Koska Suomi on Nasan mukaan hiilinielu, niin tutkijat muistuttavat metaanipäästöistä. Miksi?
Nyt on tarvittu mediassa tutkijoiden selityksiä sille, miksi Nasan satelliittikuvissa Suomi onkin hiilinielu eikä hiilidioksidin päästölähde. Selityksenä on tarjottu mm. Suomen metsätuotteiden kuten sellun päätymistä Kiinaan, josta siitä tuleekin hiilipäästö. En mene tähän asiaan sen syvemmälle. Siitä on myös Hytölän oma blogikirjoitus alempana.
Hesarin tämän aamuisessa jutussa tutkijat muistuttavat, että eihän se hiilidioksidi eli CO2 ole ainoa ilmastoa lämmittävä kasvihuonekaasu. Tämän seikan tuo esiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessorit Aleksi Lehtonen ja Raisa Mäkipää.
Nykyisissä hiilinielulaskelmissa luonnonvaraiset suot eivät ole mukana. Niihin on varastoinut merkittävä määrä hiiltä, ja ne absorboivat edelleen joka päivä hiiltä. Nämä tutkijat muistuttavat, että tilanne saattaisi kuitenkin kääntyä Suomelle epäedulliseksi, jos otettaisiin huomioon soiden metaanipäästöt. Mitään määriä ei tietenkään esitetä, vaan uhkakuvia maalaillaan.
Kaikkihan tietävät, että jos hiilidioksidi on vahva kasvihuonekaasu, niin metaani se vasta piru on. IPCC:n käyttämä vertailuluku on Global Warming Potential eli GWP. Yleisemmin käytetty GWP-luku osoittaa, että metaani on 25 kertaa vahvempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. GWP-luku on laskentatavaltaan täysin teoreettinen: kuinka paljon yksi kilo kasvihuonekaasua ilmakehässä lämmittää sitä 100 vuoden aikana. Siitä voi sanoa, että on vahvaa teoreettista laskentaa. Siksi GWP-luku antaa harhaanjohtavan kuvan todellisesta tilanteesta. Lämmityslaskelmissa ei pidä käyttää 100 vuoden ajalle laskettua vertailuarvoa, vaan todelliset laskelmat tehdään kulloisenkin vuoden pitoisuuksien mukaan. GWP-arvot onkin tarkoitettu lähinnä pelottelumielessä tehdyiksi.
Katsotaanpa realistisempi tieto, miten nämä kaasut aiheuttavat lämpenemistä IPCC:n mukaan. Oleellistahan on, millä nopeudella kasvihuonekaasujen pitoisuudet ovat kasvaneet ja miten tuon tiedon perusteella voidaan arvioida niiden kasvun kehittyvän, kuva 1.
Kuva 1. Hiilidioksidin (CO2), metaanin (CH4) ja typpioksiduulin (N2O) kasvutrendit.
Kuvasta 1 näkyy, että metaanin kasvu on taittunut 2000-luvulla. Syyksi on arveltu parempia huoltokäytäntöjä Venäjän maakaasukentillä. IPCC on raportoinut viimeksi vuonna 2021, mikä oli näiden kaasujen aiheuttama lämmitysvaikutus vuodesta 1750 vuoteen 2019 mennessä. Ennen vuotta 1750 ilmasto oli IPCC:n täysin muuttumaton, joten sen pidemmälle historiassa ei ole tarvetta mennä (sarkasmia). Lämmitysvaikutus ilmoitetaan suureena wattia neliömetriä kohden eli Wm-2 ja sen suureen nimi on säteilypakote eli Radiative Forcing (RF). Vertailukohtana olkoon auringon nettosäteilypakote 240 Wm-2.
Taulukko 1. Yhteenveto RF-arvoista IPCC:n raportin AR6 mukaan. Pitoisuus ppb tarkoittaa miljardiosaa.
Kaasu | 1750, ppb |
2019, ppb |
Muutos % | RF-arvo | RF/100% | RF-suhde |
CO2 | 280000 | 393000 | 40,36 | 2,16 | 5,35 | 1,00 |
CH4 | 720 | 1866 | 159,17 | 0,54 | 0,34 | 0,06 |
N2O | 270 | 324 | 20,00 | 0,21 | 1,05 | 0,20 |
Hiilidioksidin pitoisuus oli vuonna 2019 siis 393 ppm (miljoonasosaa), mutta metaanin pitoisuus oli vain 1,866 ppm ja typpioksiduulin 0,324 ppm. Metaanin pitoisuus on kasvanut suhteellisesti eniten eli 159 %.
Reaalimaailmassa oleellista on, että mikä on lämmitysvaikutus eli RF-arvo muutosnopeuteen suhteutettuna. Sarakkeessa RF/100-% on laskettu kunkin kaasun RF-arvo 100 prosentin muutosta kohden historiallisten arvojen perusteella. Viimeisessä sarakkeessa vertailukohdaksi on otettu CO2 ja silloin metaanin lämmitysarvo on vain 0,06 ja typpioksiduulin 0,2 verrattuna hiilidioksidin vastaavaan lämmitysvaikutukseen. GWP-arvothan ovat ihan päinvastoin eli metaanin 25 ja typpioksiduuli 280.
Näistä luvuista voi sitten valita sen, joka omasta mielestään kuvaa näiden kasvihuonekaasujen vaarallisuutta ilmaston lämpenemisen kannalta. Itse pidän Taulukon 1 arvoja oikeampina. Olen laskenut tämän asian myös spektrianalyysien pohjalta lisäten kunkin kaasun pitoisuutta 10 % nykyarvoista. Näin laskien suhdeluvut ovat suhteessa hiilidioksidiin: vesi 11,8, hiilidioksidi 1, metaani 0,11, typpioksiduuli 0,14 ja otsoni 0,78. Metaanin ja typpioksiduulin kohdalla suuruusluvut ovat samaa suuruusluokkaa kuin IPCC:n RF-arvojen perusteella lasketut.
Metaanin ja typpioksiduulin heikkoudelle kasvihuonekaasuina löytyy selitys niiden maanpinnan säteilemän infrapunasäteilyn absorptiokyvyn mukaan, kuva 2.
Kuva 2. Kasvihuonekaasujen absorptiot aallonpituuden mukaan.
Kuvasta 2 näkyy, että metaanin absorptiopiikki jää veden absorptiopiikin alle kuten käy myös typpioksiduulille. Violettikäyrä kuvaa kokonaisabsorptiota ja siitä näkee, kuinka vähän vaikutusta on metaanilla ja typpioksiduulilla aallonpituusalueella 7-9 mikrometriä, koska vesi dominoi. Lisäksi metaanin absorptiopiikki menee täysin päällekkäin typpioksiduulin kanssa ja sen takia näiden kaasujen lämmitysvaikutukset ilmoitetaan usein yhteenlaskettuina. Kuvaan 2 on piirretty katkoviivoilla se aallonpituusalue 10-14 mikrometriä, jossa hiilidioksidin pitoisuuden kasvu lisää infrapunasäteilyn absorptiota. Aallonpituudesta n. 14 mikrometriä ylöspäin hiilidioksidin pitoisuuden nousu menee ”ketuille”, koska absorptio on jo käytännössä maksimissaan.
Lopputulema. Luken tutkijat ovat suotta huolissaan, että metaani kääntäisi Suomen soiden hiilinielut toisinpäin eli niistä tulisi ilmastoa lämmittäviä. Tietysti EU:n ja IPCC:n laskentatapojen avulla voidaan asiat kääntää päälaelleen, koska nämä tahot edustavat korruptoitunutta tiedettä.
Omat koirat purevat jatkuvasti. Mikä lienee motiivi, kun emme millekään ilmastolle mitään mahda?
Ilmoita asiaton viesti
Sun Otaniemen aikainen kurssikaveri on EU:lle ilmoittanut, että Suomessa on tilaa tuulivoimalle. Olisiko siinä tarpeeksi motiivia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, taistolaisia ei enää ole, mutta politikointityyli on periytynyt kyseisen henkilön myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko siellä politikoinnin lisäksi kyseisellä henkilöllä liuta hännystelijöitä taustalla, jotka laskevat hyötyvänsä tavalla taikka toisella kyseisen henkilön politikoinnista.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjallisuustiedoissa CH4:n viipymäajaksi ilmakehässä arvioidaan 12 vuotta.
Metaanin hapettaa hydroksyyli radikaali OH, jota tuottaa/tuhoaa
+ troposfäärin O3
+ auringonvalo, UV-b:n aiheuttama fotolyysi
+ NOx
– SO2
– CO
-CH4
Huomaa NOx, joka tuottaa myös otsonia alakerrassa. Siksi esim. NOx katalysaattorit dieseleissä. Kaksipiippuinen juttu?
Ehkä se suurin ongelma on SO2-kaasu, joka absorboi tehokkaasti UV-b säteilyä. Eli SO2 kuluttaa OH:ta ja säästää O3:a.
Ja sähköautot tuottavat myös otsonia.
On myös julkaistu, että CO2 pitoisuudella 400 ppm absorbointi ei enää lisäänny. 400 ppm saavutettiin noin vuonna 2015.
Ilmoita asiaton viesti
Kertoisitko, millä mekanismilla sähköautot tuottavat otsonia?
Ilmoita asiaton viesti
Esim. sähkömoottori tuottaa otsonia. Vähemmän kuitenkin kun salama. Mutta sähkömoottoreita on paaaljon.
Ilmoita asiaton viesti
Oikosulkumoottoreissa ei ole kipinöintiä eikä tule otsonia. Niiden nopeussäätö hoituu taajuusmuuttajilla, joita myös sähköautoissa käytetään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei ole kipinää, niin ei tule otsonia. Pitää paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa liittyä kipinöintiin kun virranjakajan sisällekkin muodostuu otsonia. Mulla on kesällä taas alla ekoauto kun siinä on 8kpl puolia jotka ruokkii tulppia ilman otsonin muodostusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kulunut Hesarin NASAn hiilidioksidikarttaa koskevasta kirjoituksesta montaakaan tuntia, kun nostettiin tiede ja hiilidioksidiekvivalentit keskusteluun.
Taustalla oli tietenkin pelko, että NASA on pudottanut alas todellisen pommin Suomen hiilinielulaskennan osalta. Kirjoituksen sävy Hesarissa oli sen suuntainen, että viralliset laskelmat ovat oikein. Eli heitettiin epäilyksen viitta NASAn kartan ylle.
No nyt saatiin tietoa Ollilalta, tieteen ja hiilidioksidiekvivalenttien osalta. 😉
Eivät taida ne viralliset laskelmatkaan olla oikein, vähän epäilyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Mörkö on aina olemassa ja vain ” tutkijat ” ovat tietoisia sen olemassaolosta, mutta eivät tiedä miltä se näyttää, mitä se saa / sillä saadaan aikaan, joten täytyy tutkia ja kun EU on täynnään tyhjänpäiväistä tutkintaa, mutta korvataan oikealla rahalla, täytyy tutkia, ettei vain tulisi tehdyksi jotain hyödyllistä ihmiskunnan muuksi pelotteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti kehittyy kirjoittajana: nyt hän saa aikaan puolitotuuden jo ensimmäisessä virkkeessä. Nasan satelliittidata koskee vuosia 2015-2020, nyt tilanne on muuttunut. Koska blogisti ja hänen rytmiryhmänsä tuskin uskoo minua, lainaan Ilmatieteen laitoksen akatemiaprofessori Ari Laaksosta: ”Nasan tulos ei tarkoita, että Suomessa pitäisi julistaa turhiksi viralliset laskelmat, joiden mukaan Suomi ei ole lähelläkään tavoittelemaansa hiilineutraaliutta.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009455056.html
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2021 osalta metsänkasvu hidastui kesä- ja heinäkuussa vallinneen kuivuuden takia. Pidempi kasvukausikaan ei pystynyt kompensoimaan menetettyä fotosynteesiä.
Näitä kuivia kasvukausia on sattunut olemaan aina silloin tällöin.
Onko Salminen nyt sitä mieltä, että Suomen täytyy maksaa kuivuudesta EU:lle rahaa, oliko se nyt 19 miljardia euroa.
Vertauksen vuoksi Tropiikissa kuiva kausi saattaa aiheuttaa metsän osalta hiilipäästöjä, mitä ei kuitenkaan Suomessa tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Salmiselle. Nasan mukaan Suomi oli hiilineutraali 2015- 2020, mutta nyt tilanne kääntyi toisinpäin. Jos Nasan mittaukset osoittavat, että vuosina 2021-2022 Suomi oli edelleen hiilinielu, niin sitten Salminenkin hyväksyy Nasan tulokset. Tulkitsinko oikein?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tietoa Ollilalle NASA:n mittauksista ja sen aiheuttamasta ristiriidasta.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009455056.html
Ilmoita asiaton viesti
Tietoa Makkoselle. Juuri tuosta artikkelistahan minä ne tiedot otin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin mikä tilanne on Salmisen käsityksen mukaan muuttunut?
Onko joku taho väittänyt, että Suomi on ollut hiilineutraali maa vuosina 2015-2020.
Ilmoita asiaton viesti
NASA on tutkinut. Puhuvat kylläkin ”estimates informed…
”This map shows mean net emissions and removals of carbon dioxide from 2015 to 2020
This map shows mean net emissions and removals of carbon dioxide from 2015 to 2020 using estimates informed by NASA’s OCO-2 satellite measurements. Countries where more carbon dioxide was removed than emitted appear as green depressions, while countries with higher emissions are tan or red and appear to pop off the page.
Credits: NASA’s Scientific Visualization Studio”
Alla Copy FMI sivulla olevan kuvan selitystekstistä:
”Eri valtioiden alueilta peräisin olevat hiilipäästöt OCO-2-satelliitin avulla laskettuna vuosille 2015-2020. Laskenta perustuu ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen valtioiden alueilta, ja se sisältää sekä luonnolliset että ihmisperäiset päästöt ja nielut. Vihreällä värillä esitetyt alueet ovat olleet keskimäärin hiilinieluja vuosina 2015-2020, ja ruskealla värillä esitetyt hiilen lähteitä. Kuva: NASA’s Scientific Visualization Studio”.
Ja hallitus ohjelmasta:
”Hallituksen ilmastopolitiikka: kohti hiilineutraalia Suomea 2035
Sanna Marinin hallitusohjelman (2019) tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Tämä edellyttää nopeutettuja päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla sekä hiilinielujen vahvistamista”.
Suomi saavutti hallituksen hiilineutraalisuus tavoitteen etuajassa!
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmaan on, mutta silti on vaikea ymmärtää, miten NASA voi satelliiteista mitata, mikä hiilari maamme päällä on päästö ja mikä menee nieluihin?
Ilmoita asiaton viesti
Mitattu arvo on päästön ja nieluihin kadonneen hiilarin erotus. Sehän riittää taseeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sen pitäisi olla, mutta miten se mitataan avaruudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Tuollahan tuota tekniikkaa on selitetty.
https://ocov2.jpl.nasa.gov/science/measurement-approach/
Ilmoita asiaton viesti
Soiden sekä kosteikkojen pintakerroksissa elävät metaania ravinnokseen käyttävät mikro-organismit jotka osaaltaan säätävät metaanipäästöjä ovat ojitusten ja turpeen noston aiheuttaman soiden pintakerrosten kuivumisen takia vähentyneet.
Näiden eliöiden päästöjä vähentävän vaikutuksen soiden metaanipästöihin arvellaan olevan keskim. ~40% luokkaa.
Töistä johtuen, joita Jussi hoiteli aikoinaan kuokalla näiden muokattujen suomaiden arvo on hiilarinieluina pudonnut siitä optimaalisesta joita ne ovat luonnontilaisina.
Tilanne ei luonnollisesti näy NASA:n hiilarikartoituksessa, koska turpeena nostetut suot ovat jo kerinneet päästää valtaosan niihin aikojen saatossa varastoituneesta hiilarista yläilmoille pintakerroksien kuorinnan mahdollistaessa alempien kerrosten kosketuksen ilmakehän happeen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hiilipäästöjen laskentaa on vedetty molempiin suuntiin viime vuosina.
Vuonna 2019 Helsingin yliopiston metsäekonomian ja -politiikan professorin Olli Tahvosen mukaan Luken hiilinielulaskelmat ovat virheellisiä. Ja virhe oli niin, että Luke on laskenut ne liian pieneksi. Erityisesti hän sanoi laskelmaan valitun korkokannan olevan tarkoitushakuinen. Eli korkokannan valinta ratkaisi tuloksen, joka tietysti kuulostaa aika erikoiselta.
Vekuri et kumppanien (Ilmatieteenlaitos) tutkimus tammikuulta 2023 Nature-lehdessä osoitti paljon pienempiä päästöarvoja kuin Luken tekemät viralliset laskelmat (Luke on Ympäristöministeriön ohjauksessa). Selvää selitystä ristiriitaan ei tullut, vaan asia haudattiin hiljaisuudessa.
Nyt tuli sitten Nasan tiedot. Ja kuten olettaa sopii, niin selityksissä löytyy. Arvelen, että vihreidän ideologian kannattajilla on konsulttiapua Finska Förklaningsnbyrå:sta (sarkasmia). Uskottavuus Suomén hiilinielulaskelmia kohtaan joka tapauksessa rapisee.
Arvelen, että muissa EU-maissa vedetään kotiin päin niin paljon, kuin sielu sietää, ja mitä etelämmäksi mennään, niin se sietää vaikka kuinka paljon. Siellä kun EU:hun kuulumisen pointti on maksimoida kaikki EU-tuet ja minimoida omat maksut. Meillä se menee toisinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
No soita ja kosteikkoja (wetlands) pidetään yleisesti optimaalisina hiilinieluina. Niiden pintakerrosten kuivattaminen ja kuoriminen kumoaa em. erinomaisuuden syystä, että ne pikkuhiljaa enenemässä määrin lakkaavat olemasta suomaita. Tämä aiheuttaa loogisesti ajateltuna miinusta hiilarin kokonaisnieluun, eikö totta?
Ilmoita asiaton viesti
Pitäiskö niiden kosteikkojen ja suomaiden peittäminen aurinkopaneeleilla myös kieltää.
Turvettahan syntyy vain rahkasammaleesta ja paneelin alla kuumuudessa tuskin rahkasammal yhteyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan ehdottomasti, häiritsevät luonnollisia metaanipäästöjäkin 🥴
Ilmoita asiaton viesti
Nythän on kyse muutoksista ihan lähihistoriassa. Ei soillemme ole kummempaa tapahtunut muutaman vuoden sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=7O3MEdpCQDs
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää tekstiä. Huom. Jos kirjoitat sarkasmia, älä ilmoita siitä. Teho putoaa puoleen ja on turhaa. Jos ei käsitä, niin ei käsitä.
Ilmoita asiaton viesti
Taas menee viherpellervoilta aivo solmuun kun luonnotilainen suo päästelee enemmän metaania kuin kuivattu suo.
Ilmoita asiaton viesti
Kuivattu suo ei päästele metaania nimeksikään enää sen kuivaamisen jälkeen varsinkaan verrattuna siihen mitä se päästi kerralla vähän jälkeen kun se pinta kuorittiin ja ne metaania naamaansa vetävät mikrobit sitä myöten mentiin ja hävitettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyi study vihreän talouden riskeistä. H2 vs CH4.
Vihreä vety näyttäisi laskevan metaani tasoja.
Eri juttu on, onko sillä vaikutusta mihinkään, koska pitoisuudet ovat alhaalla.
DOI: 10.1038/s41467-022-35419-7
Ilmoita asiaton viesti
Metaanin ”hännästä” ja monesta muusta mielenkiintoisesta asiasta on keskusteltu hartaasti Osmo Soininvaaran blogissa. Tekstin lomassa on linkkejä tutkimuksiin.
https://www.soininvaara.fi/2022/08/06/miksi-puu-on-uusiutuvaa-ja-turve-ei-ole/#comment-647415
Kysyin aikoinaan Paavo Ojaselta luonnontilaisten soiden päästöistä, ja tässä on ainakin osittainen tuoreeseen tutkimustietoon perustuva vastaus.
https://www.luke.fi/fi/blogit/miten-suomen-kasvihuonekaasuinventaarion-tulokset-muuttuisivat-jos-ojittamattomien-soiden-paastot-ja-nielut-raportoitaisiin
Ilmoita asiaton viesti