Median mukaan Saksan Ahr-joen tulva viimeinen naula ilmastonmuutoksen todellisuudesta – ei ollut

Johdanto

IPCC otti kantaa viimeisessä arviointiraportissaan AR6 ilmaston ääri-ilmiöiden yleistymisestä ja veti johtopäätöksen, että ne ovat yleistyneet ja se johtuu ilmastonmuutoksesta. Vielä edellisessä raportissaan AR5 vuonna 2013 IPCC ei todennut ääri-ilmiöiden yleistyneen. Todellisuudessa 8 vuodessa ei ole tapahtunut mitään oleellista muutosta. Tiedottamisessaan IPCC käytti mm. vuoden 2021 tulvia todisteena ilmastonmuutoksen edistymisestä. Kesällä 2021 mm. Saksassa ja Turkissa tapahtuneet tulvat olivat näyttävästi esillä mediassa AR6:n tiedottamisen yhteydessä; yleisön ja median manipulointia. Nämä ihmisuhreja vaativat tapahtumat uppoavat sekä mediaan että suureen yleisöön, koska heillä ei ole asiasta oikeaa historiatietoa.

Esimerkkinä olkoon tämä lainaus taannoisesta US:n blogikirjoituksesta: Miksi ilmastosta pitäisi puhua? Tuskin keneltäkään on mennyt huomaamatta viimeaikaiset Saksan tulvat tai Amerikan metsäpalot. Moni myös muistaa elokuussa julkaistun kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n ilmastoraportin, joka shokeerasi mustalla sävyllään maailman ja kansalaiset huoleen maapallomme tulevaisuudesta.”  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjaheinonen1/putkinakoisten-budjettiriihi-ei-puhu-ilmastosta/

Eniten kuolonuhreja vaatineet tulvat ihmiskunnan historiassa

Kuolonuhreja aiheuttaneista tulvista viimeisen 1000 vuoden aikana 30 pahinta on tapahtunut ennen vuotta 1980:  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_deadliest_floods

Johtopäätös: Vakavien tulvien esiintymistaajuus ei liity mitenkään ilmastonmuutokseen, vaan johtopäätös on päinvastainen.

Saksan Ahr-joen tulva

(Tämä kuva on Wikipediasta ja sillä ei ole copyright-oikeutta)

Ahr-joki on Reinin sivujoki, joka on 90 kilometriä pitkä ja sen valuma-alue on 900 neliökilometriä. Joki virtaa syvässä uomassa, jossa sen pinta voi paikoitellen nousta jopa 6 metriä ennen kuin se tulvii uoman ulkopuolelle. Uomassa kehittyi runsaiden sateiden johdosta heinäkuussa tulva, joka alkoi yli 3 metrin syöksyaallolla aiheuttaen hiukan yli 200 kuolonuhria, ja lisäksi runsaasti aineellisia vahinkoja.

Media on uutisoitunut – kuinka ollakaan – että tämä on ennen kokematonta. Tämä Wikipedian lähde kertoo toisin: https://en.wikipedia.org/wiki/1910_European_Floods

Vuonna 1910 Keski-Euroopassa oli sarja suuria tulvia useiden päivien sateiden johdosta. Ahr-joen laaksossa kuoli yli 200 ihmistä. Ahr-joen lähes kaikki sillat tuhoutuivat.

Johtopäätös: Ahr-joen tulva 2021 ei ollut ainutlaatuinen eikä sitä voi tieteellisin perustein selittää johtuvan ilmastonmuutoksesta.

Ahr-joen tulvassa esiintyi viranomaistoiminnassa erittäin vakavia puutteita

Maallikon havainto

Aloitan lainauksella Welt-lehdestä, joka kirjoitti erään paikallisen pyöräilyharrastajan havainnoista Ahr-joen laaksossa. Tämä pyöräilijä ajoi maastopyörällään kolmen viikon ajan patojen ohi, joita käytetään joen virtaaman säännöstelyyn (vapaasti suomennettuna): ”Huomioin, että kolmen viikon aikana ennen tulvaa padot olivat käytännössä täynnä ollen vain 20-30 senttimetriä patojen yläreunasta. Miksi he eivät päästäneet vettä hallitulla tavalla paljon aikaisemmin? Minusta se on käsittämätöntä. Koko tulvaa ei olisi tapahtunut, jos padoissa olisi ollut 20-30 % enemmän tilaa.

Sveitsiläisen meteorologin Jörg Kachelmannin lausunto

Ennen kuin tulvakatastrofi iski, meteorologit olivat varoittaneet neljä päivää aikaisemmin, että noin 150 mm:n sademäärä on tulossa alueelle. Piripinnassa olevat patoaltaat olivat tikittävä aikapommi, joka olisi ollut mahdollista välttää järjestämällä tilaa patoaltaisiin, mutta mitään ei tehty.

Sveitsiläisen meteorologi Jörg Kachelmannin on ottanut tähän asiaan julkisesti kantaa mm. seuraavasti: ”Kun kukaan ei tee mitään, niin tuloksena on paljon kuolleita ihmisiä.” Kachelmann ei ole optimistinen Saksan vanhanaikaisen hätätilojen hallinnointijärjestelmän muutoksista edes tämän jälkeen. ”En epäile lainkaan, että mitään ei tehdä Saksan valtion hätätilahallinnossa, koska mitään ei ole tehty ennenkään vuosikymmeniin, vaikka näitä tapahtumia on ollut. Saksa on pitkään ollut epäonnistunut valtio suojelemaan ihmisiä luonnon katastrofeilta.

Oma mielipiteeni asiasta: Tulvavaroitusjärjestelmä liittyy osavaltion johdon toimintaan ja koska johto on poliittista, niin se on käytännössä suojassa virkarikossyytteiltä.

Vielä hieman laajempi näkökulma asiaan, jonka on kertonut poliittisessa Politico-lehdessä brittiläinen (sic!) hydrologi Hannah Cloke. Hän on toiminut EU:n komission neuvonantajana EFAS-järjestelmässä (European Flood Awareness System – Euroopan tulvavaroitusjärjestelmä): ”Monumentaalinen systeemin epäonnistuminen”.

Loppukaneetti

Ahr-joen tulvan uutisointi mediassa on tyypillinen tapaus, jossa suomettunut media ei kerro koko totuutta, vaan uutisoi jälleen kerran, että ”ennenkokematonta” ja ”ihmisestä aiheutuvan ilmastonmuutoksen syytä”. Mitä tästä voimme oppia jälleen kerran? Valtamediaan ei voi luottaa ilmastonmuutosuutisoinnissa.

Kesällä kirjoittamani blogi Kanadan metsäpaloista poistettiin ja minut pannattiin kahdeksi viikoksi syytä ilmoittamatta. Elämme erikoisia aikoja.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu