Ministeri Lintilälle: sähkön hintaan on toinenkin ratkaisu kuin sosiaaliavustukset

Elinkeinoministeri Lintilä on ottanut julkisuudessa näyttävästi kantaa sähkön hintaongelmaan, joka tietysti kurittaa eniten vähätuloisia. Hallituksen ratkaisu näyttää olevan asumistuen korotus.

Olen toiminut työelämässä laatuasioiden parissa. Laatuala tuntee kunnioitettavan määrän erilaisia laatutyökaluja, joista merkittävä osa on tarkoitettu ongelmien ratkaisuun. Kokemus on osoittanut, että yksinkertainen on kaunista ja tehokasta. Yksinkertaisin laatutyökalu on ”5 kertaa miksi”. Se tarkoittaa, että kysytään tarpeeksi monta kertaa, miksi havaittu ongelma on syntynyt, kunnes päästään juurisyyhyn käsiksi. Yleensä riittää tuo vähintään 5 kertaa.

Tein sähkön hinnan noususta tällaisen ”5 kertaa miksi” – harjoituksen:

  1. Miksi sähkön hinta on noussut Suomessa? Vastaus: Suomen sähköntuotantokapasiteetti ei riitä kattamaan kotimaan kysyntää ja ei ole tehnyt sitä vuosikymmeniin.
  2. Miksi Suomessa on juuri nyt sähköpula, kun sitä on aiemmin voitu ostaa ulkomailta? Vastaus: Myös naapurimaissa ja koko Euroopassa sähköntuotantokapasiteetti ei vastaa kysyntää ja kaiken lisäksi Suomi lopetti sekä sähkön että kaasun oston Venäjältä toukokuun puolivälissä.
  3. Miksi Euroopassa sähköntuotantokapasiteettia ei ole juuri nyt riittävästi? Vastaus: Ukrainan sodan takia Saksa kuten muutkin EU-maat ovat ilmoittaneet luopuvansa venäläisen öljyn ostosta, ja Venäjä on supistanut kaasun toimituksia Saksaan, joka on ollut venäläisestä energiasta pahasti riippuvainen: öljystä 25 % ja kaasuta 40 % on tullut Venäjältä, mutta ei enää. Lopputulos on, että sähköntuotantokapasiteetti on pudonnut jyrkästi Euroopassa ja pohjoismaista vesivoimaa ei enää riitä Suomeen. Uutta sähköntuotantokapasiteettia ei voida polkaista edes parissa vuodessa käyntiin.
  4. Onko Suomessa otettavissa käyttöön kotimaista polttoainetta sähköntuotantolaitoksissa? Vastaus: Turvetta ja haketta on otettavissa käyttöön jossain määrin, mutta hallitus päätti vuosina 2020-21 puolittaa turpeen käytön ja siksi osa turpeennostokoneista on ehditty romuttaa. Puun käyttöä rajoittaa sen kysyntä sellutehtaisiin, koska puun tuonti Venäjältä loppui heinäkuussa.
  5. Onko Suomessa muita keinoja lisätä nopeasti sähköntuotantokapasiteettia ensi talveksi? Vastaus: Suomessa on ns. varavoimalaitoksia, joiden omistajille valtio on maksanut korvauksia vuosien ajan siitä, että ne ovat käyttökunnossa kriisiaikojen tarvetta varten.
  6. Voidaanko näitä varavoimaloita ottaa käyttöön? Vastaus: Ministeri Lintilän mukaan ei voida ottaa, koska ne ovat varavoimalaitoksia. Tavallisen kansalaisen mielestä elämme poikkeusaikoja, ja juuri tällaisia tilanteita varten ne on pidetty varalla.

Olisihan tähän lopputulokseen voinut päätyä suoremminkin, mutta analyysi tuo esiin pari oleellista seikkaa:

  1. Suomen energiakriisi on poliitikkojen itseaiheuttama tilanne, koska eivät ole pitäneet huolta maan energiaomavaraisuudesta, vaan tilanne on saanut jatkua vuosikymmeniä. Taustalla on vihervasemmiston ideologia, että ratkaisu energiaongelmaan on säästäminen ja Keskustapuolueen venkoilu ydinenergian vastustamisessa. Muistan Vanhasta, joka ponnellaan esti ydinvoiman lisärakentamisen Suomeen 80-luvulla. Vanhanen on yksi niistä poliitikoista, jotka ovat tulleet todella kalliiksi Suomelle.
  2. Suomen hallitus on omilla toimillaan pahentanut sähköpulaa ihan vapaaehtoisesti lopettamalla sähkön ja kaasun oston Venäjältä ja toimenpiteet turpeen alas ajamiseksi.
  3. Suomen hallitus ei halua ottaa varavoimaloita käyttöön.

Miksi varavoimaloita ei voida ottaa käyttöön?

Ministeri Lintilällä on kerta kaikkiaan tyrmäävä vastaus: ei voida, koska se on varavoimaa. Omistajaohjausministeri Tuppurainen on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kysynyt Fortumilta (piste Tuppuraiselle), että voiko se ottaa Vaasan 500 MW:n hiilivoimalan tarvittaessa käyttöön. Vastaus kuulemma oli, että ei ole hiiltä, ja meillä ole henkilökuntaakaan. Vastaus on suurin piirtein sama kuin kysyttäessä sialta, miksi se ei tonki maata: ei voi, kun maa on jäässä ja kärsäkin on kipeä.

Jos tämä on totta, niin valtio on maksanut suurin piirtein tyhjästä.  Nyt on aika testata, toimiiko tämä varavoimaloiden naftaliinissa pito ollenkaan. Jos Lintilässä olisi miestä, niin nyt pantaisiin energiayhtiöt testiin: Valtio antaa teille kaksi kuukautta aikaa ottaa varavoimalat käyttöön ja maksaa tuotetusta energiasta takuuhinnan, joka antaa tuotetulle sähkölle 31 %:n käyttökatteen. Jos tämä ei onnistu, niin valtio perii takaisin viimeisen kahden vuoden ajalta maksetut korvaukset ja tekee korvausvaatimuksen valtion huijaamisesta.

Hallitus edes voisi yrittää bailaamisen sijasta (oli ihan pakko laittaa tähän) tehdä jotain sähköpulan poistamiseksi, kun se tähän saakka on tehnyt sarjan toimenpiteitä pahentaakseen sitä. Sähköpula ei ratkea sillä, että nostetaan asumistukea. Kysymys on paljon perustavampaa laatua olevasta ongelmasta.

Peräkaneetti. Katselin läpi hallituksen ministerilistan nimikkeet. Meillä on työ- ja elinkeinoministeri, jossa vastuuministerinä on työministeri Tuula Haatainen ja ministeriön kakkosministeri on elinkeinoministeri Mika Lintilä. Vaikka Lintilä on arvoasteikossa kakkonen, niin julkisuudessa hän on ykkönen suhteessa Haataiseen, koska Lintilällä on pyrkyä. Työministerihän on hallituksen turhin ministeri, koska valtiolla ei ole oikeita työpaikkoja, jotka tuovat hyvinvointia, vaan ne valtion virat kuluttavat meidän hyvinvointiamme. Mutta ei hätää, ovathan poliitikot viisaudessaan luoneet meille uudet uljaat hyvinvointialueet (oli myös pakko laittaa tähän). Tämä marssijärjestys kuvaa sitä arvomaailmaa, jossa poliitikot elävät irrallaan todellisuuden tärkeysjärjestyksestä. Saas nähdä, laittaako tuleva kokoomusvetoinen hallitus tämän asian toiseen asentoon. Tilanne on mielestäni turhauttava, koska meillä olisi vielä omia keinoja sähköntuotannon lisäämiseen, mutta hallituksen Lintilä ei tee mitään. Yritä edes.

 

+22
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu