Suomen hiilinielut romahtivat – vai romahtivatko – ja miljardilasku uhkaa
Johdanto
Tämän jutun lähdeaineistona olen käyttänyt Hesarin tämän juttua ”Suomea uhkaa miljardilasku EU-mailta hiilinielujen takia”, jonka on kirjoittanut toimittaja Salla Rajala. Jutun taustalla kummittelee EU:n hiilineutraalisuustavoite, jonka vuosiluvun toimittaja Rajala unohti mainita. Tulkoon se nyt tässä samantien kirjattua, että se on 2050 ja perustuu EU:n ilmastolakiin. Rajala kirjoittaa, että Suomi on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Rajala unohtaa myös tässä kohtaa mainita, että se perustuu Suomen tekemään omaan ilmastolakiin. Hiilineutraalisuus taas tässä yhteydessä tarkoittaa, että ihmisestä johtuvat hiilipäästöt ovat tasapainossa hiilinielujen kanssa.
Miten tähän on tultu?
Uhkaamassa on ympäristöministeriön ympäristöneuvos Tuomo Kalliokosken mukaan 0,8 – 2,0 miljardin euron lisälasku, jos Suomi joutuu ostamaan hiilinieluja muilta EU-mailta. Kalliokoski kertoo, että tilanne ei tullut yllätyksenä, koska asiasta on varoitettu jo kymmenen vuotta, vaikka tietopohja on muuttunut, niin tietoa on ollut riittävästi.
Onko tietoa todella ollut riittävästi? Kalliokoski tunnustaa kuitenkin, että ongelmaksi muodostui pari vuotta sitten uusittu laskentatapa, jossa metsäojitetut turvemaat katsottiin päästölähteiksi. Kalliokosken mukaan oli shokki, että ne, mitä aiemmin ajateltiin nieluiksi, olivatkin päästölähteitä. Kyllä täytyy tunnustaa, että erikoista on tämä logiikka: ensin väitetään, että asiassa ei ole tullut esiin mitään yllättävää, ja sitten todetaan, että oli se sittenkin shokki (vieläpä h:lla kirjoitettuna eikä siis pelkkä sokki).
Toinen silmiinpistävä tieto on, että tiede tuntuu tällä kohtaa erittäin huteralta, kun toimittaja käyttää sanoja ”katsottiin” ja ”ajateltiin”. Oma subjektiivinen käsitykseni on, että toimittaja Rajala on hyvin oikeassa näiden sanojen valinnassa. Kyse ei ole todellakaan vahvasta tieteellisestä näytöstä. Tekisi mieli sanoa ja sanonkin, että yhtä hyvin kyse voi olla meidän 5. vihreästä kolonnasta, joka yrittää tehdä niin epäedullista vihreää politiikkaa Suomelle kuin mahdollista.
Mitäs luulette, jos kyse olisi Espanjasta, Italiasta tai Kreikasta: kumpi laskentatapa oli näissä maissa käytössä? Laskentatapa, joka on heille edullinen vai se, joka tietää rahanmenoa? Olipas vaikea kysymys, kun tiedetään, että näissä maissa poliitikkojen ja virkamiesten tapa on puhaltaa yhteen hiileen oman maan etu edellä tavoitteena kupata EU:ta rahaa mahdollisimman paljon.
Suomihan on lisännyt hakkuita, koska puun tuonti Venäjältä meni tunnetuista syistä ns. puihin eli nollille. Jos voisimme tuoda puuta Venäjältä, niin ilmeisesti ongelmaa ei olisi. Tässä kohtaa siis EU ja Suomi ei ajattele globaalisti, vaan ainoastaan EU:n ilmastoa. Se on vissiin sitä EU:n vihreää ajattelua, joka loppuu EU:n rajoihin.
Miksi Suomi haluaa olla edelläkävijä hiilineutraalisuudessa?
Vastaus tähän lienee poliitikkomme näkemys, että profiloitumalla edelläkävijäksi Suomi houkuttelee vihreitä investointeja. Niistä nyt on meuhkattu jo parisen vuotta varsinkin vihreän vedyn osalta, mutta toteutuminen näyttää heikolta. Tällainen vihreä toiveajattelu ja etukenossa oleminen toteutuu niin kuin usein edellä kävijälle käy. Kustannukset kyllä toteutuvat, mutta tuotot jäävät toteutumatta. Amerikkalaisilla on kulttuurissaan kokemus lännen valloituksen ajalta, kun mentiin idän metsien läpi kohti preerioita: se pioneeri löytyi aika usein polulta intiaaninuoli takapuolessa. Senpä vuoksi amerikkalaiset yritykset usein haluavat katsoa, miten pioneerin käy, ja jos käy hyvin, rynnitään takaa ohi.
Pari faktaa Suomen hiilipäästöistä
Otan tähän pari kuvaa Suomen tilanteesta ympäristöasioissa. Energian tuotanto on yksi eniten ympäristö kuormittava toiminto, kuva 1.
Kuva 1. Uusiutuvien energiamuotojen osuus primäärienergiasta vuonna 2023.
Kuva 1 mukaan Suomi oli sijaluvulla 8 maailman maista uusiutuvien energiamuótojen osuudessa ja EU:ssa sijaluvulla 3. Eikö se riitä? Voisimmeko odottaa, että mitä ne muut EU-maat tekevät. Energian tuotantotapojen muutos vie vuosikymmeniä eli kirkkaasti sinne 2050-luvulle, jos sittenkään.
Sitten kuva 2, jota et todennäköisesti tapaa Hesarin sivuilla.
Kuva 2. NASA:n satelliittimittauksiin perustuvat satelliittihavainnot CO2-emissioista ja -nieluista.
Kuvan 2 mukaan Suomi on kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna ja mitattuna kokonaisuudessaan hiilinielu. Sehän ei sovi ympäristöministeriön virkamiehille. Taannoinen ministeri Ohisalo riensi suoralta kädeltä kieltämään tämän NASA:n mittaustuloksen. Millä pätevyydellä?
Hesarin artikkelissa vilahtaa termi LULUCF. Arvelen, että Hesarin lukijoista 95-prosentille se on hebreaa. LULUCF on lyhenne sanoista maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous, joka tulee englanninkielisistä sanoista ”Land Use, Land-Use Change and Forestry”. Kasvihuonekaasut, jotka sisältyvät maatalous- ja LULUCF-sektoreiden päästöihin, ovat hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) ja dityppioksidi (N2O). Kuten kirjoitukseni alussa tuli esiin, niin LULUCF-laskelmat ovat huteralla tieteellisellä pohjalla. Kuitenkin niiden perusteella puhutaan miljardeista noin vaan.
Kun puhutaan LULUCF-laskennasta, niin tarkoitus on, että EU-maiden pitää pystyä parantamaan esimerkiksi hiilinieluja siitä, mitä ne olivat lähtötilanteessa. Suomella on metsää pinta-alastaan noin 75 % eli elämme metsässä ja metsästä. Se tarkoittaa, että meidän on erittäin vaikea kasvattaa metsien pinta-alaa. Jokainen maatilan rakennus, joka rakennetaan metsämaata raivaten otetaan LULUCF-laskennassa huomioon; usko pois. Meitä rankaistaan siitä, että olemme valmiiksi metsäinen maa. Myöskään soiden luontaista hiilinielua ei hyväksytä LULUCF-laskennassa meidän hyväksi. Ruotsissa turve on hitaasti uusiutuva fossiilinen (korjattu) polttoaine ja meillä se on fossiilinen polttoaine pahimmasta päästä. Kas vain, jälleen kerran.
Onko tsuhna tyhmä? Minusta näyttää, että suomalaisten ympäristöihmisten ja poliitikkojen suksi on tökännyt joka kohdassa, jos ajatellaan Suomen etua. Tietysti aidosti ideologinen vihreä ihminen ajattelee maailman pelastamista. Suomen osuus maailman CO2-päästöistä on noin 0,15 prosenttia, joka lienee tämän asian mittaustarkkuuden rajoissa.
Ympäristöministeri Mykkänen on kaikkien ympäristöhankkeiden puolella eli vihreämpi kuin tyypillinen Vihreä. Kyse on samasta ilmiöstä, joka ajoi Saksan energiaköyhyyteen. Vihervasemmistolaista filosofiaa ei uskallettu haastaa ja nyt Saksa nauttii hedelmistä. Suomi on samalla tiellä, mutta täällä ei sentään olla niin hulluja, että ajetaan ydinvoima alas.
Ilmoita asiaton viesti
Mykkäsen tapa viestiä nonverbaalisesti kertoo sen, että tuollaiselta mieheltä en käytettyä autoa ostaisi. Sanonnat ovat lisäksi moniselitteisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kertokaa nyt tyhmälle mikä juju piilee näissä hiilinieluissa joilla yritetään poistaa ilmakehästä hiiltä joka on lämminneestä merestä peräisin luonnollisen meren pintalämpötilavaihtelun aiheuttamana. Kun se ei edes merkittävästi vaikuta ilmakehän lämpötilaan.
Kumpi siis on homman takana:
1. Suuri tyhmyys
2. Pohjaton tyhmyys
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken huipuksi voimme ostaa päästöoikeuksia mm. Italiasta ja Espanjasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota kuvaa 2 kyllä jaksetaan tarmokkaasti kierrättää. Huomattakoon, että kuva ei edes esitä aiheena olevaa asiaa, eli ihmistoiminnan vaikutuksia hiilenkiertoon. Se toki edelleen löytyy Hesarista:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009464010.html
Väittämä, että LULUCF olisi meille ongelmallinen metsäisyyden takia, ei pidä vettä. Meillähän on ajateltu, että maankäyttösektori on voimakas nielu, jolla voimme kompensoida muiden sektorien päästöjä. Nyt sitten erityisesti hakkuiden ja alentuneen metsänkasvun takia tuo nielu on pitkään ollut trendinomaisessa laskussa, joka on alkanut jo kauan ennen Venäjän puukaupan tyrehtymistä.
https://suomenluonto.fi/wp-content/uploads/2022/12/Luke_LULUCF_Na%CC%88ytto%CC%88kuva-2022-12-19-kello-14.21.25.png
Ruotsissa noudatetaan samanlaista hiilitaselaskentaa kuin Suomessakin ja myös siellä turve luokitellaan fossiiliseksi polttiaineeksi. Disinformaation levittäminen ruotsalaisesta turpeesta saisi jo loppua.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on metsää ~4 hehtaaria per nuppi. Hehtaari metsää sitoo hiilidioksiidia ~4700Kg vuodessa. Väitääkö Kalevi että suomalaiset päästää enemmän per nuppi mitä metsät sitoo?
Ilmoita asiaton viesti
”Suometsissä maaperä on usein päästölähde, ja tämä päästö voi pienentää tai ylittää puuston tuoman nielun”
https://suomenluonto.fi/uutiset/ojitettujen-suometsien-maapera-puski-osaltaan-suomen-maankayttosektorin-paastolahteeksi-vuonna-2021/
Ilmoita asiaton viesti
Nää laskelmat ei taida perustua mihinkään todelliseen tutkittuun faktaan vaan mallinnukseen. Mikähän siinä on että teillä hiilaripelkoisilla on hirveä halu ampua omaa maata jalkaan tykillä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa se menetelmä on selitetty:
https://bg.copernicus.org/articles/20/3827/2023/
Ylipäänsä, kun saataville tulee uusia ja tarkempia menetelmiä, on itsestäänselvyys että päästötaselaskennan pitää perustua niihin. Sitten taas jos nämä uudet menetelmät osoittavat, että aikaisemmat politiikkalinjaukset ovat perustuneet vääriin tai virheellisiin lähtötietoihin, on poliitikkojen ja virkamiesten tehtävä selvittää, voidaanko asia huomioida jotenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jep jep, estimated. Mistä syystä nämä klubiaskin kanteen piirretyt käppyrät on faktaa?
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedia: ”Fossiiliset polttoaineet ovat polttoaineita, jotka syntyvät eliöiden biomassan fossiloituessa maaperään. Fossiilisia polttoaineita ovat mm. kivihiili, ruskohiili, maakaasu ja raakaöljystä jalostetut polttoöljyt. Kansainvälisissä luokituksissa turve luokitellaan usein fossiiliseksi polttoaineeksi, vaikka se on selvästi niitä syntyperältään nuorempi polttoaine (EU, IPCC, Tilastokeskus).”
Turpeen luokittelu fossiiliseksi ei ole itsestään selvä asia, vaan siitä ollaan erimielisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Turvesuon uusiutuminen kestää tuhansia vuosia. Ilmastonmuutoksen torjumisen näkökulmasta se kuuluukin luokitella fossiilisiin. Tämä on itsestäänselvää jokseenkin kaikille, erityisesti se on sitä päästölaskentamenetelmistä päättäville.
Ilmoita asiaton viesti
Tavanomaiseen tapaansa Härkönen pauhaa jaskaa. Noin kuukausi sitten kävin tarkastelemassa karpalon kasvua ja kypsymistä lähimmällä rahkaturvesuolla. Marjat hiukan punersivat. Turvesuota eikä edes rahkasammalkasvustoa ollut olemassa esikoiseni syntymän aikaan vähän yli 50 vuotta sitten. 11 vuotta sitten mittasin turvekerroksen paksuudeksi noin 60 cm. Uutta pintaturvetta kasvaa siis huomattavasti yli senttimetrin paksuudelta vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Lue tuosta
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Fossil_fuel
Ilmoita asiaton viesti
Ei Kaleville kelpaa mikään konkreettinen todiste, vain tietokoneella tehty arvaus on hälle pätevä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja lisätään että pintaturve on höttöä joka ei sovi polttoturpeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
En sanoisi hötöksi sellaista, mikä kestää isommankin miehen kävellä. Minulla oli suolla käydessäni varrettomat työkengät jalassa. Eivät kastuneet minkään vertaa.
https://ibb.co/yq0jTv0
Ilmoita asiaton viesti
Itsestään selvää luulisi olevan kaikille, että kyse on turpeen kasvusta, jota tapahtuu laajoilla suoalueillamme. Ei siitä, että milloin joku ruopattu suo palaa entiselleen.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun noin sitä ei lasketa. Laskenta mittaa ihmistoiminnan hiilivirtoja eikä luonnollisia prosesseja. Jos poltan turvesuon, saan aikaan päästön ja seuraavina vuosina tämä pläntti voi olla nielu, joka on kooltaan vuositasolla ehkä 1/5000 syntyneestä päästöstä. Luonnontilaisilla soilla päästöä ei voida kompensoida, koska niiden päästöt ja nielut ovat ihmistoiminnan ulkopuolella, kun taas muu maankäyttö on jo laskennassa mukana, eikä siellä olevia nieluja pidä laskea kahteen kertaan..
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki suothan ovat ihmisen käytössä, osa vain odottaa pitkäänkin joten kaikki suot kuuluvat nieluihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo kirjoitin, tuolla tavalla ei päästötaseita lasketa, mutta jos laskettaisiin, Suomen maankäyttösektorin päästöt kasvaisivat, luonnotilaisten soiden metaanipäästöistä johtuen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne metaanipäästöt mihinkään kasva lasketaan ne sitten mukaan tai ei, eikö se päästöjen vähentäminen ollutkaan tärkeää oliko vain laskennallisuus?
Suothan pitäisi ojittaa että metaanipäästöt vähenisivät ja suolla kasvaisi muutakin kuin turvetta joka sitoisi myös co2:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Juurihan vaadit, että kaikki suot nieluihin. Kyllä silloin huomioidaan kaikki kasvihuonekaasut, aivan kuin tehdään myös maankäyttösektoriin kuuluvissa maa-aloissa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin vaadin, olen vain sitä mieltä että ne kuuluvat sinne, sen jälkeen katsotaan toimenpiteitä että miten ne saadaan pienemmiksi. No ei aikuisten oikeesti pöplpäiden hommiahan nämä hiililaskelmat ovat, eihän näillä ole mitään merkitystä lämpötiloihin, eikä kai kukaan selväpäinen edes sitä kuvittele. Pelkkää tyhmien rahastusta, meri säätelee auringon avustuksella lämpötilat, siinä se. Kannatan ennemminkin maksujen siirtämistä ilmastouskovaisten maksettaviksi, uskontokunnan ulkopuolisilta ei tule maksuja vaatia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näköjään lasketa, kun on se vihreä laskuoppi, mutta toki se pitäisi laskea niin, että tarkastellaan Suomen aluetta ja sama mistä tulee ja mihin menee.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä väliä sillä on ovat hiilivorrat ihmistoiminnan seurausta vaiko luonnollista? Eikös teidän mukaan se hiilen kokonaismäärä ilmakehässä ole se ongelma? Vai haluatteko päästä päästöjen avulla päsmäröimään missä asua, miten liikkua ja mitä syödä? Suomen metsät muuten ovat pitkälti ihmistoiminnan seurausta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt EU ja Suomi tavoittelevat hiilineutraaliutta, niin silloin tarkoitetaan ihmistoiminnan eikä luonnon hiilivirtoja. Siksi mittarit pitää asettaa vastaavasti. Ruotsi muuten kansallisessa hiilineutraaliustavoitteessaan mittaa pelkkiä fossiilipäästöjä, mikä onkin selkeämpi tapa, mutta samalla tavoite on heillä haastavampi, kun eivät saa vetoapua maankäyttösektorin nieluista. Metsät ovat Suomessa kasvaneet jääkauden jälkeen hienosti ilman ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa turpeen poltosta ei peritä enrgiaveroa eikä myöskään co2 veroa, siitä voi päätellä jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on hoitamattomia taimikoita ja nuorta kasvatusmetsää satojatuhansia hehtaareita.
Metsänkasvu ja hiilinielut paranis kummasti kun ihmiset viitsisivät hoitaa risukkonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilinielujen romahtamisesta tarvitaan vahvaa todistusaineistoa. Nyt vaikuttaisi vain väitteiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, kukaan ei ole niitä todisteita esittänyt, Kalevikin tyrkyttää mallinnuksia mutta ei mitään konkreettista todistetta. Paha sitä konkretiaa on esittää jos sitä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tänä aamuna YLE kertoo ”uusista laskelmista” joiden mukaan Suomi tienaisi suojelemalla 100 000 ha lisää. Kuinka ollakaan laskelmien taustalta löytyy Markku Ollikainen.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, tienataan, kun ei viljellä eikä käytetä tuotantoon. Se kuulosti nurinkuriselta. Antaa kuvan siitä, millaista laskentaa ”hiilitaloudessa” käytetään. Jos ajoissa olisi älytty määrittää Suomen talousmetsät ennen vuotta 1950 perustetuiksi puupelloiksi, niin niiden käsittelyä verrattaisiin Saksan peltoihin. Eihän niihinkään lisätä rikkaruohoja tms. Metsäihmiset vaan kammovat tuota puupelto-termiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän se onkaan niin, että uudet laskelmat muuttavat tilannetta aina samaan suuntaan?
Ilmoita asiaton viesti
Liikenne on suurin ilmastoon päästöjä tuottava taakanjako sektori 36% kaikista päästöistä, valtion viimeisimmän raportin mukaan. https://ym.fi/documents/1410903/215256471/YM-ilmastovuosikertomus-2024-tiivistelma.pdf/eec3ef45-45a8-94cc-ab35-b446ad997701/YM-ilmastovuosikertomus-2024-tiivistelma.pdf?t=1719411740765
Maantieliikennettä ja sen päästöjen pienentämistä tavoitellaan ainoastaan autojen käyttömoottoreiden sähköistämisillä energian kulutuksen pienentämisiin tähtäävillä ajoneuvokohtaisilla parantamisilla ja bioenergioihin muuttamisilla https://ilmastopaneeli.fi/hae-julkaisuja/tieliikenteen-paastovahennystoimet-ja-niiden-vaikutukset/
Tavaraliikenteen puolella on tehty jo vuodesta 1990 alkaen toimenpiteitä jotka ainoastaan lisäävät päästöjä
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/professori-kansanedustaja-susi-pulliainen-saimaan-liikennerajoituksista-1990-siperian-tiikerin-rauhoitus-suomessa/
Varsinainen buumi päästöjen lisäämisissä tehtiin eduskunnan hyväksymän liikennerevoluution avulla vuonna 2010
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/vuonna-2010-lvmn-ja-sitran-aloittaman-ja-edelleen-kaynnissa-olevan-toteutuksen-liikennerevoluution-mahalaskun-merkit/
,jolla tavaraliikenteen vuonna 2008 Merenkulkuhallituksen LVM:lle mukaan saamat tavoitteet raideliikenteen ja sisävesiliikenteiden yhteisistä tavoitteista ja tutkimuksista luovuttiin.
sivu 31 https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/77814/Liikenne2030.pdf
Jopa niin että vuonna 2010 Lopetettiin koko MKH ja sen mukana sisävesien kehittäminen kun Järvi Suomen alue pirstaloitiin ja yhdistettiin Saimaan syväväylä tavoitteisen meriliikenne tutkimuksin ylläpidettävän Suomi on Saari liikennemallin kehittämistavoitteisiin. Jota konsultoimaan ja poliittisiin toimijoihin vaikuttamaan palkattiin Aho ja Lipponen https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005581104.html
He onnistuivat niin hyvin että Suomi jätti vuodesta 2011 alkaen kaikki raskaan maantieliikenne volyymien EU tavoitteiset liikennemuoto siirrot tutkimatta ja toteuttamatta.
1) vuoden 2011 EU liikennestrategian tavoite siirtää raskasta maantielliikenne volyymiä raiteille ja vesille. Ei ole vielä aloitettu tutkimuksia
https://transport.ec.europa.eu/white-paper-2011_en
2) vuoden 1997 aloitetuista EN_T liikenneverkoista jätettiin sisävesien alueellinen saavutettavuus verkot tutkimatta vaikutus arvioimatta ja toteuttamatta.
https://www.edf-feph.org/the-european-union-will-update-rules-on-the-development-of-the-trans-european-transport-network-ten-t/#:~:text=The%20TEN-T%20Regulation%20is%20an%20EU%20legal%20framework,maritime%20shipping%20routes%2C%20ports%2C%20airports%2C%20and%20railroad%20terminals.
3 ) vuonna 1992 EU direktiivin toteuttamista 92/106 ETY ei ole vielä aloitettu tutkimaan. Eduskunnan liikenne ja viestintävaliokunta on antanut aiheesta ultimatumin ”Liikenne 12 ” työryhmälle sisävesiliikenteen ”perusteelliseksi tutkimiseksi” kun kyseisen direktiivin vahvistamistoimenpiteet olivat keväällä 2024 valiokuntakäsittelyssä.
valiokunnan perustelut kohta 4 https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/LiVL_5+2024.aspx
Huomattavaa on että näillä tekemättömillä toimenpiteillä on tuotettu Suomeen liikenteen kustannuksisa sekä valtiolle ulkoisten kulujen osalta ja teollisuudelle liikenteen kulujen suhteen kestämätön tilanne.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/puun-hankintaketjun-vaikutus-logistiikan-ymparisto-turvallisuuteen-ja-puun-myyntihetken-valintaan/
https://navigatormagazine.fi/uutiset/meriliikenne-ja-varustamot/vesitiet-jopa-viisi-kertaa-edullisempi/
Puhumattakaan siitä, että päästöt saataisiin kuriin halvemmalla kun otettaisiin EU tavoitteisesti infra rakentaminen ja meidän EU valtioista laajin sisävesiväylästö noin 8000 km aktiviiseen liikennekäyttöön
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus ja entistä ajankohtaisempi. Itsekin olen asiasta täällä kirjoittanut, esimerkiksi: Nyt mennään metsään – kaasu pohjassa. Lainaan siitä yden kappaleen:
”Meillä on viimeisten 50 vuoden aikana saavutettu metsissämme maailmanennätysmäinen nettokasvu. Hiilivarastojen kasvuvauhdin nostaminen tästä tasosta edelleen on erittäin vaikeaa ja sellaisen vaatiminen todella epäoikeudenmukaista. Maailmanennätyksiä juoksevalle urheilijalle on merkittävä tason nostaminen vaikeaa, mutta sohvaperunalle, joka alkaa treenaamaan on 15% parannus ihan luonnollinen tavoite. EU:sta löytyy useampikin (aikoja sitten metsänsä turmellut) maa, joissa olisi mahdollista yrittää vastaavaa tasoparannusta, joka Suomessa on jo tehty. Nyt tänne härmälään ei anneta mitään kreditiä vuosina 1970-2000 saavutetusta tasonnostosta. Suomen hiilinielutavoitteita pitäisi verrata vuoden 1970 tasoon, sillä nyt käytössä olevassa kaavassa merkittävä osa Suomen hiilinielusta lasketaan päästöksi vaikka nielu kasvaa! Kuka antoi luvan ”neuvotteleville” edustajillemme suostua kaavaan, joka nyt uhkaa johtaa miljardilaskuun? Hölmöläläisten hommia. Poliitikot jotka taas jäivät kiinni housut kintuissa tarvitsevat syntipukin. Heidän syyttävät sormensa osoittavat metsäteollisuuteen.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin kiteytit sen, mikä oli myös minulla mielessä. Maallikoille ja varsinkin poliitikoille ei ole syntynyt käsitystä siitä, että kaikkien päästöjen kohdalla asiat ovat epälineaarisia käyttäen matemaattista termiä. Alkuvaiheen päästövähennykset on helppo saavuttaa, kun lähdet vaatimattomalta tasolta. Mitä lähemmäksi mennään nollapäästöjä, sitä vaikeammaksi ja kalliimmaksi se käy.
Suomen vihreät virkamiehet eivät todennäköisesti valistaneet Suomen neuvottelevia virkamiehiä tosiasiasta. Suomi pantiin samalle viivalle esimerkiksi metsänsä hakanneiden maiden kanssa. Suomen olisi pitänyt neuvotella tasavertainen lähtökohta muiden EU-maiden kanssa. Voisi sen homman avata vieläkin, mutta suomalaisilla poliitikoilla ei ole munaa eikä mitään tukea tietyn värisiltä virkamiehiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun se hiilari säilyy ilmakehässä ties kuinka pitkään, jos sitä kukaan ei niele, niin tästä kymmeniä vuosia kestäneestä nielemisestämme pitäisi maksaa meille tai ainakin antaa päästöoikeuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Myöskään soiden luontaista hiilinielua ei hyväksytä LULUCF-laskennassa meidän hyväksi.”
SUOmi.
Maankohoamisen vuosi suot lisääntyvät SUOmessa.
Erityisesti Pohjanmaan maakunnissa tämä on hyvin nähtävissä.
Pienet lammet, mistä ennen onkitiin, puskevat nykyisin rahkasammalta.
Ähtärinjärvi laski aikaisemmin Ähtävänjoen kautta Perämereen.
Nyt Kokemäenjoen kautta.
SUOmen soiden kasvunopeuden kanssa kilpailee ainoastaan hiilidioksidityperyys, joka on keskittynyt pääkaupunkiseudulle.
Ilmoita asiaton viesti
Todella hyvä ja tosiasiat paljastava kirjoitus! Tämä tulisi toimitta jokaiselle ministerille ja kansanedustajalle!
Ilmoita asiaton viesti
On se aivan hullua, että karikkeen hajoamisesta pitää maksaa jollekin aneita.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan metsät tuottavat 2,2x Suomen metsien tuoton.
Ruotsi about 1,5x.
Ilmoita asiaton viesti
Tuottavat mitä?
Rahaa?
Ilmoita asiaton viesti
NO TIETENKIN: RAHAA PELKÄSTÄÄN SELLU+PAPERI+SAHATAVARA. ( plus erikoispuut mm. jalopihlaja ( soittimiin,huonekaluihin, 4 000€/(?)m3 )).
Saksassa, jos olet metsän omistaja, sinun täytyy hakea lupa osavaltion metsäministeriöltä, joka sitten tutkittuua ja hutkittaan antaa luvan. Seuraavaksi haet kaatolupaa osavaltion metsäpoliisilta ( aivan oikein, aseistettukkin vielä ) joka tulee valvomaan proserssia.
Plus tietenkin Wildshcweine, Hirsche ja kommunistit.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän täytyy nyt vain ymmärtää tieteellinen totuus, minkä mukaan – tieteen vaatiman tasapainon ylläpitämiseksi – kaikkien muiden ilmakehään kulkeutuvien CO2-päästöjen määrä korvautuu sillä, kun fysikaalisen kemian mukaisesti valtamerien pintavesistä aiheutuvat CO2-päästöt pienevät sitä mukaa, kun muualta ilmakehään tulevat CO2-päästöt lisääntyvät!
Ilmoita asiaton viesti
Lasse Hernesniemi: ”Myöskään soiden luontaista hiilinielua ei hyväksytä LULUCF-laskennassa meidän hyväksi.”
Suomen 4 milj.ha luonnon suot ovat päästö n. +10 Mt CO2-ekv metaanin ja typpioksiduulin vuoksi Luken mukaan 100 vuotta tästä hetkestä eteenpäin metaanin ekv-keroimella 30 ja typpioksiduulin 250.
https://www.luke.fi/fi/blogit/miten-suomen-kasvihuonekaasuinventaarion-tulokset-muuttuisivat-jos-ojittamattomien-soiden-paastot-ja-nielut-raportoitaisiin
Soiden ojitus poistaa metaanipäästöt lähes kokonaan, jota ei ole huomioitu Maankäyttösektorilla nieluksi ja joka on luokkaa -30..-35 Mt CO2-ekv.
Nielujahan Suomessa on aivan riittävästi.
Puutuotteissa ulos menee CO2 yhteensä -25…-30 Mt ja ne päästöt kuuluvat käyttäjämaille kuten kuuluvat Norjan fossiilisten polttoaineiden vientikin.
Metsien 2023 CO2-nielu oli -28 Mt CO2 + metaaninielu ojituksilta -30..-35 Mt +vienniissä ulos menevä CO2-nielu -25..-30 Mt CO2 eli
Yhteensä lähes -100 Mt CO2-ekv.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaukseni oli Ollilan tekstistä.
Mutta hyvä yhteenveto sinulta. Kiitos siitä.
Linkissäsi oli mielenkiintoinen tieto:
”Voiko ojitettu suo sitten ennallistamisen seurauksena siirtyä hoitamattomaksi maaksi, jos suon katsotaan muuttuvan luonnontilaisen kaltaiseksi? Tällä hetkellä IPCC ohjeistaa, että alue ei voi siirtyä hoidetusta hoitamattomaksi, koska aiempien toimenpiteiden vaikutukset voivat jatkua pitkään. Tutkimuksiin pohjautuva tieto ja kansainvälisesti hyväksytty uusi toimintatapa voivat toki tulevaisuudessa muuttaa tässä ja muissakin kohdin IPCC:n ohjeita”.
Tämän mukaan ojitettujen soiden ennallistaminen on yhtä tyhjän kanssa, koska ”alue ei voi siirtyä hoidetusta hoitamattomaksi”.
Eräs asia, jota en ole löytynyt tutkimuksissa, on ilmakehän hapetuskyky.
Kun SO2 päästöt ovat vähentyneet, pitäisi OH-radikaalin konsentraatio nousta.
OH-radikaali hapettaa ainakin CH4 ja mahdollisesti myös N2O.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n ohjelmat saattavat olla ristiriitaisia keskenään. Uutisoinnissa on ollut soiden ennallistaminen, joka tuntuu ajatuksena Suomessa erikoiselta. Meillä on soita enemmän kuin tarpeeksi ja suojeltuja soitakin on paljon.
Ilmoita asiaton viesti
”Suoluontotyypeistä yli puolet, 54 %, on uhanalaisia ja 20 % silmälläpidettäviä. […] Kaikkiaan yli puolet Suomen suoalasta on ojitettu ja Etelä-Suomessa ojitusosuus ylittää monin paikoin 75 %.”
https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/luontotyyppien-monimuotoisuus/luontotyyppien-uhanalaisuus/suot
Suomessahan on pitkään ajateltu, että luonnontilainen suo olisi sama kuin hyödyntämätön. Sitten on kunnollista, kun sinne mennään kaivinkoneen kanssa tekemään ojia. Samalla muuten tulee turmelleeksi lähivedet.
Ja nyt tulee Ollilalle johdanto 2000-luvun ajatteluun. Luonnontilainen suo tuottaa suuren määrän ekosysteemipalveluita: se puhdistaa vesiä, suojaa tulvilta ja eroosiolta, tarjoaa kodin suurelle määrälle kasvi- ja eläinlajeja, tarjoaa esteettisiä ja virkistysarvoja jne. Aikaisemmin näiden palveluiden arvoa ei ymmärretty, nykyään ymmärretään. Suon ”hyödyntäminen” tuleekin tehdä vain siinä tapauksessa, että toiminnan hyöty ylittää ekosysteemipalveluiden arvon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessakin ojitetuilla soilla on omistaja. Ojituksen kustantanut suon omistaja on tiennyt, mitä teki (tai tekee).
Vanhakansa on aina tiennyt, että halla tulee alavilta soilta.
Vesistöjen pilaantuminen tapahtui alkuajan turvesoiden perustamisen yhteydessä. Valumavesiä ei suodatettu, jolloin humus pääsi karkaamaan.
Ainoa uhanalainen suotyyppi Suomessa on turvesuo.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on tosiasia, että ekosysteemipalveluiden arvo ei kohdennu maanomistajalle. Pelisääntöjä voisi miettiä uusiksi.
Ojituksiin on muuten saanut takavuosina valtion tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Soiden ojitukset on tehty, niistä on ollut sekä negatiivisia että positiivisia seurauksia. On turhaa puhetta, että suotyypit ovat vaarassa. Ojitusten poistoon ei pidä lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus Lulucf-asetuksesta ”””Kaudella 2021–2025 jäsenvaltioiden velvoitteena on, etteivät maankäyttösektorin asetuksen tilinpitosääntöjen mukaisesti lasketut päästöt ylitä poistumia, kun otetaan huomioon joustomahdollisuudet ja poistumayksiköiden mahdolliset siirrot jäsenvaltioiden välillä (ns. nettonollatavoite). ”””
Eli maankäyttösektorin kasvihuonekaasutaseelle riittää vuosilta 2021…25 kunhan tase on nollan kieppeillä.
Maankäyttösektorin taseet 2021-25.
Vuonna 2021 alijäämä oli +0,48 Mtn-ekv
Vuonna 2022 alijäämä oli +4,5 Mtn-ekv
Vuonna 2023 ylijääämä oli -1,3 Mtn-ekv
Vuodelle 2024 ennuste -1,0 Mtn-ekv (hakkuut vuoden 2023 tasoa) Vuodelle 2025 ennuste -1,0 Mtn-ekv (hakkuut vuoden 2023 tasoa) Lisäksi tulevat joustot, joita Suomella tiettävästi on – 10 Mtn-ekv edestä, josta Mykkänen nyt neuvottelee.
Näillä näkymin Suomen Maankäyttösektorin nielut tulevat olemaan jokin verran suuremmat kuin päästöt vuosina 2021-25.
Ainakaan ne miljardin maksut eivät kerry Maankäyttösektorilta.
Mutta sittenhän on vertailutasotavoitteita Maankäyttösektorin Metsämaalle.
Eli Metsämaan vertailutaso toisen teknisen korjauksen jälkeen on -19,3 Mt CO2-ekv puutuotteiden kanssa ja -13,50 Mt CO2-ekv ilman puutuotteita.
Viime vuoden hakkuusäästön 22 milj.m3 mukaan laskettuna – hakkuusäästö 22 milj.m3 vastaa CO2-nielua 1,3*22= -28,6 Mt CO2-ekv.
– hakkuusäästön CO2-sidonnasta vähennetään turvemaametsien maapäästöt +10,1Mt(CO2)+2,4 Mt( CH4+ N2O) = +12,5 Mt CO2-ekv sekä lisätään kivennäismaiden CO2-maanielu -4,8 Mt CO2-ekv.
– lisäksi lasketaan mukaan puutuotteiden nielu – 3,4 Mt CO2-eks
Laskelma: -28,6+10, 1+ 2,4 -4,8-3,4= – 24,3 Mt CO2-ekv.
Hyvin riittää vuoden 2023 hakkuusäästö vuosille 2024 jA 2025.
Ensimmäiset vuodet 2021..21 alittavat vertailutason, mutta Suomella on vielä -22 Mt CO2-ekv metsäjousto vuosille 2021…25.
Ilmoita asiaton viesti
En ole perehtynyt LULUCF-laskentaan. Sen verran aiheesta teidän, että boreaalinen metsä, joita on 30 % maapallon metsistä, on merkittävin maa-alueen hiilen sitoja globaalisti. Esimerkiksi trooppinen metsä ei sido hiiltä maaperään.
Luken mukaan ojitetut turvepohjaiset metsät ovat päästölähde eli päästävät hiilidioksidia ja typpioksiduulia. Näiden metsien päästöt ovat samaa luokkaa kuin kivennäismetsien nielu.
Tässä kohtaa minulla kyllä nousee vahva epäily tästä tuloksesta. Tämä on laskennallista touhua, jossa typpioksiduulin suuri lämmityspotentiaali eli GWP-arvo luokkaa 250-300 saa pienetkin N2O-päästöt näyttämään suurilta.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin äsken typpioksiduulin absorbtio käppyröitä ja ihmettelen tuota GWP arvoa. Siis sitä, että se on mukamas 298 (woikoski) kertaa voimakkaampi kasvihuoneilmiön aiheuttaja, kuin CO2.
Absorbtiokäppyrän mukaan sen ainoa merkittävä abrobtio aallonpituus on päällekkäin CO2 4,3µm absorbtion kanssa, jossa sen absorbaatio on 0,65. Seuraava absorbtiobandi on siellä 7,5µm nurkassa ja on päällekkäinen veden kanssa (höyry), joten käytännössä typpioksiduulilla ei ole mitään merkitystä ilmakehän absorbtiossa kuin paperilla, sillä missään telluksella ei ole niin kuivaa, ettei vesihöyry ylittäisi aina N2O:n absorbtion.
Jopa woikosken käyttöturvallisuustiedotteessa sanotaan näin:
”12.7. Muut haitalliset vaikutukset
Vaikutukset otsonikerrokseen : Ei mitään.
Maapallon ilmaston lämpenemiskerroin [CO2=1] : 298
Vaikutus maapallon ilmaston lämpenemiseen : Suurten määrien päästäminen ilmakehään saattaa edistää kasvihuoneilmiötä.”
Ja silti sen hävittämisohje on päästää se ilmakehään hyvin tuuletetussa paikassa (ulkona).
Joten N2O ei vaikuta niissä pitoisuuksissa missä sitä voi ikinä esiintyä tuon ei vaikuta tuon taivaallista mihinkään muuhun kuin palovaaraan ja silloinkin pitoisuudet ovat niin hurjia, että kaikki hengittävät oliot kuolevat.
Ironista on se, että kyseessä on hapettava kaasu, jota käytetään kiihdytyskisoissa lisäämään moottoritehoa…
Ilmoita asiaton viesti
Omat laskelmani ja monien muiden toisinajattelevien tutkijoiden laskelmat osoittavat juuri saman seikan: N2O:n absorptiopiikki (580-620 nanometriä) jää täysin sekä veden että hiilidioksidin alle ja toinen piikki (1200-1300 nanometriä) jää veden absorptiopiikin alle lähes täysin. Typpioksiduulin lämmitysvaikutus todellisessa ilmastossa on lähes olematon. Mutta ei Suomen ojitetuissa turvepohjaisissa metsissä.
Herää kysymys, että kuinka tarkkaan on mitattu todelliset N2O -ja CO2-pitoisuudet Suomen metsissä ja kuinka tarkkaan ne on otettu huomioon laskelmissa eikä vain tyydytty GWP-arvoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Laskitkohan nyt hitusen pieleen nuo aallonpituudet?
580-620nm ovat näkyvän valon aallonpituuksilla.
Tosin ilokaasu on ruskeahkoa kun se on korkeissa pitoisuuksissa ilmassa.
Tosin näkyvän valon aallonpituuksilla ei ole käytännössä mitään merkitystä ”kasvihuoneilmiön” kanssa, sillä yöllä, milloin jäähtyminen tapahtuu, ei säteilyä emitoidu telluksesta.
Lämpösäteilyn puolella olevat absorbtio piikit ovat ainoita kiinnostavia aallonpituuksia jäähtymisen kannalta ilmakehässä.
Noista laskennallisista GWP-arvoista olen samaa mieltä, että ne perustuvat puhtaaseen RAHI-menetelmään. Näin pitkän ajan jälkeen olen pannut merkille, että nämä kaikki laskennalliset (ei mitatut) GWP arvot ovat kuin hyppypapu, eli vaihtelevat jatkuvasti. Joten RAHI-menetelmälle (RAvista HIhasta) haiskahtaa hyvin voimakkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Antero Ollila:”””Luken mukaan ojitetut turvepohjaiset metsät ovat päästölähde eli päästävät hiilidioksidia ja typpioksiduulia. Näiden metsien päästöt ovat samaa luokkaa kuin kivennäismetsien nielu.”””
Vanhat maapäästöt tässä linkissä (sivu 45 taulukko 1.7)
”””https://stat.fi/media/uploads/tup/khkinv/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf”””
olivat niin, että kivennäismaat olivat suuri nielu ja turvemaat olivat pienempi päästö, mutta Luke on uudelleen arvionut maapäästöt ja nyt ne ovat toisin päin.
”””https://www.luke.fi/fi/seurannat/maatalous-ja-lulucfsektorin-kasvihuonekaasuinventaario/kasvihuonekaasuinventaario-2021-maataloussektorin-ja-maankayttosektorin-nettopaastoihin-ei-merkittavia-muutoksia-verrattuna-joulukuussa-2022-julkaistuihin-ennakkotietoihin”””
Ojitetut turvemaametsät maapäästö +10,6 Mt CO2-ekv ja kivennäismaiden maanielu -4,6 Mt CO2-ekv vuonna 2021.
Ilmoita asiaton viesti