Onko Israelilla jo toimiva laserase drooneja vastaan?

Ukrainan sota on osoittanut, että ilmavoimien aseet ovat nopeasti siirtyneet droonien käyttöön. Konventionaalisten ilma-aseiden eli helikoptereiden,  hävittäjien ja pommikoneiden käyttö on ollut varovaista ja minimaalista. Näyttää siltä, että ne ovat kuin ratsuväki toisessa maailmansodassa.

Media on kysynyt, että ovatko suomalaiset kenraalit syyllistyneet käymään tulevaa sotaa vanhoilla aseilla. Kenraalit eivät tietenkään myönnä asiaa. Epäillään, että Suomen armeijalla on kovasti vanhentuneita drooniaseita verrattuna esimerkiksi Ukrainan käyttämiin halpismalleihin. Samaa on epäilty ilmatorjuntaohjusten määrästä ja laadusta.

Otan vähän etunojaa ja kysyn, että kuinka pitkällä ollaan Suomen armeijassa laseraseiden hankinnassa droonien torjunnassa. Se on jo aivan relevantti kysymys. Jos laserase ei ehkä ole vielä valmis suurten ilma-alusten eli hävittäjien ja ohjusten torjuntaan, niin droonit ovatkin paljon helpompi kohde: vähän massaa ja pieni nopeus.

Laseraseen kehittämissä voi arvioida eturintamassa olevan Israel ja USA ja tässä järjestyksessä. Olen nähnyt kuvia iranilaisten ohjusten ja droonien torjunnasta Israelin yötaivaalla. Mielestäni niissä näkyy laseraseiden säteitä ja ne lienevät tositoimissa.

En ole penkonut asiaa perin juurin, mutta nettitietojen mukaan israelilaisen aseyhtiön Rafaelin kerrotaan jo testanneen laserasetta. Yleensä aseasioissa ollaan edellä siitä, mitä julkisuuteen kerrotaan.

Tässä lainaus netistä ” Rautasäde (Iron beam) Israel kehittää uutta järjestelmää saapuvien uhkien torjumiseksi laserteknologian avulla. Israel on sanonut, että tämä järjestelmä tulee muuttamaan pelin, koska se on paljon halvempi käyttää kuin nykyiset järjestelmät. Se ei kuitenkaan ole vielä toiminnassa.”

Israelilla käytössä olevaa konventionaalista vihollisen ohjusten ohjustorjuntajärjestelmää (lähinnä Patriot ja Daavidin linko) kutsutaan nimellä  Rautakatto – Iron dome. Lehtitietojen mukaan Israelin ilmatorjunta toimi loistavasti Iranin hyökkäyksen torjunnassa. Kysymys kuuluu, että olisiko Suomi pystynyt samaa? Arvelen, että ei olisi pystynyt. Pitäisikö pystyä? Kyllä pitäisi.

Kuvassa Rafael-yhtiön kuva laser-aseesta.

Kysymykseni kuuluu: Onko Suomi käynnistänyt hankkeen laseraseiden hankkimiseksi droonien ja ohjusten torjuntaan?

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu