Kiitos EU:n – Venäjän energiatulot nousevat 33 % vuonna 2022 ja samoin nousee EU:n energian hinta
Tuskinpa kukaan on välttynyt kuulemasta uutisia siitä, kuinka EU:n poliittinen johto Ursula von der Leyenin johdolla lyö luun kurkkuun Putinille lopettamalla öljyn ja kaasun oston Venäjältä. Siihen kuivuu Putinin sota, kun fossiiliset polttoaineet eivät enää tuo rahaa valtion kassaan. Niin, ja samaan syssyyn luovumme suurelta osin muutenkin fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Tuosta vaan ja ilmasto pelastuu. Venäjän talous on lähes täysin riippuvainen energian viennistään, koska se tuo 40 % kansakunnan liikevaihdosta. Näin meille on kerrottu uutis-tuuteista päivittäin.
Tähän energian Venäjän öljy- ja kaasuostojen lopettamiseen on sittemmin tullut pieniä käytännön ongelmia. Ensin Brysselin kabineteissa päätettiin lopettaa EU-maiden öljyostot Venäjältä elokuun loppuun mennessä. Sitten huomattiin, että on joitakin maita kuten Unkari, Slovakia ja Tšekki, jonne venäläinen öljy tulee putkea pitkin, koska näillä mailla ei ole satamia, joten siinä on logistisia ongelmia kylliksi saada korvaavaa öljyä jollakin muulla tavalla vielä tämän vuoden puolella. Uusi määräaika sovittiin tammikuuhun 2023 mennessä. Lopulta EU suostui pari päivää sitten, että Unkari saa jatkaa öljyn ostoa Venäjältä. Hesari epäilee, että Putinilla on ote Orbanin sukukalleuksista, kun Orban uskaltaa pelata tällaista uhkapeliä EU:n kanssa. Tuskin on, mutta Orbanilla on ainakin tässä asiassa jalat maassa.
Venäläisen kaasun kohdalla EU-komissiokin tajusi sen, että siitä ei päästä hetkessä eroon. Tavoite on supistaa nykyinen ostomäärä 155 miljardia kuutiometriä (bcm) peräti 100 bcm:llä vielä vuonna 2022. Arvioin, että jäädään kolmasosaan aiotusta määrästä.
Eurooppa-neuvosto eli EU:n huippukokous on EU:n korkein päättävä elin, jossa on mukana kunkin jäsenmaan valtion päämies. Sen puheenjohtaja Charles Michel summasi toissa päivänä Twitterissä, että tämä on ”maksimaalista painostusta Venäjälle sodan lopettamiseksi”. EU:n huippupoliitikoilta – ja siinä samassa meidän omilta suomalaisilta poliitikoiltamme – on jäänyt kotilaskut tekemättä eli ei ole otettu taskulaskinta esiin ja katsottu, miten tässä pelissä loppujen lopuksi tulee käymään: kumpi hyötyy ja kumpi kärsii: Venäjä vai EU?
Rapakon takana on tilanne arvioitu tosiasioiden perusteella toisin. Jo huhtikuussa 2022 New York Postin toimittaja Thomas Barrabi kirjoitti, että ”Venäjä korjaa suunnattomat öljy- ja kaasutulot huolimatta lännen sanktioista” (Viite 1). Venäjän arvioidaan saavan 321 miljardia dollaria energiasektorin tuloja vuonna 2022 (Bloombergin arvio 285 mrd. dollaria), joka on n. 33 % enemmän vuoteen 2021 verrattuna. Syynä tietysti öljyn ja kaasun hinnan nousu, kun niistä tuli sattuneesta syystä kova pula. Öljyn ja kaasun hinta olivat jo nousussa, mutta lännen sanktiot ja boikotit saattoivat hinnat vahvaan nousuun. Ja kyllähän Venäjän öljyllä on ostajia maailmalla – kas kun maailman energiamyllyt perustuvat 80-prosenttisesti fossiilisen energian käyttöön.
Siis Venäjä hyötyy. Aivan loistavaa politiikkaa EU:lta! Samalla EU ampuu itseään jalkaan oikein kunnolla. Inflaatio on lähtenyt laukalle ja lähestyy 10 prosentin lukemaa. Kaikesta rupeaa olemaan puutetta ja kaikkein eniten tietysti polttonesteitä. Arvellaan, että Suomessakin bensan ja dieselin hinta lähentelee jopa kolme euroa per litra tänä kesänä. Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemien tietojen mukaan bensiinilaadut ovat nousseet 38 % viimevuotiseen verrattuna ja diesel 80 %. Tarvitaan siis aivan EU-tason huippupoliittista kykyä, että saa aikaan tällaisen lopputuleman: Venäjä saa lisää energiatuloja 33 %, mutta EU-maissa energian hinta nousee 33-80 %. Niin, paitsi tietenkin Unkarissa, joka ostaa halvempaa öljyä.
Media ei ole tätä huomaavinaan. Periaate on, että kyllähän Putinia on kuritettava. Kyllä, kyllä, jos se edes jotenkin toimisi. Meidän on siis kaikkien hoettava, että kyllä se nyt kirpaisee Putinia, kun EU oikein sanktioi. Satu kuninkaan uusista vaatteista on jälleen kerran totta.
Kaksi loppukaneettia, jotka nousivat esiin selaillessani lehtileikearkistoani ja ne liittyvät tähän soppaan Ukraina/Venäjä/Nato/EU:
- EY-parlamentin liberaaliryhmän edustaja (HS 2.10.93) Armand de Decker: ”Suomen on nopeasti luovuttava riippumattomasta puolueettomuuspolitiikasta. EY:n lopullinen tavoite on sotilasliitto – jäsenyyttä ei kannata hakea, jos tätä ei hyväksy”.
- Olli Ainola Talouselämä-lehdessä 37/2011: Talouselämän haltuunsa saaman laskelman mukaan Euroopan kuluttajat saattavat joutua vuoteen 2030 mennessä maksamaan nykyiseen verrattuna jopa kaksinkertaisen hinnan käyttämästään energiasta.
Monia asioita EU on jo laittanut solmuun ja kysymys on, että voiko se vielä ”panna paremmaksi”? Minulla on vankka usko EU:hun, että kyllä se voi (sarkasmia).
EU on kaikkein tärkeimmän hyödykkeen ei energian suhteen täysin ”letkuhoidossa”.
Viite 1: New York Post: https://nypost.com/2022/04/11/russia-earning-huge-oil-gas-profits-despite-western-sanctions/
Lainaus:
”Venäjän energiatulot nousevat 33 % vuonna 2022 ja samoin nousee EU:n energian hinta”.
Totta ihmeessä näin tapahtuu, koska Euroopassa on poikkeustilanne (sota).
Ilmoita asiaton viesti
Onko Venäjä aikonut lopettaa kaasun ja öljyn toimitukset?
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa. Kiitoksia.
Psykologisesti näyttää siltä, että päättäjät eivät kestä sodan aiheuttamaa sisäistä ahdistusta. Sen vuoksi he tarttuvat mihin tahansa keinoon.
– Vähän kuin lapsuudessaan vaurioitunut ihminen, joka luulee hysteerisen käsienpesun auttavan omaan turvattomuuden tunteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sanktioiminen vaikuttaa tosiaan todella kipakasti EUn jäsenmaiden kansalaisten hyvinvointiin. Eikä taaskaan tasapuolisesti.
Jostain syystä kalikka napsahtaa pahasti jälleen pohjoismaihin, esimerkiksi polttonesteiden hinnoittelussa.
https://fi.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/Europe/
Aamun SVT ennustaa ruotsalaisten reaalipalkkojen laskun olevan tänä vuonna ainakin 4 %. Tilanne lienee sama Suomessakin ?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tilanne lienee pahempi, koska Suomen talous yksipuolisuudessaan ja velkamäärällään sakkaa syvemmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Tälläistä kehityskulkua pelkäsinkin. Että pakotteet saattavat kohdistua lopulta itseemme enemmän kuin Venäjään. Yleisesti ottaen emme ymmärrä Venäjän kykyä kestää vaikeuksia vaan arvioimme sitä omalla mittapuullamme. Venäjällä on ruokaa, energiaa ja raaka-aineita. Se voi sotia maailman tappiin ydinpelotteensa varassa. Ja Venäjään ei tehoa muu kuin sotilaallinen voima.
Näistä ”kahden kerroksen” energiamarkkinoista syntyy toinenkin ongelma. Kun Eurooppa ostaa öljyn ja kaasun ”markkinahintaan” mm. Kiina ja Intia saavat sen hyvällä alennuksella joka heikentää Euroopan kilpailukykyä entisestään. Suomellakin tulee olemaan edessä todella kovat ajat.
Nyt olisi Suomessa herättävä. Ruuan ja energian omavaraisuuden nostoon on nyt lyötävä iso vaihde silmään. Ilmastonmuutokset ja muut vastaavat maailmanparantamiset ovat täysin toissijaisia uhkia. On muutettava systeemiä jossa valtio kuristaa tuottajat hengiltä, tuottaja tekee ilmaista työtä ja keskusliikkeet keräävät hyvät voitot samalla romuttaen omavaraisuuden. Ja turvekoneet on laitettava laulamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Päättäjämme uskovat tuulimyllyihin kuin vuoreen. Se on niin kotimaista että. Varmaan keksivät uuden tukisysteeminkin niille, vaikka ongelmat ovat ihan muualla. Vispilät eivät pyöri tyynellä, vaikka kuinka tuettaisiin. Lisäksi tässä on niin kiire, ettei niitä nurkan takana piilottelevia ”ratkaisuja” voida odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vispilät ole ennenkään pyörineet muuten kuin näppituntumalla tai sähkön voimalla. Sen sijaan lavat tuulessa oikein
iloisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kansankielessä tuulimyllyjä (mikä sitten onkaan oikea termi) kutsutaan vispilöiksi. Alennun nyt tasollesi; lavat voivat pyöriä vaikka kuinka paljon, ei siitä energiaa tule käyttöön. Alentuminen loppu: Vaatii aika paljon muutakin, että se energia saadaan käyttöön.
Miten sitten silloin, kun energiaa eniten tarvitaan? Silloin ei tuule.
Ilmoita asiaton viesti
Ai ne, mitkä romutettiin?
Ilmoita asiaton viesti
Ne on menetetty, mutta turvepolitiikassa on tehtävä täyskäännös ja luotava pitkän tähtäimen edellytykset turpeentuottajille turvetuotantoon.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ovat ne hetket käsillä mistä varoitin 2014 ennakoidessani Venäjän sytyttävän sodan ja arvioidessani että omavaraisuuden nosto olisi tehtävä välittömästi. Suomi on nyt auttamattomasti myöhässä niistä toimenpiteistä mitä olisi pitänyt tehdä jo monta vuotta sitten.
”Olemme laman siivittämänä menossa kohti sotaa, ainoastaan sen laajuus on enää arvoitus. Nyt ovat viimeiset hetket valmistautua kohtaamaan tuleva. Energiaa, suojaa ja ruokaa. Siinä ne tärkeimmät omavaraisuuden kannalta. Näissä meillä on paljon korjaamisen varaa…
…Huoltovarmuuden ja omavaraisuuden nostaminen energiantuotannnossa olisi nyt erittäin tärkeää. Meillä on valtavasti energiaa, jonka hyödyntäminen ja samalla huoltovarmuus ja omavaraisuus on lainsäädännöllä torpedoitu…
…Kohtalokkaimman virheen voi tehdä peesaamalla tapahtumien jäljessä ja tekemällä liian vähän ja liian myöhään. Kriisitilanteessa melkein perillä ei riitä, eikä kakkossijoja ole jaossa. Sinä elät tai sinä kuolet…
…Ja tässä olisi todellakin toimittava ripeästi ja määrätietoisesti. Laivan suuntaa ei voida kääntää hetkessä, joten ollaksemme oikeassa kurssissa kahden vuoden päästä, ruoriin on tartuttava heti. Ei sitten joskus kahden vuoden päästä, kun tilanne on jo ehkä päällä. Jos huonoin skenaario ei toteudukkaan, mitään kohtalokasta virhettä ei ole tehty.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timokohvakka/173934-energiaa-suojaa-ja-ruokaa/
Ilmoita asiaton viesti
”…Kiina ja Intia saavat sen hyvällä alennuksella…”.
Mutta ei Suomi eikä Eurooppa. Eipä tietenkään. Kun EU ”vähentää” Venäjän energian kulutusta, tavoite lienee, että kun muilta on energia loppunut, Venäjällä on vielä mitä myydä ja hinta sitten sen mukainen ?
Tietenkään Suomi ei missään nimessä saa saada energiaa halvalla ;-).
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän tavoitteena on selkärangattoman EU: n lopullinen kyykyttäminen, jossa se varmasti onnistuu Ukrainan sodan myötä hyvin. Ensi talvena on luvassa energiakriisi yhdistettynä rajojen ylittävään elintasopakolaisten virtaan EU: n ulkorajoilla.
Eu:n toiminta Ukrainan asiassa on ollut jo kohtuuttoman häpeällistä Saksa tässä energialoisena erikoisesti ensin mainiten.
Ilmoita asiaton viesti
Serkkuni repi leipänsä toimimalla politiikassa. Suuren laman aikana totesi: ”ihanaa, että voimme viimeinkin tehdä politiikaa. Aiemmin vain rakennettiin vanhan päälle.”
Kyllä kansa ensi keväänä on jo tuntenut kunnolla, mitä tuli tehtyä! Silloin päästään taas tekemään politiikkaa eikä laastarointia.
Paljon paremmin olisi EU kyennyt Ukrainaakin tukemaan, jos keskeisesti asioihin ei vaikuttaisi ”empatiahumala”.
Mitenkä se Wahroos tuon asian puki puheessaan äskettäin? Osapuilleen seuraavasti: Jo toisen maailmansodan kenraali Patton totesi, että sodassa käytettävien keinojen on kulutettava vastustajaa enemmän kuin itseään!
Ilmoita asiaton viesti
”Jo toisen maailmansodan kenraali Patton totesi, että sodassa käytettävien keinojen on kulutettava vastustajaa enemmän kuin itseään!”
Kannattaa silti muistaa, ettei EU tai sen osat ainakaan toistaiseksi ole sodassa Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
No, kyllä Venäjä kohdistaa länteen sotatoimiin verrattavia ikävyyksiä.
Kuten nyt vaikkapa pakolaisvirtoja, ennen Syyriasta, nyt Ukrainasta.
Länkkärit nyt vaan sallii tämän, tosin pientä heräämistä on tapahtunut.
Samaten Venäjä uhkaa pakolaisvirroilla Afrikasta.
Käyttää hyväksensä omia asenteitamme ja uskoa sopimuksiin, samalla kun kakkii itse allekirjoittamiensa sopimusten päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt peritään takaisin Venäjän halvasta energiasta saatu hyöty.
Ilmoita asiaton viesti
Muka viisas vastaus. Jos EU olisi ollut fiksu, se olisi kaikessa hiljaisuudessa jatkanut Venäjän öljyn ja kaasun ostoa ainakin siihen saakka, kunnes kaikki varastot ovat täynnä. Tässä nimittäin on suurempi todennäköisyys todelliselle EUroopan laajuiselle sodalle kuin aikoihin.
Mitä teki EU-maat. Ajettiin ensi hätään omat öljy- ja kaasuvarastot 20-30 prosenttiin, kunnes tajuttiiin, että hetkinen, hetkinen. Samoin on viljavarastojen kanssa. Jotkut maat ovat viisaampia kuten Intia. Se on kieltänyt viljan viennin. Nähkääs ilmastonmuutoksesta huolimatta – tai oikeastaan siitä johtuen – entinen nälänhädän maa on ollut nettoviejä.
Suomessa näistä asioista ei edes keskustella, kun maailman silmissä olemme jopa ylivarautuneet kaikkeen. Emme taida olla.
Ilmoita asiaton viesti
Viisaat kaikkitietävät päättäjät ”tiesivät” ettei Ukrainan sota kestä paria kuukautta pitempään ja negatiiviset vaikutukset ovat suht lyhytaikaisia. (vrt. vaikkapa Jatkosodan keston arvio ennen sodan alkua ja sodan alkupäivinä) Tämä johti vääriin päätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
On pakotteilla saatu aikaan ainakin venäläisen öljyn alennusmyynti -34% suhteessa pohjanmeren öljylaatuun:
https://www.neste.fi/konserni/sijoittajat/markkinatietoa/urals-brent-hintaero
Tärkeimmät pakotteet liittyvät kuitenkin vientiin, ei tuontiin. Tärkeintä on estää sellaisen elektroniikan vienti Venäjälle, jota voitaisiin käyttää aseteknologiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeiseen lauseeseen voin yhtyä. Tosiasiaksi jää, että veli venäläinen tienaa entistä enemmän öljyllä ja kaasulla, kun hinnat ovat nousseet. Venäläinen öljy on se heikomman laatunsa johdosta ollut aina halvempaa. Varmaan hintaero on suurentunut, mutta kokonaistilanne on satanut Venäjän laariin.
Energiamarkkinoilla pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Kun näistä on tullut pulaa, niin tottakai hinnat nousevat. 1970-luvulla sellun markkinahinta vaihteli rajusti noin +/- 50 %. Syysi paljastui sellun kysynnän ja tarjonnan epäsuhta +/- 2 %. Kun paperimaakareiden selluvarastot alkoivat tyhjetä, niin kaikki innolla ostamaan ja hinnat pomppasi. Kun varastot täyttyivät, niin hinnat romahtivat. Näin se menee varsinkin nyt öljy- ja kaasumarkkinoilla: se on tuottajien markkinat nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Toki. Normaalisti Ural/Brent -hintaero on ollut 0,5 – 2 % luokkaa eli on hintaero sentään venähtänyt melkoisesti.
Mikä tahansa sota tai kriisi nostaa öljyn hintaa. Ei siihen välttämättä EU:ta tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
kokonaistilanne on satanut Venäjän laariin.
———————————
Ei ole, kun tilannetta tarkastellaan pitemmässä mittakaavassa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan vastustamaton argumentti.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan vastustamaton argumentti.
—————————–
Ainakin sinut sai sanattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”On pakotteilla saatu aikaan ainakin venäläisen öljyn alennusmyynti -34% suhteessa pohjanmeren öljylaatuun.” Toisin sanoen pakotteilla on saatu aikaan se, että EU maksaa öljystä enemmän kuin kilpailijamaat, jotka käyttävät venäläistä öljyä. Tämä siis rapauttaa EU:n kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla?
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin voi ajatella. Suorista kilpailijamaista kai lähinnä Kiina käyttää venäläistä öljyä.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n energiaomavaraisuus saa aikaan sen, että öljyyn ja kaasuun syydetyt rahat pyörivät omassa maassa toisin kuin EU-alueella ja tuotot ovat käytettävissä erilaisiin uusinvestointeihin hyödyttäen taloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Toki. Joskin EU:n kauppatase/vaihtotase on ollut energiaostoista huolimatta balanssissa. Kauppatase keikahti negatiiviseksi vasta tänä vuonna juurikin energian hinnannousujen vuoksi
Yhdysvaltain kauppatase on puolestaan kasvavissa määrin negatiivinen huolimatta energiaomavaraisuudesta. Yhdysvaltain kauppavaje on vieläkin nelinkertainen Euroopan Unioniin nähden.
https://tradingeconomics.com/united-states/balance-of-trade
https://tradingeconomics.com/european-union/balance-of-trade
Ilmoita asiaton viesti
Uteliaisuuttani kysyn, että mikä on venäläisen öljyn hinta verrattuna vuoden takaiseen tai esim. ennen sotaa ja nyt?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.statista.com/statistics/1112243/urals-crude-oil-price/ https://www.neste.com/investors/market-data/urals-brent-price-difference#2bd4329b
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, ensimmäinen linkki ei toimi ilman rekisteröitymistä ja jälkimmäinen linkki ei vastaa kysymykseeni.
Ilmoita asiaton viesti
Ural laatu:
Nyt 94,53
14.3.2022 88,24
21.3.2022 97,05 (huiput)
31.5.2021 69,87
Kymmenen vuoden huiput (2013) 110
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Ajattelinkin, että joku asiantuntija nopeasti vastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vko 18 Venäjältä kaasua Eurooppaan 2252 milj kuutiota, viikolla 21 enää 1664 milj.
Pistetään sekaan vähän tuoreempaa tietoa 2 kk vanhan New York Postin oheen.Ihmettelen kuka edes vaivautuu lukemaan ko lehteä.
https://www.bruegel.org/publications/dataset/european-natural-gas-import/
Ilmoita asiaton viesti
En ole väittänytkään, että venäläisen kaasun määrä ei olisi pienentynyt tai tulisi pienenemään. Kirjoitin, että tästä huolimatta asiantuntijat arvioivat, että Venäjän öljy- ja kaasutulot sen kun nousevat tämän vuoden aikana ja siinä lännellä ja ennen kaikkea EU:lla on ratkaiseva rooli. Onko sinulla joku uudempi arvio näistä dollarimääristä eli pysytään asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
Hesarissa esitetty arvio Venäjän kaasu- ja öljytuloista tänä vuonna:
”Uutistoimisto Bloombergin kokoaman arvion mukaan Venäjälle voi virrata pelkästään öljy- ja kaasutuloja päivittäin keskimäärin noin 751 miljoonaa euroa päivässä tänä vuonna.
Koko vuoden aikana se tekisi yhteensä noin 274 miljardia euroa. Se tarkoittaisi, että viime vuodesta Venäjän öljy- ja kaasutulot kasvaisivat viidenneksellä…
…Capital Economics arvioi, että Venäjä pystyy hintojen nousulla kompensoimaan vientimäärien pienenemisen vaikutuksen energiatuloihinsa. ”
https://www.hs.fi/talous/art-2000008860458.html
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli blogikirjotuksessa myös alempi Bloombergin arvio 285 mrd dollaria. Nämä ovat arvioita, joten lopullinen toteutuma on varmasti jotakin muuta.
Ilmoita asiaton viesti