Putinin syyt aloittaa Ukrainan sota – Venäjän ulkopolitiikan perusteita ja arviointia
Johdanto
Alkajaisiksi pitää esittää lyhyet perustelut, jotta keskustelu pysyisi jotenkin aisoissa ja kommentit osuisivat enemmän aiheeseen kuin sen viereen. Ensinnäkin ymmärtäminen ei tarkoita hyväksymistä. En hyväksy Venäjän aloittamaa Ukrainan sotaa ja pidän sitä syyllisenä sotatoimiin. En toistele tätä asiaa tämän tästä. Tässä kirjoituksessa haen ymmärrystä sille, miksi näin on käynyt ja miten sota saataisiin loppumaan, koska kaikki sodat ovat päättyneet aikanaan jonkinlaiseen rauhaan. Kirjoitan asiasta myös siksi, että Suomi-klubissa on vain ”yksi totuus on kerrallaan voimassa” ja keskustelu pyritään torppaamaan jopa somessa. Some-kirjoitteluun näyttää kuuluvan, että kaikki mikä liittyy Venäjän ja Putinin toiminnan ymmärtämiseen, leimataan putinismiksi. Roosevelt ja Churchill eivät olleet stalinisteja eikä kellekään ole tullut mieleen edes käyttää tällaista ilmaisua, vaikka he toimivat yhdessä Stalinin kanssa.
Vanhoja reaalimaailman totuuksia
Ukrainan sota on tuonut uudelleen pinnalle vanhoja reaalimaailman totuuksia, jotka näyttävät varsin monelta nuoremman sukupolven edustajalta unohtuneen, mutta jotka Ukrainan sota on osoittanut liian konkreettisesti oikeiksi. Laitan tähän muutaman lainauksen JK Paasikiveltä, jotka oli tarkoitettu Suomeen soveltuviksi, mutta sopivat sellaisinaan myös Ukrainaan maantieteestä johtuen.
- Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Tosiasioita vastaan asettuminen on turhaa ponnistelua eikä voi viedä menestykselliseen tulokseen.
- Vanha totuus on, että ulkopolitiikka kulkee sisäpolitiikan edellä.
- Ratkaiseva maamme tulevaisuudelle on suhteemme Neuvostoliittoon. Se on meidän ulkopolitiikkamme peruskysymys.
- Poliittisen realismin taju ei ole Suomen kansan vahvimpia puolia. Uskotaan, kuten asioiden toivotaan olevan, ja toimitaan, ikään kuin se, mitä toivotaan, olisi totta.
- Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus.
- Maantieteelle emme voi mitään (Paasikiven lainaus Stalinilta).
Yleinen havainto suurvaltojen politiikasta on, että he toimivat omien intressiensä pohjalta. Tämä näkyy tänäkin päivänä parhaiten siinä, miten USA, Kiina ja Venäjä toimivat vastoin kansainvälisiä lakeja. Kiina pitää keskistysleirimäisissä olosuhteissa uiguureja ja uudelleen kouluttaa heitä eli kieltää mielipiteen vapauden. Taiwania Kiina pitää yhtenä maakunnistaan. Tosiasioiden tunnustaminen näkyy siinä, että kukaan eikä mikään valtio uskalla asettua Kiinaa vastaan, vaan jopa olympialaiset annettiin heille.
Vallalla olevat käsitykset Venäjän hyökkäyksen syistä
Olemme jokainen seuranneet lähes päivittäin ulkopolitiikan tutkijoiden näkemyksiä Ukrainan sodan syistä. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak ovat antaneet kasvot näille mielipiteille. Mielestäni he ovat antaneet hyvin samanlaisia selityksiä, joka voidaan tiivistää tähän:
- Hullun miehen strategia
Koska Putinin Venäjä hyökkäsi yllättäen ja arvaamatta kansainvälisiä lakeja rikkoen Ukrainaan, niin kyse on hullun miehen strategiasta, jota ei voi järjellä ymmärtää.
- Venäjän suurvaltarajojen palautus
Hullun miehen strategian rinnalla esitetään toisena tai täydentävänä syynä Putinin halua palauttaa Venäjän tsaarin aikaiset rajat.
Mearsheimerin analyysi Putinin Venäjän motiiveista Kari Latvasen esittäminä
Tämä kappale on pääsääntöisesti suoraa lainausta toimittaja Kari Latvasen kirjoituksesta Kauppalehdessä 19.3.2022. Annan kaiken kunnian näille kahdelle kirjoittajalle, yhdyn kirjoituksen viestiin ja johtopäätöksiin ja otan täyden vastuun mahdollisista virheistäni.
*****
Lännessä valtavirtaa edustava tulkinta Ukrainan sodasta on virheellinen, lisäksi se on myös vaarallinen, väittää Chicagon yliopiston politiikan tutkimuksen professori John J. Mearsheimer The Economist -lehdessä julkaistussa analyysissaan.
Mearsheimer on kirjoittanut samasta aiheesta jo vuonna 2014 Krimin miehityksen jälkeen. Mearsheimer on yksi tunnetuimmista kansainvälisen politiikan tutkijoista etenkin niin sanotun realistisen koulukunnan piirissä. Mearsheimerin mukaan suurvaltapolitiikkaa määrittää suurvaltojen halu maksimoida oma valtansa ja pyrkiä järjestelmässä hegemoniseen asemaan.
Vuonna 2017 USA:ssa julkistetussa selvityksessä hänet nimettiin kolmen eniten kansainvälisen politiikan tutkimukseen 20 vuoden ajanjaksolla vaikuttaneen tutkijan joukkoon. Hänen kansainvälisen politiikan teoriaansa on kuitenkin laajasti kritisoitu.
”On selvää, että Vladimir Putin aloitti sodan ja on vastuussa siitä, miten sitä käydään”, Mearsheimer kirjoittaa The Economistissa. ”Mutta se, miksi hän aloitti sotatoimet, on kokonaan toinen asia.”
Mearsheimerin mukaan lännessä valtavirran tulkinta sodasta on se, että Putin on irrationaalinen, todellisuudesta irtautunut aggressiivinen hyökkääjä, joka haluaa luoda suur-Venäjän, joka muistuttaisi entistä Neuvostoliittoa. Suomessakin on puhuttu hullusta koirasta, uudesta Stalinista, joka saattaa tehdä mitä tahansa.
Kaikki alkoi Bukarestista
Valtavirran tulkinta on Mearsheimerin mukaan kuitenkin väärä. Professori palaa analyysissaan vuoden 2008 huhtikuussa Romanian pääkaupungissa Bukarestissa järjestettyyn Naton kokoukseen.
Siellä USA:n presidentti George W. Bush painosti jäsenmaat julistamaan, että Ukrainasta ja Georgiasta ”tulee jäseniä”. Venäjän johto reagoi välittömästi todeten päätöksen uhkaavaan Venäjän olemassaoloa, ja vannoi, että näin ei tule tapahtumaan. ”Tunnetun venäläisen lehtimiehen mukaan Putin raivostui, ja varoitti, että jos Ukraina liittyy Natoon, se liittyy ilman Krimiä ja maan itäosia. Putinin mukaan Ukraina vain hajoaa kappaleiksi”, Mearsheimer muistelee.
Yhdysvaltoja ei Moskovasta piirretty punainen viiva kiinnostanut. Se eteni valitsemallaan tiellä tehdäkseen Ukrainasta lännen etuvartion Venäjän rajalla. Strategiaan kuului kaksi elementtiä: viedä Ukraina lähemmäksi Euroopan unionia ja tehdä siitä amerikkalaismyönteinen demokratia.
Putin teki, mitä oli sanonut
Kun Ukrainan venäläismyönteinen presidentti Viktor Janukovytš syrjäytettiin vuonna 2014 osin lännen tukemana, Venäjä valtasi Krimin niemimaan. Venäjä auttoi myös Donbassin alueen Venäjä-myönteisiä ryhmiä synnyttämään vastarintaa, kapinan ja sodan. Sodassa kuoli ja haavoittui tuhansia sotilaita ja siviilejä.
Konfliktin seuraava vaihe alkoi oikeastaan jo joulukuussa 2017, Mearsheimer toteaa. ”Presidentti Donald Trumpin hallinto päätti myydä Ukrainalle niin sanottuja puolustusaseita. On epäselvää, mitä puolustusase tarkoittaa, mutta ainakin Moskovassa ja Venäjän ukrainalaisten kumppaneiden mielestä nämä näyttivät hyökkäysaseilta.”
Muut Nato-maat lähtivät mukaan ja veivät aseita Ukrainaan, kouluttivat sen joukkoja ja antoivat sen osallistua yhteisiin ilma- ja meripuolustusharjoituksiin. Heinäkuussa 2021 Ukraina ja Yhdysvallat johtivat suurta meriharjoitusta Mustallamerellä. Siihen osallistui merivoimia 32 maasta. Operation Sea Breeze melkein sai venäläiset ampumaan brittiläistä merivoimien alusta, joka tarkoituksella tunkeutui alueelle, jota venäläiset pitivät omina aluevesinään.
”Bidenin hallinnon aikana Ukrainan ja Yhdysvaltojen yhteydet tiivistyivät entisestään”, Mearsheimer toteaa. ”Yhteys näkyy tärkeässä asiakirjassa, joka allekirjoitettiin viime vuoden marraskuussa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin ja hänen ukrainalaisen vastinparinsa, Dmytryo Kuleban kanssa.”
Dokumentissa todettiin, että tarkoitus on sitoutua Ukrainan syvään ja kattavaan integraatioon eurooppalaisiin ja euro-atlanttisiin instituutioihin. Mearsheimerin mukaan asiakirjassa todetaan tarkkaan, että se rakentuu niille sitoumuksille, jotka on tehty presidentti Zelenskyin ja presidentti Bidenin välillä vahvistamaan Ukrainan ja Yhdysvaltojen strategista kumppanuutta. Se painottaa sitä, että kumppanuutta ohjaa vuoden 2008 Bukarestin kokouksen päätöslauselma.
Venäjällä kattila kiehui yli
Tässä vaiheessa ”kattila kiehui yli”, kuten Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi. Venäjä vaati kirjoitetun vakuutuksen siitä, että Ukrainasta ei ikinä tule Naton jäsentä ja että sotilasliitto vetää asevoimiaan Itä-Euroopasta. Neuvottelut eivät edenneet, ja Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken sanoi: ”Ei ole muutosta, ei tule muutosta.”
Kuukausi myöhemmin Putin hyökkäsi Ukrainaan. Professori Mearsheimer sanoo suoraan, että hänen tulkintansa tapahtumista on ristiriidassa länsimaissa vallitsevaan mantraan nähden, jonka mukaan Naton länsilaajentumisella ei ole merkitystä Ukrainan kriisissä. Syy on valloitushaluisessa Venäjässä.
”Naton Venäjän johdolle lähettämässä asiakirjassa todetaan, että Nato on puolustusliitto eikä se uhkaa Venäjää. Todistusaineisto puhuu tätä vastaan”, hän väittää. Ensiksikin, Mearsheimerin mukaan kyse ei ole siitä, mitä länsimaiden johtajat sanovat, vaan siitä, miten Moskova näkee Naton toimivan.
Kaikesta ”hullu koira” ja ”irrationaalinen hirviö” retoriikasta huolimatta Mearsheimerin mukaan Putin tietää, mitä laajojen alueiden valloittaminen itäisessä Euroopassa maksaa Venäjälle. Putin on professorin mukaan sanonut, että ”sillä, joka ei kaipaa Neuvostoliittoa, ei ole sydäntä. Sillä, joka haluaa sen takaisin, ei ole aivoja.”
Mearsheimer toteaa, että aina vuoden 2008 Bukarestin kokouksen jälkeen Venäjän johto on jatkuvasti sanonut, että Ukrainan liittyminen Natoon on eksistentiaalinen uhka, joka pitää ehkäistä. Ulkoministeri Lavrov totesi tammikuussa, että kaiken avain on se, että Nato ei laajene itään.
Mearsheimer muistuttaa, että monet amerikkalaiset ulkopolitiikan asiantuntijat ovat varoittaneet Naton laajenemisen vaaroista jo vuosikymmenien ajan. Bukarestin kokouksen aikana USA:n silloinen puolustusministeri Robert Gates oli sanonut, että ”Georgian ja Ukrainan tuominen NATO:on oli todella liikaa”.
”Samassa kokouksessa sekä Saksan liittokansleri Angela Merkel että Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vastustivat Ukrainan Nato-jäsenyyttä, koska he pelkäsivät sen raivostuttavan Venäjän.”
Mearsheimerin mukaan lännen johtajat harvoin kuvasivat Venäjää sotilaallisena uhkana Eurooppaa kohtaan. USA:n Moskovan lähettiläs Michael McFaul totesi, että Krimin valtausta ei suunniteltu pitkään, vaan se oli impulsiivinen reaktio Ukrainan venäläismielisen presidentin syrjäyttämistä vastaan.
Aiemmin Nato oli sanonut, että laajentumisen taustalla oli luoda Euroopasta rauhan tyyssija, ei uhata Venäjää. Kriisin alettua eurooppalaiset johtajat eivät voineet myöntää, että heillä osansa sen syttymiseen. Todellinen syy heidän mukaansa oli venäläinen revisionismi ja pyrkimys hallita Ukrainaa.
Mearsheimerin arvion mukaan Ukrainan suhteen tilanne on todella vaarallinen ja länsi lisää toiminnallaan uhkia. Oleellista on hänen mukaansa ymmärtää, että Venäjällä ei ole juuri imperialististia motiiveja vaan kyse on siitä, minkä maan johto kokee uhkaksi Venäjän tulevaisuudelle.
Ukraina voi Mearsheimerin mukaan lännen avulla estää Venäjän voiton, mutta maa kärsii joka tapauksessa pahoja vahinkoja. Mitä Venäjään tulee, sekin kärsii kovasti sekä sotilaallisesti että taloudellisesti. Ydinaseiden käyttö alkaa muodostua oikeaksi uhaksi.
Muita suomalaisia näkemyksiä
En ole henkilökohtaisesti ollenkaan vakuuttunut Mika Aaltolan ja Charly Salonius-Pasternakin analyyseistä sodan syistä, koska he eivät ole onnistuneet millään tavalla tuomaan esiin venäläisen osapuolen motiiveja. Julkisesta keskustelusta mieleeni on jäänyt kaksi henkilöä, joilla on mielestäni ollut asiantuntevia käsityksiä asiasta. A-studiossa oli hiljattain vieraana MTV Uutisten ulkomaan toimittaja Mirja Kivimäki. Hän toi erittäin asiantuntevasti esiin tavallisten venäläisten näkemyksiä ulkopolitiikasta, Putinista ja sodasta.
Toinen henkilö on ollut mies paikallaan eli Puolustusvoiman komentajan Timo Kivisen haastattelu. Hän kertoi, että Puolustusvoimat olivat seuranneet pitemmän aikaan Venäjän armeijan sotaharjoituksia Ukrainan lähistöllä ja panneet merkille, että melkoinen osa kalustosta jätetiin harjoitusten päätyttyä rajan tuntumaan. Tästä syytä heille ei tullut yllätyksenä sodan aloitus.
Jos Suomen päättäjät ovat tulleet informoiduiksi, niin päättäjillekään sodan aloitus ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä kaiken sen jälkeen, mitä edellä esitin.
Oma käsitykseni on, että sekä Georgia että Ukraina eivät ottaneet tosiasioita huomioon, miten Venäjä tulee suhtautumaan esimerkiksi Nato-jäsenyyteen, vaikka Venäjä oli sanonut sen suoraan. Tässä kohtaa ei auta se toteamus, että se on kansainvälisten lakien vastasta. Otan tähän vertauksen koulun pihalta, jossa joukon suurin ja ilkein kurmuuttaa, miten tahtoo silmätikuiksi valitsemiaan uhreja. Kokemuksesta pienimmät oppivat hyvin pian, että sitä pahista ei kannata ärsyttää, koska se johtaa selkäsaunaan. Ukraina ja Georgia olivat sitä mieltä, että koska meillä on ”varmat puheet” lännen kanssa, niin ei meidän tarvitse ottaa pahiksen näkemyksiä huomioon. Koulussa on opettaja ja rehtori, mutta hekin ovat yleensä voimattomia pahisten edessä. Maailmassa sellaista auktoriteettia ei ole, vaan heikompien pitää olla tosi tarkkoja, miten toimia. Maailmassa on vielä se ratkaiseva ero, että naapuruussuhteesta ei voi lähteä edes pakoon kuten koulun pihalla. Venäjä on syyllinen sotaan, mutta Ukraina ja Georgia ovat olleet naiiveja uskoessaan, että Venäjän näkemyksiä ei tarvitse ottaa huomioon ja että länsi (Nato) tulee avuksi. Kyllä heidän olisi pitänyt tietää paremmin tämä asia.
Rauhan mahdollisuus Ukrainassa
Olen kirjoittanut hiljattain artikkelin, jossa esitin skenaariot Ukrainan sodan lopputulemasta. Todennäköisimpänä pidin skenaariota Ukrainan antautumisesta ja toiseksi tuli vaihtoehto Tynkä-Ukraina, jossa Ukraina säilyy itsenäisenä puolueettomana maana, luopuu perustuslakiin kirjatusta aikomuksesta liittyä Natoon ja menettää Krimin ohella kapina-alueensa.
Hesarissa oli hiljattain moskovalaisen politikan tutkijan ja toimittajan Kirill Rogovin vieraskynäartikkeli nimellä ”Putin on jo hävinnyt sotansa”. Hän hahmotti kolme skenaariota tulevista tapahtumista:
- Välttääkseen tappion Putin käyttää joukkotuhoaseita.
- Venäjä häviää sodan, Putin menettää vallan.
- Venäjä häviää sodan, mutta pitää Donbassin ja Donetskin.
Liekö Siperia opettanut, mutta julkisuudessa Zelenskyi on ilmoittanut Ukrainan luopuvan Nato-jäsenyydestä, mutta he haluavat joltain kolmannelta taholta turvatakuut. Todellisuus on siis koulinut Zelenskyitä, mutta toivotaan-toivotaan maailmasta on nämä turvatakuut. Nato ei ole tullut Ukrainan avuksi eikä tule. Mistä sitten ilmestyisi turvatakaaja?
Venäjän sota ei ole mennyt kuten paperilla suunniteltiin. Nyt Zelenskyillä olisi otollinen hetki rauhantekoon tunnustamalla tosiasiat, että turvatakaajaa ei löydy. Tässä on ilmeinen vaara, että sota muuttuu pitkäaikaiseksi kulutussodaksi, jossa Ukrainan infrastruktuuri tuhotaan ja suuri joukko siviilejä kuolee ja se lopulta johtaa antautumiseen. Venäjän täytyy jatkaa sotaa, koska muuten se menettäisi kasvonsa. Ulkopuolinen välittäjä voisi astua nyt kuvaan ja tehdä rauhanehdotuksen. YK?
Selkeää tekstiä.
Olen usein puuttunut tuohon ”ymmärtää” – verbiin.
Itselleni se tarkoittaa järjellistä asioiden ymmärtämistä kuten blogistillekin.
Monille sana tarkoittaa samaa kuin silloin kun pikkulasta ymmärretään, eli ymmärretään ja annetaan lapsen kiukutella. Toisin sanoen hyväksytään.
Ilmoita asiaton viesti
Teoria siitä että Naton ”laajeneminen Ukrainaan ja Georgaan” olisi ollut oikeasti motivaattorina hyökkäykselle kusee koska kukaan täysijärkinen ei ajattele että maat olisivat olleet lähelläkään natokelpoisuutta. Ukraina ei mitenkään ollut liittymässä Natoon 24.2.2022 tai lähitulevaisuudessa ilman hyökkäystäkään.
En tiedä onko Ukraina ollut jotenkin käsityksessä että Nato tulee apuun eikä se ole tehnyt mitään sellaista, ennen Venäjän hyökkäystä, että Naton edes olisi tarvinnut tulla apuun. Nato on tehnyt täysin selväksi että turvatakuut koskevat vain natomaita.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, että Ukraina ei ollut lähelläkään Nato-kelpoisuutta. Ukraina toimi hätäisesti ja uskoi, että sen Nato-halulla ei olisi merkitystä Venäjälle. Juuri tässä vaiheessa sillä nimenomaan oli merkitystä, koska Nato-maana se olisi ollut rauhan aikana Naton suojassa. Sitten on taas eri asia, miten asiat menee Nato-maalla yleisen sodan aikana, jos rajanaapuri on Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin, mutta suo siellä ja vetelä täällä, kyllähän nämä entiset N liittokansat tietävät kokonaistotuudet toverien käyttäytymisestä, kun yksikään kansantasolla ei ole siinä pakkoavioliitossa halunneet olla ja ylkällä on ollut vain tavoite rosvota kaikki ja pakkotyöllistää kelvolliset. Eihän mafiat ole kuin hetken tuotteita, mutta valta sokaisee ja yksi näistä pomoista, oliko ainoa, joka pääsi maakuoppaan elossa, mihin katosi korskeus, katsomme mielenkiinnolla loppupelin ja ihmispolojen kohtalot 😂
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt oletetaan, Ukraina ja Venäjä saisivat rauhan aikaan. Venäjä vetäytyisi Ukrainasta (tuskin kuitenkaan Krimiltä ellei nöyryytys olisi täydellinen). Mitä tekisi sitten USA ja EU? Oletatko, että venäläisten varojen jäädytys purettaisiin saman tein ja ulkomaankauppa palaisi ennalleen?
Jos länsimailla on yhtään oikeudentuntoa, niiden pitäisi edellyttää, että jäädytetyt varat käytetään Ukrainan jälleenrakennukseen. Nähdäkseni Venäjä ei mitenkään pysty hyötymään Ukrainasta niin paljoa, että se kattaisi edes murto-osaa siitä, mitä se tulee lähivuosina ja vuosikymmeninä häviämään maailmankaupassa.
Ilmoita asiaton viesti
Se mitä tulevaisuudessa on seurausta aikaisemmasta ja sen aika näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
En ole pohtinut, mitä tapahtuu rauhanteon jälkeen. Kuitenkin arvelen, että pakotteita puretaan vähitellen, koska niissä mentiin liian pitkälle. Esimerkiksi venäläisten urheilijoiden kohtelu vain lisää venäläisten yhteenkuuluvaisuutta ja epäluuloa länttä kohtaan.
Venäläisiltä takavarikoituja varoja tuskin palautetaan, vaan ehdotus Ukrainan jälleenrakennukseen on hyvä pointti.
Ilmoita asiaton viesti
Merkittävin tekijä on kuitenkin se, miten kauppasuhteet tulevat kehittymään. Uskon, että länsimaiset kuluttajat/äänestäjät/lainsäätäjät eivät ainakaan sukupolveen unohda siviilien lahtaamista Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi merkillinen piirre meidän touhuissamme on esim. se, että nyt ei Helsinki-areenaa voida käyttää, kun sen omistavat pakotteiden kohteina olevat henkilöt. Eikö heidän omaisuutensa pitäisi takavarikoida ja ottaa halli normaaliin käyttöön?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä pitäisi ottaa käyttöön heti. Ostin aikoinani sieltä 4 aitiotuolin käyttöoikeutta, joten asialla olisi merkitystä myös minulle.
Ilmoita asiaton viesti
”koska niissä mentiin liian pitkälle.”
Ei lähellekään, ja voi nyyh urheilijoiden puolesta (Putinin propagandavälineitähän he ovat, kuten olivat neukkuaikoinakin urheilijat). Eivät edes pelaa reilua peliä, piti maatunnuksetkin ottaa pois.
”Venäläisiltä takavarikoituja varoja tuskin palautetaan, vaan ehdotus Ukrainan jälleenrakennukseen on hyvä pointti.”
Oho, jostain voi sentään olla samaa mieltä, toivottavasti ei palauteta vaan vaaditaan sotakorvauksia ja pakotteita ei saa poistaa vaikka sota loppuisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisten urheilijoiden pitäisi olla pikemminkin tyytyväisiä, koska omissa ”maailmanmestaruuskisoissa” voittaja on aina venäläinen, eikä ole huolta dopingista kiinnijäämisestä.
Minäkin olin yllättynyt, että Venäjää aina kovasti ”ymmärtävä” Ollila haluaisi siltä takavarikoidut varat käytettäväksi Ukrainan jälleenrakennukseen, kuten kuluukin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyllä Nl:n olisi pitänyt maksaa myös Suomen sotakorvaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan ja Venäjän, molempien pitää ymmärtääkseni hyväksyä mahdollinen rauhansopimus aikanaan ja ehtoineen(?).
Ilmoita asiaton viesti
Ehtoja on kai asetettu lähinnä Ukrainalle tähän mennessä?
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan ehtona on että painuvat mistä tulivatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kriisin alettua eurooppalaiset johtajat eivät voineet myöntää, että heillä osansa sen syttymiseen.
—————————
Sota on yksin venäjän syytä. Venäjä vastustaa Natoa ainoastaan siitä syystä koska se haluaa pitää Ukrainan venäjän vaikutuspiirissä. Kaikki täysjärkiset tajuavat, että Nato ei uhkaa millään tavalla venäjää. Senhän näkee nyt ihan reaaliaikaisena. Se ei ole osallistunut sotaan koska ei halua konfliktia venäjän kanssa. Ja Ukrainalla kuten Suomella on täysi oikeus puolustaa itseään haluamallaan tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi puolustaakin itseään haluamallaan tavalla ottamatta suuria riskejä kuten Ukraina.
Ilmoita asiaton viesti
Kun puhutaan Venäjän tappiosta tässä sodassa, kannattaa muistaa pari vanhaa juttua. Kun Napoleon oli Moskovan porteilla, niin kahden vuoden kuluttua venäläiset oli Pariisissa. Kun Hitler oli Moskovan porteilla, niin kahden vuoden kuluttua venäläiset oli Berliinissä.
Ilmoita asiaton viesti
Saa aikamoista älyllistä akrobatiaa harrastella jos kuvittelee että tuo rutiköyhä maa jonka sotateknologia on neukkuajoilta tai vähäsen päivitettyä pystyisi samaan kuin valtansa huipulla.
Ilmoita asiaton viesti
Absurdinpuoleisia vertailuja: Zelenskyyn joukot eivät ole Moskovan porteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Vertailussasi olisi järkeä, jos Ukraina tai joidenkin vihaama Nato olisi aloittanut hyökkäyksen itään.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä yhteenveto.
Suomi ei olisi koskaan sanonut sanaa Nato jos rajalla olisi Venäjän sotajoukot kerääntyneenä.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa ymmärtämystä pitää antaa Hitlerinkin tavoitteille. Lebensraumia oli saatava.
Silloisen maatalousteknologian avulla pieni Saksa ei olisi voinut tuottaa riittävästi maataloustuotteita niin isolle Saksan kansalle.
Joten oli otettava kättä pitempää ja laajennettava aluetta. Kuka tohtisi moittia sellaisesta? Aivan legitiimi tavoite, jopa legitiimimpi kuin Putinin.
Se on sitten sitä turhaa jälkiviisautta että maatalouden vihreä vallankumous oli jo ovella ja maatalouden tuotto nousi siten että Saksa olisi sitten kumminkin kyennyt ruokkimaan kansansa.
Paradoksi on se, että maatalouden vihreä vallankumous toteutui osittain juuri juutalaistiedemiesten keksintöjen ansiosta.
Mutta, Hitler oli oikeassa. Yhtä oikeassa kuin Putin. Ja se Hitlerinkin hyökkäys oli suorastaan ihan pakko tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, että yrität sarkasmilla kommentoida, että Putinin oi pakko hyökätä. Ei ollut pakko, vaan se teki sen ihan omista itsekkäistä syistään, koska se kuvittelee Naton uhkaavan sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun aletaan ymmärtää niin ymmärtäminen pitää viedä loppuun asti.
Vertauksesi koulun pihalta on jotensakin ikävä. Onko mielestäsi tosiaan niin ettei asialle todellakaan kukaan mahda mitään?
Presidentti Biden siteerasi juuri Abraham Lincolnia, että oikean puolella oleminen antaa voimaa. Se nimittäin antaa.
Sivumennen sanoen, uskotko Suomen onnistuneen politiikan Neukkulan kanssa johtuneen onnistuneesta nöyristelystä vai siitä että neukut eivät lopulta tienneet jäikö niitä asekätkettyjä aseita paljonkin löytymättä?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitan tässä lähitulevaisuudessa blogin Suomen turvallisuuspolitiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Syy on täysin mitätön ja vilpitön EU Venäjän energiasta täysriippuvaiseksi itsensä tehneenä.
Sakasan energiaeuroilla teurastetaan tänäänkin ukrainalaisia siviilejä, eikä siitä päästä yli ei ympäri.
Ilmoita asiaton viesti
Putin näki kauhukuvia Ukrainan länsilähentymisestä.
Koki Ukrainan lähentyvän EU:ta, ja mikä kauheinta hänen silmissään, se saattaisi liittyä Natoon.
Putin aloitti Ukrainan sodan torjuakseen omia kauhukuviaan.
Ilmoita asiaton viesti
Putinilla ja Venäjällä on lyhyen ajan tähtäimenä palauttaa takaisin etupiiriajattelu ja siksi hyökkäys Ukrainaan. Ukraina ei ollut valmis alistumaan Venäjän ”kynnysmatoksi” vaan tähyili länteen, EU:n joka toisi mukanaan roiman elintason kasvun. Pitkällä tähtäimellä Venäjä, Kremlissä vallalla olevan ideologian mukaan haluaa palauttaa Tsaarien Venäjän maa-alueet takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos taustoja valottavasta ja ymmärtämisen yrittämiseen kannustavasta kirjoituksesta!
Olen itsekin yrittänyt viimeisimmissä blogikirjoituksissani edistää ymmärtämisen merkitystä Ukrainaan liittyen.
– Ensimmäisessä Ukraina-aiheisessa kirjoituksessa toin esille juuri tätä, että kannattaa pyrkiä ymmärtämään Putinin ajattelua (ja sitä, miten Putin yrittää saada venäläiset ajattelemaan).
– Toisessa tekstissäni kannustin dialogiin ihmisten kanssa, jotka ajattelevat toisin.
– Kolmannessa, tänään julkaisemassani tekstissä taas toin esille sitä, että mielestäni olisi hyväksi, että mediassa käytäisiin läpi enemmän myös toisenlaisia näkökulmia ja konfliktin taustatekijöitä.
Vielä mitä tulee tuohon ymmärtämiseen, niin sen lisäksi, että ymmärtäminen ei tosiaan tarkoita millään muotoa hyväksymistä, itse ymmärtämisessä on nähtävissä eri tasoja. Ensimmäisiä askelia on yrittää ymmärtää, mitä Putin tarkoittaa esim. puhuessaan demilitarisoinnista, denatsifioinnista tai kansanmurhasta. Toisena voi yrittää ymmärtää, mitkä asiat oikeasti ajaa Putinin toimintaa, ja mitkä asiat ovat ehkä vain propagandaan liittyviä retorisia keinoja, ja miten tavallinen Venäjän kansalainen nämä asiat näkee. Sitten voi lopulta yrittää ymmärtää, miksi Putin näki tarpeelliseksi hyökätä ja mikä oleellisinta, miten konfliktin voisi saada loppumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kannustavasta palautteesta. Olemme samoilla linjoilla. Olen huomannut, että ainakin mediassa tunnutaan otettavan täysin todesta myös sotapropagandaan liittyvät asiat. Kun nuo puheet otetaan täysin todesta, niin niillä vahvistetaan kuvaa ”hullun miehen strategiasta”, jonka toteuttajan todellisuuskuva on hämärtynyt. En ole vielä vakuuttunut, että Putin täyttäisi määritelmän hullusta miehestä.
Asia vahvistunee sen myötä, saadaanko Ukrainaan rauha vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Putler pelkää oman perseensä puolesta ja yrittää lisätä kannatustaan kotimaassaan sotatoimilla. Hän ei voi enää luottaa kehenkään.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärtänyt tätä lausetta: ”Silloin, kun ajattelua johtaa selkeästi omaksuttu ja ajettu agenda, kuten tässä Mearsheimerin etupiiriajattelu ja alueellisen hegemonian ”salliminen”, pohdinta muuttuu oman mielipiteen ja näkemyksen vahvistamiseksi kaikin keinoin”.
Tutkijoilla on tapana luokitella ja nimetä politiikan erilaiset linjaratkaisut jollakin tavalla, jotta niistä voidaan ylipäänsä keskustella. Etupiiriajattelu on tietääkseni vanha käsite suurvaltapolitiikasta puhuttaessa eikä se ole Mearsheimerin keksintö. Minusta Mearsheimerin perusviesti oli, että Venäjä toimi niin kuin se oli sanonut tai uhannut toimivansa ja siinä mielessä tutkijoiden ja poliitikkojen kommentit, että Venäjän hyökkäys tuli aivan puskista, ei pidä paikkaansa. Eiköhän ne Venäjän syyt ja motiivit sodan aloittamiselle tulleet selväksi.
Kuten kommenteistani näkyy, niin olen pettynyt suomalaisten tutkijoiden heikkoihin esityksiin sodan syistä. Niissä kommenteissa tuntuu siltä, että koska sota ei ole oikeutettu, niin tutkijat ovat oikaisseet, eivätkä ole analysoineet syitä, vaan katsoneet asioita vain länsimaiden perspektiivistä.
Turvallisuuspolitiikassa pitää pystytä analysoimaan molempien osapuolten ajatusmaailmaa, kulttuuria, turvallisuusnäkökohtia, jne. Se on kuin shakin peluuta. Jos ei pysty ennakoimaan ja varautumaan vastapuolen siirtoihin, niin ei voi voittaa. Turvallisuuspolitiikassa on vielä sellainen lisäpiirre, että tietyt maat pelaavat omilla säännöillään tarvittaessa. Siihenkin pitää varautua.
Ilmoita asiaton viesti
Joo on vaikeaa, yrittää ymmärtää. Sinänsä sillä ei ole väliä, kunhan selviäisin hengissä vielä jokusen vuoden. Mutta joo, jos täytyy kuolla ydinsodassa olisi kiva tietää miksi ihmeessä. Kaikilla pitää olla oikeus liittyä mihin tahansa sotilasliittoon on ihan ok, eikä Putinin tai kenenkään muunkaan tarvi siitä vetää hernettä nenään. Mutta ei se ihan oikein ole rakentaa metriä lähemmäs naapurin tonttiakaan. Kyllä toisten huomioon ottaminen on aina paikallaan. Ja on muistettava, että Venäjä oli täysin romuna, kun Nato poterot kaivettiin. Peruste sille, että nyt kävi näin ei kestä, koska se voi johtua venäjän geneettisestä pahuudesta tai lännen tahallisesta kvittuilusta. Kukaan ei voi sanoa varmasti mitä olisi tapahtunut, jos Naton rooli euroopassa olisi ollut vähemmän USA ja vähemmän kylmän sodan jäänne. Jo pelkkä nimen muuttaminen olisi ollut paljon. Mutta Venäjä aloitti sodan USAn kanssa 2014 valtaamalla Krimin ja tänään Biden sanoi, että hän odottaa Venäjän ehdotonta antautumista. Toivottavasti Biden tietää varmasti, että Venäjä ei laukaise. Toivottavasti hän ei tiedä, että USA on turvassa, sillä minä en ole USAssa. Mielenkiintoisinta oli, että Biden käytti tarrkoituksellisestii sanoja ”new world order”. Se jos mikä ihmetyttää. Kvittuilua republikaaneille??
Ilmoita asiaton viesti
Sodalle voidaan aina keksiä jotain syitä. Olishan venäjä voinut olla välittämättä naton laajentumisesta. Kuten sinä ja minä, sekä kaikki muut hiukankin aisaa seuranneet ovat nähneet natomaiden ajaneen puolustustansa alas. Usa oli vähentänyt joukkojaan euroopasta neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Suurimmillaan nitä oli yli 200 000 https://yle.fi/uutiset/3-8777428.
Ei nato siis uhannut venäjää mitenkään. Tämä on fakta.
Tilanteen kiristyminen on ennemminkin seurausta venäjän kokemasta vahvistumisesta. Venäjä ei halunnut normaalia kauppaa ja sääntöpohjaista maailman järjestystä. Se on hyökkäillyt naapureisdensa kimppuun jo pitkään. Tämä on vain sille jatkoa.
Ihan samoin välillä aina käydään keskustelua olisiko suomi voinut välttää talvisodan. Olisi voinut suostumalla kaikkiin vaatimuksiin. Mitä siitä sitten olisi seurannut?
Oltaisiinko voitu ukrainan sota välttää. Tietenkin antautumalla ja suostumalla kaikkiin mahdottomiin vaatimuksiin.
Kyllä nämä syyt ovat vain koristetta ja niitä eri syitä on lavrov valehdellut meille useita. Oikea syy on, että luulivat olevansa riittävän vahvoja. Katsoivat myös länsimaat heikoiksi. Onhan biden toistellut kaiken aikaa, että emme puutu sotaan. Sanna Marin kertoi uutena vuotena, että suomi ei tule liittymään natoon jne… Tarja Halosen feministis kgp:läinen ulkopolitiikka on muistissa. Merkellin energiapolitiikka on palvellut hyvin putinin tavoitteita. Jatkuva woketus jne…. riitely.
He vain katsoivat kylmästi, että nyt ja selitykset päälle. Ei mennyt kuitenkaan putkeen ja tavoiteet ovat vaihtuneet. Jotain pitää keksiä. Meillä riittää vanhastaan venäjän äänitorvia. En nyt tarkoita kirjoittajaa, mutta kyllä sitä porukkaa riittää.
PS Joe Bidenin politiikka on todella epäsuosittua usassa. Esim siellä pidetään tätä ukrainan kriisin hoitoa heikkona. Meidän media vaikenee lähest täysin. Onneksi ei todella ole vielä eurooppalaista sananvapautta täysin viety. Tietoja saa muualtakin Merkkejä siitäkin on.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä voin ymmärtää oikein hyvin että mielisairaalassa hullu hakkaa päätään seinään.
Voin ymmärtää että vanha shakinpelaaja (ei kovin taitava sellainen) voi kuvitella voittavansa shakkiottelun vetämällä revolverin taskustaan.
Voin ymmärtää senkin että tekemällä raskaita mokia päätyy lopulta huonompaan asemaan kuin ilman niitä mokia.
Voin ymmärtää sen että luokan pahalle pojalla viikkorahansa antamalla säästyy sen viikon selkäsaunalta. Onko se sitten pidemmän päälle hyvä ratkaisu, on eri asia.
Pidän Ukrainan sotaa viivästyneenä Neukkulan hajoamissotana, viimeisenä kuolinkouristuksena sellaiselle maailmalle jota toivottavasti ei tule koskaan enää.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin pään sisään – tai kenen tahansa pään sisään – on mahdoton mennä ja kaikki se mitä tässäkin blogissa läpi käydään on vain pelkkää spekulaatiota ja sotapropagandaa. Silloin kun valtion päämies ja sen talutusnuorassa oleva esikunta julistavat sodan, mitä ei ole perusteltu oikeastaan millään järkevällä tavalla (onko sodan julistamisessa ylipäätään mitään järkeä) – ja joka voi eskaloitua kolmanneksi maailmansodaksi-, sitä voi itse kukin pohtia, miksi Venäjän Federaation sotilasdoktriini on muotoiltu juuri näin ja jonka on vahvistanut V. Putin:
17 sivua olkaa hyvä
http://erikoiset.kioski.yle.fi/files/sotilasdoktriini2014.pdf
Kun tätä doktriinia lukee läpi, ei minua ainakaan vakuuta se, että Venäjä noudattaisi ja tulee milloinkaan noudattamaan yleisesti hyväksyttyjä kansainvälisen oikeuden periaatteita ja normeja.
Ilmoita asiaton viesti
”Putinin syyt aloittaa Ukrainan sota”
Hyökkäys Ukrainaan on saanut alkunsa Putinin VISIOSTA ja sitä seuranneesta MISSIOSTA, jossa häämöittää slaavilaisten kansojen yhdistäminen tyyliin ”Euraasian Unioni”. Tässä pahimpana esteenä on Ukraina, ja siitä syystä Putin vihaa ukrainalaisia aina raivokohtauksia saaden.
Tästä syystä (länsimaiden vaikeasta ymmärtämisestä) on syytä mennä Putin Pienen ”pään sisään”.
Aluksi, kuitenkin, pieni ”päänavauksen” alkulauseet.
Putin ei ole hullu eikä sairas. Sofi Oksanen on tämän kirjoituksessaan ilmoittanut. Jos häntä nimitetään sairaaksi, se on loukkaus sairaita vastaan, sillä he eivät voi sille mitään, että ovat sairaita (en tietenkään mollaa lääketiedettä ja lääkkeitä halveksi. Olenhan ollut sairaalakemistinä sydäntautien osastolla).
MUTTA ASIAAN (pieni alustus sillä ”tutkimukseni” on vasta alkanut).
Putinilla on Missio, jonka tarkoitus on slaavilaisten kansojen yhtenäistäminen (KiovaRus-tyyliin).
Putin Pieni on saanut ”tehtävänsä” muinaisten mongolien Euroopan (ja Moskovan) valloittamisesta (esim. ”Suuri khan”, Tsingis Kaani, ja ehkä myös Kublai Khan?).
Kun mongoolit valloittivat ”puoli Eur-aasiaa” he tappoivat asukkaat ja raunioittivat kaupungin, mikäli asukkaat eivät pyytänet armoa eli antuituvat.
Tässä siis autoritaaristen mongolien ja Putinin julma toimintaperiaate.
MUTTA HEI, Putin Pienen on ollut tarve saada hyväksyntä Venäjän ortodoksisen kirkon Patriarkalta (Kirill) . Kun aikoinaan Itä-Rooma tuhoutui (ottomaanien valloittaessa ”puoli Eurooppaa”), ortodoksit pakenivat Moskovaan.
Bunkkeripappa on kuvattu uimassa altaassa ”ortodoksiseen tyyliin”.
Putin Pienen ”elämäntyön” visiossa on siis autoritaarisuuden ja ordodoksisen uskonnon yhdistäminen, niin, että slaavilaisten kansojen yhdistämisen luominen on ”Jumalan sallimaa”.
TÄSSÄ ALKUSANAT, näillä mennään (tosin RUS-puolustusministeri Sergei Soigu ja pari muutakin Putinin eliitin kaveri on ”ottanut pitkät”. PS. Shoigu on ”löytynyt” pari päivää sitten,ja on kerrottuesiintyneen TV:ssä.
PS. Tässä en ottanut esiin massamurhaajan sotarikoksia, kuten lasten, naisten ja vanhusten surmaamista ja sairaaloiden (noin 10) pommittamista, sekä ukrainalaisten kaupungissa olevien ruuan ja veden saanin estämistä eli saarrettujen ihmisten näännyttämistä nälkään.
Alussa esittämäni Putin Pienen ”visio” on siis raakalaismainen hyökkäys ihmisyyttä vastaan ja sotarikos, joka on käsiteltävä Haagin tuomioistuimessa, riippumatta siitä, miten jo orastava vallankumous tai lievemmin sanottuna Putin Pienen vallastapoistaminen edistyy.
Ilmoita asiaton viesti