Näin terveyskeskukset näyttävät mallia koronan levittämisessä – missä on terve järki ja valvonta?

Tämä ei ole aprillipila, vaikka ensin luulin niin, mutta päivämäärätarkastus osoitti sen oikeaksi uutiseksi. Keskiössä on MTV nettiuutinen tältä päivältä 4 tuntia sitten. Jutun kertoi MTV Uutisten digisuunnittelija Terhi Romo. Hän oli saanut koronan brittimuunnoksen, sairastanut sen lievin oirein ja päässyt pois eristyksestä. Hänen avopuolisonsa sairastui vakavasti, ja Romo vei hänet terveyskeskukseen korkeassa kuumeessa.

Hän kävi tiedustelemassa tilannetta yksin, että mihin pitäisi mennä. Hämmästys oli melkoinen, kun hänen piti tuoda houraileva puolisonsa kaikkien muidenkin odottajien kanssa samaan pieneen odotustilaan. Siellähän sitten oli monenlaista odottajaa: ei maskia, yskiviä ja maski leuan alla.

Voiko terveyskeskus enää toimia tyhmemmin? Ehkä odotustilan vartija olisi voinut komentaa, että tulkaa kaikki odottajat tänne, niin tämä altistunut ja koronaan sairastunut yskii tässä malliksi. Voitte siten testata, tarttuuko korona teihinkin.

Tämä todellinen tapaus vahvistaa omat havaintoni, että terveydenhuollossa:

  • Hoitajien suojautuminen on maskien varassa, vaikka he ovat lähikontaktissa potilaisiin. Asiahan johtuu siitä, että THL ei pidä aerosolitartuntaa todellisena mekanismina. Hesarissa oli hiljattain juttu eläkeläiskuoron harjoituksista, jossa kahta lukuun ottamatta kaikki saivat tartunnan yhdeltä koronaa kantavalta, vaikka turvavälejä noudatettiin. THL:n virallisen kannan mukaan tämä yksi on ollut niin kova laulaja, että hänen pisaransa ovat levinneet ympäriinsä kuin varpusparvi. Niin varmaan.
  • Kukaan ei oikeasti valvo, että terveyskeskuksissa olisi asialliset varotoimenpiteet, ja koronatartuntaa epäilevät johdettaisiin omiin odotustiloihinsa asiallisten hengityssuojainten kanssa.
  • Miksi terveyskeskusten vastaanotossa ei ole vartijaa tai vastaavaa varmistamassa, että kukaan ei tule sisään ilman hengityssuojainta luokkaa FFP2? Jos tulijalla ei ole, niin sitten annetaan, koska muuten ei ole sisään asiaa.

Kaiken tämän jälkeen ei yhtään ihmettele, että korona leviää, kun terveyskeskuksista on tehty tartunnan saamiseksi oikein otolliset olosuhteet tälle asialle. Kansa mieltää, että THL:n tulisi antaa ohjeita, miten ihmisten pitää koronan kanssa menetellä. Jospa he antaisivat seuraavalla kerralla ohjeita, miten terveydenhuollon ammattilaisten pitää toimia? Mutta se lienee turha toivo, koska THL ei usko aerosolimekanismiin, niin eiväthän he voi toimia virallista tieteellistä totuutta vastaan.

+6
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu