Koronasta johtuva hiilidioksidiemissioiden pudotus ei vaan näy ilmakehässä

Hiilidoksidilla peloteltu kansalainen.Minulla on sinulle hyviä uutisia.

Olen päivittänyt kahden kuukauden välein ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutosta. Ajatuksena on ollut, että näkyykö emissioiden pudotus ilmakehässä. Tähän mennessä siitä ei ole mitään havaintoa.

Kuva 1. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus, troposfäärin lämpötila ja trooppisen meren lämpötila. Ennakoitu hiilidioksidipitoisuuden kasvu vuonna 2020 perustuu vuoden 2019 arvoihin lisättynä keskimääräisellä vuosittaisella hiilidioksidimäärän kasvulla 2,5 ppm.

Jos CO2-pitoisuus olisi muuttunut täysin keskimääräistä tahtia, niin tämän vuoden elokuun arvo olisi arvo olisi pitänyt olla 412,44 ppm ja se oli 412,55 ppm. Hiilidioksidin määrän kehitys on jatkunut täsmälleen samalla tavalla kuin vuosi sitten. Kuvasta 1 näkyy, että vuoden 2020 mitatut CO2-arvot (ohut tumman vihreä viiva) menevät lähes identtisesti päällekkäin normaalin CO2-kasvun kanssa (paksu vaalean vihreä viiva).

Emissioiden pudotuksella ei ole ollut toistaiseksi mitään vaikutusta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen. Pitoisuus lähti laskuun kesäkuussa, niin kuin se tekee vuosittain. Tämä johtuu kasvillisuuden sijoittumisesta pääsääntöisesti pohjoiselle pallonpuoliskolle. Kun kasvukausi pääsee kesän koittaessa käyntiin, niin kasvien yhteyttämisprosessin kasvu kuluttaa hiilidioksidia ilmakehästä enemmän kuin sinne tulee. Keskimääräinen vuosittainen hiilidioksidin kasvu on nykyisin n. 2,5 ppm vuodessa.

Miksi nämä olivat hyviä uutisia? Hiilidioksidiemissoiden muutoksella ei näytä olevan lyhyellä tähtäimellä vaikutuksia ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

aveollila

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu