Natologia korvaa kremlologian – Hesari otti jo kieliopin käyttöön Naton yhteydessä
Johdanto. Nato-kannattajien puheet ja kirjoitukset ovat käyneet kovilla kierroksilla kaikkialla. Niiden perussanoma näyttää olevan, että Suomella on juuri nyt ainutlaatuinen hetki liittyä Natoon, koska Venäjä on täysin kiinni Ukrainan sodassa. Niinpä keinovalikoimasta on kaivettu esiin kaikki mahdollinen tämän asian mahdollistamiseksi. Tämän aamun Hesarin kolumni on hyvä esimerkki tästä asiasta.
Muutin kello 13:25 terminologiavirheeni eli kremnologia sanaksi kremlologia.
Hesarin pääkirjoitus- ja mielipidetoimituksen esihenkilö (näin kolumnissa lukee) Saska Saarikoski on kirjoittanut oman kolumnin otsakkeella ”Suomi loikkaa Natoon, koska vanha pohja petti”. Otan tästä kolumnista paria asiaa kritiikin kohteekseni.
Saarikoski kirjoittaa, että ”Venäjä on ottanut tavakseen kiukutella ”Naton laajenemisesta”. Suomessakin ilmausta käytetään, vaikkei pitäisi. Nato ei haali uusia jäseniä, vaan saattaa kutsua jäsenikseen maita, jotka ovat ilmaisseet toiveensa tulla kutsutuiksi. Väkisin ei ketään liitetä, eikä kaikille avata ovea”.
Sitten Saarikoski ottaa kantaa siihen, että kyse ei ole pelkästä retoriikasta, vaan asia pitäisi ilmasta niin, että Suomi liittyy Natoon eikä niin, että Nato laajenee. Tämä ilmaisu ei tosiaankaan ole pelkää retoriikkaa, sillä Nato-keskustelun aikana on tullut selväksi, että Suomi ei voi edes lähettää Nato-hakemusta, joka sitten muodollisen käsitellyn jälkeen hyväksytään. Liittyä-sanan asiasisältöön kuuluu, että silloin Suomi on ratkaisevassa roolissa. Naton kohdalla tiedetään nyt, että Suomen jäsenyyden ratkaisee kaikki Nato-maat yksimielisellä päätöksellä eli prosessi on ratkaisevasti Naton tahtotilasta kiinni eikä ”Suomi voi loikata Natoon”.
Laajentumis-sana on varsin neutraali, joka ei oteta kantaa siihen, mistä laajentuminen itse asiassa johtuu. Nyt on tullut Saarikosken mukaan peliin mukaan sanojen merkityksien ruodinta niin, että tästä lähtien on käytössä sallittuja ja ei-toivottuja ilmaisuja. Muista siis suomalainen, että Nato ei laajene. Siinä ilmaisussa on paljolti samaa kuin sotapropagandassa ainakin: ”Suomen sotajoukot oikaisivat rintamalinjaansa”, joka tarkoittaa selkokielellä, että Suomi joutui perääntymään tietyillä rintamalohkoilla.
Saarikosken kolumnissa on vielä yksi analyysi ja se koskee Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja, jotka ovat perustuneet neljän jalan varaan: oma puolustus, EU-jäsenyys, turvallisuusyhteistyö Nato-optioineen sekä kahden väliset Venäjä-suhteet. Nato-optiohan on Suomen keinotekoisesti luoma käsite. Niin Saarikoski kuten monet muutkin ovat sitä mieltä, että Ukrainan sota mursi yhden jalan eli Venäjä-suhteet.
Tästä voidaan perustellusti olla eri mieltä. NL ja Venäjä ovat aina olleet roistovaltioita ja sisäisesti syvästi epädemokraattisia ja Venäjän sisäistä tilaa voidaan parhaiten kuvata sanalla kleptokratia eli varkaiden paratiisi, jossa vallan asema kuvaa sitä, kuinka paljon yhteiskunnalta saa varastaa. Ukrainan sota on vain jatkumo sille, mitä Venäjä on tehnyt koko ajan NL:n hajaantumisen jälkeen.
Kysymys on siitä, onko Venäjä jotenkin muuttanut sotilaallista painopistettään Suomen suhteen, uhannut Suomea tai kieltänyt Suomea hakemasta Nato-jäsenyyttä. Tällaista ei ole tapahtunut ja siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut. Lavrov on sanonut, että Suomi voi hakea Nato-jäsenyyttä, mutta sitten te ette ole ystävällinen naapurimaa vaan vihollismaa.
Mielestäni vielä ratkaisevampi tekijä on se, että kumpi vaihtoehto on Venäjälle parempi: lähes puolueeton Suomi vai Nato-Suomi? Vastaus on ilmiselvä. Puolueeton Suomi rauhoittaa itärajamme pahimman mahdollisen skenaarion valossa eli aseellinen kriisi Venäjä vastaan Nato.
Ei ole mitään syytä panikoida Natoon menon kanssa, vaan Suomi voi kylmästi odottaa ja katsoa, mitä tapahtuu Ukrainan sodan jälkeen. Kuka oikeasti uskoo, että Venäjä hyökkäisi sotilaallisesti vahvaan Suomeen, kun se on vaikeuksissa Ukrainassa ja suurissa taloudellisissa vaikeuksissa nyt ja sodan jälkeen. Yleinen elämänkokemus on, että jos joku taho sanoo, että päätös on tehtävä nyt tai ei ole muita vaihtoehtoja, niin silloin pitää nimenomaan tarkastella sellaisen väitteen tekijän motiiveja ja harkita asiaa kaikessa rauhassa.
Päinvastoin, johdanto pitäisi olla ”Nato- vastustajien puheet ja kirjoitukset ovat käyneet kovilla kierroksilla kaikkialla. Niiden perussanoma näyttää olevan, että Suomella ei ole juuri nyt ainutlaatuinen hetki liittyä Natoon”.
Hätä näyttää olevan suuri.
Ilmoita asiaton viesti
En ole havainnut yhtään mielipidettä, jossa nimenomaan kielletään nykyisen hetken otollisuus hakeutua Natoon. Sen sijaan jokunen ilmaissut, että ei ole mitään kiirettä.
Jokainen voi omin sormin laskea vaikkapa nyt Puheenvuorossa olevista kirjoituksista, kuinka monessa painotetaan välitöntä liittymistä Natoon ja kuinka monessa kehotetaan harkintaan.
Ilmoita asiaton viesti
”En ole havainnut yhtään mielipidettä, jossa nimenomaan kielletään nykyisen hetken otollisuus hakeutua Natoon”
Totta, mutta sellaisia on muutama, joissa kerrotaan ettei kannata liittyä ollenkaan. ”Vaarallista uhkapeliä isänmaan kohtaloilla” ja ”Suomestako Naton rautaesiripun tärkein portinvartija? – Myös jäsenyyden aiheuttamat uhkat ja vaarat on arvioitava tarkoin.”
Totta on sekin, ettei Nato-keskustelu ole enää sitä, tuleeko Suomen liittyä Natoon vai ei, kysymys tuntuu olevan siinä, että koska liitytään ja voidaanko lähettää hakemus Ruotsin kanssa samana päivänä.
Omituista sönköttämistä on se haetaanko jäseneksi vai kutsutaanko ja laajeneeko Nato kun siihen tulee lisää jäseniä. Siihen laajenemiseen liitty sellainen ajatus, että Natolla olisi rajat. Yhtä älytön kysymys olisi missä kulkee YK:n rajat ja laajeneeko YK kun siihen tulee uusi jäsen. Oma ehdotukseni on ettei Nato eikä YK laajene kun niiden jäsenmäärä kasvaa. Sanoilla on merkitystä koska ne luovat mielikuvan kuten, onko Nato puolustusliitto vai sotilasliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten harrastama kremnologia osoittautui perustuvan todellisuuteen samalla tavalla kuin astrologia, eli ei mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Korkamanille. Selvitäpä lyhyesti, mitä mielestäsi tarkoitti kremlologia?
Ilmoita asiaton viesti
”Ukrainan sota on vain jatkumo sille, mitä Venäjä on tehnyt koko ajan NL:n hajaantumisen jälkeen.”
Tämä pitää luonnollisesti paikkansa. Se ongelma on ollut että Suomessa asiaa ei ole haluttu nähdä, sitä ei ole ymmärretty tai siltä on suljettu silmät. Baltit jotka ovat tästä koko ajan puhuneet on leimattu milloin miksikin russofobeiksi. Ei enää, 24.2. muutti kaiken.
Eivät vaihtoehdot ole Natojäsenyys tai nykyisen (eli entisen) linjan jatkuminen. Vaan Natojäsenyys tai aggressiivisen fasistisen valtion painostuksen alle taipuminen ja jatkuva huoli ja varustautuminen siihen, milloin se päättää palautella vanhoja etupiirejään myös Suomen suunnassa. Useimmille vastaus on ilmiselvä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Ja koko etupiiriajattelun pohjana on kansalliskiihkoinen suurvaltakompleksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos asiallisesta kielenkäytöstä ja kommentista. Voitko osoittaa esimerkkejä millaisia aggressioita ja painostusta Venäjä on viime aikoina harjoittanut Suomea kohtaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys ei ole oikein relevantti ellei kuvittele että Venäjän silmissä Suomi olisi jokin poikkeus muiden liittoutumattomien naapurimaidensa joukossa.
Esimerkkejä siitä millaisia aggressioita ja painostusta se on kohdistanut naapurimaihinsa ei tarvinne erikseen luetella?
Ilmoita asiaton viesti
En rupea jankkaamaan, mutta et löytänyt esimerkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan noita vaikka kuinka: uhkailuja, että tulee ankarat vastatoimet, jos Suomi liittyy Natoon jne.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä en yhtään epäile, että Nato-liittymisen jälkeen tilanne itärajalla ja muutenkin muuttuu aivan selvästi huonommaksi, koska sitten olemme Venäjän silmissä vihollisia. Mutta niitä uhkailuja ei ole nykytilannetta koskien. Kai joku olisi jo pystynyt jonkun esittämään, mutta et löytänyt sinäkään yhtä ainutta.
Toisin kuin kärkipoliitikot ja media ovat tavattoman huolissaan hakuajan ongelmista Venäjän suhteen, niin oma arvioni on, että ne tulevat olemaan pelkästään taloudellisia, mutta Suomi ja EU aloittivat jo sen tappelun (selvennös klo 15:56: aloittivat jo sen taloudellisen sodan).
Ilmoita asiaton viesti
Natojäsenyydellä valmistaudutaan tulevia, ei menneitä, mahdollisia aggressioita vastaan ja pyritään estämään ne jo ennakolta.
Ai Suomi ja EU sen tappelun sitten aloittivatkin, ei Venäjä?
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan halusit viisastella. Viimeisessä kappaleessani viittasin aivan selvästi taloudellisiin toimenpiteisiin enkä Ukrainan sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisessä kappaleessa teit ”selvennöksen ” klo 15:56 sen jälkeen kun kommentoin klo 13:34. Ja sitten minä viisastelen?
Ihan järkyttävää että EU ja länsi ovat aloittaneet taloussodan sen jälkeen kun toinen vaan pommittaa, murhaa ja raiskaa ihmisiä. Mutta sinun ongelmasi on lännen toimet?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tätä Salosen harjoittamaa jankkaamista asian vierestä ja toisen kommenttien tahallista väärinymmärtämistä tai sitten se johtuu jostain muusta.
Kommentoit tahallaan väärin ymmärtäen, että väitin Venäjän aloittaneen taloudellisten vaikutusten toimenpiteet. Sitten kehittelet asiasta vaikka minkälaisia lisäväitteitä pannen niitä minun suuhuni, vaikka en ole asiasta kirjoittanut mitään, että länsi aloitti Ukrainan sodan ja sitten väität minun kauhistelevan lännen talouspakotteita. En tiedä, mikä on ongelmasi, mutta asiassa pysyvä keskustelu kanssasi on mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti
”…ymmärtäen että väitin Venäjän aloittaneen taloudellisten vaikutusten toimenpiteet. ”
Jos tuosta sekavasta lauseesta koittaa jotain ymmärtää niin puutuin siihen että väitit lännen aloittaneen ”taloussodan”. Etkä sä lue vai ymmärrä mitä sinulle kommentoidaan, Trollila?
En ole väittänyt sinun sanoneen että länsi olisi aloittanut Ukrainan sodan. Jotain rotia nyt noihin kommenteihisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän jatkuu loputtomiin:
”Ai Suomi ja EU sen tappelun sitten aloittivatkin, ei Venäjä?”
Kyllä sinä väitit minun sanoneen, että Suomi ja EU aloittivat Ukrainan sodan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä sinä väitit minun sanoneen, että Suomi ja EU aloittivat Ukrainan sodan.”
Ai hitto, kerrotko vielä että missä kohdin?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitettaneenkohan otsikossa kremlologiaa?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Venäjän hallinnon keskus olekaan Moskovan Kremn?
Ilmoita asiaton viesti
Väisälälle. Asiallinen kommentti, kun aihe käsittelee sanojen merkitystä. Googlaamalla minulle selvisi, että kielitieteilijöiden mukaan oikea termi olisi kremlologia eikä kremnologia. Tässä asiassa vain näyttää käyneen niin, että yleisessä kielen käytössä kremnologia ehti juurtua yleiseen sanastoon ennen kuin kielitieteilijät ennättivät hätiin.
Näissä asioissa on sitten turha taistella tuulimyllyä vastaan, kun media on ottanut jonkin käsitteen käyttöön, niin se pysyy, vaikka kuinka toisi tosiasioita esiin.
Ilmoita asiaton viesti
??? Jos sanalla viitataan Kremliin, on kai selvää ilman kielitieteilijoitäkin, että johdos on kremlologia. Kremnologia-sanaa en muista aiemmin kuulleenikaan, joten hämmästyttää, jos se muka on suorastaan juurtunut ”yleiseen sanastoon”.
Google-haku antaa 5930 tulosta kremlologialle ja 228 tulosta kremnologialle, joten ehkä tuostakin voi tehdä päätelmiä noiden muotojen yleisyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Veikko Huuska on kirjoittanut 2015 blogikirjoituksen, jossa hän tuo tätä termistöä esille. Siinä hän kertoo, että kremnologia oli Suomessa jo 1970-luvulla käytetty muoto, joka ei kirjaimellisesti ole ihan oikea, koska kyse ei ole paikasta nimeltä Kremn vaan Kreml.
”Termeistä
Kremnologia; Meillä suomessa jo 1970-luvulla käytetty muoto, joka ei kirjaimellisesti ole ihan oikea; eihän kyse ole paikasta nimeltä Kremn vaan Kreml.
Kremlologia; tätä muotoa suosittaa muun muassa eräs asiantuntija täällä; http://keskustelu.suomi24.fi/t/9278849/kremlologia-vai-kremnologia Virallisesti; https://fi.wikipedia.org/wiki/Kremlologia
Kremlinology; muun muassa Startor näyttää käyttävän tätä sinänsä loogista, mutta pitkähköä muotoa. https://en.wikipedia.org/wiki/Kremlinology
Koska termillä on kekkos-Suomen ajoilta periytyvä kunnianarvoisa etymologia ja käyttöhistoria, käytän yksinkertaisuuden vuoksi tässä vaatimattomassa sepustuksessa Kremlin elämää tutkailevista henkilöistä ammattinimikettä kremnologi.
Näin siitäkin hyvästä syystä, että Aristoteleen kantapää käyttää sitä sivuillaan (YLE R1, 7.3.2012 fb; https://www.facebook.com/yleradio1/posts/406392889376009 );
”Kremnologia eli Neuvostoliiton johdon todellisuuden tulkitseminen on aiheena Aristoteleen kantapäässä tänään.””
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/203268-kremlin-valtiaat-voimaryhmat-ja-niiden-valinen-valtataistelu/
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy tunnustaa, että olisin itsekin käyttänyt ilmaisua kremnologia ja omiin korviini se on tutumpi vuosikymmenien kokemuksella. Liekö sitten tullut suomen kieleen jonkinlaisena lainalyhennyksenä englannin termistä ”kremlinology”, jossa on tuo ”…nolog…” osuus?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni tässä on kysymys siitä, että vaikkei Olli Väisälä tai viisi hänen suosittelijaansa olisi ikinä kuulleetkaan sanaa kremnologia, niin ei se tarkoita sitä, etteikö sana olisi ollut käytössä. Veikko Huuskan mukaan se on ollut yleisesti käytössä jo 1970-luvulla.
”Koska termillä on kekkos-Suomen ajoilta periytyvä kunnianarvoisa etymologia ja käyttöhistoria, käytän yksinkertaisuuden vuoksi tässä vaatimattomassa sepustuksessa Kremlin elämää tutkailevista henkilöistä ammattinimikettä kremnologi.
Näin siitäkin hyvästä syystä, että Aristoteleen kantapää käyttää sitä sivuillaan (YLE R1, 7.3.2012 fb; https://www.facebook.com/yleradio1/posts/406392889376009 );
”Kremnologia eli Neuvostoliiton johdon todellisuuden tulkitseminen on aiheena Aristoteleen kantapäässä tänään.””
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka oikeasti uskoo, että Venäjä hyökkäisi sotilaallisesti vahvaan Suomeen, kun se on vaikeuksissa…”
– Tuo kysymyksenasettelu ei rauhoita yhtään tilanteessa, jossa Venäjän johto on osoittautunut epärationaaliseksi, siis ei-järkeväksi. En ole ollenkaan varma, etteikö Putin voisi keksiä Suomen sotkemisen ns. samaan konkurssiin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Natoon hakemista perustellaan juuri tällä hullun miehen strategialla, jonka Mika Aaltola lanseerasi käyttöön. Kuitenkin historiasta tiedämme, että Churchill ja Roosevelt tekivät onnistuneen valinnan ja luottivat Stalinin kanssa solmittuun yhteistyöhön. Stalin oli näyttöjensä perusteella varmasti hullumpi kuin Putin. Myös Paasikivi luotti ja Suomi säilytti rajoitetun toimintavapautensa solmitun YYA-sopimuksen puitteissa, joka oli silloin oikea ratkaisu. Meidän suhteemme itäiseen naapuriin on toiminut sopimusten avulla ja ilman sopimuksia vuoden 1944 jälkeen. Älä muuta voittavaa autoa. Idässä asiat ovat samalla mallilla kuin aina ennenkin ovat olleet.
Ilmoita asiaton viesti
Winston tuli katumapäälle melko pian.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sitä kakkua jakaessa usein tullaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jari Räihä, näin on. Chruchill totesi Stalinin ottaessa haltuunsa koko itäisen Euroopan, että ”taisimme teurastaa väärän sian”.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin luotin siihen, että vuodesta 1944 Suomen ja Neuvostoliitto-Venäjän välillä vallinnut rauhantila toimisi itseään toteuttavana ennusteena; mitä kauemmin se jatkuu, sitä vahvempi siitä tulee.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai minut ajattelemaan sitä toista vaihtoehtoa. Ruotsi-Suomen itärajan takana on koko ajan ollut valtakunta, jota vastaan on jouduttu ottamaan matsi tilastollisesti noin sadan vuoden välein.
Rauhansopimuksia vuosilukuineen: Pähkinäsaari 1323, Täyssinä 1595, Stolbova 1617, Uusikaupunki 1721, Turku 1743, Hamina 1809, Tartto 1920, Moskova 1940, Pariisi 1947.
Entä jos pitkähkö rauhallinen jakso itärajalla ei ennustakaan omaa jatkumistaan, vaan seuraavan ottelun lähestymistä? Kääk!
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä pitkää historiankatsaustakaan tarvita. Venäjä on jo pitkään ollut ainut potentiaalinen sotilaallinen uhka Suomelle. Ei meillä nykyisen kaltaista armeijaa ole olemassa Ruotsin tai Saksan hyökkäyksen varalta. Tilanne ei ole Ukrainan sodan myötä muuttunut mihinkään – nähtävästi joidenkin mielessä on, mutta ovat sitten vain heränneet todellisuuteen mikäli vasta viime aikoina ovat kääntyneet NATO-jäsenyyden kannalle.
NATO-jäsenyys olisi siis pitänyt hakea aikoja sitten. Parempi yhdessä nyt sitten Ruotsin kanssa kuin olla hakematta ollenkaan. Venäjän liittoutumattomat rajanaapurit ovat selvästi suuremmassa vaarassa kuin NATOon kuuluvat eli turha tässä on alkaa kuvittelemaan itsestään liikoja. Tarvitsemme tietenkin liittolaisia Venäjän naapurina. Ja kyllä Venäjä on Suomelle potentiaalinen sotilaallinen uhka, ja on hieman outoa mikäli joku kuvittelee ettei ole.
Osa on puheenvuorossakin jauhanut kuinka Venäjä voi hyökätä mikäli haetaan NATOon. Sitten toiset sanovat, ettei Venäjä voi ”sotilaallisesti vahvaan” Suomeen hyökätä. No jos eivät voi, niin vielä parempi tietenkin. NATOon kannattaa silti mennä – voivathan Venäjällä vahvistua ja hyökätä sitten.
——-
Mitä blogistin lausahdukseen tulee:
”Kuka oikeasti uskoo, että Venäjä hyökkäisi sotilaallisesti vahvaan Suomeen, kun se on vaikeuksissa Ukrainassa ja suurissa taloudellisissa vaikeuksissa nyt ja sodan jälkeen.
”
Niin ainakin itse uskon kyllä tuohon eli voivat hyökätäkin etenkin liittoutumattomaan Suomeen. Parempi mennä NATOon nyt, kun Venäjä tosiaan on vaikeuksissa Ukrainassa ja muutenkin vaikeuksissa. Muutoinkin Venäjä on hyökännyt nyt maahan, jossa on/oli yli 45 miljoonaa ihmistä ja aseistusta Suomea enemmän (ja lisää aseistusta tulee koko ajan, muttei vielä riitä ajamaan venäläisiä valtaamiltaan alueilta). Eli ehkä kannattaisi vähän nöyremmin suhtautua asioihin, eikä kuvitella Suomen olevan jotenkin supervoimakas sotilaallisesti. Kyllä täälläkin liittolaisia tarvitaan ja siksikin NATO.
Eikä Putinin tarvitse olla kaikella tapaa hullukaan. Kunhan vaikkapa haluaa historiankirjoihin ja haluaa myös Venäjälle lisää alueita. Etenkin Venäjään ennen kuuluneita alueita, ja niihin Suomikin kuuluu. Motiiveja nyt löytyy muitakin. Ja kun Venäjä kehtaa nyt hyökätä ”veljiään”/”sukulaisiaan” vastaan Ukrainassa, niin mitään kunnon pidikettä ei olisi tappaa suomalaisiakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä on jo pitkään ollut ainut potentiaalinen sotilaallinen uhka Suomelle.”
– Juuri siksi Suomi on jatkanut reserviläisarmeijan ylläpitoa ja uudistanut puolustusmateriaalia, vaikka itäblokin romahtamisen myötä maailma saattoi yhtäkkiä vaikuttaa turvalliselta. Olemme hemmetin jähmeä kansakunta tekemään ratkaisuja suhteissamme sekä Natoon että Venäjään. Suomalaisuuteen liittyy kuin liittyykin jääräpäisyys.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisuuteen liittyy kuin liittyykin jääräpäisyys.
”
No se on kyllä jämpti niin 😉 Mutta sitten kun tehdään, niin sitten tehdäänkin kunnolla – ainakin joskus. Ei kai se jääräpäisyyskään olisi evoluution mukana kulkenut tänne asti, ellei sillä jotain käyttöä joskus olisi. Mutta liian tyhmä ei kannata olla, vaikka muutoin jääräpäinen olisikin. Joskus täytyy tehdä muutoksiakin/korjausliikkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kokolle ja Ovaskaiselle. Minun vahvin argumenttini Suomi-Venäjä-suhteiden rauhanomaiselle jatkumolle on, että se on paras turvallisuuspoliittinen vaihtoehto Venäjälle. Jos Venäjä päättäisi valloittaa Suomen, niin Ruotsi liittyisi samantien Natoon ja sitten olisi Venäjä vastaa kaksi Nato-maata. Miksi se Venäjä olisi niin typerä, kun on olemassa oleva vaihtoehto, että välissä on puolueeton Suomi, joka pysyy suurvaltaselkkausten ulkopuolella? Vastaus on hullun miehen strategia.
Ilmoita asiaton viesti
”… rauhanomaiselle jatkumolle on, että se on paras turvallisuuspoliittinen vaihtoehto Venäjälle.”
– Juuri sitä YYA aikoinaan piti lähtökohtanaan. Neukkujohtajat olivatkin siinä mielessä järkimiehiä, että he kykenivät päättelemään maansa edut, ja tekemään niiden mukaista ulkopolitiikkaa.
Nyt puikoissa on Vladimir Putin, jonka logiikkaa ei ymmärrä kohta kukaan. Ei voinut olla ”paras turvallisuuspoliittinen vaihtoehto” kenenkään kannalta, että ruvetaan raivon vallassa käymään silkkaa tuhoamissotaa. Voisiko Putin yhtäkkiä tulla järkiinsä, vai sammuuko Kremlistä se viimeinenkin valo?
Ilmoita asiaton viesti
”Natoon hakemista perustellaan juuri tällä hullun miehen strategialla…”
No ei oikeastaan. Natoa kannatetaan yleisesti ottaen sillä että ei se Putinkaan niin hullu ole että natomaahan hyökkäisi. Minusta naton vastustajat päinvastoin kuvittelevat että Venäjän johto olisi niin hullu, että tekisi esimerkiksi ensi-iskun natomaa Suomeen ja hyökkäisi siten koko puolustusliittoa vastaan.
Uskotko sinä Ollila että Putin olisi niin hullu?
Ilmoita asiaton viesti
Minun vaihtoehtoni on puolueeton Suomi eikä Nato-Suomi, Fabrikoit jälleen uuden väitteen, jota en ole esittänyt, enkä ole huomannut kenenkään muunkaan esittävän, että Venäjä hyökkäisi ensimmäiseksi Nato-Suomeen.
Sen sijaan on varteenotettava skenaario, että syttyy jossain päin Eurooppaa (tapaus Ukraina) aseellinen konflikti, joka johtaa suursotaan Venäjä vastaan Nato. Nythän Nato varoo lähes hysteerisesti, että se ei vaan joudu Venäjän silmissä osalliseksi Ukrainan sodassa.
Ilmoita asiaton viesti
Et ole huomannut kenenkään esittävän? Ilmeisesti et joko seuraa keskustelua tai teeskentelet ettet seuraa:
”Keskiviikkona eduskunnan ryhmäpuheenvuorossa Saramo varoitteli, että Nato-jäsenyys tekisi Suomesta mahdollisen Venäjän ensi-iskun kohteen.”
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008766925.html
Ei tuo ole minun ”fabrikoimani” väite siitä millä tasolla natoa vastustetaan eduskuntaa myöten.
Aivan kuin et tuota tietäisi.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kuullut tuota nimenomaista Saramon puheenvuoroa. Tähän mennessä olen noteerannut vain niitä sanomisia ja kirjoituksia, että jos syntyy – siis jos syntyy jossain – sota Venäjä vastaan Nato, niin silloin Venäjä iskee välittömästi Suomeen ennen kuin Suomi ehtii.
Ilmoita asiaton viesti
Se on voi voi jos et ole noteerannut. Väitit että väite olisi minun ”fabrikoimani”, huomannet nyt että niin ei sitten ollutkaan.
”Fabrikointi” on kyllä ihan uusi sana minulle. Googlasin sivistyssanakirjasta että väitit minun väärentäneen jotain.
Ilmoita asiaton viesti
”… jos syntyy jossain – sota Venäjä vastaan Nato, niin silloin Venäjä iskee välittömästi Suomeen ennen kuin Suomi ehtii.”
Ennen kuin Suomi ehtii iskeä?
Mistä olet saanut päähäsi, että Suomella tai Natolla olisi hyökkäyssuunnitelmia Venäjää vastaan?
Ilmoita asiaton viesti
Lukenut Kremlin paranoidista propagandaa…
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen yritetään laittaa suuhuni joitakin sanoja ja ilmaisua, jota en käyttänyt. Kirjoitin sanatarkasti näin: ”..sota Venäjä vastaan Nato..” . Tiesin, että joku yrittää kammeta tähänkin väliin, ja väittää minun kirjoittaneen, että Nato iskee ensin tai hyökkää Venäjän kimppuun.
Väännän siis rautalangasta, kun tämän on niin niin vaikeaa. Syttyy jostain syystä sota Venäjä vastaan Nato. Sanajärjestys on harkittu, jotta kukaan ei pääsisi väittämään, että Nato hyökkäsi.
Lainaus: ”Mistä olet saanut päähäsi, että Suomella tai Natolla olisi hyökkäyssuunnitelmia Venäjää vastaan?” Osoitapa nyt sellainen kohta, jossa olen väittänyt tässä kirjoituksessa, että Natolla on hyökkäyssuunnitelma Venäjää vastaan.
Eihän se nyt ole ollenkaan poissuljettu mahdollisuus, että syttyy sota Venäjä vastaan Nato. Vaikka se on epätodennäköistä, niin se on silti mahdollista.
Kyllä tämä asiallinen keskustelu on tappista, kun koko ajan väitetään minun sanoneen sitä ja tätä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on todella lapsellista perustella nopeaa liittymistä Natoon sillä, että Venäjällä on juuri nyt muita kiireitä eikä sillä ole joukkoja Suomen rajan takana.
Tämä kuulostaa aikuisten oikeasti samalta, että kun lapsena mentiin omenavarkaisiin juuri silloin kun tiedettiin isäntäväen olevan kyläilemässä vähän kauempana.
Ilmoita asiaton viesti
H.S:”..kun lapsena mentiin omenavarkaisiin juuri silloin kun tiedettiin isäntäväen olevan kyläilemässä vähän kauempana. ”
Eikös tuo ollut hyvä aika sellaiselle?
Natoon liittymisen aika on nyt, juuri koska Venäjällä muutakin tekemistä, kuin kiusata meitä tällä hetkellä. Ja koska käsittääkseni joukkojen kokoaminen rajojemme taakse kestää aikansa, niin sitä parempi meille. Hyvässä lykyssä ollemme puolustusliitossa jo siinä kohtaa, kun ensimmäinen ”iivana” kolkuttelee vaalimaan tullissa.
Ilmoita asiaton viesti
Silvennoinen haluaa Karhun kainaloon, sitten kutsuu muita kommareiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tulin juuri pari päivää sitten Huippuvuorilta ja siellä kyllä oli jääkarhuja aika paljon. Onneksi oli hiihtomaratonin reitillä tiheästi kiväärimiehiä, että sai edetä turvallisesti maalin saakka.
Lunta näytti olevan reilusti enemmän kuin 2018.
Nyt on jäänyt harmittavasti monta maratonia väliin Swalbardissa koska 2019 oli SAS:n lakko ja Sitten pari vuotta koronaa.
Mikkosenkin kannattaisi avartaa maailmaa eikä pelätä karhuja sen enempää kuin muitakaan villieläimiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikkosenkin kannattaisi avartaa maailmaa eikä pelätä karhuja sen enempää kuin muitakaan villieläimiä.”
Asun Kataloniassa, en Kontulassa. Siis kävit ryssien puolella hiihtelemässä, vai oliko kisat Norjan pitämät? Kai se votka ja ”hyvät idänsuhteet” on ihan ok, kunhan hiihtospandexit päällä…
Ilmoita asiaton viesti
Kaada itsellesi vaan ja opiskele nyt aluksi edes vähän Norjasta, venäjästä Huippuvuorista ja nykytilanteesta siellä.
En viitsi enää aloittaa neuvomaan sinua A:sta alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käynyt Huippuvuorilla, siksi kysyin pitikö Norja, vai ryssät kisan? Kenen votkaa-akvaviittia joit?
Ilmoita asiaton viesti
Norjalaiset tietenkin pitävät kisat omassa maassaan samoin kuin Holmenkollennakin.
After Ski:ssä juotiin Viskiä ja paikallista jääkarhuolutta.
Omaksi nuo piti ostaa Nord Polenista, mikä on viinakauppa siellä. Vodkaa kyllä juon Suomessa, mutta ehdottamasti puolalaista, mikä on parasta.
Ilmoita asiaton viesti
En minä mitään murtsikkakisoja (enää, paralympia junnuissa olin kasarin-ysärin taitteessa). No hyvä että norjalaiset, vähän huokui että venäläiset kiväärimiehet turvaamassa selustaa, itse pelkäisin että luotia selkään.
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksen puutteesta päättelen, että votkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Taas hosuit.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja sitten illalliseksi syötiin hyljettä ja toisena iltana valasta.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka hyvät kalavedet vieressä, noh, huvinsa kullakin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikkoselle. Oliko Paasikivi, Churchill tai Roosevelt kommunisti? Muistaakseni oli Kansallisen Kokoomuksen miehiä. Ei tarvitse olla kommunisti halutakseen puolueettoman Suomen säilymistä. Lapsellista argumentointia.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma on hieman eri kuin mainitsemiesi valtiomiesten aikaan. ”Puolueettomat” maat on Venäjän etupiiri-laajentumisajattelussa heikoilla. Mikähän siinä on että covidiootit on myös lähes 99% putinisteja? Äläkä yritä mitään ”puolueettomuus nönnönnöö Paasikivi”.
Ilmoita asiaton viesti
Maamme turvallisuustilanne ei ole muuttunut mitenkään, vaan yhä edelleen voimme kulkea rauhassa kotimaassamme, ilman kenenkään ulkovaltion todellista uhkaa.
Mutta Nato hakemuksen jättämisen jälkeen maamme turvallisuustilanne muuttuu ja olemme menossa sotaan. Koska Venäjä on sanonut maamme Nato jäsenyyden aiheuttavan sotilaspoliittisia seurauksia.
Siksi Natosta tulee järjestää kansanäänestys ja saada Natolle kansalaisten tuki taakse ja jos sitä ei kansanäänestyksessä tule, niin sitten jätetään hakematta.
Ilmoita asiaton viesti
M.L:”Siksi Natosta tulee järjestää kansanäänestys..”
Itselleni ei ole vielä ihan selkeäksi tullut, että kannatatko Natosta kansanäänestystä, vai et?
Ilmoita asiaton viesti
No voin nyt selvästi sanoa, että kannatan kansanäänestystä Natosta. Nyt asia varmaan tuli selväksi sinullekin Niementaus. 😀👍
Ilmoita asiaton viesti
Siis et kannata, vai kannatat?
Olisi hyvä jos tän saisi nyt kerralla selväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä muuta. 😀😀
https://oppimisvaikeus.fi/tukea/tuen-vinkkipankki/tukea-opiskeluun/opiskelutaidot/luetun-ymmartaminen/
Ilmoita asiaton viesti
Niementaukselle. Miten Laitinen voisi ilmaista asian vielä selvemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittamalla sen toiset 200 kertaa Puheenvuoroon?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan näin näppituntumalla luulisin, että Janne täällä on horissut enemmänkin kuin 200 kertaa.
Kansanäänestys Natosta täytyy tietenkin pitää jo senkin vuoksi, että pääsee kertomaan natokantansa. Yksikään Galluppi ei ole ainakaan minulta kysynyt koskaan yhtään mitään.
Toisekseen Itse Presidentti on vaatinut kansanäänestystä. Täytyyhän MIEHEN sanaan voida luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
H.S:”Kansanäänestys Natosta täytyy tietenkin pitää jo senkin vuoksi, että pääsee kertomaan natokantansa. Yksikään Galluppi ei ole ainakaan minulta kysynyt koskaan yhtään mitään.”
Niementauksen Nimettömistä Natottajista, Niementaus tässä päivää. Teen tällaista galluppia ihmisten suhtautumisesta maamme mahdolliseen Natojäsenyyteen ja olisin tiedustellut mielipidettänne siitä, että pitäisikö asiasta järjestää kansanäänestys, vai luotatteko maamme eduskuntaan tässä asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kysymästä!
Olen nyt merkinnyt kantani äänestyslippuun ja laitan sen suljettuna
vaaliuurnaan.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti muutti kantaansa havaittuaan, että kansan valtaosan tuki on tiedossa ilmankin kansanäänestystä. Se on viisautta, kun osaa muuttaa kantaansa olosuhteiden muuttuessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni vielä ratkaisevampi tekijä on se, että kumpi vaihtoehto on Venäjälle parempi: lähes puolueeton Suomi vai Nato-Suomi? Vastaus on ilmiselvä. Puolueeton
————————————–
Tämähän on päivänselvä asia. Venäjä ei halua vahvaa naapuria itselleen, vain heikot kelpaavat.
Ollila vaan ei ymmärrä miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen mahdollisessa Nato -jäsenyydessä on faktisesti kyse vastavoimista. Kun vertaa Suomen ja Venäjän asevoimia keskenään ei jää epäselväksi, kuinka siinä tulisi käymään. Eli kuinka suuri turvallisuusriski nykyisessä tilanteessa syntyisi, jos Suomi (ja Ruotsi) jäisivät puolueettomina Nato -liittouman ulkopuolelle? Eli periaatteessa kaikki päätökset ovat nyt kiinni siitä, mitä Venäja tekee seuraavaksi, kun Neuvostoliiton aikaisella YYA -sopimuksilla ei ole enää mitään arvoa.
Mutta kuitenkin Suomen ja Venäjän sopimus suhteiden perusteista (myös perussopimus) on 20. tammikuuta 1992 solmittu Suomen ja Venäjän välillä. Sopimuksessa käsitellään alueellista koskemattomuutta ja valtiollista yhteistyötä. Sen allekirjoittivat Suomen pääministeri Esko Aho ja Venäjän varapääministeri Gennadi Burbulis. Mutta onko tälläkään sopimuksella enää mitään arvoa, kun Putin on ollut viimeiset 15 vuotta vallassa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä tutkimuslaitokset ja instituutit kyllä osaavat haistaa, mistä tuulee. Eikös YAA-sopimuksen aikoihin ollut voimassa tieteellinen totuus, että YAA-sopimus on tieteellisesti todistettu paras ulkopolitiikka Suomelle. Luulen, että siitä on väännetty jopa väitöskirjoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kai Lavrov on joskus sanonut, etteivät hyökkää mihinkään.
Tästä syystä hänen sanomisillaan ei ole väliä. Toki muistakin syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kaksi varusmiespalveluksen suorittanutta poikaa. Äänestin aikanaan EU:hun liittymisen puolesta juuri sen vuoksi, että he eivät joutuisi isoisänsä tavoin koskaan sotaan. Meillä on itänaapurina imperialistinen valtio, joka ei kunnioita kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia.
Tämä on tullut nyt joka päivä esille julmalla tuhoamissodalla, jota itänaapuri harjoittaa Ukrainassa.
Kuvitelmat, että Suomi olisi jossain erityisasemassa, ovat täysin naurettavia.
Ei ole olemassa enää mitään sopimuksiin perustuvaa puolueettomuuspolitiikkaa, koska itänaapuri ei kunnioita sopimuksia.
Yhdysvallat on Naton keskeinen toimija ja se ymmärretään myös itänaapurissa. Vuonna 2021 maan sotilasmenot olivat 801 miljardia dollaria, kun Venäjällä ne olivat 65,9 miljardia dollaria. Nyt Yhdysvallat käyttää tätä sotilasvoimaansa auttaessaan Ukrainaa.
”Venäjän toiminta rikkoo Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjaa, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Helsingin päätösasiakirjaa ja Pariisin peruskirjaa sekä Budapestin asiakirjaa vuodelta 1994. Näihin kaikkiin asiakirjoihin Venäjä on sitoutunut. Hyökkäys loukkaa Ukrainan suvereniteettia sekä alueellista koskemattomuutta ja on vakava uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle” (Ajankohtaisselonteko turvallisuusympäristön muutoksesta).
Natoon liittymisellä nyt hyvissä ajoin saatetaan säästää suomalaisen miehen verta. Viivyttely voi sen sijaan johtaa verenvuodatukseen. Ei ole ”kirkossa kuulutettu”, etteikö itänaapuri yrittäisi jopa sotilaallista provokaatiota Suomea kohtaan liittymiseen kuuluvana ”harmaana aikana.” Siihenkin on pakko sopeutua ja varautua.
Vakavilla asioilla on nyt turha ruveta sanaleikkeihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikkolalle. Lainaus: ”Kuvitelmat, että Suomi olisi jossain erityisasemassa, ovat täysin naurettavia.”
Toistan itseäni, että merkittävin syy, miksi Venäjä haluaa Suomen säilyvän puolueettomana on siinä, että se on Venäjän etujen mukaista. Silloin sillä on rauhallinen raja myös aseellisessa konfliktissa Venäjä vastaan Nato.
Voisitko lyhyesti argumentoida, mitä Venäjä saavuttaisi hyökkäämällä Suomeen?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Venäjä saavutti hyökkäämällä Ukrainaan?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä saavuttaisi perinteiseksi katsomansa valtapiirin palauttamisen. Sellainen on linjassa Venäjän olemassaolodoktriinin kanssa. Laajennutaan sinnepäin minne voidaan ja niin paljon kuin mahdollista.
”Silloin sillä on rauhallinen raja myös aseellisessa konfliktissa Venäjä vastaan Nato.”
Ensinnäkään tuollainen skenaario ei välttämättä eikä todennäköisestikään pätisi siinä vaiheessa, kun täysimittaista kolmatta maailmansotaa sodittaisiin. Silloin syntyisi kyllä aivan omat koalitionsa, kuten (entinen?) Nato-vastustaja Vanhanen parisen kuukautta sitten TV:ssä totesi.
Toiseksi Venäjä on osoittanut viis veisaavansa rauhallisista rajoista. Se haluaa sotaa, konfliktia ja tuhoa.
Ilmoita asiaton viesti
Lyhyesti: Tsaarin vallan aikaiset rajat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Foundations_of_Geopolitics
https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin
Ilmoita asiaton viesti
Oletteko itse jo lukenut juttukokoelman? Minä vilkuilin. Tiiviisti kirjoitettua monen palstalaiden jo tuntemaa tekstiä. Omalla tieteenalallani kolmannen vuoden opiskelijalta toivoin vastaavan tasoisia tiivistyksiä – kyllä silloin erinomainen napsahti tenttituloksena.
Ollilan pohdinnat ovat kiinnostavampia, innostavampia. Ja päättely on silti seurattavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaisitteko kysymykseeni?
Ilmoita asiaton viesti
Voi pojat ei tämä ole vaikeaa.Vahvempi ottaa aina reviirin hallintaansa. Meidätkin ajettu mukavasta Volgan mutkasta tänne karuun Suomen niemeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato ei haali uusia jäseniä, vaan saattaa kutsua jäsenikseen maita, jotka ovat ilmaisseet toiveensa tulla kutsutuiksi”.
Miksi ei:
Nato ei haali tai kutsu uusia jäseniä, vaan sinne pyritään jäseneksi. Natolla on mahdollisuus hyväksyä jäsenikseen maita, jotka ovat jättäneet sille jäsenhakemuksen.
Laajentumisesta:
Hyväksyessään jäsenvaltioidensa joukkoon uuden jäsenen, Nato ei pienene eikä sen koko pysy ennallaan, se siis kasvaa, laajenee.
Vaikka Nato laajenee, tämä ei välttämättä tarkoita, että sen puolustuskyky kasvaisi. Voi se heiketäkin, jos jäseneksi hyväksytään maa, joka elää muiden siivellä. Vrt. EU-maat.
Ilmoita asiaton viesti