Kolmen poliitikon käsitys: EU:n puhtaan energian investoinnit pelastavat EU:n kilpailukyvyn ja maailman lämpenemiseltä
Johdanto
Katselin uudestaan torstain a-studion lähetyksen, jossa aiheena oli EU:n kilpailukyvyn nosto. Paikalla oli vihreiden Ville Niinistö, demareiden Eero Heinäluoma ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari. Taustalla on Euroopan keskuspankin entinen johtaja Mario Draghin tekemä ehdotus (tilaustyö Ursula von der Leyenilta) jopa 800 miljardin yhteisvelasta EU:n kilpailukyvyn nostamiseksi. Vaikka hallitus on ilmoittanut Petteri Orpon suulla, että Suomi ei kannata yhteisvelkaa, niin vähemmän yllättäen tämä näytti sopivan opposition vihreille ja demareille.
EU:n osuus maailman markkinoista on vajonnut muutamassa vuodessa 20 prosentista 13 prosenttiin. Mitkä olivat näiden kolmen poliitikon ehdotukset EU:n kilpailukyvyn nostamiseksi? Ne olivat yllättäen kutakuinkin samat. Heinäluoma (pohjanmaalta kotoisin olevana tiedoksi, että luoma tarkoittaa isoa puroa) kiteytti velkarahan käyttämistä kolmenlaisiin investointeihin: puhdas energia, puolustusvälineteollisuus ja digitekniikka. Yllätys ei ollut, että V. Niinistö ei unohtanut tuulimyllyjä ja puhui vain puhtaasta tekniikasta. Huhtasaari kannatti myös puhdasta energiaa ja puolustusvälineteollisuutta.
Koska yhdessä blogissa ei voi tyhjentää koko pajatsoa, niin otan käsittelyyn vain puhtaan energian. Tämän alan investoinnit Heinäluoma perusteli sillä, että maailmalla on vain 10 vuotta aikaa pysäyttää lämpeneminen. Hän muistutti kuinka lämpimiä ovat olleet kaksi viimeistä vuotta. Hyvä, mutta huono. Tästä kirjoitan seuraavassa blogissani, koska arvelen tietäväni tästä asiasta enemmän kuin kukaan noista poliitikoista. Onko perustelut kunnossa ja pelastuuko EU:n kilpailukyky ja maailma käristymiseltä, jos EU ja Suomi etunenässä investoivat puhtaaseen energiaan?
Mitä tarkoittaa puhtaan energian investoinnit?
Ville Niinistön suusta tuli melkein kattava yhteenveto puhtaan energian investoinneista: fossiilisten polttoaineiden korvaaminen, tuulivoima, aurinkoenergia, energian varastointi, akkuteknologian kehittäminen, vedyn siirto, sähköverkon merkittävä vahvistaminen. Niinistön näki Suomella olevan mahdollisuus olla näiden teknologioiden edelläkävijä. Ihmettelen, että miksi sitten odotetaan ulkomaisten yritysten tulevan investoimaan omaa teknologiaansa Suomeen, jos meillä on se johtava teknologia. No, eihän meillä ole, ei meillä ole kehitysrahaa ja se teknologia pitäisi olla jo nyt eikä 10 vuoden päästä.
Miksi Kiina, USA ja kolmannet maat ovat menneet EU:n ohi kilpailukyvyssä?
Nämä kolme poliitikkoa myönsivät EU:n kärsineen pahasti kilpailukyvyn puutteesta. Yhtenä syynä tuli esiin Kiinan ja USA:n oman teollisuuden tukitoimet. Aivan oleellista tästä analyysistä jäi puuttumaan, että miksi esimerkiksi Kiinan ja sen vanavedessä Intian teollisuus on niin kilpailukykyistä. Ei kysymys ole pelkästä oman teollisuuden tukemisesta. Teollisuus on se veturi, joka tuo rahaa kehittyneelle maalle. Sieltä se raha tulee eikä mene sinne. Poikkeuksena on tietyn teollisuusalan tukeminen, jos halutaan valloittaa se, mutta sekin tapahtuu muun teollisuuden tuotoilla. Esimerkkinä Kiina on luonut tuotantoketjun: elektroniikkateollisuuden (harvinaiset) maametallit, akkuteollisuuden metallit, akkuteollisuus, aurinkopaneelit, sähköautot.
Lainaan Ripa Pasasen blogista paria lukua, miten hiilidioksidipäästöt ovat kehittyneet aikavälillä 1990 – 2022: maailma +63 %, Kiina +360 %, Intia +390 % ja Suomi -36 %. EU:n luku puuttuu, mutta sen osuus CO2-päästöistä selviää kuvasta 1.
Kuva 1. Vuosittaisten CO2-päästöjen kehitys lähteestä https://ourworldindata.org/co2-emissions. Kuvat ja luvut ja kopiointikelpoisia.
Kuvasta 1 selviää, että USA on onnistunut sekä kasvattaman talouttaan että laskemaan CO2-päästöjään lisäämällä merkittävästi halvan kaasun tuotantoaan särötystekniikalla. EU:n CO2-päästöt 3,05 GtCO2 olivat 7,3 prosenttia maailman kokonaispäästöistä 37,15 GtCO2 vuonna 2022. Vielä 1950 Eurooppa ja USA tuottivat 85 % CO2-päästöistä. Nyt EU:n ja USA:n päästöt ovat vain 21 % kokonaispäästöistä. Kiinan päästöt ovat nyt 11,40 GtCO2 ja ne ovat 30,6 % kokonaispäästöitä. Ne kuvaavat teollisuuden siirtymistä Kiinaan ja sen kilpailukykyä.
Näistä luvuista on vedettävissä johtopäätös, että Suomen ja EU:n ohi kilpailukyvyssä on menty käyttäen halpaa fossiilista energia.
Sitten se oleellinen kysymys a-studion poliitikoille ja muillekin: miten EU pelastaa maailman lämpenemiseltä, jos sen CO2-päästöjen osuus on kokonaispäästöistä vain 7,6 %? Ei tarvitse vastata, koska vastaus on lapsellisen eli triviaalin yksinkertainen: ei mitenkään. Asia tulee vielä kertaluokkaa vaikeammaksi, kun selviää, että eihän se hiilidioksidi ole nostanut lämpötiloja viimevuosina. Silti poliitikot – ja valtamedia, joka tukee täysillä ilmastokriisiviestintää – vakavissaan esittävät tällaista sanomaa. Miten tämä voi onnistua ja jatkua? Selitys on tiedotushegemoniassa. Ei ottanut a-studion juontaja esille näitä peruslukuja ja niiden valossa kysynyt, että miten EU kuvittelee tekevänsä tämän tempun. Jos juontaja olisi esittänyt luvut ja sitten kysynyt, niin se olisi nolannut täysin arvostetut poliitikot.
Nyt EU:n poliitikot ovat yksissä tuumin – etten sanoisi konsensus-hengessä – korjaamassa EU:n kilpailukyvyn kuntoon investoimalla fossiilivapaaseen energiaan. Onko asiasta jotain näyttöä, että tämä on onnistunut jossain? Ei ole, mutta päinvastaista näyttöä kyllä löytyy.
Saksassa on EU:n korkein sähkön hinta, kun ydinvoimalaitokset suljettiin (omalaatuista energiahulluutta) ja joku räjäytti (tiedän kyllä kuka, koska syyllinen tunnusti etukäteen) halpaa kaasua tuovat putket Itämeren pohjassa. Eikö jäljet pelota poliitikkoja ja eikö kokemuksista opita?
Kun vielä ajatellaan, minkälaisia investointeja V. Niinistö ehdotti Suomelle, että varmistetaan Suomen sähkön fossiilivapaus, joka on jo 94-prosenttisesti fossiilivapaata, niin nehän upottaisivat Suomen kilpailukyvyn lopullisesti. Heinäluoma näkee uusiutuvan energian välttämättömyytenä, mutta ei ota huomioon, että EU saati Suomi eivät tätä asiaa kykene ratkaisemaan, vaikka pääsisivät kokonaan eroon fossiilisista, joka on käytännön mahdottomuus 10 vuodessa. Maailman fossiilisen hiilen käyttö kasvaa absoluuttisesti vuosittain, vaikka sen suhteellinen osuus hieman laskee. Uusiutuva energia jää jälkeen kilpailussa, vaikka se juoksee yhä kovempaa. Tässä kilpailuissa ei voittajaa ratkaista prosenteilla mitaten, vaan absoluuttisilla CO2-määrillä; siis IPCC:n tieteen mukaan.
Realiteetit ovat EU:n ja Suomen poliitikoilta hukassa. Voi EU, voi Suomi.
Kommentoijat voisivat pohtia myös sitä, että miten investoinnit puolustusvälineteollisuuteen parantavat kilpailukykyä. Puolustusvoimat ja niiden ylläpito on menoerä budjetissa, mutta tulopuolella sillä sektorilla ei ole mitään. Niin paitsi itsenäisyys. En kiistä puolustuksen tärkeyttä, mutta EU:n kilpailukyvyn nosto tällä tavalla vie ainakin parikymmentä vuotta: tuotekehitys 10 vuotta, valmistus 10 vuotta. Sillä aikaa mahtimaat USA ja Kiina ja Venäjä ovat ottaneet pari askelta lisää uuden sukupolven aseiden kehittämisessä.
Seuraavassa blogissa perustelen yksinkertaisin tosiasioin käyttäen IPCC:n omaa ilmastonmuutostiedettä, että ihminen ja CO2 eivät ole viime vuosien lämpenemisen takana. Tämän tosiasian on jo osa valtavirran tutkijoista myöntänyt. Sitä poliitikot eivät tiedä, koska IPCC:llä ja sen tukijoilla on tiedotushegemonia. Toisinajattelijat (contrarians) ovat tienneet sen jo kauan, mutta viime vuosina luontoäiti puuttui peliin tehden asian selväksi. Malta kommentoija odottaa pari päivää ja yritä pysyä tämän blogin aihepiirissä. Nyt puhutaan energiapolitiikasta ja poliitikoista. Tiede tulee myöhemmin.
Yleensä tuon esiin omat ratkaisuehdotukseni, enkä vain esitä ongelmia. Mitä EU:n pitäisi tehdä energia-asioissa. EU:lla ei ole mitään kiirettä luopua fossiililista tuuli- ja aurinkovoimalla. Maailmasta loppuu öljy ja kaasu arviolta 2060-luvulla. Siihen mennessä pitäisi rakentaa ydinvoimaa. Ratkaisu on standardisoidut voimalaratkaisut. Aluksi EU voisi harmonisoida ydinvoiman turvallisuusmääräykset. Sen jälkeen laitostoimittajat voivat standardisoida ehkä kolme kokoa: 50 MW pelkästään lämmöntuotantoon, 600 ja 1200 MW sähkön ja lämmöntuotantoon.
Suomessa rakennetaan, jos viranomaiset suo, parin vuoden sisällä 50 MW:n ydinvoimalaitos lämmitykseen, joka voidaan sijoittaa kaupunkiympäristöön. Siinä on Suomen teollisuudelle mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotuksesi lähtee jo alkuaan liikkeelle vääristä lähtökohdista, meillä ei ole aikaa odotella vuoteen 2060 saakka. Muutenkin ehdotuksesi vaatisi sitä, että siirtyisimme nykyisestä markkinaohjauksesta vanhaan keskusjohtoiseen aikaan. Lisäksi Keski-eurooppalaiset ydinvoimaloita tuskin kovin suuressa määrin haluavat mailleen ottaa, jäähdytysveden takia ne sijoitetaan jokien äärelle jotka samalla ovat tiheästi asuttuja seutuja.
Ylipäänsä kannattaisi muistaa myös vallitsevat realiteetit. Meillä Suomessa luotetaan turvallisuudesta vastaaviin viranomaisiin ja ydinjätteen loppusijoitukseen on olemassa ratkaisu. Muualla luotto on vähäisempää ja jätteet lojuvat varastoissa. Ennenkuin näihin asioihin on ratkaisu, ei yleistä mielipidettä saa puolelleen.
Mitä mahdollisiin pienreaktoreihin tulee, maailmalla on viitisentoista start-upia joista mikään ei tällä hetkellä vaikuta lupaavalta. Edistä siinä sitten standardointia. 50 MW kaukolämpöreaktori olisi erittäin hyvä ratkaisu pohjoismaiden kaukolämpöverkkoihin, mutta maailmanlaajuista kysyntää sellaisella ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
En ehdota ydinvoimaloiden rakentamiseen keskusjohtoista systeemiä. Meillä on sellainen jo Fingridin muodossa, joka suosii tuuli- ja aurinkovoimaa maksamalla siitä aivan liian korkeaa hintaa ja muusta sähköstä liian matalaa hintaa: toimitusvarmuus ei näy hinnassa.
Jätit jostain syystä kertomatta, että miten se EU:n sähköenergia tehdään, jos fossiiliset eivät käy. Arvaanko oikein, että tuuli- ja aurinkovoimalla? Oletko myös sitä mieltä, että niillä maailma pelastuu?
Ilmoita asiaton viesti
Sähköenergian hinta ei edelleenkään kuulu Fingridille ja onhan asia sinullekin kerrottu.
”Toimitusvarmuus” näkyy hinnassa, sillä toimittaja, joka voi tuottaa sähköä silloin kun tuuli ja aurinko tuottavat heikosti, saa sähköstä hyvän hinnan. Jos hintavaihtelu aiheuttaa ongelmia, niin siihen löytyy ratkaisuja, yksityiskuluttajalle kiinteähintaiset sähkösopimukset.
Uusiutuviin perustuva energiajärjestelmä ei ole ainoastaan teknistaloudellisesti mahdollinen vaan myös systeemikustannuksiltaan edullinen, tuossa hyvä review-artikkeli:
https://ieeexplore.ieee.org/document/9837910
Ilmoita asiaton viesti
Ei kuulu, mutta verkon rakentaminen kuuluu ja siihen on mällätty miljardeja sen ihanan tuulivoiman ansiosta ja lisää kuluu.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, nyky pahkasika-aikana siirtohinta voi olla suurempi kuin ite sähkön hinta.
Koskahan bensaletkut myydään monopoleille jotka sitten ottaa bensan siirrosta pari egee per litra.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se voi olla. Tänään ovat mökkiläiset olleet äänessä YLE:llä. Mökillä kuulemma pitää maksaa siirrosta talvella, vaikka sähköt on katkaistu.
Siinä lipsahtaa sen verran, että siirrosta ei kyllä makseta, jos ei mitään siirretä, mutta perusmaksu menee aina. Pitkän piuhan päässä olevan mökin perusmaksu on usein iso.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä sitä pahkasikaa.
Mistä sähkön perusmaksu koostuu?
Sähkönmyynnin perusmaksu kattaa sähkönmyyjän kiinteitä kustannuksia, jotka eivät riipu käytetyn energian määrästä. Näitä kiinteitä kustannuksia aiheutuu muun muassa laskujen tekemisestä ja lähettämisestä, jotka ovat kaikille asiakkaille samansuuruiset.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät kata sähkömyyjän kustannuksia vaan verkon ylläpitäjän. Siirtomaksu vaihtelee reippaasti. Täällä esim. se on suhteellisen pieni (Caruna Espoo), mutta haja-asutusalueilla usein hyvin suuri. Perusmaksut noudattavat samaa kaavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toi on Oomilta kopsattu. Aika vinkeää että laskujen tekemisestä asiakkaille laskutetaan erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Oomihan on sähkönmyyjä. Väittää siis, että sen kustannuksia maksetaan siirtomaksuissa. Pori energiasta erotettiin Oomi sähkön myyjäksi ja verkkofirmaksi jäi se alkuperäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vielä lisätään siirtomaksuun, niin se laskutetaan kahteen kertaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä energialaskussa on myös pieni kiinteä osuus. Mulla se on 4,5 €/kk. Siirtohinnassa kiinteä maksu on n. 22€/kk.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä on perusmaksu molemmissa. Toinen sähkönmyyjälle ja toinen verkkoyhtiölle.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkönsiirto on laillistettu lypsylehmä. Yhdellä paksulla piuhalla taloyhtiöön ja sitten vaan jakoon asukkaille ja laskua sähkönsiirrosta jokaisen postiluukkuun. Kätevää.
Mistä maksetaan ?
Valmis sähköjohto kun ei kulu, kuten esim. vesijohto.
Ilmoita asiaton viesti
Koskahan vesimaksuihin tulee siirtolisää?
Ilmoita asiaton viesti
Perusmaksu tuli tänne n. 15 v sitten ja tuplasi vesilaskun saman tien.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se kuulu Fingridille, mutta mielestäni pitäisi kuulua. Miten Fingrid voi edes teoriassa vastata sähkön saatavuudesta, jos se ei osta sähköä?
Ilmoita asiaton viesti
Fingrid vastaa kantaverkon tehotasapainosta, mitä vastaan se ostaa reservejä (jotka ovat tehoa, ei energiaa). Tuntitason (tulevaisuudessa 15 minuutin) tasapaino määrätään Nordpoolissa day ahead -markkinalla ja siellä käydään kauppaa energialla.
Ilmoita asiaton viesti
” että siirtyisimme nykyisestä markkinaohjauksesta vanhaan keskusjohtoiseen aikaan.”
Nykyinen ilmastokoohotus on jo johtanut keskusjohtoiseen aikaan ja markkinatalous on haudattu energian osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Asiahan on juurikin päinvastoin. Ennen wanhaan Kekkonen päätti, mihin rakennetaan ydinvoimala (kuvainnollisesti ainakin). Nykyään politiikka keskittyy pelisääntöjen määrittämiseen (kuten päästökauppa) ja markkinat hoitavat lopun. Se on samalla suuri syy siihen, miksi nykyään ydinvoima ei enää pärjää, se ei ole kilpailukykyistä kun kilpailu on vapaata.
Ilmoita asiaton viesti
Päästökauppa ei ole mitään markkinataloutta vaan nimenomaan keskusjohtoista pakottamista, mitään vapaata kilpailua energiamarkkinoilla ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ja vieläpä täysin perusteetonta. Sama koskee autokauppaa käyttövoiman osalta, aivan älyvapaata pakottamista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo.
Jos EU poliitikot tekevät pelisääntöjä business ympäristöön, ei sitä mitkään markkinat hoida kuntoon.
Hyvä esim. on CO2-päästökauppa, jota ei ole USA:ssa, Kiinassa eikä Intiassa.
Kallis energia ajaa energiaintensiivisen teollisuuden muihin maihin, josta seuraa hyväpalkkaisten työpaikkojen häviäminen.
Siten rupeaa häviämään palvelujen työpaikkoja, kun ei ole ostovoimaa.
Jne.
Vihersiirtymään öösätty helikopteriraha ei tuota mitään, mutta kasvattaa inflaatiota ja sitä kautta nostaa korkoja.
Normi ihminen kärsii ja viherlobbarit vaihtavat isoimpiin yacth’teihin.
Saksassa on jo huomattu Energiewende’n aiheuttama oravanpyörä.
Ilmoita asiaton viesti
”Muutenkin ehdotuksesi vaatisi sitä, että siirtyisimme nykyisestä markkinaohjauksesta vanhaan keskusjohtoiseen aikaan.”
EU’lla ja mepeillä on kova halu siirtyä keskusjohtoiseen systeemiin.
Tavoitteita mm:
– Eu’lle verotusoikeus
– EU’lle yhteinen velkaraha
– EU’lle yhteinen puolustus
– ja rusinana kakun päällä ”vihersiirtymä”
Ilmoita asiaton viesti
Aivan johdonmukaisia ja kannatettavia ajatuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä mahdollisiin pienreaktoreihin tulee, maailmalla on viitisentoista start-upia joista mikään ei tällä hetkellä vaikuta lupaavalta. Edistä siinä sitten standardointia.”
Heh, tosiaankin tämä on todellisuutta: https://imgs.xkcd.com/comics/standards.png
Ilmoita asiaton viesti
Puolustusvälineteollisuudesta. Ukrainan sota on tunnetusti opettanut paljon sota-aseiden soveltumisesta nykysotaan. Nykyaikaisilla ohjuksilla ja drooneilla voidaan tuhota helposti mikä tahansa laiva, helikoptereita ei uskalleta tuoda näkyviin lainkaan ja lentokoneet operoivat noin 100 kilometrin päässä rintamalta lähinnä kaukoaseiden laukaisulavetteina. Miksi lavetiksi tarvitaan moderni sotakone, kun siihen käy mikä tahansa lentävä rakkine?
EU:n tulisi näillä opeilla investoida tykistöön, jolla on erinomainen liikkumiskyky: tuli-isku ja siirtyminen uuteen tuliasemaan. Droonit ja niiden torjunta-aseet. Pimeänäkölaitteet.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on jo nämä kaikki ilman EU’ta.
Oikeastaan US teknologiaa.
Kaikki EU hankkeet ovat enemmän tai vähemmän sitä, miten reunavaltiot voivat tukea Saksaa ja Ranskaa.
Eli Suomen pitäisi osallistua esim. Ranskan ja Saksan tykistön uudelleenluomiseen.
Britithän saivat jo tarpeekseen pyhästä Ranska-Saksa allianssista.
Pragmaatikoina sanoisin, että puolustusasioissa USA ja UK ovat ne oikeat yhteistyömaat NATO’n sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin on menny ainakin ton ilmastopolitiikanlaitoksen oppi perille, meillä on vain 10v aikaa. Ihan kun olisin kuullut saman fraasin muutaman kymmentä kertaa viimeisen 25v aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Olet siis jäänyt luokalle?
Ilmoita asiaton viesti
Puolustusteollisuudella on mahdollista tehdä rahaa, jos osaa valmistaa edullisesti jotakin sellaista, jolla on runsaasti kysyntää.
Ei ole mahdotonta, että Suomesta/EUsta löytyisi sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa edullinen valmistus on utopiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi tykistön ammusten kysyntä on suurta, joten hinnat korkeita.
Oletan, että optimoiduilla tuotantolinjoilla, hyvällä logistiikalla, jne. ammustuotanto olisi kannattavaa jopa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän pitkälle viety automatisointi auttaa. Kysyntää nyt on ja EU:n pitäisi maksaa, mutta maksaako, vai jääkö Suomen piikkiin?
Ilmoita asiaton viesti
EU ei maksa, koska Ranskalla ei ole valmistuskapasiteettia ja Saksa pykää omaa sen minkä ehtii.
Ilmoita asiaton viesti
Ammusmarkkinoilla on nykyisin kysyntää ihan perusteellisesti ja tarjontaa hyvin niukasti.
Siten olisi bisnesmahdollisuuksia ihan ilman, että vaikkapa EU maksaisi investointeja kiinni.
Eikä pelkästään kenttätykistön ammuksissa (122 mm, 152 mm, 155 mm), vaan myös esimerkiksi ilmatorjuntatykistön ammuksissa (35 mm, 40 mm, jne.). Gepardin purske on lennokkia vastaan tehokas ja halpa – kun vaan olisi niitä ammuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vähän kärjistän, niin EU:n strategia on siirtää jo melko vähäpäästöistä teollista tuotontoaan hiilidioksdipäästöjään lisääviin maihin, kuten Kiinaan ja vähän Intiaankin, ja sitten yrittää omia vähäisiä päästöjään kuristamalla hillitä noita jättimäisiä päästöjä.Näin ilmasto pelastuu!
Ilmoita asiaton viesti
Melko helppohan se on käppyristä katsoa että EU maiden päästövähennyksistä ei ole ollut kokonaisuuteen mitään hyötyä, voisiko olla peräti päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
EU alueella on ollut ainakin tehokkaammat suodattimet, niin ettei ilmansaasteita ole päässyt luontoon. Paljon mahdollista, että myös hiilitonnista on saatu enemmän tuotantoa kuin Kiinassa, jolloin olisi tapahtunut tuota ”päinvastaista”. Niin, ja jos tuote kulutetaan EU-alueella, Kiinasta tulee laivapäästöt päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole se esimerkin voimakaan toiminut, vaikka sillä meidän päästövähennyksiämme on perusteltu.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, eräs lentelevä biheröinen on tästä esimerkkinä olemisesta muistaakseni saarnannut aika kiivaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jolleivat tosiasiat tue politikkojen suunnitelmia, sen pahempi tosiasioille!
Ilmasto ja sen jatkuva muutos ovat niin suuria apparaatteja, etteivät ihmiset kykene siihen merkittävästi vaikuttamaan.Europpa ja Suomi vielä vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
”Kolmen poliitikon käsitys: EU:n puhtaan energian investoinnit pelastavat EU:n kilpailukyvyn ja maailman lämpenemiseltä”.
Mistä blogisti voi tietää, mistä nämä poliitikot ovat saaneet tietoonsa ilmastonmuutoksen problematiikasta, ylimielisesti torppaamalla ne tiedot jo etukäteen?
Ilmoita asiaton viesti
Brysseli on suomalaisille kansanvihollisille otollinen paikka jatkaa myyräntyötään.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaa täysin käsitystäni poliitikkojen ymmärryskyvystä. Tosin osa tajuaa kyllä mistä on kyse mutta on leikissä mukana säilyttääkseen pestinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen CO2-päästöt vuonna 2022 olivat Worldometerin mukaan 0,097 prosenttia koko maailman päästöistä. Hyvä muistisääntö on siis, että meidän CO2-päästöt ovat noin yksi promille koko maailman päästöistä.
Kun asia ajattelee hetken, niin rupeaa tuntumaan hyvin epätodelliselta, että tämä asia on ykkösasia Suomessa ja EU:ssa. Riippumatta siitä, että uskooko viralliseen ilmastonmuutostieteeseen vai johonkin vaihtoehtoiseen selitykseen ilmaston lämpenemisestä, niin miten voidaan vakavissaan esittää, että Suomen ja EU:n on ajettava CO2-päästöt nollille, jotta maailma pelastuisi lämpenemiseltä.
Miltä kuulostaisi, jos Riitta Purra ilmoittaisi, että olen leikannut valtion menoja 10 % eli 1,2 miljardia, joten emme tarvitse lainaa enää kuin 10,8 miljardia. Suomen valtion budjetti on siis tasapainossa. Kyllä media olisi sitä mieltä, että hakekaa hänet pois.
Tämä alkaa tuntua samanlaiselta epätodelliselta propagandalta, jota syötettiin Neuvostoliitossa. Kaikki tiesivät, että ns. viralliset luvut olivat vääriä ja olosuhteet olivat huonot. Sehän johti siihen, että kukaan ei enää uskonut mitään virallisia lukuja ja selityksiä.
IPCC:llä ja sitä tukevalla medialla on niin vahva ote, että ihmiset eivät tiedä eivätkä tajua tällaisia yksinkertaisia asioita, että ei EU tai vielä vähemmän Suomi voi pelastaa maailmaa.
Sitten on tietysti ne ihmiset, jotka uskovat, että vihreä siirtymä on halvempi vaihtoehto kuin fossiiliset. He ymmärtävät tosiasiat, mutta takertuvat tähän seikkaan. Tosiasiat vain ei tue sitäkään selitystä.
Suomessa tuulivoiman osuus on saavuttanut maksimiosuutensa ja meillä on eräs halvimmista sähköistä Euroopassa. Mutta onko se tuulivoiman ansiota? Otappas siitä selvää.
Lähde:https://www.worldometers.info/co2-emissions/co2-emissions-by-country/#google_vignette
Ilmoita asiaton viesti
”Riippumatta siitä, että uskooko viralliseen ilmastonmuutostieteeseen vai johonkin vaihtoehtoiseen selitykseen ilmaston lämpenemisestä, niin miten voidaan vakavissaan esittää, että Suomen ja EU:n on ajettava CO2-päästöt nollille, jotta maailma pelastuisi lämpenemiseltä.”
Vastaus on perin helppo. Mikäli halutaan välttää katastrofaalinen lämpeneminen, globaalit päästöt pitää saada painettua nollaan. Ja kyllä se silloin koskee ihan jokaista.
”Sitten on tietysti ne ihmiset, jotka uskovat, että vihreä siirtymä on halvempi vaihtoehto kuin fossiiliset. […] Tosiasiat vain ei tue sitäkään selitystä.”
Johdatus 2000-luvun ajatteluun, osa 2: saastuttaminen ei ole ilmaista, vaan siitä aiheutuu kustannuksia. Jos sellutehtaan päästöjä ei rajoiteta, alajuoksulla olevien rantakiinteistöjen arvo romahtaa, ja tällainen oli tilanne Suomessakin vielä viime vuosisadalla. Ilman mitään rajoituksia saastuttaiselle käy niin, että hyödyt yksityistetään mutta haitat sosialisoidaan.
Lämpeneminen aiheuttaa tuottavuustappioita. Niiden arvioiminen on tietenkin haasteellista, mutta globaali suuruusluokka jo nykyään on biljoonia dollareita/euroja vuodessa. Minimissään tämä kustannus pitää kohdentaa fossiipäästöjen aiheuttajille ja sen jälkeen arvioida, mikä on edullisin tapa tyydyttää energiantarpeemme.
Tuulivoiman merkitys Suomen sähkön hinnalle on helppoa arvioida, kun katsoo pörssisähkön vaihtelua. Sähkö on kallista silloin, kun tuulivoima tuottaa huonosti. Ilman tuulivoimaa hinta olisi koko ajan korkea.
Ilmoita asiaton viesti
” Mikäli halutaan välttää katastrofaalinen lämpeneminen, globaalit päästöt pitää saada painettua nollaan. Ja kyllä se silloin koskee ihan jokaista.”
Taidat ihan oikeasti olla tässä uskossa?
”Lämpeneminen aiheuttaa tuottavuustappioita. Niiden arvioiminen on tietenkin haasteellista, mutta globaali suuruusluokka jo nykyään on biljoonia dollareita/euroja vuodessa. ”
Onko tästä mitään esimerkkiä antaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kohta 1: tutustu käsitteeseen carbon budget.
Kohta 2: kvg, tai aloita tuosta:
https://www.weforum.org/agenda/2023/11/climate-crisis-cost-global-economies/
Ilmoita asiaton viesti
Äärisäitä on ollut ihan aina ja tulee olemaan ihan aina, millään oletetulla muutoksella ei ole näiden kanssa mitään tekemistä. Suurin syy tuhojen kalleuteen on ihminen itse, ei ilmasto.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitset tilastoja aivan väärin!
1970 maailman väkiluku oli 3,69 mrd.
2019 maailman väkiluku oli 7,81 mrd.
Ja silti ”ilmastokuolemasi” ovat vähentyneet.
Vuonna 1970 maailman GNP oli $3,210.68B
Vuonna 2019 maailman GNP oli $89,132.60B
Eli GNP on n. 28 kertaa suurempi.
Vahingot lisääntyivät samalla aikajaksolla 8 kertaisiksi.
Voi pyhä yksinkertaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Äärisäät eivät ole lisääntyneet kuten valtamerien hirmumyrskyt ja USA:n tornadot. Satomäärät ovat kasvaneet. Tyynellämerelläkin suurin osa saarista kasvaa pinta-alaltaan.
Roger Pielke Jr. on erikoistunut säiden aiheuttamiin infrastruktuurin menetyksiin. Hän on perustellusti sitä mieltä, että vaikka infran määrä on kasvanut rajusti, niin tieteellisesti arvioituna menetykset eivät ole kasvaneet. Hän käy asiasta parhaillaan keskustelua ainakin yhden lehden kanssa heidän julkaisemastaan artikkelista, onko siinä käytetty arviointimenetelmä tieteellisesti oikea vai ei. Olen seurannut tilannetta ja meinaan kirjoittaa siitä, kun ehdin.
Vielä noin 10 vuotta sitten IPCC raportoi asian, että sään ääri-ilmiöt eivät ole lisääntyneet eikä siitä aiheutuvat tappiot yhteiskunnalle.
Nyt tilanne on muuttunut, koska siitä on tullut IPCC:n vaikuttamispolitiikan perusasioita. Sään ääri-ilmiöiden lisääntymiselle ei löydy näyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoiskustannusten huomiointi on ihan kansantaloustieteen peruskauraa ja koskee muutakin kuin ilmastonmuutosta, kuten sellutehdasesimerkillä yritin selittää. Mitä tulee ilmastonmuutoksen aiheuttamiin kustannuksiin, niistä on kyllä hyvin laaja konsensus olemassa. Se, että korostat yksittäistä vastavirran tutkijaa, on kirsikanpoimintaa. Lisäksi talousvaikutukset syntyvät muutakin kautta kuin suoranaisesti ääri-ilmiöistä. Esimerkkeinä voisi mainita viimeaikaiset oliiviöljyn ja viinin tuottajien ongelmat. Myös Suomessa ilmastonmuutokseen sopeutuminen aiheuttaa kustannuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, pakkaset ovat olleet riesana.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö nyt ihan tosissasi että pakkaset ovat ihmisen syytä 😮 .
”Myös Suomessa ilmastonmuutokseen sopeutuminen aiheuttaa kustannuksia. ”
Myös tästä olisi hyvä saada esimerkki.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain edellisessä ketjussa oli puhetta, että asumisterveysasetuksen raja-arvot ylittyvät. Jos asiaa ei voida passiivisilla menetelmillä korjata, pitää hankkia koneellinen viilennys.
Ilmoita asiaton viesti
Bull shit, minä viilennän oman töllini kesäisin pistämällä Auringon puoleisiin ikkuniin alumiinipinnoitteisen kankaan. Päivisin ikkunat kiinni ja öisin auki, ihan ilmainen konsti saa käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei myrskymenetysten määristä ole konsensusta tai jos on joskus ollut, niin se on ollut, että myrskyvahingot eivät ole kasvaneet huomioon ottaen infran määrän kasvu.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoiman merkitys Suomen sähkön hinnalle on helppoa arvioida, kun katsoo pörssisähkön vaihtelua. Sähkö on kallista silloin, kun tuulivoima tuottaa huonosti. Ilman tuulivoimaa hinta olisi koko ajan korkea.”
Pääsääntöisesti sähkö on kallista, kun ei ole vakaata perustuotantoa, eli tuotantoa, joka vastaa kysyntään.
Tuulivoima ei taasen tiedä mitään kulutuksesta.
Jotta tuulivoimalla tehty sähkö olisi halpaa, pitäisi sen pystyä vastaamaan kysyntään 24/7.
Tämä on toki mahdollista:
– jokaista tuulivoima MW kohden pitää olla vastaava määrä akkutehoa
– akun kapasiteetti pitää olla 36 MWh/MW (täysin tuuleton jakso 36 h).
Tämähän tarkoittaisi, että Suomessa pitäisi olla n. 277 632 MWh akkukapasiteetti.
Käyttämällä teollisuus akulle hintaa 0,5 M€/MWh, päädytään vaatimattomaan hintaan 138 816 M€.
Eikä tässä vielä kaikki:
– tuulivoimalat kestävät 20 – 25 vuotta
– akut kestävät maksimi 20 vuotta.
Ydinvoimalat kestävät vähintään 60 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Härköselle. Lainaus: ”Mikäli halutaan välttää katastrofaalinen lämpeneminen, globaalit päästöt pitää saada painettua nollaan. Ja kyllä se silloin koskee ihan jokaista.”
Juuri niin. Jos halutaan, niin jokaisen pitäisi tehdä osansa. Mutta kun ei tee. Tämä on se kysymys. Sillä alle 10 %:n osuudella päästöjä ei saada nollille, muiden kuin EU:n syvätyperien poliitikkojen mielissä. (Äänestäjät taitaa olla samaa joukkoa).
Kaiken lisäksi siinä on käynnistynyt prosessi nimeltä ”lopun alku”. Eräänä päivänä nämä CO2-päästäjämaat tulevat sanomaan, että ”Sorry kun uskoitte Barack Obamaan ja YK:n pääsihteeriä. Ei se ollutkaan hiilidioksidi vaan aurinko. Johan sen osoittaa kirjoitettu historia, että lämpötilavaihtelut ovat olleet vielä suurempia muinoin kuin modernilla ajalla. Oma syynne. Tyhmyydestä saa kärsiä ihan itsekseen. Vai meinaatteko laittaa syytteen Haagin kansainväliseen oikeuteen?”
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei ole väittänyt, että ilmastopolitiikka olisi helppoa. Mutta joku poliitikko sanoi, että ollaan mielummin osa ratkaisua kuin osa ongelmaa. Mielestäni se oli hyvin sanottu.
Sinunkin luulisi myöntävän, että jo varovaisuusperiaatteen vuoksi päästövähennyksiä kannattaa tehdä. Jos sitten niin sattuisi käymään, että huomataan ettei vaaraa ollutkaan, niin mitään peruuttamatonta vahinkoa ei olla saatu aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo edellyttää hengittämisen lopettamista.
Ilmoita asiaton viesti
Facepalm… Kymmenkunta vuotta olet täällä roikkunut ja valitusvirsiäsi vihreiden yms. kammottavuudesta suoltanut joka toiseen blogiin, etkä silti ymmärrä itse ilmiöistä tuon taivaallista.
Ilmoita asiaton viesti
No menipä ihon alle. Olen siis jotain saanut aikaan. Vihreät on tosiaan kansakunnan syöpä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, olet osaltasi osoittanut, että denialisteilla ei ole mitään järkevää annettavaa. Teikäläisille saa samoja alkeita jankata vuodesta toiseen kuin pikkulapsille. Tosin lapset sentään oppivat jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa lopettaisit sen paskan puhumisen. Ei siitä ole mitään opittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos minun sanomiset ei kelpaa, aloita opiskelu sitten tuosta. Sieltä löydät syyt ilmastonmuutokselle. Jos pinnistät, saatat huomata, että hengittäminen ei kuulu niihin.
https://openilmasto-opas.fi/mika-ilmastonmuutos/
Ilmoita asiaton viesti
Mille ihmeen ilmastonmuutokselle, mikä ilmastossa on muuttunut?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus!! 👍
Ilmoita asiaton viesti