Telluksen säteilyenergia ja lämpötila kulkevat vuositasolla eri tahdissa – mikä on syy?
Johdanto
Maapallo saa tunnetusti 99,97 prosenttia energiastaan auringosta. Myös yhtä tunnetusti maapallon ilmastoon vaikuttaa ratkaisevasti kasvihuoneilmiö, joka nostaa teoreettisesti laskien maapallon pintalämpötilaa noin 34 astetta. Tämä teoreettinen peruste on niin yksinkertainen, että maapallo säteilee avaruuteen pitkäaaltoista säteilyä eli infrapunasäteilyä n. 240 W/m2 koko sen pinta-alaa kohti laskettuna. Vastaavasti maapallo saa auringosta n. 1360 W/m2, mutta sitä tulee tunnetusti vain toiselle puolelle palloa ja koska maapallo on pyöreä, tuo säteilymäärä 1360 W/m2 eli ns. aurinkovakio (joka ei ole vakio) pitää jakaa neljällä, jotta saadaan koko vuorokauden keskimääräinen säteilyenergia koko pinta-alaa kohti ja se luku on 340 W/m2. Tuo luku ei vastaa maapallon säteilemää energiamäärää, mutta kun otetaan huomioon, että maapallo heijastaa koko ajan n. 100 W/m2 takaisin avaruuteen, jolla ei ole lämmitysvaikutusta, niin saadaan luvut täsmäämään eli maapallo saa saman verran energiaa kuin se säteilee avaruuteen.
Se teoreettinen kasvihuoneilmiön vaikutus tulee siitä, että Planckin lain mukaan materiaali, joka säteilee 240 W/m2 on lämpötilassa n. -18 astetta ja tunnetusti maapallon pintalämpötila on korkeampi eli n. 16 astetta, joiden ero on 34 astetta.
Olen jostain lukenut, että vielä 1900-luvun alussa tutkijat kirjoittivat tieteellisiä julkaisuja tutkimusprojekteistaan, joissa ei saatu haluttuja tuloksia. Nyt yhtenä kriteerinä on, että tutkimustulos julkaistaan, jos siinä on jotain uutta tieteellistä tulosta eli jossain määrin vähintään kyseenalaistaa olemassa olevaa tietoa eli rikkoo konsensusta. Tiedemaailmassa ei ole konsensusta, vaikka näillä palstoilla jotkut jotain muuta väittävät. Todellinen tiede aina kyseenalaistaa vanhaa.
Tiede ei suinkaan tiedä kaikkea eikä pysty kaikkea selittämään. Siksi uusia tutkimustuloksia syntyy – ihan kirjaimellisesti – kuin sieniä sateella. Tosin noin 95 % tutkimustuloksista on niin vähämerkityksellisiä, että ne katoavat tieteen roskapönttöön. Arvioidaan, että vain noin 5 % tutkimuksista on sellaisia, joilla on käänteentekevää vaikutusta alansa tietoon.
Olen törmännyt erääseen ilmiöön maapallon saaman säteilyenergian ja lämpötilakäyttäytymisen kohdalla, jota en ole pystynyt selittämään matemaattisilla malleilla – verbaalisesti kylläkin. Niinpä julkaisen tätä ongelmaa kuvaten muutaman kuvan ja pari tunnuslukua. Ehkä lukijoilta tulee vinkkejä, miten ongelma voidaan selittää. Ehkä sen on jo joku selittänyt matemaattisesti, mutta en ole törmännyt sellaiseen tutkimustulokseen.
Otan vastaan vinkkejä avoimin mielin ja olen valmis tekemään tarkempia laskelmia, jos siltä näyttää. Ehdottajille en voi luvata kuin kuvainnollista lämmintä kättä, koska viitteeksi hyväksytään vain tieteelliset julkaisut.
Maapallon saama säteilyenergia ja lämpötila eivät kulje käsikädessä
Laitan tähän alkuun kuvan 1, jonka yleensä kerrotaan kuvaavaan maapallon lämpötilan kehitystä.
Kuva 1. Maapallon lämpötilapoikkeaman kehitys 2000-luvulla eri lämpötilamittaussarjojen mukaan.
Kuva 1 ei siis kuvaa maapallon absoluuttisen lämpötilan kehitystä, vaan lämpötilapoikkeaman kehitystä. Vielä elokuussa maapallon lämpötilapoikkeama oli korkea UAH-datan mukaan. Kerroin aikaisemmassa blogissani, miten nämä lämpötilapoikkeamat on laskettu.
GISS, HadCRUT5 ja UAH ovat kuukausikohtaisia poikkeamia pitkänajan keskiarvosta. Esimerkiksi UAH:n lämpötilapoikkeama elokuussa oli 0,88 °C, joka tarkoittaa tuon kokoista poikkeamaa kaikkien elokuiden lämpötilojen keskiarvosta aikavälillä 1991-2020. GISS-lämpötilamittauksissa kesäkuun poikkeama 1,21 °C oli ero kesäkuiden keskiarvosta aikavälillä 1951-1980, ja HadCRUT5-mittauksissa vertailuperiodi on 1961-1990. Sen vuoksi nämä mittaukset eivät ole absoluuttiarvoiltaan suoraan vertailukelpoisia, mutta trendit osoittavat samoja kehityskulkuja.
Maapallon todellinen absoluuttinen lämpötila näyttää tältä, kuva 2.
Kuva 2. Maapallon absoluuttinen lämpötila ja säteilypakote pohjoisella pallonpuoliskolla vuodesta 2020 eteenpäin.
Maapallon lämpötila siis vaihtelee välillä 12,7 – 16,5 eli noin 3,8 astetta vuositasolla. Kuvassa 2 on esitetty maapallon saama auringonsäteilyn absorption (ASR = Absorbed Solar Radiation) vaihtelu pohjoisella pallonpuoliskolla. Jos olisin hieman huijannut ja kertonut, että se on koko maapallon saama ASR-vaihtelu, niin tulos olisi kerta kaikkiaan erinomainen: lämpötilavaikutus tulee pienellä viipeellä.
Mutta kun Telluksella on se toinenkin pallonpuolisko, ja kun se otetaan kuvaan mukaan, niin homma meneekin vaikeaksi eli kuten nykyään sanotaan joka paikassa ”haasteelliseksi”: Minä sanon suoraan, että vaikeaksi, kuva 3.
Kuva 3. Maapallon lämpötilan ja kokonaissäteilymäärän (ASR) vaihtelu vuositasolla.
Kuvassa 3 on mukana lämpötilan lisäksi maapallon saama kokonaissäteilymäärän vaihtelu (TSI = Total Solar Radiation). Nyt tilanne meneekin paljon vaikeammaksi, koska lämpötilan maksimi vuositasolla tapahtuu noin puolivuotta säteilymaksimin jälkeen. Kuten kuvassa 3 näkyy, niin kyse ei ole maapallon saamasta nettoenergiasta ASR, vaan todellisesta auringon säteilyn määrän vaihtelusta, joka johtuu maapallon elliptisestä radasta. Maapallon on lähimpänä aurinkoa tammikuussa ja sen vuoksi maapallon saama brutto säteilymäärä 352 W/m2 on noin 22 W/m2 suurempi kuin kesäkuussa.
Tässä kohtaa on pakko muistuttaa siitä tosiasiasta, että alarmistit ovat saaneet enemmistön ihmiskuntaa kriisitilaan, mutta ei kaikkia, kun lämpötila on noussut n. 1,2 astetta vuodesta 1750. Väitän, että heillä suurimmalla osalla ei ole tietoa, että maapallon lämpötila vaihtelee vuosittain luontaisesti n. 4 astetta ja täällä pohjoisessa paljon enemmän.
Sitten kuva 4, joka on vaikeasti selitettävissä.
Kuva 4. Maapallon absoluuttinen lämpötilavaihtelu ja maapallon saama auringonsäteilyn määrän vaihtelu pohjoisella pallonpuoliskolla, eteläisellä pallonpuoliskolla ja koko maapallolla.
Kuvasta 4 näkyy kuten kuvasta 2, että pohjoisen pallonpuoliskon ASR-vaihtelu korreloi mahtavasti maapallon lämpötilaan: korrelaatiokerroin on 2000-luvulla 0,89. Vastaava korrelaatiokerroin eteläisen pallonpuoliskon ASR-vaihteluun on negatiivinen eli ne ovat vastakkaisessa vaiheessa ja se on -0,89. Kuvassa 4 näkyvä musta viiva on koko maapallon keskimääräinen ASR-vaihtelu, ja sen korrelaatiokerroin lämpötilaan on myös negatiivinen ollen vain -0,79.
Nyt tietysti joku ehdottaa, että eikö Ollila ole kuullut koskaan maapallon dynaamisista viipeistä (minun opiskeluaikana ne olivat vielä viiveitä). Olen urapolultani luiskahtanut automaatioinsinööri eli dynamiikka on ollut minun leipälajini ja olen soveltanut sitä hyvin menestykkäästi maapallon lämpötilasimulointeihin yksinkertaisilla dynaamisilla malleilla. Kuva 5 tuo esiin perusongelman, jota en pysty selittämään edes dynamiikalla.
Kuva 5. Maapallon lämpötilavaihtelu ja maapallon säteilemä pitkäaaltoinen eli infrapunasäteilyn vaihtelu pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla sekä koko maapallolla keskimäärin.
Kuva 5 mukaan koko maapallon pintalämpötila (punainen käyrä) seuraa erittäin hyvin koko maapallon säteilemää infrapunasäteilyn muutosta (musta käyrä). Näinhän pitää ollakin Planckin lain mukaan. Korrelaatiokerroin on 0.951 eli erinomainen. Korrelaatiokerroin pohjoisen pallonpuoliskon säteilemään infrapunasäteilyyn on vielä parempi eli peräti 0,977. Sen sijaan korrelaatio eteläisen pallonpuoliskon säteilemään infrapunasäteilyyn on negatiivinen eli -0,518.
Yksi johtopäätös näyttää siltä, että eteläisen pallonpuoliskon lämpötilavaihteluilla on paljon pienempi vaikutus lähtevään säteilyyn ja sitä kautta pintalämpötilan vaihteluun. En ole löytänyt pallonpuoliskojen absoluuttista lämpötiladataa. Avaruuteen menevä infrapunasäteilyn määristä voi vetää sellaiset karkeat johtopäätökset, että kun maapallon lämpötila vaihtelee n. 4 astetta, niin pohjoisen pallonpuoliskon lämpötila vaihtelee n. 8 astetta ja eteläisen pallon puoliskon lämpötila vaihtelee vain n. 2,7 astetta vuositasolla eli pohjoisen pallonpuoliskon lämpötila vaihtelee noin 3 kertaa enemmän kuin eteläinen pallonpuolisko.
Tähän kyllä löytyy fysikaalinen selitys. Merien osuus maapallon pinta-alasta on 70 %, pohjoisella pallonpuoliskolla se on 60 % ja eteläisellä pallonpuoliskolla 80 %. Meret lämpenevät hitaammin kuin maa. Se hitaus ei ole kuitenkaan vuosien luokkaa. Suomenlahti, jonka rantamaisemissa asun, lämpenee kolmessa kuukaudessa nollasta n. 20 asteeseen. Olen maapallon dynaamisessa mallissa käyttänyt maalle aikavakiota 1,04 kuukautta ja merelle 2,74 kuukautta. On huomattava, että meren aikavakion eli sen reaktion lämpötilamuutoksiin määrittää n. 75 metrin paksuinen sekoituskerros, joka on termodynaamisessa tasapainossa ilmakehän lämpötilan kanssa; myös hiilidioksidin suhteen se on tasapainossa Henryn lain mukaan.
Ongelma
Verbaalisella tasolla pystyn aika hyvin selittämään eteläisen pallonpuoliskon roolin maapallon vuosittaisessa lämpötilavaihtelussa. Sen sijaan tieteen kielellä eli matemaattisella mallilla en ole onnistunut toistaiseksi selittämään maapallojen puoliskojen lämpötilojen vaihtelua ja kokonaisvaikutusta maapallon keskimääräiseen lämpötilaan. Kyse on dynamiikasta ja siihen liittyvistä aikavakioista.
Merivirrat sekoittavat lämpötilat ja aiheuttavat viiveen?
Ilmoita asiaton viesti
”Tässä kohtaa on pakko muistuttaa siitä tosiasiasta, että alarmistit ovat saaneet enemmistön ihmiskuntaa kriisitilaan, mutta ei kaikkia, kun lämpötila on noussut n. 1,2 astetta vuodesta 1750. Väitän, että heillä suurimmalla osalla ei ole tietoa, että maapallon lämpötila vaihtelee vuosittain luontaisesti n. 4 astetta ja täällä pohjoisessa paljon enemmän.”
Minä taas väitän, että tuo fakta (maapallon keskilämpötilan vuosittainen vaihtelu) on huomattavasti paremmin tiedossa tieteelliseen tietoon luottavilla ihmisillä kuin ilmastonmuutosdenialisteilla.
Eri mieltä? No, anna esimerkki ilmastonmuutoksen tieteelliseen selitykseen luottavasta ihmisestä, joka ei tiedä maapallon keskilämpötilan vuosittaisesta vaihtelusta.
Huomautan myös että mainitsemaasi ilmastoalarmismiin (eli tulevalla kylmyydellä pelotteluun) ovat syyllistyneet esim. Uudessa Suomessa huomattavasti enemmän ilmastodenialistit, kuten Jyrki Itkonen ja Lasse Hernesniemi.
”Otan vastaan vinkkejä avoimin mielin ja olen valmis tekemään tarkempia laskelmia, jos siltä näyttää.”
Höpsis. Jos ottaisit vastaan vinkkejä ”avoimin mielin”, tietäisit mitä tiede asiasta kertoo ja myös kykenisit luottamaan siihen. Nyt pyrit löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja asiaan kuin asiaan, ikään kuin se tieteelliselle selitykselle vaihtoehtoinen ratkaisu olisi itseisarvoisesti aina parempi (olipa pseudotieteellisten diletanttien antama ”ratkaisu” asiaan kuinka hölmö tahansa).
”Verbaalisella tasolla pystyn aika hyvin selittämään eteläisen pallonpuoliskon roolin maapallon vuosittaisessa lämpötilavaihtelussa. Sen sijaan tieteen kielellä eli matemaattisella mallilla en ole onnistunut toistaiseksi selittämään maapallojen puoliskojen lämpötilojen vaihtelua ja kokonaisvaikutusta maapallon keskimääräiseen lämpötilaan.”
Ja: ”Ehkä lukijoilta tulee vinkkejä, miten ongelma voidaan selittää. Ehkä sen on jo joku selittänyt matemaattisesti, mutta en ole törmännyt sellaiseen tutkimustulokseen.”
Siinäpä lisää tuota Dunning-Krugerismia. On perin kummallista, että sinun täytyy – syystä tai toisesta pyrkiä selittämään asioita tieteellisen selityksen yli: Sen sijaan että edes pyrkisit selvittämään, miten tiede kyseisen asian on selittänyt, lähdet pohtimaan asiaa itse omilla rajallisilla tiedoillasi ja taidoillasi, ja siihen päälle kyselet vinkkejä muilta nettipeeloilta. Ei kovin uskottavaa touhua korkeasti koulutetulle miehelle.
Uskottavuudesta tosin ei voi kauheasti puhua sen jälkeen kun esittelit näkemyksiäsi naisen ja muidenkin eliöiden alkuperästä. Et ole ensimmäinen kreationisti, joka hyökkää tieteellistä tietoa vastaan.
”Meret lämpenevät hitaammin kuin maa. Se hitaus ei ole kuitenkaan vuosien luokkaa. Suomenlahti, jonka rantamaisemissa asun, lämpenee kolmessa kuukaudessa nollasta n. 20 asteeseen.”
Uskottavuudelle ei tee hyvää myöskään se, että vertaat Itämeren kaltaisen lätäkön lämpenemisnopeutta valtameriin.
Tässä ei kyse kuitenkaan niinkään meristä, vaan siitä että maa-alueet lämpenevät huomattavasti nopeammin kuin merialueet. Koska pohjoisella pallonpuoliskolla on paljon enemmän maa-alueita kuin eteläisellä pallonpuoliskolla, pohjoinen pallonpuolisko määrittää lämmetessään globaalia lämpötilaa voimakkaammin kuin eteläinen. Lisäksi iso määrä merivettä jäähtyy hitaasti -> eteläisen pallonpuoliskon merialuilla on varastoituneena menneen lämpimän kauden lämpöä vielä siinäkin vaiheessa kun pohjoisen pallonpuoliskon maa-alueet lämpenevät kohti kesäkuukausia.
Tässä ilmiön tieteellinen selitys pähkinänkuoressa:
”The global average temperature tends to reach its annual peak between late June and early August, coinciding with the northern hemisphere summer. This is because the seasonal patterns of the northern hemisphere drive the overall global temperatures. The large land masses of the northern hemisphere warm up faster than the oceans of the southern hemisphere can cool down during the northern summer months.”
https://climate.copernicus.eu/new-record-daily-global-average-temperature-reached-july-2024
Ja se siitä.
Ei ole mitään ristiriitaa. Ainoastaan fysiikkaa, jota ymmärtää jos ymmärtämiselle antaa luvan. Tiede ei tiedä kaikkea, mutta kyllä se enemmän on selvittänyt asioita kuin kaikki maailman uskonnot yhteensä.
Pseudotieteellinen denialisti yrittää etsiä vaihtoehtoista selitystä, myös silloin kun sellaista ei tarvita. On harmillista, joskaan ei kovin poikkeuksellista että uskovainen korkeasti koulutettu ihminen lähtee naurettavien pseudotieteilijöiden ja helppoheikkien kanssa ristiretkelle tieteellistä tietoa vastaan. Onnea ja menestystä valitsemallesi tielle. Ei se mihinkään johda, mutta tärkeitä ei liene tässä tapauksessa perille pääsy vaan matka.
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilälle ja kumppaneille voin kertoa, ties monennenko kerran, että maapallon energian input alueella maa/merialueet on lähes samat, kun maapallon SH ja NH alueita katsotaan. Ero on suuri output alueilla.
Voit saman tien niellä väittämäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaa kylmyyttä tuntui pelkäävän televisiossa haastateltu elokapinalainen. Ilmeisesti se oli hänelle syy lähteä tukkimaan ajorataa. (Golf-virta voi pysähtyä).
Kyllä nämä ilmastouskovaiset on sekaisin kuin käkikello.
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilälle. Tarjoamasi selitys asiaan on verbaalisesti sama kuin oma selitykseni. Tämä ei ole ollut ongelma, jonka kerroinkin blogissani. Ongelma on, miten se esitetään matemaattis-fysikaalisella mallilla. Siitä kommenttisi ei kerro mitään.
Lisäksi tapasi mukaan kommenttisi on henkilöön menevä ja se kertoo aina esittäjästään enemmän kuin minusta. Sinun pitäisi pystyä tieteellisesti osoittamaan, että kun en usko evoluutioteoriaan, niin sillä seikalla on ratkaiseva merkitys siihen, pystynkö tekemään ilmastonmuutostutkimusta. Jään odottamaan tuloksiasi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ongelma on, miten se esitetään matemaattis-fysikaalisella mallilla. Siitä kommenttisi ei kerro mitään.”
1) Oletko selvittänyt, mitä tiede asiasta sanoo (eli nimenomaan matemaattis-fyysisesti)? Ja jos et ole, niin miksi et?
2) Kuinka uskottavana pidät sitä, että kyselet nettipalstan dilentanteilta ”vinkkejä” tällaisen asian ratkaisemiseen? Siis sellaisen asian, jonka tiede on jo aikaa sitten selvittänyt ja selittänyt?
”Lisäksi tapasi mukaan kommenttisi on henkilöön menevä ja se kertoo aina esittäjästään enemmän kuin minusta.”
Ei ole minun vikani että kerrot julkisesti uskovasi, että nainen on luotu miehen kylkiluusta. Ja että uskomasi voimahahmo on luonut kaiken muunkin.
”Sinun pitäisi pystyä tieteellisesti osoittamaan, että kun en usko evoluutioteoriaan, niin sillä seikalla on ratkaiseva merkitys siihen, pystynkö tekemään ilmastonmuutostutkimusta.”
Se että et usko tieteen maailmassa vahviten tutkimustiedolla todistettuun teoriaan (eli selitykseen havaitusta ilmöstä nimeltä biologinen evoluutio) kertoo, että olet tieteenvastainen ihminen, joka valitsee mieluummin alkeelliset uskomukset kuin tarkasti ja hyvin laajasti tutkimustiedolla tuetun tieteellisen tiedon. Se on sinun itse itsellesi valinnallasi luoma uskottavuusongelma. Koska olet kykenevä uskomaan alkeellisiin myytteihin, olet kykenevä (ja tämäkin täysin todistetusti) uskomaan myös kenen tahansa tieteenvastaisen nettipeelon kieli poskessa heittelemään pseudotieteelliseen potaskaan. En nyt muista Uudessa Suomessa nähneeni sellaista aihetta, jossa sinua miellyttäisi enemmän tieteellinen selitys kuin edellä mainittu pseudotieteellinen hölynpöly. Voit toki korjata tämän asian kertomalla missä asiassa sinä luotat tieteelliseen tietoon enemmän kuin siihen mitä Uuden Suomen kirjoittajat ovat asioista mieltä.
”Jään odottamaan tuloksiasi.”
Ei tämä niin mene. Kyse on sinun uskottavuudestasi.
Minä kykenen luottamaan tieteelliseen tietoon. Kykenetkö sinä, Ollila (vaikka se olisi uskomustesi vastaista)? Jos vastaus on ei, ei tarvita mitään ”tieteellisiä tutkimuksia” toteamaan, että olet sekä puolueellinen että epärehellisen valikoiva. Et ole ensimmäinen kreationisti, joka pyrkii poimimaan tieteellisestä tiedosta omaan maailmankuvaansa sopivat ”kirsikat”, ja hylkää kaiken muun tiedon. Tuollainen toiminta ei ole rehellisyyttä nähnytkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenteissasi menee evoluutioteoriat ja ilmastonmuutostiede niin iloisesti sekaisin, että en yritäkään jatkaa kommentointia kanssasi, koska tulos on sama kuin Sinivirran kanssa: päädytään päättömiin keskusteluihin, joilla ei ole enää mitään yhteyttä blogin asioihin.
Otan nyt yhden asian esiin, joka oli kirjoitukseni ytimessä. Kirjoitat; ”Kuinka uskottavana pidät sitä, että kyselet nettipalstan dilentanteilta ”vinkkejä” tällaisen asian ratkaisemiseen? Siis sellaisen asian, jonka tiede on jo aikaa sitten selvittänyt ja selittänyt?”.
Seuraan ilmastonmuutostiedettä aktiivisesti ja tiede ei ole selvittänyt, miten lämpötilat muodostuvat pallonpuoliskoilla siten kuin niiden suhteen todellisuus on. Amatöörinä kuvittelet, että se on jo esitetty. Kysyinkin, että missä on sellaiset tutkimukset? Kaiketi tiedät, mutta olen varma, että sinulla ei ole harmainta aavistusta asiasta.
En viitsi edes kommentoida tapaasi linkata elämän katsomukseni ilmastonmuutostieteen tekemiseen. Oletko tullut ajatelleeksi, että maailmassa on tuhansia ja ja kymmeniätuhansia islaminuskoisia tutkijoita ja tiedemiehiä, joiden henkilökohtainen vakaumus on, että Allah on luonut maailman ja ihmisen. Kirjoituksesi perusteella olet sitä mieltä, että näillä ihmisillä ei ole edellytyksiä tehdä tieteellistä tutkimustyötä. Se on kyllä ällistyttävän typerä väite.
Ilmoita asiaton viesti
”Seuraan ilmastonmuutostiedettä aktiivisesti ja tiede ei ole selvittänyt, miten lämpötilat muodostuvat pallonpuoliskoilla siten kuin niiden suhteen todellisuus on.”
On selvittänyt, mutta sinun täytyy tieteenvastaisena toimijana väittää, ettei niin muka olisi tapahtunut. Ja jotta saisit muka jotain ”pontta” tuolle väitteellesi, lähdet siirtelemään maalitolppia, eli määrittelemään itse, miten asia tulisi olla sinun mielestäsi selvitetty, jotta myös sinä asian uskoisit. Tyypillistä kreationistin toimintaa, jossa esim. evoluutio ei voi totta, ellei se selitä sitä ja tätä ja tuota, ja juuri mesopotamialaisten myyttien pohjalta maailmankuvansa rakentaneen kreationistin määrittelemällä tavalla.
Todellisuudessa sinulla ei ole pienintäkään halua hyväksyä tieteellistä selitystä asialle (se on sinulle jo kerrottu), vaan pyrit löytämään asialle oman, ”paremman” selityksen, ja näin rapauttamaan muka tieteen uskottavuutta. Ainoa asia mikä tästä prosessista seuraa, on se että oma uskottavuutesi tieteen tekijänä ottaa osumaa. Jos siinä ylipäätään on enää mitään sellaista jäljellä, mikä voisi osumaa ottaa.
”Kysyinkin, että missä on sellaiset tutkimukset? Kaiketi tiedät, mutta olen varma, että sinulla ei ole harmainta aavistusta asiasta.”
Tottakai olet varma. Samanlaisella varmuudella nielet kritiikittä palstan tieteenvastaisten nettipeelojen täysin älyvapaat veikkaukset siitä, miten asiat heidän mielestään ovat.
Tuosta alkuun:
– https://journals.ametsoc.org/view/journals/phoc/14/4/1520-0485_1984_014_0727_acotah_2_0_co_2.xml
– https://www.science.org/doi/10.1126/science.268.5207.59
– https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1029/96GL01066
– https://www.int-res.com/abstracts/cr/v22/n1/p1-11/
– https://link.springer.com/article/10.1134/S0001433806030030
– https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/12/4/1520-0442_1999_012_1086_saivon_2.0.co_2.xml
– https://www.mdpi.com/2072-4292/7/3/2850
– https://www.nature.com/articles/nature07675
Tässä on selitetty hyvin seikkaperäisesti, miksi maapallon vuosittainen korkein keskilämpötila on heinäkuussa, vaikka aurinko on silloin kauimpana maasta (ja auringon TSI siksi alempi kuin tammikuun perihelissä):
https://www.spaceweather.com/glossary/perihelion.htm
Mainitaan myös se seikka, että Keplerin toinen laki toimii pohjoisen pallonpuoliskon hyväksi: Pohjoisen pallonpuoliskon kesä on 2-3 vuorokautta pidempi kuin eteläisen pallonpuoliskon kesä, koska planeetat liikkuvat radallaan hitaammin aphelissa, eli silloin kuin etäisyys kierrettävään tähteen on suurin.
Tässä vielä asia pähkinänkuoressa, ja ihan vaan Wikipedista kopioituna ja suomeksi. Tässä käy ilmi Auringon TSI:n vuosittaisen vaihtelun häviäminen muille, ilmakehän lämpötilaan voimakkaammin vaikuttavien tekijöiden vaikutukselle:
”Tammikuun alussa Maa on Aurinkoa lähinnä (radan periheli) ja heinäkuun alussa kauimpana (radan apheli). Keskimäärin koko Maan vastaanottaman Auringon säteilyn määrä on aphelissa noin 7 % pienempi kuin perihelissä.[2]
Maa on kuitenkin lämpimämpi sen ollessa kauimpana aphelissa: koko Maan keskilämpötila on noin 2,3 °C astetta korkeampi kuin perihelissä. Tämä johtuu siitä, että Maan pohjoisella pallonpuoliskolla, joka on aphelissa kääntyneenä kohti Aurinkoa, on enemmän maata kuin merta. Mantereet lämpiävät helpommin kuin vesi, koska niillä on pienempi lämpökapasiteetti kuin vedellä.[2] Tämä tarkoittaa sitä, että pohjoisella pallonpuoliskolla on lämpimämpi kesä kuin eteläisellä pallonpuoliskolla. Vastaavasti pohjoisessa on kylmempi talvi kuin etelässä, koska mantereet luovuttavat nopeammin lämpöä kuin meret. Tämän vuoksi pohjoispuoliskon lämpötilanvaihtelut ovat eteläpuoliskon lämpötilanvaihteluja suuremmat.[3]”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuodenaika
”Kirjoituksesi perusteella olet sitä mieltä, että näillä ihmisillä ei ole edellytyksiä tehdä tieteellistä tutkimustyötä.”
Olet väärässä. Olen sitä mieltä että heillä on oikein hyvät edellytykset tehdä tieteellistä tutkimustyötä. Kuten myös kaikilla muillakin uskovaisilla ihmisillä, jotka eivät kysele vinkkejä tieteelliselle tutkimustyölleen netissä pyöriviltä tieteenvastaisilta matalaotsilta ja diletanteilta.
”Se on kyllä ällistyttävän typerä väite.”
Tottakai olisi, jos sellaisen olisi joku tehnyt. Nyt sinä keksit sen omasta päästäsi. Tuollaista argumentaatiovirhettä kutsutaan olkiukoksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Huomautan myös että mainitsemaasi ilmastoalarmismiin (eli tulevalla kylmyydellä pelotteluun) ovat syyllistyneet esim. Uudessa Suomessa huomattavasti enemmän ilmastodenialistit, kuten Jyrki Itkonen ja Lasse Hernesniemi.”
Taas tuli Olkiukkotehtaalta sitä itteään…
Yritetään korjaussarjaa.
En ole (enkä usko Itkosenkaan olevan) mikään ilmastoalarmisti. Minä uskon ilmaston ja erityisesti lämpötilan olevan luonnollinen, syklinen tapahtuma.
Mikä mene ylös tulee myös alas: ja olemme astumassa/astuneet juuri alas-vaiheeseen.
Vähän aikaa sitten Olkiukko meuhkasi, ettei koskaan ole ollut niin kuuma kuin on nyt; taisi liittyä Sodankylän historiallisiin lämpötilasarjoihin.
Yllättäen ILT kertoikin, että ollaan hellepäivissä kohta vuoden 1937 tasolla.
https://yle.fi/a/3-5170883
Välillä on siis ollut viileämpää.
Tulevalla kylmyydellä pelotteluun (AMOC virtaus pysähtyy) on osallistunut aivan muut tahot. Esim. YLE: https://yle.fi/a/74-20107311 .
Pohjois Atlantin meriviroissa on toki tapahtunut muutoksia, mutta niille löytyy aivan looginen selitys, joka ei liity mitenkään ihmisraukkaan.
Tähänkin palataan aivan pian.
Eikä Copernicus vastannut tähän dilemmaan, minkä Ollila esitti:
”Maapallon on lähimpänä aurinkoa tammikuussa ja sen vuoksi maapallon saama brutto säteilymäärä 352 W/m2 on noin 22 W/m2 suurempi kuin kesäkuussa”.
Ilmoita asiaton viesti
Pelottelu AMOC:n pysähtymisestä on käsittämätöntä ja kertoo siitä, ettei oikeasti ymmärretä mikä sitä pyörittää.
Aivan samanlainen juttu, kuin joku kertoisi tuulien tyyntyvän ja myrskyjen loppuvan…
Kyllä tuulet tyyntyvät heti kun ilman tiheys pysyy vakiona lämpötilasta ja kosteuden muutoksista huolimatta, saman pätiessä merivirtoihin. Heti kun lämpötila lakkaa vaikuttamasta veden tiheyteen suolaisuuden ohella.
Viimeisen vaatimuksen ollessa se, että maapallon pyöriminen lakkaa…
Eipä taida ihminen pystyä vaikuttamaan tähän viimeiseen vaatimukseen?!
Ilmoita asiaton viesti
Käsittämätöntä tässä on, kuinka heppoisilla argumenteilla sivuutetaan se tieto, mitä tieteellinen tutkimus yrittää meille kertoa. Eikä kyseessä ole pelottelu vaan tapahtuma, jolle yritetään arvioida todennäköisyys. Ja koska tapahtuma olisi seurauksiltaan erittäin merkittävä, kannattaa se pyrkiä välttämään, vaikka todennäköisyys olisikin alle 100%.
AMOC-kierrossa siis lämmintä pintavettä kulkeutuu pohjoiseen. Jäähtyessään tuo vesi painuu syvyyksiin. Nyt sitten lämpenevässä maailmassa ja Grönlannin sulaessa tuolla virralla voikin olla edessään kevyttä, vähäsuolaista pintavettä. Tämän seurauksena AMOC-vesi voi painua pinnan alle. Maapallo toki jatkaa pyörimistään.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun se Grönlanti ei sula yhtään enempää kesäisin kun ennenkään.
http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20240904.png
Ilmoita asiaton viesti
On se sääli että tutkijat eivät lue Puheenvuoroa, täällä kun on kaikki maailman viisaus.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö että toi Polar Portal valehtelee?
Ilmoita asiaton viesti
Polar Portal ei valehtele. Se joka väittää että Grönlanti ei olisi sulamassa, tekee niin. ”The surface mass balance is NOT identical to the TOTAL mass balance ”
Ilmoita asiaton viesti
Jep, kyllä se alkaa sulamaan taas ~puolen vuoden päästä niin riittää sullakin panikoitavaa. Siitä huolimatta että kesällä sulaa niin massa seuraa nöyrästi 1981-2010 keskiarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta kun se Grönlanti ei sula yhtään enempää kesäisin kun ennenkään.”
NASA:n mukaan Grönlanti on vuodesta 2002 menettänyt keskiarvona yli 250 gigatonnia jäätä vuosittain. Toinen kuva:
https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/?intent=121
Kyllä pitää olla melkoinen fakiiiri elääkseen todellisuutta, jossa Grönlannin jäätikkö ei muka pienene. Mutta onnistuuhan se, umpidenialistilta.
Tuossa tuoretta tutkimustietoa siitä miten kasvillisuus valtaa alaa samalla kun jäätiköt vetäytyvät:
https://phys.org/news/2024-02-greenland-ice-sheet-vegetation-major.html#google_vignette
Tuossa tuoretta tutkimustietoa siitä että sulaminen on ollut 20% nopeampaa kuin aiemmin on arvioitu:
https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/17/greenland-losing-30m-tonnes-of-ice-an-hour-study-reveals
Mutta eipä siinä, Lehtinen. Jatka niiden piikkien tuijottelua.
Ilmoita asiaton viesti
”Jäähtyessään tuo vesi painuu syvyyksiin”
On osatotuus.
Vaikuttavampi tekijä on jäänmuodostuminen merivedestä.
Jään suolapitoisuus on matala, jolloin jään alla oleva vesi on suolaista ja viileää, mutta ei jäädy johtuen suolapitoisuudesta.
Tämä kylmä ja painava vesi painuu pohjalle.
Toisin sanoen, AMOC voi heikentyä:
– jäämeri ei jäähdy koskaan
– jäämeri ei sula koskaan
Eli Arktisen jääpeitteen vuotuinen vaihtelu on jättimäinen suola pumppu.
Ilmoita asiaton viesti
#”Käsittämätöntä tässä on, kuinka heppoisilla argumenteilla sivuutetaan se tieto, mitä tieteellinen tutkimus yrittää meille kertoa. Eikä kyseessä ole pelottelu vaan tapahtuma, jolle yritetään arvioida todennäköisyys. Ja koska tapahtuma olisi seurauksiltaan erittäin merkittävä, kannattaa se pyrkiä välttämään, vaikka todennäköisyys olisikin alle 100%.”#
Kyseessä on mallinnus, eikä ns. mittaustuloksiin perustuva tutkimus ja olettamus mittauksista.
Jos mallille syöttää pazkaa sisään, tulos on pazkaa ulos!
Kannattaa muistaa, että AMOC-kierron massavirta on 99% vähintään enemmän, kuin telluksen suurimman joen virtaus on suistossaan…
#”AMOC-kierrossa siis lämmintä pintavettä kulkeutuu pohjoiseen. Jäähtyessään tuo vesi painuu syvyyksiin. Nyt sitten lämpenevässä maailmassa ja Grönlannin sulaessa tuolla virralla voikin olla edessään kevyttä, vähäsuolaista pintavettä. Tämän seurauksena AMOC-vesi voi painua pinnan alle. Maapallo toki jatkaa pyörimistään. ”#
Jokainen perus-fysiikkaa osaava ja ymmärtävä tietää sen, että telluksen merien lämmin vesi menee kohti kylmempää, eikä suunnalla ole väliä (etelä tai pohjois-napa). Sama ilmiö esiintyy jopa kattilassa kun se lämpenee keskeltä, olipa neste sitten mitä tahansa elohopeasta nestevetyyn.
Telluksen pyöriminen ja coriolis-ilmiö määrittävät minne mennään veden osalta, geologiasta puhumattakaan.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Coriolis-ilmi%C3%B6
Geologia muuttuu hitaasti, mutta merivirtojen takana olevat perus-fysiikan ilmiöit eivät koskaan, vaikka geologia niihin vaikuttaakin.
Omituista ajattelua, että koko ympäristömme olisi konservoituna johonkin olotilaan ikuisesti!
Tellus on kuitenkin rauta hidasteinen fissio-reaktori, jonka ydin on sula ja pysyy sellaisena pidempään, kuin se, että auringon joutsenlaulun loppuhuipennus saavuttaa sen tason, että nisäkkäiden elämä muuttuu mahdottomaksi tällä planeetalla ja meret haihtuvat…
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai se on mallinnus. Empiriaa saadaan paleoklimatologiasta, joka viittaa siihen että samanlainen ilmiö on tapahtunut viimeisen jääkauden loppuvaiheilla. Ja nythän meneillään on koe, joka osoittaa, vastaako mallinnus todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tiede -lehdestä tieteellisen osaamisensa ammentava pseudotietelijä Niemelä taas vaudissa. Myös sinulle suosittelen ensin tutustumaan siihen, miksi jotkut tieteilijät ennustelevat Golfvirran hidastuvan. Sillä tavalla et tulisi kysymättä ja pyytämättä mainostaneeksi, kuinka vähän asiasta tiedät.
Pieni vinkki: Ei AMOC-kierron hyytymistä tuulien muutoksilla perustella, vaan aivan muilla asioilla.
”Viimeisen vaatimuksen ollessa se, että maapallon pyöriminen lakkaa…”
Jaa niin kuka tuollaista muka ”vaatii”? No ei tietenkään kukaan. Niemelästä on vain niin kauhean kiva hakkailla itse kyhäilemiään olkiukkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi niemelä sentään lukee tieteellisiä julkaisuja, eikä luota pelkkiin uutisiin ja muuhun vastaavaan tiedottamiseen.
Mutta nikkilällä luetun ymmärrys on edelleen ”hitusen” heikoissa kantimissa.
En missään vaiheessa väittänyt, että tuulilla on merkitystä valtamerien merivirtoihin. AMOC-kierto ennemminkin vaikuttaa tuuliin kuin toisinpäin.
Jollain suomenlahdella asia on vähän toisin, kuten järvilläkin, mutta ne ovatkin niin matalia ja luonnolliset virtaukset ovat heikkoja. Tuulilla on vaikutusta merissä enintään niin syvällä, kuin auringon valo yltää, eli harppauskerros on noin 200m syvyydessä, jonka alapuolella meri ”elää” aivan omaa elämäänsä vailla vaikutusta pinnalla tapahtuvista asioista.
Mittakaavaa voi miettiä siten, että kaikkien jokien virtaama valtamereen on noin 1% prosentin verran termohaliini-kierron virtauksista.
Jo pelkkä telluksen pyöriminen kehittää meriin virtauksia ja merenpohjan geologia muokkaa niitä.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Thermohaline_Circulation_using_Improved_Flow_Field.ogv
Ilmoita asiaton viesti
”En ole (enkä usko Itkosenkaan olevan) mikään ilmastoalarmisti. Minä uskon ilmaston ja erityisesti lämpötilan olevan luonnollinen, syklinen tapahtuma.
Mikä mene ylös tulee myös alas: ja olemme astumassa/astuneet juuri alas-vaiheeseen.”
Kylmyydellä pelottelua, eri sanoin.
Se mikä sinulta jää tottakai alarmistina kertomatta, on se että viileämmän jarruvaiheen jälkeen tulee taas lämmin jakso, jolloin lämpötilat todennäköisesti kipuavat edellistä lämmintä jaksoa korkeammalle. Ei alarmisti sellaista voi tietenkään myöntää, koska kylmä tulee ihan kohta. Itkosella (ja Putkisella) tuohon liitetään sähkön loppuminen, Suomen jäätyminen ja lastenlasten kannibalismi, kun ruoka loppuu. En väitä että sinä ja Putkinen olisitte yhtä sekaisin kuin Itkonen, olette vain samalla puolella veisaamassa samaa varoitusvirttä.
”Vähän aikaa sitten Olkiukko meuhkasi, ettei koskaan ole ollut niin kuuma kuin on nyt; taisi liittyä Sodankylän historiallisiin lämpötilasarjoihin.
Yllättäen ILT kertoikin, että ollaan hellepäivissä kohta vuoden 1937 tasolla.
https://yle.fi/a/3-5170883
Välillä on siis ollut viileämpää.”
Lasse on päällisin puolin aikuinen ihminen, mutta ei näytä ymmärtävän mikä ero on pitkän ajan (10-30 vuoden) keskilämpötilalla ja hellepäivien määrällä. ITL mainitsi yhden KESÄN keskilämpötilan, jossa tänä vuonna päästiin samaan kuin vuonna 1937 (Huom, ei edes koko vuoden keskilämpötilassa. Vuoden 2024 keskilämpötilaa emme tässä vaiheessa tietysti edes tiedä). Hellepäiviä tuli tänä vuonna enemmän kuin edellinen ennätys, joka oli vuodelta 2002. Ennätys rikkoutui tänään, ja lisäpäiviä ennätykseen tulee hyvinkin mahdollisesti jo lähipäivinä. Tuota asiaa ei sinun linkkaamasi ( https://yle.fi/a/3-5170883 ) juttu tiennyt, koska se oli vuodelta 1999.
Näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että denialistit hourivat 1930-luvun olleen lämpimämpi kuin 2000-luvun keskilämpöila. Ei ole ollut, ei Suomessa eikä muuallakaan maailmassa.
Tästä aiheesta keskustelua mm. täällä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/yhta-lamminta-kuin-vuonna-1937/
Tästä linkistä pääsee katsomaan globaalin lämpötilan kehitystä pitkältä ajalta (1930-luvulla on ollut huomattavasti viileämpää kuin 2000-luvulla): https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/yhta-lamminta-kuin-vuonna-1937/#comment-4208465
Ja tästä linkistä pääsee katsomaan, mitkä olivat 10 vuoden keskiarvolämpötilat Helsingissä ja Sodankylässä vuosina 1931-40 ja 2011-2020: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/yhta-lamminta-kuin-vuonna-1937/#comment-4208518
2010-luvulla on ollut molemmilla paikkakunnilla lämpimämpää kuin 1930-luvulla.
”Eikä Copernicus vastannut tähän dilemmaan, minkä Ollila esitti:
”Maapallon on lähimpänä aurinkoa tammikuussa ja sen vuoksi maapallon saama brutto säteilymäärä 352 W/m2 on noin 22 W/m2 suurempi kuin kesäkuussa”.”
On siihen tiede esittänyt vastauksen. Tietäisit sen, jos sinua kiinnostaisi enemmän tieteellinen tieto kuin pseodotieteelliset höpösivustot ja astrologia.
Ilmoita asiaton viesti
”On siihen tiede esittänyt vastauksen”.
Joka on mikä?
Ilmoita asiaton viesti
”Joka on mikä?”
Totean uudelleen: tietäisit sen, jos sinua kiinnostaisi tieteellinen tieto.
Ilmoita asiaton viesti
Maan säteilyenergia ja lämpötila kulkevat vuositasolla eri tahdissa. Tämä ilmiö johtuu siitä, että vaikka Maa saa auringosta tasaisesti säteilyenergiaa ympäri vuoden, lämpötila ei seuraa tätä suoraan, vaan siihen vaikuttavat myös muut tekijät kuten meret, ilmakehä ja maaperän ominaisuudet. Esimerkiksi meret varastoivat lämpöä ja luovuttavat sitä hitaasti, mikä aiheuttaa viiveen säteilyenergian määrän ja lämpötilan nousun tai laskun välillä. Tästä syystä korkeimmat keskilämpötilat voivat esiintyä viiveellä sen jälkeen, kun auringon säteilyenergia on ollut suurimmillaan.
Ei tämä sen ihmeellisempää ole. Muut selitykset ovat täyttä puppua. Matemaattisfysikaalinen malli ei ole sen monimutkaisempi.
Mikäli malli tuottaa blogistille vaikeuksia, voin sen toki myös esittää vaikkapa seuraavassa puheenvuorossani.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä jännityksellä odotan, kuinka Sinivirta esittää mallin lukuarvoin. Hahaaaa!
Ilmoita asiaton viesti
Se riittää vastaukseksi, kun puheenvuorossani (alla) esitettämiini yhtälöihin antaa ne numeroarvot.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/telluksen-sateilyenergia-ja-lampotila-kulkevat-vuositasolla-eri-tahdissa-matemaattisfysikaalinen-malli/
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan odota sitä, että julkaiset mallin lukuarvoin.
Blogisi on differentiaaliyhtälöistä höpelöityneen täysin turha esitys.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä, kuinka joitakuita voi harmittaa se, etteivät he osaa matemaattista analyysiä, vaan he osoittavat osaamistaan menemällä jatkuvasti henkilöön. No ei sillä sinänsä ole mitään vaikutusta, paitsi ehkä sen esittäjän psyykkeeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suuruuden hullukin vielä. Yksikään blogisi ei ole ollut tieteellisesti merkittävä.
Ilmoita asiaton viesti
Yksinkertaisesti syynä on suola/lämpökierto joka siirtää viiveellisesti vaihtelevia energiamääriä eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle pallonpuoliskolle. Nämä viiveet jotka ovat helposti vuosikymmenisiä ja jopa vuosisataisia eivät silti siirrä energiaa puolivuotisjaolla vaan aurinko porottaessaan voimakkaimmillaan aina pohjoisen kesällä pääsee voimistamaan meren lämpenemistä säteillen lisää energiaa mereen kun alapilvisyys on valmiiksi ohentunut merestä tulevan korkean energiamäärän vuoksi jolloin myös säteilymäärä avaruuteen kasvaa.
Mikäli energiamäärä merestä on alhainen pysyy pilvipeite paksumpana ja myöskin avaruuteen säteilevä energiamäärä on alhainen.
Mallintaminen ei sitten olekaan yksioikoinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsis.
Kyse on vuosittain tapahtuvasta, samalla tavalla toistuvasta ilmiöstä:
https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/?dm_id=world
Maapallon keskilämpötila on korkeimmillaan kesäkuukausina, jolloin Aurinko lämmittää pohjoisen pallonpuoliskon maa-alueita. Samaan aikaan eteläisen pallonpuoliskon meret luovuttavat viiveellä sitä lämpöä, joka on varastoitunut niihin talvikuukausina, eli eteläisen pallonpuoliskon lämpimimpään aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Et ota huomioon että pohjoisen maa-alueet heijastavat suuren osan energiasta takaisin avaruuteen kun taas meret heijastavat vain pienen osan. Pohjoinen puoli lämpenee siis maapallon eteläpuoliskon meriin sitoutuneella energialla joka siirtyy vähitellen pohjoiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsis.
Ilmoita asiaton viesti
Salmiselle ja Nikkilälle. Tällä kertaa Nikkilä on oikeassa. Kysehän on joka vuosi lähes samanlaisen toistuvasta ilmiöstä. Kuvasta 4 näkyy, että auringosta kotoisin oleva auringonsäteilyn absorptio (ASR) vaihtelee voimakkaasti molemmilla pallonpuoliskoilla kuukausitasolla noin välillä 150 – 330 W/m2, mutta globaalilla tasolla kuukausittainen vaihteluväli onkin vain luokkaa 16 W/m2.
Näyttää siltä, että vain harva on ymmärtänyt, että minkälaisen haasteen (vaikeuden) tämä asettaa ilmastomalleille, joiden pitää laskea vaikkapa kuukausittainen pallonpuoliskon lämpötila näillä lähtötiedoilla. Siinä ei CO2:n pitoisuuksilla ole mitään vaikutusta vuositasolla.
ASR:n vaihtelussa albedolla ja pilvisyydellä on ratkaiseva merkitys, mutta en esittänyt kirjoituksessani tätä tietoa. Eteläisen pallonpuoliskon pilvisyys vaihtelee välillä 68-74 % ja pohjoisen pallonpuoliskon pilvisyys välillä 60-68 %. ASR seuraa erittäin hyvin pilvisyyden muutoksia vuositasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo Nikkilä siinä oikeassa että kyseessä on säännöllisesti toimiva ilmiö, mutta koska kuvasta 4 voi selkeästi havaita että eteläinen pallonpuolisko absorboi energiaa enemmän suuremmasta pilvisyydestä huolimatta kuin pohjoinen ja kuvasta 5 voi havaita että pohjoinen taas säteilee konaisuudessaan enemmän kuin eteläinen puolisko niin voi kysyä että mihin se energia häviää sieltä etelästä ja mistä pohjoinen saa säteiltävää?
Kyllä se vaan kovin näyttäisi siltä että energia siirtyy eteläiseltä puoliskolta pohjoiseen jossa se vaikuttaa pilvisyyttä vähentävästi ja nostaa pohjoisen puoliskon lämpötiloja. Onhan pohjoisellakin puoliskolla omia energiansiirtoja jotka myös vähentävät pilvisyyttä mutta kuitenkin osa energiasta on peräisin etelästä.
Ilmoita asiaton viesti
Salmiselle. Erittäin hyvin kuvasit sitä ongelmaa, mistä tässä on kysymys. Olit vissiin ensimmäinen, joka hieman katsoi käyriä ja mitä ne kertovat.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa kuvassa 5 sitten vuoden 2023 jo pohjoisen kevätpuolelta (huhtikuu?) alkava eteläpuolen säteilytason nousu näyttäisi myös olevan poikkeuksellista muihin vuosiin verraten. Viittaisi El Nino ilmiön alkuun ja mielestäni korreloi hyvin merenpinnan lämpenemisen kanssa ENSO:n lähtöpaikassa Perun rannikolla. https://climatereanalyzer.org/clim/daily_maps/?dm_id=world-wt3&wm_id=sstanom&year=2023
Säteilymäärä (energiamäärä?) siis näyttäisi nousevan jo huomattavasti ennen ilmiön alkua ja ilmiö näyttäisi ”räjähtävän” vasta kun aurinko palaa pohjoiselta puoliskolta päiväntasaajan paikkeille lämmittämään syyspäiväntasauksen aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
https://vigilantnews.com/post/new-research-shatters-the-climate-change-myth/?fbclid=IwY2xjawFGTD9leHRuA2FlbQIxMAABHcR5jxcnjZmrSDAuZleE3HghUBwkEL-7aUiR1kogq1RymxWLGAUrizQXpw_aem_MWTl4oydrASeteYzWVGZtw
https://dailytelegraph.co.nz/news/watch-peer-reviewed-studies-confirm-climate-emergency-is-no-longer-settled-science/?fbclid=IwY2xjawFGS_JleHRuA2FlbQIxMAABHfrBGCS-rbehGEHNe_IsP790ENEZrWcVVpP34LwaNeEEkNYlnneTzmqDSQ_aem_-stbkvkjtYww53JZvtRosg
Kommentteja?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan väärät lähteet tms estää kommentoinnin.
40% johtuu kaupungistumisesta ja loput Auringosta, ei jää hiilarille enää mitään osaa ja se pelottaa uskovaisia.
Ilmoita asiaton viesti
”40% johtuu kaupungistumisesta”
Jaa niin esim. Suomen ilmaston lämpeneminen? Kyllä täytyy ihmisen olla ihan erikoisen lahjakkaalla tavalla kätilön tiputtama luullakseen että 40% Suomen säähavaintoasemista sijaitsee lentokentillä ja/tai kaupungeissa.
Tuossa nuo Ilmatieteenlaitoksen noin 200 säähavaintoasemaa on listattuna. Kun klikkaa aseman kohdalla olevaa sinistä i-kirjainta, saa kuvauksen aseman sijainnista.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/havaintoasemat?filterKey=groups&filterQuery=s%C3%A4%C3%A4
Viisi ensimmäistä asemaa listassa:
”Alajärvi Möksy: Melko avoin piha-puutarha pienen pellon laidalla. Asema sijaitsee Suomenselän ylängöllä, ympäristö on pääosin nevaa, joka on nykyisin suurelta osin ojitettua. Paikoitellen kangasselänteitä sekä drumliinimäkiä. Alajärven taajama on lounaassa 24 km päässä. Lämpötilaltaan edustava asema.”
”Asikkala Pulkkilanharju: Asema sijaitsee kapealla harjulla, jonka ympärillä Päijänteen vesistö. Manner sijaitsee lähimpänä lounaan puolella, n. 0,5-1 km päässä asemasta. Kauimpana manner on luoteessa ja kaakossa, yli 5 km päässä. Harju ja sen puut heikentävät tuulta etelä-lounaasta ja pohjois-koillisesta huomattavasti.”
”Enontekiö Kilpisjärvi Saana: Asema sijaitsee noin 500 m ympäristöään korkeamman tunturin lakipaljakalla (1001 m mpy). Aseman ympäristö on laajaa tunturipaljakkaa 600-1000 m mpy ja paikoitellen matalammalla laaksoissa kasvaa tunturikoivikkoa. Aseman länsipuolella 2 km päässä on Kilpisjärven jokilaakso (n. 500 m mpy). Aseman tuulta mitataan 33 metrin korkeudessa. Aseman lämpötila- ja kosteusanturit sijaitsevat välittömästi rakennuksen ulkopuolella.”
”Enontekiö Kilpisjärvi kyläkeskus: Asema sijaitsee tunturikoivikossa Saanatunturin loivalla lounaaseen viettävällä alarinteellä, n. 4,5 km päässä Kilpisjärven luontokeskuksesta. Kilpisjärven rantaan on asemalta matkaa n. 120 m. Edustaa Kilpisjärven ranta-alueiden ilmastoa. Asemalla mitataan tuulta 17 m korkeudella.”
”Enontekiö Näkkälä: Asema sijaitsee tunturiylängöllä järvi-jokilaaksossa (375 m mpy). Jokilaaksoa ympäröivät useat tunturit, joista korkein on Jierstivaara (647 m). Alavilla paikoilla on laajoja suoalueita. Aseman lähiympäristössä kasvaa tunturikoivuja ja varvikkoa. Näkkäläjärvi sijaitsee idässä noin 200 m päässä. Asemalla mitataan tuulta 24 m korkeudella.”
”ei jää hiilarille enää mitään osaa ja se pelottaa uskovaisia.”
Sinulla on nyt tässä käynyt iso väärinkäsitys. Uskovaiset ihmiset ovat niitä, jotka kieltävät tieteellisen tiedon, koska haluavat uskoa toisin. Sellaiset ihmiset kuten sinä.
Ilmoita asiaton viesti
Meret hiilidioksidin lähteenä on debunkattu moneen kertaan. Meret toimivat kokonaisuutena hiilinieluna, eivät hiilen lähteenä.
Toinen linkki ei aukea, koska ”sivu on huollossa”.
Ilmoita asiaton viesti
#”Meret hiilidioksidin lähteenä on debunkattu moneen kertaan. Meret toimivat kokonaisuutena hiilinieluna, eivät hiilen lähteenä. ”
Debunkkausta en tunne, mutta debukkauksen kylläkin.
Jos meret olisivat pelkästään hiilinielu, niin mistähän se hiilen di-oksidi ilmakehässä on kotoisin? Tulivuoristako? Vaiko pelkkiä ihmisen tekemisiä?
Meret eivät voi olla pelkkä nielu, sillä jossain on täytynyt olla myös lähde, koska fotosynteesi on perustunut samoille periaatteille jo parisen miljardia vuotta, joten ihminen on päässyt vaikuttamaan asiaan vasta muutaman vuosituhannen verran…
Ilmoita asiaton viesti
”Meret eivät voi olla pelkkä nielu, sillä jossain on täytynyt olla myös lähde.. ”
Olkiukkoilu on taitolaji, ja täytyy myöntää että siinä olet erittäin lahjakas.
Missä kohtaa väitin, että meret pelkästään sitovat hiiltä, eivätkä vapauta sitä yhtään?
En missään. Ja sehän tarkoittaa sitä että sinä Niemelä olet syyllistynyt taas helmasyntiisi: luulevaisuuteen ja sitä seuraavaan täysin jonninjoutavaan truismien esitelmöintiin.
Niin kuin minä en biologina muka ymmärtäisi, miten hiili maapallolla kiertää. Älä opeta isääsi pissaamaan.
Fakta: Merivesien pH laskee.
Kysymys: Johtuuko tämä merivesien pH-arvon laskeminen siitä että…
a) merivesiin imeytyy ilmakehästä ENEMMÄN hiilidioksidia kuin mitä niistä ilmakehään vapautuu
vai
b) merivesiin imeytyy ilmakehästä VÄHEMMÄN hiilidioksidia kuin mitä niistä ilmakehään vapautuu?
Mieti, mieti, mieti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se ulkoukkoilu menee nikkilän piikkiin.
Meristä me tiedämme edelleen niin vähän, että koen myötä häpeää aina kun joku sanoo tietävänsä niistä.
”Meret happamoituvat” on varsinaista älyllistä epärehellisyyttä tai ymmärtämättömyyttä.
Merien ph laskee on fakta, mutta ompas huima ph:n lasku! Ph on laskenut copernikuksen mittaushistorian aikana jopa huimat 0,06 yksikköä!
Copernikuksen mukaan piilevätkään eivät pysty muodostamaan kuoriaan niin hyvin kuin aikaisemmin
Mutta meri on edelleen reilusti emäksisyyden puolella. Merivedestä ei voi tulla edes neutraalia (ph 7), millään aikavälillä, sillä maailmassa ei ole niin paljon hiilen di-oksidia missään!
Mainitakseni, hiilihappo on niin heikko happo, ettei sitä voi verrata varsinaisiin happohin, kuten typpihappo, rikkihappo, suolahappo jne…
Lainaampa wikipediaa tähän:
”Merien pintavesien happamuuden on arvioitu lisääntyneen 8,179:stä 8,104:ään (–0,075) aikavälillä 1751–1994.[3] Meriveden odotetaan happamoituvan entisestään 7,949:ään (–0,230) vuoteen 2050 mennessä ja 7,824:ään (–0,355) vuoteen 2100 mennessä.[4] Tämä vastaisi 100–150 % kasvua vetyionipitoisuudessa. Merien happamuuden muutoksista palautuminen kestää tuhansia vuosia. ”
Viimeinen lause lainauksesta on melkoinen spekulaatio, jolle ei oikeasti ole mitään todellista tietoa takana, kuten ei myöskään tuolla happamoitumis nopeudelle.
Hiilihappo muuten hajoaa veden vaikutuksesta hiilidioksidiksi ja vedeksi. Joten se ”happamoituminen” on vähän siinä ja hänessä.
Nikkilä väittää tuntevansa hiilenkierron biologina, mutta mitenkäs geologinen puoli?
https://tekniikanmaailma.fi/hiilimalleista-puuttuu-valtavan-merkittava-tekija-tutkijat-havaitsivat-muinaisista-kivista-vapautuu-yhta-paljon-hiilta-kuin-tulivuorista/
Tosin tähänkin pitää mainita se, että suurin osa tulivuorista on vedenalaisia ja niiden pössäyksistä emme tiedä käytännössä mitään. Puhumattakaan mustista savuttajista ja vaikkapa atlantin keskiselänteen repeämästä ja sen päästöistä, koska ne tapahtuvat noin 4000 metrin syvyydessä, joten niitä on äärimmäisen vaikeaa tutkia.
Kysymykseesi vastaus on henryn laki. Joka muuten koskee kaikkia kaasuja.
Ilmoita asiaton viesti
Missä kohtaa puhuin ”merien happamoitumisesta”? Puhuin merien pH arvon laskusta.
Olet säälittävä olkiukon hakkaaja, etkä näimmä muuksi muutu.
Lässytit taas tuttuun tapaan jonninjoutuvia truismeja asian vierestä, mutta et saanut vastattua yksinkertaiseen kysymykseen.
Olet säälittävä tapaus, Nieminen.
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilän kannattaisi opetella lukemaan tai yrittää edes ymmärtää lukemansa!!! Liekö liikaa vaadittu?
Tai edes lukea, ennenkuin kärkäät sormet menevät näppäimistölle…
Etkä edes ymmärtänyt vastaustani, koska se menee osaamisesi ydinalueen ulkopuolelle ja rajusti!
Meri on nielu siellä, missä henryn lain mukainen tasapainotila ei ole saavutettu ja lähde sen ulkopuolella.
Kuten viittasin, merissä tapahtuu geologista toimintaa, josta biologilla ei ole harmainta aavistustakaan, joten voit jatkaa niiden olkinukkien mätkimistä ihan keskenäsi.
Minusta on pelottavaa, että kansankynttilä on varustettu noin puutteellisilla tiedoilla, mutta sitäkin tökerömmällä asenteella!
Ilmoita asiaton viesti
Nyt menee veikkailuksi, mutta kun albedoa ei mainita, niin mainitsen sen nyt. Kun aurinko paistaa etelämantereelle, sinne tulee enemmän auringonvaloa kuin pohjoiselle pallonpuoliskolle (lisäys: vastaavan kokoiselle alueelle) kesällä. Silti se on kylmempää aikaa globaalisti tarkastellen, siis eteläpuoliskon kesäaika. Etelämantereen valon heijastuskyky on kesäaikaankin täydellistä, mutta pohjoisessa talviaikaan huipussaan (muttei täydellistä). Eli ratkaisua ei voi löytää pelkästään pitkäaaltoisesta säteilystä. Tietenkin sitten pohjoisen pallonpuoliskon kesä on pääosin lumeton, jolloin absorptio on hyvää tasoa ja tämäkin vaikuttaa, kuten meret ja vaikka mitkä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvan 4 mukaan ASR eli auringonsäteilyn absorptio on hyvin tiedossa pallonpuoliskoittain. Siellä on taustalla pilvisyyden ja albedon vaikutus.
Ilmoita asiaton viesti
No, veikkasin väärin. Etelämantereen heijastuskyvyn osuus siis jää pieneksi. Lyhenteet eivät oikein pysy hatarassa päässä ja ”maapallon saama auringonsäteilyn määrä” voisi olla osuva säteily, eikä absorboima säteily.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaan nyt kommenttien jälkeen, että en osannut kuvata tilannetta tarpeeksi hyvin. Esimerkiksi Nikkilä on kommentoinut ja väittänyt, että tottakai ilmastonmuutostiede on kuvannut ja laskenut näitä pallonpuoliskon lämpötilan muutoksia kuukausitasolla perustuen auringonsäteilyn absorption suuriin kuukausittaisiin muutoksiin. Olen vakuuttunut, että ei ole tehty näin.
Miksi ilmastonmuutostiede ei ole tehnyt niin? Sen vuoksi, että ilmastonmuutostiedettä on kiinnostanut vain ne tavattoman pienet muutokset, jotka tapahtuvat globaalitasolla vuosittain ja miten globaalitasolla esimerkiksi lämpötila käyttäytyy. Mitkä ovat ne ajavat voimat, joista silloin puhutaan? Esimerkiksi CO2:n säteilypakote on IPCC:n mukaan ollut n. 0,032 W/m2 vuonna 2023.
Kun käsitellään vuositason säteilypakotteen muutoksia pallonpuoliskoittain, niin auringosta tuleva säteilypakote vaihtelee välillä 150 — 330 W/m2. Puhutaan siis aivan eri kertaluokan asioista eli 10 000 kertaa suuremmista voimista. Ei ilmastonmuutostiedettä kiinnosta, mitä tapahtuu vuositasolla eri pallon puoliskoillla. Sitä kiinnostaa ne tavattoman pienet muutokset, joita tapahtuu globaalitasolla.
Olette ehkä huomannu, että henkilö, joka todella tuntee tietokonepohjaiset ilmastomallit ja mitä niillä voidaan tehdä, on ollut hiljaa. Laaksolta ei ole tullut yhtään kommenttia.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi Nikkilä on kommentoinut ja väittänyt, että tottakai ilmastonmuutostiede on kuvannut ja laskenut näitä pallonpuoliskon lämpötilan muutoksia kuukausitasolla perustuen auringonsäteilyn absorption suuriin kuukausittaisiin muutoksiin. Olen vakuuttunut, että ei ole tehty näin.”
Missä muka olen väittänyt ”ilmastotieteen kuvanneen ja laskenee näitä pallonpuoliskon lämpötilan muutoksia kuukausitasolla perustuen auringonsäteilyn absoption kuukausittaisiin muutoksiin”?
Tottakai, jälleen kerran, olet hyvin vakuuttunut että ”ei ole tehty näin”, koska en ole koskaan väittänyt sitä mitä sinä tuossa edellä höpötät. Mistä ihmeestä sinä tuon harhan tähän oikein kiskaisit?
Minä olen sinulle yrittänyt rautalangasta vääntää, että ihan ne on fyysikot ja maantieteilijät jotka voivat päätellä miksi pohjoinen pallonpuolisko lämpenee suurempine maa-aloineen nopeammin kuin eteläinen pallonpuolisko laajoine merialueineen. Meret ottavat ja luovuttavat lämpöä hitaammin kuin maa-alueet. Ei tarvitse kuin osata fysiikan alkeet ymmärtääkseen tuon. Kun tuon asian yhdistää siihen että kesäkuukausina Aurinko paistaa pohjoiselle pallonpuoliskolle jyrkemmällä kulmalla kuin eteläiselle, ymmärtää helposti, miksi maapallon suurin keskilämpötila mitataan vuosittain heinäkuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kirjoitit tästä asiasta eli pallonpuoliskojen matemaattisesta mallinnuksesta: ”Todellisuudessa sinulla ei ole pienintäkään halua hyväksyä tieteellistä selitystä asialle (se on sinulle jo kerrottu), vaan pyrit löytämään asialle oman, ”paremman” selityksen”.
Vastaan, että tästä asiasta ei ole kukaan pystynyt esittämään viitettä tieteelliseen lähteeseen, että asiasta löytyy mallinnus. Verbaalisia selityksiä sitäkin enemmän, jonka itse asiassa kerroin ensimmäisenä. Joku muu tekee olkiukkoja koko ajan.
Ei minua kiinnosta tehdä mallinnusta asiasta, josta on jo toimiva malli. Nikkilä ei ole pystynyt sitä osoittamaan eikä toistaiseksi kukaan mukaan.
Jos joku on viitsinyt lukea läpi näitä Nikkilän kommentteja, niin huomaa, että keskustelu itse asiasta on yhtä mahdotonta kuin Sinivirran kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin kirjoitit tästä asiasta eli pallonpuoliskojen matemaattisesta mallinnuksesta: ”Todellisuudessa sinulla ei ole pienintäkään halua hyväksyä tieteellistä selitystä asialle (se on sinulle jo kerrottu), vaan pyrit löytämään asialle oman, ”paremman” selityksen”.”
Ei Ollila. Minä viittaan tuosaa tieteen antamaan selitykseen siitä, miksi pallonpuoliskot lämpenevät eri tahtia. Siihen, millaista maalitolppien siirtelyä asian suhteen harrastat, kommentoin toisessa viestissä.
Joko olet tutustunut tieteellisiin tutkimuksiin, jotka asiasta sinulle linkkasin? Jos et ole, niin miksi et?
Ilmoita asiaton viesti
”Kun käsitellään vuositason säteilypakotteen muutoksia pallonpuoliskoittain, niin auringosta tuleva säteilypakote vaihtelee välillä 150 — 330 W/m2. Puhutaan siis aivan eri kertaluokan asioista eli 10 000 kertaa suuremmista voimista. Ei ilmastonmuutostiedettä kiinnosta, mitä tapahtuu vuositasolla eri pallon puoliskoillla. Sitä kiinnostaa ne tavattoman pienet muutokset, joita tapahtuu globaalitasolla.”
Lause ”Ilmastotiedettä ei kiinnosta” Ollilan kirjoittamana luetaan näin:
Ollilaa ei oikeasti kiinnosta lainkaan, mitä tiede tuosta asiasta on selvittänyt ja tietää. Ollila hourii, että tiede ei muka tiedä hänen luettelemiaan asioita. Tyypillistä toimintaa kreationistille: luodaan olkiukko, ja hakataan sitten sitä into piukeana, jotta saadaan luotua mielikuva että ”tietää” asiat paremmin kuin joku taho, tässä tapauksessa tiede.
”Olette ehkä huomannu, että henkilö, joka todella tuntee tietokonepohjaiset ilmastomallit ja mitä niillä voidaan tehdä, on ollut hiljaa. Laaksolta ei ole tullut yhtään kommenttia.”
Syy voi olla se, että varsinaisia tieteen tekijöitä kiinnostaa kohtalaisen ohuelti vastata jonninjoutaviin olkiukkoväitteisiisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä asia on ollut täällä esillä jo vuosi sitten.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukkakeskinen/kesakuukausien-lampoennatykset-eivat-ole-ilmastonmuutoksen-aiheuttamia/
Ilmoita asiaton viesti