Pääministeri Marinin talouspoliittisen linjan perustelut – lue ja hämmästy

Hesari osaa vielä joistakin asioista välittää tietoa siinä muodossa, kuin asiat ovat todellisuudessa tapahtuneet. Se lienee median ensisijainen tehtävä, eikä ajaa omaa agendaansa.

Pääkirjoitussivullaan Hesari on käsitellyt Marinin talouspoliittisen ajattelun perusteita. Ylen haastattelussa toimittajat ovat kysyneet, millä Sdp:n ajama hyvinvointipalvelujen laajentaminen maksetaan. Marin vastasi seuraavasti: ”Kestävä talous syntyy hyvinvoivista ihmisistä, ja ihmiset voivat hyvin, kun he saavat omaan arkeensa riittävästi apua ja tukea”.

Jäikö joku ihmettelemään, että vastasiko Marin toimittajien kysymykseen, vai väistikö hän sen. Kyllä se on Marinin näkemys taloudesta yhteiskunnan hyvinvoinnissa. Mikä on siis Marinin talouspoliittisen ajattelun perusta? Vastaus on, että sitä ei ole. Tulee voimakas kuva ihmisestä, jolta puuttuu kokonaan näkemys siitä, miten hyvinvointi syntyy, ja mille se perustuu. Kuten Hesari toteaa, tämä ei ole vain yksittäinen lause Marinin talouspoliittisesta ajattelusta tai filosofiasta. Hesari muistelee menneitä ja toteaa, että Sorsan aikana 1970-luvun lopulla tapahtui käänne, jossa Sdp lähti siitä, että kilpailukykyinen talous luo hyvinvointia, jota poliitikot sitten jakavat. Nyt on tapahtunut käänne perinteiseen vasemmistolaiseen sosialismiin.

Taustalla on Marinin arvomaailma. Poliitikkojen arvokyselyssä viime eduskuntavaalien alla paljastui, että Marinin arvomaailma on täysin vasemmistopuolueen mukainen eli hän on väärässä puolueessa. Marin ja hänen hallituksensa kiirehtivät jakamaan hyvinvointia rahoilla, joita ei ole olemassakaan, vaan otetaan lainaa lainan päälle. Seuraavilla hallituksilla niin kauas kuin silmä siintää, on erityisen vaikeat ongelmat. Ilman omaa valuuttaa ajaudumme banaanivaltioksi.

Hiljalleen Marinin hallituksen suuret heikkoudet alkavat nousta pintaan, ja niihin ruvetaan kiinnittämään huomiota. Keskustalle on varattu tässä näytelmässä narrin rooli, kun se isäntämiehen tavoin takaa vasemmistolaisen arvomaailman mukaisen menon ja menettää perintönsä ja kannattajansa.

 

+33
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu