Kiitos EU:n – Venäjän energiatulot nousevat 33 % vuonna 2022 ja samoin nousee EU:n energian hinta

Tuskinpa kukaan on välttynyt kuulemasta uutisia siitä, kuinka EU:n poliittinen johto Ursula von der Leyenin johdolla lyö luun kurkkuun Putinille lopettamalla öljyn ja kaasun oston Venäjältä. Siihen kuivuu Putinin sota, kun fossiiliset polttoaineet eivät enää tuo rahaa valtion kassaan. Niin, ja samaan syssyyn luovumme suurelta osin muutenkin fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Tuosta vaan ja ilmasto pelastuu. Venäjän talous on lähes täysin riippuvainen energian viennistään, koska se tuo 40 % kansakunnan liikevaihdosta. Näin meille on kerrottu uutis-tuuteista päivittäin.

Tähän energian Venäjän öljy- ja kaasuostojen lopettamiseen on sittemmin tullut pieniä käytännön ongelmia. Ensin Brysselin kabineteissa päätettiin lopettaa EU-maiden öljyostot Venäjältä elokuun loppuun mennessä. Sitten huomattiin, että on joitakin maita kuten Unkari, Slovakia ja Tšekki, jonne venäläinen öljy tulee putkea pitkin, koska näillä mailla ei ole satamia, joten siinä on logistisia ongelmia kylliksi saada korvaavaa öljyä jollakin muulla tavalla vielä tämän vuoden puolella. Uusi määräaika sovittiin tammikuuhun 2023 mennessä. Lopulta EU suostui pari päivää sitten, että Unkari saa jatkaa öljyn ostoa Venäjältä. Hesari epäilee, että Putinilla on ote Orbanin sukukalleuksista, kun Orban uskaltaa pelata tällaista uhkapeliä EU:n kanssa. Tuskin on, mutta Orbanilla on ainakin tässä asiassa jalat maassa.

Venäläisen kaasun kohdalla EU-komissiokin tajusi sen, että siitä ei päästä hetkessä eroon. Tavoite on supistaa nykyinen ostomäärä 155 miljardia kuutiometriä (bcm) peräti 100 bcm:llä vielä vuonna 2022. Arvioin, että jäädään kolmasosaan aiotusta määrästä.

Eurooppa-neuvosto eli EU:n huippukokous on EU:n korkein päättävä elin, jossa on mukana kunkin jäsenmaan valtion päämies. Sen puheenjohtaja Charles Michel summasi toissa päivänä Twitterissä, että tämä on ”maksimaalista painostusta Venäjälle sodan lopettamiseksi”. EU:n huippupoliitikoilta – ja siinä samassa meidän omilta suomalaisilta poliitikoiltamme – on jäänyt kotilaskut tekemättä eli ei ole otettu taskulaskinta esiin ja katsottu, miten tässä pelissä loppujen lopuksi tulee käymään: kumpi hyötyy ja kumpi kärsii: Venäjä vai EU?

Rapakon takana on tilanne arvioitu tosiasioiden perusteella toisin. Jo huhtikuussa 2022 New York Postin toimittaja Thomas Barrabi kirjoitti, että ”Venäjä korjaa suunnattomat öljy- ja kaasutulot huolimatta lännen sanktioista” (Viite 1). Venäjän arvioidaan saavan 321 miljardia dollaria energiasektorin tuloja vuonna 2022 (Bloombergin arvio 285 mrd. dollaria), joka on n. 33 % enemmän vuoteen 2021 verrattuna. Syynä tietysti öljyn ja kaasun hinnan nousu, kun niistä tuli sattuneesta syystä kova pula. Öljyn ja kaasun hinta olivat jo nousussa, mutta lännen sanktiot ja boikotit saattoivat hinnat vahvaan nousuun. Ja kyllähän Venäjän öljyllä on ostajia maailmalla – kas kun maailman energiamyllyt perustuvat 80-prosenttisesti fossiilisen energian käyttöön.

Siis Venäjä hyötyy. Aivan loistavaa politiikkaa EU:lta! Samalla EU ampuu itseään jalkaan oikein kunnolla. Inflaatio on lähtenyt laukalle ja lähestyy 10 prosentin lukemaa. Kaikesta rupeaa olemaan puutetta ja kaikkein eniten tietysti polttonesteitä. Arvellaan, että Suomessakin bensan ja dieselin hinta lähentelee jopa kolme euroa per litra tänä kesänä. Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemien tietojen mukaan bensiinilaadut ovat nousseet 38 % viimevuotiseen verrattuna ja diesel 80 %.  Tarvitaan siis aivan EU-tason huippupoliittista kykyä, että saa aikaan tällaisen lopputuleman: Venäjä saa lisää energiatuloja 33 %, mutta EU-maissa energian hinta nousee 33-80 %. Niin, paitsi tietenkin Unkarissa, joka ostaa halvempaa öljyä.

Media ei ole tätä huomaavinaan. Periaate on, että kyllähän Putinia on kuritettava. Kyllä, kyllä, jos se edes jotenkin toimisi. Meidän on siis kaikkien hoettava, että kyllä se nyt kirpaisee Putinia, kun EU oikein sanktioi. Satu kuninkaan uusista vaatteista on jälleen kerran totta.

Kaksi loppukaneettia, jotka nousivat esiin selaillessani lehtileikearkistoani ja ne liittyvät tähän soppaan Ukraina/Venäjä/Nato/EU:

  • EY-parlamentin liberaaliryhmän edustaja (HS 2.10.93) Armand de Decker: ”Suomen on nopeasti luovuttava riippumattomasta puolueettomuuspolitiikasta. EY:n lopullinen tavoite on sotilasliitto – jäsenyyttä ei kannata hakea, jos tätä ei hyväksy”.
  • Olli Ainola Talouselämä-lehdessä 37/2011: Talouselämän haltuunsa saaman laskelman mukaan Euroopan kuluttajat saattavat joutua vuoteen 2030 mennessä maksamaan nykyiseen verrattuna jopa kaksinkertaisen hinnan käyttämästään energiasta.

Monia asioita EU on jo laittanut solmuun ja kysymys on, että voiko se vielä ”panna paremmaksi”? Minulla on vankka usko EU:hun, että kyllä se voi (sarkasmia).

EU on kaikkein tärkeimmän hyödykkeen ei energian suhteen täysin ”letkuhoidossa”.

Viite 1: New York Post: https://nypost.com/2022/04/11/russia-earning-huge-oil-gas-profits-despite-western-sanctions/

 

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu