Saksassa hätätoimenpiteenä lisää hiilivoimaa käyttöön – sähköverkko vaarassa Australiassa

Saksa on tullut tunnetuksi kunnianhimoisesta energiapolitiikastaan, joka on saanut nimen ”Energiewende” eli pyrkimys päästä eroon fossiilisesta energiasta vuoteen 2030 mennessä. Kuvassa 1 on vuoden 2021 tilanne energiatuotantomuotojen suhteen.

Kuva 1. Saksan energiatuotantomuodot 2021.

Ei ole vaikea vetää johtopäätöstä kuvaa 1 katsomalla, että Saksan energiapoliittinen päätös vuotta 2030 koskien on utopiaa ja se on utopiaa, vaikka tavoite olisi vuodessa 2050.

Saksa on joutunut energiakriisiin EU:n toimenpiteiden vuoksi, kun öljyn tuonti Venäjältä lopetetaan ja kaasuakin pitäisi rajoittaa tuntuvasti. Gazprom ”auttoi” Saksaa kaasunoston rajoittamisessa leikkaamalla 18.6.2022 Nord Stream I:n kapasiteettia 40-50 prosentilla teknisistä syistä. Syynä Gazpromin mukaan on yhden Siemensin kompressorin korjaus Kanadassa, jota Kanada ei toimita takaisin Venäjälle pakotesyistä johtuen. Jotkut epäilevät kuitenkin päätöstä poliittiseksi.

Hätätoimenpiteenä Saksa ottaa käyttöön lisää hiilivoimaloita. Uutisoinnissa ei mainita mitään siitä, että lopuista ydinvoimaloiden sulkemisista luovuttaisiin. Saksa päätti 30.5.2011 sulkea kaikki ydinvoimalansa ja se tarkoittaa, että tänä vuoden suljetaan vielä kolme käynnissä olevaa ydinvoimalaa. Hulluus on Saksassa edelleen voimissaan energia-asioissa.

Energiahulluutta Australiassa

Osataan sitä luoda energiakriisejä muuallakin kuten Australiassa. Australialla on suuret kivihiili, öljy- ja kaasuvarat.  Hallituksen tavoite on siirtyä vihreään energiaan vuoteen 2050 mennessä.

Daily Mail – sanomalehti uutisoi 14.6.2022, että sähkökatkot uhkaavat viittä osavaltiota: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10916989/Power-outage-crisis-Five-Australian-states-alert-blackouts-electricity-crisis-deepens.html

Australian sähkökatkokriisi on levinnyt valtakunnalliseksi, kun suuri hiilivoimala menetti puolet kapasiteetistaan. Australian energiamarkkinaoperaattori (AEMO) on antanut uusia varoituksia siitä, että sähkökatkot voivat vaikuttaa jopa viiteen osavaltioon tulevina päivinä. Tilanne on paljastanut, että Australian sähköntuotantokapasiteetissa on aivan liian pieni pelivara häiriöille.

Tilannetta on pahentanut hallituksen asettama kattohinta tukkusähkölle, joka ei ole kannustanut energiayhtiöitä tuottamaan riittävästi sähköä. Tämä politiikka ei ole yllättävää vasemmistohallitukselta, jota johtaa Labour Partyn puoluejohtaja ja pääministeri Anthony Albenese.

Fossiilinen energia dominoi vielä pitkään

Alla oleva kuva maailman energiatuotannosta osoittaa, että vaikka uusiutuvat energiamuodot ovat hieman kasvattaneet osuuttaan energian tuotannossa, niin fossiilisen energian absoluuttinen määrä on vain kasvanut.

Kuva 2. Maailman energiatuotantomuodot 2009 versus 2019.

Vihreän energian tuotannossa ei ole vielä päästy siihen, että vihreä energia voisi pitää energiajunaa edes paikallaan, kun fossiilinen energia juoksee toiseen suuntaan vielä kovempaa.

 

 

+20
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu