Saksassa hätätoimenpiteenä lisää hiilivoimaa käyttöön – sähköverkko vaarassa Australiassa
Saksa on tullut tunnetuksi kunnianhimoisesta energiapolitiikastaan, joka on saanut nimen ”Energiewende” eli pyrkimys päästä eroon fossiilisesta energiasta vuoteen 2030 mennessä. Kuvassa 1 on vuoden 2021 tilanne energiatuotantomuotojen suhteen.
Kuva 1. Saksan energiatuotantomuodot 2021.
Ei ole vaikea vetää johtopäätöstä kuvaa 1 katsomalla, että Saksan energiapoliittinen päätös vuotta 2030 koskien on utopiaa ja se on utopiaa, vaikka tavoite olisi vuodessa 2050.
Saksa on joutunut energiakriisiin EU:n toimenpiteiden vuoksi, kun öljyn tuonti Venäjältä lopetetaan ja kaasuakin pitäisi rajoittaa tuntuvasti. Gazprom ”auttoi” Saksaa kaasunoston rajoittamisessa leikkaamalla 18.6.2022 Nord Stream I:n kapasiteettia 40-50 prosentilla teknisistä syistä. Syynä Gazpromin mukaan on yhden Siemensin kompressorin korjaus Kanadassa, jota Kanada ei toimita takaisin Venäjälle pakotesyistä johtuen. Jotkut epäilevät kuitenkin päätöstä poliittiseksi.
Hätätoimenpiteenä Saksa ottaa käyttöön lisää hiilivoimaloita. Uutisoinnissa ei mainita mitään siitä, että lopuista ydinvoimaloiden sulkemisista luovuttaisiin. Saksa päätti 30.5.2011 sulkea kaikki ydinvoimalansa ja se tarkoittaa, että tänä vuoden suljetaan vielä kolme käynnissä olevaa ydinvoimalaa. Hulluus on Saksassa edelleen voimissaan energia-asioissa.
Energiahulluutta Australiassa
Osataan sitä luoda energiakriisejä muuallakin kuten Australiassa. Australialla on suuret kivihiili, öljy- ja kaasuvarat. Hallituksen tavoite on siirtyä vihreään energiaan vuoteen 2050 mennessä.
Daily Mail – sanomalehti uutisoi 14.6.2022, että sähkökatkot uhkaavat viittä osavaltiota: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10916989/Power-outage-crisis-Five-Australian-states-alert-blackouts-electricity-crisis-deepens.html
Australian sähkökatkokriisi on levinnyt valtakunnalliseksi, kun suuri hiilivoimala menetti puolet kapasiteetistaan. Australian energiamarkkinaoperaattori (AEMO) on antanut uusia varoituksia siitä, että sähkökatkot voivat vaikuttaa jopa viiteen osavaltioon tulevina päivinä. Tilanne on paljastanut, että Australian sähköntuotantokapasiteetissa on aivan liian pieni pelivara häiriöille.
Tilannetta on pahentanut hallituksen asettama kattohinta tukkusähkölle, joka ei ole kannustanut energiayhtiöitä tuottamaan riittävästi sähköä. Tämä politiikka ei ole yllättävää vasemmistohallitukselta, jota johtaa Labour Partyn puoluejohtaja ja pääministeri Anthony Albenese.
Fossiilinen energia dominoi vielä pitkään
Alla oleva kuva maailman energiatuotannosta osoittaa, että vaikka uusiutuvat energiamuodot ovat hieman kasvattaneet osuuttaan energian tuotannossa, niin fossiilisen energian absoluuttinen määrä on vain kasvanut.
Kuva 2. Maailman energiatuotantomuodot 2009 versus 2019.
Vihreän energian tuotannossa ei ole vielä päästy siihen, että vihreä energia voisi pitää energiajunaa edes paikallaan, kun fossiilinen energia juoksee toiseen suuntaan vielä kovempaa.
” Tämä politiikka ei ole yllättävää vasemmistohallitukselta, jota johtaa Labour Partyn puoluejohtaja ja pääministeri Anthony Albenese.”
… ja joka on ollut toimessa vasta muutaman viikon. Mutta niinpä sujuvasti hiilivoimalankin käyttöongelmat saadaan vieritetyksi ”vihervasemmiston” syyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini ”Tämä politiikka…” viittaa kieliopin sääntöjen mukaan vain edelliseen lauseeseen eli sähkön tukkuhinnan rajoittamiseen eikä koko kirjoitukseni sisältöön. Siihen sopii käsitys vihervasemmistovetoisten hallitusten taipumuksesta rajoittaa markkinamekanismien toimintaa eli sosialioida. Ettet vain olisi katsonut kommenttiani teityn väristen lasien läpi, jotka vääristävät maailmaa??
Ilmoita asiaton viesti
Voisi tietenkin vielä tarkentaa ihan vain lukutaidon kehittämiseksi että lause on erillisessä kappaleessa joka käsittelee vain energian hintakattoa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sähkön tukkuhintaa sitten rajoittanut tämä uusi vai edeltänyt (oikeistolainen) hallitus?
Toisekseen, mielestäni nykyään vasemmistollekin kelpaa erinomaisesti markkinamekanismien kautta ohjaus, kunhan vain ulkoiskustannukset, eli saastuttamisen toisille aiheuttamat haitat, kapitalisoidaan oikeudenmukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on Härkösen käsityksen mukaan saastuttamista.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan y-energia ja kivihiili asetelma on tuhoksi koko Euroopalle.
Ilmoita asiaton viesti
Aamulla SVT n uutisissa kerrottiin sähkön hinnan pompsahtavan sähköpörssissä tänään.
Syiksi hinnan nousuun mainittiin : Odotettavissa tuulettomuutta, sekä Saksan kohonnut energiatarve.
Vihersiirtymästä ( poliitikkojen typeryydestä ) maksetaan nyt kalliit lunnaat.
Ilmoita asiaton viesti
Kallis sähkö on ollut vihreä unelma. Nyt se on toteutunut ja kallistuu edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta sitä saa seinästä otetulla rahalla suoraan pistorasiasta.
Siispä ”No hätä”, sanovat vihreät.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on tehty viime vuosisatoina ainakin kaksi isoa virhettä: valittu itävaltalainen valtakunnankansleriksi ja lakkautettu toimivat ydinvoimalat. Jälkimmäistä en pysty käsittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä voi syystäkin kutsua hulluudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käyttänyt siitä nimitystä aikalaishulluus, koska samaa hulluutta on monissa maissa.
Ilmoita asiaton viesti