Maapallon kuivuusjaksot, sademäärät ja luonnon katastrofit – mikä on trendi?
Johdanto. Koska edellinen blogini painui taivaanrannan taakse, niin jatkan ilmastouutisten sarjaa, joka perustuu tieteellisiin tutkimustuloksiin ja/tai tilastollisiin aineistoihin ja analyyseihin.
Sademäärien kehitys
Aineistoa sademäärien kehittymisestä löytyy aika paljon. Niiden viesti on jokseenkin yhteneväinen.
Kuva 1. Maapallon sademäärien kehitys vuodesta 1980 eteenpäin, osio (b).
Kuvan 1 tiedot osoittavat, että sademäärissä ei olisi tapahtunut mitään oleellista muutosta, vaikka lämpötila on noussut jonkin verran.
Kuva 2. USA:n ja maapallon sademäärien poikkeaminen trendi vuodesta 1900 eteenpäin.
Kuvaa 2 olen valinnut sademäärien trendit USA:ssa ja koko maapallolla. USA:n olen valinnut siksi, että siellä on historiallisesti ollut paras ja kattavin meteorologinen säähavaintoverkosta, joten sen aineisto on luotettavin ja se on varsin iso maa-alue. Kuvasta 2 näkyy, että sademäärät vaihtelevat aika rajusti vuosittain. Kuitenkin USA:ssa on havaittavissa selvä sademäärien kasvu, vaikka sen määrä ei ole kovin merkittävä. Sama havainto on tämän aineiston perusteella havaittavissa globaalisti, mutta sademäärien kasvu on aika olematonta. Sademäärien kasvu on yhtäpitävä sen seikan kanssa, että maapallon pinta-alasta 70 % on vettä. Kohonnut lämpötila lisää veden haihduntaa, joka lisää pilvisyyttä (aiheuttaa negatiivista takaisinkytkentää lämpötilaa laskevasti) ja joka seikka lisää edelleen sademääriä. Jos kehitys olisi päinvastaista, se olisi luonnonlakien vastaista.
Kuivuusjaksojen kehitys
Myös kuivuusjaksoista löytyy tutkimustietoa ja tilastollista aineistoa.
Kuva 3. Kuivuusjaksojen keitys vuodesta 1950 eteenpäin.
Kuvassa 3 on pystyakselin suure SPI eli standardisoitu kuivuusindeksi maailman ilmatieteenjärjestön (WMO) suosituksen mukaisesti sovellettuna. Graafit kertovat, että kuivuusjaksojen esiintyminen on hyvin lievästi pienentynyt.
Tulvat
Aineisto tulvista osoittaa tasaista kasvavaa kehitystä vuoteen 2000 ja sitten tasaisia lukuja.
Kuva 4. Tilastollinen aineisto tulvien määristä (a) ja niiden aiheuttamista uhrien lukumääristä (b)..
Kuvan 4 osa a tukee ilmastoalarmistien näkemystä, että ilmastonmuutos on lisännyt tulvien määrää jopa dramaattisesti. Itse en usko, että tulvien määrän kasvu olisi ollut näin merkittävä. Epäilen syyksi tulvien raportoinnin puutteita. Tiedot tuhoisimmista tulvista osoittavat niiden tapahtuneen ennen vuotta 1980, joka ei ole yhtä pitävä tämän kuvan kanssa. Kehitys tulvien uhrien lukumäärässä (Kuva 4b) ei ole ollut läheskään näin dramaattinen.
Luonnonkatastrofien aiheuttamat menetykset
Kuva 5. Luonnonkatastrofien aiheuttamat taloudelliset menetykset 1990 – 2017. Mustat pylväät ovat säästä johtuvia menetyksiä.
Luonnonkatastrofeista johtuvat absoluuttinen menetyksien kasvu on ollut silmällä arvioiden lievästi nouseva, mutta suhteutettuna kansallisiin bruttokansatuloihin niiden kehitys on ollut laskeva. On otettava huomioon, että infrastruktuurin määrä maailmassa kasvaa koko ajan, joten tuhoille alttiina on enemmän omaisuutta ja menetyksiä.
Kuva 6. Our World in Data -aineistoa erilaisten luonnon katastrofien taloudellisista menetyksistä.
Kuva 6 kertoo selkeästi, että elämme yhä turvallisemmassa maailmassa, jossa luonnonkatastrofien vaikutus on sadassa vuodessa pienentynyt kymmenesosaan sadassa vuodessa. Media kertoo toista tarinaa, että meillä on käsillä ilmastokatastrofi, joka uhkaa meitä ja lapsiemme tulevaisuutta, jos lämpötila nousee vielä 0,2 astetta nykyisestä tasosta, eli jos emme pysty pitämään lämpenemistä tasolla 1,5 astetta vuodesta 1750 laskettuna. Näin sen sopivat maailman johtajat Pariisissa vuonna 2014. Kukaan ei kehtaa muistuttaa, että sopimus koki kehtokuoleman, koska ensimmäisen vuoden rahoituksestakaan ei saatu kuin kymmenesosa kasaan. Mutta elämme maailmassa, jossa perusasiatkin media ja päättäjät maalaavat kuin propagandistit Neuvostoliitossa.
Median tapa uutisoida tulvista ja luonnonkatastrofeista syyllistäen ilmastonmuutosta
Kirjoitin 11.9.2021 paljon huomiota saaneesta Ahr-joen tulvasta Saksassa tänne Puheenvuoroon. Siinä on paljon asiaa median tavasta kertoa ilmastonmuutoksen aiheuttamista ilmiöistä, että se on ennennäkemätöntä ja ennenkokematonta. Osoitin, että asiat eivät olleet näin. Eniten uhreja vaatineet 30 tulvaa maailmassa ovat tapahtuneet ennen vuotta 1980. Kuriositeettina mainittakoon, että Ahr-joen tulvassa ihmisellä oli ratkaiseva rooli, mutta erikoisella tavalla.
BBC uutisoi Pakistanin tulvista 30.8.2022, että kolmasosa Pakistanista on tulvan alla. https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-62712301. BBC:n radiolähetyksessä myöhemmin asiantuntija oikaisi tietoa ja kertoi satelliittikuvien perusteella, että noin 10 % pinta-alasta oli tulvien alla ja suurin osa lyhytaikaisesti. Kirjoitin tästä asiasta jutun myös tänne puheenvuoroon, josta käy ilmi, että Hesari kuten suurin osa maailman tiedotusvälineitä siteerasi BBC:n virheellistä uutista: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/418602/.
Lopputulema. Ei syytä huoleen, kirjoittaa Ollila ja jatkaa uutisointia, jos banni ei iske.
Tänään taas peloiteltiin että ilmasto tuhoaa Kaakaon. Viinin loppuminen on myös yksi suosittu aihe vaikka sen suurin ongelma on viimeaikoina ollut kevään pitkittyminen pakkasineen ja pakkaset on tappanut myös kahvipuskia tuolla eteläisessä ömeriikassa. Ja humalakin kuulemma loppuu kun ilmasto etenee.
Ja pikkasen aiheen ohi niin Perämeri on alkanut jäätymään parisen viikkoa etuajassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän totuus on se, että ihminen on aiheuttanut toimillaan sen, että saaret jotka piti jäädä meren alle jo kauan sitten tulevat uppoamaan joskus- ehkä?
Vanhoja puita ja ikimetsiä ei saa kaataa, koska niiden tilalle saattaa kasvaa uusi hiilinieluja imevä metsä.
Kaikista hurjinta on se, että miljoonat tuulivoimalat hidastavat luonnollista ilmavirtausta maan päällä ja tästä johtuen aiheuttavat jopa sään eri ääri-ilmiöitä myrskyinä, rankkasateina,…. Aatteleppa ite! Ihan kauheita nuo ihmiset! Kyllä päättävissä elimissä tulisi olla jänikset ja sammakot, että maailma pelastuu!
(kaikki tietenkin juontaa juurensa siitä, että atomien ytimistä lähtöinen ”työntävä voima” on kaiken taustalla) 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon valtamerten saarten uppoamiseen tulen seuraavassa osiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä!
Näille piiperöille olisikin tärkeätä kertoa faktat.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä! Ilman näitä kirjoituksia olisikin ihan hukassa ja väärän tiedon varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että huomasit.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä on jo JSN farssi olemassa.
https://jsn.fi/paatos/5365-yle-13/
Ilmoita asiaton viesti
JSN:n päätös ei ole yllättävä. Se on samansuuntainen Suomessa kansan kokemusten perusteella muodostunut sanonta ”Laki on niin kuin se luetaan”. Sillähän tarkoitetaan, että kun laki luetaan tarkoitushakuisesti, niin saadaan haluttu lopputulos.
Tässäkään tapauksessa JSN:ää ei haitannut lainkaan, että Yle:n uutinen ei pitänyt paikkaansa. Kun JSN:n mielestä Yle oli hankkinut uutisen sisällön sen mielestä tarpeeksi luotettavista lähteistä, niin vaikka uutinen oli sisällöltään väärä, niin Ylen ei tarvinnut sitä korjata.
Tällä logiikalla valtamedia kuten Hesari ja Yle voi julkaista minkälaista puppua vaan, jos sen kaverit JSN:ssä ovat sitä mieltä, että tiedonhankintakanavaa on voitu pitää tarpeeksi luotettavana.
Sen vielä ymmärtäisi, että valtamediakin voi julkaista vääränsisältöisä uutisia, koska kaikkea ei voi tiukalla aikataululla tarkistaa. Mutta nyt on kyse siitä, että vääriä uutisia ei tarvitse oikaista. Sen on JSN monella samanlaisella päätöksellään vahvistanut.
Olen itse tehnyt yhden kantelun Hesarin ilmastoartikkelista, joka oli täynnä virheitä. JSN;n päätös oli, että kyllä niin voi tehdä, koska asiasta uutisoiva taho voi sillä tavalla korosta sanomaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti nyt tulkitsee oikeaa ja väärää (JSN), joka on täysin subjektiivista. Jonkun toisen subjektiivinen tulkinta voi olla myös täysin päinvastainen tai erilainen. Ja mistä blogisti voi tietää, että mikä lähde on oikea ja mikä väärä? Lähteet ovat lähteitä, joissa tulkinnat voivat olla erilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Lähde on oikea silloin, kun se tukee aikaisempia näkemyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Blogisti ikäänkuin tulkitsee lähteitä, jotka sopivat vain hänen omiin subjektiivisiin näkemyksiinsä. Ja sehän on US:ssa nähty jo vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan JNS tekee niin.
Ilmoita asiaton viesti