HS uutisoi epäselvästi ja alkoi epäillä venäläisen öljyn vientikiellon toimivuutta
Kirjoitin 2.6.2022 kirjoituksen otsikolla ” Kiitos EU:n – Venäjän energiatulot nousevat 33 % vuonna 2022 ja samoin nousee EU:n energian hinta”: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/kiitos-eun-venajan-energiatulot-nousevat-33-vuonna-2022-ja-samoin-nousee-eun-energian-hinta/#comment-3682582
Syynä kirjoitukseeni oli suomalaisen median ja erikoisesti Hesarin yksisilmäinen uutisointi, kuinka EU tyhjentää Venäjän sotakassan kieltämällä venäläisen kaasun ja öljyn tuonnin EU-maihin. Eurooppa-komission puheenjohtaja Charles Michel hehkutti päätöstä välittömästi 1.6.2022, kuinka tämä on ”Maksimaalista painostusta Venäjälle sodan lopettamiseksi”. Todellisuudessa siis Venäjä tienaa öljy- ja kaasukaupalla enemmän kuin vuonna 2021 ja pitkälle EU:n päätösten johdosta.
Jo tähän mennessä on käynyt ilmi EU:n huonosti valmistellut päätökset, kuinka niistä on pitänyt välittömästi lipsua. Sama peli jatkuu eli EU ei opi virheistään. Lisäksi nyt myös eri alojen tutkijat ovat arvostelleet toimenpiteen järkevyyttä ja jopa Hesari on julkaissut tällaisen uutisen tänään.
Hesarin uutisointivirhe 1.6.2022
Hesari uutisoi 1.6.2022, että vain Unkari saa poikkeusluvan tuoda maahan putkea pitkin venäläistä öljyä. Kuitenkin BBC tiesi samana päivänä, että öljynostokielo ei koske putkea pitkin tulevaa öljyä. Tällaista poikkeusta ovat pyytäneet myös Slovakia ja Tsekki. Nämä maat sijaitsevat eteläisen Druzhba-öljyputken reitillä. Pohjoinen Druzhba-haara kulkee Valko-Venäjän ja Puolan kautta Saksaan.
Hesari laittoi tämän poikkeuksen pelkästään Unkarin hangoittelun piikkiin. Hesari ei noteerannut lainkaan Slovakian ja Tsekin pyyntöä poikkeuksesta. Hesari on poliittinen toimija, joka uutisoi valikoiden ja yrittää uutisoinnillaan vaikuttaa, mitä lukijoiden pitäisi uutisista ajatella: Unkari on paha, ja sen niskaan on syytä laittaa kaikki EU-linjasta poikkeavat näkemykset.
BBC oli myös selvästi sitä mieltä, että viimeisin EU:n päätös venäläisen öljyn ostoboikotista aiheutti uuden öljyn hintapiikin 123 dollaria per barreli.
Lisää myönnytyksiä
Eilen EU:n komissio on tehnyt uusimman lievityksen öljypakotteisiin. Romania saa tuoda öljyä ”poikkeuksellisen maantieteellisen sijaintinsa” vuoksi. Samoin Kroatia saa jatkaa vuoden 2023 loppuun asti venäläisen laivoilla kuljetettavan tyhjiökaasuöljyn maahantuontia, koska heidän öljynjalostamonsa ei toimi muilla syöttöaineilla.
Miksi Suomi ei pyytänyt poikkeuksia ja jatkoaikaa?
Suomi on ollut neljän eniten kaasua ja öljyä Venäjältä ostaneen maan joukossa Euroopassa: öljystä 75 % Venäjältä eli samassa joukossa kuin Viro, Puola ja Slovakia, ja kaasu on tullut 100-prosenttisesti Venäjältä. Näistä lähtökohdista käsin olisi ollut perusteltua pyytää jatkoaikaa, mutta Suomi haluaa tässäkin asiassa olla EU:n priimusoppilas. Tosin minulla on tässä kohtaa aina sellainen kokemuksen tuoma epäilys, että maamme pääministereillä ja valtiovarainministereillä on ollut oma lehmä ojassa eli pyrky EU:n johtopaikoille. Mielestäni kokemuksen mukaan maamme korkeimmassa johdossa ei ole ollut ketään, jolla Suomen etu olisi ollut ensimmäisenä. Mepeistä epäilen, että siellä on joitakin aitoja Suomen etuja ajavia, mutta 2 %:n ääniosuudella ei saada mitään aikaan. Päätöksenteko näyttää olevan Brysselissä samaa kuin Washingonissakin: loppoomalla asiat hoituvat, kuten savolaiset kauppalobot sanoisivat.
Mitä olisi pitänyt tehdä toisin?
Kuten kirjoitin alussa, niin Hesarikin uutisoi tänään, että öljyn- ja kaasunostoboikotti ei toimikaan. Tosin Hesari otsikoi asian niin, että pakotteet tulevat liian myöhään ja ovat liian löysiä. Siis virallisesti Hesari on edelleen EU:n virallisen politiikan kannalla – kuinkas muutenkaan. Hesari kuitenkin julkaisee jutussaan, että ”Joukko eri alojen tutkijoita on kevään mittaan argumentoinut kiivaasti se puolesta, että EU asettaisi venäläiselle öljylle tuntuvan tuontitullin, joka voisi nopeasti vähentää Venäjän öljyvientituloja.” Tämä perustuu siihen, että Venäjä ei pysty nopeasti varastojen puutteen vuoksi suuntaamaan vientiään muihin maihin. Venäjä olisi pakotettu laskemaan öljyn hintaa kuta kuinkin tuontitullin verran. On myös ehdotettu öljytulojen maksua sulkutilille, josta rahat vapautuisivat vasta Venäjän vetäytymiseen Ukrainasta. Eipä ole Hesari kevään mittaan uutisoinut mitään tällaisista asioista.
Loppukaneetti. Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstierna (1583–1654) sanotaan huokaisseen pojalleen: ”Voi poikani, kun tietäisit, miten vähällä järjellä maailmaa hallitaan.” Eipä se EU:n huippukokouksen ja EU:n komission päätöksentekokyky näytä yhtään sen kummallisemmalta 400 vuotta myöhemmin.
”Mepeistä epäilen, että siellä on joitakin aitoja Suomen etuja ajavia” Tuota minäkin olen epäillyt. Näitä poikkeusyksilöitä saattaa olla Kokoomuksen, PSn ja Kepun mepeissä. Ovat vaan sieltä hiljaisemmasta päästä, nytkään ei kuulu pihaustakaan vaikka Ilmastopaneeli puuhaa Suomelle EU-perusteisia miljardimaksuja kun maankäyttö ja metsätaloussrktorimme onkin yhtäkkiä muuttunut hiilinielusta päästöksi.
Arvelen muuten että Saksa aikoo myös hyödyntää Venäläistä putkiöljyä.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n joku valiokunta ehdottaa puun polton kieltoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ville, Sirpa ja Sylviahan ne sitä puuhaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Kun joku blogisti tekee johtopäätöksiä lehtijutuista juttuja linkittämättä tulee ensimmäisenä mieleen, että linkkien sisältö pilaisi hyvän johtopäätöksen.
X
Ilmoita asiaton viesti
Jos jotakin voi sanoa, niin sen voi sanoa selvästi. Syyllistyt johonkin vihjailuun. Pystytkö sanomaan asiat suoraan?
Ilmoita asiaton viesti
Blogisi on epäluotettava lähdeviitteiden puutteen takia.
X
Ilmoita asiaton viesti
Linkit kahteen lähteeseen:
-https://www.bbc.com/news/world-europe-61638860
-https://seenews.com/news/bulgaria-to-get-exemption-from-eu-ban-on-russian-oil-imports-until-end-2024-pm-786537
Ilmoita asiaton viesti
Antero Ollila kirjoittaa: ”Näistä lähtökohdista käsin olisi ollut perusteltua pyytää jatkoaikaa, mutta Suomi haluaa tässäkin asiassa olla EU:n priimusoppilas. Tosin minulla on tässä kohtaa aina sellainen kokemuksen tuoma epäilys, että maamme pääministereillä ja valtiovarainministereillä on ollut oma lehmä ojassa eli pyrky EU:n johtopaikoille. Mielestäni kokemuksen mukaan maamme korkeimmassa johdossa ei ole ollut ketään, jolla Suomen etu olisi ollut ensimmäisenä.”
*** ***
Seuraan markkinoita aktiivisesti. Luen Kauppalehteä ja Talouselämä -lehteä säännöllisesti. Ja yritän muiltakin osin pysyä maailmasta kärryillä.
Olen ihmetellyt aivan samaa asiaa. Miksi Suomella ei ole kykyä etujensa puolustamiseen Euroopan unionissa?
– Miksi me taivumme kovin helposti ja epämääräisin verukkein?
Lähtökohtamme on peesata isompien perskärpäsenä. Ensiksi Saksan, sitten Saksan ja Ranskan. Nyt sitten olemme mielistelleet parhaan taitomme mukaan IUsaa myös EU:n sisäpoliittisissa ratkaisuissa.
– Oma tahto katoaa isompien pyörityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on kunniallista, että Suomi jättää venäläisen kaasun ja öljyn ostamatta. Olen valmis maksamaan siitä korkeampina energialaskuina. Aika moni suomalainen tuntuu ajattelevan samoin, jos ajatellaan vaikka Teboilin boikottia.
Ilmoita asiaton viesti
Pidätkö yhtä kunniallisena lisätä Venäjän sotakassaa korkeamman öljyn hinnan johdosta? Näinhän tässä nimittäin kävi. Olisi hetki pitänyt miettiä, että auttaako tämä öljyboikotti ajatellussa asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän sotakassa kasvaa siitäkin syystä, etteivät he pääse ostamaan mitään ulkomailta.
Kiinankin vienti Venäjälle laski 8% huhtikuussa.
Sotakassan koosta huolimatta sopimussotilaat joutuvat ostamaan suuren osan varusteitaan itse, kypärät, luotiliivit ja jopa jalkineet.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko teboilin myynnillä saamista rahoista menee ryssille?
Ilmoita asiaton viesti
Olen jostain lukenut, että ryssittely ei ole sallittua, mutta se kyllä istuu erinomaisesti ajan henkeen. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, niin Oulaisten kaupunki purki välittömästi hankintasopimuksen paikallisen Teboil-yrittäjän kanssa. En tiedä keneltä sen jälkeen ostettiin. Todellisuudessa ainakaan huoltoasemayrittäjä ei bensan myynnillä edes elä, vaan liikevaihto ja voitto tulee kaikesta muusta.
En tiedä, paljonko Oy Teboil Ab tilittää rahaa Venäjälle, mutta firman omistaa Lukoil.
Ilmoita asiaton viesti
No sanotaan sitten hurrimaisesti rysland mutta pointti oli se että tepoilin poikotointi ei vaikuta yhtään mitään ryslandiin mutta Suomalaisia yrittäjiä kaatuu tähän pelleilyyn. Samaa Nesteen jalostamaa ryslandbensaa taitaa myydä ihan kaikki ketjut vielä pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
St1 myy Pohjanmeren öljyä. Heillä on oma jalostamo Ruotsissa.
Ilmoita asiaton viesti
St1 myy myös Nesteen uralin öölistä jalostamaa bensiiniä.
Ilmoita asiaton viesti
Tankkaan oman työkaluni edelleen teboilin tankilta. Shell/ST 1 lopetti kortin toimittamisen käytön puutteen takia, ulkomaille liikennöinti loppui omalta osaltani. Mikäli yksikin toimittaja lupaa toimittaa Norjasta tuotua öljyä, siirryn sinne tankkaamaan, mikäli työnantajat sitoutuu samaan. Nyt viimeistään pohjoismaat puhaltamaan yhteen hiileen, Merkelin perinnöt je Scholzin määräämät tukiaiset huitsin vit…uun.
Ilmoita asiaton viesti
Jep piiloon meni kommentti, jossa oli sekä n-sana, että r-sana. Eli n-sana on aviisin mukaan pahempi. Olen monesti ryssiltellyt tässä blogistanissa eikä koskaan ole tätä estetty. Eli ryssä käy venäläisen synonyymistä kuten tapana on ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Väitetään että tuontitullit venläiselle energialle olisivat toimineet paremmin. Että hinta ei olisi täällä nousdut niin paljon mutta Venäjä olisi joutunut myymään pienemmällä katteella. Ainakin ne tullit tulisi laittaa venäläiselle kaasulle jos sitä ei voida kokonaan lopettaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Teboilia voi ajatella niinkin niinkuin minä teen. Ostan sieltä silloin kun se on edullisinta eli halvinta. Ja syy on se, että saadaan säiliöt tyhjiksi, jotta ryssän tankit eivät pääse tankkaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Teboilin polttoaine tulee Nesteeltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, samasta tankista tankkaavat, eihän sillä väliä, kunhan Teboilia boikotoidaan….
Ilmoita asiaton viesti
Teboilin osakkeen omistajat ovat venäläisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Kuitenkin Teboilin liikevaihto oli 2020 1,7 mrd € ja tulos 20 miljoonaa €. Käytännössä koko liikevaihto jäi Suomeen, paitsi Nesteen öljynostot Venäjältä. 2020 tuloksesta eivät jakaneet osinkoja, joten mitään ei mennyt Venäjälle. Vuotta aikaisemmin osinkoja meni Venäjälle 60 miljoonaa € hieman suuremmasta liikevaihdosta. Joten käytännössä rahat jäävät Suomeen. Paitsi Nesteen ostot Venäjältä. Loogisesti, nimenomaan Neste pitäisi laittaa boikottiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tälle nauretaan vielä parinsadan vuoden päästä.
”Ympäristöministeri Emma Kari: Ilmastotoimet suojaavat energian ja polttoaineiden hintojen nousulta”
Ilmoita asiaton viesti
Suomen bisnesmaailman huippuja – omistajia – on muutama. Wahlroos on heistä yksi, sananparreltaan taitava sekä ajattelijana yleensä liian aikaisessa pikemmin kuin myöhässä.
Kenties Hesariin on vaivihkaa kerrottu omistajien muuttunut tahtotila?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Ollila olisi edes hieman tutustunut Venäjän historiaan niin ymmärtäisi, että Venäjän ”sotakassa” on aina ollut. olkoon vallassa olleet Tsaarit, kommunistit tai nyt Putin ”perskärpäsineen” Venäjän kansa, jotka ajetaan vaikka nälkäkuolemaan, kuten on monesti ajettu ja viedään vaikka viimeiset siemenperunat, kunhan Venäjän eliitin unelmat ”äiti Venäjästä” saadaan toteutettua. Päämäärä on aina ollut sama, laajentaa ”äiti Venäjää” olkoon vallassa olevana eliittinä sitten Tsaarit, kommunistit tai nyt Putin.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsin sekavasta kirjoituksestasi, että kun se on Venäjä ja Putin, niin asia on ok, koska ajatus on ollut, että sen pitäisi rangaista Venäjää, mutta kun se nyt ei toiminutkaan ajattelulla tavalla, niin …. niin mitä sitten?? Ilmeisesti ajatus oli tärkeintä, toteutuksesta viis, vaikka se toimi päinvastoin kuin kuviteltiin.
Ei ole blogin aihe, mutta kommentoin tuota hyvin yleistä ajatusta Venäjän
laajenemisesta. Putinilla ja Venäjällä ei ole mitään mahdollisuuksia laajentaa Venäjää, ja nyt on toteen näytetty, että he eivät pysty edes ottamaan takaisin kuin ehkä pienen palan entisestä NL/Venäjästä, jonka menettivät. Täytyy olla hyvä mielikuvitus, jos kuvittelee, että Venäjä sieltä laajenee Atlantille saakka. Tätä näkemystä on sen mielikuvituksellisuuden vuoksi kutsuttu ”hullun miehen strategiaksi”. Eiköhän se ”hulluus” laantunut Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Avauksessa on asiaakin, mutta olen jyrkästi eri mieltä tuosta suomalaispäättäjien motiivien arvioinnista.
Kyllä kyse on nimenomaan pitkän aikavälin edusta. Kun ei nyt liitytä joukkoon, joka haluaa väkisin rutistaa menneestä maailmasta viimeisetkin pisarat, säilyy mahdollisuus olla ensimmäsiten joukossa rakentamassa tulevaa.
Jos se ei onnistu, syy on liikemiesten ja insinöörien, ei poliitikkojen tai tutkijoiden.
Ilmoita asiaton viesti
Unkari, Tsekki, Slovakia ja Itävalta ovat sisämaavaltioita ja putkien varassa. Niihin ei voida tankkereilla öljyä toimittaa, koska satamia ei ole. Unkariakin mollataan poliittisista syistä välittämättä tästä tosiasiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin toimittajat jatkavat heikkolaatuista journalismiaan tämän aamun lehdessä. HS-analyysissä toimittaja Hanna Mahlamäki kirjoittaa, että Unkari ainoana EU-maana ei rajoita Venäjän öljyn käyttöä. Mahlamäen olisi kannattanut lukea oman työnantajansa eilistä lehteä paremmin. Mahlamäen analyysin kohteena oli Unkari ja koska Hesari on valinnut Unkarin suurimmaksi EU-pahikseksi, niin tosiasioidenkaan ei tarvitse olla kohdallaan. Mahlamäen koko juttu perustuu oletuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Linkki?
X
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on vain printti-versio Hesarista. Todistettavasti osaan kuitenkin lukea ja hieman kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Luetun ymmärtämisestä nyt onkin kysymys.
X
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja oli saanut tämän aamun Hesariin mielipidekirjoituksen, jossa hän ihmetteli EU:n löperöjä toimia Venäjän öljykysymyksessä. Hän kiinnitti huomiota siihen, että Bloombergin mukaan Venäjä saa öljy- ja kaasutuloja tänä vuonna kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna, koska Venäjä pystyy myymään öljyä muihin maihin kovalla hinnalla. Mykkäsen ehdotus oli öljyrahtauksen estäminen.
Tämän aamun Hesari kirjoitti, että tuontitullit eivät ole saaneet tuulta alleen EU:ssa, josta asiasta Hesari ei ole kirjoittanut kevään mittaan halaistua sanaa. Hesarin haastattelema Helsingin yliopiston kansataloustieeen professori Niku Määttänen ei ymmärrä, miksi EU valitsi öljyboikotin tullien perimisen sijaan. Tullit olisivat toimineet välittömästi ja toimineet paremmin.
Omahyväisesti ajatellen, että Puheenvuorokirjoituksillani tästä asiasta, yleinen tietoisuus lisääntyi ja myös Hesari rupesi harjoittamaan perinteistä journalismia eli tiedonvälitystä. Tosin HS:n toimittaja Mahlamäen artikkeli osoitti, että toiminta on edelleen heikkolaatuista tosiasioiden suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tarkoittamasi Hesarin juttu otsikoltaan ”Unkari ilmaisi tukensa Venäjälle estämällä pakotteet patriarkka Kirillille, eikä EU voi katsoa Unkarin käytöstä enää sormien läpi”?
X
Ilmoita asiaton viesti