Lopultakin uskalletaan haastaa hoitoalan periaate ”kaikki tekee kaikkea”

Kun tiimityötä ruvettiin soveltamaan menestykkäästi teollisuudessa, niin sitä ruvettiin soveltamaan monella muullakin alalla sokeasti ilman ymmärrystä sen periaatteista.

Pankkialalla esimerkiksi oli 30 vuotta sitten pankkivirkailijoita, jotka olivat erikoistuneet johonkin osa-alueeseen, kuten lainoihin. Tiimityön myötä haluttiin kaikkien osaavan kaikkea ja se johti siihen, että erikoisosaaminen katosi.

Sairaalamaailmassa otettiin tiimityö käyttöön sloganilla ”kaikki tekee kaikkea”. Siihen asti oli ollut erikseen useita eri toimenkuvia kuten osastosihteeri (tekee kirjoitustyöt paljon halvemmalla kuin lääkäri), kylvettäjä, osastoapulainen, apuhoitaja ja sairaanhoitaja. Tämän jälkeen tuli periaate, että kaikki tekee kaikkea.

Tämän periaatteen satoa korjataan tänäkin päivänä hoitajapulan muodossa. Miltä insinööristä tuntuisi, jos hänet pantaisiin sorvin ääreen suunnitteluhommista? Perushoitajat ja sairaanhoitajat on koulutettu sairaiden hoitotoimenpiteitä varten. Potilaiden sänkyjen petaamisen, hygienian hoidon, syöttämisen ja kylvettämisen pystyy tekemään hyvin pienellä koulutuksella.

Eipä ole ihme, jos koulutettu ja alipalkattu hoitaja hakeutuu muihin töihin, joihin ei edes tarvita koulutusta ja palkka on parempi sekä työ on psyykkisesti ja fyysisesti kevyempää.

Nyt tämä periaate ”kaikki tekee kaikkea” näyttää alkavan rakoilemaan. Lopultakin. Kaupallisella pohjalla toimivat hoitolaitokset ovat tulleet työvoimapulan pakottaman toteamaan, että tämä ei toimi. Ammatti-ihmisiä ei saa palkattua. Siispä palkataan aputyövoimaa ja annetaan hoitajien tehdä sitä työtä, johon heidät on koulutettu. Myös Super on huomannut, että liian moni hoitaja joutuu siivoamaan ja pyykkäämään.

Yksi kuvaava oire tästä asiasta on, että hoitoalan ihmiset eivät uskalla kirjoittaa ja puhua näistä asioista oikeilla nimillä. Onko heidät niin hyvin ”aivopesty”, että pelkäävät menettävänsä hoitoalan vaatiman ammattistatuksen ja -asenteen?

Kuten näkyy, niin en ole hoitoalan ammattilainen. Jotain kosketuspintaa, minulla kuitenkin on asiaan. Olisi kiva saada hoitoalan ihmisten kommentteja, että olenko ymmärtänyt asiat ihan väärin ja onko tämän periaatteen ”kaikki tekee kaikkea” hylkäämisestä oleellista apua alan työvoimapulaan.

+8
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu