Raakku-keisistä on tullut elämää suurempi juttu
Tästä raakku-keisistä on tullut näköjään elämää suurempi juttu. Silmääni on pistänyt havainto, että moni asiasta kirjoittava ja keskusteleva ihan ministeritasollakin näyttää uskovan, että tämä on vain jäävuoren huippu ja että yritykset pelaavat kaksilla korteilla: ollaan ulospäin ympäristömyönteisiä ja lakia noudattavia, mutta todellisuudessa henkilöstöllä on sisäiset ohjeet toimia toisin yhtiön edun nimissä ja olla huomioonottamatta laki- ja ympäristövaatimuksia.
Olen työskennellyt suuryrityksessä laatu- ympäristö- ja turvallisuusjärjestelmien ylimpänä vastuuhenkilönä. On ylipäänsä mahdotonta, että tänä päivänä pelattaisiin kaksilla korteilla. Sisäiset ohjeet ovat kaikkien tiedossa ja niiden perusteella koulutetaan henkilöstöä jatkuvasti. Suuryrityksessä kaksilla korteilla peluu tulisi julki välittömästi. Jos joku luulee muuta, ei tunne yritysten toimintaympäristöä. Olenkin pannut merkille, että tällaisia näkemyksiä ja vihjailuja ja syytöksiä ovat esittäneet henkilöt, jotka eivät ole olleet päiväkään ns. oikeissa töissä.
Toinen havainto keskustelusta on, että kuvitellaan, että kun yhtiöllä on ohjeet ja systeemit, niin tottakai ne toimivat moitteettomasti ja mitään virheitä ei satu. Reaalimaailmassa ihmiset tekevät virheitä ihan tahattomasti. On tutkittu, että tavallinen ihminen rikkoo esimerkiksi autolla ajaessaan liikennesääntöjä pari kertaa päivässä. Tuotannossa tuotteisiin tulee virheitä, vaikka niitä ei varmasti kukaan halua. Yhteiskunnan palveluissa saamme jatkuvasti mielestämme huonoa palvelua ja niissä tapahtuu virheitä. Terveydenhuollossa ei edes uskalleta kerätä ja raportoida tehtyjen virheiden määrää ja kustannuksia.
Yritysmaailmassa SAS:n pääjohtaja Jan Carlzon tuli kuuluisaksi kirjoitettuaan kirjan ”Pyramidit nurin”. Hänellä oli halu parantaa asiakkaiden kokemaa lentokokemusta, mutta hän huomasi, että hänen ja lentoemännän välissä oli 17 organisaatiotasoa. Stora-Enson toimitusjohtajalla on samantyyppinen ongelma. Hän todennäköisesti vilpittömästi haluaa, että yhtiössä noudatetaan yhtiön ympäristöohjeita hakkuita koskien. Olen ns. 100-varma, että niissä ohjeissa ei lue, että huijatkaa ympäristöasioissa ja lakia voi tulkita vapaasti yhtiön edun mukaisesti. Tai hän olisi yhtiön tilaisuuksissa julistanut, että onhan meillä ohjeet, mutta käytäntö on eri juttu. Tai hän olisi kahden kesken sanonut hakkuuasioista vastaavalle johtajalle, että kyllähän sinä järkevänä miehenä osaat soveltaa näitä sisäisiä ohjeita. Ei sellainen peli ja toimintakulttuuri toimi tänä päivänä.
Stora-Enson johto ilmoitti, että on aloitettu laaja koulutusohjelma asian tiimoilta. Järkevä toimenpide. Vanhana laatumiehenä sanon myös, että järjestelmän sisäiset auditoinnit ovat myös ratkaisevassa asemassa. Olen suorittanut hajallaan pitkin Suomea olevassa organisaatiossa kymmeniä ja kymmeniä auditointeja. Väitän, että olin se henkilö johtoryhmässä, joka tiesi, miten asiat toimivat eri yksiköissä, mikä oli henkilöstön mieliala ja miten asiat todellisuudessa toimivat, koska auditoinneissa keskustelin eri organisaatiotason ihmisten kanssa.
Ei ole minun asiani arvailla, missä kohtaa pallo putosi hakkuusuunnitelman todellisuuden ja paperilla olevan järjestelmän välillä. Se selviää aikanaan. Mielenkiintoista olisi tietää, että tiesikö kukaan Stora-Enson henkilöistä joko hakkuusuunnitelmassa olevasta tai hakkuun toteutuksessa tapahtuneesta virheestä. Jos tiesi, niin oliko kyse koulutuksen puutteesta vai tahallisuudesta. Tahallinen ohjeiden vastainen toiminta on tällaisessa asiassa vakava asia ja siihen ottaa poliisi tutkinnassaan kantaa. Lain kannalta ei ole kovin suurta merkitystä, oliko teko tahallinen vai tietämättömyydestä johtuva, mutta kaiketi se vaikuttaa seurausten määrään.
Korostan sitä, että yhtiön johdon työkalu on järjestelmä ja sen toiminnan seuranta ja varmistaminen. Alan miehenä olisi kiva tietää, että suorittaako Stora-Enso järjestelmän auditointeja ja meneekö niistä tieto ylimmälle johdolle. Se tuskin tulee esiin, vaan on yrityksen sisäistä tietoa.
Pari havaintoa raakkutuhoista
Mediassa on kirjoitettu, että Hukkajoen ylityksen yhteydessä metsäkoneet ovat tappaneet tuhansia raakkuja. Sehän on selvää, että yhdestä kohtaa ylittäen alle on voinut jäädä korkeintaa kymmeniä raakkuja. Toisaalta on tullut esiin, että vesi on samentunut vahvasti ja veden samentuminen on se seikka, joka on tappanut alajuoksulla jopa tuhansittain raakkuja. Tässä kohtaa tulee epäilyksen siemen mieleen. Olen nähnyt kuvia vain ylityskohdasta. Onko edes tutkittu systemaattisesti otannalla, miten paljon raakkuja on kuollut esimerkiksi 10 metriä kohden alajuoksulla niin kaukana ylistyspaikasta, kun vielä kuolleita raakkuja löytyy. Koska jokaisella kuolleella raakulla on hintansa, niin ainakin Stora-Enson kannattaisi asia selvittää perinpohjin, jotta korvaukset perustuisivat tosiasioihin eikä mielikuviin.
Kirjoitin aikaisemmin virkamiesten ns. liimapeffataudista. Olen edelleen sitä mieltä, että suuria luontoarvoja sisältävässä hakkuukohteessa virkamiehen pitää käydä paikanpäällä hakkuun alkuvaiheessa. Kun kuuntelin Ely-keskuksen virkamiehen kertomusta tv:ssä, niin tällaista ei tehdä. Kaikki tuntuu perustuvan omavalvontaan. Jos näin on, niin silloin Ely-keskus voidaan siirtää vaikka Brysseliin, koska paperia ja dataa pystyy pyörittämään sieltä käsin samalla tavalla kuin Kainuustakin.
Sama omavalvonta on teiden kunnossapidossa ja aurauksessa. Olen keskustellut paikallisen Elyn kanssa näistä tekemisistä ja he luottavat 100% alihankkijoiden omavalvontaan, jotta aurataan ja hiekoitetaan tien laatuluokan mukaisesti. Joskus keskustelin silloisen tiemestarin kanssa, että kuinka monta kertaa käy vuodessa katsastamassa paikat. Vastaus oli tuolloin, että ei joka vuosi. Silloisten tarkastettavien teiden pituus per työpäivä oli muistaakseni noin 40 km. Nyt teiden kunnosta pitää käyttäjien ilmoittaa soittamalla Tienkäyttäjän linjalle tai täyttämällä netissä Palauteväylässä lomake.
Mitä tulee hakkuisiin ja purojen ylityksiin, niin meillä oli harvennushakkuut 2022 ja silloin jouduttiin ajamaan konekaivetun puron yli ja siitä tehtiin tarvittavat ilmoitukset, vaikka ei raakkuja ollutkaan. Yhtiö ei ollut Stora Enso. Konekaivuu on tehty niin kauan sitten, että oja/puro on luokiteltu luonnonmukaisiin ja sen ympärille on laadittu suojavyöhyke.
Ilmoita asiaton viesti
Faktoja ei varmasti Hukkajoen ylityksestä tule puutumaan.
Sen näkee tällainen normaali-ihminenkin. Se näkee senkin,että samaa väylää on käytetty edellisessäkin harvennuksessa.
Ihmettelen päätehakkuuta,kun harvennuksen ajourat näkyvät noinkin selvästi.
Jossain ilmeisesti käydään oikeutta puunkorjuuyhtiönkin puolesta.
On säälittävää Suomussalmen kunnan kannalta,että kahden miljoonatulosta tekevän marjayhtiön lisäksi myös puunkorjuuyhtiö on menettänyt uskottavuutensa.
Ilmoita asiaton viesti
”Sehän on selvää, että yhdestä kohtaa ylittäen alle on voinut jäädä korkeintaa kymmeniä raakkuja.”
Miksi se on selvää? Raakkuja voi olla jopa tuhat neliömetrillä. Minkä muuten tiesitkin kun otit osaa blogiin jossa se on kerrottu.
Ilmoita asiaton viesti
itselleni on ollut jo pitkään syy selvillä,miksi tätä joenylitystä puolustetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Ollila on täysin pihalla asiasta, kun toisaalla kyseli että miten voi olla uhanalainen jos niitä on kaksi miljoonaa. Ei kuulemma avaa linkkejä joita tarjotaan vastaukseksi niin ei viitsi ottaa selvääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Saatoin arvioida yrityksen poliittista taustaa,tai sitten en.
Ilmoita asiaton viesti
Kun jo tvitterissäkin arvioidaan konekuskin sanomisia, niin ei jää suurta epäilystä poliittisesta kannasta.
Toki Suomussalmen kannalta kahden marjayrityksen sekoilun takia olisi toivonut,että edes siellä korjuuyrityksessä olisi ollut järki .
Ei ilmeisesti ollut, kun Metsägroup jo aiemmin irtisanoi työsuhteen,
Ilmoita asiaton viesti
Tuhat raakkua neliömetrillä on yhtä kuin kymmenen raakkua neliödesimetrillä. Ei kuulosta kovin uskottavalta, että kymmenen raakkua mahtuisi elämään kämmenen kokoisella alalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan se väite kuuluu niin että niitä VOI olla. tuhat neliömetrillä. Jos niitä oikeasti olisi niin paljon niin se arvioitu määrä ~2miljoonaa pitää kertoa vähintään kymmenellä.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko on aiheellinen, mutta kuten usein, ei savua ilman tulta. Vaikka raakuista on kirjoitettu jo ehkä liikakin, kohu palvelee pitkällä tähtäimellä yritysten/järjestelmän laadunvalvonnan epäkohtien tunnistamista ja valvontaa.
Blogisti sanoo oikein että isossa organisaatiossa ei välttämättä tietoisesti tässä tapauksessa ole rikottu lakia, ongelmat syntyvät verkoston/arvoketjun osassa/osissa jota ei ole valvottu.
Taannoin ympäristörikoksista ei juurikaan puhuttu, mieleeni tulee kaksi ”milestonea” jotka muuttivat suomalaisten tiedostettua todellisuutta:
1. Dragsfjärdin myrkkyskandaali oli tapahtumasarja, joka liittyi laivuri Jukka Ojarannan 1980-luvun alussa tekemään törkeään ympäristörikokseen, jossa kippari upotti mereen suuren määrän vaarallisia jätetynnyreitä.
2. Lokapoikien case, jossa vantaalainen yhtiö toteutti suuren osan vuosina 1999–2008 tarjoamistaan jätepalveluista ympäristölain vastaisesti laskemalla asumajätevettä (ulostetta ja virtsaa sisältäviä jätevesiä) muun muassa sadevesiviemäreihin ja ojiin. Tämä aiheutti maaperän, vesistöjen ja pohjaveden pilaantumista. Yrityksen vastuutoimijat saivat 4 vuotta ehdotonta vankeutta yrityksen sakkojen ja vahingonkorvausten ohella.
Vaikka raakuista raakutaan vähän liikakin, saattavat ne julkisuuden kautta olla edistämässä prosesseja joilla on myönteisiä vaikutuksia muualla organisaatioiden laadunvalvonnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Ollilan ymmärrys riitä edes luetun ymmärtämiseen. Ilmeisesti luulet sen olevan elämää suurempi asia.
Sen surkuhupaisuus selviää lukemalla blogini.
Ilmoita asiaton viesti
Aihetta sivuten.
Aikuiset metakoivat raakuista kuin lapset leikeissään.
Ajelivat joen yli samasta paikasta.
Montakohan raakkua mahtoi lihvautua, 1, 2 vai ei yhtään?
Yhtään lihvautunutta raakkua ei ole todistettu, eikä todisteta.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän mennessä arvioni mukaan kirjoitukseni kommenteista löytyy kaksi asiallista kommenttia ja ne liittyvät kirjoitukseni pääsanomaan. Sen sijaan osassa kommenteissa oletetaan tai väitetään joitain sellaista, josta en ole edes kirjoittanut.
Tällaisia asioita ovat esimerkiksi arvelu poliittisesta kannasta. Asia on niin epäselvästi ilmaistu, että en tiedä tarkoitettiinko sillä metsäkonekuskin vai minun poliittista kantaa, mutta se on asiaton väite.
Lisäksi väitetään, että olen puolustellut joen ylitystä, mutta sellaista en kyllä ole kirjoittanut.
Sen sijaan kysymys raakkujen määrästä neliömetrillä on kiinnostava. Tämä tieto on kuulemma kerrottu jossakin blogissa tai sen linkissä, jonka olen lukenut ja koska siellä on tieto, että määrä voi olla jopa tuhat neliömetrillä (1000/m2), niin minun pitäisi uskoa tämä asia blogikirjoituksen perusteella. No en ole lukenut linkkiä, enkä usko vieläkään kyseistä lukua. Olen käyttänyt ihan yleisperiaatetta, että kaikkea sanottua ja kirjoitettua ei pidä uskoa, vaan voi käyttää muitakin lähteitä ja ns. tervettä järkeä.
Tuskin kukaan on välttynyt näkemästä kuvia, joissa raakku on ihmisen kädessä, josta voi päätellä täysikasvuisen raakun kooksi noin 10 cm. Toinen fakta on, että Hukkajoen raakut ovat erittäin uhan-alaisia eli siellä ei enää tapahdu luontaista lisääntymistä, joten pienten raakkujen määrä on ilmeisti pieni tai olematon. Se tarkoittaa, että lohikaloja ei ole noussut Hukkajokeen ties kuinka pitkään aikaan. Joen vähävetisyys on silmiin pistävä. Vaikka lohikalat hakeutuvat kutemaan mataliinkin vesiin, niin joku minimivaatimus niillekin on.
Näiden seikkojen perusteella päättelin, että Hukkajoessa elävät raakut tänä päivänä ovat pääsääntöisesti täysikokoisia. Yhtään pienempää raakkua ei ole esitelty. Jos joku on ostanut arvion, että Hukkajoen ylityspaikalla raakkutiheys on ollut 1000 neliömetrillä, niin se on hänen arvionsa. En ole havainnut yhtään asiantuntijan arviota juuri ylityspaikkaa koskien.
Sen sijaan tuhansia raakkuja on voinut kuolla alavirralla, jos samentuminen on ollut tarpeeksi paha. Tosiasiallista tietoa juuri tästä asiasta ei ole näkynyt silmiiini julkisuudessa. Minusta näyttää, että näissä raakkutuhojen määrässä tarkat arviot kuolleiden raakkujen määrästä ylityspaikalla ja alajuoksulla ovat epäselviä. Joillekin kommentoijille ne näyttävät olevan faktatietoja tai menevät iloisesti sekaisin.
Jään odottelemaan faktatietoja asiasta. Tämä on kuitenkin sivujuonne kirjoituksessani, mutta eräiden kommentoijien mielestä se oli ilmeisesti pääasia. Asiahan liittyy somekirjoittelun luonteeseen, että miten pääsisi irvailemaan kirjoittajaa tai muita kommentoijia. Suon heille sen ilon, koska heille se näkyy luontaisena esiintymisenä täällä Puheenvuorossa.
Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että raakku-keisistä on tullut elämää suurempi juttu ilmeisesti sen takia, että oletetaan kyseessä olevan suuryhtiön johdon siunauksella tapahtuvaa toimintaa. Siitä ei ole ainakaan vielä näyttöä ja kuten kirjoitin, en usko sellaista näyttöä löytyvänkään.
Yksi seikka näissä kirjoituksissa paistaa läpi, että suuryhtiön johdon oletetaan olevan tietoinen jokaisen alaisensa tekemisistä. Johdolla on aina vastuu koko organisaation tekemisestä, mutta kun puhutaan rikoksista, niin silloin katsotaan ylimmän johdon syyllisyyttä pääsääntöisesti ohjeistuksen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
” No en ole lukenut linkkiä, enkä usko vieläkään kyseistä lukua.”
Minusta on aika kummallista että et lue linkkiä jossa asia kerrotaan mutta sanot ettet usko, ja sen sijaan teet oman arviosi ”korkeintaan kymmenistä”. Tuo arviohan ei perustu yhtään mihinkään.
Kukaanhan ei ole väittänyt, että juuri Hukkajoen ”ylityskohdalla” olisi ollut 1000 raakkua neliömetrillä. Luku antaa osviittaa siitä, mitä siinä olisi voinut olla. Niistä renkaisiin murskaantuneista raakuista ei pysty laskemaan, moniko siellä meni ja olet varmasti oikeassa siinä että suurempi tuho tuli veteen sekoittuneesta maa-aineksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Noteeraan perääntymisesi, että ylityskohdassa ei ehkä sittenkään murskaantunut tuhatta raakkua. Olen kirjoittanut vain ja ainoastaan tästä Hukkajoen keisistä ja siinä kuolleista raakuista.
Odotellaan nyt kaikessa rauhassa, kun savu hälvenee ja tosiasiat nousevat pintaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan väittänyt ylityskohdassa murskaantuneen tuhatta raakkua, aika epärehellinen väite sinulta.
Toin mittaluokan esiin, koska sinusta ”on selvää” että pyörien alle ei ole voinut jäädä kuin kymmeniä. Ei se ole yhtään selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Näin tuota asiaa ja nimenomaan uutisointia, olen arviooinut.
Varmasti raakkuja on tuhoutunut ylityksessä ja ehkä alajuoksullakin samentumisen vuoksi mutta suhteellisuus kuitenkin pitäisi mielessään pitää ainakin lähes kohdillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa tutkitaan törkeänä ympäristörikoksena ja asian edetessä on ilmennyt, että tämä ei välttämättä ole yksittäistapaus.
Kuinka hiljaa siitä pitäisi olla, jotta keskustelu on oikean suhtaista?
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni nuo neliömäärä luvut ovat arvioita, tuskin koko joen todellisia neliömääriä, verrattuna kappalelukuihin.
Jostain syystä ylityspaikka on mediassa olleiden tietojen mukaan se alue jossa raakkuja oli eniten.
Itse ihmettelen sitä taas lehtitietoihin perustuen, ajoura sijaitsi aikaisemman joen ylitys paikan kohdalla, koska tämä oli toistoa, ei ensimmäinen kerta.
Sehän kertoo joen ylityksen aiheuttamista haitoista liioiteltuina.
Sille sama..
On kuitenkin virheitä tehty.
Yksi suurin virhe on mielestäni tämä omavalvonta, josta jo aikaisemmin kirjoitin Ollilan plokiin. Kukaan ei ollut tätä asiaa nostanut esiin.
Mikä tämä omavalvonta on.
Omavalvonta on hirveä määrä tarpeetonta paperityötä, raportointia yms. Papereita, joita ei kukaan ennätä lukea. Omavalvonta perustuu pitkälle siihen että henkilöstöä on laitettu kilometritehtaalle , tai istutettu muuhun suojatyöpaikka virkaan?
Käsittääkseni myös Stora Enso on tehnyt metsänhakkuu suunnitelman(lehtietojen mukaann) kenelle, itsellekkö, ei vaan sehän on mennyt valvoville viranomaisille, jotka ovat hyväksyneet sen, siinä on mainittu joen ylityspaikka. Jota urakoitsija on toteuttanut.
Mistä löytyy se virhe näiden lehdissä olevien tietojen pohjalta.
Itse suuntaisin katseeni sinne valvovaan viranomaiseen, joka on myöntänyt luvan, on sen toteuttajat sitten niitä ”liimapeffa” virkamiehiä, tai ei.
Jos tuolla paikalla oleva virkamies on valmis kuittaamaan kaikki eteensä tulevat paperit ilman vastuuta on jotain pielessä.
Myös se henkilö, joka on allekirjoittanut ja tehnyt hankesuunnitelman. Ainut joka näyttää selviävän kuivin jaloin on urakoitsija, joka on toteuttanut hankesuunnitelmaa ( lehtitieto)
Eli yhteenveto onko virheitä tapahtunut, yksinkertaisesti on.
Suurimpina virheinä pidän omavalvontaa, hankesuunnitelman hyväksynyttä virkamiestä, hanke suunnitelman tehnyttä henkilöä.
Nyt näyttää siltä että Stora Ensoa isketään ”olan takaa” on löytynyt maksaja, joka maksaa itsensä ulos parrasvaloista.
Mainehaitta on niin suuri, että se on tärkeintä, että pääsee ulos asiasta, vaikka maksamalla ylisuuret korvaukset, jotka perustuu yksipuolisiin arvioihin.
Toinen kysymys ,voiko arvioijiana olla ne toiset ja kolmannet osapuolet, jotka ovat itse mokanneet oman valvontavelvollisuuden.
Vanha sanonta ei kannata enää pyyhkiä se on jo housussa periaatteella.
Pahoittelut aiheen ohikirjoituksesta, mutta jotain myös sisällöstä kirjoitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Viranomainen ei ole antanut lupaa, Elyn ohjeistus kuuluu näin:
”Jokea ei saa ylittää koneilla esiintymispaikan kohdalta, ja pienveden ylityspaikka esiintymispaikan yläpuolelta tulee valita siten, ettei ylityksestä aiheudu kiintoaineen huuhtoutumista uomaan”
Kerro nyt, kuka on ”mokannut oman valvontavelvollisuutensa”?
Ilmoita asiaton viesti
Yksiselitteisesti ne kaikki jotka laati Hukkajoen hakkuusuunitelman. Kuka luvan on hyväksynyt, sitä en uskalla sanoa.
Lupa on kuitenkin ollut!
Hakkuu suunnitelmaan on merkitty joen ylitys vanhasta joen ylityspaikasta.
Kaikki tietomme perustuu mediatietoihin, joita tippuu esiin pikkuhiljaa.
Vanha joen ylityspaikka tietojen mukaan on ollut juuri samassa paikassa.
Onko kaikilla osapuolilla ollut ymmärrys asiasta, mutta erilainen. Jokuhan tässä on mokannut.
Valvonta velvollisuuden on mokannut Stora Enso, sekä valvova taho. Voi olla etteivät ole ennättäneet lukea suunnitelmia, raportteja, tai eivät ole ymmärtäneet lukemaansa.
Kuitenkin suunnitelmat ovat olleet hyväksyttyjä.
Urakoitsija on noudattanut näitä suunnitelmia, myös media tieto.
Ilmoita asiaton viesti
Täysikasvuisia raakkuja mahtuu neliödesimetriin korkeintaan kaksi, jos eivät ole päällekkäin tai hiekkaan kaivautuneita.
Mutta se, että isot firmat huijaisivat asioissa, jotka vielä helposti tulevat ilmi ja josta seuraa hurjat kustannukset, on typerä väite.
Itse en ole puunjalostuspuolella työskennellyt, mutta tiedän, kuinka tarkkaa elektroniikkalaitteiden spesifikaatioissa pysyminen oli jo 80-luvulla ja erityisesti myöhemmin direktiivien määräysten täyttäminen.
Niistä ei ole varaa lipsua. Asiaa tuntematonkin voi arvioida, kuinka kalliiksi tulee myytyjen tuotteiden vetäminen markkinoilta ja korvaaminen vaatimukset täyttävillä tuotteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Hukkajoen hakkuusuunnitelmassa Stora Enso määrännyt alihankkijan ylittämään joen ns. ” vanhasta ylityspaikasta”. Vanha ylityspaikka oli tosin täysin hatusta vedetty ilmaisu maastokartasta katsellen sopivinta laitonta ylityskohtaa Stora Enson konttorilta käsin.
Eikös ELY-keskus määrännyt joen ympärille 50 metrin suojaetäisyydet molemmin puolin, saati sitten koneellisen ylityksen hyväksymisen ? Tämä oli Stora Ensolla hyvässä tiedossa jo viikkoja ennen hakkuun aloittamista.
Voi tätä Stora Enson toimintaa ehä edelleenkin pyrkimyksenä hämärtää jo tiedossa olevia tosiasioita ja vastuuta yhtiön omine määräämine hakkuusuunnitelmineen. Alihankkijakin on nyt sijaissyyllistetty ja ajautunassa konkurssiin Stora Enson lopetettua yhteistyön yrityksen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Suojakaista taisi olla 45 m suosituksena. Olikohan sanamuoto jotenkin niin ettei saa muuttaa joen valaistus olosuhteita tai päästää kiintoainetta huuhtoutumaan metsänkäsittelyssä. He käyttivät n 10-20 m mikä on yleinen suojakaistan leveys yleensä jokiin. 50m on peräisin sen ministerin puheista joka suunnittelee sitä lainsäädäntöön.
Virhe kävi siinä että ylittivät joen väärästä paikasta tai yleensäkään ylittivät. Työmaaohjeissa oli ohjeistettu ylitys siitä. Kyllä suurimman vastuun kantaa leimikon suunnittelija/työnjohto. Toki lainvastaista työohjetta ei saa toteuttaa konekuski tai koneurakointiyrityskään, mutta jos työohjeet olivat virheelliset niin ei se oikein konekuskiniaan vika ole. Lähtökohtaisesti leimikonsuunnittelija ja työnjohto huolehtii siitä että työmaasuunnitelma on lainmukainen. Vuosien ”oikeussalirumba” näyttää sitten kuka oli vastuussa ja miltä osin ja oliko teko tahallinen, tuottamuksellinen vai puhdas vahinko kenenki osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon kysymyksiä, jotka ovat ”ilmassa” Ne varmaan selviää sitten luultavasti siellä korkeimmissa oikeusasteissa. Kyllä kai joku vastuu on myös luvan myöntäneellä taholla, jos lehdissä olevat tiedot luvan sisällöstä pitää paikkansa. Lupaan olisi merkitty joen ylitys vanhasta joen ylityspaikasta. Joka on ollut juuri siinä paikassa, josta joki on nyt ylitetty.
Muistin varasta lehtitietoa . Ohjeessa on ollut joen saa ylittää kun siihen laitetaan oksia latvuksia, joka estää hiesun leviämisen jokeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta urakoitsijan vastuusta , voisin olla samaa mieltä.
Kyllä tuota vastuu asiaa pitää kiivetä ylöspäin. Stora Enso ei voi poiketa luvan ehdoista, nyt näyttää että siitä on ainakin osittain poikettu, tai ilmoitus on tehty vastoin ohjeita.
Silti se on myönnetty.
Kuka luvan suunniteli, siitä on tieto.
Kuka luvan myönsi.
Millainen lupa oli sisällöltään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin ELY on antanut Stora Ensolle mitään lupaa joen ylitykseen.
Kyllä jokainen hiemankin täyspäisemopi ymmärtää, ettei siinä havut paljoa auta jos rannalta toiselle rumistellaan 20- 30 tonnin ajoneuvoin.
Väite ylitysluvasta lienee vain tahallista hämmentämistä asian todellisuutta hämärtäen – kybervaikuttamista nykytermein.
Lienee kuitenkin kohtuullisen varmaa, että tulevaa oikeudenkäyntiä venytetään niin kauas tulevaisuuteen, kuin mitä mahdollista on, jolloin asiakirjatkin hakkuuohjeineen ja määräyksineen tulevat viimein julkisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Tälläinen havuehto ja varovaisuus oli esillä ainakin lehtiedoissa, en jaksa etsiä alkuperäistä linkkiä. Maininnalla uutta tietoa luvasta 😉 En tiedä onko täysipäisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaivoinpa sittenkin, ettei jää omiksi jutuiksi.
” Hukkajoen hakkuusuunnitelmassa oli mainittu vanha ylityspaikka sekä ohjeet havujen laittamisesta ajouraan. Suunnitelman lisätiedoissa todettiin, että ylityspaikka sijaitsee hienojakoisella maalla ja rinteessä, ja että rinteeseen tulisi laittaa puuta tai havuja, jotta urat eivät syvenisi”
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/hs-raakkujoen-yliajo-tapahtui-hakkuusuunnitelman-mukaan/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”hakkuusuunnitelma” lienee se minkä leimikon suunnittelija/korjuutyönjohto ovat antaneet urakoitsijoille ja konekuskeille tietojärjestelmistä tiedoksi.
Metsäkeskus käsittelee metsänkäyttöilmoituksen. Metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä Metsäkeskus oli ohjeistanut miten raakut pitäisi huomioida hakkuussa. Metsäkeskus ei tarkista/suunnittele varastoja, kokoojauria tms. Ne ovat muiden vastuulla.
Tosin ohjeita konekuskeille ”hakkuusuunnitelmaan” on voinut antaa/lisätä myös pääurakoitsija, ehkä jopa motokuskikin. Mutta kyllä itse ”pääsyyllisenä” pitäisin leimikonsuunnittelijaa ja korjuutyönjohtajaa jos sellaiset on organisaatiossa mukana. Kaikki tieto ei ole vielä julkista ja kuka päätti ja merkitsi työmaakarttoihin mitäkin on vielä epäselvää. Mutta tosi monimutkainen oikeusrumba tulee olemaan rikoslain ja vahinkojen korvausten suhteen. Vastuuvakuutus ei yleensä korvaa törkeiden rikosten vahinkoja, mutta jos työnjohto on mokannut niin konemiehen ja urakoitsijoiden suhteen kyseessä on lähinnä muiden toiminnasta johtunut vahinko.
Asia pitäisi selvittää oikeusteitse ensin ennenkuin ruvetaan ”lynkkaamaan” konekuskia ja polttamaan yrittäjien kalustoa ”kostoksi”. En itse osaa sanoa että ketkä kaikki on ”syyllisiä” ja missä mitassa. Onko kyseessä kenenkin osalta vahinko, tuottamuksellisuus vai tahallisuus. Kyllä koneyrittäjälle ja konekuskilla yleensä on se olettamus että työmaaohjeet ovat lainmukaiset ja ”luvat” kunnossa kun töihin aletaan. Jos vastaan tulee epäselvyyttä tai epäilys vaikka metsälakikohteesta niin silloin soitetaan työnjohdolle lisäohjeita. Mutta tässä tapauksessa ratkotaan todellakin oikeudessa sitä että mikä on työnjohdon vastuu ja mikä suorittavan portaan vastuu.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni tuo hakkuusuunnittelu on pitänyt hyväksyttää lupa prosessin yhteydessä.
Stora Ensohan oli saanut luvan.
Itse epäilin alkumetreillä urakoitsijan tehneen virheen.
Kun asiaa on nyt vähillä salaisilla tiedoilla puitu eri medioiden toimesta vastuut on edelleen hämärän peitossa.
Ehkä rintaliivi kommentti sai monet ärtymään ja kohdistamaan viharyöpyn kuljettajaa kohden.
Yksi seikka joki nousi A-Studion haastattelussa esille, siellä asiantuntija piti omavalvontaa vanhentuneena ja epäkäytännöllisenä ratkaisuna joka on aikansa elänyt.
Toisen tiedon mukaan useita henkilöitä ja tahoja on tutkinnan alla. Olen itse joutunut siihen tilanteeseen, että erään päiväkeskuksen uudisrakennustyömaalla, löytyi erään tunnetun yrityksen laiton kaatopaikka , jossa oli kaikki mahdolliset myrkyt.
Nämä tuli esiin pohjatyökaivausten yhteydessä.
Kuin sattumalta mukanani oli hyvä kamera ja juuri silloin kuin kaivauksia tehtiin nuo asiat tuli esiin kuvasin koko alueen ja tuon kaatopaikan valumat, jotka valui kaivantoon noin 70 kuvaa.
Työt keskeytettiin ja siitä tuli tutkinta, jossa syytteeseen joutui meidän toimitusjohtaja, rakennuskonsultti, rakennusyhtiön johto, siis kaikkia syytettiin törkeästä ympäristörikoksesta.
Niitä tahoja jotka olivat tehneet kaatopaikan ja kaupunki joka omisti maan ja vuokrasi käytän nimitystä ”meille” ei asetettu tutkinnan alle. Prosessin aikana rikospoliisi soitti minulle ja pyysi lausunnon, sekä kuvat käyttöön.
Jonkin ajan kuluttua nämä edellä mainitut henkilöt vapautettiin kaikista tutkintaan liittyvistä epäilyistä törkeästä ympäristörikoksesta.
Eli todelliset tekijät ja vastuutahot ei joutuneet edes kuulusteluihin. Eli syytön joutui todistamaan syyttömyytensä.
Luulen, että tässäkin keississä tutkitaan juttu kokonaisuus aika tarkalla kammalla. Jääkö osa syyttämättä?
Mikään taho ei pääse helpolla, jos ei pysty todistamaan syyttömyyttään.
Nyt näyttää kuitenkin, että urakoitsija ja konekuski on tehnyt vain niitä töitä mitä on ohjeistettu ( pohjautuen media tietoihin)
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän Hesarissa oli pari kohtaa, joihin kiinnitin huomiota. Liettyneeltä Hukkajoen osalta on siirretty raakkuja yläjuoksulle. Metsähallituksen edustajan mukaan osa niistä on noussut jaloilleen eli näyttää olevan hengissä. Kuinka moni siirretyistä selvisi lopulta hengissä selviää kuulemma ensi keväänä ja mittarina on joessa ajelehtivat raakun kuoret. Raakku on nilviäinen, mutta sillä on elimistössään jaloiksi kutsutut ulokkeet, jotka se voi työntää ulos kuorten välistä ja joilla se voi osittain kaivautua pohjamutaan tai -hietikkoon.
Toinen seikka uutisessa oli, että kuolleiden raakkujen kokonaismäärä perustuu edelleen metsähallituksen mukaan arvioon. Se kuulostaa lonkalta heitetyltä, koska ei ollut mainintaa mistään otannasta alajuoksulla. Olen sitä mieltä Stora-Enson kannattaisi tehdä se itse eli teettää asiantuntijoilla. Koska asia on ylipaisuteltu jo nyt, niin tämä varmaan tulkittaisiin yritykseksi pestä kätensä tai muuta vastaavaa.
Faktatietoja asiasta on lopulta hyvin niukasti ja kaikki osapuolet ovat vetäytyneet kuoreensa kuin raakku, kun se saa lietettä niskaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, nyt tarvittaisiin ulkopuolinen taho arvioimaan tuhojen vaikutus. Siis sellainen riippumaton taho, ettei synny jääviysongelmaa, tai mitään sidonnaisuutta mihinkään tahoon, Minusta ulkona ovat automaattisesti arvioinnista Stora Ensoa, ELY keskus, Metsähallitus.
Meillä on vain median tieto, se on totta, mutta mukava pohdiskella, näinkin tärkeää asiaa Suomen hyvinvoinnin keskellä.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä ei varmasti enää koskaan saada selville, mikä on tuhon laajuus ja kuinka paljon kappalemääränä jokihelmisimpukoita menehtyi.
Toki aiemmin kuvatuista vedenalaisista materiaaleista voidaan viranomaistaholla antaa jotakin summittaista arviota.
Ilmoita asiaton viesti
Raakun kohdalla tilanne on aivan samanlainen kuin monen muunkin Suomessa uhanalaiseksi luokitellun lajin kohdalla eli maailmanlaajuisesti laji ei ole mitenkään uhanalainen. Wikipediankin mukaan raakkua elää ympäri maapalloa ja kokonaiskanta on arviolta 326 miljoonaa. Eiköhän näitä raakkujokia ole runsaasti vaikkapa itärajan takana ja ainakin niitä on Skandinaviassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tuossa joku päivä sitten tein raakkualoituksen tänne Puheenvuoroon, niin kyllähän siinä vaikutti se jatkuva raakku-uutisointi tv:ssä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos muistan oikein sinä arvioita aika yläkanttiin raakkujen määrän.
Oliko luku oikein, ei sitä kukaan tiedä. Kannattaa hakea metsäkeskukselle ja metsähallitukseen konsultikisi isolla % 😉
Stora ei varmaan halua sinua arvioimaan raakkujen määrää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseisen artikkelin kommenteissahan tuo virhe on tullut myönnettyä. Oikea arvio olisi luokkaa 2,2 miljoonaa raakkua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä myönsit ei siitä ollut kysymys, enemmänkin noista arvioita, jotka ovat arvioita.
Ilmoita asiaton viesti
Löysää rahaa vihervasemmistolla vielä ja pelkäävät sen loppuvan siksi keksittiin kraakut.Mitähän seuraavaksi,odotellaan.
Ilmoita asiaton viesti