Keskeyttikö TVO OL3:n koekäytön heppoisin perustein lokakuussa?

TVO tarkasti OL3:n syöttövesipumput koekäyttöjakson aikana ja ilmoitti 18.10.2022, että kaikissa neljässä syöttövesipumpun juoksupyörässä on havaittu säröjä. Tästä alkoi TVO:n perusteellinen selvitystyö, joka on nyt saatu päätökseen. Selvitystyön mukaan juoksupyörienvauriot ovat aiheutuneet koekäytön yhteydessä tapahtuneiden poikkeuksellisten olosuhteiden takia.

Tästä voi ulkopuolinen vetää sellaisen johtopäätöksen, että todennäköisesti pumput kavitoivat joutuessaan suunnitteluarvojen ulkopuolella oleviin käyttöolosuhteisiin, kuva 1. Kavitointi-ilmiö johtuu siitä, että keskipakopumppu vaatii tietyn imupuolen paineen, jotta se toimisi kunnolla. Jos imupuolen paine on liian alhainen, pumpussa oleva neste höyrystyy osittain eli alkaa kiehua. Juoksupyörän imupuolella muodostunut höyrykupla ikään kuin räjähtää joutuessaan juoksupyörän painepuolelle. Tuloksena on voimakkaita paineiskuja pumpussa, pumppu voi täristä ja kuulostaa siltä kuin pumpussa olisi soraa tai kiviä. Tämä ilmiö vaurioittaa juoksupyörää ja jatkuessaan muita pumpun osia. Nykyisin pumpun mitoitus todennäköisesti osataan, mutta jos koekäytössä mennään speksien ulkopuolelle, niin silloin asia muuttuu toiseksi. Tämä oli spekulaatiota, koska TVO ei kerro, mistä oli loppujen lopuksi kysymys.

Kuva 1. Kavitointi-ilmiö

Nyt TVO tiedottaa, että koekäyttö jatkuu 27.12.2022 ja sitä kestää vielä noin kuukauden. Syöttöpumppuja on yhteensä neljä, joista yksi on ns. varapumppu. Kun on neljä pumppua rinnakkaiskäytössä, joista maksimiteholla tarvitaan kolme, niin pumpun voi vaihtaa ilman prosessin häiriintymistä. Kahteen pumppuun laitetaan varaosina olleet uudet juoksupyörät ja kahteen muuhun ilmeisesti korjaushitsatut juoksupyörät. TVO tosin ilmoittaa, että kahdessa on säröytyneet juoksupyörät, mutta minusta olisi erittäin outoa, jos niitä ei korjaushitsattaisi ennen käyttöönottoa.

Ranskassa tehtiin oikein laaja selvitystyö, että miksi niin paljon ydinvoimaloita on pois käytöstä. Parlamentille (huomaa asian tärkeystaso) annettiin selvitys, että se johtuu siitä, että voimalaitoksista on löytynyt paljon säröjä ja maassa ei ole enää riittävästi taitavia ammattihitsaajia. Onko siis säröt ominainen luonteenpiirre ranskalaisille ydinvoimaloille (sarkasmia).

TVO ilmoittaa, että ”laajoilla laboratorioanalyyseillä sekä matemaattisilla ja muilla mallinnuksilla on laskettu, että tämä on aivan turvallista. Sähköntuotantoa voidaan jatkaa väliaikaisesti tällaisin menettelyin, kunnes uudet, mitoitukseltaan kestävämmät juoksupyörät saadaan.” Jo vaurioiden löytöaikaan TVO ilmoitti, että nämä viat eivät vaaranna säteilyturvallisuutta. Uudet, muotoilultaan vahvistetut juoksupyörät ovat valmistuksessa, ja niiden arvioidaan saapuvan helmi–maaliskuun vaihteessa 2023.

Miksi koekäyttöä ei jatkettu jo 18.10.2022 jälkeen?

Kysymykseni varmaan tuntuu monesta lukijasta jälkiviisaudelta. Olen ollut 70-luvulla sellutehtaassa käyttöorganisaatiossa ja kahtena kesänä kesäharjoittelijana. Silloin jouduin näkemään, mitä prosessiteollisuuden käynnissä pitäminen on 30-luvulla rakennetussa tehtaassa, jossa toki oli paljon uutta, mutta myös vanhaa. Hanskoja ei todellakaan helposti lyöty lattiaan, että koko tehdas seis, jos joku pumppu vioittui tai tuli joku muu vika. Siinä etsittiin luovia ratkaisuja ja usein löydettiin sellaisia, että prosessi pysyi päällä.

Kun alun perinkin oli selvää OL3:ssa, että kyse ei ole säteilyturvallisuutta vaarantavasta viasta, niin koekäytön jatkamiseen olisi ollut perusteet. Minä olisin tehnyt niin, että kahteen pumppuun uudet varaosat paikalleen välittömästi ja laitos heti käyntiin 50 %:n osateholla. Kahden juoksupyörän korjaushitsaukset ja laitos olisi ollut valmis täyteen tehoon muutamassa päivässä. Vielä olisi jäänyt yksi pumppu perusteellisia tarkastuksia ja mittauksia varten – varmaankin se pahiten vaurioitunut. Itse asiassa koekäyttö jatkuu sellaisilla pumppukombinaatioilla, joilla se olisi voitu tehdä myös täsmälleen samalla tavalla kaksi kuukautta sitten.

Mielestäni tässä on menetetty kaksi kuukautta kipeästi tarvittavaa sähköntuotantokapasiteettia ja se kismittää sähkönkuluttajaa, jonka sähkönhinnat nousevat jopa tuplaten. Ja kaiken lisäksi koekäyttö siirtyi kylmimpään talviaikaan.

Kuva 2. OL3:n periaatekuva, lisätty klo 15:10.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu