Kiina kaksinkertaistaa hiilivoimakapasiteetin

Bloomberg välittää liike-elämää ja markkinoita koskevia uutisia. Heiltä on lähtöisin tieto, että Kiina suunnittelee kaksinkertaistavansa hiilivoimakapasiteettinsa. Se tarkoittaisi uutta kapasiteettia noin 165 GW vuoden 2023 loppuun mennessä. OL3:n kapasiteetti on 1,6 GW eli noin sadan OL3:n verran uutta hiilivoimaa. Energiakapasiteetti 165 GW:tä tarkoittaisi enemmän kuin kaksinkertaista Saksan nykyistä sähköntuotantokapasiteettia. Lisäksi on esitetty suunnitelma rakentaa peräti 270 GW:a hiilivoimaa vuoteen 2025 mennessä. 

Bloomberg arvioi, että Kiina haluaa välttää lännen tekemän virheen, jossa rakennetaan uutta vihreää energiakapasiteettia, joka ei kuitenkaan pysty takaamaan pysyvää sähköntuotantoa. Kiina toteuttaa eurooppalaista sanontaa, että vanhoja kenkiä ei pidä heittää pois, ennen kuin on hankkinut uudet. Presidentti Xi Jinping  on vakuutellut, että tarkoitus on lopulta siirtyä vihreään energiaan, mutta ei tehdä samaa virhettä kuin lännessä. Tässä näyttää käyvän niin, että idän miehet opettavat ällätikulla energian tuotannon perusasioita lännen punavihertyneille poliitikoille. Saksan poliitikot ovat tehneet itsestään narreja sulkemalla vielä tässäkin tilanteessa toimivia ydinvoimalaitoksia.

Alla oleva kuva esittää Kiinan energiatuotantotapojen osuuden kehittymistä. Tuulivoiman osuus on tuskin havaittavissa.

 

Suomen energiatuotantomuotojen kehitys on esitetty alla olevassa kuvassa. Fossiilisilla polttoaineilla on tehty noin puolet. Kun katsotaan Kiinan energiatuotantomuotojen kehitystä, niin Suomen energiapaletilla ei ole juuri vaikutusta maailman mittakaavassa.

Huomaa, että kuvat koskevat koko energian tuotantoa eikä vain sähkön tuotantoa.

Viitteet:

https://blackout-news.de/aktuelles/china-verdoppelt-die-kapazitaet-seiner-kohlekraftwerke/

https://ourworldindata.org/energy

 

 

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu