Koronaviruksen tappavuus on pienentynyt noin kymmenenteen osaan

Kaikille on tullut selväksi, että rajoitusten poistamisen jälkeen koronavirus on lähtenyt liikkeelle toisena aaltona. Lukujen valossa on syntynyt käsitys, että kuolleisuus on huomattavasti pienempi. Kun en ole nähnyt missään minkäänlaista edes karkeaa analyysia datan valossa, niin päätin tehdä sellaisen itse. Keräsin alla olevaan taulukkoon neljä pohjoismaata ja Saksan, koska näissä maissa on suurin piirtein samanlainen kulttuuri. Olen tehnyt lukujen valinnan silmämääräisesti graafisista esityksistä tarkoituksena saada esiin kohtuullinen tarkkuus.

Jos jätetään Ruotsi ulos, niin karkea johtopäätös on, että koronan tappavuus on pudonnut noin kymmenesosaan 1. aallon pahimmasta vaiheesta. Ruotsi on poikennut kaikista muista maista sen suhteen, että siellä rajoitustoimenpiteet ovat olleet minimaalisia. Ruotsissa 1. aallon tappavuus tartuntoihin nähden oli karkeasti 3-5 kertainen muihin maihin verrattuna. Nyt Ruotsissa ei ole toista aaltoa lainkaan, vaan tartuntamäärät ovat olleet heinäkuun alun jälkeen tasaisesti noin 200 tartuntaa päivässä ja kuolleiden määrä loivassa laskussa tasosta 3 per päivä nykytasolle n. 1 per päivä. Tätä asiaa on jo juhlittu, että Ruotsin strategia oli loistava ja se on julistettu voittajaksi. En ole sitä mieltä. Ei pidä unohtaa sitä suurta kuolleiden määrä 1. aallossa.

***

Mistä koronan tappavuuden heikentyminen johtuu? Arvioin syyksi seuraavat seikat tärkeysjärjestyksessä:

  1. Alkuvaiheessa korona levisi sairaaloihin ja vanhusten hoitolaitoksiin hoitohenkilökunnan riittämättömien suojavarusteiden takia. Siitä seurasi kuolleisuuspiikki. Nyt asia on korjaantunut.
  2. Vanhemmat ihmiset ovat ruvenneet suojautumaan paremmin.
  3. Korona etenee nyt etupäässä nuorten ja keski-ikäisten joukossa ja heidän kuolleisuutensa on paljon pienempi kuin ikä-ihmisillä.

***

Milloin 2. aalto loppuu? Sitä en tiedä, mutta arvioin, että korona jatkuu vähintään tällä tasolla kuin se on nyt vielä kuukausien ajan. Sen lopettanee vasta toimiva rokote joskus vuoden päästä.

 

aveollila

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu