Hurrikaani Idan aiheuttamat tuhot historian valossa

Trooppinen myrsky Ida voimistui 1-luokan hurrikaaniksi 27. elokuuta Meksikon lahdella ja rantautui Louisianaan 28.8.21. Aamulla 29.9.21 Ida oli voimistunut 4. luokan hurrikaaniksi. Tämän jälkeen Ida suuntautui mantereella koilliseen New Yorkin seutua kohti. Syyskuun 2. päivänä sen häntä saavutti Kanadan kaakkoisosat ja siirtyi Atlantille.  Syyskuun 4. päivään mennessä oli raportoitu 71 kuolonuhria, joista 45 oli New Yorkin ja New Jerseyn alueella. Erikoisesti New Yorkin alueen tulvatuhoja media on raportoinut kaikkien aikojen suurimpina.

Kokemuksesta kriittiset lukijat ovat oppineet, että jos media (tai IPCC) ilmoittaa ”kaikkien aikojen” ennätyksen syntyneen, niin siihen kannattaa suhtautua asenteella, että tuskinpa vain. Näinhän siinä kävi tälläkin kertaa.

Uuden Englannin historiallinen seura on raportoinut 21.9.1938 New Yorkin ja Uuden Englannin alueella tapahtuneen myrskyn tuhoista seuraavasti:
– kuolonuhreja välillä 400–800
– 4500 kotia tuhoutui ja 25 000 kotia vahingoittui
– autoja tuhoutui 26 00 ja sähköpylväitä 27 000
– puita kaatui New Yorkin ja Uuden Englannin alueella arviolta 2 miljardia kappaletta.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että tällaista kasvavaa trendiä ei ole hirmumyrskyjen lukumäärässä kuten tutkimus Wienkle et al. 2012, Journal of Climate.  Ilmastoeliitin kanta on, että hurrikaanien ja hirmumyrskyjen määrä kasvaa, koska merten pintalämpötila nousee kasvihuonekaasujen aiheuttamana.

Kuvasta näkyy, että Meksikon lahdella tämä pintalämpötilan kasvu näkyy elokuun lämpötiloissa, mutta ei heinäkuun lämpötiloissa. Vuoden 2021 elokuun pintalämpötila ei poikennut oleellisesti muutaman viime vuoden lämpötiloista. Trooppisten hirmumyrskyjen syntymisen edellytys on meriveden korkea pintalämpötila, mutta se on normaali ilmiö trooppisella merialueella. Koska hirmumyrskyjä ei synny juuri ollenkaan Pohjoisella Tyynellä merellä, Intian valtamerellä ja Persian lahdella, niin hirmumyrskyjen syntyminen edellyttää monen muun suotuisan tekijän yhteensattumista.

 

+17
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu