HUSin ylilääkäri luottaa kirurgisten maskien tehoon – taustalla kiista aerosolitartunnasta ja pisaratartunnasta

Kirjoitin eilen jutun täällä Usarissa, kuinka väitöskirjatutkija Lotta Oksanen on tutkimuksessaan osoittanut, että yksikään sairaalassa työskennellyt, joka käytti FFP2- tai FFP3-tason hengityssuojainta ei sairastunut koronaan, mutta 14 kirurgisen maskin käyttäjää sai tartunnan. Tulos on julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä, ja artikkelissa todetaan kyseisten suojainten suojauskyvyn olevan tilastollisesti merkittävä.

Arvelinkin, että tähän tulee ”imperiumin vastaisku” eli virallisten tahojen lausuntoja, joissa vähätellään tutkimusta ja puolustetaan kirurgisia maskeja tai kasvomaskeja ylipäänsä. Isku tuli välittömästi, sillä tänään Hesarissa oli HUSin ylilääkäri Asko Järvisen haastattelu asiasta. Järvinen myöntää, että FFP2/3-suojaimet suojaavat paremmin kuin kirurgiset maskit, mutta sitten tulee asian vesittelyä:

  • ”Suojainten pitää olla todella tiiviisti kasvoilla”. Totta kai pitää olla, mutta FFP2/3 istuu luontaisesti paljon paremmin kasvojen muotoihin kuin kirurginen maski pienentäen huomattavasti ohihengityksen määrää.
  • ”Sen kanssa työskentely on huomattavasti kirurgista maksia raskaampaa”. Asiassa on sellainenkin kompromissi, että henkilö käyttää ohihengitysventtiilillä varustettua suojainta. Kun henkilö pysyy terveenä hyvän FFP2/3-suojaimen ansiosta, hän ei levitä koronaa, mutta säilyy terveenä hyvän suodattimen ansiosta.
  • Kaikki viittaa siihen, että kirurginen maski ei päästä merkittävästi tartuntoja syntymään”. Tällä kannanotolla Järvinen käytännössä torppaa Oksasen tutkimuksen tulokset.

Järvisen viimeinen kannanotto perustuu kaiken taustalla olevaan peruskysymykseen eli leviääkö korona pääsääntöisesti pisaratartuntana vai aerosolitartuntana. ”Vanhan liiton lääkärit” pitävät edelleen 30-luvulta peräisin olevaa pisaratartuntaa dominoivana tartuntatapana, mutta uuden polven tutkijat ovat osoittaneet, että aerosolitartunta on dominoiva leviämistapa. Jokainen kansalainekin voi harrastaa yksityisajattelua, ja pohtia, miten joku supertarttuja ehti yhden illan aikana tartuttaa yli 90 ihmistä. Superyskijä? Lainaan seuraavaksi THL:n virallista ohjetta asiasta, joka on päivitetty 22.1.2021:

”Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, nauraa, laulaa tai puhuu. Virus voi tarttua myös sairastuneesta suoran kosketuksen kautta. On mahdollista, että tartunnan saa myös pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.”

Mitä mieltä THL on aerosolitartunnasta? Olen seurannut asiaa vuoden päivät ja löysin THL:n käsityksen asiasta, jonka olen kirjoittanut 6.10.20: ”Tutkimuksissa on havaittu viitteitä siitä, että koronavirus (COVID-19) voisi tarttua myös ilmavälitteisesti”. Voimassa olevassa ohjeessa sanamuodossa on hieman annettu lisää mahdollisuuksia aerosolitartunnalle: Ilmavälitteiset tartunnat ovat mahdollisia etenkin sisätiloissa, jos ilmanvaihto on huono.” THL on siis sen verran antanut periksi ja huomioinut aerosolitartuntaa, että ensiksi siitä oli vain viitteitä, mutta nyt vuoden päästä aerosolitartuntakin on mahdollista!

***

Sanotaan, että joka vanhoja muistelee, niin sitä tikulla silmään. Muistelen kuitenkin. Hallitus tilasi toukokuussa 2020 emerita professori Marjukka Mäkelältä tilaustutkimuksen maskien tarpeellisuudesta. Mäkelä löysi viisi laadukasta tutkimusta, joissa oli kaikissa käytetty kirurgista kasvomaskia ja tulokset olivat, että kirurgisten kasvomaskien vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen on vähäinen tai olematon.

                                                                      ***

Mitähän tästä pitäisi ajatella? Ainakin yksi johtopäätös on, että onpahan hallituksella, mistä valita. Miten olisi, jos hallitus tilaisi vielä yhden tilaustutkimuksen ulkomaiselta tutkimuslaitokselta ja maasta, jossa korona on pidetty hyvin kurissa alusta alkaen? Etelä-Korea, Uusi-Seelanti? Niissä maissa on vielä sekin hyvä puoli, että joku virkamies voisi tehdä ulkomaanmatkan näinä haastavina aikoina tai ehkä siihen tarvittaisiin jopa ministeri.

 

+8
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu