IPCC:n yksinkertainen ilmastomalli ja sen käyttökelpoisuus
Johdanto
Julkaisin maanantaina blogikirjoituksen otsikolla ”2000-luvun lämpötilan nousu on johtunut pääsääntöisesti auringonpaisteen lisääntymisestä”. Ylläpito poisti sen arviolta puolessa tunnissa ja ehdin nähdä yhden kommentin. Positiivista oli, että ensimmäisen kerran sain sähköpostin ylläpidolta, jossa kerrottiin poiston syy ja se oli säännöissä esitetty ”Valheellisen tai perättömän tiedon ja haitallisten huhujen levittäminen on kiellettyä”. Toimitus oli tulkinnut, että kirjoitukseni oli valheellinen ja perätön. Kirjoitukseni perustui IPCC:n omiin raportteihin ja IPCC:n tieteellisiin menetelmiin sekä yleisiin tietolähteisiin kuten GISS-lämpötiladataan.
Toimitus ei tietenkään tällaiseen arviointiin pysty, vaan se oli saanut viestin joltakin ulkopuoliselta. Voisi ajatella, että asialla on ollut joku, jolla on asiassa uskottavuutta. Enpä lähde sen enemmän asiaa arvailemaan.
Väistämättä tietenkin tulee mieleen, että kuinka hyvin tämä sääntö toimii. Puheenvuorossahan esitetään esimerkiksi aika usein erään henkilön näkemyksiä pimeästä energiasta, linjauksista ja avaruuden todellisesta olemuksesta, vaikka ne ovat ilmiselvästi nykyisen tieteellisen käsityksen vastaisia. Samoin eräs fyysikko esittelee päivittäin lähes samoja yhtälöitään, joita ei löydy ainakaan IPCC:n raporteista ja joihin ei pääsääntöisesti ole koskaan löytynyt numeerista ratkaisua. Tosin viime aikoina kirjoittaja on väistänyt vastuunsa ja kertonut, että ratkaisut ovatkin lukijoille tarkoitettuja. Viimeksi kommentoin, että hänen ilmastoherkkyysparametrinsa on aivan eri suuruusluokkaa kuin IPCC:llä, ja sen mittayksikkökin on väärä. Kirjoittaja ei tunnustanut mitään. Kysymys on suurin piirtein samasta asiasta, jos esitän yhtälön, jossa on suure, jota nimitän maan painovoiman kiihtyvyydeksi (arvo n. 9,81 metri per sekunti toiseen potenssiin), mutta suureni arvo on 100 ja yksikkö vaikkapa kilogramma.
Toimitus ei reagoi näihin tapauksiin. Onko niin, että toimitus luokittelee jonkun kirjoittajan ”tieteelliseksi hauskuuttajaksi”, samalla tavalla kuin ennen kyläyhteisö luokitteli poikkeavat yksilöt kylähulluiksi. Minuun ilmeisesti tällaista määritelmää ei voida soveltaa, koska olen julkaissut asiasta 25 tieteellistä artikkelia ja muutaman niistä ns. arvostetussa lehdessä.
Otan käsittelyyn yhden pienen asian kerrallaan poistetusta kirjoituksestani ja katson, että miten asialle käy. Reagoiko toimitus, ja reagoiko joku muu ja millä perusteella. Kirjoitukseni perustuu edelleen täysin IPCC:n omiin menetelmiin ja raportoituihin tuloksiin.
Ilmastoherkkyysparametri
Käytin tapani mukaan ilmaston lämpenemislaskuissa yksinkertaista yhtälöä, jolla voi laskea globaalin lämpötilamuutoksen
dT = λ * RF (1)
missä dT on maapalon pintalämpötilan muutos (K tai ºC), λ on ilmastoherkkyysparametri (K/(W/m2) ja RF tulee sanoista Radiative Forcing eli säteilypakote. Tämä yhtälö on esitetty kolmannessa IPCC:n raportissa nimeltä TAR vuonna 2001 tällaisessa muodossa
TAR: ∆Ts / ∆F = λ (6.1)
(Dickinson, 1982; WMO, 1986; Cess et al., 1993). Equation (6.1) is defined for the transition of the surface-troposphere system from one equilibrium state to another in response to an externally imposed radiative perturbation. Sama yhtälö (1) löytyy myös Wikipedian määritelmästä: https://en.wikipedia.org/wiki/Radiative_forcing
IPCC muuttaa jatkuvasti suureidensa nimiä ja TAR:ssa ΔF tarkoittaa samaa kuin RF. Tuossa suorassa lainauksessani on merkittävä toteamus, että yhtälö kuvaa ilmaston siirtymistä yhdestä tasapainotilasta toiseen. Se kannattaa laittaa korvan taakse.
Joillakin voi olla epäilys, että vieläkö tämä ilmastoherkkyysparametri λ on hengissä viimeisessä IPCC:n raportissa AR6 vuodelta 2021. On se hengissä ja voi hyvin, mutta sen nimitys on muutettu ilmaston takaisinkytkentäparametriksi ja jatkettu sen käyttöä λ:n käänteislukuna ja nimetty tämä muunnos α:ksi eli λ = 1/α. Tämän vuoksi yhtälö (1) voidaan kirjoittaa muotoon
dT = RF/α (2)
Ilmaston takaisinkytkentäparametrin määritelmä löytyy AR6:n sanastosta raportin lopusta. Laitan tähän sen suomennoksen:
”Ilmaston takaisinkytkentäparametri α. Tapa kvantifioida ilmastosysteemin säteilyvaste säteilypakotteen aiheuttamaan muutokseen. Se kvantifioidaan nettoenergiavuon muutoksena ilmakehän yläosassa tietylle muutokselle vuotuisessa globaalissa pintalämpötilassa. Sen yksikkö on (W/m2)/ ºC.”
Tässäkin määritelmässä on oleellista todeta, että α:n avulla voidaan laskea vuotuinen muutos globaalissa lämpötilassa. Kuten näkyy, niin α:n mittayksikkö on myös λ:n mittayksikön käänteisluku. Perusteluna α:n käyttöönottoon IPCC kertoo, että α voidaan jakaa erilaisiin takaisinkytkentöihin, jotka voidaan ynnätä yhdeksi α:ksi. IPCC rakastaa takaisinkytkentöjä.
Ilmastoherkkyysparametrin arvo IPCC:n laskelmissa
Koska käytin kirjoituksessani vain IPCC:n menetelmiä ja parametrien arvoja, niin seuraavaksi esitän, mitä arvoja IPCC on esittänyt λ:lle. Raportissa TAR vuodelta 2001, λ:n arvoksi annettiin 0,5 K/(W/m2).
Vaikka IPCC ei ole raportoinut λ-arvoa AR6:ssa, se voidaan laskea AR6:n kuvien 7.6 ja 7.7 tiedoista.
Kuva 1. IPCC:n raporttien AR5 ja AR6 yhteenveto eri ilmastoajurien säteilypakotteista ja niiden lämpötilavaikutuksista. Lämpenemistulokset AR5:ssä perustuvat CSP- eli λ-arvoon 0,47 K/(W/m2) ja AR6:n lämpenemisarvot ovat IPCC:n raportoimia kuvassa 7.7. Olen itse laskenut viimeisen sarakkeen CSP-arvon IPCC:n arvojen W/m2 ja °C perusteella kutakin ilmastomuuttujaa vastaten.
Kuten näkyy kuvasta 1, niin kokonaispakotteen arvo 2,70 W/m2 johtaa IPCC:n mukaan 1,27 °C:n lämpenemiseen, mikä tarkoittaa λ-arvoa 1,27 °C / 2,70 W/m2 = 0,47 °C/(W/m2). Tarkalleen sama λ:n arvo on ollut tulee myös hiilidioksidille CO2, joten tätä arvoa voidaan soveltaa myös TRC- ilmastoherkkyyslaskelmiin eli α:n arvoa 1/0,47 = 2,13 (W/m2)/°C. Tämä λ:n arvo tarkoittaa, että tietokonepohjaisissa ilmastomalleissa on käytetty veden takaisinkytkentää.
Todisteet ilmastoherkkyysparametrin käyttökelpoisuudesta
Olen aikaisemmin saanut kritiikkiä ainakin eräältä ilmastotutkijalta, että ei tämä yksinkertainen tapa laske lämpötilamuutosta ole oikea. Hän ei ole kuitenkaan osoittanut, että miksi sillä saadut tulokset ovat hyvin tarkkaan samoja, mitä on saatu tietokonepohjaisilla malleilla. Käydään nämä todisteet läpi kerran vielä.
Edellä jo osoitin, että lämpenemislaskut nykyaikaan vuodesta 1750 lähtien ovat samoja kuin tietokonemalleilla lasketut. Nimittäin kaikki lämpenemisluvut alun perin IPCC:n kuvassa 7.7 on suoritettu tietokonemalleilla. Sama tulos saadaan yhtälön (1) avulla. Sattumaako? Katsotaanpas. Tässä tulee samalla hyödyllistä jokamiehen tietoa lämpenemisen tunnusluvuista.
Ilmastoherkkyys on sovittu tunnusluku, joka tarkoittaa maapallon lämpenemistä, kun CO2-pitoisuus kaksinkertaistuu vuoden 1750 arvosta 280 ppm eli nousee arvoon 560 ppm. Yleisemmin käytetty ja ehdottomasti hyödyllisempi tunnusluku on ”ohimenevä ilmastovaste”, joka vastaa alkuperäistä termiä TCS (Transient Climate Sensitivity) eli ohimenevä ilmastoherkkyys. Kuten kirjoitin, IPCC:n termit muuttuvat koko ajan. IPCC:n mukaan TRC toimii paremmin kuin ECS tämän vuosisadan aikana.
TRC:n määritelmä löytyy AR6:n sanastosta: ”Ohimenevä ilmastovaste (TCR). Pintalämpötilavaste hypoteettisessa skenaariossa, jossa ilmakehän hiilidioksidi (CO2) kasvaa 1%:n vuodessa esiteollisesta ajasta ilmakehän CO2-pitoisuuden kaksinkertaistumiseen (70 vuotta).”
Tuo sulussa oleva 70 vuotta tulee siitä, että jos kasvatetaan CO2:n pitoisuutta 1% edellisestä vuodesta joka vuosi, niin pitoisuus saavuttaisi arvon 560 ppm 70 vuodessa. Näinhän ei ole käynyt, koska nyt ollaan vasta noin pitoisuudessa 420 ppm. Onko sillä merkitystä? Ei ole, koska tällä määritelmällä on ilmeisesti haluttu varmistaa se, että vuosittainen muutos ei ole niin suuri, että siitä aiheutuisi tietokonesimuloinneissa liian suuri muutospaine lämpötilaan, joka ei ehkä pysyisi mukana, vaan siihen tulisi dynaamisista viiveistä johtuen virhettä.
Soveltamalla yhtälöä (1) saadaan TCR-arvoksi 1,83 °C (= 0,47 °C/(Wm2) *3,90 W/m2), kun AR6:n paras estimaatti on 1,8 °C. On vielä syytä muistuttaa, että IPCC:n mukaan TRC:n todennäköinen vaihteluväli on 1,4 ºC – 2,2 ºC. Nämä vaihteluvälit tulevat erilaisten tietokonemallien tuloksista, vaikka niissä on käytetty samoja maapallon olosuhteita. Miten λ-arvo 0,47 ja yhtälö (1) pärjäsivät tässä testissä? Erittäin hyvin: 1,83 °C versus 1,8 °C.
IPCC:n pahimman mahdollisen skenaarion SSP5-8,5 dTs olisi yhtälön (1) mukaan dTs = 0,47 °C/(W/m2) * 8,5 W/m2 = 4,0 °C. AR6: n mukainen keskimääräinen lämpenemisarvo (on sama.
Nämä esimerkit osoittavat, että monimutkaisilla GCM:illä lasketut keskimääräiset lämpenemisarvot voidaan laskea yhtälöllä (1). Yhtälö (1) toimii erinomaisesti sekä todistetusti sekä tämän hetken lämpötilamuutosten laskennassa aikavälillä 1750 -2019, ilmastoherkkyyslaskennassa CO2-pitoisuudelle 560 ppm ja vieläpä skenaariolaskelmissa. Mitä vielä enemmän voidaan vaatia?
Sekä IPCC:n hyväksymät TCR- että SSP-skenaariolaskelmat olettavat positiivisen veden takaisinkytkennän. En puutu tähän seikkaan, koska käytin kirjoituksessani 2000-luvun lämpenemislaskuissa IPCC:n omia lukuja ja menetelmiä. Niillä pystyin osoittamaan lämpenemissyyllisen viime vuosien korkeisiin lämpötiloihin aivan riittävän selvästi.
Mihin sitten perustuu yhtälön (1) käyttökelpoisuus? Siitähän näyttää päällisin puolin puuttuvan dynaamiset vaikutukset kokonaan. Selitys on, että IPCC on epäsuorasti myöntänyt, että maapallo reagoi alle vuoden viipeellä säteilypakotteisiin. Samoin IPCC on todennut, että yhtälö (1) laskee vuosittaiset muutokset. Muuten se ei voisi esittää kuvan 7.7 mukaisia lämpenemisiä.
Olen omissa maapallon lämpenemissimuloinneissa – kuten Pinatubo-tulivuoren purkauksen aiheuttamassa jäähtymistapauksessa ja nykyilmaston voimakkaassa lämpenemisessä 2015 jälkeen – käyttänyt yhtälöä (1) soveltaen kahta aikavakiota. Ne ovat meren sekoituskerroksen aikavakio 2,74 kuukautta ja maan 1,04 kuukautta (Stine et al., 2009; Kauppinen et al. 2011). Stinen artikkeli on julkaistu Nature-lehdessä 2009. Ei kai Nature julkaise höpö-juttuja, eihän? Simuloinnit osoittavat konkreettisesti, että simuloitu lämpötila ja mitattu lämpötila vastaavat erinomaisesti toisiaan. IPCC:n voi olla jossakin asiassa oikeassa, vaikka eräs fyysikko on ollut sitä mieltä, että en voi sanoa niin, kun olen niin monessa asiassa eri mieltä kuin IPCC. Minun mittapuuni on totuudellisuus, ei sanoja tai tekijä.
Lopputulema
Olen mielestäni osoittanut yksityiskohtaisesti, että yhtälö (1) on edelleen hengissä ja sen avulla voidaan soveltaen ilmastoherkkyysparametria laskea tarkasti ja luotettavasti maapallon lämpötilamuutoksia erilaisille ilmastoa muuttaville tekijöille, joiden säteilypakote on voitu selvittää.
Jos joku on eri mieltä, niin on mielenkiintoista nähdä hänen perustelunsa. Toistaiseksi täällä käytettyä termiä lainaten, onhan tästä puhuttu, mutta näyttö on jäänyt siihen eli puheeksi. Lainaan tähän The Royal Societyn tunnuslausetta eli mottoa ”Nullius in verba”, joka voidaan suomentaa esimerkiksi ”pelkkä puhe ei riitä”, eli pelkkä puhe ja pelkkä auktoriteetti ei riitä.
Olen hieman muuttanut tätä mottoa ja se on omalla nettisivustollani muodossa ”Nihil in verbis”, koska se on erään latinistilähteen mukaan oikeampi muoto ja olen lisännyt siihen kaksi sanaa ”omnia probate” eli kokeile kaikkea ja suhtaudu asioihin ennakkoluulottomasti.
Puheenvuoron säännöissä on myös tällainen kohta: ” Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan, harhaanjohtavaan tai epäasialliseen materiaaliin.” Siispä en laita varmuuden vuoksi linkkiä, koska olen koko ajan suurennuslasin alla, mutta kerron, että uusimmat kirjoitukseni löytyvät aina omalta nettisivustoltani climatexam ja .com.
”Väistämättä tietenkin tulee mieleen, että kuinka hyvin tämä sääntö toimii.”
Mietitään asia nyt siitä näkökulmasta, että millä tavalla blogisi auttavat ratkaisemaan ihmiskunnan aiheuttaman ilmaston kuumenemisen vai voivatko olla peräti haitallisia ja jarruttavat asioita?
Minä en tiedä, en ole nähnyt blogiasi maanantaina että kysymys pitäisi tehdä ensisijaisesti itselle, että onko osa ongelmaa vai ongelman ratkaisua.
”Samoin eräs fyysikko esittelee päivittäin lähes samoja yhtälöitään, joita ei löydy ainakaan IPCC:n raporteista ja joihin ei pääsääntöisesti ole koskaan löytynyt numeerista ratkaisua.”
Käsitteellisessä ajattelussa kaivataankin juurikin symbolista ratkaisua ja logiikkaa. Numeerinen ratkaisu ei ole niin olennaista. Tuolla tavalla pystyy osoittamaan puutteet käsitteellisestä ajattelusta ja logiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko aidosti ymmärtänyt ne käsitteelliset ratkaisut? Minun mielestä ne ovat olleet lonkalta vedettyjä yhtälöitä, ja jos niille ei pysty osoittamaan numeerisia ratkaisuja, niin ne on kyllä esitetty väärällä foorumilla. Jos niillä olisi vakuuttavia numeerisia ratkaisuja, niin ne voitaisiin ottaa vakavasti.
Toisaalta niiden lähtökohta on jo teoreettisesti rajoittunut, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutosnopeus on nopeampi kuin luonnon aiheuttama. Ilmastohistoria kyllä osoittaa, että luonto on jääkauden jälkeen aiheuttanut korkeampia lämpötiloja kuin nykyinen lämmin kausi. Tästä on valtaosa mm. lustotutkijoista samaa mieltä. Eri mieltä ovat suurinpiirtein Michel Mann ja häneen nojautuen IPCC.
Ilmoita asiaton viesti
Numeeriset ratkaisut eivät ole oikein mielenkiintoisia. Numeeriset ratkaisut ja yhtälöiden analyyttinen pyörittelykin on sellaista jonka voi laittaa helposti tietokoneen tehtäväksi. Ei sitä tarvitse.
Ratkaisevaa on se että kykeneekö mallintamaan todellisuuden asioita formaalissa muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta eipä ne Sinivirran yhtälöt herätä pääsääntöisesti kuin huvitusta kommenteista päätellen. Samoin suhtaudun Savorisen pimeän energian ja linjauksien esityksiin. Minun puolesta ne saavat olla Puheenvuorossa. Kuten totesin, niin säännöt eivät ole olleet samat kaikille. Puheenvuoron ylläpito toteaa toki säännöissä, että he saavat poistaa kirjoituksia omilla päätöksillään, joten minkäs teet.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaatulle. Olet aivan oikeassa. Kun käsitteellinen arviointi on harhaista ja kun logiikka on pielessä, numeroista ei ole mitään vastaavaa hyötyä.
Erityisesti korkeammassa matematiikassa, kuten osittaisdifferentiaaleissa ja monimutkaisissa yhtälöissä. Tässä kontekstissa pelkkien numeroiden tai laskutoimitusten hallitseminen ei riitä. Korkeampi matematiikka vaatii syvempää käsitteellistä ymmärrystä siitä, miten ja miksi matemaattiset käsitteet toimivat, ja kuinka niitä voidaan soveltaa reaalimaailman ongelmiin.
Näyttäisi siis siltä, etteivät denialistit ymmärrä niistä mitään, kun he eivät osaa edes termejä erottaa toisistaan, saatikka mikä funktio niillä on.
Ilmoita asiaton viesti
Toki vaatii, mutta differentiaalyhtälöillä ei osoiteta mitään ilman niiden ratkaisuja, joko yhtälön ratkaisuna reunaehtoineen tai numeerisena ratkaisuna.
Ilmoita asiaton viesti
Numeerinen ratkaisu on tehty jo aikoja sitten ja PDE:t ovat ne vahvistaneet.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi et niitä esitä blogeissasi?
Ilmoita asiaton viesti
Olen ne esittänyt jo useissa puheenvuoroissa aina vuodesta 2014 lähtien ja poistanut ne siitä yksinkertaisesta syystä, että denialistit eivät ole niitä syystä tai toisesta ymmärtäneet, joka ei ole koskaan minulle selvinnyt ja tuskin tällä palstalla tulee koskaan selviämään.
Eli jos odotatte numeerisia ratkaisuja vaikkapa desimaalin tarkkuudella, sellaisia on turha jäädä odottelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka täällä on tarkkuusvaatimuksia esittänyt? Toki ilmatotiede esittää dataa sadasosan tarkkuudella.
Kumma juttu, että en ole sattunut törmäämään sinun ratkaisuihisi kertaakaan. Ehkä voit nyt ainakin yhden esittää.
Ilmoita asiaton viesti
Yrität sumuttaa, kun et pysty esittämään tuloksia. Kaavoja voi veivailla kuka tahansa, mutta asioiden tuonti todelliseen maailmaan onkin toinen juttu.
Kun aamulla katselet peiliin ja hoet ”primus inter pares”, niin se on vain subjektiivinen näkemys.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se tekee. Ei ole koskaan esittänyt mitään ratkaisuja diff.yhtälöilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän tapaiset henkilöön menevät kirjoittelut vain osoittavat, ettei teiltä osaamista muuhun löydy. Jos ne yhtälöt ovat niin helppoja, niin antaa palaa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä väistä vastuutasi. Itsehän olet noita yhtälöitä luonut, joten sinun ne olisi hyvä myös todistaa todenmukaisiksi. Se ei ole lukijoiden homma. Jos et siihen pysty, niin sopii kyllä minulle ja varmaan monelle muullekin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja nyt sitten laistan vastuutani ja että yhtälöt eivät olisi totuudenmukaisia. Millä ihmeellä voit esittää tällaisen väitteen, jos et niitä ymmärrä?
Ilmoita asiaton viesti
Kiemurtelusi on kansanhuvia.
Ilmoita asiaton viesti
Kun jo yksinkertaiset differentiaaliyhtälöt osoittavat ihmisen aiheuttaman muutosnopeuden luonnolle (sen hyödyntäminen) olevan suurempi, kuin mihin luonto kykenee välttömästi vastaamaan. Ei siinä silloin numeroita tarvita, sen sanoo jo pelkkä logiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Matti: ”millä tavalla blogisi auttavat ratkaisemaan ihmiskunnan aiheuttaman ilmaston kuumenemisen”
Siinä riittää Suomen osalta se, että Taalas laitetaan ulos ja joku rehellinen toimimaan ja ensiksi korjaamaan kaikki mittausasemat kuntoon. Putoaa Suomenkin keskilämpötila parilla asteella. 😉
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ripa-pasanen/heinola-asemantaus-mittausasema-kesan-ylimmat-mittaustulokset-1959-2024/
Ilmoita asiaton viesti
Mittausasemien korjailu ei ratkaise ilmaston kuumenemista. Mittausasemat eivät tee sitä, eikä mittausasemia tarvitse ilmaston kuumenemisen havainnointiin. Jäätilastotkin osoittavat sen.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran olen kommentoija Karnaattun kanssa samaa mieltä, että merijään laajuus on yksi mittari, joka ei ole mitenkään kiinni lämpömittareista eikä mittausasemien mahdollisista virheistä. Tavallaan siis osoittaa, että lämpenemisessä etumerkki on oikein mittausasemapohjaisestikin, joskin ainahan virhettä sisältyy tulokseen.
Itselläni seurannassa on juuri globaali merijää:
https://roskasaitti.wordpress.com/ (ks. toiseksi ylin kuva linkkipalstalla)
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo merijään laajuus kerro kaikkea, arktisen merijään laajuushan oli pienempi 1930- luvulla mutta silloin oli Atlantti viileämpi. Nyt on taas Jäämeri viileämpi kuin 1930- luvulla mutta Atlantti huomattavasti lämpöisempi. Syklien huiput sitten taas osuvat kokolailla yhtäaikaisesti joten kohta mennään alas molempien osalta, tai oikeastaan arktisen huippu on jo ohitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Vahvistusta löytyy myös jäätiköiden laajuudesta. Jäätiköt ovat vetäytyneet 1700-luvulta saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Sopii hyvin meren viiveellisen lämmönsiirron aiheuttamaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”ihmiskunnan aiheuttaman ilmaston kuumenemisen vai voivatko olla peräti haitallisia ja jarruttavat asioita?”
Ei ihmiskunnan osuus ole kummoinenkaan joten mikä siinä pitäisi ratkaista ja eikö nimenomaan tieteestä poikkeavien seikkojen esilletuonti edistä asioiden jota tiede ei pysty selittämään ratkaisua, silloin joku sentään ehkä miettii miksi joku asia ei sovi joukkoon.
Asiat joita kaltaisesi alarmisti käsittelee kohinana sisältää informaatiota joka vain kaipaa aukaisua ja yksi asia on tuo pilvisyyden vähentyminen ajoittain joka aiheuttaa lisää auringonpaistetta ja ilmakehän lämpenemistä ja myös meren lämpenemistä ja joka ei selity hiilidioksidilla.
Mikä siis sen voi aiheuttaa?
Vaikuttaa kovasti syklisyyden pintaloiskinnalta, tätähän on esiintynyt jo paljon ennen teollista vallankumousta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ihmiskunnan osuus ole kummoinenkaan joten mikä siinä pitäisi ratkaista”
Ilmasto kuumenee ja jatkaa kuumenemistaan pitkään mikäli asialle ei tehdä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö, elät kuvittelemassasi illuusiossa, johon yrität muitakin viedä.
Ihmisen ajamaa ilmastonmuutosta ei ole olemassa, nykyinen lämpökausi perustuu merien viiveelliseen energiansiirtoon eikä jatku edes pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Meren viiveellinen energiansiirtoko nosti hiilidioksidipitoisuuden?
Ilmoita asiaton viesti
Suurella osuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Monen kymmenen tuhannen vuoden välein niin käy?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietoa, ei kovin usein.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi 12000 vuoden ajalta:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Ghgs-epcia-holocene-CO2-en.svg
Miten kummassa lämpö pysyy kymmeniä tuhansia vuosia jossai njemassa? Niin mistä päättelet että näin on tapahtunut vai hallusinoitko asian?
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin kymmeniätuhansia vuosia, puhutaan kuitenkin ehkä reilusta kymmenestä vajaaseen 2000 vuoteen pääviiveiden ollessa 60-90, 140-170 ja 240-260 vuotta jotka edustavat n 2/3 kaikista viiveiden energiansiirrosta. Katso jostain aurinkoaktiivisuustutkimuksesta mikä oli noihin aikoihin aurinkoaktiivisuustaso niin ehkä pääset jyvälle.
Lyhin viivehän on vielä nousussa kuten pitkätkin ovat olleet, keskipitkät lievässä laskussa ja pitkät ovat nyt romahduksen partaalla. Meren pintalämpötila seuraa noita viiveitä ja ilmakehän lämpötila meren pintalämpötilaa.
Meri on kuin putkimallinen lämminvesivaraaja johon aurinko syöttää toisesta päästä energiaa sisään ja toisesta päästä se tulee synkronisesti ulos lämmittäen vasta sitten ilmakehän. Näitä eripituisia putkia sitten onkin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten niin kymmeniätuhansia vuosia”
No esimerkiksi ei ole kertaakaan ollut aiemmin 12000v aikana: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Ghgs-epcia-holocene-CO2-en.svg
Ilmoita asiaton viesti
No joko ei ole ollut tuona aikana tai co2- mittaukset eivät joko näytä tai löydä nousuja tai pitoisuudet tasoittuvat jäässä Piikkien löytymättömyys ei ole todiste siitä ettei niitä olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Eli hallusinoit muinaisia hiilidioksidipäästöjä mitä havaintojen mukaan ei ole ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Onko planeetta 9 olemassa kun sitä ei ole havaittu?
Varmasti emme voi sitäkään tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen ilmasto lämpeni, nyt se suorastaan kuumenee!
Tosin tällä hetkellä ilmasto viilenee verrattuna pariin edelliseen vuoteen.
Ilmoita asiaton viesti
On ehdottomasti väärin, että Antero Ollilan erittäin hyvin perusteltuja kirjoituksia poistetaan. Hän on oikea asiantuntija koskien ilmaston lämpenemistä.
Kirjoitukset ovat täynnä kovaa faktaa – kansantajuisesti esitettynä.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila vääntää non-stoppina pelkkää hevonpaskaa yrittäen vääntää johdannaisilmiöistä ongelman juurisyytä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu eihän nyt Auringolla voi olla vaikutusta Maapallon lämpötilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Plässyn plässyn. Auringosta lähtöisin oleva säteilyenergia vastaa ehdottomasti suurinta osaa koko kakusta. Kasvihuoneilmiö on kuitenkin se joka vaikuttaa siihen kuinka paljon ja miten pitkällä viiveellä auringosta lähtöisin olevaa energiaa poistuu järjestelmästä.
Keskusteluhistoria
ChatGPT
Sinä sanoit:
Onko kasvihuoneilmiö voimistunut 2000-luvulla ja jos on mikä on suurin aiheuttaja.
ChatGPT sanoi:
Kyllä, kasvihuoneilmiö on voimistunut 2000-luvulla. Kasvihuoneilmiö on luonnollinen prosessi, joka pitää maapallon lämpimänä, mutta ihmisen toiminta on lisännyt kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin (CO₂), määrää ilmakehässä, mikä voimistaa tätä ilmiötä ja johtaa ilmaston lämpenemiseen.
Suurin syy kasvihuoneilmiön voimistumiseen on fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen, öljyn ja maakaasun, polttaminen. Tämä lisää ilmakehään suuria määriä hiilidioksidia, joka on merkittävin ihmisen aiheuttama kasvihuonekaasu. Myös muut kasvihuonekaasut, kuten metaani (CH₄) ja dityppioksidi (N₂O), ovat kasvaneet merkittävästi ihmisen toiminnan seurauksena. Metaanipäästöt liittyvät esimerkiksi maatalouteen (karjatalous) ja maakaasun tuotantoon, kun taas dityppioksidi tulee pääosin lannoitteiden käytöstä.
Lyhyesti, 2000-luvulla kasvihuonekaasujen lisääntynyt päästö on johtanut kasvihuoneilmiön voimistumiseen, ja suurin yksittäinen tekijä on fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuva hiilidioksidipäästö.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin pihvi on minulta hukassa. Aikaisemmin Ollila on nähnyt paljon vaivaa selittääkseen, kuinka ”IPCC:n malli” käy liian kuumana, ja nyt se onkin täysin oikeassa? Ja kun ilmastoherkkyysparametri arvioidaan havaintojen perusteella, on ihan ymmärrettävää, että havainnot ja yhtälön tulos vastaavat toisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavat ja vastaavat. Itse vertaisin sitä tilanteeseen missä lapsi pannaan istumaan marketin ostoskärryihin missä on ratti ja lapsi tosissaan uskoo että hän ohjaa kärryjä.
Jos äiti joskus kääntyisikin väärälle käytävälle, se on tilapäistä ja selitettävissä. On ennenkin tieteessä menty vaikka kuinka pitkälle halpaan kun on uskottu liikaa omia teorioita.
Käytänhän minäkin IPCC:n väitteitä salaivallisessa mielessä, sitä en tiedä missä mielessä Ollila niitä käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Kariselle. Oma tarkoitukseni selviää alla olevasta kommentista. Kynnän IPCC:n aasilla, koska silläkin asiani hoituu tällä kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan näin asian ymmärsinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en ole laskenut absoluuttisia lämpenemistuloksia. Tilannehan on se, että yhtälö (1) toimii sekä veden takaisinkytkennällä eli λ:n arvolla noin 0,5 K/(W/m2) tai ilman veden takaisinkytkentää eli arvolla n. 0,265 K/(W/m2), jota käytän omissa laskelmissani.
Tässä kokonaisjutussani oli kyse siitä, mikä tekijä tai mitkä tekijät ovat aiheuttaneet 2000-luvun ja erikoisesti viime vuoden korkean lämpötilan. Sen osoittamiseksi voin käyttää IPCC:n omaa tiedettä ja menetelmiä. Ehkä se olikin juuri se syy, miksi joku hermostui. Eipähän pääse kukaan sanomaan, että Ollila osoitti asian omalla tieteellään.
Kun asia tuli esiin, niin ehkä minun kannattaa tehdä rinnakkaislaskelmat myös oman tieteeni mukaan, kiitos vinkistä.
Tämä kirjoitus on alustus siihen, mitä tuleman pitää. Se on kuitenkin itsenäinen kirjoitus antaen samalla perusteluja jatko-osille.
Jos tätä ei poisteta, enkä saa bannia, niin jatkoa seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin Jenni Tammiselle sähköpostia, että artikkeleitasi ei saa mielestäni poistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo vuosia ihmetellyt, että miksi IPCC on ollut jatkuvasti tikkusi nokassa. Kun se IPCC ei tee varsinaista tutkimusta, vaan ne tuhannet tutkijat joista se yhteenveto tehdään. Esitä kritiikkisi heille ja todista heidän olevan väärässä, todistamalla olevasi oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
iPCC kokoaa yhteen tutkijoiden tulokset ja valitsee niistä mielestään oikeat. Siksi valitsen IPCC:n tieteellisen tuloksen, jos se on mielestäni väärä ja osoitan sen virheen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne ole mielensä mukaisia, kyllä ne valitaan siksi, että ne vahvistavat toisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä se virhe juuri syntyykin, ”vahvistavat toisiaan”. Itseään vahvistavat uskomukset ovat se syy millä tutkimus vinoutuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Siinäpä se virhe juuri syntyykin, ”vahvistavat toisiaan”. Itseään vahvistavat uskomukset ovat se syy millä tutkimus vinoutuu.”
Näin tapahtuu vain mikäli premissit ovat pielessä mutta ratkaisu tulee siitä onko ristiriitoja muiden tutkimusten kanssa joita tehdään eri aloilla kuten vaikka paleontologiasta, ja nyt sellaisia ristiriitoja ei ole.
Tämä asia ei nyt ole niin vaikeata ymmärtää, että kun tutkimusta on tehty vuosisatojen ajan niin joutuukin helposti peruuttamaan vuosisatoja taaksepäin että missä kohtaa se virheellinen premissi tapahtunut. Mutta jos keksit sen virheellisen premissin niin sitten tulee ongelmaksi se kun tiedettä on harjoitettu vuosisatoja ja tutkimustuloksia on hyödynnetty vaikka siinä kun viety ihminen kuuhun tai muuta vastaavaa niin miten se sitten onnistui?
Ilmoita asiaton viesti
IPCC:n raportteja kirjoittavat samat tiedemiehet jotka aktiivityössään tutkimustakin tekevät. Toisin sanoen taho, jolta voi edellyttää löytävänsä parhaan asiantuntemuksen. Jos se porukka ei kelpaa, niin kenen muun niitä raportteja sitten pitäisi kirjoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, rahoitus seuraavaan tutkimukseen ja raportintekoon on taattu kun käytetään ”asiantuntijuutta” kertomaan poliittisille päättäjille satuja.
Ikiliikkuja on keksitty, kukapa pysäyttäisi sen.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin sanoen tutkijat tietoisesti vääristävät tutkimustensa tuloksia levittääkseen alarmistista ilmapiiriä, minkä avulla he sitten saisivat rahoitusta jatkotutkimuksille edelleen väärennettäväksi. Käsityksesi tieteenteon etiikasta ei ole kovin korkea.
Ilmoita asiaton viesti
Luotin tieteeseen ja sen itsekorjautuvuuteen vuoteen 2019 saakka, eikä muut tieteenalat edelleenkään karvoja nosta mutta ilmastotiede on päässyt pahasti pöhöttymään ja politisoitumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei suurin osa tutki todellista ilmastonmuutoksen syytä, vaan perustavat omia tutkimuksiaan sille, että ihminen lämmittää palloa. Toisin sanoen lähtökohta on on jo virheellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Rajanveto on toki joskus vaikeaa. Itse olen kallellani sinne päin, että ilmastopolitiikka kuuluisi ilman muuta Puheenvuoroon, mutta ilmastotiede ei niinkään selvästi. No, jos ilmastotiede ei kuuluisi, niin ei sitten oikein nykyisen ilmastotieteen kritiikkikään. Tausta-ajatuksenani on tässä se, että ilmastotiede on turhan vaikeaselkoista suurelle yleisölle, kuten on toki ydinfysiikka ja moni muu tieteen ala.
Tasapuoliseltahan tuo ylläpidon poisto ei tokikaan tunnu verrattuna muuhun aineistoon, jota ei ole poistettu.
Ilmoita asiaton viesti
Antero Ollila esittää asiansa kansantajuisesti – helposti ymmärrettävästi.
Siksi Uuden Suomen Puheenvuoro on täysin oikea paikka niille kirjoituksille.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kyllä se kansantajuisuuskin kuuluisi huomioida. Yhden ”avaruusteknikon” jutut ovat tässä suhteessa täysin epäkelpoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitus ei liene, että sinä (tai minä) voit olla samaa mieltä kaikissa julkaisussa esitetyissä asioista.
Yleinen Delete-nappi tarkoittaisi, että olisi tosi vähän blogeja. Jos yhtäkään.
Ilmoita asiaton viesti
No olisihan se ongelmallista tilanteessa jossa politiikka nojaa kestämättömiin tieteellisiin väitteisiin.
Olin tuossa aikanaan viestinvaihdossa Suomen IPCC:n kanssa ja kävi selväksi että kaikesta muusta voi keskustella mutta ei siitä että ihminen muuttaa ilmastoa.
Natsi-Saksassa olisi voitu keskustella rotupolitiikasta mutta ei kyseenalaistaa silloista rotutiedettä?
Ilmoita asiaton viesti
”Tausta-ajatuksenani on tässä se, että ilmastotiede on turhan vaikeaselkoista suurelle yleisölle, kuten on toki ydinfysiikka ja moni muu tieteen ala.”
Oikeasti suuren yleisön pitäisi nostaa rimaa, tulla pois sieltä keskiajalta ja olla vähemmän takapajuista.
Puhutaan nyt asioista minkä lapsetkin ymmärtävät. En ole siis niin huolissani lapsista koska lapsetkin ovat fiksuja. Pitäisi miettiä miten korjataan aikuiset.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilan puheenvuoroissa ei ole oikein muuta luettavaa kuin sinun ja Härkösen kommentit.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastotiede on keskiverto kansalaiselle hepreaa. Tavalliselle kansalaiselle on helpompaa kokeilla ja katsoa itse. Runsaalla sadalla eurolla saa itselleen sääaseman yhdellä ulko ja kahdella sisäanturilla. Sisäantureissa lisänä hiilidioksidipitoisuuden mittaus (esim Netatmo merkki).
Sattuipa tässä pari viikkoa sitten, puutalossa kun oli vielä ns ’kesäasetukset’ päällä ilmanvaihdossa ja lämmityksessä, että sisätiloissa tuli varoitus kännykkään liiallisesta kosteudesta, yli 64% hälytysraja.
Kun katsoin hiilidioksipitoisuuksia kolmessa huoneessa, kaikki näyttivät yli 600 ppm, kun normaalisti anturit näyttävät 425 ppm pitoisuuksia.
Puutaloon oli muodostunut siis ’sademetsän’ kaltainen ilmasto, jossa kosteus (ja lämpö) kiihdyttivät puurakenteiden palamista. ( Kyseisissä huoneissa ei oltu oltu mittauksia edeltävinä tunteina.) Sademetsissä lienee korkeammat CO2 pitoisuudet kuin Saharassa tai Pohjois/Etelänavalla?!
Kun nyt maapallon ilmakehän kosteus on ollut nousussa useamman vuosikymmenen, ei ihmekään jos hiilidioksidi pitoisuus ei olisi seurannut perässä, heh.
Lämpeneminen nostaa kosteutta, joka taas nostaa hiilen palamisen ja mätäneminen nopeutta, eli metaani- ja CO2 taso nousevat.
Miksi lämpötila nousee onkin sitten jo ’ilmastotieteikijöiden’ aluetta.
Ilmoita asiaton viesti
Sain käppyröitä yhdeltä toiselta ”kotimittareiden” käyttäjältä ja siellä oli samanlaisia CO2-pomppauksia. Hänen tulkintansa oli, että noussut ilmankosteus sekoittaa noita CO2-mittausarvoja. Tolkullisten lukemien saamiseksi pitäisi olla ilmankuivaus ennen anturia.
Myös Helsingin Marjaniemessä CO2-pitoisuudet pompsahtelevat öisin korkeiksi.
https://www.atm.helsinki.fi/marjaniemen_hiilinielu/?page_id=30
Aseman sivun nimeen on laitettu ”hiilinielu”, mutta silloin kun aurinko ei paista, kasvit ovat soluhengityksen kautta hiilidioksidin tuottajia.
Ilmoita asiaton viesti
” Sademetsissä lienee korkeammat CO2 pitoisuudet kuin Saharassa tai Pohjois/Etelänavalla?!”
Sademetsissä co2 pitoisuus vaihtelee vuorokauden aikana yli 1000ppm, Saharassa ja navoilla pitoisuus lienee kohtuu vakio.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä näillä malleilla lopultakin on mitattu, lämpötilaa vai maasta lähtevän ja maahan saapuvan energian määriä?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastomalleja on eritasoisia, ja sen vuoksi niillä pyritään selvittämään erilaisia asioita. Ensinnäkin niillä ei mitata mitään, koska mittaukset ovat aina reaalimaailmassa tapahtuvia juttuja, joita toteutetaan ihan oikeilla mittausvälineillä.
Ilmastomalleilla simuloidaan eli matkitaan ilmaston toimivuutta. Jos ne toimivat hyvin, niin niiden laskemat tulokset ovat sopusoinnussa lämpenemisen kanssa eli lämpötilojen kanssa ja myös energiavirtojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti