Korkman ei näe metsää puilta, miksi hallitus yrittää työmarkkinoiden muutosta

Sixten Korkman kirjoittaa tämän päivän Hesarin kolumnissaan otsikolla ”Suomen työmarkkinaselkkauksessa on monia kummallisuuksia”. Arvelen, että tuskin monikaan yllättyy, että Korkman näkee nimenomaan hallituksen toimissa kummallisuuksia ja yhteistyöhaluttomuutta. Hän ihmettelee, että miksi täällä Suomessa ei osata diskuteerata ja sopia yhteisistä asioista. Hän pelkää, että ajaudumme vuosiksi yhteiskuntaa repivään vastakkainasetteluun.

Se huoli on aiheellinen. Korkman ei ole osannut nousta helikopteriin ja katsoa tilannetta laajasta perspektiivistä. Hän ei kysy, miksi Suomen talous ei kasva, ja mihin hallitus oikein pyrkii.

No, minäpä kerron. Syynä on väärä valuutta. Myös Suomessa voitaisiin diskuteerata ja sopia ylisuurista palkoista ja nostaa niitä vuosittain kuten Ruotsissa, koska kelluva valuutta automaattisesti korjaa ja kompensoi  kilpailukyvyn heikennyksen vaikkapa ylisuurten palkkojen nousun takia. Ruotsin valuutta on heikentynyt arviolta ainakin 15 % sitten vuoden 2008. Juuri tuon vuoden aikana kruunu niiasi 20 % ja Ruotsi selvisi kuivin jaloin talouskriisistä.

Suomessa ei ole tätä automaattia. Jotta meidän kilpailukyky säilyisi, olisi pitänyt tehdä jo monta ns. sisäistä devalvaatiota eli alentaa palkkoja vuoden 2008 jälkeen. Sen tietää jokainen, että se ei onnistu tässä maassa.

Mikä neuvoksi? Suomen pitää erota eurosta. No, onnistuuko se? Ei sitten kirveelläkään. Vihervasemmisto on täysin EU- ja euromyönteinen: viemme EU:hun suomalaista solidaarisuuspolitiikkaa. Kokoomus julistaa olevansa Suomen EU-myönteisin puolue.

Johtopäätös: Suomen tie on kivetty taloudelliseen ahdinkoon kiitos helvetinkoneen nimeltä euro.  Jos meillä olisi oma markka, niin AY-väki saisi tärkeänä käydä palkkaneuvotteluja, jotka sitten kelluva valuutta laittaisi oikeisiin raameihin.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu