Puolalla on avaimet pakolaiskriisin ratkaisuun Valko-Venäjän rajallaan

Kuuntelin puolella korvalla ja katselin toisella silmällä eduskunnan kyselytuntia. Se oli jälleen oppitunti politiikan alkeista kiinnostuneille, että älä vain vastaa suoraan siihen, mitä kysytään. Ohisalo varsinkin on hallituksen kiertämiskuningatar. Sehän sopii vihreään imagoon, että kierrätetään ja kierretään.

Asia tuli lopulta viimeistään ministeri A-M Henrikssonin suulla selväksi; Jos Suomeen kohdistuu hybridihyökkäys pakolaisten lähettämisellä Suomen rajoille turvapaikan hakuun, niin Suomi toimii voimassa olevien lakien mukaan ja jokainen turvapaikkaa hakeva otetaan maahamme turvapaikan hakemisen käsittelyn ajaksi. Useammat kysyjät oppositiosta ehdottivat, että Suomi keskeyttäisi tällaisessa tilanteessa turvapaikan hakemusten käsittelyn ja laittaisi rajansa kiinni. Yksikään ministeri ei kannattanut tätä ajatusta.

Puolalta ei tarvita kovin luovaa ajattelua, kun se löytää ratkaisun ongelmaansa. Rajalle tuodaan busseja, joissa toisessa lukee Saksa ja toisessa Suomi, koska näihin maihin pakolaiset ovat ilmoittaneet haluavansa tulla. Suomi on suosittu kerrankin: hurraa och hurra.

Pakolaiset opastetaan vielä heidän omalla kielellään kuten ruotsalaiset opastivat 2015, että tämä juna vie Haaparantaan ja Suomen rajalle. Etteivät vaan astu väärään bussiin. Heille tehdään myös selväksi, että Suomi toivottaa kaikki turvapaikanhakijat tervetulleeksi ja Suomi vasta harkitsee lainsäädännön muuttamista, joka on vuosien prosessi. Suomi kun on nääs oikeusvaltio. Voipahan olla, että joku ministerikin ilmoittaa kotinsa olevan käytettävissä kuten 2015. Puola tietenkin kustantaa laivamatkan Gdanskista Suomeen.

Tähän tietysti joku kirjoittaa, että Puolalla ei ole tällaiseen varaa, kun se on jo ennestään EU:n hampaissa oikeusvaltioperiaatteen vuoksi ja asiahan on jo siinä vaiheessa, että kohta EU ilmoittaa, että me emme sitten kättele teitä enää. Espanja ja Italia olivat jo maassa rähmällään takavuosina rahojen loppumisen kanssa ja EU jo vakavasti varoitti, että teidän pitää laittaa velkaantuminen kuriin. Mitä nämä maat tekivät? Ne ilmoittivat, että jos sen teette, niin yksikään laki ei enää valmistu EU:ssa. Muistaakseni Italia jo vihjaisi eurosta luopumisesta, joka on kauhistus EU:lle. Nämä valtiot ilmoittivat, että meiltä tulee neliraajajarrutus joka asiaan. Siihen EU:n painostus sammui.

Se on sillä tavalla, että tiettyjen maiden idea kuulua EU:hun on rahastaa mahdollisimman paljon ja joka asiassa. Puola kuuluu myös näihin maihin. Kaavailuni saattaa kuulostaa ihan teoreettiselta jutulta, mutta kuten joku politiikka tunteva on sanonut, niin politiikka on mahdollisuuksien taidetta.

+29
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu