Maapallon lämpötila putosi marraskuussa 0,29 °C, mutta IPCC:n mukaan lämpötilan pitäisi nousta
Satelliittimittauksen UAH marraskuun lämpötila on raportoitu ja oli 0,08 °C ja se on 0,29 °C matalampi kuin lokakuun arvo 0,38 °C, kuva 1.
Kuva 1. Maapallon lämpötilatrendit eri mittausten mukaan ja hiilidioksidin pitoisuuden kehitys.
Muiden lämpötilamittausten päivitys raahaa jopa kaksi kuukautta perässä, mutta trendit osoittavat, että kyllä ne kulkevat samoja latuja, vaikka Gistemp ja HadCRUT4 on manipuloitu osoittamaan n. 0,15 °C nousua 2000-luvulla tempulla nimeltä homogenisointi.
Tietysti toisinajattelijat aina pyytävät arvioimaan, että kuinka paljon lämpötilakehitys on riippuvainen eli korreloi hiilidioksidipitoisuuden (CO2) kanssa. Silmämääräisesti voi tehdä luotettavan arvion, että 2000-luvulla mitään riippuvuutta ei esiinny, koska lämpötila seilaa ihan omia polkujaan.
Kuvassa näkyy harvinaisen selvästi 2000-luvun paussi 1998-2014, jolloin lämpötila ei noussut. Sitten tuli super El Nino 2015-2016. Mutta sen jälkeen tulikin aivan jotain muuta, joka selittää melkein pääasiassa lämpötilat vuoden 2017 jälkeen, kuva 2.
Kuva 2. UAH-lämpötilakehitys, Ollilan ilmastomalli, lyhytaaltoisen säteilyn anomalia eli poikkeama, CO2:n lämpötilavaikutus, kokonaispilvisyyden vaikutus ja ENSO-ilmiön lämpötilavaikutus.
Kuva 2 viesti on selvä: Vuoden 2017 jälkeen lämpötilamuutokset ovat johtuneet etupäässä lyhytaaltoisen säteilyn muutoksista ja ENSO-ilmiöstä (El Nino ja La Nina), joiden vaikutus on ollut noin 50 % lyhytaaltoien säteilyn vaikutuksesta. Muillapa ei sitten olekaan vaikutusta.
Mikä on tämä lyhytaaltoisen säteilyn vaikutus? Aurinko säteilee lyhytaaltoista säteilyä ja se vaihtelee hieman 11-vuotisen aurinkosyklin aikana, mutta sen vaihtelu on ollut olematonta. Maapallo heijastaa auringon säteilyä aika tarkkaan 30 % takaisin avaruuteen, mutta nyt erikoisesti vuoden 2014 jälkeen siinä on ollut suuria vaihteluja ja yleisesti ottaen takaisinheijastus on vähentynyt. Tarkat muutokset näkyvät keltaisessa käyrässä.
Kuvassa lyhytaaltoisen säteilyn käyrä päättyy tammikuuhun 2021. Syy on se, että mittausarvot ovat kausipainotettuja ja sen eliminointi vaatii dataa 6 kuukautta taaksepäin. NASA on julkaissut viimeiset arvot heinäkuussa. Niinpä nämä arvot laahaavat pahasti jäljessä.
Olen seurannut asiaa niin kauan, että uskallan ennakoida, että vuoden 2021 lämpötilamuutokset tulevat osoittautumaan riippuviksi lyhytaaltoisen säteilyn muutoksista. ENSO-ilmiöiden aikaskaalavaikutus onkin päinvastainen. Koska sen mittausarvo eli ONI-indeksi tiedetään lähes reaaliajassa ja sen globaalissa lämpötilavaikutuksessa on 6 kuukauden viive, niin sen vaikutus voidaan arvioida noin puoli vuotta etukäteen!
Johtopäätös: Maapallon lämpötila määräytyy pääsääntöisesti muun kuin hiilidioksidipitoisuuden perusteella – pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Viesti nuorisolle, joka ei kuitenkaan näitä sivuja lue: Do not worry – be happy ja hankkikaa villahousut talveksi.
Lisäys:
Koska keskustelu – kuinka ollakaan – lipesi Suomen lämpötiloihin, niin lisään graafisen esityksen Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden tieteellisestä artikkelista. En ole löytänyt – eikä tietääkseni kukaan muukaan – Suomen historiallisia keskilämpötilatietoja numeerisina keskiarvoina. Ilmatieteen laitos panttaa näitä tietoja.
Kuva 3. Suomen vuosittaiset keskilämpötilat.
Kuvasta kommentoin kahta asiaa.
1). Tutkijat ovat käyttäneet erikoista dynaamista keskiarvolaskentaa laskiessaan kuvassa näkyvän trendiviivan. Se hävittää tehokkaasti esimerkiksi 30-luvun korkeat lämpötilat: tutkijat 1,6 astetta, todellisuudessa 2,3 astetta (vihreä katkoviiva). Sen sijaan 2010-luvun lämpötiloissa tällaista alenemaan ei ole saatu aikaan dynaamisella keskiarvostamisella. Hmmm…..
2). Vuosi 1939 oli vielä lämmin, 1940 oli kylmä ja vuosi 1941 oli tosi kylmä. On huomattava, että kyseessä on koko vuosi ja lämpötilat vaihtelevat suuresti alueittain. Tälläkin hetkellä Lapissa on paikoitellen pakkasta yli 30 astetta ja juuri nyt minun mittari näyttää 5 astetta Porvoossa.
Mikäli SORCE (Solar Radiation and Climate Experiment) -mittaukset pitävät paikkansa (ja miksi eivät pitäisi), olet väärässä.
(ks. alla olevasta linkistä OSA 3)
http://ihminenmuuttaailmastoa.simplesite.com
Ilmoita asiaton viesti
Pystytkö yhtään tarkentamaan, että missä kohtaa olen väärässä?
Ilmoita asiaton viesti
Joko luit OSA:n 3?
Ilmoita asiaton viesti
En ole lukenut, enkä lue, jos et halua tai pysty kommentoimaan muutamalla lauseella, mistä on kysymys. En lähde lukemaan toisen kirjoitusta, josta en yhtään tiedä, että mikä asia siinä koskee omaa kirjoitustani.
Ilmoita asiaton viesti
Se olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos olisit lukenut, silloin olisi selvinnyt, miten se liittyy kirjoitukseesi.
Ihan samalla tavalla jokainen tutkija tulkitsee lukemalla muiden tutkijoiden tekemiä päätelmiä ja vertaa niitä omiinsa. Sitä voidaan kutsua vertaisarvioinniksi.
Mutta blogistin tapa näillä foorumeilla on tunnettu. Hän on jatkuvasti julistamassa omia tutkimuksiaan virheettömiksi ja muita vääriksi ts. hän on täysin sokea niille tutkimuksille, jotka eivät menee linjaan hänen tutkimuksiensa kanssa. Hänen uskonsa on voimakas, jopa katolinen.
Toisaalta en haluaisi enää toistaa näitä samoja asioita vuodesta toiseen, siksi olen koonnut ne tuohon yhteen linkkiin. Sieltä löytyy teoria, minkä vahvistaa empiria.
Ilmoita asiaton viesti
ENSO-indeksin mukaan mennään varsin tarkkaan.
https://psl.noaa.gov/enso/mei/
Ilmoita asiaton viesti
Katsoppas uudestaan uusilla silmillä. ENSO:lla on selvä vaikutus erikoisesti El Ninon aikana kuten 2015-16, jolloin lämpötilavaikutus oli puoliksi El Ninoista ja toinen puoli lyhytaaltoiseta säteilystä. Mutta vuonna 2020 ENSO:n vaikutus oli suurin piirtein nolla, lämpötila oli koholla 0,5 astetta ja se johtui lähes täysin lyhytaaltoisesta säteilystä.
Kuva 2 on tehty niin, että sekä lämpötila että muut vaikutukset lähtevät nollasta ja lyhytaaltoisen säteilyn, ja ENSOn vaikutus on suoraan lämpötiloina, joten niitä ei tarvitse lähteä arvioimaan, vaan vaikutus näkyy suoraan kuvassa.
Ilmoita asiaton viesti
No joo, näyttää lämpötila jääneen 2016 jälkeen koholle ENSO:on verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Tuplan poisto.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tulkitsen oikein, niin vuodesta 2016 alkaen on vallinnut hiukan korkemmalla tasolla ollut lämpötila, mutta siitä lähtien trendi on ollut pikemminkin laskeva kuin nouseva.
Toisaalta on vaikea verifioida noita virallisia käyriä, sillä mittauspisteet vaihtelevat ja mukana saattaa olla tulkintojakin.
Joka tapauksessa nyt Suomessa on ollut poikkeuksellisen kylmä kuun vaihde, mikä tietysti on ”säätä”. Jos se olisi ollut poikkeuksellisen lämmin, niin kyseessä olisi ”ilmasto”.
Ilmoita asiaton viesti
Noin lyhyeltä ajalta on vaikea mitään trendiä löytää. Blogin kuvassa lämpötila on alailmakehästä mitattu satelliiteista, joten mitään mittauspisteitä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Maapallon ikää tarkastellessa ei voi olla aina varma onko kysessä lyhytaikainen (säätila) vai pitkäaikainen (ilmasto) ilmiö.
En ole avain vakuuttunut vielä jääkaudenkaan syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2000 jälkeinen aika on reipas 20 vuotta, joten sinä aikana esiintyneitä lämpötilamuutoksia, jos ne ovat suuntaan ja toiseen suuria, voidaan kutsua nimellä ilmastohäiriö. Siitä nimittäin on kysymys, koska syyllinen tiedetään eli lyhytaaltoisen säteilyn muutos, joka NASA:n Loebin mukaan johtuu alapilvisyyden muutoksista. Oleellista minusta on, että pystyn osoittamaan syyllisen erittäin varmasti. Tällaista syyllistä ei ole ennen osoitettu yksinkertaisesti jo siitä syystä, että asiaa ei ole kyetty mittamaan kunnolla.
IPCC:lle juttu on ”persona non grata” eli kielletty ilmiö, koska se osoittaa, että ilmastoeliitin malli laskee lämpötilan nousun kaksinkertaiseksi eli yli 50 % pieleen. Syynä on yksinkertainen asia eli ilmakehässä veden takaisinkytkentä toimii vain ENSO-ilmiön aikana eli noin 2 vuoden ajan.
Ilmoita asiaton viesti
80-vuotta sitten isämme torjuivat vihollisen hyökkäyksen. Silloin oli kylmä.
Ollila vertaa nykylämpötilaa silloiseen,ja tulkitsee tilannetta mieleisekseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä alkutalvi on samanlainen talvisodan alkamisen kanssa. Sillloinkin marras-joulukuu oli äärimmäisen kylmä ja nytkin on ennustettu Lappiin 40 asteen pakkasia.
Talvisodassa ilma lauhtui joulukuun puolivälissä ja se oli keskimääräistä lauhempaa. Kovimmat pakkaset tulivat sitten joulu-tammikuun vaihteessa ja toisaalta helmikuussa.
Talvisodan sää ei ollut kovinkaan poikkeava kylmyydessään, mutta siitä on tullut legenda, kun miehet olivat ulkotöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen satavarma,että pakkanen oli heille jotka saivat mukaansa vain kokardin pipoonsa oli riittävän kovaa. En ymärrä mitä haet takaa,kun puolustajamme käytännössä avopäin joutuivat puolustamaan maatamme.
Isäni ei puhunut koskaan paskaa…….
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin niin. Eikä viestisi ole ristiriidassa omani kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta sinun on.
Miksi tunnen niin?…….
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miksi niin tunnet, mutta olen perehtynyt talvisodan lämpötiloihin ja sen pohjalta muotoilin viestin. Kyseessä ei ollut mitenkään poikkeuksellisen kylmä talvi, joskin aika ajoin oli äärimmäisen kylmiä vuorokausia. Sen jälkeen on ollut paljon kylmempiäkin talvia.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan kuitenkin niin,ettei tuollaisia lämpötiloja ole monestikaan kirjattu,kuin oli tuolloin talvisodan aikaan.
Laitahan tietoa,jos se on historiallisesti uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei monesti, mutta:
https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/c7430736-8de8-4634-a1f5-0808093cad23
Ilmoita asiaton viesti
Jos luet koko linkkaamani artikkelin, niin huomaat, että listatut 13 alhaisinta lämpötilaa eivät sisällä lainkaan vuosia 1939 – 1940.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Kyllähän me muistamme kun Naruskassa oli 55 astetta pakkasella. Sekään ei ollut virallinen .
Pidän käsittämättömänä sitä,ettet myönnä -39 olleen tavallista kylmempi keli.
Ilmoita asiaton viesti
”Pidän käsittämättömänä sitä,ettet myönnä -39 olleen tavallista kylmempi keli.”
Olenko minä sellaista väittänyt?
Ilmoita asiaton viesti
Et varmaankaan. Et myöskään tunnusta sitä,että 80 vuotta sitten oli kylmää.
Ilmoita asiaton viesti
”Et myöskään tunnusta sitä,että 80 vuotta sitten oli kylmää. ”
80 vuotta sitten oli kylmempi talvi kuin talvisodassa. Se pitää paikkansa. Ja totta on, että Suomessa on kylmää aina talvella.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodan lämpötilat eivät olleet poikkeuksellisien kylmiä ollenkaan. Sallan rintaman ratkaisevat taistelut Pelkosenniemellä 18.12.1939 tapahtuivat 0-kelissä ja ongelmana oli se, että sotilaiden kamppeet kastuivat.
Kuuluisassa Mäntyvaaran taistelussa 20.12.1939 pakkasta oli – 20 astetta. Verrattuna nykypäivään, niin sunnuntaiksi on ennustettu yli – 30 asteen pakkasia.
Sitä paitsi kyllä suomalaiset osasivat talvisodassa hyvin pukeutua ja kotirintama kutoi ”pätiöinään” villasukkia rintamajoukoille. Paleltumia ilmeni suhteellisen vähän verrattuna esimerkiksi ruotsalaisiin vapaaehtoisiin, joiden varustukset olivat päällisin puolin paljon paremmat kuin suomalaisten.
Ruotsalaisten hiihtokengät olivat liian pieniä eikä niihin mahtunut tarpeeksi sukkia ja paljon sotilaiden jalkoja paleltui. Tosin helmikuun lopussa, kun SFK;n (Svenska Frilivilligkår) suoritti hiihtomarssin Kemijärveltä Märkäjärven Paikanselkään, pakkasta oli – 40 astetta ja se marssi sai pahimmat paleltumat aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten helevetissä ryssien tankit ajoi nollakelissä jäätä pitkin sata metriä leveän Kitisen (virtaavan joen) yli. Hullukin saa olla,mutta ei tyhmä.
Ilmoita asiaton viesti
Ota toi tunne pois päältä ja päästä älyä vähän esiin. Jos joku lätäkkö on 50cm paksun jään peitossa niin ei eka nollakeli sitä sulata.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi niitä itänaapureitakin paleltua pilvin pimein Kainuun korpiin, kun varusteet olivat mitä olivat.
Ilmoita asiaton viesti
Känsälälle. Et näköjään huomannut, että esitin lämpötilamuutoksen vuodesta 2002 eteenpäin, joten kommenttisi meni kyllä totaalisesti poskelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka niin poskelleen? Väärtisihän täällä kertovat nollakeleistä talvisodan alkamisen suhteen?
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodassa oli nollakelejä joulukuun puolenvälin tienoilla. Voit tutkia ne historiallisista tilastoista.
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän ne voit laittaa tänne nähtäville,vaikka koko talvisodan osalta.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miksi jankkaat tuosta, mutta tilastoja voi löyää eri läheistä eikä niistä ole syytä kiistellä.
Alla oleva keskilämpötilasto antaa tietoa eri paikkakuntien lukemista joulukuusta 1939:
https://kilotavu.com/fmi-tilastot.php?kuumoodi=true&kuukausi=12&vuosi=1939
Kyseessä oli varsin normaali joulukuu, ei mitään muuta erikoista kuin se, että miehet olivat ulkotöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodan aika oli historiamme kylminpiä. Mitä tuosta vääntämään. Siitä kyllä löytyy halukkaille faktaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Sovitaan sitten niin. Mutta onhan lämpötila noussut sinunkin mittareisi mukaan. Vai kiistätkö?
Ilmoita asiaton viesti
Kiistän.
Alla tilasto tammikuusta vuodelta 1936:
https://kilotavu.com/fmi-tilastot.php?kuumoodi=true&kuukausi=01&vuosi=1936
Ilmoita asiaton viesti
Oleppa hyvä.
En enempi jaksa………….
Ilmoita asiaton viesti
Lämpötila on tosiaan noussut moneen kertaan. Useimmiten se alkaa nousta Auringon nousun jälkeen. Tosin nyt paikallisennuste näyttää, että lähtisikin laskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Taidan kiistää minäkin. Esimerkiksi joulukuun 1986 keskilämpö Vieremän Kaarakkalan sääasemalla oli -13,4 °C. Joulukuun 1939 keskilämpö Vieremän Kaarakkalan sääasemalla oli -8,4 °C.
Samaisella Vieremän Kaarakkalan sääasemalla mitattiin 18.06.1939 Suomen kesäkuun lämpöennätys 36,9 °C.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä sitä ole vieläkään rikottu, vaikka lämpötilamme väitetään nousseen astetolkulla ja äärilämpötilojen varsinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan Suomen kesäkuun lämpöennätys on 33,8 astetta, mitattu 24.6.1935 Ähtärissä.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/lampotilaennatyksia
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastoeliitillä on taipumus häivyttää menneisyydessä esiintyneitä korkeampia lämpötiloja, näköjään myös Ilmatieteen laitoksella. Pasi Aution sivustolla,
https://suomenilmasto.info/2021/06/21/suomen-lampotiladatahistoria-yhtena-pakettina/
on myös Ilmatieteen laitokselta saatua dataa ajalta 1920-1959. Vierema Kaarakkala, nykyinen asemanumero 101726, sisältyy myös historia-aineistoon.
station_code time rrday tmax
101726 17.6.1939 -1 36,4
101726 18.6.1939 -1 36,9
101726 19.6.1939 -1 35,5
101726 20.6.1939 -1 34,8
101726 21.6.1939 -1 32,8
Ilmoita asiaton viesti
Tuota dynaamista keskiarvomalliakin näytetään sovelletun varsin valikoivasti.
Ilmoita asiaton viesti
Co2 käyrä kulkee tasaisen varmaa tahtia yläviistoon ja lämpökäyrä menee alaviistoon samaan aikaan. Jokin tässä hiilarissa mättää, varsinkin kun on päästänyt molemmille navoille erittäin kylmää.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy tästä kohta lähteä tunnustelemaan, miten se hiilari lämmittää ulkosalla.
Ilmoita asiaton viesti
Käytiin vaimon kanssa Röölän joulumarkkinoilla, ei kyllä hiilari paljon lämmittänyt vaikka käryautoja oli parkkipaikat täynnä .
Ilmoita asiaton viesti
Hemmetin huonosti hiilari lämmittää….
Takka, kiuas ja hellakamina lämmittävät pirusti paremmin ja kyllähän noista hitachi shirokumistakin lämpöä irtoaa oikein hyvin tällä hetkellä (klo 20:15), vaikka täällä on virallista mittausta 1,2C (-14,8) kylmempää (virallinen -13,6C) ja mittausasemaan on 7km linnuntietä.
Olisi pirusti kylmempää, jos taivas olisi pilvetön, mutta onneksi se on täydessä pilvipeitteessä.
Ilmoita asiaton viesti
Eri alueilla lämpötilat varmaan muuttuu milloin ja mitenkin, nyt ihmisiä on liikaa, eli tämä korona voisi niitata muutaman miljardin olemasta.
Ilmoita asiaton viesti
On vielä liian lepsu tauti. Mutta hyvä koe leviämisestä, ei pidättele nykymaailmassa mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Paikallinen sää.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008453363.html
Ilmoita asiaton viesti