Ilmastohysterian alkutahti lyötiin 33 vuotta sitten: kasvihuoneilmiö on havaittu

Viikko sitten 23.6.1988 tuli kuluneeksi tasan 33 vuotta siitä, kun Dr. James Hansen antoi todistuksensa USA:n senaatissa ilmastonmuutoksesta, kuva 1. Myös kasvihuoneilmiön suuruus on 33 astetta – siis ”juhlavuosi”.  Dr. Hansen toimi tuolloin tutkijana laitoksessa nimeltä NASA:n Goddard Institute for Space Studies (GISS). Tuosta todistuksesta katsotaan alkaneen nykyinen jopa hysteriaksi kehittynyt ilmiö ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Tämä tilaisuus oli käännekohta ilmastotieteen historiassa.

Kuva 1. Dr. James Hansen.

Hansen oli tutkinut n. vuodesta 1975 alkaen ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Coloradon senaattori Tim Wirth järjesti tilaisuuden senaatin Energiakomiteassa. Hansen käytti taitavasti hyväkseen USA:ssa tuolloin vallinnutta lämpö- ja kuivuusjaksoa, joka oli tuhonnut noin puolet USA:n viljasadosta ja metsäpalot olivat yleisiä. Puolet maasta oli julistettu tuhoalueeksi. Washingtonissa lämpötila oli tuona päivänä 38 ⁰C ja monet ihmiset aprikoivat, onko tämä pelkästään luonnollista lämpötilavaihtelua.
Dr. Hansenilla oli selkeä vastaus tähän, että tämä ei ollut luonnollisen vaihtelun aiheuttama ilmiö. Hän tiivisti sanomansa heti alussa kolmeen kohtaan: 1) Vuonna 1988 maapallo on kuumempi kuin koskaan mittaushistorian aikana, 2) Ilmiö johtuu kasvihuoneilmiöstä 99 %:n varmuudella (antoi luvun myöhemmin puheessaan), 3) Tietokonemallit osoittavat, että kasvihuoneilmiön voimistuminen tulee aiheuttamaan lisääntyviä sään ääri-ilmiöitä kuten lämpöaaltoja.

Korostaakseen sanomaansa Hansen käytti liian yksinkertaistettuja ilmaisuja kuten: ”Mielipiteeni on, että kasvihuoneilmiö on havaittu (detected) ja se muuttaa ilmastoamme nyt”. Kasvihuoneilmiö on ollut koko ajan olemassa ja se tekee maapallosta asuttavan ja sen tunnisti Fourier jo vuonna 1824. Hansen halusi korostaa, että lämpenemiseen on syynä vain kasvihuoneilmiön nousu kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta johtuen, mutta yksinkertaisti liikaa. Ehkä hän ei uskonut poliitikkojen kykyyn ymmärtää näitä asioita? Maallikot ottavat kirjaimellisesti, että nyt tutkijat ovat havainneet uuden ilmiön, jolla on tutkijoiden mukaan vakavia seurauksia ihmiskunnalle.

On hyvä huomata, että joukossa on aina joitakuita, jotka osaavat ajatella omilla aivoillaan. Senaattori McClure totesi, että 1930-luvun kuivuusjakso oli pahempi kuin nyt ja totesi, että se ei ole voinut johtua kasvihuoneilmiöstä. Sitten hän kysyi Hansenilta, että onko se johtunut kasvihuoneilmiöstä. Dr. Hansen tunnusti, että he eivät tiedä, mikä aiheutti 1930-luvun kuivuusjakson. Jos samaa asiaa kysytään tämä päivän ilmastoeliitin edustajilta, niin heilläkään ei ole tietoa.

Kuva 2. Dr. Hansenin kolme skenaariota lämpötilavaikutuksineen: A. CO2-emissiot kasvavat 1,5 % vuodessa  CO2eq 630 ppm vuonna 2030; B. CO2-emissioiden kasvuvauhti vuoden 1988 tasolla ja CO2eq 630 ppm vuonna 2060; C. CO2-emissioiden kasvu lakkaa vuoden 2000 jälkeen.

Lisäys 1.7.21 klo 9:25

Kuva 2 b. Lämpötila- ja CO2-käyrät.

Hansenin skenaarioilla ei ole tänä päivänä kovin suurta arvoa, mutta ne osoittavat, että lämpötilavaikutukset olivat liioiteltuja. Varsinkin 2000-luvun lämpötilapaussi on osoittanut kaikki ilmastoeliitin ilmastomallien tulokset virheellisiksi, jotka antavat aivan liian korkeita lämpötila-arvoja.


Kuva 3. IPCC:n ilmastomalli, Ollilan ilmastomalli ja toteutunut lämpötila
Kuva 3 osoittaa, että muutamassa vuodessa kehittynyt lyhytaaltoisen säteilyn olisi pitänyt nostaa lämpötilaa n. 0,5 astetta enemmän kuin on mitattu. Ilmastoeliitti vaikenee lyhytaaltoisen säteilyn anomaliasta ja sen vaikutuksesta.

Alfa-tv:n ohjelma ”Maailmaa pelastamassa” 30.6.21 klo 19:30

Satuin katsomaan pääosan AlfaTV:n ohjelmasta ”Maailmaa pelastamassa”, jonka isäntänä oli Eero Paloheimo, moderaattorina Sanna Stellan ja vieraina Timo Vihma, Markku Kanninen, ja Outi Honkatukia. Kaikki osallistujat olivat yksimielisiä siitä, että IPCC:n ilmastotiede on oikeassa ilmastonmuutoksen syistä eli se aiheutuu kasvihuonekaasuista. Keskustelussa tuli esiin, että osallistujat olivat myös sitä mieltä, että maapallo aavikoituu, metsäpinta-ala pienenee, maanviljelys on vaikeuksissa, kuivuus lisääntyy ja metsäpalot yleistyvät. Nämä tuskin ovat kenellekään asiaa seuranneelle uutta tietoa. Keskustelijat olivat myös sitä mieltä – ja erikoisesti Paloheimo – että ihmiskunnalla on todella kiire emissioiden leikkaamisessa tai muuten käy huonosti. Siis vanha tuttu tarina – ilmastohysteriaa pahimmillaan.

Muistutan tähän väliin kuvien muodossa, miten nämä asiat oikeasti ovat. Maapallo todellisuudessa vihertyy eli metsäpinta-ala on kasvanut 1970-luvulta lähtien, kuva 4 ja siitä on useita tieteellisiä tutkimuksia suorat satelliittikuvat mukaan lukien.

Kuva 4. Maapallo vihertyy, jota osoittaa vihertyvät alueet.

Metsäpaloalueiden pinta-ala on pienentynyt kiitos parempien sammutustekniikoiden, kuva 5.


Kuva 5. Globaali metsäpaloalan trendi.

Kanadan luoteisosissa vallitseva lämpöaalto on nostanut poikkeuslämpötilat taas puheenaiheeksi. Ilmastosta johtuvat kuolemantapaukset ovat dramaattisesti pienentyneet, kuva 5.


Kuva 5. Ilmastosta johtuvat kuolemat.

Satomäärät ovat kasvaneet lähes lineaarisesti koko ajan myös viime vuosi mukaan lukien. Sään poikkeusilmiöt kuten hirmumyrskyt eivät ole lisääntyneet, vaan mm. tornadoissa on selvä laskeva trendi.

AlfaTV:n ohjelmastakin jäi aika epätodellinen olo, koska sen osallistujat elävät jossakin rinnakkaistodellisuudessa, jossa tosiasioita ei tunnusteta. Toisinajattelijoita syyllistetään jatkuvasti mm. sellaisella toteamuksella, joka tässäkin ohjelmassa tuli esiin, että kuinka on ihmisiä, jotka edelleen kieltävät ilmastonmuutoksen olemassaolon. Tilanne on ihan päinvastoin. Toisinajattelijat ovat niitä, jotka hyväksyvät ilmastonmuutoksen ja sanovat, että sitä on aina ollut ja viimeisen jääkauden on ollut useita lämpimämpiä jaksoja kuin nykyinen. Kyse on siitä, mistä ne ovat aiheutuneet, mutta se on tabu ilmastohysteriaa lietsoville.

Lisäykset 1.7.2021 klo 13:55

Kuva 6 a. Metsäpalojen määrät USA:ssa

Kuva 6b. Metsäpalojen määrät Välimeren alueella

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 19 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

 

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu