Vaalivirkailijoiden koronarokotus menee terveydenhuoltohenkilöstön edelle

Hallituksemme on elinkaarensa aikana useaan kertaan julistanut yhteiseurooppalaisten arvojen tärkeyttä ja niiden vaalimista. Tulossa on valtioneuvoston eli hallituksen asetus, että vaalivirkailijat voidaan rokottaa ennen kuntaäänestystä: https://valtioneuvosto.fi/-/1410853/asetusmuutos-vaalivirkailijoiden-rokottaminen-voidaan-aloittaa

Hesarin mielipidesivulla kirjoitti tänään Sonkajärven terveyskeskuksen hammaslääkäri Hannu Hietaniemi asiasta ja kummasteli tällaista päätöstä, koska terveydenhuollon työntekijät eivät ole vielä saaneet koronarokotusta. Hän kertoi, että he eivät ole Ylä-Savon terveyskeskuksissa tehneet hoitovelkaa, vaan hoitaneet asiakkaat normaalisti. Hammaslääkäri ottaa vastaan 10-15 potilasta päivässä työskennellen noin 30 senttimetrin etäisyydellä potilaan suusta, jonne puhalletaan paineilmaa.

Nyt hallitus on osoittanut oikeusministeri Henrikssonin johdolla, miten arvot toimivat: poliitikot ennen muita eli ”Politiker und Politikerin über alles”.

Jotta asia tulisi väännettyä rautalangasta, niin terveydenhuollon henkilöstö olisi jo pitänyt rokottaa ensimmäisenä. Vaalivirkailijoille voidaan tarjota käypä suoja antamalle heille FFP2/3 hengityssuojain. Arvelen, että tämä ei käynyt sen vuoksi, että silloin hallitus ja THL tunnustaisivat, että aerosolitartunta on päämekanismi ja siltä suojaa erittäin hyvin käyttäjäänsä FF2/3-suojain.

On tämä hallituksen ja THL:n koronataaperrus tragikoomista. Mitä pitemmälle kiistetään tosiasioita, sen syvemmälle joudutaan koronasuohon. Rokotus voi vielä pelastaa hallituksen tai riittävästi myöhästynyt brassiviruksen tulo maahamme, mutta tuleehan se.

+4
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu