Saksassa tuuli- ja aurinkovoima näyttää saavuttaneen maksimiosuuden sähkön tuotannossa

Johdanto

Saksassa aloitettiin massiivinen ”Energiewende” eli energiamuunnos fossiilisista ja ydinvoimasta kohti uusiutuvia energian tuotantotapoja eli tuuli- ja aurinkovoimaa sekä biojätteen polttoa 19990-luvun alussa ja se on naulattu kiinni lainsäädännöllä: CO2-vapaus vuoteen 2050 mennessä! Sen piti olla menestystarina vailla vertaa. Nyt tiedetään, että se oli katastrofaalista energiapolitiikkaa.

Sen sivutuotteena tuli kaasuriippuvuus Venäjän maakaasusta. Kaiken huipuksi Saksa ajoi alas toimivat ydinvoimalaitokset, jota maailmalla on pidetty sulana hulluutena, kun se vielä tapahtui Ukrainan sodan aikana ja pahimpaan sähköpulan aikaan.

Onko Saksa oppinut viime aikoina jotain? Katkerintahan on oppia omista virheistään. Saksalaisten oppimisprosessia voi arvioida itse kukin tämän jutun tietojen valossa.

Kaikkein helpointa oppimisessa on oppia toisten kokemuksista. Sillä on johtamisopeissa hieno nimikin: Benchmarking eli parhaista käytännöistä oppiminen. Yhtä arvokasta on toisten virheistä oppiminen. Toinen kysymykseni onkin, onko Suomi oppinut jotain Saksan kokemuksista.

Saksan energiatuotantotavat 2023 ja 2024

Vuonna 2023 Saksassa uusiutuvien energialähteiden osuus Saksan sähköverkon energian tuotannossa oli 55 %, joka jakaantui 43,2 % tuuli- ja aurinkovoimaloista, 8,4 % biomassasta ja 3 % vesivoimasta.

Vuoden 2023 loppuun mennessä tuuli- ja aurinkovoiman nimellinen (tyyppikilven) sähköntuotantokapasiteetti oli yhteensä 149 GW. Se on noin 2,5 kertaa Saksan keskimääräinen sähkönkysyntä ja noin 1,5 kertaa huippukysyntä (n. 100 GW). Tästä voisi tehdä hätäisen johtopäätöksen, että fossiilisten polttoaineiden päivät Saksassa piti lopussa. Mutta, mutta, toisaalta, kun uusiutuvien osuus sähköntuotannossa vuonna 2023 oli vain 55 %, niin tämä yhtälö ei olekaan sellainen, kuin päältä näyttäisi.

Vuoden 2024 alkuvuoden luvut paljastavat, mistä on kysymys. Saksan aurinkoenergian tuotantokapasiteetti nousi 67,6 GW:sta vuoden 2022 lopussa 79,2 GW: iin vuoden 2023 lopussa – kasvua yli 17%, ja sen tuulivoimakapasiteetti nousi 66,1 GW:sta 68,8 GW:iin, kasvua yli 4 %.  Tämä näkyy kuvasta 1.

Kuva 1. Saksan sähkön tuotantokapasiteetin muutos energialähteittäin.

Mitä tällä uudella tuuli- ja aurinkovoimakapasiteetilla saavutettiin? Uusiutuvat energialähteet kattoivat noin 57 prosenttia Saksan sähkön bruttokulutuksesta vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla. Kun uusiutuvan sähkön osuutta jaetaan tarkemmin, niin selviää, että biomassan ja vesivoiman osuus oli 13,1 %, joka jättää tuuli- ja aurinkoenergian osuudeksi 43,6 % eli sen osuus oli kasvanut vaivaiset 0,4 % vuodesta 2023 huolimatta varsin massiivisista investoinneista.

Siis 14,3 GW uutta tuuli- ja aurinkoenergiaa, joka vastaa teholtaan noin yhdeksää OL3:a, ei pystynyt lisäämään tämän energiamuodon osuutta käytännöllisesti katsoen lainkaan! Voisiko tästä vetää johtopäätöksen, että kun tuuli- ja aurinkovoiman osuus saavuttaa noin 50 % maan sähkön tarpeesta, sen lisärakentaminen ei lisää enää sen osuutta ja on siksi täysin kannattamatonta. Saksan tilanne näyttää tältä.

Suomen sähköntuotannon tila vuonna 2023

Tarkastelen, että eroaako Suomen sähköntuotannon tila Saksan tilanteesta. Ensiksi faktat Suomen sähköntuotantotavoista ja kulutuksesta, kuva 2.

Kuva 2. Suomen sähköntuotantotavat vuosina 2022 ja 2023.

Kuten kuvan1 otsikko kertoo, niin Suomen sähköntuotanto on hiilidioksidivapaata jo 94-prosenttisesti. Se on oleellinen ero Saksaan verrattuna. Fossiilisten osuus vuonna 2023 on enää noin 6 %, johon on ilmeisesti laskettu myös turpeen osuus 1,7 %. Tuuli- ja aurinkovoiman osuus oli 19,3 %. Jos tätä osuutta kasvatetaan, niin keneltä se on pois? Jäljellä on vain tuo fossiilisten osuus n. 6 %. Ruvetaanko Suomessa rajoittamaan ydinvoimaloiden sähköntuotantokapasiteettia? Vai ruvetaanko Suomesta viemään sähköä? Siitäkin on jo merkkejä.

Vai ruvetaanko Suomessa tekemään vihreää vetyä ja viemään sitä putkea pitkin Saksaan. Sitä on väläytetty ja vihreän vedyn investointien on uskottu tuovan Suomeen yli 100 miljardin euron investoinnit. Ken elää hän näkee, mutta vahvasti epäilen. Miten pitäisi suhtautua vedyn viemiseen Saksaan? Jos saksalaisten hulluus energia-asioissa jatkuu, niin kai sekin on mahdollista. Kun katsoo taaksepäin Saksan energiapolitiikkaa, niin pysykää kaukana siitä maasta. Se yksi skenaario on, että kun vihreän vedyn putki Saksaan on käyttövalmis, niin tulee pari vihreää miestä ja räjäyttää sen Itämeren pohjassa tuusan nuuskaksi.

Loppukaneetti

Tuntemattomassa sotilaassa Lahtinen ennustaa sodan olevan tulossa: ” Se yks kohjo sieltä Saksasta lähtee ensin, ja meirän nilkit painaa perässä…” Suomella on ollut tapana peesata Saksaa. Nyt ei ole syytä matkia, vaan ottaa opiksi.

En viitsinyt nyt jatkaa ilmaston lämpenemisestä, koska joillakin IPCC:n tieteen kannattajilla lähti mopo käsistä kokonaan. Palaan kyllä asiaan.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu