Hukkajoen raakkukeisi: Stora-Enso myönsi organisaationsa virheen, mutta Mykkänen ei

Motto: Yleensä käy niin, että kun osoittaa toista etusormella syylliseksi, niin kolme sormea osoittaa itseään päin

Kuka on syyllinen?

Syyllistä Hukkajoen raakkukatastrofiin alettiin välittömästi etsiä. Sitä ei ollut vaikea löytää, koska se oli Stora-Enson työmaa. Eilen astui Stora-Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström median eteen ja myönsi, että he ovat tehneet virheen, he ottavat vastuun ja aloittavat korjaavat toimenpiteet välittömästi. Minusta hieman ylireagoiden Sohlström ilmoitti, että kaikki hakkuut keskeytetään, joihin liittyy ympäristösuojelun kannalta erityisvaatimuksia. Hyvä niin ja sillä yritetään paikata tapahtunutta virhettä.

Mykkäselle: ei kannata aloittaa heitellä kiviä, jos asuu lasitalossa

Ympäristöministeri Kai Mykkänen astui tapauksen tultua julkisuuteen ja vaati Stora-Ensolta täyttä vastuuta tapahtuneesta. Mutta jotain oleellista unohtui. Kuvan mukaan käy yleensä niin, että kun osoitat jotain syylliseksi, niin kolme sormea osoittaa itseään päin.

Nimittäin kyllä Mykkäsen oli ympäristöministerinä pitänyt selvittää oman organisaationsa eli ympäristöministeriön virkamiesten ja ylipäänsä kaikkien asiaan liittyvien virkamiesten toimintaa. Asiaan liittyy oleellisesti Kainuun ELY-keskus  eli Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja sen toiminta. Metsien hoitoa valvoo Metsäkeskus, joka kuuluu Maa-ja metsätalousministeriön alaisuuteen. Jokaisesta hakkuusta on tehtävä ilmoitus Metsäkeskukselle.

Suomen poliittiseen ja virkamieskulttuuriin kuuluu, että he eivät tee virheitä. Mykkänen ei ole puolella sanalla ilmoittanut, että myös virkamiesten toiminnassa on ollut virheitä ja parannettavaa. Sohlström olisi voinut ilmoittaa, että vastuu oli metsän hakkuun suorittavalla alihankkijalla, koska heidän laatu- ja ympäristöjärjestelmän mukaan heitä on informoitu raakkujoesta ja sen suojelutarpeesta. Sohlström ymmärsi, että jossain kohta tiedonkulku on katkennut.

Mutta Mykkänen ei ole tunnustanut, että myös virkamiehillä on viestikapula pudonnut parissa kohtaa. Onko varmaa, että hakkuuluvan antanut virkamies on varmistanut, että näin arvokkaan luontokohteen hakkuusuunnitelma on tarpeeksi tarkka ja miten virkamies on varmistanut, että se on välitetty metsäkoneen kuljettajille saakka. Ja ennen kaikkea, kuinka usein virkamies kävi tarkistamassa, että toiminta on suunnitelmien mukaista.

Mykkäsen pitäisi olla ministerinä tietoinen virkamiesten ”ammattitaudista”, jota kutsutaan liimapeffataudiksi (sille on myös karkeampi kansanomainen nimitys) eli virkamiehiä  ei saada liikkeelle konttorituolista. Onko Mykkänen varmistanut, että virkamiesten ohjeet ovat ajan tasalla? Esimerkiksi, että onko arvokkaissa luontokohteissa  aina välittömästi hakkuun aloittamisen jälkeen käytävä paikan päällä tarkistamassa toiminnan laatu. Vahvasti epäilen ohjeiden laatutasoa. Turha nipottaa, että ei tähän ole aikaa. Arvokkaiden luontokohteiden hakkuita ei todennäköisesti ole menossa yhden ELY-keskuksen alueella vuodessa kuin yhden käden sormilla laskien.

Muita yleisiä havaintoja ja kommentteja

Entisenä laatu- ympäristöjärjestelmien ammattilaisena tulee mieleeni pari asiaa. Virheiden sattuessa (niitä tulee väistämättä), on oleellista tunnistaa, että onko kyse systeemivirheestä vai yksityisestä poikkeamasta, jota voi kutsua myös inhimilliseksi virheeksi. Stora-Enso on reagoinut asiaan niin, että kyse on heidän järjestelmänsä systeemivirheestä, eli koulutus on ollut puutteellista. Tämä tarkoittaa, että heidän ohjeensa asiasta ovat kunnossa, mutta niiden noudattaminen on epäonnistunut koulutuksen puutteiden vuoksi. Todennäköisesti oikea johtopäätös ja oikea korjaava toimenpide. Stora-Enso olisi voinut myös reagoida niin, että ohjeistus on kunnossa, emme ole syyllisiä, vaan alihankkija on tehnyt virheen. Näin toimii yleensä laaduton yritys.

Anna yhden vihjeen Stora-Ensolle ja muillekin toimijoille, joiden on toimittava alihankkijoiden kanssa. Antakaa heille kirjalliset ohjeet ja niistä kuittaus. Kuittauksen on ulotuttava tällaisessa tapauksessa yksittäiseen metsäkoneen kuljettajaan saakka, jonka paperissa lukee henkilökohtainen korvausvelvollisuus, jos hän rikkoo ohjeita: esimerkiksi yhden miljoonan euron henkilökohtainen korvausvelvollisuus. Takaan, että tällaiset tapaukset eivät toistu.

Olen itse Nesteellä työskennellessäni joutunut allekirjoittamaan henkilökohtaisen paperin, jossa korvausvelvollisuus oli muistaakseni miljoona markkaa, jotta en paljasta Union Carbiden erään prosessin tietoja kenellekään. Ei ole tullut mieleenkään, eikä ole mennyt yöunet.

Median ja Vihreiden toiminnan laatu

Hukkajoen tapausta on uutisoitu nyt jo usean päivän ajan. Useasti on uutisoitu, että metsäkoneet tappoivat tuhansia raakkuja kulkiessaan Hukkajoen yli. Ainakaan minä en vielä yleisen elämänkokemuksen perusteella usko, että joessa on ollut ylimenopaikoilla tuhansia raakkuja. Sen sijaan alajuoksulla raakkuja saattaa kuolla samentuneen veden aiheuttamiin ongelmiin jopa satoja, mutta tuhansia pidän vahvasti liioiteltuna. Ehkä todellisemmat luvut paljastuvat myöhemmin.

Vihreät poliitikot etunenässä Oras Tynkkynen riensivät jo vaatimaan valtion tukien takaisinperintää Stora-Ensolta. Yksittäisen tapauksen perusteella ei pidä ylireagoida.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu