Mitä yhteistä on öljypalon sammuttamisella ja koronan tukahduttamisella? Suomi ei laita rajoja kiinni EU:n vuoksi

Öljynjalostamoissa sattuu kaikista varotoimista huolimatta tulipaloja harvakseltaan. Silloin ensimmäinen toimi on sulkea palaavaan laitteistoon tuleva öljy- ja tai muu hiilivety-yhdisteen syöttö. Sitten annetaan tulipalon jatkua ja se sammuu aikanaan ilman sammutustoimia. Kerron lopuksi, miksi sitä ei saa sammuttaa.

Koronapandemian sammuttamisessa ensimmäinen asia pitäisi olla estää koronavirusta kantavien saapuminen maahan. Nyt saamme koko ajan uusia viruksenkantajia ja uusia mutaatioita. Suomessa on varmuudella todettu brittiläinen ja afrikkalainen koronamuunnos. Suomen viranomaiset ja hallitus toimivat kuin hölmöläiset ainakin: he syöttävät uusia koronatapauksia maahamme ja niin koronapandemia leimahtaa aina uudestaan: 1. aalto, 2.s aalto, 3. aalto, jne. Brasilialainen tosi tappava muunnos karkaa ennen pitkää muihin maihin ja vääjäämättä myös Suomeen.

Hallitus vaan jatkaa tällä reagoivalla linjalla: seuraamme tilannetta. Omasta puolestani olen seurannut koko ajan hallituksen väärää strategiaa, jossa ei ole ennakoinnista tietoakaan.

Hallituksessa pitäisi olla maan parhaat osaajat asialla. Olen tätä rajojen aukipitämistä pohtinut kuin Suomen oikeuskanslerit. Olen tullut siihen tulokseen, että tälle asialle ei löydy kuin yksi selitys. Timo Soinia lainaten – rauha hänen poliittiselle muistolleen – että ”Missä EU, siellä ongelma”. EU:n komission presidentti Ursula von Leyen on vedonnut EU-maihin, että vapaa liikkuvuus säilyisi EU:n sisällä. Onhan se yksi perustavaa laatua olevista yhteisistä EU-arvoista.

Eihän pääministeri Sanna Marin muuta tarvitse. Kun EU hieman kädellä vinkkaa, niin meidän päättäjämme ovat jo asiaa toteuttamassa. He ovat kuin hyvin opetettuja palvelukoiria, jotka yrittävät koko ajan tulkita, mitä se isäntä nyt haluaa. Pienimmänkin vinkin saatuaan, koira tekee jo isäntänsä mieliksi, mitä vain osaa. En löydä mitään muuta järjellistä syytä, miksi rajamme vuotavat. Kansaa kyllä ahdistetaan koronarajoituksilla, mutta maahan voi tulla sisään ilman kattavia testauksia ja karanteeneja.

P.S. Miksi öljypaloa ei sammuteta, vaan suljetaan vain ainoastaan paloa ylläpitävä hiilivetyvirta? Jos palo sammuu, niin laitteistossa olevat hiilivedyt kaasuuntuvat ja jostain ne saavat aina kipinän tai syttyvät kuumilta pinnoilta itsekseen. Jos näin käy, niin seurauksena on kunnon räjähdys. Sitten ei tarvitse sammuttaa lainkaan, kun laitoksesta on jäljellä vain betoniperustukset.

+6
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu