IPCC:n yksinkertaisen mallin tietojen pohjalta. IPCC-jaottelun mukaan säteilymuutos pitäisi näkyä joko kohdassa Aerosoli-pilvet tai Aerosoli-säteily, mutta ei näy, koska nyt pakotearvo on – 1,06 W/2, sillä AR5:ssä se oli pienempi eli -0,82 Wm-2. Entä sitten, jos mukaan otetaan myös albedo-vaikutukset? AR5:n albedon, aerosolien, pilvien ja säteilyn arvo oli -0,97 W/m2 ja AR6:n arvo -1,12 W/m2 eli se on vähentynyt 0,05 W/m2.
Kokonaispakoteen muutos oli AR5:ssä 2,26 W/m2 vastaten lämpötilan muutosta 1,10 °C ja AR6:ssa kokonaispakote on 2,70 W/m2 vastaten lämpötilamuutosta 1,27 °C eli muutosta 0,17 °C vuodesta 2011 vuoteen 2019 mennessä. Mielenkiintoinen on havainto, että hiilidioksidi on aiheuttanut säteilypakotteen lisäystä AR5:stä AR6:een 0,22 °C eli muut tekijät ovat hieman pienentäneet tämän kaikkein vahvimman kasvihuonekaasun vaikutusta. Lyhytaaltoisen säteilyn voimakkaasta lisäyksestä vuodesta 2011 vuoteen 2020 mennessä yhteensä 1,61 W/m2, joka antaa lämpötilavaikutuksen 0,47*1,61 = 0,76 °C. Todellisuudessa IPCC:n mallit antavat vuoden 2019 lämpötilan nousuksi siis 1,27 °C + 0,76 °C = 2,03 °C (pyöristäen 2 °C), jossa virhettä mitattuun lämpötilaan peräti 54 %.
Kylmä totuus on, että IPCC jätti tämän muutoksen pois, koska se osoittaa IPCC:n tieteen virheellisyyden ja Pariisin sopimuksen tarpeettomuuden.
Lisäys 1.11.2021 klo 15:30.
Kuva 5. Mitatut lämpötila ja lasketut lämpötilat IPCC:n arviointiraporttien mukaan.
Kävin läpi ihan mielenkiinnosta, miten CarbonBrief-sivusto (myöh. CB) on laskenut nämä erot IPCC:n malli versus mitattu lämpötila. Lämpötilamittausten kalibrointi on erilainen minulla ja CB:llä. Minä olen kalibroinut kuvassa 5 näkyvät lämpötilat Gistemp (=NASA) ja UAH-lämpötilan AR5:ssä olleen IPCC:n tiedon mukaan, että lämpötila oli noussut 0,85 °C vuodesta 1750 vuoteen 2011 mennessä. CB on kalibroinut lämpötilan keksiarvon 1970-1990 mukaan, joten heidän lämpötilansa ovat selvästi pienempiä kuin minun. Sen vuoksi olen lopuksi laskenut molemmissa tapauksissa, mikä on ero IPCC-mallin ja mitatun lämpötilan kesken. CB:n lämpötiloista olen valinnut NASA:n lämpötilan vertailukohdaksi, koska se on sama kuin minulla.
Ollila IPCC:n raporteista | CarbonBrief = CB | Ero Model -Obs. | |||||
Vuosi | T, NASA | RF,IPCC | T, IPCC | T, NASA | T, IPCC | Ollila | CB |
1980 | 0,51 | 1,07 | 0,63 | 0,17 | 0,18 | 0,12 | 0,01 |
2000 | 0,64 | 2,05 | 1,03 | 0,27 | 0,3 | 0,39 | 0,03 |
2005 | 0,91 | 1,72 | 0,86 | 0,53 | 0,47 | -0,05 | -0,06 |
2011 | 0,82 | 2,34 | 1,17 | 0,45 | 0,6 | 0,35 | 0,15 |
2019 | 1,22 | 2,7 | 1,27 | 0,84 | 0,77 | 0,05 | -0,07 |
2019b | 1,22 | 4,31 | 2,03 | 0,81 |
Olen jättänyt toisen arviointiraportin SAR vertailun pois, koska en löydä raprotista kokonaissäteilypakotteen arvoa. Sitten vertailemaan tuloksia:
- Vuoden 2005 RF-arvo on AR4:n mukaan laskenut arvosta vuoden 2000 arvosta 2,05 W/m2 arvoon 1,72 W/m2 ja tietysti lämpötila sen mukaisesti, mutta CB on sitä mieltä, että mallin mukaan lämpötila kuitenkin nousi. IPCC selvästi viritti vuoden 2005 RF-arvon niin, että se vastaisi riittävän hyvin mitattua lämpötilaa (0,86 °C / 0,91 °C).
- RF-arvoista laskemani lämpötilaerot ovat vuosina 2000 ja 2011 selvästi suurempia omien laskelmieni mukaan uin kCB:n laskemat lukuun ottamatta vuotta 2005, jonka RF-arvon IPCC viritti kohdalleen (ja jäi kiinni).
- Vuosi 2019 on mennyt, kuten moneen kertaan on todettu, ihan kohdalleen IPCC-mallin ja mitatun lämpötilan mukaan. Tällä kertaa IPCC:n piti viritti asia niin, että lyhytaaltoisen säteilyn lisäys jätettiin pois, jonka RF-arvo on 1,61 W/m2 vuonna 2019 aiheuttaa kokonaissäteilypakotteen arvon nousun arvoon 4,31 W/m2 ja vastaava lämpötila =0,47*4,31 = 2,03 °C (virhe 54 %).
En löytänyt CarbonBriedistä selitystä, miten he ovat laskeneet IPCC:n mallin antamat lämpötilat. Minulla ne ovat selvät: raporttien ilmoittamien RF-arvojen perusteella käyttäen IPCC:n tiedettä, että lämpötilan nousu on ilmastoherkkyysparametri (CSP) kertaa RF-arvo. Vuoteen 2011 saakka olen käyttänyt silloista CSP-arvoa 0,5 ja AR6:n CSP=0,47.
Jos tuunaa IPCC arvojaan, niin myös tekee CarbonBrief saadakseen tulokset kohdalleen. Eipä yllätä.
Milloin nämä kuvan mallit onkaan tehty? Onko kaikki tehty samanaikaisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaukseni meni väärään paikkaan alun perin. Kunkin kuvan viimeisestä vuodesta voi päätellä, mihin aikaan kuvat on tehty eli niissä on vaihtelua. Kuitenkin niin, että kuva 1 on tehty vuoden 2016 paikkeilla ja muut kuvat vuoden 2020 jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarve kerran uudistaa uudistaa, ja perskarvat käryää, niin eiköhän se itsessään jo ratkaise asiaa, oli niin tai näin.
Oikeasti, näissä kampanjoissa tuppaa näkymään tarkoituksellisuus, oli kyseessä yleiset ulostulot, tai matka kohden maalia, sopivalla joukkueella hyöstettynä. Sopiva tiimi, ja asia ratkeaa.
Tässä se ihmisellinen puoli ratkaisua, joka ei ole merkityksetön, oli lasku ja kaavoja tai ei.
Jos ongelmiin herättäisiin kun ne ilmenevät, tarttumisissa voisi ajatella olevan enemmän luotettavuutta, millä tulisi olla enemmän myös painoarvoa, kun puhutaan yhteishankkeista. Muuten seurauksena voi olla yhteisvedätys.
Valehtelija tyypillisesti funtsii ja vaikeroi, jos omaatuntoa jäljellä. Kun menee kelatessa vuosikymmeniä faktoja, ja alkaa juoni kirkastua, melkein kysyttävä, mikä on alkanut kovasti loistaa ja niin houkutella.
Sekoitusta ja kompleksiikkaa, sekä epäavoimuutta, onkin ollut jo mukana paljon, yksinkertaisesta toteamisesta ja todettavuudesta poiketen. Luotettavaltahan tämä näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se osumatarkkuus ole ainakaan parantunut.
https://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/68-models-vs-obs-1979-2021-oceans-Fig01.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Hollantilaiselta ilmastotutkijalta meni usko tietokonepohjaisiin ilmastomalleihin
——————————-
Jos vain yhdeltä asiantuntijalta menee usko eikä hän edes osaa antaa itse parempaa mallinnusta tilalle, voimme huoletta edelleen luottaa IIPC:n raportteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Luotat edelleen IPCC:n malleihin. Onneksi olkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Itselläni ei ole asiantuntemusta näihin ilmastomalleihin. Luotan järkeeni joka sanoo minulle, että jos sadasta asiantuntijasta 99 on samaa mieltä ja yksi eri mieltä, uskon niiden 99:n mielipiteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa myös luottaa omiin silmiinsä ja arvioida yksinkertaisia tosiasioita ihan itse. Jos luottaa vain enemmistön näkemykseen joutuu tilanteeseen, jossa lopputulos on se, että kakka on hyvää, koska biljoona kärpästä ei voi olla väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos luottaa vain enemmistön näkemykseen joutuu tilanteeseen, jossa lopputulos on se, että kakka on hyvää, koska biljoona kärpästä ei voi olla väärässä.
——————–
Kerrassaan hurmiollinen aasinsilta jossa rinnastat asiantuntijat paskasta tykkääviin kärpäsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä katseltavaa omille silmille:
https://www.realclimate.org/index.php/climate-model-projections-compared-to-observations/
https://www.carbonbrief.org/analysis-how-well-have-climate-models-projected-global-warming
Ilmoita asiaton viesti
En vielä ehtinyt tarkasti perehtyä linkkien tietoihin, mutta mikä on selityksesi kahteen kohtaan:
1) AR5:n tilalla on AR4:n gaafi toiseen kertaan eli AR5 puuttuu.
2) AR4:n ennuste päättyy vuodelle 2020 lämpötilaan 0,84 C, mutta nyt AR6:n mukaan mitattu lämpötila on 1,3 C. Miksi IPCC:n malli käy näy paljon kylmempänä?
Ja vielä peräkaneetti. Sinun pitäisi osoittaa, löydätkö virheitä tästä blogista. Tämä on yritys johdattaa keskustelu pois aiheesta. Jos haluat osoittaa, kuinka hyvin IPCC:n mallit ovat toimineet mitattuun lämpötilaan nähden, niin kirjoittapas blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Jahas, Carbonbrief-grafiikoissa näyttäisi todella esiintyvän sama kuva kahteen kertaan. AR5 kyllä löytyy artikkeliin upotetusta videosta.
Ja pointti siis on, että ilmastomallien kyky ennustaa ilmastonmuutosta on osoittautunut oikein hyväksi. Asia on kenen hyvänsä myös helppoa tarkistaa.
Ensimmäinen virheesi on, että jaat vanhaa denialistien suosimaa Christyn kuvaa, vaikka tiedät että se on tehty huijaamistarkoituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on väärin Christyn kuvassa? Pitää löytyä perusteita.
Olen lisännyt uuden kuvan ja analyysin omista laskelmistani alkuperäiseen artikkeliin. Hauska yksityiskohta on, että CB:n vuoden 2019 arvot ovat pahasti alakantissa vuotta 2019 koskien (0,84 C / 0,77 C), kun AR6:n mukaan arvot ovatkin molemmat noin 1,3 C. Nyt CB ei voinut tuunata, kun ei tiennyt etukäteen, että tilanne onkin aivan toinen.
Ilmoita asiaton viesti
No se mikä on väärin on kerrottu vaikkapa tässä opettavaisessa videossa
https://youtu.be/qpSEXCQ9U6c
Kyllähän sinäkin jo tunnistit yhden ongelmista, eli sen että käytetään havaintoja yläilmakehästä, mutta meriselityksesi eivät mene läpi. Nimittäin voimistuvan kasvihuoneilmiön johdosta yläilmakehä viilenee, ja tämä vaikuttaa osaltaan myös havaintoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Väite meni väärin. Ensimmäinen kuva on tropiikin troposfäärin keskikerroksesta (Christyn mieliaihe, koska IPCC:n mallien mukaan siellä pitäisi olla voimakas lämpeneminen), jolla ei ole mitään tekemistä stratosfäärin kylmenemisen kanssa. Muut kuvaajat ovatkin pintalämpötiloja.
Jokainen tarkastelkoot tekemääni lisäystä, ja jos huomaa virheitä tai kommentoitavaa, niin ne ovat tervetulleita. Niitä asiaan liittyviä kommentteja ei ole oikeastaan tullut, mutta asian vierestä sitäkin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten katsonut videota.
Satelliittimittauksiin vaikuttaa tuo kylmeneminen. ”Balloon” ei tietenkään ole pintamittaus sekään.
Ja edelleen, samasta datasta saa tuotettua myös tällaisen kuvaajan:
https://www.realclimate.org/images/christy_new.png
Ilmoita asiaton viesti
Mistä olet saanut päähäsi, että UAH koskisi jotain mystistä yläilmakehää?
”The Version 6.0 global average lower tropospheric temperature”
Ilmoita asiaton viesti
”Because the tropospheric temperature estimates from satellites overlap with part of the stratosphere, they end up combining a bit of stratospheric cooling with tropospheric warming and can underestimate the true rate of warming. ”
Ilmoita asiaton viesti
Ottaisitko Antero kantaa Kalevi Härkösen kommentissaan 3527740 linkkaaman videon asiaan eli miten John Christy ilmeisesti on luonut tuon käyräkuvansa, jota sinäkin olet blogissasi jakanut eteenpäin?
Mitä mieltä olet tutkijana, onko Christyn käyttämä tapa käsitellä lähtötietoja mielestäsi kaikin puolin oikea ja antaa kuvaa katsovalle oikean käsityksen asioiden tilasta?
Ilmoita asiaton viesti
En ole katsonut tuota videota. Luotan tuohon analyysiin, että IPCC:n mallit antavat liian korkean lämpötilan troposfäärin keskikorkeuteen. Teen sen siksi, että se on yhtä pitävä pintamittausten virheen suhteen kuten näkyy esimerkiksi kuvassa 2.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta.
Katso video, suosittelen kaikella ystävyydellä. Se ei kestä kuin muutaman minuutin mutta näyttää selkeästi, miten lähtötiedoista on saatu tuollainen tietokonemalleille epäsuotuisa käyräkuva, kun samoista lähtötiedoista olisi voinut saada toisenlaisenkin kuvan. Koska kuvan manipulaatiossa on useita vaiheita, kuva ei ole voinut syntyä vahingossa, vaan se on todennäköisesti kehitetty tarkoituksella (esittää tietokonemallit huonossa valossa). – Pyysit todisteita vilungista, videossa niitä lienee.
Mielestäni sinun on tärkeä tietää, että et voi itsestäänselvästi luottaa ”omien” eli samansuuntaisesti ajattelevien tekemiin tutkimuksiin, kuviin tms. – Vilungin löytäminen ei aina kylläkään ole helppoa. Tämä on suuri ongelma varsinkin sellaisille, jotka eivät ole erityisesti perehtyneet ilmastoasioihin (kuten minä).
Jos olisit löytänyt vastaavanlaisen manipulaation ”alarmistien” dokumenteista, olisit siitä nopeasti kirjoittanut tulikiven katkuisen blogin.
Kyseenalaisesti manipuloidun kuvan esiintyminen blogissa heittää epäilyksen varjon koko blogin ylle: rupeaa miettimään, että mitähän kaikkea sinne oikein kätkeytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennuksena: minä en siis ole ilmastospesialisti.
Ilmoita asiaton viesti
Totuushan on se, että kautta aikojen – esim. viimeisen 100 mijoonan vuoden aikana – ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendit ovat seuranneet ilmaston lämpötilan muutostrendejä eikä päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka uskoo mitäkin. Kylmääkin kylmempi tosiasia on se, että numeeriset arvot varioivat, mutta alla olevan puheenvuoroni matemaattinen analyysi on yleispätevä, ja oma postulaatti on älyllisempi, -yksinkertaisempi, -paljon puhuva ja arvokkaampi kuin lainatut.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihmiskunnan-aiheuttama-kasvukehitys-vs-luonnon-dynamiikka-vuodelta-2014-alkuperaisesta-puhtaaksi-kirjoitettuna/
Minäkin edelleen luotan IPCC:n käyttämän GCM-mallin (toistaiseksi ratkaisemattomiin, miljoonan dollarin Navier -Stokes yhtälöihin) approksimaatioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas luotan purukasaan. Purukasalle ominaistahan on, että kun siinä pyörii aina siitä jotain vaatteisiin tarttuu.
Tähän asti Suomessa on tehty vain muutamien satojen miljoonien purukasoja, mutta nyt päästään miljardiluokan kasoihin. Sellaisesta tarttuu vaatteisiin paljon enemmän. Siis kaikki hyvin ?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tieteessä ole kysymys uskomisesta, vaan tieteellisestä näytöstä ja faktoista.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ihmeen faktoista? Kun mallisi osoittavat 50%:n virheitä?
Ilmoita asiaton viesti
Erikoisia kommentteja jälleen. Ei ne minun mallini osoita 50 %:n virhettä, vaan IPCC:n mallit. Eipä sen enempää tällaisten kommenttien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Käyppä läpi tämä lyhyt puheenvuoro. Katsotaan sitten, kuka tekee virheitä ja kuka ei.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ipccn-ilmastomallit-vs-ilmastoskeptikot/
Ilmoita asiaton viesti
Luonnomuutoksissa tulisi havainnoida kaikkea havaittavaa, jotta syntyy kunnon kuva, eikä olla riippuvaisia vain malleista. Tämä on osa tieteen tekemistä, eikä arjen ihmistä ajatellen, menettely ole myöskään huono.
Mikähän on, kun paraikaa on Saimaan (järvet yleensä?) pinta tosi alhaalla? Keväällä taas tuli metsään aika lailla, ja syksyä kohden samoilla alueilla, ja kuiva sammalikko rapsahteli poikki kävellessä.
Kuivuutta oli, mutta jatkuuko sen vaikutus vielä syksyllä, onko juoksutuksissa muutosta,… ja mitä veden pinta-alan vähentyminen merkitsee?
Jos napa-alueilla veden vaikutus on osittain kuin lumen, ja kun lämmönsidonta paranee ruskeaan maahan, niin kosteassa näkyy korkeampana lämpötilana. Lumen ja jään heijastavasta vaikutuksesta puhuttu jonkin verran.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä niitä napa-alueita lämmittää?
Ilmoita asiaton viesti
Omaa erästä ajattelutapaa käyttäen, voisi sanoa, että päiväntasaajan seutu on Marsia, ja navat Venusta. Mars sahaa, ja Venus on vakiollisempi.
Oikeasti edes tiedä, onko näin, ja oletus perustuu mannermaiseksi sanotun ilmaston käsitteeseen. Venus on lähempänä Aurinkoa, ja Mars kauempana kuin Maa, joten …
Voisihan nämä tarkistaakkin, koska tietoa varmaan on.
***
Normaalia päättelyä on muuten se, että kun alueella on kuumempaa, lämpötila pyrkii tasoittumaan nopeammin, koska kyseessä huippu, ja vähän kuin alastulo mäeltä. Missä ollaan lähempänä keskiarvoja, siellä ei lämmönluovutus muualle (ja vastaanotto) ole niin suurta.
Mitä nuo alueet sitten tarkoittavat Maan ulkopuolelle menevää osuutta koskien, … kai sitä tosiaan enemmän päätyy säteilynä kuumemmilta alueilta, suoraan Avaruuteen.
L.
Päiväntasaajan seutu ei ole täysin kuin Mars, esim sademetsien osalta. Siten Venus ulottaa lonkeroitansa. Sademetsien lämpötilaa on kuvattu hyvin vakiolliseksi, mikä vähän viittaisi, että jollain jäljillä olisi, tällainenkin kerronbta.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, miten nämä Marsit ja Venukset mihinkään liittyy, mutta toki kuumemmat alueet säteilevät avaruuteen suoraan enemmän kuin kylmemmät. Toki kosteus tekee sen, että suora säteily vähenee.
Sademetsissä tosiaan lämpötila ei juurikaan muutu juuri sen kosteuden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä vertailu on potentiaalista, jos vain vertailua tekee osuvasti. Mittaaminen on itse asiassa tätä, tosin vertailukohtana on yleensä tietyt asteikot.
Mikä noiden ”mittaustapojen” ero on, … lienee isompi aihealue analyysille. Suhteutus on aika lähellä ihmiselle ominaista tarkastelua.
Objektiivisempi mittaaminen (ja tarkastelu), kaikenlaisia määriä koskien, on täsmällistä monessa yhteydessä, mutta ei samalla tapaa herätä ihmisen tajuntaa.
BTW Perusfysiikassa, haetaan luonnossa oleville vakioille (rakennepalikoille), jaettavasti ilmeneviä vertailukohtia suoraan luonnosta. Esim sekunti kiinnitetään tietyn atomin liikehdintään, ja metri, jne. Miten onnistuvaa ja potentiaalista tällainen on, rakentelun kannatalta,… varmaan vaihtelee riippuen siitä, miten peruspalikasto kiinnitetään.
Viestintäni yllä, on enemmän ymmärryksellisyyteen tähtävää. Siinä tuntus olevan enemmän potentiaalia, kun puhutaan kokonaisemmasta arvioinnista, ja sen mahdollisuudesta.
Arkisesti lähestymistavoista tiedetään jotain, ja tästä on sananlaskustoa paljon. Nerokas ja nokkela voi olla terävä, mutta suhteutuksen puolesta metsässä, ja päinvastainen ei tajua mitään yksityiskohdista, tosin kaikki vain maagisesti tuntuu olevan kohdillaan, ja asiat järjestyvät, eikä loukkuunnuta minne sattu yhtä helposti, ja sekin vaihe menisi varmaan helpommin.
Ilmoita asiaton viesti
Totta se on mitä Myllärinen kertoo. Asuin Indonesiassa yli 10 vuotta lähellä päiväntasaajaa ja mittasin rutiinilla lämpötilan joka päivä. Vaihtelu oli plus miinus 0,5 astetta Celsiusta. Mittaus paikka sijaitsi 600 m korkeudella merenpinnasta.
Alueella ei ollut koskaan kovia tuulia tai rankkasateita. Selkeinä öinä lämpötila laski noin 24 C asteeseen. Merkkejä ilmaston muutoksesta ei ole vielä havaittu Indonesian Javan saarella.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyy tietoa jonkin verran Wikkaristakin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Taulukoita_Aurinkokunnan_planeetoista
Planeettatason tarkastelulla voi varmasti olla annettavaa, jotain kautta. Maa ei ole perusteiltaan muita planeettoja erikoisempi.
Noita taulukoita kun kattelee (lukuja), niin ainakin sen päätelmän voi tehdä, että massa vaikuttaa siihen, millä tavoin kaasua planeetta voi pitää uloimmalla kerroksella.
Marsin kaasuja sitova kyky kevyenä planeettana, on heikko, ja vaikka hiilidioksidin osuus on kuin Venuksella, ei näy lämpötiloissa paljoa.
Painavemmat ulkoplaneetat sitovat paremmin kevyitä kaasuja, kuten osuuksista näkee, ja Aurinkoa lähellä olevien ilmakehässä, raskaat molekyylit pysyvät paremmin.
Voisihan näistä päätellä paljon ilman, että osaa yhtään fysiikan peruskaavaa, tai että osaisi soveltaa nohevasti ilmastomalleja.
Paras tilanne on, kun tavan ymmärrys mahdollista ja toisaalta teoria toimii, eikä näiden välissä ole gappejä. Hyvä, jos teoriat voi todentaa maksimissaan käytännöstä, ja toisaalta teoria on niin selkeää, että voi tehdä osuvia ennusteita.
L. Kun kysyt että mikä napoja lämmittää, Wikkarista voi päätellä jotain tähän liittyvää…
Kun planeetan massa riittävä, ja kaasukerrosta on pinnalla, ja toisaalta planeetta pyrii akselinsa ympäri, niin voi vaikuttaa tuulioloihin, ts planeetan pyöriminen antaa suuntaa ja lähtöä ilmamassoille, jotka tavanomaista lämpimämmillä alueilla, ja nousevat kohden korkeutta. On tosiaan sitä lämpöä siirtävää ainesta, ja toisaalta sitä liikuttavaa puolta, ja jotain kautta muutenkin kuin vertikaalisti, jolloin tasausta lähtee tulemaan paremmin.
Miten vahvan kytkeytyvää on lämpöä siirtävien massojen liike,.. johtaa arvioimaan mm sitä, mitä Golf-virralle voi käydä. Napa-alueiden muutosten sanottu ratkaisevan tätä virtausta, jos jotain riittävän voimakasta muutosta ilmenee.
Kun mennään ilmaston aktiiviseen säätelyyn, tällaiset tarvitsee hallita hyvin. Ei välttämättä ole poissuljettua, jatkossa. Voihan näitä varmaan hallinnoida jotenkin luomunakin, ilman isoja ongelmaseurauksia. ?
L2. Planeetan (kiinteä kamara) tiheys vaikuttaa myös ilmakerroksen kiinnittymiseen pinnalla. Painovoimaa kertyy helpommin, ts lähempää. Hataremmissa planeetoissa [isot ulkoplaneetat] voi olla kaasua pidättelevää massaa paljon, ja kaasun oma paine samalla massiivisempi. Varmaan tällaisetkin vaikuttaa.
Lisättäy [ ] -osuus.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hyvin pallomme lämpötilakeskiarvo on seuraillut AMO-indeksiä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_multidecadal_oscillation#/media/File:Atlantic_Multidecadal_Oscillation.svg
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi päiväntasaajan seudulla kuumentuneet fluidit siirtyvät napa-alueille.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltähän se lämpö on peräisin. Ei napa-alueita mikään hiilidioksidi lämmitä. Selvästi suurin lämpövirta on Golf-virta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikäs sitä Golf virtaa sitten lämmittää kun auringon säteilyteho on laskenut?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä muu meitä lämmittää kuin Aurinko?
Ilmoita asiaton viesti
Aurinkohan se, mutta kun auringon aktiivisuus laskee ja lämpötila täällä nousee niin se tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että maapallolta poistuu energiaa vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Osoittaa, että et tiedä, miten maapallon lämpötila ja energiatase toimii. Maapallo asettuu noin vuodessa uuteen tasapainotilaan, jos saapuvassa energiamäärässä tapahtuu muutos. Maapallo on aika hyvin energiatasapainossa kaiken aikaa eli tänne saapuvan ja täältä lähtevän energian määrä täytyy ola suurin piirtein sama.
Ilmoita asiaton viesti
”Osoittaa, että et tiedä, miten maapallon lämpötila ja energiatase toimii.”
Ymmärrän oikein hyvin, että jos ”lämmitystä” säätää pienemmälle mutta lämpötila nousee, niin silloin siinä saapuvan ja lähtevän säteilyn välillä täytyy olla pieni ero.
Sitä en kiellä etteikö olisi lähes sama mutta eroa pitää olla koska muuten pitäisi havaita viilentyvää ilmastoa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet tässä ihan oikeassa. Ei maapallo ole energiatasapainossa ja siksi juuri ilmasto lämpenee. Vaikka Ollila hyökkäävästi tässä arvosteleekin muiden tietämystä, hänellä on asioista omat virheelliset käsityksensä. Uuteen tasapainoon asettuminen kestää useita vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosikymmenet kuullostaa minusta oikeastaan nopealta.
Planeetan mittakaavassa kaikki käy vähän hitaasti verrattuna ihmisen mittakaavaan. Mittakaavaero on kuitenkin 10000000 kertainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisen vastauksen joku voi tulkita niinkin, että kasvihuoneilmiön voimistuminen on saanut maapallon pois energiatasapainosta. Kun CO2-pitoisuus asettuu vakiotasolle, niin maapallo asettuu uuteen energiatasapainoon muutamassa vuosikymmenessä ja silloin kasvihuonekaasujen aiheuttama lämpeneminen myös loppuu ja lämpötila palautuu takaisin vuoden 1750 tasolle.
Kasvihuoneilmiö perustuu siihen, että maapallo hakeutuu koko ajan energiatasapainoon kompensoidakseen kasvihuonekaasujen aiheuttaman säteilyn absorption. Tämä voi tapahtua vain pintalämpötilan nousun kautta.
Koska ilmastontutkijallakin on kyseenalaiset tiedot maapallon dynaamisista viiveistä, niin pitänee kirjoittaa joskus oma blogi asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun CO2-pitoisuus asettuu vakiotasolle, niin maapallo asettuu uuteen energiatasapainoon muutamassa vuosikymmenessä ja silloin kasvihuonekaasujen aiheuttama lämpeneminen myös loppuu ja lämpötila palautuu takaisin vuoden 1750 tasolle. ”
Eiköhän se tilanne ole se, että yritetään saada CO2 pitoisuuden holtiton kasvu pysäytettyä ja että maapallo hakeutuu sitten uuteen energiatasapainoon. Ja se voi olla pitkäkestoinen prosessi jos joku arktinen jää sulaa tai Siperian routa sulaa pois, että voi mennä tuhansia vuosia.
Kyllä näitä asioita sitten mallintaa vaikka tietokoneella, että käy helpommin kuin kynällä ja paperilla, ja tulokset toistettavia nappia painamalla.
Edit:
Niin oikeastaan maapallo ei ole koskaan energiatasapainossa kun pyörii ja keikkuu siinä tähden ympärillä. Olosuhteet eivät ole koskaan vakaat vaan maapallo on jatkuvasti hakeutumassa tasapainoon. Se että kaivetaan maankuoresta paljon hiiltä ja pössäytellään ne ilmakehään niin ei ole mitenkään selvää, että palautuisi siitä mihinkään. Maailma on vähän sellainen, että aika menee eteenpäin eikä taaksepäin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun CO2-pitoisuus asettuu vakiotasolle, niin maapallo asettuu uuteen energiatasapainoon muutamassa vuosikymmenessä ja silloin kasvihuonekaasujen aiheuttama lämpeneminen myös loppuu ja lämpötila palautuu takaisin vuoden 1750 tasolle.”
Väärin.
Kun CO2-pitoisuus vakioituu, lämpeneminen toki päättyy mutta lämpö jää senhetkisen pitoisuuden mukaiseen tasapainotilaan. Se ei palaudu mihinkään esiteolliseen tasoon jos ei CO2-pitoisuuskaan palaudu.
On USKOMATONTA kuinka blogisti esittää täällä tietoviisasta ja silti jatkuvasti suoltaa aivan täyttä puppua.
Ilmoita asiaton viesti
Minähän kommentin Laakson kommenttia, kun hän on sitä mieltä, että maapallon lämpeneminen johtuu vain ja ainoastaan siitä, että maapallo on energiaepätasapainossa. Johtopäätös tästä on, että kun epätasapaino muutaman vuosikymmenen jälkeen on mahdollisesti saatu kasvihuonepäästöjen jälkeen vakiotasolle, niin tasapaino johtaa siihen, että palataan lähtötasolle. Eihän se näin mene, mutta jos esittää väärän teoria, että lämpeneminen johtuu energiataseen epätasapainosta, niin johtopäätöksetkin ovat vääriä.
Tämä lause ””Kun CO2-pitoisuus asettuu vakiotasolle, niin maapallo asettuu uuteen energiatasapainoon muutamassa vuosikymmenessä ja silloin kasvihuonekaasujen aiheuttama lämpeneminen myös loppuu ja lämpötila palautuu takaisin vuoden 1750 tasolle” ei siis ole minun käsitykseni asiasta, vaan Laakson esitys.
Ilmoita asiaton viesti
Maapallo lämpenee koska enemmän energiaa tulee sisään kun lähtee ulos. Mitä tuo on jos ei energiaepätasapaino?
Tasapaino löytyy sitten kun energiavirta ulospäin on yhtä voimakas kuin sisään, ja se tapahtuu pinnan lämpenemisen kautta.
Aika erikoisesti luet Laakson kommentin. Lainaus on sinun eikä Laakson kirjoittama.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kyllä olla samaa mieltä Härkösen kanssa. Ollila sinulla on kyllä todella erikoisia käsityksiä ihan perusasioista. Ja sen sijaan Ollila, että kirjoittelet uusia blogeja niin suosittelisin ihan oikeasti sinun nyt nöyrästi tutustumaan näihin asioihin. Omassa työssäni on ehtona se että ymmärrän miten ilmastomme toimii ja että olen tietoinen missä tutkimus asian suhteen menee. On todella todella epätodennäköistä, että pystyisit tarjoamaan jotain uutta mullistavaa tietoa, joka muuttaisi niin minun kuin kaikkien muiden tutkijoiden käsityksen aivan toiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Perusasiat tuntuu olevan kaikilla hakusessa. Lämpötila ei kerro mitään energiataseesta. Näin tapahtuu myös ilmakehässä. Vesihöyry on se mikä tässä naksauttaa suoran yhteyden pois lineaarisesta yhteydestä.
Siksi olen toitottanut jo kauan, että pitää tarkastella vain energiataseita, ja unohtaa lämpötila. Lämpötila kertoo vain ja ainoastaan eron absoluuttisesta nollapisteestä. Lämpötilaa esitetään kolmella eri tavalla edelleenkin ja jokaisen määritelmä on erilainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minulla on selkeä käsitys siitä, miten maapallon lämpötila muuttuu erilaisten muuttujien vaikuttaessa maanpinnan lämpötilaan ja sitä kautta energiataseeseen. En malttanut hieman kieli poskessa olla irvailematta Laakson esitystä energiaepätasapainon ja lämpötilan muutoksesta.
Palaan ehkä tämän viikon aikana oman blogin merkeissä tähän asiaan.
Mitä tulee tämän blogin varsinaiseen aiheeseen, että maapalloa on kohdannut lyhytaaltoisen säteilyn voimakas muutos, kukaan ei ole osoittanut vääräksi. Laakso on yrittänyt venkuloida, että sitä ei tarvitse ottaa huomioon maapallon lämpötilaa laskettaessa, kun tietokonemallit eivät osaa sitä laskea, ja niinpä se voidaan unohtaa. Erikoinen väite, mutta onko joku asiasta samaa mieltä: kun joku tietokonemalli ei osaa laskea, niin se voidaan unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastojutut ovat vapaa aihe kommenteille ja vaikka väärinkäsityksillekin, mutta sovitaanko, että et kuitenkaan laita minun suuhuni sanoja. Se ei ole asiallista toimintaa, varsinkin kun keksit täysin omiasi. Jos ja kun sinulla on epäselvyyksiä, niin voit asiallisesti kysyä tarkennuksia.
Nyt annan asian olla, mutta mahdollisesta seuraavasta kerrasta ilmoitan eteenpäin asiattomasta viestistä.
Olen sanonut sinulle kymmeniä kertoja, että lyhytaaltoisen säteilyn muutosta ei voi kohdella säteilypakotteena kuten vaadit. Jos ja kun se on ilmakehän takaisinkytkentä tai sisäisestä vaihtelusta johtuvaa ja se jotenkin laitetaan malleihin pakotteena sisään, sen vaikutus voi tulla malliin tavallaan kahteen kertaan. Se, että en hyväksy ehdotustasi käyttää sitä pakotteena on aika kaukana siitä, mitä väität minun sanoneen.
Ilmoita asiaton viesti
Arvaan kyllä, että moni ilmastotutkija sinun lisäksesi haluaa minun lopettavan tutkimuksien tekemisen ja blogien kirjoittamisen tänne ja muualle. Arvaan syynkin siihen. Mutta en ihan vielä lopeta. Muutama juttu on vielä putkessa ja tulee aikanaan ulos. Perusasiat ilmastoeliitin tieteen suurista virheistä olen jo julkaissut:
– kasvihuoneilmiön määritelmä ja IPCC:n määritelmän virheellisyys
– kasvihuonekaasujen osuus kasvihuoneilmiössä
– veden positiivista takaisinkytkentää ei ole
– hiilidioksidin säteilypakotteen riippuvuus pitoisuudesta
– antropogeenisen CO2:n osuus ilmakehässä
– antropogeenisen hiilidioksidin viipymäaika ilmakehässä
– lyhytaaltoisen säteilyn anomalia vuoden 2001 jälkeen ja sen osuus viimeaikaisessa lämpenemisessä sekä IPCC:n huijaus siihen liittyen
– metaanin, typpioksidin ja otsonin suhteellinen vahvuus CO2:een verrattuna nykyilmakehässä,
– kasvihuonekaasujen osuus auringonsäteilyn absorptiossa
– lyhytaaltoisen säteilyn osuus super El Ninoissa yli 50 % (havainto, mekanismi tuntematon)
– hiilenkierron simulaatiot vuodesta 1750 vuoteen 2100.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minulle kyllä henkilökohtaisesti ole mitään merkitystä sillä kirjotteletko näitä vai et. Tutkijoihin vaikuttaminen onnistuu parhaiten julkaisemalla vertaisarvioituja tutkimuksia. Ei blogeilla tai varsinkaan predator-journal julkaisuilla.
Ilmoita asiaton viesti
https://perhapsallnatural.blogspot.com/2021/10/how-sun-controls-arctic-sea-ice-and.html
How the Sun Controls Arctic Sea Ice and Temperatures
Valtameret ovat pahuksen hyviä lämminvesivaraajia!
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastomallinnukset ovat keskeneräisiä, että voidaanko rakentaa tulevaisuuden yhteiskuntia puutteelisten mallien varaan.
https://www.nature.com/articles/s41598-021-99738-3
”Johdanto
Indo-Tyynenmeren lämpimän altaan ja trooppisen Tyynenmeren, globaalin ilmastojärjestelmän lämpömoottoreiden ja maailmanlaajuisten sade-/kuivuusjaksojen olennainen toimija, pitkien instrumentaalisten ilmastotietojen puute on keskeinen ongelma mallipohjaisen ilmaston epävarmuuksien vähentämisessä, muuttaa prosessitutkimuksia ja ennusteita tulevaisuuden suunnittelemiseksi onnistuneesti.”
Ilmoita asiaton viesti
Maailma on ylipäänsäkin vähän keskeneräinen, mutta elettävä on päivästä toiseen. Hiukan vaarallista olisi esimerkiksi astua suojatielle ilman minkäänlaisia odotuksia siitä, mahtaako jostain suunnasta tulla auto.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan luit tutkimuksen.
😯
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän lukeneeni vain abstraktin pari viikkoa sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Jatka ihmeessä.
Edelliset 1000 vuotta tutkittua tietoa avartaa katsetta huomattavasti.
Ilmoita asiaton viesti
No eipä tuo koko artikkelin lukeminen juuri kuvaa muuttanut.
Abstraktihan päättyy:
”We conclude that the WPG is a robust index together with ENSO indices to reveal past changes in Pacific zonal sea surface temperature gradient variability.”
Tutkimustulosten päätöskappale täsmentää:
”In summary, the new PHYDA WPG reconstructions indicated robust hydroclimate teleconnections with regions sensitive to ENSO and WPG drought and pluvial conditions across the Pacific and on its rims. The late sixteenth century was confirmed as the period of strong negative WPG, positive ZGsst and Niño3.4 occurrences with megadroughts in North America and South America and pluvials in Australia. This illustrates that the WPG may serve as a robust index together with ENSO indices to reveal the impact of drought-inducing climate teleconnections that arose from changes in Pacific SST patterns. We call for a concerted effort of generating new proxy data from this crucial region in the western Pacific which could dramatically improve the knowledge base for the centennial and decadal PWC changes.”
Varmaan haluamme kaikki, että tietopohjaa ”dramaattisesti parannettaisiin”. Miten se liittyy siihen, että joku on turhautunut tietokonemalleihin yleensä?
Ilmoita asiaton viesti
Tietokonemallit tarvitsevat parametrejä, ja kun niissä on virheitä lopputulos on virheellinen.
Näin yksinkertaista se on.
No miten varmistetaan, että parametrit ovat oikein.
Ei ainakaan sillä, että oletetaan esiteollisen aikakauden olleen muuttumaton = lätkämaila.
Tuon tutkimuksen anti on siinä, että ilmasto on vaihdellut voimakkaasti viimeiset tuhannen vuotta. Eli nykyisessä lämpenemisessä ei ole mitään outoa. Ja vaikka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut, fossiilisista johtuen vain ~ 50 ppm:ää.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli nykyisessä lämpenemisessä ei ole mitään outoa.”
On siinä se outous kun normaalisti pitäisi viilentyä kuten aikaisempinakin interglasiaaleilla ja jääkauteen palautuminen alkoi 6000 vuotta sitten.
Ilmastohistoriasta näemme, että luontaisesti viilentyvä ilmasto on vaihtunut lämpeneväksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Edelliset 1000 vuotta tutkittua tietoa avartaa katsetta huomattavasti.”
Eihän se ole kuin 10 ihmisen elämää.
Jääkauteen palatuminen alkoi 6000 vuotta sitten ja holoseenin aikana nähdään miten luontaisesti viilentyvä ilmasto muuttui lämpeneväksi ihmisen vaikutuksen lisääntyessä.
Ihmisen vaikutus alkoi silloin kun alkoivat riisiä viljellä, kaataa metsiä peltoja varten ja polttaa fossiilista hiiltä, eli tuhansia vuosia sitten.
Jos rajoittaa typerästi tarkkailemaan vain edellistä 1000 vuotta, voi argumentaatio olla yhtä löperöä kuin vaikka kreationisteilla joita rajoittaa se, että eivät esimerkiksi tiedä yhtään mitään jääkausista.
Ilmoita asiaton viesti
”Tulos kertoo selkeää kieltään siitä, että ilmaston päätrendi on systemaattiseti viilenevä.
2. Tutkimalla holoseenin yli 7500-vuotisia ilmastonvaihteluita, on voitu syventää merkittävästi luonnontieteellistä ymmärrystä muun muassa siitä, mitkä osatekijät ilmastojärjestelmässä vaikuttavat alueellisiin ja globaaleihin keskilämpötiloihin.
Siitä seuraa myös päätelmä, että viimeisten 150 vuoden aikana havaittu asteen parin nousu on tyypillistä holoseeni-ilmaston vaihtelua.”
Mauri Timonen
Ilmoita asiaton viesti
”Siitä seuraa myös päätelmä, että viimeisten 150 vuoden aikana havaittu asteen parin nousu on tyypillistä holoseeni-ilmaston vaihtelua.”
Ei pidä paikkaansa.
Holoseenin historiasta nähdään, että lämpötila on laskenut huojuen ja aina kun on noussut viileämmästä lämpimämmäksi, ei lämpötilat ole nousseet yhtä korkealle kuin aiemmin.
Sen sijaan nyt tehdään tällaisia löytöjä: https://tekniikanmaailma.fi/norjassa-sulaneesta-vuoristosolasta-paljastui-muinainen-viikinkien-kayttama-kulkureitti-solasta-on-loytynyt-sadottain-esineita-kuten-koiran-hihna-viikinkien-lapasia-ja-nahkaisia-kenkia/
Tämän ei pitäisi olla mahdollista ellei lämpötilat olisivat nousseet viikinkiaikojen lämpötiloihin takaisin. Jotta viilenevä trendi jatkuisi kuten on jatkunut tuhansien vuosien ajan, lämpötilojen ei pitäisi palata viikinkiaikojen lämpötiloihin vaan pitäisi alkaa viilentyä ja lämpötilojen painua viileämmäksi mitä oli vaikka 400 vuotta sitten.
Sellaisesta ei ole mitään merkkejä vaan nähdään lämpenemistä, siitä huolimatta että auringon aktiivisuus on laskenut.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti et lukenut edellä linkattua tutkimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ihmeen viikinki aikojen lämmin jakso? Mannin lätkämailahan on siinä kohti ihan luotisuora…
No vitsit sikseen, 1000 vuotta sitten tosiaan oli lämmin jakso ja se oli globaali. Mikä sen aiheutti? Sitä eivät CO2 painotteiset ilmastomallit osaa selittää. Niinpä se vie pohjan koko AGW teorialta. Siksi Mann et co halusivat sen häivyttääkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä sen aiheutti?”
Sellaista ei tosiasiassa ollut: https://i2.wp.com/judithcurry.com/wp-content/uploads/2017/04/figure-37.png
Viikinkiajan ”lämmin jakso” oli viileämpi roomalaisaikojen jälkeen, joka taas oli viileämpi kuin minolaisten aikaan.
Kyyseessä on siis harha jota tapahtuu jos ei osaa laskea pidemmälle kuin 1000 vuotta taaksepäin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten uskallat viitata ihan kerettiläisiin lähteisiin?
Siloiteltu ja puhdistettu virallinen lätkämaila (Mann, Jones) löytyy mm. täältä: https://www.britannica.com/science/medieval-warm-period
Ympäri planeettaa on kyllä löydetty merkkejä ja monent tutkijatkin ovat sitä mieltä että kyseessä oli tuon keski-englannin (Lamb) kaltainen globaali ilmiö.
Ilmoita asiaton viesti
Et edelleenkään osaa laskea yli tuhatta vuotta taaksepäin.
Ilmoita asiaton viesti
Osuit naulan kantaan. IPCC:n taktiikka on, että jos ihmisen toimillaei pystytä jotain ilmastonmuutokseen liittyvää asiaa selittää, niin se asia silitetään näkymättömiin ja tarjotaan suora ja puhtoinen ja rypytön selitys. Koska ilmastoeliitillä on niin vahva tiedotushegemonia median kautta, niin tämä onnistuu varsin hyvin. Vielä pieni gallialaisten toisinajattelijoiden kylä panee vastaan ja iskee kipeästi.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen keskeinen ongelma on pilvisyyden käyttäytyminen, jonka ilmastotutkijat ovatkin laajasti myöntäneet. Nyt se yllätti housut kintuissa IPCC:n, kun lyhytaaltoinen säteily kasvoi voimakkaasti erikoisesti super El Ninon 2015-2016 jälkeen. Norman Loeb, CERES-ohjelman johtaja on sitä mieltä, että se johtuu alapilvisyyden muutoksista, joka menee Svensmarkin teorian ytimeen. Loeb jätti analyysin kesken, että miksi alapilvisyys muuttui. Todennäköisin syy on, että ei tiedetä ja Svensmarkille ei saa antaa yhtään enempää siimaa.
Lyhytaaltoisen säteilyn kasvu osoitti IPCC:n mallien kaksi heikkoutta: 1) Mallit eivät osaa sitä laskea ja IPCC ei taivu käyttämään mittaustuloksia samalla tavalla kuin CO2-pitoisuuksien kohdalla, 2) Mittaustuloksia ei voitu käyttää, koska virhe kasvoi yli ilmastoeliitin sietorajan (54 % virhettä). Syynä veden positiivinen takaisinkytkentä. Ratkaisu: painamme sen villaisella.
Arvelen kuvion näin: Norman Loeb painoi läpi, että lyhytaaltoisen säteilyn voimakas kasvu näkyy luvussa 7, jossa hän on yksi kirjoittajista. Hän ei voinut CERES-ohjelman johtajana jättää sitä pois, koska se olisi syönyt liikaa hänen uskottavuuttaan.
IPCC:n mallit kirjoitti toinen ryhmä ja he jättivät lyhytaaltoisen säteilyn pois. Siis poliittinen kompromissi jossa kaikki saivat jotakin, mutta tieteellinen totuus unohtui ja päätettiin huijata.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa itsekseni päätellyt. Norman Loeb on positiivisin yksittäinen henkilö koko kuviossa.
Vaatii rohkeutta ja suoraselkäisyyttä mieheltä viedä asioita näinkin pitkälle. Loppuun asti ei hänenkään kannattanut asioita viedä.
Svensmark korjaa potin.
Ilmoita asiaton viesti
Malleissa on aina virheitä. Niitä pitää korjata. Hiukan hassua olisi kuitenkin menettää usko ”tietokonepohjaisiin ilmastomalleihin” yleensä. Vaihtoehtoina olisivat tietysti kirjoituskone-, taskulaskin- tai kynä ja paperipohjaiset mallit.
Ilmoita asiaton viesti
Omalla alallani on tietokonemalleja tehty 60-luvulta alkaen. Toki niitä on pystytty verifioimaan hyvin nopeasti labraoloissa. Ilmastosysteemiin liittyen tällaista labraa ei ole ja tuloksia saadaan odottaa pitkään, jos edes luotettavia on saatavilla silloinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Virheellinen väite. IL:ssä on lukuisa joukko sääkaappeja ja jos ne eivät ole sopivia, niitä löytyy vaikkapa Ranskasta, joissa voidaan simuloida mitä tahansa ilmastoa, Maasta aina Saturnuksen kuuhun Titaniin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tuota, sää on aivan eri asia kuin globaali ilmasto.
Ilmoita asiaton viesti
Globaalia ilmastoa voi sitten tarkastella tutkimalla vaikka toisia planeettoja kun ne samat fysiikan lait toimivat sielläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Matille: Näinhän siinä juuri menetellään.