Maapallon lämpötilat, Grönlannin jäätiköt ja trooppiset hirmumyrskyt – tilanne normaali

Päivitän muutaman maapallon ilmastoa kuvaavan mittarin kehityksen viime kuukausina. Ensin tärkein eli maapallon lämpötilatrendi, kuva 1.

Kuva 1. Maapallon kolme lämpötilamittaussarjaa ja hiilidioksidipitoisuustrendi.

Kuten havaitaan niin luotettavimman UAH-satelliittimittauksen mukaan, ollaan lähellä vuosisatamme alun keskiarvoa eli kuuluisaa lämpötilapaussia. ENSO-ilmiön vaikutus on pitkään ollut negatiivinen ja tilanne jatkuu vielä samanlaisena. Kuvassa 2 on Arktisen meren jäätilanne.

Kuva 2. Arktisen meren jäätilanteen kehitys.

Jäätilanne kulkee normaalivaihtelun alarajalla kuten viime vuosina ennenkin. Kuvassa 3 on Grönlannin jäämassa kehitys.

Kuva 3. Grönlannin jäämassan kehitys.

Grönlannin jäämassan kehityksessä on ollut pieni poikkeama viime vuosiin verrattuna ylöspäin tämän kesän alussa. Tämä johtunee suursäätilasta, koska Pohjoinen pallonpuolisko on ollut viime talvena normaalia kylmempi. Arktisen jäämeren normaalia hieman alempi jääpeite lisää haihduntaa merestä, jolloin sademäärä Grönlannin jäätikölle lisääntyy. Kuvassa 4 on tuore Nature-lehdessä julkaistu tutkimustulos trooppisten hirmumyrskyjen trendistä 1850 vuodesta eteenpäin.

Kuva 4. Trooppisten hirmumyrskyjen lukumäärän kehitys 1850-2020.

Hirmumyrskyjen määrässä on tapahtunut selvä vähenevä trendi sitten vuoden 1900. Tämä tutkimustulos on yhtäpitävä muiden tutkimustulosten ja mittausdatan mukaisesti, että maapallon lämpötilan nousu ei lisää hirmumyrskyjen lukumäärää vaan vähentää sitä. Siitä huolimatta myytti hirmumyrskyjen lisääntymisestä pintalämpötilan nousun takia elää sitkeästi edelleenkin tietyissä piireissä ja etenkin mediassa. Ketkä ylenkatsovat tieteellistä todistusaineistoa? Skeptikot ja toisinajattelijat vain IPCC ja sen juoksupojat? Selitys hirmumyrskyjen vähenemiselle on napa-alueiden lämpötilan nopeampi nousu verrattuna tropiikin alueeseen, jolloin myrskytuulia aiheuttava lämpötilaero pienenee.

 

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu