Onko Suomessa nuoria teknologiayrittäjiä huippuyrityksien perustajina?

Johdanto. Tekniikka & Talouden toimituspäällikkö Mikko Virta kirjoittaa nettilehdessään: ”Suomen parhaiden veronmaksajien listaa selatessa ei voi olla kiinnittämättä huomiota nuorten teknologiayrittäjien suureen määrään. Vertailu kymmenen vuoden takaiseen osoittaa parhaiden veronmaksajien olevan nyt nuoria, teknologiayrittäjiä ja erittäin kovatuloisia”.

                                                                                  ***

Kävin Iltalehden listan läpi 30 suurituloisimmasta ja minun kriteereilläni nimenomaan nuoria teknologiayrittäjä löytyy listalta hälyttävän vähän. Ainoastaan Korulabin (puettavat älyvaatteet) Terho Niemi sijalla 9 ja Blueforsin (kvanttilaitteiden jäähdytyslaitteet) Pieter Vorselman sijalla 25 täyttävät teknologiayrityksen kriteerit.

Kovaa tappiota tekevän Woltin myynyt Mikko Korpi on listan kärjessä. Minusta Woltissa ei ole mitään teknologiaa, vai onko polkupyörillä tai autoilla ruokaa jakavissa toiminnoissa jotain teknologiaa? Uutta on liikeidea, mutta sekin on saman tien kopioitavissa. En ymmärrä, miksi joku maksaa tuollaisia summia yrityksestä, joka takoo tappiota. Jos kyseessä olisi virolaisen Starshipin robotit, jotka tekevät (tai ainakin yrittävät) tehdä ruoanjakelun roboteilla, voitaisiin se luokitella teknologiayritykseksi.

Sekä Korulabin ja Woltin kohdalla toistuu myös se sama tuttu tarina, että yritys polttelee käsissä ja se halutaan rahastaa. Bluefors etenee toista tietä tekemällä yritysostoja maailmalta. Hieman Blueforsin kohdalla tietysti tilannetta himmentää se, että yrityksen kahdella avainhahmolla on kovin ulkomaiset nimet, mutta kyllä kelpaa; Suomessa ovat ja täällä tekevät businesta. Teknologiahan periytyy kaukaa TKK:n kylmälaboratoriosta, jossa tehtiin aikanaan 1970-luvulla akateemikko Olli Lounasmaan johdolla kylmyyden maailmanennätyksiä. Pitkä on tie perustutkimuksesta kaupalliseksi tuotteeksi.

Kun tekee yhteenvedon 30 eniten ansaitsevista yrityksien omistajista, niin en hyväksy tämän päivän kriteereillä teknologiayrityksiksi sahaa, peliyhtiötä, tietoturvayhtiötä, elektroniikan alivalmistajaa, tai ohjelmistoyritystä. Onhan niissä korkealaatuisia teknisiä valmistuskoneita tai työkoneina kuten tietokoneita niin kuin joka paikassa nykyään, mutta ei tietokoneiden valmistajia, elektroniikan valmistuskoneiden valmistajia tai sahakoneiden valmistajia. Nämä yritykset soveltavat tavallisia teknologiateollisuuden laitteita, mutta jos ne kehittäisivät tai valmistaisivat sellaisia laitteita, niin sitten ne olisivat teknologiayrityksiä.

Hieman tunnen myötähäpeää, että T&T tekniikan alan lehtenä ei osaa luokitella teknologialan yrityksiä tuon paremmin.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu