Ilmastoon vaikuttavat kosmiset ilmiöt
Sinivirta julkaisi tänään klo 11:38 blogikirjoituksen tähtitieteellisestä ilmastoteoriasta. Kommentoin kirjoitusta ja otin esiin kolme argumentointivirhettä, joita nimitetään olkiukkoargumenteiksi ja ne ovat suosittuja varsinkin poliitikoilla. Väitetään, että vastapuoli on esittänyt jotakin, jota hän ei ole koskaan tehnyt, ja sitten kumotaan tämä itse keksitty tai kehitetty argumentti eli väite. Äitivainaani sanoi tästä asiasta, että kun itse kysyy ja itse vastaa, niin pärjää väittelyssä oikein hyvin.
Sinivirta ei tietenkään tunnustanut yhtään mitään, mutta reagoi kuitenkin kirjoittamalla uuden blogin, joka on julkaistu 17: 43. Tämä on kätevä tapa saada epäonnistunut blogi siirtymään etusivulta pois, koska Puheenvuoro ei salli kuin yhden kirjoituksen kultakin kirjoittajalla kerrallaan etusivulle.
Yleensä tällainen väittely, jossa vastapuoli ei edes vastaa kommentteihin, johtaa vain hyödyttömiin juupas -eipäs kommenttiketjuihin. Tällä kertaa päädyin kirjoittamaan vastablogin, koska tästä asiasta ei ole paljonkaan kirjoitettu ja se on punainen vaate IPCC:lle ja sen tukijoille. IPCC ei tunnusta yhtään ilmaston syklistä ilmiötä, jolla olisi vaikutusta maapallon lämpötilaan ajanjaksolla 1750-2019. Syklinen ilmiö tapahtuu toistuvana kutakuinkin samanlaisena. Tunnetuin kosminen sykli on ns. aurinkosykli, jossa auringon aktiivisuus vaihtelee 10-14 vuoden jaksoissa.
IPCC ei tietenkään tunnusta myöskään mitään kosmista tekijää, joka olisi vaikuttanut pitkän aikavälin lämpötilan nousuun vuodesta 1750 eteenpäin.
Koska minulla on varsin suuri varasto tähänkin aihepiiriin liittyviä kuvia, katsoin aiheelliseksi kirjoittaa tämän blogin. Tavoitteeni on aina ollut popularisoida tiedettä näillä kirjoituksilla, jotta ihan tavallinen maallikko voi ymmärtää, mistä on kysymys.
- Väite ”auringon magneettikenttä ei voi kääntää galaktisia kosmisia säteitä”
Auringon magneettikenttä ja maapallon magneettikenttä suojaavat maapalloa kosmiselta säteilyltä. Ei kokonaan, mutta suurelta osin, kuva 1.
Kuva 1. Maapallon ja auringon magneettikenttä ovat yhteydessä toisiinsa ja muodostavat suojakilven kosmista säteilyä vastaan.
Kosmista säteilyä saapuu kuitenkin maapallon ilmakehään ja aina pinnalle saakka. Tässä säteilyssä havaitaan maanpinnalla sama syklisyys kuin auringon pilkuissa, kuva 2.
Kuva 2. Kosmisen säteilyn ja aurinkopilkkumäärien syklisyys (climate4you).
Kun auringon aktiivisuus on korkeimmillaan, joka näkyy aurinkopilkkujen maksimimääränä, niin vastaavasti kosmisen säteilyn määrä maanpinnalla on minimissä. Näiden kahden ilmiön syy-yhteys on selvä pelkästään silmällä katsoen. Fyysinen selitys on, että aktiivisempi aurinko vahvistaa magneettikenttäänsä ja se pienentää kosmista säteilyä, joka tulee maahan saakka. Kyllä aurinko pystyy kääntämään kosmisia säteitä ja sitä ei tietääkseni kukaan tutkija kiistä. Amatöörit ovat asia erikseen.
- Väite: ”Auringon massan huojunta ei vaikuta maapallon pitkäaikaiseen lämpötilan muutosnopeuteen”
Tämä väite on puhdas olkiukko, sillä en ole törmännyt tällaiseen väitteeseen tieteellisissä tutkimuksissa enkä missään. Sen sijaan on tutkimuksia – omani mukaan lukien – joissa esitetään tämän ilmiön saavan aikaan syklisen lämpötilanmuutoksen noin 60 vuoden aikajaksolla. Lisää vähän myöhemmin. Syklisyys ei siis nosta lämpötilaa jatkuvasti, vaan jaksoittain.
- Väite ”Planeettojen konjunktio ja kosminen pöly vaikuttavat merkittävästi Auringon TSI- arvoon”
Planeettojen konjunktio tarkoittaa sitä, että maasta katsottuna kaksi tai useampaa planeettaa asettuvat samalla viivalle. Planeetat voivat olla konjunktiossa auringon samalla puolella tai vastakkaisilla puolilla. Tämä väite on myös puhdas olkiukkoväite, koska kukaan ei ole väittänyt, että konjunktio vaikuttaisi auringon aktiivisuuteen kuten aurinkosyklin taajuuteen tai kokonaissäteilyn voimakkuuteen TSI (Total Solar Irradiation).
Olen esittänyt, että maapallon radalla oleva pölypilven sijainti muuttuu hieman aurinkokunnan gravitaatiopisteen huojunnan vuoksi. Sen takia maahan saapuva pölymäärä vaihtelee ja se vaikuttaa pilvisyyden määrään samalla tavalla kuin kosmisen säteilyn vaihtelu vaikuttaa pilvisyyden määrään.
- Maapallon lämpötilassa havaittu 60-vuotinen sykli: syistä ei ole tieteellistä yhteisymmärrystä
Maapallolla on havaittu 60-vuotinen sykli useissa yhteyksissä kuten Pohjois-Atlantin lämpötilakäyttäytymisessä, monsuunisateiden sykleissä ja merten sedimenttikerroksissa. Lukuisissa lustotutkimuksissa tulee esiin sekä 60-vuotinen että noin 88-vuotinen sykli (Gleissbergin sykli). Tutkijat ovat etsineet syitä ”sysistä ja sepistä”. Syyt voidaan ryhmitellä viiteen luokkaan
- Atlantin meriveden kierto.
- Satunnaiset ilmastohäiriöt.
- Kasvihuonekaasujen vaikutus (kuinkas ollakaan).
- Tulivuoren purkaukset.
- Planetaariset jaksolliset ilmiöt eli planeettojen aiheuttama 60-vuoden sykli
Vaihtoehdon 4 eli tulivuoret on esittänyt Michel Mann et kumppanit. Tälle teorialle esitän kysymyksen, että miten satunnaiset tulivuoren purkaukset voivat saada aikaan säännöllisen 60-vuotisen syklin, joka on havaittu 1000 vuoden aikana.
Lopuksi esitän kuvan 3, jossa näkyy auringon aktiivisuuden pitkän aikavälin muutokset verrattuna pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilatrendiin.
Kuva 3. Maapallon pohjoisen pallonpuoliskon lämpötila ja auringon aktiivisuus.
Ollilan tulkinnat minun viimeaikaisista kirjoituksistani ovat totaalisen vääriä. Tässä yhteydessä en lähde Ollilan ajatuksia korjaamaan, vaan kehottaisin Ollilaa lukemaan uudelleen mitä olen kirjoittanut. Otaksun, että Ollila pyrkii joko huomaamattaan tai tahallisesti vääristämään logiikkaani, jota hän todennäisesti ei ymmärrä laisinkaan.
Lainaus:
”Sinivirta ei tietenkään tunnustanut yhtään mitään, mutta reagoi kuitenkin kirjoittamalla uuden blogin, joka on julkaistu 17: 43. Tämä on kätevä tapa saada epäonnistunut blogi siirtymään etusivulta pois, koska Puheenvuoro ei salli kuin yhden kirjoituksen kultakin kirjoittajalla kerrallaan etusivulle.:”
Huomautan, että US on vapaa kirjoitusalusta, jossa jokainen voi esittää omia mielipiteitään riippumatta siitä, haluaako Ollila sitä vai ei. Ja se onko jokin blogi epäonnistunut vai ei, siihen ei Ollilalla ole minkäänlaista pätevyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirran kanssa en ryhdy väittelemään. Huomautan vain, että olen lainannut hänen väitteitään hänen alkuperäisestä blogistaan. Koska ne ovat selvästi vääriä, niin haluan tuoda parempaa graafista todisteaineistoa erikoisesti niille, joilla ei ole perustietoa ilmastoasioista. Heistä tilanne voi näyttää siltä, että kaksi henkilöä on vain erimieltä asioista, mutta kysymys ei ole minun mielipiteistäni, vaan ilmastoalan yleistiedosta.
Ainut poikkeus on 60-vuotissykli, josta ei ole tieteellistä yksimielisyyttä, vaan ainakin 5 erilaista syymekanismia on esitetty. Tässä asiassa Sinivirta on näköjään puolensa valinnut ja se Michel ”Lätkämaila” Mann. Minun valinta on planetaarinen syklisyys.
Ilmoita asiaton viesti
Huomautan vielä, että väitteeni eivät ole vääriä, sillä havainnot todistavat ne oikeiksi. Ja toisaalta korjaus argumentointiisi: Ollilan ilmastoalan tieto ei ole sama asia kuin ilmastoalan yleistieto.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ainoastaan havainnot puuttuvat. Sinulle jää todistetaakka, että ylläesittämäni tiedot olisivat vääriä.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät puutu. Suorista ja epäsuorista havainnoista yleensä, olen kirjoittanut jo 8 vuotta. Jos siinä ajassa ei niitä omaksuta, silloin niitä on turhaa toistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistuu mieleen, kuin aikoinaan sai seurata hyvin läheltä kahden professorin väittelyä ilmastonmuutoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
AMO on tietenkin ihmiskunnan aikaansaannos, sehän on selvää, kuten Sinivirta tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä mitä ei pysty kiistämään pitää yrittää laittaa ihmisen syyksi näköjään.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta väitetään, että pysäytämme Golf-virran.
Ilmoita asiaton viesti
Tai voi tehdä kuten Sinivirta. Ensin hän pitkään kiisti, että ei ole tehty yhtään mitään muutoksia aikasarjoihin. Lopulta hän päätyi siihen, että nämä tekemättömät muutokset ovatkin täysin asiallisia ja jopa välttämättömiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä musta – valkoista ajattelua. Todellisuus ei ole joko kyllä tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se on mielenkiintoinen oppimiskehitys.
UHI (Urban heat index) pitää kompensoida aikaisemmin mitattuja lämpötiloja nostamalla, muuten ne eivät ole vertailukelpoisia.
Eli ajatuksenjuoksu on ollut, että kun UHI:a ei ollut viime vuosisadan alussa, se pitää sinne tehdä, keinotekoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta sanoi syyllistyneensä musta-valkoiseen ajatteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Aika selvä tapaus. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Lahnakosken tyypillinen invertointi.
En ole missään vaiheessa väittänyt, että ensin olisin pitkään kiistänyt, että ei ole tehty yhtään mitään muutoksia aikasarjoihin ja lopulta päätynyt siihen, että nämä tekemättömät muutokset ovatkin täysin asiallisia ja jopa välttämättömiä.
Lahnakosken olisi syytä olla tarkempi sanamuodoissaan ja kuten yleensä, hänen tapansa näillä ”välihuomautuksillaan” on typistää kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Muisti on hyvä, mutta valitettavan lyhyt.
Ilmoita asiaton viesti
Blogia sivuten:
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/rjaaskel/kuvien-asettelusta-ohjeita/
Ilmoita asiaton viesti
AMV (Atlantic Multidecadal Variability) on oikeampi tulkinta kuin AMO (Atlantic Multidecadal Oscillation).
AMO oli prof. Mannin nimittämä alkuperäinen termi
Ilmoita asiaton viesti
Sama Michael Mann jäi kiinni lätkämailanteossa, oli käyttänyt yhden kieroonkasvaneen vihnemännyn puulustoja sen mailan muokkaamisessa.
Kyse oli tietenkin tieteellisestä väärennöksestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Michael Mann cleared of science fraud charges made by climate sceptics”
https://www.theguardian.com/environment/2010/jul/02/michael-mann-cleared
X
Ilmoita asiaton viesti
”…Mann had violated university ethics…”
Timothy Ball oli kertonut
Michael Mann:in Penn State yliopiston sijasta kuuluvan State Pen:iin.
(Pen on lyhenne Penitentiary -sanasta = rangaistuslaitos)
😉
Ilmoita asiaton viesti
Olen ennenkin havainnut Aron harrastavan tuollaista lähdeviitteetöntä sitaattipoimintaa, joten enpä yllättynyt.
Ei aihetta enempään.
X
Ilmoita asiaton viesti
Entäs itse, lähteesi on vuodelta 2010, eikä tämä oikeusjuttu ole vielä ohi. Sitaatti, jonka lähdeviitettä kyselit, on lähteestäsi.
Tim Ball on sanonut olevansa valmis koska tahansa menemään oikeuteen vastaamaan ja puolustamaan asiaansa.
Sinä väitit, että Mann vapautettiin väärennössyytöksistä.
Ilmoita asiaton viesti
No niin. Tämäkin vielä, että Mann omii itselleen AMO:n nimittämisen. Sillähän ei ole mitään tieteellistä merkitystä, mutta kertoo jotain muuta tästä mieihestä. AMO-nimen antoi tälle ilmiölle ensikerran Richard Kerr: Kerr, R. A. (2000), A North Atlantic Climate Pacemaker for the Centuries. Science 288,1984-1985. DOI: 10.1126/science.288.5473.1984.
Ilmoita asiaton viesti
AMO:han on tavallaan PDO:n ”jatke” joka on taas ENSO:n ”jatke” .
Kohta kuulemme väitteen että myös nämäkin ovat mann made.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ja liittyvät oleellisesti lämmönsiirtomekanismiin, jonka saa aikaiseksi auringon säteilyominaisuuksien vaihtelu…
No, ei taida joka pojan ymmärrys riittää, joten ne ilmiöt johtuu ihmisen toiminnasta. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tossa on pikkasen juttua, jännää että Maunderin minimin aikaan AMO oli plussa”huipussaan” ja samoin PDO.
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa9f74/pdf
Mutta AMO oli olemassa jo silloinkin ja ihmisvaikutus tietenkin tasan 0.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meidän neropattiemme mukaan ihmiskunnan piereskelyt lämmittivät kovasti jo ainakin 1860-luvulla ja panivat AMO:n vauhtiin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_multidecadal_oscillation
Ilmoita asiaton viesti
NOOA:n sivulla on tollanen kysymys ja myös vastaus.
Is the AMO a natural phenomenon, or is it related to global warming?
Instruments have observed AMO cycles only for the last 150 years, not long enough to conclusively answer this question. However, studies of paleoclimate proxies, such as tree rings and ice cores, have shown that oscillations similar to those observed instrumentally have been occurring for at least the last millennium. This is clearly longer than modern man has been affecting climate, so the AMO is probably a natural climate oscillation. In the 20th century, the climate swings of the AMO have alternately camouflaged and exaggerated the effects of global warming, and made attribution of global warming more difficult to ascertain.
Ilmoita asiaton viesti
Mann et kumppanit päättyivät julkaisussaan tulokseen: ”“We conclude that there is no compelling evidence for internal multidecadal oscillations in the climate system.”
Koska tämä on suomenkielinen blogi, niin suomennan tuon johtopäätöksen: ””Päättelemme, että ilmastojärjestelmän sisäisistä monidekadaalisista (monivuosikymmenellisistä) värähtelyistä ei ole vakuuttavia todisteita.”
Ehkä jotain kiinnostaa lukea, mitä prof. Judith Curry on asiasta. Hän on tosin vain pelkkä professori, kun Mann on ”Distinguished professor of atmospheric science and director, Earth System Science Center, Penn State” eli ”Ilmastotieteen Ansioitunut Professori ja Maasysteemin Tiedekeskuksen Johtaja”.
https://judithcurry.com/2021/03/06/canceling-the-amo/
Curry ihmettelee sitä, että Mann pyyhkäisi ensin pienen jääkauden olemattomiin ja nyt hän pyyhkäisee Atlantin ja Pohjoisen Tyynen meren oskillaation olemattomiin. Ehdotan, että seuraavaksi Mann pyyhkäisee jääkaudet olemattomiin, koska tietokonemallit osoittavat, että niitä ei ole (sarkasmia). AMO:n olemattomuus nimittäin perustui Mannin tutkimuksissa tietokonemallien todisteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitys kehittyy, mutta vanhoilliset junnaavat paikoillaan. AMO:n sijaan (Atlantic multidecadal oscillation) pitäisi puhua AMV:stä (Atlantic multidecadal variability). Toisaalta missä ovat Ollilan tietokonesimulaatiot, ei taida bitit oikein riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää puhua myös ilmaston vaihtelusta.
Ilmoita asiaton viesti
No sitähän ilmasto tekee jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa olla varovainen terminologiassa, koska IPCC:n mukaan on vain ilmaston jatkuvaa lämpenemistä (sarkasmia). Lämpötila ei edes jää tasaselle, kuten mittausten mukaan tapahtui 2000-2014. Tosin siinä on pientä horjumista, kun mm. Trenberth on todistanut, että kyllä lämpötila ei noussut tuona aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Vieläkö Trenberth on tätä mieltä, vai onko jo vilkaissut uusimpia justeerauksia?
Ilmoita asiaton viesti
Tätä en ole selvittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ollillalle. Idolinsa kullakin…
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuitenkin sitä yritetään hiilihumpalla stabiloida.
Ilmoita asiaton viesti