Hukkajoen raakkukeisi: Stora-Enso myönsi organisaationsa virheen, mutta Mykkänen ei
Motto: Yleensä käy niin, että kun osoittaa toista etusormella syylliseksi, niin kolme sormea osoittaa itseään päin
Kuka on syyllinen?
Syyllistä Hukkajoen raakkukatastrofiin alettiin välittömästi etsiä. Sitä ei ollut vaikea löytää, koska se oli Stora-Enson työmaa. Eilen astui Stora-Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström median eteen ja myönsi, että he ovat tehneet virheen, he ottavat vastuun ja aloittavat korjaavat toimenpiteet välittömästi. Minusta hieman ylireagoiden Sohlström ilmoitti, että kaikki hakkuut keskeytetään, joihin liittyy ympäristösuojelun kannalta erityisvaatimuksia. Hyvä niin ja sillä yritetään paikata tapahtunutta virhettä.
Mykkäselle: ei kannata aloittaa heitellä kiviä, jos asuu lasitalossa
Ympäristöministeri Kai Mykkänen astui tapauksen tultua julkisuuteen ja vaati Stora-Ensolta täyttä vastuuta tapahtuneesta. Mutta jotain oleellista unohtui. Kuvan mukaan käy yleensä niin, että kun osoitat jotain syylliseksi, niin kolme sormea osoittaa itseään päin.
Nimittäin kyllä Mykkäsen oli ympäristöministerinä pitänyt selvittää oman organisaationsa eli ympäristöministeriön virkamiesten ja ylipäänsä kaikkien asiaan liittyvien virkamiesten toimintaa. Asiaan liittyy oleellisesti Kainuun ELY-keskus eli Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja sen toiminta. Metsien hoitoa valvoo Metsäkeskus, joka kuuluu Maa-ja metsätalousministeriön alaisuuteen. Jokaisesta hakkuusta on tehtävä ilmoitus Metsäkeskukselle.
Suomen poliittiseen ja virkamieskulttuuriin kuuluu, että he eivät tee virheitä. Mykkänen ei ole puolella sanalla ilmoittanut, että myös virkamiesten toiminnassa on ollut virheitä ja parannettavaa. Sohlström olisi voinut ilmoittaa, että vastuu oli metsän hakkuun suorittavalla alihankkijalla, koska heidän laatu- ja ympäristöjärjestelmän mukaan heitä on informoitu raakkujoesta ja sen suojelutarpeesta. Sohlström ymmärsi, että jossain kohta tiedonkulku on katkennut.
Mutta Mykkänen ei ole tunnustanut, että myös virkamiehillä on viestikapula pudonnut parissa kohtaa. Onko varmaa, että hakkuuluvan antanut virkamies on varmistanut, että näin arvokkaan luontokohteen hakkuusuunnitelma on tarpeeksi tarkka ja miten virkamies on varmistanut, että se on välitetty metsäkoneen kuljettajille saakka. Ja ennen kaikkea, kuinka usein virkamies kävi tarkistamassa, että toiminta on suunnitelmien mukaista.
Mykkäsen pitäisi olla ministerinä tietoinen virkamiesten ”ammattitaudista”, jota kutsutaan liimapeffataudiksi (sille on myös karkeampi kansanomainen nimitys) eli virkamiehiä ei saada liikkeelle konttorituolista. Onko Mykkänen varmistanut, että virkamiesten ohjeet ovat ajan tasalla? Esimerkiksi, että onko arvokkaissa luontokohteissa aina välittömästi hakkuun aloittamisen jälkeen käytävä paikan päällä tarkistamassa toiminnan laatu. Vahvasti epäilen ohjeiden laatutasoa. Turha nipottaa, että ei tähän ole aikaa. Arvokkaiden luontokohteiden hakkuita ei todennäköisesti ole menossa yhden ELY-keskuksen alueella vuodessa kuin yhden käden sormilla laskien.
Muita yleisiä havaintoja ja kommentteja
Entisenä laatu- ympäristöjärjestelmien ammattilaisena tulee mieleeni pari asiaa. Virheiden sattuessa (niitä tulee väistämättä), on oleellista tunnistaa, että onko kyse systeemivirheestä vai yksityisestä poikkeamasta, jota voi kutsua myös inhimilliseksi virheeksi. Stora-Enso on reagoinut asiaan niin, että kyse on heidän järjestelmänsä systeemivirheestä, eli koulutus on ollut puutteellista. Tämä tarkoittaa, että heidän ohjeensa asiasta ovat kunnossa, mutta niiden noudattaminen on epäonnistunut koulutuksen puutteiden vuoksi. Todennäköisesti oikea johtopäätös ja oikea korjaava toimenpide. Stora-Enso olisi voinut myös reagoida niin, että ohjeistus on kunnossa, emme ole syyllisiä, vaan alihankkija on tehnyt virheen. Näin toimii yleensä laaduton yritys.
Anna yhden vihjeen Stora-Ensolle ja muillekin toimijoille, joiden on toimittava alihankkijoiden kanssa. Antakaa heille kirjalliset ohjeet ja niistä kuittaus. Kuittauksen on ulotuttava tällaisessa tapauksessa yksittäiseen metsäkoneen kuljettajaan saakka, jonka paperissa lukee henkilökohtainen korvausvelvollisuus, jos hän rikkoo ohjeita: esimerkiksi yhden miljoonan euron henkilökohtainen korvausvelvollisuus. Takaan, että tällaiset tapaukset eivät toistu.
Olen itse Nesteellä työskennellessäni joutunut allekirjoittamaan henkilökohtaisen paperin, jossa korvausvelvollisuus oli muistaakseni miljoona markkaa, jotta en paljasta Union Carbiden erään prosessin tietoja kenellekään. Ei ole tullut mieleenkään, eikä ole mennyt yöunet.
Median ja Vihreiden toiminnan laatu
Hukkajoen tapausta on uutisoitu nyt jo usean päivän ajan. Useasti on uutisoitu, että metsäkoneet tappoivat tuhansia raakkuja kulkiessaan Hukkajoen yli. Ainakaan minä en vielä yleisen elämänkokemuksen perusteella usko, että joessa on ollut ylimenopaikoilla tuhansia raakkuja. Sen sijaan alajuoksulla raakkuja saattaa kuolla samentuneen veden aiheuttamiin ongelmiin jopa satoja, mutta tuhansia pidän vahvasti liioiteltuna. Ehkä todellisemmat luvut paljastuvat myöhemmin.
Vihreät poliitikot etunenässä Oras Tynkkynen riensivät jo vaatimaan valtion tukien takaisinperintää Stora-Ensolta. Yksittäisen tapauksen perusteella ei pidä ylireagoida.
Taitaa olla vasta jäävuoren huippu tämä tapaus.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi tarkoittaisi, että Stora-Enso ja muut suuryritykset ovat jo tuhonneet kymmeniä raakkujokia toiminnallaan. Oletko todella sitä mieltä? Ehkäpä oletkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuhoavat ne Itämertakin.
Ilmoita asiaton viesti
Aina ”paranee” kommenttiesi laatu.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mennyt överiksi tämä raakkukohu. Vihreät tanssivat raakkujen haudoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Onko? Tuollaista välinpitämättömyyttäkö se ”suomalaisten erityinen luontosuhde” käytännössä on. Paskaks vaan kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Erityinen luontosuhde on kyllä kuin Oscar Wildellä aikoinaan: luonto on paikka jossa linnut lentävät kypsentämättöminä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä on lapsellista vouhkaamista raakkujen ympärillä, vieläpä moneen kertaan pääuutisissa.
Meitä on telluksella niin montaa lajia, että väkisin jää joku jalkoihin. Esimerkiksi kuinka paljon metsäpaloissa ja tulvissa nääkähtää jos jonkinlaista töpöhäntää tai satajalkaa.
Itse olen elämäni aikana astonut miljoonittain jalan alle jääneitä poloisia isompaa ja pienempää.
Vihreät vielä vaatii korvauksia, kun on iso kansainvälinen yhtiö tuntuvia korotuksia, korostaen että pari miljoonaa ei riitä.
Ihmisiäkin tapetaan joka päivä tuhansia, ja on silti arvokkaampi kuin raakku.
Joku järjellinen tolkku pitää olla raakkujen ympärillä, kun maailmassa on monta muuta huolestuttavaa ilmiötä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tahallisista ympäristörikoksista ehkä törkein, ja vanhat ukot ne vaan vähättelee. Jokihelmisimpukat on virtavesiluonnon todella tärkeä osa, eikä kukaan täyspäinen halua että ne vähenevät vielä entisestään. Vain 40 jokea / puroa enää missä lisääntyvät. Yksi raakku puhdistaa vettä kymmeniä litroja vuorokaudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä voin kuvitella paljon törkeämpiäkin ympäristörikoksia. Tuohon raakun puhdistamaan vesimäärään pitää suhtautua tietyllä varauksella. Minun mielestäni raakku pikemmin käsittelee tietyn määrän vettä vuorokaudessa, mutta ei se pysty siitä suodattamaan muuta kuin ruokaa itselleen, eikä esimerkiksi veden tyypillisiä epäpuhtauksia (sinilevää, hiekkaa jne.) jää raakun sisäelimiin.
Helmikin kehittyy juuri sen hiekkajyväsen ympärille, kun raakku ei pääse siitä eroon. Muutenhan se olisi pian entinen raakku ja sen vuoksi raakku pystyy elämään vain varsin puhtaissa vesissä. Ei raakku ole mikään vesien puhdistuskone, jotta ei jää väärää mielikuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ei ole mitään mielipidekysymyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikkoselle. Minä kerroin asiatietoja ja sinä kerroit mielikuvia. Jos käsitykseni ovat vääriä, niin myönnän sen, mutta vain faktatietoja vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Minun mielestäni raakku pikemmin käsittelee tietyn määrän vettä vuorokaudessa, mutta ei se pysty siitä suodattamaan muuta kuin ruokaa itselleen”
En tiedä, asiantuntija on eri mieltä. Korvaamaton apu veden puhdistukseen, joka vaikuttaa joessa myös, muiden eliöiden kalojen elämään, esim, tammukka.
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/a/74-20106835
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkoitit, että linkkisi kertoisi raakun vedenpuhdistuskapasiteetista ja -kyvyistä, niin en löytänyt siitä asiasta mitään tuossa jutussa.
Ilmoita asiaton viesti
”Raakku on tärkeä vedenpuhdistaja: se suodattaa tehokkaasti vettä ravintoa etsiessään, jopa 50 litraa päivässä”. (lähde Metsähallitus) jutun yhteydessä.
Kyvyistä ja laboratorio tutkimuksista ei liene kysymys.
Kuitenkin arvioiden mukaan ja tekoälyn vastauksen mukaan: ”Ennen ympäristökatastrofia Hukkajoella arvioitiin elävän yli 120 000 jokihelmisimpukkaa eli raakkua. Tämä määrä edusti noin viittä prosenttia koko Suomen raakkukannasta”.
En osaa laskea mahdollista suodatusmäärä kun mikään taho ei erottele Raakkujen määrä tai ikä, tai sitä minkäikäisenä Raakut pääse noihin suodatus lukuihin.
Kuitenkin tuho on valtava erittäin huono asia, luonnon monimatoisuuden näkökulmasta katsottuna
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi raakku puhdistaa vettä kymmeniä litroja vuorokaudessa”.
Ei se nyt ihan näin mene.
Raakku elää vain puhtaissa, virtaavissa ja hapekkaissa vesissä.
Raakku joutuu käsittelemään paljon vettä saadakseen riittävästi happea. Samalla tulee elanto hoidettua.
Jos raakku pystyisi elämään joessa, jonka yläjuoksulta tulisi sameaa vettä ja raakkujen jälkeen vesi virtaisi kirkkaana, niin tapahtuisi kummia.
Ajatellaan Aurajokea: kymmenen vuoden jälkeen raakut olisivat lehmän kokoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se nyt noin menee ja esimerkkisi kertoo että et tiedä yhtään mistään mistä taas puhut. Olen itse opiskellut virtavesien kunnostusta ja ennallistamista pääaineena ja tiedän faktojen kautta miten tärkeitä nuo ovat virtavesien puhtauden kannalta.
Lentäisivätkin varmaan nuo lehmän kokoiset raakut…
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen raakku voi hyvin ja lisääntyy (mikäli lohikaloja) puhtaissa ja virtaavissa vesissä.
Raakku ei tee sameista vesistä puhtaita.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin ja sinänsä oikein. Raakun kannasta Suomessa on yli 95% hävinnyt ihmisen toimesta, mm. padot jotka estäneet isäntäkalojen nousun, sekä kaikki maankäyttö vesistöjen lähellä mitkä ovat tehneet vesistöistä raakuille elinkelvottomia, sitten vielä idiootit joiden takia nimikin piti vaihtaa jokihelmisimpukasta ennen yleisnimityksenä simpukoista käytetyksi raakuksi.
Raakut siis nimenomaan pitävät näitä puroja puhtaina, suodattamalla sitä vettä, mutta eivät nekään pysty ihmisen perseilylle mitään. Esim rankkasateet ja sen takia sedimentin joutuminen puroon ei tapa raakkuja, vaikka vesi onkin sameaa. Taimen ja raakku elää symbioosissa, taimen hyötyy vedenlaadusta ja raakku kyydistä alkuvaiheissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikä lienee se raakun puhdistuskapasiteetti esim. mgPt/l?
Ilmoita asiaton viesti
” Olen itse opiskellut virtavesien kunnostusta ja ennallistamista pääaineena…” Missä voi opiskella tuota pääaineena? Kysyn, kun en tiedä. Mitä sivuaineita siinä tutkinnossa oli ja minkälaisen tittelin tutkinnon suorittanut saa? Vai oliko se joku Virho ry:n kurssi?
Ilmoita asiaton viesti
Uudenmaan maaseutuopistossa vuosituhannen alussa. 120ov ympäristönhoitajan perustutkinto.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän Stora Enso raportoi ensivuonna omassa vastuullisuusraportissaan, joka sen on tehtävä tämän vuoden osalta.
Toki monen muunkin yrityksen täytyy käydä läpi nyt tässä velvoittavassa raportissaan vastuullisuudestaan, kestävään kehitykseen panostuksestaan sekä monimuotoisuuden säilyttämisestä.
Kuinkahan monelta se kestää kriittisen tarkastelun?
https://tem.fi/vastuullisuusraportointi
https://greenstep.fi/artikkelit/vastuullisuusraportointi-muuttuu-pakolliseksi–mita-uudesta-csrd-saadoksesta-tulisi-tietaa
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, että tapaus raportoidaan ja kerrotaan, miten se on korjattu ja estetty vastaava tulevaisuudessa. Sen raportin tulee nimittäin lukemaan tietty joukko suurella tarkkuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot – muistaakseni Vihreät – ovat kiirehtineet nostamaan tällaisten rikosten seuraamuksia. Se on väärä lääke, koska julkisuus on suuryrityksille paljon pahempi seuraus kuin rahallinen menetys.
Sitä paitsi 1000 euroa (korjattu klo 13:10 julkisuudessa ollut tieto arvoon 589 euroa Puheenvuorossa olleen tiedon perusteella) raakulta on todella kova korvaus. Lähipiirissäni on aikanaan monotettu päähän erästä nuorta ja siitä määrätty rahallista korvausta luokkaa 1000 markkaa. Tapauksella oli terveydellisiä seuraamuksia ja korvauksia ei ole näkynyt latin latia. Mutta onhan raakku tietysti aivan eri juttu, vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti
”Eilen astui Stora-Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström median eteen ja myönsi, että he ovat tehneet virheen, he ottavat vastuun ja aloittavat korjaavat toimenpiteet välittömästi.”
Tässäkin on kaksi vaihtoehtoa. Halusiko toimitusjohtaja ja Stora Enso lopettaa asian käsittelyn ja ns. oikeuden käynnin mediassa.
Toinen vaihtoehto on että Stora Enso on tehnyt virheen, eikä ole toimittanut ELY keskuksen lupaehtoja yrittäjälle.
Toisen lehtitiedon mukaan he tutkivat parhaillaan onko tieto mennyt yrittäjän koneissa oleviin tietojärjestelmiin ja tiedoksi urakoitsijalle.
Jos on mennyt urakoitsijalle, ei ole epäilystäkään kuka tässä saa eniten korvilleen. Jos ei Stora Enso on aika lirissä.
On olemassa ns. ennakko päätös jossa ”Lokapojat” ja heidän johtonsa tuomittiin törkeästä ympäristörikoksesta, tuomiot oli aika kovia.
Yhtään yritystä, tai yksityishenkilöä, jotka ostivat palvelun palvelun ei tuomittu. (kunnat, kaupungit, yksityiset)
Lupa-asioista annettiin jo aiemmin tieto, että lupa-asiat oli kunnossa ja ne oli myönnetty.
Luvassa oli suojavyöhykkeet merkitty, samoin joen ylitys kauempaa luvallisesta kohdin.
Tänä päivänä aika pitkälle valvonta kuuluu ns. omavalvonnan piiriin, joka hoitaa, palvelua tuottava yritys, tai toimija.
Joku on pettänyt ja lopullisen tuomion saamme oikeudesta. Metsäkeskusta, ELYÄ tai muuta lupien myöntäjää ei mielestäni voida syyttää, Lupien valvontaa voitaneen tehosta.
Stora Enso ei kuitenkaan pysty ostamaan vastuussa olevien henkilöiden syyttömyyttä, ei miljoonalla tai kahdella. Jos Suomi on oikeusvaltio.
Teko on kuitenkin törkeä.
(päivitetty, korjattu )
Ilmoita asiaton viesti
Tekijä jäi sattumalta kiinni. Kuinkahan paljon metsissä touhutaan sellaista mistä kukaan ei tiedä mitään? Nyt olisi tutkijalle journalismille työsarkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kenties tuhannet viattomat jänikset ovat jääneet metsätyökoneiden alle. Tästä selvitään kun palkataan luonnonsuojelija (vrt. pyöriäistarkkailija) jokaiselle työmaalle. Kelpoisuusvaatimuksena vihreiden jäsenkirja.
Ilmoita asiaton viesti
Puhumattakaan heinäpellolla liikkuneet heinänleikkuukoneet, joiden teriin joutui joskus pienmpiä nisäkkäitä jänikesnpoikasista alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Muista tapauksen parikymmentä vuotta sitten kun yliopiston auto oli pysäköity järeän hakkuukypsän kuusikon kohdalle. Huomasin tutkijat metsässä ja kävin kyselemässä mitä touhusivat. Puukiipijöitä olivat tutkimassa. Kerroin tästä metsän omistajalle ja eipä mennyt montaa kuukautta kun alue oli hakattu. Nyt siinä on kuusen taimikko hyvässä kasvussa. Ehkä kuusimetsä ja kiipijät olisivat saaneet olla pitempään rauhassa elleivät vihreät olisi tulleet kaupungistaan luontoon…
Ilmoita asiaton viesti
Joo.
STASIa tarvitaan.
Ehdottomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ympäristörikos on tapahtunut ja tämän penaalin tylsimmät kynät vähättelevät sitä typerin vitsein. Kyllä olette masentavaa sakkia.
Ilmoita asiaton viesti
On tapahtunut oletettu ympäristörikos, jota poliisi tutkii.
Todennäköisesti etenee tuomioon asti (aikanaan)?
Näinhän pitää toimia.
Itse esittelet ”Kuinkahan paljon metsissä touhutaan sellaista mistä kukaan ei tiedä mitään?”
Perustuen mihin?
Ilmoita asiaton viesti
Minä vain kerroin minkä tiedän.
Ilmoita asiaton viesti
Kärkkäiselle. Kirjoitat ”Metsäkeskusta, ELYÄ tai muuta lupien myöntäjää ei mielestäni voida syyttää”. Kyllä viranomaisille kuuluu myös lupien valvonta tai ainakin pitäisi kuulua. Nyt Mykkänen ja viranomaistaho ei ole huomannut vielä mitään korjattavaa omassa toiminnassaan. Kiitos siitä, että otit ensimmäisenä kantaa itse kirjoituksen aiheeseen.
Kerronpa pari esimerkkiä liimapeffataudista. Tässä lähellä korjattiin toiseen kertaan lähikoulun kosteusvahinkoja. Ihan pyöräillen kohteen ohi huomasin, kuinka eristeet lepattivat sateessa. Mikähän siinä oli, että kosteusongelmat jatkuivat. Kuinka monta kertaa kaupungin rakennustarkastajat kävivät kohteessa tarkistamassa, miten työt sujuvat noin niin kuin laadun puolesta? Kyseessä oli kaupungin kannalta suurista rahoista. Tyttäreni talonrakennustyömaalla kävi valvojaksi ostettu rakennustarkastaja (siis yksityinen) käytännössä päivittäin. Eipä tullut ongelmia.
Tuleepa mieleeni tämä tapaus Modernintaiteen museo eli yksi rakennushirvitys Helsingin rautatieaseman lähellä. Syysiltana ajoin siitä autolla ohi ja eristeet heiluivat sateessa. Muistaakseni siinäkin rakennuksessa tuli kosteusongelmia….
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa lupien valvonnasta muuta kuin sen yhden näkökulman. Monien lupien ja toimijoiden toiminta perustuu myös ns. omavalvontaa, en tunne ELY keskuksen menettelyjä ( VALVIRAN ja AVIN ) tiedän. Tämä tuli esiin myös korona aikaan kun joku linkki petti.
Jos kyseessä on ns. omavalvonta asia ja velvollisuus, on syytä korjata tuo menettely. Rakennusvalvonnassa on helppo osoittaa jos rakennusvalvonta pettää. Syyllinen voidaan löytää, helposti. Miten se sitten vaikuttaa jatkossa taitaa olla eri asia.
Kysäisin ”ystävältäni” ”tekoälyltä” sain tällaisen vastauksn kuten ounastelin.
”Kyllä, ELY-keskukset käyttävät omavalvontaa lupien valvonnassa. ELY-keskukset laativat ympäristölupien valvontasuunnitelman, jossa kuvataan alueen erityispiirteet, valvonnan tarpeet sekä resurssit ja tavoitteet. Tämä suunnitelma sisältää myös kuvauksen alueellisesta valvontaan liittyvästä yhteistyöstä”
Siis jokin on pettänyt, tarvitaan remonttia omavalvontaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kirjoittanut, että ELY:ä tai Metsäkeskusta pitäisi syyttää tapahtumasta. Sen sijaan heidänkin toimintansa puutteita tulisi arvioida.
Kirjoitit näin: ”On olemassa ns. ennakko päätös jossa ”Lokapojat” ja heidän johtonsa tuomittiin törkeästä ympäristörikoksesta, tuomiot oli aika kovia.
Yhtään yritystä, tai yksityishenkilöä, jotka ostivat palvelun palvelun ei tuomittu. (kunnat, kaupungit, yksityiset)”.
Jos tätä tapausta verta Lokapoikiin, niin S-E on ostanut hakkuupalvelun itsenäiseltä toimijalta, joka Lokapojat-keisin mukaan on syyllinen ja S-E olisi syytön. Näin se varmaankaan ei mene oikeudessa, vaan S-E katsotaan myös syylliseksi ja sitten papereista selviää, oliko hakkuuyrittäjä saanut asianmukaiset tiedot. Se todistus tulee perustumaan ostotapahtuman kirjallisiin papereihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsit jotain valvonnan puutteesta, jossain kommentissa. Enemmän otin siihen luvan valvontaan liittyvää kantaa. Noidenkin takapuoli on siinä penkissä kiinni ja sen takia on keksitty omavalvonta, joka on tökkinyt ainakin sosiaali- ja terveyspuolella.
Otin vertailukohtana Loka-Pojat, koska sitä oikeuden käyntiä käytiin pitkään ja syyllistä, syyllisiä selviteltiin.
Itse uskon aika pitkälle ison firman S-E;n hoitaneen oman tonttinsa. En väitä etteikö olisi voinut tulla joku informaatio katko.
Kun en tiedä sitäkään varmaksi oliko kyseinen yritys, joka teki hakkuita ja oli saanut sopimuksen S-E;n kanssa, mahdollisesti ketjuttanut toiselle alihankkijalle, tämäkin tieto on liikkunut.
Me ei tiedetä kaikkia asioihin liittyviä seikkoja, kuten sitä onko S-E toimittanut urakoitsijalle kyseisten lupien ehdot.
Mitä tuohon yrittäjän saaman tietoon tulee, ainakin noin vuorokausi sitten ainakin lehtitietojen pohjalta tuli se tieto, että parhaillaan tutkitaan näitä asioita, samoin kuin metsäkoneen tietokonejärjestelmiä, löytyykö sieltä tietoa.
Edelleenkin kun pohtii asiaa ja mittasuhteita pelkästään syyllisyys ja rahakysymyksenä, luulen että lakimiehet tekevät täysillä töitä, miten päästään asiasta vähimmällä.
Esimerkiksi poliisin tutkimus törkeästä ympäristörikoksesta, voidaanko sitä jotenkin saada lievemmäksi.
Tuolla aiemmin kirjoitin. ”Jos on mennyt urakoitsijalle, ei ole epäilystäkään kuka tässä saa eniten korvilleen. Jos ei Stora Enso on aika lirissä”.
Ihan hyvin voi olla että tässä keississä voi tulla yhteisvastuu korvauksissa, samoin siinä ketkä henkilöinä saavat tuomion.
Mutta se mainehaitta joka S-E:lle tuli sitä ei voi rahalla korvata. Koska tämä on jo ollut kansainvälisissä medioissa esillä, sitä ei paranna myöskään syylliseksi toteaminen Törkeässä ympäristörikoksessa. Sitä varten on lakimiehet.’
Mielenkiinnolla pakko seurata asiaa ja sen etenemistä. Meillä ei varmaan ole kuin omat pohdinnat saatujen ”toisenkäden” ” Median” kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Eilisessä A-studiossa ei tullut juuri mitään uutta esille. Ohimennen vilahti tieto, että S-E:n alihankkija olisi vielä kerran ketjuttanut korjuutyön toiselle alihankkijalle eli ilmeisesti metsäkoneyrittäjälle. Mediasta ei saa selville edes sitä, kuinka monta motoa eli monitoimikonetta on ollut työmaalla. Ketjussa tapahtunut tiedonsiirto on varmasti tutkimuksen keskiössä, koska se määrää varsin pitkälle syyllisyyskysymyksen.
Keskustelussa tuli esiin, että kaikki kohteet ovat ELY-keskuksen kannalta samanarvoisia, eli liimapeffatauti istuu lujassa ja kaikkein tärkeimpiäkään luontokohteita ei käydä tarkastamassa paikan päällä kertaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan aika kierrellen vastattiin moniin kysymyksiin. Esille nousi kuitenkin tämä esiin nostamiani asia omavalvonta, jota pidettiin ”vähän” kyseenalaisena vanhana mallina. Minä olen pitänyt sitä aina huonona toteutuksena. Hirvittävä määrä lisää paperityötä ja raportointia. Itse olen aina miettinyt, kuka ennättää lukea nuo raportit, joita tulee iso määrä, eri toimijoilta, ainakin sosiaali ja terveydenhoitopuolella,
Minusta ideana hyvä mutta käytännössä se ei toimi, kuin niin kauan kun jotain pahaa todella tapahtuu.
Olisi monta malliesimerkkiä, mutta en halua niitä nostaa esiin sosiaali ja terveydenhoitopuolelta.
Sanoisin susi jo syntyessään.
Toinen seikka joka nousi esiin oli ELY keskuksen henkilökunta Kainuun alueella noita valvontaviranomaisia on viisi henkilöä.
Puhuttiin uusista paremmista valvontatyökaluista ja digisoinnista.
No mitä ne työkalut on robottejako, vai droneja, tiedä häntä, vai lisää papereita ja tietokoneen kanssa raportointia.
Tuottava ja valvova ihminen pitää saada pois ketjusta.
Myös tuo ketjuttaminen toisille urakoitsijoille nousi esiin, eli monet asiat joita nostin esiin.
Ikävä kyllä vanha sanonta samalla kattila tekijöistä ja puuronsyöjistä on aika pitkälle totta. ”sitä pahempi soppa”
Tähän on tultu tulosta pitää saada ja omia työntekijöitä ei kannata pitää, teetetään siellä mistä halvimmalla saa, sivuluista huolimatta.
Edelleenkin on paljon asioita, todellisuutta mitä emme tiedä.
Jokin on pettänyt pahasti, vasta oikeuden päätöksestä ja syytteistä näemme onko teko ollut tahallista, tuleeko tuomio törkeästä ympäristörikoksesta, vai lieveneekö syytteet miten ja kenen osalta. Kuten sanoin lakimiehet tekevät pitkää päivää ja kuittaavat omaa palkkaansa, tuloksensa mukaan. Se on varma rahaa on.
Ilmoita asiaton viesti
—
– – ”Jokihelmisimpukkaesiintymien sijaintitiedot ovat julkisuuslain mukaista salattavaa tietoa, mikäli tiedon julkistaminen vaarantaa lajin suojelun (laki 621/1999 pykälä 24 kohta 14). Siksi raportissa ei kerrota esiintymien tarkkaa sijaintia.” – –
Lähde:
Oulasvirta, P. 2020: Jokihelmisimpukan nykytila ja lajin suojelemiseksi tarvittavat toimet Suomessa. Alleco Oy raportti n:o 3/2020. 104 s
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162681/Taustaselvitys_Raakku.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Tällä ei ole merkitystä lupien myöntämiseen ja suojelualueiden merkitsemiseen kyseisiin karttoihin.
Koska aikaisemmissa jutuissa (media) on mainittu kohteesta olleen luvan mukana kaikki tiedot suoja-alueista ja ajoreitistä, jota ei kumpaakaan oltu noudatettu.
Yksityisen henkilö on vaikea saada suojelukohteista ja paikoista tietoa, joka on ymmärrettävää.
En tiedä merkitäänkö rauhoitusalue maastoon millään merkein? Kuten yksityisten kalastusalueet merkitään.
Ilmoita asiaton viesti
En tietenkään voi kommentoida asiaa muuten kuin omasta kokemuksestani ja tuntevieni ihmisten kokemuksesta jotka rajoittuvat kovin pienelle alueelle mutta niiden kokemusten mukaan niin Stora kuin muutkin yhtiöt ovat noudattaneet annettuja rajoituksia hakkuissa luontokohteiden suhteen aivan täydellisesti ja jopa erityisen varovaisesti. Joskus on ollut pientä ja vähän isompaakin skismaa mutta ne ovat liittyneet ihan muihin asioihin kuin luontokohteisiin, niissä on menetelty jopa ylivarovaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Oma käsitykseni on samansuuntainen. Suurilla yhtiöillä ei ole varaa riskeerata mainettaan niin, että ne rikkoisivat ympäristölakeja mennen tullen. Tämä on suurella todennäköisyydellä poikkeustapaus. Vaikka S-E reagoi varmuuden vuoksi ikään kuin kyse olisi systeemivirheestä, niin todennäköisesti kyse on pikemmin yksittäisestä virheestä.
Kun kyse on suuresta määrästä toimijoita, niin jossain kohtaa näin voi käydä. Jos kyse olisi suurista taloudellisista voitoista sen vuoksi, että määräyksiä rikottiin, niin se voisi olla motiivi, mutta sellaisesta ei voi olla kyse. Kyse voi olla niinkin yksinkertaisesta asiasta, että metsäkoneen kuljettaja ei halunnut tai ymmärtänyt syytä, miksi puolikuivan joen yli ei voisi ajaa sen sijaan, että olisi pitänyt lähteä kiertämään satoja metrejä. Pidän tätä todennäköisenä syynä. Asia ehkä selviää aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on myllätty joen pohjia telakaivinkoneella kikometri tolkulla ja kuljettu siis joen suuntaan ilman että kukaan älähtää.
Tossa yksi esimerkki.
https://www.forssanlehti.fi/paikalliset/4888262
Ilmoita asiaton viesti
Kraakku ongelma kuuluu elintasoon niinkuin embokin.
Ilmoita asiaton viesti
Tapaus Hukkajoessa on taas tullut esiin politiikkojen lempilapsi eli se Konsta Pylkkäsen imelä Jälkiviisaus.
Mielenkiinnolla odotan poliisin tekemää virallista selvitystä; lakien ja asetusten mukaan. Ettei vain menisi joillain politikoilla kahvit väärään kurkkuun?
Mutta odotellaan.
Erityisellä mielenkiinnolla olen seurannut ministeri Mykkäsen esiinmarssia vihreiden arvojen edustajana eli meuhkaamista tiedotusvälineissä.
Mutta ajatellaan positiivisesti!
Meillähän on tämä Merikotka-ongelma (7400 €/kpl). Tai oikeastaan ongelmana on Merikotkia tappavat tuulivoimalat.
Nyt odotammekin ministeri Mykkäsen nopeita toimenpiteitä Merikotkan suojelun toteuttamisesta olemassa olevien lakien ja asetusten mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kuvalehti kirjoittaa Raakku skandaalin olevan metsäteollisuuden osalta vain jäävuoren huippu. https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/raakut-ovat-jaavuoren-huippu/
Itse kyselen ja mietiskelen , voiko Suomeen EU tavoitteista poikkeava liikennejärjestelmä rakennelma – olla siellä Suomen Kuvalehden kuvaaman jäävuoren sisällä, vaikkei sitä artikkelissa mainitakaan. ?
’
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/puun-hankintaketjun-vaikutus-logistiikan-ymparisto-turvallisuuteen-ja-puun-myyntihetken-valintaan/
Ilmoita asiaton viesti
—
US Puheenvuoro 16.10.2023:
”Lokitiedoista voidaan jälkikäteen selvittää, kuka poisti metsälakikohdemerkinnän Ramoninkatu 4:n rantalehdolta v. 2017”
https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/document/metsalain-10-pykalan-kohteiden-tulkintasuositus.pdf
—
SUOMEN YMPÄRISTÖ 29 | 2006
”Metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen kartoituksen laadun ja luotettavuuden analyysi”
Janne S. Kotiaho ja Ville A.O. Selonen
Metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen (METE) kartoitus oli seuraus metsälain uudistuksesta ja siihen tulleen tärkeiden elinympäristöjen määrittelyn ja säilyttämisvelvoitteen seurauksena. Koska metsälain mukaan metsiä tulee hoitaa ja käyttää siten, että luonnon monimuotoisuudelle arvokkaat ominaispiirteet säilyvät, toteutettiin näiden erityisen arvokkaiden elinympäristöjen inventointi ja kartoitus kaikissa yksityisissä talousmetsissä. Kartoitusprojekti on ollut Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion ja alueellisten metsäkeskusten yhteishanke, joka on toteutettu ministeriön toimeksiannosta ja rahoituksella metsäkeskuksissa.” – –
https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/101c01be-8ff5-4891-9961-9c70772607d0/content
Ilmoita asiaton viesti
—
Ei hutkita, ennen kuin tutkitaan:
SUOMEN YMPÄRISTÖ 29 | 2006
Metsälain erityisen tärkeiden
elinympäristöjen kartoituksen
laadun ja luotettavuuden analyysi
Janne S. Kotiaho ja Ville A.O. Selonen
Esimerkkinä alla, mikä m u u ns. väliintuleva muuttuja voi Hukkajoen tapauksen tavoin (vaikka vain taustalla) vaikuttaa arvokkaiden suojeltavien kohteiden suojeluun ihan käytännössä:
s. 58: – – ”Löysimme LUOTSI-tietokannasta myös selviä
virheitä. Karttoja tutkiessamme paljastui, että mo-
nimuotoisuuden lisämääre 40 tai 43 oli merkitse-
mättä kaikkiaan 6,8 prosentilla kartalle rajatuista
kohteista. Aineistoa tietokannasta haettaessa nämä
kohteet jäävät havaitsematta. Valtakunnan tasolle
laskettuna tämä merkitsee noin 11100 kohdetta. Sen
lisäksi, että lisämääre oli merkitsemättä 6,8 pro-
sentilla kohteista, noin 5 prosentilla merkintätieto
kartalla erosi tiedostossa olevasta tiedosta. Tämä
tarkoittaa valtakunnan tasolla sitä, että tiedostossa
tai kartalla on virheellinen tieto noin 8200 kohteel-
la. Yhteensä LUOTSI tietokannassa on siis noin 12
% kohteista virheellisesti merkitty METE-kohteiksi
tai muiksi arvokkaiksi kohteiksi.” – –
s. 59:
– – ”Kartoitusvuoden lisäksi METE-
kohteiden pinta-aloihin on vaikutusta metsäkes-
kuksella sekä metsäkeskuksen ja kartoitusvuoden
välisellä yhdysvaikutuksella. Suurin keskimääräi-
nen ero kohteiden pinta-alan mediaanissa metsä-
keskusten välillä on absoluuttisesti 0,30 hehtaaria
ja suhteellisesti 53,6 %. Käytännössä analyysin tu-
lokset kertovat kolme asiaa: metsäkeskusten välillä
on eroja METE-kohteiden pinta-alan rajauksissa,
rajausperusteet ovat muuttuneet kartoituksen
edetessä tiukemmiksi johtaen pienempiin pinta-
alarajauksiin ja rajausperusteet ovat muuttuneet
eri tavoin metsäkeskusten välillä. Nämä erot ovat
todellisia eroja kartoitusperusteissa eivätkä johdu
siitä, että elinympäristötyyppien pinta-alat eroavat
luonnollisista syistä eivätkä siitä, että elinympäris-
tötyyppien jakautuminen metsäkeskuksiin ei ole
satunnaista.” – –
https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/101c01be-8ff5-4891-9961-9c70772607d0/content
Ilmoita asiaton viesti
Nopeasti alkoi likapyykin pesu.
Esille on tullut myös toinen kohde, jossa urakoitsija ei ole noudattanut ELY keskuksen ja Stora Enson ohjeistuksia.
Kirjoitus oli Ilta Sanomissa.
Sen lisäksi yhtiö oli jo aiemmin sanonut sopimuksen irti Hukkajoen urakoitsijan kanssa. Nyt se oli päätetty lopettaa heti ilman irtisanomisaikoja.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010659271.html
Ilmoita asiaton viesti
Hieman ristiriitaista tietoa: oli jo sanonut sopimuksen irti aiemmin eli jo ennen Hukkajoen tapausta vai vasta nyt Hukkajoki-keisin tultua julki? Vai tehtiinkö irtisanominen varmuuden vuoksi kahteen kertaan?
Ilmoita asiaton viesti
Korjataan vähän kirjoitusta, Metsä Group oli sanonut sopimuksen irti jo aiemmin ja nyt tässä tilanteessa päättymään heti. Ilmeisesti irtisanomisessa on ollut joku määräaika, en tiedä. Mutta painava syy pitää olla jos sopimuksessa on irtisanomisaika ja nyt jo tuon irtisanomisen jälkeen sanotaan päättyneeksi heti. Pitää olla vahvat perusteet. Tämä urakoitsija oli ollut myös S-E;n urakoitsija.
Ilmoita asiaton viesti
Metsä Groupin urakoitsija ei noudata SE ohjeita?
Ilmoita asiaton viesti