Korkeat lämpötilat jatkuvat, mutta ykkösmedia ei uskalla kertoa syytä

Johdanto

Kuuntelin Ylen uutisia televisiosta ja maapallon korkeiden lämpötilojen todettiin jatkuneen. Syyksi esitettiin ilmastonmuutos. Ihan hyvä selitys, mutta oliko se koko totuus, ja ei muuta kuin totuus? Mielestäni ei ollut. Varsinkin kun ykkösmedia toistaa IPCC:n viestiä ilmastonmuutoksesta, että se on ihmisestä johtuva.

Konsensuksesta poikkeavia uutisia

Viimeisen vuoden aikana median ja ilmastotutkijoidenkin joukosta on tullut ykkösmediaan uutisia, jotka eivät ole mahdu täälläkin usein toistettuun hokemaan, että ”ilmastonmuutoksen syistä on konsensus” ja muuta mieltä olevat ovat denialisteja:

  1. Yhteensä 18 tutkijaa, joiden joukossa sellaisia tunnettuja nimiä kuin James Hansen, Norman Loeb, ja Andrew Lacis ovat sitä mieltä, että CO2-pitoisuuden kaksinkertaistuminen tulee aiheuttaman lämpötilan nousua n. 10 astetta, jota ihmiskunnan aerosolipäästöt pienentävät pari astetta, viite 1. IPCC:n tasapainoinen ilmastoherkkyys on vain 3, 0 astetta. Missä konsensus?
  2. NASA:n Gavin Schmidt on kirjoittanut Nature-lehdessä, että vuoden 2023 korkeita lämpötiloja ei voi selittää nykyisillä ilmastomalleilla eli olemme tuntemattomalla maaperällä, viite 2.
  3. Suomalaiset tutkijat Rantanen ja Laaksonen ovat todenneet saman tieteellisin menetelmin syyskuun 2023 lämpötilasta.

”Denialistien” joukko on viime aikoina näköjään kasvanut merkittävästi

Mitä on tapahtunut ja tapahtumassa

Tällä vuosituhannella yksinkertaisesti luontoäiti on puuttunut tapahtumien kulkuun siten, että pilvisyys on pienentynyt ja se on aiheuttanut auringonsäteilyn absorption voimakkaan lisääntyminen. Pari tunnuslukua kertoo tilanteen. Vuodesta 2001 vuoden 2023 loppuun mennessä auringonsäteilyn absorptio (ASR = Absorbed Solar Radiation) on kasvanut n. 2,0 W/m2, jota voi verrata IPCC:n raportin AR6:n kokonaissäteilypakotteen muutokseen 2,7 W/m2 vuosina 1750-2019, kuva 1.

Kuva 1. Auringon kokonaissäteilyn muutos, auringon heijastuneen säteilyn muutos ja auringonsäteilyn absorption (ASR) muutos.

Tämä tarkoittaa, että luonnolla on merkittävä rooli ilmaston lämpenemisessä myös 2000-luvulla, kuva 2.

Kuva 2. IPCC:n ja Ollilan yksinkertaisen ilmastomallin tulokset ja mitattu lämpötilan anomalia GISS.

Kuvasta voi halutessaan myös valita IPCC:n mallin mukaisen lämpötilan. Kuten näkyy, niin IPCC:n malli on johtanut tavattoman korkeisiin lämpötiloihin. Mistä sitten johtuu, että IPCC sai malliensa laskeman lämpötilan vuonna 2019 olemaan lähes sama kuin mitattu?  He jättivät tietoisesti pois ASR-anomalian eli lisääntyneen auringonsäteilyn absorption.

Aurinko jaksaa yllättää

On tunnettua, että auringon aktiivisuuden muutoksia kukaan ei ole pystynyt tähän mennessä mallintamaan. Erilaisia syklisyyksiä on havaittu historiallisten mittaustietojen perusteella joko suorasti tai epäsuorasti esimerkiksi lustodatasta. Tunnetuin sykli on ns. Schwaben sykli keskimäärin 11 vuotta vaihteluvälin ollessa 10-14 vuotta. Tästä syklistä johtuu sen monikerta 88-vuotinen Gleissbergin sykli, joka näkyy sekä aurinkopilkkujen jaksoissa että puiden vuosilustoissa.

Tänä kesänä aurinko yllätti tutkijat. Menossa on 25 aurinkosykli, jonka piti olla edeltäjänsä mukaan yhtä heikko. Kuvassa 3 on aurinkopilkkujen lukumäärän trendi.

Kuva 3. Aurinkopilkkujen trendi. NASAn kuva, jota saa kopioida.

Auringonsäteilyn absorption määrässä tapahtui voimakas hyppäys ylöspäin elokuussa. Auringonsäteilyn absorption anomalia pieneni alkuvuodesta. Lähestymme aurinkopilkkumaksimia ja se tietää auringon aktivisuuden nousua, joka lisää auringonsäteilyn absorption kasvua. Auringon lisääntynyt aktiivisuus aurinkotuulen muodossa pienentää maahan saapuvaa kosmisen säteilyn määrää. Tämä puolestaan pienentää pilvisyyttä, koska kosminen säteily lisää kondensoitumisytimien määrää.

Koska CERES-mittaukset ovat noin 2-3 kuukautta jäljessä reaaliajasta, niin emme tiedä, miten auringonsäteilyn absorptio on käyttäytynyt heinä-elokuussa. Valistunut arvaus on, että pilvisyys on heikentynyt ja absorptio sitä kautta kasvanut. Pitää odottaa pari kuukautta, jotta tiedämme tilanteen.

Viitteet

  1. Hansen J, Sato M, Simons L et al. Global warming in the pipeline. Oxford Open Clim Chan 3(1),
    https://academic.oup.com/oocc/article/3/1/kgad008/7335889
  1. Schmidt G, 2024: Climate models can’t explain 2023’s huge heat anomaly — we could be in uncharted territory. Nature 627, 467, https://www.nature.com/articles/d41586-024-00816-z
  2. Rantanen M, Laaksonen A, 2024: The jump in global temperatures in September 2023 is extremely unlikely due to internal climate variability alone. npj. Clim. Atmos. Sci. 7, 34,
    https://www.nature.com/articles/s41612-024-00582-9
  3. Ollila, The 2023 record temperatures: correlation to absorbed shortwave radiation anomaly. Science of Climate Change. https://scienceofclimatechange.org/wp-content/uploads/Olilla-Record-Temperature-2023.pdf
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu